30.09.04, 22:14
Mam pytanie: ile płacicie czynszu w różnych spółdzielniach w Szczecinie? Które
spółdzielnie są najtańsze?

Na razie mieszkam w spółdzielni Dąb i troszkę przerażają mnie opłaty.
Obserwuj wątek
    • blackexit Re: Czynsz 30.09.04, 22:20
      vojciech napisał:
      >
      > Na razie mieszkam w spółdzielni Dąb i troszkę przerażają mnie opłaty.

spoldzielnia dab kjest chorym zlodziejskim komunistycznym molochem. ja tez tam
      mieszkam place pod 500 zl. te oplaty zaleza od indywidualnego zuzycia wody
      ciepla i liczby mieskznacow ale slysze tez o ludziach ktorzy za mieskznia ok 60
      m w tej chorej spoldzieli placa ponad 700 zl. wspomne jeszce ze podpisanao
      monopolowa umowe dajaca wylacznosc espolowi na montaz internetu ktory liczy
      sobie teraz za przyjemnosc podlaczenia 250 zl (zdaniem panow z espola
      podlaczenie polega na przewierceniu dziury z klatki do mieszkania i wrzuceniu
      kabla do przedpokoju. "no mozna dalej ale na piwo trzeba bedzie dac". w
      spoldzieni tej potrzeba tez niczym w korei pn wystapic o zgode na posuiadanie
      anteny satelitarnej a wszystcy mieskzancy maja doliczana do czynszu obowiazkowa
      gazetke z ktorej moga dowiedziec sie 1. jaki wspanialy jest zarzad 2. zapoznac
      sie ze stylem nowomowy komunistycznej. dodam tylko na koncu ze swego czasu pan
      radny wijas chwaili sie swoja wspolpraca z ta wlasnie gazetka. pozdrariwam black
      • Gość: fan myie2.com Black a sprawa kościelna IP: *.espol.com.pl 01.10.04, 11:07
        blackexit napisał:

> spoldzielnia dab kjest chorym zlodziejskim komunistycznym molochem. ja tez >
        > tam mieszkam place pod 500 zl. te oplaty zaleza od indywidualnego zuzycia
        wody...
        > monopolowa umowe dajaca wylacznosc espolowi na montaz internetu

Tak myślę, że wiem kim jesteś Bleki. A czy nie mieszkasz w tym wieżowcu przy
        Santockiej, vis a vis stadionu Pogoni. Naprzeciw Biedronki. Też należy do SM
        Dąb, też obsługuje go Espol, też po każdym meczu wychodzący kibice mieszają się
        z wychodzącymi z kościoła parafialnego Bosko. Nie pamiętam byś pisał
        kiedykolwiek coś krytycznego o tej Parafii, ale często widzę tam takiego
        jednego szarego, niepozornego człowieka w okularach, wychodzącego z mszy z
        rozbieganymi oczami. To ty?
        • blackexit Re: Black a sprawa kościelna 01.10.04, 11:57
          Gość portalu: fan myie2.com napisał(a):

z kościoła parafialnego Bosko. Nie pamiętam byś pisał
          > kiedykolwiek coś krytycznego o tej Parafii, ale często widzę tam takiego
          > jednego szarego, niepozornego człowieka w okularach, wychodzącego z mszy z
          > rozbieganymi oczami. To ty?

chadzam do dominikanow na 19 pozdrawiam black
          • Gość: fan myie2.com Re: Black a sprawa kościelna IP: *.espol.com.pl 01.10.04, 12:11
            Chyba mydlisz

PARAFIA P.W. ŚW. DOMINIKA
            Plac Ofiar Katynia 1
            70-452 Szczecin

tam w okolicy "chyba" nie ma SM Dąb i nie ma stadionu?
    • Gość: Gryf Re: Czynsz IP: *.nitka.net.pl 30.09.04, 23:01
      Ja co prawda nie jestem lokatorem spoldzielni tylko STBS-u.Posiadam duze
      mieszkanie za ktore place samego czynszu 600 zl miesiecznie.Nie mamy co, osobno
      placimy za prad,gaz,wywoz smieci, sprzatanie klatki schodowej,prad na klatce
      oraz w piwnicy.W zamian nie otrzymujemy nic, kompletnie nic.Poniemiecka
      kamienica chyli sie ku upadkowi, odpadla(poniemiecka) prawie cala elewacja,dach
      przecieka,brama zrujnowana,schody lada moment rozleca sie,klatka schodowa
      nieremontowana przez kilkadziesiat lat.
      Jak mozna nazwac takiego administratora - tylko zlodziejem,
      bandyta,nieudacznikiem.Nasze czynsze rocznie to ponad 100 ooozl , przez
      ostatnie 10-lat lokatorzy wplacili ponad 10 mln zlotych.Gdzie sa te pieniadze?
      Co z nimi zrobila administracja STBS-u? Dlaczego przestpecza dzialalnosc jest
      tolerowana? Swiadome dopuszczanie do niszczenia mienia jest takim samym
      przestepstwem jak kradziez, rozboj czy gwalt(na nas lokatorach).

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
      • Gość: Dorota Re: Czynsz IP: 83.168.121.* 01.10.04, 08:57
        A ja w SM Dąb płacę 860 zł czynszu.Słyszałam że taniej jest np w SM Student.
        • blackexit Re: Czynsz 01.10.04, 11:58
          Gość portalu: Dorota napisał(a):

> A ja w SM Dąb płacę 860 zł czynszu.Słyszałam że taniej jest np w SM Student.

ale suma. to za wynajem? ile matrow? masakra lekka pozdrawiam black
          • Gość: Dorota Re: Czynsz IP: 83.168.121.* 01.10.04, 12:14
            Nie za wynajem,spółdzielcze własnościowe.Metrów jest 113,a za ogrzewanie płacę
            ryczałtem.Suma ciężka do przebicia,co?
            • Gość: Fugazi Re: Czynsz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 12:22
              A ilu was tam na tych 113m2 mieszka?
              10 -ciu ?
              • Gość: Dorota Re: Czynsz IP: 83.168.121.* 01.10.04, 20:37
                Na tym metrażu żyjemy sobie we trójkę i nie uważam że to są luksusy.Pozdrawiam.
                • Gość: Fugazi Re: Czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:07
                  Pewnie że nie luksus.
                  Powiem tylko, że za mieszkanie mniejsze od twojego o 20m2 płacę bez CO (mam
                  gazowe) 290 PLN w tym 70 odpisu na F.Rem
                  Mała spółdzielnia i w tym upatruję nieskie koszty.

Pozdrawiam.
                  • Gość: Dorota Re: Czynsz IP: 83.168.121.* 01.10.04, 21:21
                    A co to za spółdzielnia?Niestety,kiedy szukaliśmy mieszkania tylko to w SM Dąb
                    nam odpowiadało,ale ten czynsz jest doprawdy dobijający.Ja za ogrzewanie w
                    czynszu mam 450 zł miesięcznie.Też bym chciała płcić tyle co Ty.No ale mówi się
                    trudno.Musieliśmy szybko znaleźć mieszkanie i tak to wyszło.Dodam,że nie jest
                    to budownictwo z cegły.
                    • Gość: Fugazi Re: Czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:42
                      podaj swoj e-mail
                      podam Ci namiary na dobre spółdzielnie z naniższym czynszem.
                      pozdrawiam
                      • Gość: Dorota Re: Czynsz IP: 83.168.121.* 02.10.04, 09:12
                        Będę wdzięczna - Fioletowa1@gazeta.pl
            • blackexit Re: Czynsz 01.10.04, 12:22
              Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Nie za wynajem,spółdzielcze własnościowe.Metrów jest 113,a za ogrzewanie
              płacę
              > ryczałtem.Suma ciężka do przebicia,co?

no ale spore mieszkanie dosc. zachcialo sie luksusow. pozdrawiam black
      • Gość: cieć Re: Czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:39
        STBS to spółka miejska, podległa bezpośrednio Jurczykowi. Masz prawo jako
        obywatel RP (ustawa o dostępie do informacji publicznej) zadać te pytania pani
        prezes i panu prezydentowi. Musisz jednak wykazać znacznie większe
        zaangażowanie niż w spór o finansowanie pogoni. Zyczę sukcesów.
      • Gość: kibic Re: Czynsz IP: *.asternet.pl 02.10.04, 12:43
        Gość portalu: Gryf napisał(a):Gdzie sa te pieniadze?
        Co z nimi zrobila administracja STBS-u?

odpowiedź jest prosta:
        -STBS jeśli się nie mylę to w 100% własność Miasta, wszystko idzie do jednego
        WORA a potem dzielą, teraz twoje pieniądze pójdą też na Pogoń !
      • masaladosa Re: Czynsz 02.10.04, 14:32
        gryf to co wypisujesz byloby nawet smieszne gdyby nie bylo takie zalosne

masz okolo 100-120-metrowe mieszkanie a pamietam to z dyskusji o wykupie w
        ktorej lamentowales i plakales ze kaza ci za nie placic bodaj 10% wartosci

za takie mieszkanie placisz 600 pln czynszu co jest kwota zabawna biorac pod
        uwage ze za ta sume mozna w szczecinie wynajac co najwyzej kawalerke ale ty bys
        chcial zeby pieniadze te pokrywaly rowniez wydatki na prad gaz i telefon

nie raczyles mieszkania wykupic za bezcen zalozyc badz wstapic do wspolnoty i
        wspoldecydowac o tym na co ida twoje pieniadze
        innymi slowy jestes biernym niezdecydowanym ale za to posiadajcym nieustanne i
        niezmierzone poczucie krzywdy roszczeniowo nastawionym czlowieczkiem ktory
        oczekuje ze dostanie cos za darmo najlepiej nie kiwnawszy palcem w bucie oraz
        za ktorego ktos zadecyduje i ktoremu sie po prostu nalezy
        reasumujac jestes zwyklym homo sovieticus jednym z tych ktorych z taka luboscia
        i iscie bolszewicka i pieniacka zaciekloscia scigasz na tym forum

ja swoje mieszkanie kupilem na wolnym rynku bez jakichkolwiek znizek i ulg
        moja kamienica administruje w imieniu naszej wspolnoty tbs
        place ok 250 pln czynszu w tym ok 100 pln funduszu remontowego
        co jest relatywnie duza suma

z tegoz funduszu do teraz polozono nowy dach wymieniono okna na klatce
        wyremontowano obie bramy i uzupelniono ubytek elewacji frontowej ktory pamietal
        jeszcze zapewne jakas zablakana sowiecka kule
        jeszcze w tym roku zostanie polozona nowa instalacja elektryczna a w przyszlym
        zostanie wyremontowana klatka schodowa
        na remont calej elewacji tbs bedzie poszukiwal srodkow
        z funduszy unii europejskiej
        i choc mam sporo zastrzezen do dzialalnosci tej firmy i daleki jestem od
        bezkrytycznego zachwytu to wiem ze mam wplyw i wspoldecyduje o tym co sie
        dzieje z kamienica-z takze moja kamienica bo jestem jej wspolwlascicielem
        sa w niej trzy mieszkania bedace wlasnoscia tbs
        ono tez proponuje w imieniu ich lokatorow o tym ile bedziemy placic na fundusz
        remontowy i na co zostana wydane te pieniadza
        wydaje mi sie to normalne skoro tbs jest mieszkan tych wlascicielem

i jak na razie nie zdarzylo sie zeby tbs zlekcewazyl jakies moje wnioski
        jest to biurokratyczny i opieszaly moloch ale popedzany realizuje nasze
        wspolnotowe postanowienia
        jak dotad nie slyszalem rowniez o jakichs przekretach finansowych choc
        oczywiscie nie moge reczyc ze ich nie ma tyle ze ja szanuje swoje slowa i nie
        jestem bezmyslnym krzykaczem

gdybys ty takze byl wlascicielem to moglbys zadac wymagac wnioskowac proponowac
        apelowac moglbys krzyczec o zlodziejstwie niszczeniu marnotrawstwie itd itp
        nie chciales nim byc ale smiesz miec pretensje pieniaczyc a nawet rzucac
        oskarzenia o przestepcza dzialalnosc i dziwic sie ze nie masz na nic wplywu

jezeli posiadasz jakies dowody to zglos sie do prokuratury
        masz nie tylko takie prawo ale i obowiazek o czym z pewnoscia jako wzorowy
        (zeby nie powiedziec wzorcowy) patriota wiesz

ale jestem spokojny ze ograniczysz sie do forum bo homo sovieticus potrafi
        tylko lamentowac miec za zle i wykrzykiwac swoje pustoslowie
        to przeciez zaklamany hipokryta ktorego horyzont myslowy ograniczaja ciasne
        ramy totalitarnej mentalnosci odziedziczonej po minionym jedynie slusznym
        systemie
        on nie potrafi przyznac sie przede wszystkim przed soba samym ze jest wtorny
        bierny i mierny ze nie potrafi wziac za siebie odpowiedzialnosci myslec
        niezaleznie i wyzbyc sie sposobu funkcjonowania ktorego tak naprawde nienawidzi

w swoim czekistowskim zacietrzewieniu nie zauwazasz tez ze zyjesz w kraju o
        systemie wolnorynkowym i masz prawo i mozliwosc z tego wolnego rynku korzystac
        wynajmij sobie jakas przytulna kawalereczke za te 600 pln w nowym domu w
        czystej klatce schodowej i ze swiezym tynkiem
        a moze lepiej kup sobie takie cudo
        widzisz jakie masz mozliwosci? wytarczy tylko troche ruszyc mozgownica

nawet ci gryf wspolczuje
        bo twoj swiat wydaje sie byc strasznie wrogi
        i pelen krzywdzacych cie ludzi i instytucji
        a zycie w nim jest zapewne udreka...

mdosa
        • Gość: Gryf Re: Czynsz IP: *.nitka.net.pl 02.10.04, 17:06
          masaladosa napisał:

> gryf to co wypisujesz byloby nawet smieszne gdyby nie bylo takie zalosne

Dzieki za to ze czytasz masaladosa mnie z taka uwaga.
          W/g Twwojego rozumowania powinienem co nastepuje:
          1.sam sie leczyczyc
          2.sam sie bronic
          3.sam wywozic smieci
          4.myc klatke schodowa
          5.wykonywac wszelkie naprawy w mojej kamienicy
          6.absolutnie nie nazekac na administracje (zlodziejska)
          7.pracowac jeszcze wiecej i mniej wymagac
          8.uwazac ze wszystko jest "cacy"
          9.bic sie w piersi i glosno mowic ;..."ale ten masaladosa to bystry cwany ktos"
          10.uprzejmie prosic o podwyzszenie czynszu
          11....i na koniec powiedziec jeszcze nic sie nie stalo tylko zawalila sie
          budowla.

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
          • blackexit Re: Czynsz 02.10.04, 21:16
            Gość portalu: Gryf napisał(a):

>> W/g Twwojego rozumowania powinienem co nastepuje:

niestety nic nie zrozumiales z tego co napisal klega wsponota nie polega na tym
            ze oni sie zbieraja i razem myja klatke. kolejny dowod na to ze milosc do
            pogoni lasuje mozgownice. pozdrawiam black
      • Gość: lokator Re: Czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:43
        rozliczenia, to wielka tajemnica zarządu stbs. tu zgadzam sie z tobą. są
        bezkarni. w dodatku mają za sobą Jurczyka ze sztabem prawników.
        • Gość: Fugazi Re: Czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:59
          Które rozliczenia konkretnie?
    • Gość: habilitant Re: Czynsz IP: *.iscnet.pl 01.10.04, 10:16
      sm widok, 84 m kw, 290 pln (bez ogrzewania)
      podobniez cenowo wszytkich bije 'wspolny dom'
      • blackexit Re: Czynsz 01.10.04, 11:59
        Gość portalu: habilitant napisał(a):

> sm widok, 84 m kw, 290 pln (bez ogrzewania)
        > podobniez cenowo wszytkich bije 'wspolny dom'

nieprawda moi rodzice mieszkaja we wspolnym domie i placa znacznie mniej niz ja
        za identyczne w debi. pozdrawiam black
        • piotr33k2 Re: Czynsz 01.10.04, 20:49
          ale ilu w "dąbiu" jest zatrudnionych róznych darmozjadów biurowych którzy nie
          zarabiają po 1000 zl tylko ponad 2000 zł co miesiąc i to wcale nie na jakiś
          kierowniczych stanowiskach ,za to wszystko musisz bleki zapłacić w swoim
          czynszu miedzy innymi.
          • ksk40 Re: Czynsz 02.10.04, 09:47
            SM Śródmiescie
            42 m 265zł/ czynsz i f remontowy/
            woda licznik, co podzielniki i zawsze do wszystkiego dopłacam
    • Gość: lokator Re: Czynsz IP: *.centertel.pl 20.10.14, 10:18
      Osiedle Bukowe, mieszkanie 50m2 własnościowe z KW, mieszkają 4 osoby, czynsz 693 zł - uwzględnia wszelkie koszty, oddzielnie płacimy prąd, kablówkę i internet. Zwrot za CO ok 400 zł rocznie. Za wodę kwartalnie raz nadpłata, a raz niedopłata, w sumie wychodzi na +/-0.
      • Gość: miki Re: Czynsz IP: *.static.espol.com.pl 20.10.14, 16:12
        OB, 63 m2 własnościowe, zameldowane 3 osoby, 756 czynszu w tym c.o. Energia, kabel, internet - płatne osobno. z wody zawsze jakaś nadpłata lub niedopłata, za c.o. zawsze dopłata horrendalnych sum/mieszkanie szczytowe. Kiedyś mieszkałam we własnościówce wspólnoty, centrum miasta, nowe budynki, 75 m2, 4 osoby - opłaty były o około 150-200 zł niższe. Bukowe to chyba najdroższa spółdzielnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka