Dodaj do ulubionych

Totalna korupcja w Kołbaskowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:35
A Lubieszyn to co, nie przejście, tam układ taki jest tolerowany od dawna.
Wystarczy zapytać kierownika zamiany co i za ile. Ale pracy ma BSW SG.
Dziwna nacja ci celnicy, ale co tam jak układy zaczynają się od ul. Celnej...
Obserwuj wątek
    • Gość: olaf Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.pl / 213.199.233.* 29.12.04, 12:09
      Wszędzie kradną, oszukują, biora łapóki. Co się z tymi luidźmi porobiło. Jak
      tak dalej pójdzie to w końcu Pan Bóg się zdenerwuje i zniszczy to miasto,
      województwo, kraj.
    • Gość: Arek Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.office.softvig.pl / 217.153.4.* 29.12.04, 13:10
      Hmmm. Mam wrażenie że artykuł dotyczy Straży Granicznej (pogranicznicy)...
      Mam także wrażenie, że dopóki ludzie będą czytali bez "zrozumienia" treści to w
      kraju nie będzie lepiej...

Ale cóż - zawsze warto zaistnieć, hałasu narobić, ponarzekać na wszystkich
      innych dookoła zamiast zacząć od siebie...
    • Gość: andreas wielkie mi odkrycie! IP: 62.233.223.* 29.12.04, 13:24
      to smieszne od tylu lat o tym wszyscy mówili
      wszyscy!
      a teraz naraz prokurator i wszyscy (moze Ci sami)
      wielce zdziwieni, to pytam gdzie oni sie chowali!
      Chyba głowę w poduche wpychali zeby nie wiedziec,
      albo chodzili i głośno sobie mówili:
      Nic nie wiem, nic nie wiem....

Taki dowcip.
      Koledzy celnicy chcieli koledze zrobic prezent.
      I tak sie zastanawiaja co by tu mu kupić
      - Telewizor? - Nie, no przeciez ma plazmę.
      - Auto? - Nie, no ma przeciez trzy.
      Wreszcie postanowili, najlepszym prezentem bedzie zostawic go samego na
      zmianie......

Ja tam panów celników lubie i tak samo straz graniczną.
      Naprawde nic do nich nie mam. Szczerze. Normalni ludzie.

A teraz to chyba specjalnie to wszystko wyciagaja, bo chca Kołbaskowo
      zlikwidować, a pewnie oni nie chca sami odejśc czy sie przenieść,
      to takiego haka im szykuja - na strachy ich chca wziąć!!!
      I taka prawda!
      • Gość: andreas szkoda IP: 62.233.223.* 29.12.04, 13:36
        szkoda, że policji nie likwiduja
        wtedy bysmy sie dowiedzieli!!!

No nie bez kozery mówi sie "Panie władzo"
        to tak jest jak władze daje sie w rekę jednego człowieka!
        I on ma decydowac czy przekroczyłes jakis przepis drogowy
        dajmy na to
        czy nie!
        To samo z celnikami czy strażą graniczną,
        jak zostawia sie decyzje w gestii urzednika...
        czy samochód jest mało uszkodzony, czy szrot
        czy cena dobra, czy za niska
        czy towaru za duzo, czy na potrzeby własne
        to takie urzedy postkomunistyczne!

A nadto wiem, ze celników to co jakis czas sie rotowało...
        czyli był w Kołbaskowie, potem Lubieszyn, potem Energetyków,
        potem Struga i gdzie tam...
        to jak maja Kołbaskowców, to chyba teraz poleca po całosci!
        A zostawiawia w spokoju tych "tańszych" na innych przejsciach???
    • Gość: patrzący Nie od ul. Celnej tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:26
      Energetyków, ale ale zobaczmy ich samochody w tzw. klasie średniej ze skórami w
      środku, ich domy i majątek zapisany na emerytowanych rodziców i na celniczkę
      żonę policjanta... budują coś?
      Komórka prawdę ci powie /i karta POP też!/
      A kto się przeniósł z Kołbaskowa, ma tam kolegów i nadaje na nich?
      Ale środowisko!
      Celnik z celniczką zawsze się dogada w seksie.
    • Gość: nina Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:51
      Dwa lata temu naprzeciwko mojego domu wybudował się młody celnik.
      Zastanawialismy sie z mężem za czują forsę. Do tego chata ma dwa garaże i dwa
      fajowe autka.Gdyby była lepsza kontrola pracowników nie okradaliby oni innych
      • piotr33k2 Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie 29.12.04, 16:31
        a po co teraz to całe przejście w kołbaskowie ? to tylko pożywka dla
        darmozjadów i złodziei w mundurach celnika ,przenieść wiekszosć na wschód tam
        sa potrzebni i maja rzeczywistą robote a jak sie komus nie podoba to niech
        idzie do "cywila".
        • Gość: andreas Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.04, 16:38
          tak, ale pewnie sa jakies odszkodowania,
          obowiazki pracodawcy i takie tam, bo to słuzba mundurowa
          to wymyslili, że pogonia im kota, żeby sie sami pozwalniali
          i tyle!

Przeciez gdybuy naprawde chcieli pociagna do odpowiedzialnosci,
          to by była najwieksza afera korupcyjna w Polsce!
          Powtarzam Ci co pracowali w Kołabskowie,
          pracowali w innych miejscach... czyli musieli by pociągnąć wszystkich,
          jakby chcieli naprawde i zaprawdę!
          A tak to tylko ppstraszą!
          • pejsik Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie 29.12.04, 22:18
            zaraz zaraz. lapowkarstwo jest wszedzie. nawet w szkolach, szpitalach,
            sklepach - wszedzie. ale wezma sie za takich celnikow np. zeby pokazac "cos
            robimy". to tak jak z nalotami np. na warszawski stadion dziesieciolecia czy
            nasze rynki. wzsyscy wiedza ze na codzien tam kwitnie jak wiosenne kwiecie
            handel pirackimi plytami, lewym alkoholem i kradzionym sprzetem. ale akcje sa
            rzadko i spektakularne, od razu specjalnie naglasniane w mediach. a w praktyce
            wyglada tak, ze sobie ktos wpada od czasu do czasu i mowi: chce ta i ta plytka.
            daj mi tyle, to o niczym nie wiem. i koniec gadania. tak wiec celnicy padli
            ofiara aqrat tej spaktakularnej akcji.

aha, zeby mi nikt nie zarzucil lapowkarstwa. to tylko przyklad instruktazowy:)
    • wesolyromek2004 Re: św. Mateusz o celnikach 30.12.04, 00:17
      „MIŁUJCIE NIEPRZYJACIÓŁ WASZYCH” MAT. 5,44
      /.../
      Izraelici uważali siebie za najlepszych ludzi, uprawnionych z racji swego
      pochodzenia do szczególnych łask Bożych. Ale Jezus podkreślił ducha
      przebaczającej miłości; jedyny dowód na to, że kierują się oni wznioślejszymi
      pobudkami niż celnicy i grzesznicy, którymi pogardzają./.../

• Gość: srac na sld po co sie przyznajecie barany IP: *.client.comcast.net 30.12.04, 06:31
      nic nikomu nie udowodnia. wypierac sie i koniec. mamy debilne przepisy i nalezy
      je obchodzic. celnicy nie dajcie sie, walczycie z komuna. w koncu nie
      wpuszczacie terrorystow i broni tylko posrane towary do handlu. srac na
      sldowskie przepisy, wpuszczac za lapowe, wypierac sie i srac na sldowcow, srac
      na ich prawa i przepisy.
    • Gość: federalny Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.espol.com.pl 30.12.04, 07:10
      A kiedy przyjdzie czas na panów z byłego KP Lubieszyn???
      Brali od laweciarzy nie małe sumy.... przecież to każdy wie
    • Gość: kok Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.icmax.com.pl 30.12.04, 07:54
      Opowiadała mi jedna znajoma, że nasza wspólna koleżanka ze studiów, po 4 latach
      pracy jako celniczka na granicy kupiła dom za 400 tys., drugie tyle wydała na
      jakąś hurtownię, mówiąc przy tym, że przecież wszystkich pieniędzy nie wyda od
      razu - musi jej coś zostać na czarną godzinę. Tak więc, chyba wszyscy celnicy
      biorą i to dużo
    • Gość: Andrzej Grabowieck Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:48
      Trochę późno, ale jednak chcę się odnieść – jako zwykły obywatel - do
      poruszanej przez GAZETĘ WYBORCZĄ kolejnej afery związanej z pracą służby celnej
      (Izby Skarbowej).

Kolejny raz słyszę o anormalnym działaniu tej służby państwowej w Polsce. O
      tym, ze celnicy pracują licho i w ZDECYDOWANEJ większości biorą łapówki KAŻDY
      WIE. Mieszkam przy granicy z Niemcami, więc bardzo wyraźnie widzę, iż ŻADEN ze
      znanych mi pracowników tej profesji nie klepie biedy. WSZYSCY maja swoje osobne
      domy i kilka kont w bankach.

Może jestem nienormalny – choć łudzę się, że jednak nie (mnie też “nie jest
      wszystko jedno”) – ale brzydzę się “dorabianiem się” łapownictwem NA PAŃSTWOWEJ
      POSADZIE. I niech Pan Zbigniew Bujak – osoba wielce zasłużona historycznie –
      nie zwraca nam uwagę na niedociągnięcia w kierownictwie Służby Celnej, bo sam
      sporo czasu nią kierował i też nic się wtedy nie zmieniło.

Państwo Polskie funkcjonuje źle. Jest niezmiernie uwłaczające dla Niego, by co
      jakiś czas aresztowano całe tabuny powiązanych ze sobą jego przedstawicieli –
      celników – bo przecież nie pierwsza to afera! Czy na prawdę nie można tej
      patologii zlikwidować? Jeśli nie, to jest tylko jedno tego wytłumaczenie –
      korupcja sięga do samych celniczych szczytów.

Teraz słyszę, ze na przejściu granicznym w Kołbaskowie PRAWIE CAŁY STAN OSOBOWY
      STRAŻY GRANICZNEJ jest skorumpowany. WSZYSCY brali łapówki. Wszyscy zostaną
      aresztowani. Przecież to absolutnie nienormalnie, by funkcjonariusze państwowi
      noszący na czapkach insygnia Państwa Polskiego, całymi zespołami łupili
      nielegalnie ludzi na PAŃSTWOWEJ granicy. Czy to ktoś wykupił kołbaskowski
      kawałek granicy i prywatnie pobiera myto? Nie słyszałem o tym... Zresztą nie
      tylko Kołbaskowo – ponoć w Lubieszynie KOLEJNE KILKADZIESIĄT OSÓB jest
      aresztowane. Jakaż to moc panuje na granicach, skoro o wielkich aferach
      łapówkarskich i aresztowaniach u strażników i celników słychać od co najmniej 5
      lat systematycznie co kilka miesięcy. Jednak zupełnie to nie odstrasza
      kolejnych pracowników tych służb!! Jakież to marne persony – nie waham się użyć
      tego słowa - w nich pracują! Gdzie jest ich prawidłowy nabór i selekcja?!

Podobne patologie funkcjonują także u komorników, notariuszy, adwokatów itd.
      Pytam – jakim to prawem znajomi mi komornik zarabia dziesiątki i setki tysięcy
      złotych siedząc w swoim biurze do godziny 15? GAZETA WYBORCZA pisała o tym
      parokrotnie. I co? I nic.

Jako obywatel tego kraju żądam poprawy jego działania. Chcę normalnie pracować
      i nie przejmować się krociowymi nieuprawnionymi dochodami przewyższającymi moje
      po wielokroć. Nie widzę żadnego powodu, by reprezentant Państwa Polskiego,
      jakim jest notariusz czy celnik, zarabiał więcej ode mnie, prowadzanego własną
      firmę i ryzykującego nieporównanie bardziej każdego dnia. Więcej –
      przedstawiciele tych zawodów POWINNI ZARABIAC MNIEJ. I wtedy byłoby NORMALNIE.

Andrzej Grabowiecki
    • Gość: Andrzej Grabowieck Totalna korupcja w Kołbaskowie i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 11:01
      Trochę późno, ale jednak chcę się odnieść – jako zwykły obywatel - do
      poruszanej przez GAZETĘ WYBORCZĄ kolejnej afery związanej z pracą służby celnej
      (Izby Skarbowej).

Kolejny raz słyszę o anormalnym działaniu tej służby państwowej w Polsce. O
      tym, ze celnicy pracują licho i w ZDECYDOWANEJ większości biorą łapówki KAŻDY
      WIE. Mieszkam przy granicy z Niemcami, więc bardzo wyraźnie widzę, iż ŻADEN ze
      znanych mi pracowników tej profesji nie klepie biedy. WSZYSCY maja swoje osobne
      domy i kilka kont w bankach.

Może jestem nienormalny – choć łudzę się, że jednak nie (mnie też “nie jest
      wszystko jedno”) – ale brzydzę się “dorabianiem się” łapownictwem NA PAŃSTWOWEJ
      POSADZIE. I niech Pan Zbigniew Bujak – osoba wielce zasłużona historycznie –
      nie zwraca nam uwagę na niedociągnięcia w kierownictwie Służby Celnej, bo sam
      sporo czasu nią kierował i też nic się wtedy nie zmieniło.

Państwo Polskie funkcjonuje źle. Jest niezmiernie uwłaczające dla Niego, by co
      jakiś czas aresztowano całe tabuny powiązanych ze sobą jego przedstawicieli –
      celników – bo przecież nie pierwsza to afera! Czy na prawdę nie można tej
      patologii zlikwidować? Jeśli nie, to jest tylko jedno tego wytłumaczenie –
      korupcja sięga do samych celniczych szczytów.

Teraz słyszę, ze na przejściu granicznym w Kołbaskowie PRAWIE CAŁY STAN OSOBOWY
      STRAŻY GRANICZNEJ jest skorumpowany. WSZYSCY brali łapówki. Wszyscy zostaną
      aresztowani. Przecież to absolutnie nienormalnie, by funkcjonariusze państwowi
      noszący na czapkach insygnia Państwa Polskiego, całymi zespołami łupili
      nielegalnie ludzi na PAŃSTWOWEJ granicy. Czy to ktoś wykupił kołbaskowski
      kawałek granicy i prywatnie pobiera myto? Nie słyszałem o tym... Zresztą nie
      tylko Kołbaskowo – ponoć w Lubieszynie KOLEJNE KILKADZIESIĄT OSÓB jest
      aresztowane. Jakaż to moc panuje na granicach, skoro o wielkich aferach
      łapówkarskich i aresztowaniach u strażników i celników słychać od co najmniej 5
      lat systematycznie co kilka miesięcy. Jednak zupełnie to nie odstrasza
      kolejnych pracowników tych służb!! Jakież to marne persony – nie waham się użyć
      tego słowa - w nich pracują! Gdzie jest ich prawidłowy nabór i selekcja?!

Podobne patologie funkcjonują także u komorników, notariuszy, adwokatów itd.
      Pytam – jakim to prawem znajomi mi komornik zarabia dziesiątki i setki tysięcy
      złotych siedząc w swoim biurze do godziny 15? GAZETA WYBORCZA pisała o tym
      parokrotnie. I co? I nic.

Jako obywatel tego kraju żądam poprawy jego działania. Chcę normalnie pracować
      i nie przejmować się krociowymi nieuprawnionymi dochodami przewyższającymi moje
      po wielokroć. Nie widzę żadnego powodu, by reprezentant Państwa Polskiego,
      jakim jest notariusz czy celnik, zarabiał więcej ode mnie, prowadzanego własną
      firmę i ryzykującego nieporównanie bardziej każdego dnia. Więcej –
      przedstawiciele tych zawodów POWINNI ZARABIAC MNIEJ. I wtedy byłoby NORMALNIE.

Andrzej Grabowiecki
      • Gość: czysty Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:32
        Z całym szacunkkiem dla Pana pragnę zaznaczyć, że pańska wypowiedź nacechowana
        jest dużą dozą emocji i nie zawiera obiektywnej oceny sytuacjii.
        Z pewnością nie zna pan realiów skoro twierdzi pan, że urzędnik państwowy
        zarabia więcej od przedsiębiorcy prywatnego.
        Zaznaczam przy tym, że mój głos nie jest obroną, usprawiedliwieniem tych którzy
        przyjmują kożyści majątkowe w związku z zajmowaniem określonych stanowisk
        służbowych.
        Przeciwnie, potępiam ten proceder tak samo jak pan, ponieważ podobne sprawy
        szkalują dobre imię całego środowiska którego sprawa dotyczy.
        Proszę pamiętać, że sprawa korupcji nie dotyczy tylko i wyłcznie jednego
        środowiska, jednego szczebla, a przede wszystkim całości jako takiej.
        Zbiorowa odpowiedzialność nie może być stosowana w państwie demokratycznym,
        każdy z osobna pracuje na swój własny wizerunek.

• Gość: Zorientowany Re: Totalna korupcja w Kołbaskowie i nie tylko IP: *.sj3.escalate.com 31.12.04, 13:10
          Ciekawe coby było, gdyby tak prokuratura dogadała się z jednym z książąt
          przemytu. I zapewniła mu status... świadka koronnego. Np. takiego Kamińskiego z
          Dobiegniewa vel Kamyk, którego 5 busów przez 10 lat wykonały co najmniej... 5
          tysięcy kursów ze spożywką. Siedziałoby ćwierć Szczecina. Jego hurtownie z
          Jednostkach Wojskowych (tat tak, przy szklarnich na Gumieńcach), przez hale w
          Fabryce Domów w Płoni po... zespoły hurtowni pod samym nosem Policji w Dąbiu
          (do komendy 100 m.). Jedyny raz tamtejszej Polcji się postawił, to mu trochę
          wygarnęli (z 5 busów). Za tydzień po przyjacielsku dalej woził.

A takich ksiąząt był kilku..., nie licząc drobnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka