Dodaj do ulubionych

Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze

IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:22

Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze

jg 09-02-2005 , ostatnia aktualizacja 09-02-2005 21:57

Czy Volkswagen, który ma kłopoty z rozbudową fabryki w Antoninku, zainwestuje
w Koszalinie? To kolejna lokalizacja jaką rozpatrują doradcy samochodowej
firmy.Przed dwoma tygodniami pisaliśmy, że poznańska fabryka Volkswagena ma
kłopoty z rozbudową swojej siedziby w Poznaniu. Nie udało się jej wykupić
wszystkich gruntów pod planowane inwestycje, są też problemy z uchwaleniem
miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla terenu na którym leży
zakład. VW pilnie szuka więc gdzie indziej miejsc pod rozbudowę.

Do maja koncern musi wiedzieć dokąd przeniesie zakład z ul. Św. Michała
produkujący tzw. pojazdy specjalne: karetki, radiowozy czy wozy strażackie.
Ostatnio mowa była o specjalnej strefie ekonomicznej pod Nową Solą w
województwie lubuskim.

Kolejną z możliwych lokalizacji jest teren w Koszalinie. Na temat inwestycji
w tym mieście rozmawia z jego władzami Roman Nowak, szef poznańskiej firmy dr
Roman Nowak Nieruchomości, która poszukuje terenów w imieniu Volkswagena. -
Koszalin przygotowuje dla nas gruntowną propozycję dotyczącą inwestycji dużej
firmy motoryzacyjnej - mówi Nowak. Nie chce jednak na razie zdradzać
szczegółów, tłumacząc się zobowiązaniami wobec władz miasta na Pomorzu i VW

a może by tak do Szczecina? i po co to jeżdzić do USA?też im trzeba będzie
stworzyc warunki, o ile w ogóle z USA przyjdą w co wątpię...
Obserwuj wątek
    • Gość: Antyknajak Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:35
      >a może by tak do Szczecina? i po co to jeżdzić do USA?też im trzeba będzie
      >stworzyc warunki, o ile w ogóle z USA przyjdą w co wątpię...
      Byłbym za Szczecinem.
      Wskaże jednak konkretną ale jakże istotną różnicę świadczącą o naszych
      minionych i obecnych władzach.
      Koszalin ma uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego, a
      Szczecin nie ma.
      • Gość: be Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:37
        to chyba większy skandal?mogłaby
        • Gość: BE Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:43
          to chyba większy skandal? a nie mogłaby GAZETA pociągnąć tego tematu?
          tańsze chyba zapraszać inwestorów niz jeździć za Wielką Wodę? to w końcu moga
          do nas czy nie mogą przychodzic inwestorzy?
          • ergie Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze 10.02.05, 09:58
            Gość portalu: BE napisał(a):

> to w końcu moga
            > do nas czy nie mogą przychodzic inwestorzy?

jasne, że mogą. wadza loaklna robi im na rękę ;-)))
            jest pomysł typu 'górka przy autostradzie'
            to się robi plan pt 'górka'.
            jest pomysł 'lotnisko w dąbiu' to się robi
            plan pt. 'lotnisko'.
            i tak co inwestor to nowy plan,
            a robota normalna planowa leży ;-)
            tak przynajmniej ludzie w mieście gadają.

• Gość: be Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:04
              to chyba jest lekko popierdo#one...czemu prasa o tym nie pisze? cyrk jak przed
              wojną chociaż to chyba złe porównanie...może jakiś merytoryczny artykuł GAZETA
              by zamieściła?ja nic z tego nie rozumiem...
              • Gość: MYCHA Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:21
                Bo, wzruszasz mnie naiwnoością!
                Myslisz, że GW jak napisze do VW zadomowi się na Pomorzu Zachodnim? Prędzej
                kolejne zakłady przemysłu motoryzacynego powstaną pod Goeteborgiem czy w
                okolicach Malmoe niż jakiś upartyjniony dupek odpowiedzialny za rozwój
                inwestycji w kraju, regionie czy mieście ruszy tyłek i poleci z propozycjami
                nie do odrzucenia. A są jakieś gotowe do dzierzawy lub sprzedania za atrakcyjną
                dla inwestorow cenę tereny uzbrojone w media i położone obok dobrych tras
                przelotowych o znaczeniu europejskim? Port ma przygotowane tereny przyportowe
                pod takie inwestycje?
                Huknij się w ten swój uczony łepek Bo! Żeby zciągać inwestycje do Szcecina lub
                na Pomozre Zachodnie, tzreba być do tego przygotowanym, a nie szastać stertą
                papierzysk pn."plany", "strategia" itp. fabryke buduje się na gruntach a nie
                kartkach papieru.
                • Gość: be Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:26
                  ale prawda o naszych elitach---tego oczekiwałem i się nie zawiodłem...brawo!!!!
                  na Ciebie zawsze można liczyć...ale prof.Perenca popieramy !!!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: MYCHA do Be Re: Volkswagen rozważa wyprowadzkę na Pomorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:33
                    Oczywiście Bo, prof. Perenca popieramy indywidualnie i w duecie.
                • ergie do mycha'y 10.02.05, 10:28
                  Gość portalu: MYCHA napisał(a):

> Bo, wzruszasz mnie naiwnoością!
                  > Myslisz, że GW jak napisze do VW zadomowi się na Pomorzu Zachodnim? Prędzej
                  > kolejne zakłady przemysłu motoryzacynego powstaną pod Goeteborgiem czy w
                  > okolicach Malmoe niż jakiś upartyjniony dupek odpowiedzialny za rozwój
                  > inwestycji w kraju, regionie czy mieście ruszy tyłek i poleci z propozycjami
                  > nie do odrzucenia.

podobno był JEDEN taki przypadek w zachodniopomorskim ;-)
                  zakład się chciał rozbudować na działce obok, ale
                  nie była to działka tego zakładu. miejscowi
                  obywatele zaprotestowali ostro.
                  główny facet z sąsiedniego miasteczka wsiadł w autko,
                  pojechał do zakładu i inwestycja ruszyła
                  w nowej miejscowości od ręki.
                  • Gość: be Re: do mycha'y IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:32
                    u nas w autko nikt nie wsiądzie---lepiej jechac do USA takim większym
                    `autkiem`...a młodzież niech jedzie zmywać gary za Ocean...bo na miejscu nic
                    nie zarobi...wstyd...
                    • Gość: MYCHA do Be Re: do mycha'y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:42
                      Słoneczko, nie dorastam intelektualnie - podaj to samo w mniej skomplikowany
                      sposób.Za Twoimi skrótami myślowymi nie nadążam.
                      Czy mam to rozumieć, że jak volswagen nie zbuduje w regionie fabryki to nasze
                      małolaty będa musiały emigrować za ocean myć gary, bo dla nich nie ma pracy?
                      A co ma to do tego, że nasze odpowiedzialne władze za rozwój regionu nie
                      potrafią, jak choćby w Tarnowie Pogórnym, przygotować stosownych gruntów pod
                      inwestycje wspierając je różnymi zachętami dla ewentualnych inwestorów (ulgi w
                      podatkach lub zwolnienia, szkolenia dla ludzi zatrudnianych itp).
                • Gość: Antyknajak sam (-a) się stuknij lub huknij :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:38
                  Z Twojego tekstu widać, że nie znasz tej materii.
                  Wypowiadasz się arogancko. Czy emocje wynikają z faktu współuczestniczenia w
                  tym zabagnionym w mieście procesie
                  Równie dobrze możesz napisac, że fabrykę buduje się za pieniądze a na jakich
                  gruntach to obojetne. Co też nie jest prawdą.
                  Otóż szanowny panie (szanowna pani). Jedną z najważniejszych oprócz gruntów
                  spraw w przyciągnięciu inwestorów jest m.in. ten papier, który w sumie nie jest
                  papierem ale prawem lokalnym i odpowiada na pytanie inwestorowi w jakim czasie,
                  czy wogóle, przy jakich komplikacjach (korupcji !) uda się zaprojektować ,
                  postawić i za jakie pieniądze np fabrykę. Ano , że nie okaże się w trakcie
                  większego zaangażowania i poniesienia kosztó iż czegoś tam nie można.
                  Wielokrotnie przywożąc inwestorów (nie tylko do Szczecina) przekonywałem się o
                  tym, że ten papier oraz oczywiście kilka innych rzeczy też, ma duże, bardzo
                  duże znaczenie.
                  Niedocenienie roli tego papieru daje właśnie taki efekt w inwestycjach jaki
                  mamy.
                  A już zupełnie przeraża inwestora gdy z uwagi na brak tego planu (prawa
                  lokalnego) pojawi się jakaś firemka konsultingowa, zaprosi do Wilgi na
                  Głebokie, lub do Columbusa i zaproponuje usługę konsultingową polegającą na
                  załatwienie tego z radnymi , a w zasadzie z szefami największych partii za
                  kwotę ........... . Uff jak wiele wiem na ten temat. Stella_Marinowska też :-))
                  • Gość: Antyknajak Moja wypowiedż pow.dotyczy (oczywiście) MYCHY n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:47
                    • Gość: be Re: Moja wypowiedż pow.dotyczy (oczywiście) MYCHY IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:50
                      już się przestraszyłem że mnie ktos opierd#la...nic dodać nic ująć...
                      • Gość: MYCHA do Be Re: Moja wypowiedż pow.dotyczy (oczywiście) MYCHY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:30
                        Nie ciesz się zbyt wcześnie - właśnie wyjaśniam szerzej, pocztaj a potem
                        zastanów się czy miałam rację a Antyknajak czepia się słusznie czy nie
                        słusznie.
                    • Gość: MYCHA Re: Moja wypowiedż pow.dotyczy (oczywiście) MYCHY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:55
                      Antyknajaczku - nie zrozumieliśmy się.
                      Mówiąc o przygotowanych gruntach pod inwestycję - mówię o komplecie oferty dla
                      inwestora, czyli o gruncie z mediami, odpowiednich dokumentacjach łącznie z
                      planem zagopodarowania przestrzennego, uregulowanym prawem własności,
                      przygotowaną szybką scieżką legislacyjna i pakietem ulg dla inwestora typu ulgi
                      w podadtkach,oferta szkolenia ludzi-potencjalnych pracowników w ramach urzędów
                      pracy itp.
                      Widziałam naocznie jak to zrobiono w Tarnowie Podgórne, koło Poznania, gdy
                      wójtem był dzisiejszy poseł Waldi Dzikowski i gdzie od lat są właśnie
                      lokalizowane fabryki przemysłu motoryzacyjnego jak np. autobusów MAN.
                      Inwestora się wabiło, hołubiło, zapraszało, pokazywało, zachęcało. I zostawał.
                      Piszę o czymś co na własne oczy widziałam, poznawałam, rozmawiałam z
                      inwestorami, władzami gminy i szefami firm i fabryk tam postawionych.
                      Do zciągnięcia inwestorów gmina szykowała się ze trzy lata. Uzbrojono tereny,
                      które najpierw wykupiono, a przedtem przekwalifikowano z rolniczych na
                      zpremyśłowe. Przygotowano plany zagospodarowania przestrzennego, zbudowano
                      drogi dojazdowe i ujęcia wszystkich mediów na wytyczonych działkach. Dopiero
                      potem pokazano to wszystko potencjalnym inwestorom. Każda działka miała
                      komplet potrzebnej dokumentacji.
                      • ergie Re: Moja wypowiedż pow.dotyczy (oczywiście) MYCHY 10.02.05, 14:19
                        wygląda na to, że ta wioseczka pod poznaniem
                        to świat z zupełnie innej bajki ;-)))))))))))
                      • Gość: Antyknajak MYCHA teraz zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 16:13
                        Wycofuję zarzut niekompetencji w tej sprawie ale ...:-) stawiam zarzut
                        niewyrazistego i pobieżnego formułowania Twoich myśli.
                        Inwestycja inwestycji nierówna. W tym przypadku jak widzisz VW wychodzi z
                        Poznania, a przynajmniej zamierza.

• Gość: MYCHA Re: MYCHA teraz zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 17:06
                          Ależ ja nie mówiłam o konkretnej iwestycji, ale o tym jak można i chyba
                          należałoby szykować się na przyjęcie potencjalnych inwestorów. Skoro w
                          Tarnowie Podgórnym można, to i chyba u nas także. Władze gminy zaczęły wszystko
                          od ustalenia czego chcą, jak to zrobić i co to tego jest im potrzebne. No i
                          zabrali się za pracę.
                          Co do zarzutu - to postaram się poprawić. I dokładniej tłumaczyć co mam na
                          myśli. :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka