andre3b 01.09.05, 14:11 Nieoficjalnych źródeł dowiedziłałem się , ze obok budownaj własnie stacji Statoil, powstaje supermarket z parkingiem pod i nad nim...(?!) Podobno będzie to supermarket sieci Carrefour( oczywiście nie hipermarket) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 14:32 To Carrefour ma też supermarkety? Nawet nie wiedziałem. A gdzie ma być zlokalizowana ta stacja Statoil? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 14:34 Między Krakusa i Wandy, a Dzieci Wrzesińskich. Budują to już od jakiś dwóch miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 14:38 A wiec to o to chodziło. No cóż lokalizację mają dobra. Ciekawe tylko co na to powiedzą mieszkańcy ulicy Dzieci Wrzesińskich. A co do samego pomysłu kolejnego sklepu.. Czy ja wiem... Z jednej strony supermarketów to juz mamy dość i przydałby się hipermarket, z drugiej jednak zawsze coś co jest konkurencją dla Sano dobrze działa na rynek. A Carrefour jest raczej tani więc może dac po dupie Sano i zabrać sporo klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 14:42 Informacje nie są sprawdzone. Na pewno budują parkin wielopoziomowy z obiektem handlowym (2000 metrów kwadratowych), a te informacje o cerrefourze to ma od gościa którty pracuje tam na budowie. Te ich supermarkety to się chyba nazywają Globi czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 14:46 Rzeczywiście - jest coś takiego jak Globi. Dobrze że wzieli się w koncu za zabudowę tej działki. Jeszcze raz podkreślam - świetna lokalizacja!!! Dobrze że się nie dostała "po układach" Sano tak jak było za rządów poprzedniej ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
art1970 Re: Carrefour w Koszalinie? 01.09.05, 15:33 Sklepy Globi już nie istnieją, teraz zostały "przemianowane" na Champion. Supermarekty grupy Carrefour to Championy. Powierzchniowo porówynywalne z Sano Maxi, ale asortyment bardzo ograniczony. Z reguły lider kategorii + najtańszy produkt z tej grupy. Jedyny plus, że pojawi się silniejsza konkurencja dla Sano. Nadal czekamy na hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro21 Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 10:15 A czemu o tym nie piszą nasze "zacne" brukowce? Pewnie cała sprawa jest owiana tajemnicą zeby Sano czegoś nie wykręciło hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 11:33 Sano to ma chyba dobry "public relation" skoro takie "legendy miejskie" tworzy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 11:40 Nie wiem jaki oni tam mają... coś tam coś tam, ale już pewnie tyłkami trzęsą, ponieważ czasy monopolu powoli dobiegaja końca:)A tak nawiasem mówiąc. Myślicie, że w Starych Bielicach też w końcu powstanie hipermarket? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 11:44 W Starych Bielicahc to chyba juz nie. Coś mi się kiedyś o uszy obiło, ze panowie z sejmu znowelizowali ustawę jakąś tam i teraz sklepy wielkopowierzchniowe mogą powstwać tylko na obszarze o okreslonej liczbie mieszkanców. Ale nie mam pewności czy tak jest... A Sano już dawno powinien zostać odebrany przywilej monopolisty. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 11:58 W Starych Bielicach wybuduje swój hipermarket "sieć" która przegra przetarg na teren przy Gnieźnieńskiej i będzie na tyle zdesperowana aby zaistnieć w Koszalinie. O zmianie ustawy... pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 12:17 Czy ja wiem czy "Zdesperowana" to dobre słowo". Z wielu względów lokalizacja w Starych Bielicach jest według mnie lepsza o tej na Gnieźnieńskiej. Jest to droga nr6 , na pewno bardziej ruchliwa od 11, dogodniejszy dojazd dla mieszkańców "Północy", Białogardu, Karlina, Biesiekierza . Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 12:41 Dla Koszalina lepiej byłoby aby jak najwięcej sklepów wielkopowierzchniowych zlokalizowanych było w granicach miasta. Mam nawet juz lokalizację: dawna hala "Hipo". Co zła lokalizacja? Przy wylotówce nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 12:44 Ale my tu mówimy o hipermarketach z prawdziwego zdarzenia,a nie jakis pseudomarketach. Jedno Hipo już było i więcej nie chcem:) W hali tamtej widziłabym jakiś duży skatepark, albo korty tenisowe, żebym mógł sobie w zimie pograć Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 12:51 No dobrze, ale terenu to przy wylocie Morskiej nie brakuje. Możnaby od podstwa wybudować. Tak będę się tego kierunku trzymać, bo to jednak szlak nadmorski, choc z drugiej strony nie obyłoby się bez przebudowy układu drogowego (korki). A w Str. Bielicach to Piątek nie miał przypadkiem czegoś jescze wybudować własnie typu hipermarket? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 13:02 Piątek to już sam nie wie czego chce i ja już temu facetowi. Poza tym ruch drogą 11 jest duży przez 2 miesiące, a drogą nr 6 cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 13:16 Największą wadą tej lokalizacji jest nałożenie się ruchu tranzytowego m.in. turystycznego i lokalnego miejskiego z ruchem dojazdowym klientów hipermarketu, no i jest tylko jeden dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 13:11 Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Koszalina teren między torem kolejowym do Kołobrzegu, ul. Szczecińską i Syrenki (d. magazyny Polmozbytu) rezerwuje na handel o pow. powyżej 2000 m2. Jest tam o wiele dogodniejszy dojazd niż do Starych Bielic. Ale nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro21 Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 13:26 I jeszcze musi być wola władz na drugi hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 13:50 Z terenu przy ul. Gnieźnieńskiej Miasto zamierza uzyskać min. 32 mln zł. Poza spłatą zaciągniętych kredytów można będzie sporo wybudować, ale to temat na nowy wątek. Przeznaczenie terenu będącego własnością prywatną w planie miejscowym pod hipermarket ZAWSZE rodzi podejrzenie korupcji niezależnie od politycznego rodowodu ekipy zasiadającej w Ratuszu. Zrozum tu nie chodzi o wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 14:08 a myślisz że uda się tyle wyciągnąć z sieci hipermarketów ? Czy to przypadkiem nie jest jakas kwota zaporowa która opóźni to wszystko o następny rok? Pytam bo nie mam pojęcia za ile się sprzedaje takie grunty w innych podobnej wielkości miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 14:16 Ja myślę, ze w Koszalinie jest miejsce dla dwóch hipermarketów. I wystarczy. A lokalizacja przy skrzyżowaniu Syrenki i Szczecinskiej jest dobra. Tylko trzeba by zmodernizowac układ drogowy. Np. przedłużyć Boh. W-wy tak aby bezpośrednio łączyła się ze Szczecińską za torami, tak jak miało byc pierwotnie (ul. Syrenki to "wymuszony" łacznik - zobaczie, że nawet jest niedokończone skrzyżowanie na Boh W-wy i Syrenki). Wtedy ruch tranzytowy pójdzie bokiem a Szczećińską dojazd do marketu (ruch lokalny). To byłoby bardziej potrzebne niz pewna droga w środku miasta. Ale skoro dla tego obszaru nie ma planu zagospodarowania to do wybudowania tam czegokolwiek jeszcze daleko.. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 14:46 A wiesz kto jest właścicielem tego terenu? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 14:55 Zapewne nie miasto. Kiedyś to był Polmozbyt, który prowadził ta Środkowopomorską Giełdę Rolną. Ale ona zbankrutowała. Wierzyciele...? No zaraza, nie chyba nie panowie z Sano? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 15:09 heheheheheheh nie do wiary!!!! No normalnie urzekła mnie ich historia heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 10:57 No bo nasze brukowce to na wszystko reagują z opóźnieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 15:13 Cholera, czy wszystkimi sznurkami w tym miescie ciągnie ta grupka? Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 15:14 A co, nie mogą postawić swojego hipermarketu SANO? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 15:18 No już teraz nabieram powoli przekonania, że nie istnieje siła zdolna ich powstrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 15:56 A odpowiedz dlaczego należałoby im zakazać robienia tutaj interesów? Mają siedzibę w Koszalinie, płacą tu podatki, zatrudniają miejscowych pracowników. Będą mieli możliwość konkurowania z hipermarketami. Będą mieli tani towar to i będą klienci. A może chodzi Ci o coś innego. Wytłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
art1970 Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 16:34 Tylko jak mogą mieć "tani towar" mając osiem małych supermarketów i do tego nie płacąc w terminie za dostawy? Jak moga konkurować z poważnymi firmami handlowymi? Zapewniam Was, że jeden duży hipermarket załatwi sprawę Sano raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Carrefour w Koszalinie? 06.09.05, 19:24 Ależ ja im nie zabraniam robienia interesów! NIe lubię tylko monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś