wybory 20.02.05, 06:06 1. Golema 2. Łuszczewski 3. Costia Stajkov - Gazeta Kontakt 4. Andrzej Gołaś 5. Jerzy Krystyniak wedłuk mnie, a jak wy uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Georgio Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.ipt.aol.com 20.02.05, 06:41 Nie bardzo rozumiem, kryteria tej listy, ale według mnie najbardziej obrotni ludzie Szczecina obecnie są - to na 100% są: Paweł Golema Mr. Ptak ( pogoń ) Komfort ludzie typu Stachurski itd. Andrzej Łuszczewski Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 23.02.05, 13:31 Gość portalu: Georgio napisał(a): > Komfort ludzie typu Stachurski itd. * ???? kto on zas???? moj typ: tworcy Home.pl - i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:33 Typowanie twórców Home.pl popieram z ostrożnością gdyż nie znam wyników ekonomicznych. Ale popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 23.02.05, 13:37 Antyknajaku, ja tez nie znam, ale trudno w Szczecinie o bardziej wyrazisty przyklad sukcesu niz Home.pl, czyli z niczego i wlasciwie bez funduszy zbudowanie tak mocnej marki na rynku, w dodatku bez ukladow a ciezka wlasna praca... zapewne troche tych biznesmenow ktorzy osiagneli sukces podobnie jak tworcy Home.pl jest, ale czesto jest tak ze chca oni 'byc w ukryciu' z bardzo wielu powodow. moglbym wymienic jeszcze kilka przykladow dobrych biznesow prowadzonych przez szczecinian, przy czym przyklad Home wydaje mi sie najbardziej adekwatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak HOME.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:41 > w dodatku bez ukladow a ciezka wlasna praca... Nie byłbym sobą gdybym nie polemizował. Nie przekonujesz mnie argumentem ciężkiej pracy. Nie jestem zwolennikiem etosu ciężkiej pracy. Poza tym sądzę, że masz rację , że "bez układów" a przynajmniej tych brudnych w przeciwieństwie np do promowanej przez pewien front polityczny UNIZETO z wirtualnym podpisem elektronicznym. Tak. Home.pl to bardzo dobry przykład. Sądzę wręcz, że sukces ich trochę nawet zaskoczył i przerósł ale nadrobią. Ważny jest rynek, ten mają reszta się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: HOME.pl 23.02.05, 13:44 zeby opanowac to 'co ich przeroslo' z tego co wiem to byla ciezka praca, wiesz mozna to roznie rozumiec, ale doprowadzili do tego ze firma sie rozwija bardzo mocno, a rynek tak jak wspomnailes maja. co do Unizeto: nie znam ich ukladow, nie znam za bardzo tej firmy, ale jak na nasz rynek szczecinski mysle ze mozna smialo mowic o sukcesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:37 Jak znasz to przybliż tę firmę w kilku słowach. Oczywiście mam na myśli informacje, których nie ma na oficjalnej ich stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 23.02.05, 13:40 znam z opowiesci przy kawie z ich obecnymi/bylymi pracownikami i wspolpracownikami - tyle poza oficjalna strona;-) dodam do listy wlascicieli Unizeto, to takze swietny przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Top Co to za biznesmen - WEDŁUK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:46 Według mnie nie ma biznesmena WEDŁUK'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patron Re: Co to za biznesmen - WEDŁUK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 10:33 A jakie są w tym rankingu kryteria doboru biznesmenów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Top Re: Co to za biznesmen - WEDŁUK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 11:10 Jak zawsze własne kompleksy i wrogość do otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 20.02.05, 10:40 Dużyński Malanowska Jerzyk Runowicz a w ostatnich czasach dobija do nich Kęsik Dzikowski i Trzos są to reprezentanci cudu biznesowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakwas Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 11:28 masz rację student to lista cudów biznesowych. Trzos to ciekawostka i jego układ z jedną z organizacji pozarządowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patron Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:01 Nie jest to więc lista top-biznesmenów (bo to byłaby zupełnie inna lista) tylko lista "cudów biznesowych". Tylko po co taki głupi tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 20.02.05, 12:08 bo co to znaczy biznesmen w Polsce dopiero prawadziwi biznesmeni się wykluwają prawdziwy boznesmen to taki który swoją pozycję osiągnął bo jest najlepszy a nie dlatego że miał najlepsze układy pozostali to efekt cudu biznesowego nawet jeżeli na początku próbowali robić biznes to później dali się wciągnąc w układy mafijno polityczno esbeckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:36 Przepraszam, że zacytuję jednego z najbardziej żenujących macho polskiego filmu ale " co ty ku.. student1 wiesz o biznesie" przecież ty się go dopiero uczysz i uważaj bo trafisz za parę lat na to forum jako bohater takiego postu. Dziubasku. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 20.02.05, 18:53 masz rację moje doświadczenie biznesowe jest niewielkie wpradzie pochodzę z domu prywaciarskiego ale sam niewiele jeszcze zdziałałem w tej materii niemniej dużo interesuję się zależnościami biznesowo politycznymi i obserwuję a mówią że mam wyjątkowy talent obserwatorski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:53 ...hmm aż chciałbym się zdekonspirować. anyway, sail on, buddy , sail on !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.se.client2.attbi.com 20.02.05, 19:59 Nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.se.client2.attbi.com 20.02.05, 20:01 - tylko tak mowia.Ludzie nie chca Cie oswiecic - bo nerwowy sie wtedy robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 23.02.05, 13:33 student1 napisał: > a mówią że mam wyjątkowy talent obserwatorski * taaa, przez okna masz chyba ten 'talent obserwatorski', a bedac przy temacie okien i przybierajac tok myslenia studenta nie nalezy zapomniec o cudacznej biznes lomen radnej Jacynce Witt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Top Five po lewej i prawej stronie kapitalizmu pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 22:20 Najwybitniejsi przedstawiciele kapitalizmu politycznego po lewej i prawej stronie : Lewa strona : Prawa strona: 1. Jacek Piechota 1. Marek Koćmiel 2. Włodzimierz Waśniewski 2. Artur Balazs 3. Dariusz Wieczorek 3. Władysław Lisewski 4. Stanisław Nizio and Co 4. Zbigniew Zalewski 5. Edmund Runowicz 5. Andrzej Gołaś oraz dodatkowo Top Five kapitalizmu urzędniczo funkcyjnego: 1. Włodzimierz Puzyna 2. Andrzej Gajda 3. Paweł Bartnik 4. Andrzej Mickiewicz 5. Włodzimierz Kotwas Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Top Five po lewej i prawej stronie kapitalizm 20.02.05, 22:45 no nie przebiłeś mnie twoje typy są bardziej przedsiębiorcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 22:39 A co jest główną nagrodą za pierwsze miejsce? Bo od tego zależy moja kolejność! I kiedy będzie gala wręczania nagród top biznesmenom? A czy jako kryterium moge wziąć pod uwage marke samochodu jakim jeździ i wysokość rachunku za komórke? A wogle po co to? Zazdrość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: box Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 23:45 1 Marian 2 Czesny 3 szkoda wymieniac ich wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Inny typ biznesu epoki kapitalizmu polityczno-ubec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 08:42 "Rzeczpospolita": Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego prowadziła tajną operację wspólnie z oszustami paliwowymi ze spółki Konsorcjum Victoria - to jedna z hipotez, jaką bada krakowska prokuratura. Z ustaleń gazety oraz reporterów radia RMF wynika, że aresztowani ponad tydzień temu prezes Konsorcjum 34-letni Adam Ch. i jego najbliższy współpracownik Andrzej Z. bronią się przed zarzutami kierowania grupą przestępczą, tłumacząc, iż współdziałali z oficerami ABW. Przedstawiciele służb specjalnych kontaktowali się z Adamem Ch. i Andrzejem Z. i nie były to kontakty jednorazowe - potwierdza rzecznik Prokuratury Apelacyjnej w Krakowie. Jedną z hipotez, weryfikowaną przez prokuratora jest, czy ABW prowadziła tajną operację, której częścią była działalność Victorii. Prowadzący śledztwo muszą wyjaśnić, czy Agencja wiedziała o niezgodnej z prawem działalności spółki i jej kierownictwa, a jeżeli tak, to dlaczego nie wszczęła w tej sprawie postępowania - pisze dziennik. Inna hipoteza śledcza mówi, że oficerowie ABW wiedzieli o oszustwach i wbrew prawu chronili przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) a lista zapomnianych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 12:12 Złotnicki, Ludwińscy, Burdasch, Grochulski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:06 A nie pociągną mnie za odpowiedzialność jak z nazwiska, imienia i adresu wymienię 5-ciu złodziei?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.teleton.pl 21.02.05, 12:15 Strzelaj, zmień tylko jedną literę w nazwisku lub imieniu i po danych osobowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.chello.pl 21.02.05, 15:14 Trzeba najpierw ustalić kryteria. Są różni biznesmeni. Jak ich podzielić? Kiedyś szef marketingu dużego koncernu zagranicznego z oddziałem w Szcz. (już nie istnieje ten oddział) nauczył mnie prostego patrzenia na te sprawy. Jego zdaniem, dobry biznesmen ma do polityków zawsze jednolity stosunek: "bez względu na to, kto wygra wybory - zawsze wygrywają nasi". I to rozumiem. Przy okazji dodam, że nie oznacza to dawania łapówek, wchodzenia w "układy", ustawiania przetargów itd. Oznacza, że bez względu na opcję, "układ" i inne takie należy robić swój biznes. Konsekwetnie. To jest dla mnie kluczowe kryterium w tym wątku. Patrząc na to w ten sposób od razu, z góry, odpadają biznesmeni koniunkturaliści. Oni sukces opierają na układach z władzą, które mieli lub mają. Gołaś, Wieczorek, Łuszczewski, Balazs, Jacyna-Witt, Koćmiel, Ziółkowski, Turbaczewski, Ptak... Wszyscy pracują od lat na swój biznesowy sukces metodami politycznymi. Pchają się do władzy, by robić lepsze interesy. Pewnie każdy z Was może dodać do tej listy kilka nazwisk. Po takim odsianiu wychodzi, że można jednak znaleźć w Szczecinie jedną, czy dwie osoby, które mają układy w d... i robią spokojnie swoje biznesy. Zazwyczaj mają dość szmalu, by olewać polityczne bajoro. Zwykle też ten szmal zdobyli gdzieś poza tym miastem. Czasem daleko stąd. Czasem nielegalnie. Tylko, że osoby te nie wytrzymują kolejnego kryterium - mają na koncie łapówki, jakieś podatkowe machloje, przekręty typowo biznesowe. Kryterium uczciwości rozwala nam cały konkurs. Bo taki bezukładowy i uczciwy biznesmen to po prostu frajer i można takich spotkać głównie w pośredniaku. Na koniec powiem coś obrazoburczego. Znam jednego biznesmena, który jest pozaukładowcem, bo może. Szmal ma. Natomiast jego uczciwość - to jest dopiero temat głęboki. Do dziś zastanawiam się, co o nim myśleć i chyba go nawet szanuję. Bo choć jest oszustem podatkowym i kombinatorem - wypada całkiem ładnie na tle politycznych przekręciarzy. Paszyński się nazywa :))). Kiedyś powiedział mi, że zapłaciłby Wieczorkowi 3 miliony zł łapówki, ale nigdy nie dałby 15 milionów. Bo Wieczorek po prostu przesadził. I druga rzecz: zapłaciłby mu, ale nie z firmowego konta. Nigdy. Z prywatnej kieszeni, owszem. Mógłby też zaprosić do Stanów jego rodzinę, dzieci na miesiąc lub dwa i zrobić im super wakacje. Za prywatne pieniądze. Robił tak wiele razy, fundował ciekawe rzeczy wielu szczecińskim notablom. Firmowych pieniędzy jednak nie ruszył. Cholera, jest w tym co powiedział coś przerażająco akceptowalnego. Straszne, prawda? pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:05 Pismak. Znasz to środowisko ale jednak nie wystarczająco. Paszka to taksówkarski bajerant. Zbyt poważnie wziąłeś do siebie jego uwagi o biznesie. Równie dobrze mógł Ci powiedzieć, że ma w ogodzie zakopany garnek z 5 letnimi obligacjami RP o wartości 1 mld złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotnicki Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 21.02.05, 16:04 ostrzegam opluwaczy odpowiedzialnoscia nie tyle karna, co cywilna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Artur ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:07 Może wyznaczysz Arturze dla opluwaczy spotkanie pod zajazdem Anna w tej sprawie i wraz z grupką łysych będziesz tam osobiście. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Artur ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:59 o ile to rzeczywiscie pan panie Arturze moj post nie mial znaczenia pejoratywnego ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JZ Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? IP: 217.17.46.* 23.02.05, 12:02 Ci najbardziej top nie muszą byc nam znani. Stara ruska zasada ciszej jedziesz dalsze budziesz jest jak najbardziej aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch oto lista: 1 swkretarz,II sekretarz,III sekretarz. IP: *.agro.ar.szczecin.pl 23.02.05, 12:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plecak Re: oto lista: 1 swkretarz,II sekretarz,III sekre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:40 a Jan Lis? Która to grupa? Odpowiedz Link Zgłoś
zaiinteresowany Re: Podaj listę 5-ciu top biznesmenów Szczecina? 23.02.05, 13:54 aktualnie w pierwszej pięcdziesiątce Jan B, niedawny aresztant. ale dzięki namaszczeniu "chopakow" z krakowskiej i szczczecińskiej "biezpieczności", zapewne do końca roku doszlusuje do TOP 5. łoj cuś ja widzę nowe bunglaowy na osowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Podaj listę 5-ciu -którzy pójdą do pierdla? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 23.02.05, 14:57 Odpowiedz Link Zgłoś