mike102 03.07.02, 18:35 Tak wlasnie wiezE a nie wieza bo jest ich mnostwo. Zajrzyjcie sobie - swietna strona na ten temat: www.bismarcktuerme.de/ (nasza oczywiscie tez jest!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:07 no rzeczywiście - bardzo porządnie zrobione :))) tam pisze, że nasza wieża była najdroższą ze wszystkich :) i że w zeszłym roku miasto szukało w Berlinie chętnego inwestora do renowacji - i co? znalazło? założyć Stowarzyszenie Wyzwolenia Wież i opracować szlak Korony Szczecina! ale by fajnie było :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:19 To by byl fantastyczny pomysl i niwatpliwa atrakcja nie tylko dla nas mieszkancow Szczecina ,gdyby udalo sie odbudowac ta wieze. Mozna tylko zamienic - zmienic nazwe bo nam Polakom zle sie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:21 wieże były ku jego czci - nieładnie podfałszowywać cudze mienie :)) miał też swoje dobre strony jak np. żonę Polkę :)) Wyzwolić Wieże!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: >>> Wieze Bismarcka IP: 64.9.159.* 03.07.02, 20:27 Co to byla za wieza, niedaleko przystani zeglarskiej ( tam gdzie jacht spaniel stal ) pamietam w roku 1980 wlazlem z kumplem ( w czasie wagarow) na szczyt tej wiezy i lezelismy tam godzinami patrzac w chmury!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:33 Ale czy ona wiedziala ze jest Polka i czy mowila po polsku? Kompletnie mnie zaskoczylas ta informacja.Czy mogla bys powiedziec cos wiecej o tej osobie badz podpowiedziec gdzie mozna znalesc wiadomosci na ten temat. To co ja pamietam ze szkoly :Bismarck zainicjowal bezwzgledna polityke germanizacyjna na ziemiach polskich pod zaborem pruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:32 Gość portalu: Gryf napisał(a): > To by byl fantastyczny pomysl i niwatpliwa atrakcja nie tylko dla nas > mieszkancow Szczecina, gdyby udalo sie odbudowac ta wieze. Mozna tylko > zamienic - zmienic nazwe bo nam Polakom zle sie kojarzy. Gryfie! Perzeciez ona sie uchowala! To tzw. wieza widokowa, badz goclawska. Jest pozbawiona orlow. Nie uchowaly sie natomiast 2 pozostale wieze widokowe - Quistropa w Lasku Arkonskim (sa ruiny) i Baresela przy Szmaragdowym. Idea ich odbudowy jest bdb! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:37 Bylem tam tylko raz i bylo to bardzo dawno. Wieza byla w ruinie ta na Goclawiu.Jako ciekawostke powiem wam ze jeden z kolegow po wdrapaniu sie na "szczyt" nie potrafil zejsc przez kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: >>> Wieze Bismarcka IP: 64.9.159.* 03.07.02, 20:40 Pamietam ze schody byly dziurawe i wieza byla w srodku cala zasrana. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:41 No ale fakt, zeby z niej zrobic atrakcje turystyczna, bez generalnego remontu sie nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:43 a propos małżonki - to pamiętam tyle, że chyba jej było Joanna i że zwana była przez męża "czarną koteczką" :)) ale w ostatnich latach pojawiło się kilka biografii Bismarcka (m.in. Krockowa), którąś powinieneś w bibliotece dopaść :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:49 Jestem w szoku [historycznym] ale Jottka czy cos wiecej wiesz na temat tej "pani" bo dopiero jutro rozpoczne intensywne poszukiwania. A moze w internecie cos jest na w/w temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 21:21 Gryf, no nie pamiętam :), a nie mam pod ręką źródeł wielki książę Konstanty też był z Polką, a też paskudne miał zasługi względem naszego narodu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: >>> Wieze Bismarcka 04.07.02, 08:25 mike102 napisał(a): > Tak wlasnie wiezE a nie wieza bo jest ich mnostwo. Zajrzyjcie sobie - swietna > strona na ten temat: > <a href="http://www.bismarcktuerme.de/"target="_blank">www.bismarcktuerme.de/</ > a> > > (nasza oczywiscie tez jest!) Ależ no przecież oczywiście że wieże :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 pytanko 04.07.02, 09:40 czy komus sie udalo wsrod tych wiez znalezc cos w okolicach szczecina? bo tam miejscowosci niby w polsce ale nazwy jakies dziwne:) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: pytanko 04.07.02, 09:56 W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: pytanko 04.07.02, 10:09 stettiner napisał(a): > W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę > śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek? to zauwazylem ale musialbym wejsc na wszystkie i do tego skojarzyc ,ze dana wiocha jest gdzies w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: pytanko 04.07.02, 10:17 stettiner napisał(a): > W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę > śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek? wydaje mi sie ze autorowi strony chodzi jednak o Melno a nie Mielno - sprawdzilem, taka miejscowosc istnieje obok Grudziadza. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: pytanko 04.07.02, 10:36 Bardzo możliwe. A swoją drogą- ogromnie mi sie podobają te wieże z wielkim zniczem na szczycie! Ależ to musiało nocą wyglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: pytanko 04.07.02, 10:13 skuter70 napisał(a): > czy komus sie udalo wsrod tych wiez znalezc cos w okolicach szczecina? > bo tam miejscowosci niby w polsce ale nazwy jakies dziwne:) Najblizsze z tych ktore istnieja sa w Meklemburgii-Przedpomorzu i Brandenburgii: Greifswaldzie (125 km), Bad Freienwalde (100 km - bardzo ciekawa, otwarta dla zwiedzajacych), Boossen (150 km - brak zdjecia z opisu nic ciekawego), Zehdenick (120 km). Z tych wymienianych w Polsce wiekszosc jest/byla na Slasku i Mazurach. Najblizsza nam to chyba bedzie w Szczecinku(Neustettin) oraz w Zlotowie. Przy wybraniu danej wiezy w Polsce mozna zobaczyc i niemiecka i polska nazwe miejscowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: pytanko i odpowiedz IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.07.02, 21:33 Nablizej Szczecina czynna wieza widokowa [przepiekny widok]znajduje sie w Cedyni polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
depeche Re: >>> Wieze Bismarcka 14.02.03, 23:34 poszedłem za radą jotki i postanowiłem pobawić sie w archiwistę :-) , i muszę przyznać że to bardzo pasjonujące i wciągające . Oczywiście co ciekawsze ocale przed zapomnieniem i podbije:-))) , szkoda żeby przepadły w otchłani płatnych archiwów... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka a poza tym 09.03.03, 00:17 dowiedziałam się, że ponoć stawianie wież widokowych nie wypływało jedynie z żądzy oglądania pięknych krajobrazów, a w pewnej mierze stanowiło część walki z kościołem katolickim - jak zbudowano wieżę, to wieża kościelna już nie była najwyższa w okolicy. prestiż się podkopało, a pewnie i opłaty za dziwowanie się gdzie indziej płynęły, choć nie wiem, czy i ile na takich wieżach się zarabiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: a poza tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.03, 00:49 jottka napisała: > dowiedziałam się, że ponoć stawianie wież widokowych nie wypływało jedynie z > żądzy oglądania pięknych krajobrazów, a w pewnej mierze stanowiło część walki z > > kościołem katolickim - jak zbudowano wieżę, to wieża kościelna już nie była > najwyższa w okolicy. > > prestiż się podkopało, a pewnie i opłaty za dziwowanie się gdzie indziej > płynęły, choć nie wiem, czy i ile na takich wieżach się zarabiało. No tu sie z Toba nie zgadzam.Byla moda na fotoplastikony, kino nieme przeminelo, konskie tramwaje tez. Skonczyla sie "epoka" budowania wiez. Dlaczego piszesz o rywalizacji z kosciolem? Nie podajesz zadnej argumentacji. Wieze w swojej epoce byly [ moim zdaniem ] ciekawostka i atrakcja. Tam gdzie dziko kwitnie cnota. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a poza tym 09.03.03, 13:15 gryf, ja tam napisałam - 'dowiedziałam się, że ponoć..' nie podawałam dogmatu do wierzenia, a intrygującą hipotezę :) źródło natomiast nie jest książkowe, więc nie da się podać odsyłacza - zapytałam /mailem/ pewnego prof germanistyki z wrocławia, skąd tyle tych wież w epoce się brało i on odpowiedział mi skrótowo, wskazując m.in. na chęć zdominowania kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Juz mu dawno temu za skore zalazlas... 09.03.03, 13:29 No Jottka, podpadzioocha jestes! Lec szybko do spowiedzi zanim Gryf klatwe na Ciebie rzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Juz mu dawno temu za skore zalazlas... 09.03.03, 13:54 nie wiem czy z wiezy, ale o ile z wiezy to predzej koscielnej.... A ma dla Ciebie znaczenie jak bedziesz "razona"? Odpowiedz Link Zgłoś