Dodaj do ulubionych

>>> Wieze Bismarcka

03.07.02, 18:35
Tak wlasnie wiezE a nie wieza bo jest ich mnostwo. Zajrzyjcie sobie - swietna
strona na ten temat:
www.bismarcktuerme.de/

(nasza oczywiscie tez jest!)
Obserwuj wątek
    • jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:07
      no rzeczywiście - bardzo porządnie zrobione :)))

tam pisze, że nasza wieża była najdroższą ze wszystkich :) i że w zeszłym roku
      miasto szukało w Berlinie chętnego inwestora do renowacji - i co? znalazło?

założyć Stowarzyszenie Wyzwolenia Wież i opracować szlak Korony Szczecina! ale
      by fajnie było :))
      • Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:19
        To by byl fantastyczny pomysl i niwatpliwa atrakcja nie tylko dla nas
        mieszkancow Szczecina ,gdyby udalo sie odbudowac ta wieze. Mozna tylko
        zamienic - zmienic nazwe bo nam Polakom zle sie kojarzy.
        • jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:21
          wieże były ku jego czci - nieładnie podfałszowywać cudze mienie :)) miał też
          swoje dobre strony jak np. żonę Polkę :))

Wyzwolić Wieże!!!
          • Gość: JACEK Re: >>> Wieze Bismarcka IP: 64.9.159.* 03.07.02, 20:27
            Co to byla za wieza, niedaleko przystani zeglarskiej ( tam gdzie jacht spaniel stal ) pamietam w roku 1980 wlazlem
            z kumplem ( w czasie wagarow) na szczyt tej wiezy i lezelismy tam godzinami patrzac w chmury!!!!
          • Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:33
            Ale czy ona wiedziala ze jest Polka i czy mowila po polsku? Kompletnie mnie
            zaskoczylas ta informacja.Czy mogla bys powiedziec cos wiecej o tej osobie
            badz podpowiedziec gdzie mozna znalesc wiadomosci na ten temat.
            To co ja pamietam ze szkoly :Bismarck zainicjowal bezwzgledna polityke
            germanizacyjna na ziemiach polskich pod zaborem pruskim.
        • mike102 Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:32
          Gość portalu: Gryf napisał(a):

> To by byl fantastyczny pomysl i niwatpliwa atrakcja nie tylko dla nas
          > mieszkancow Szczecina, gdyby udalo sie odbudowac ta wieze. Mozna tylko
          > zamienic - zmienic nazwe bo nam Polakom zle sie kojarzy.

Gryfie! Perzeciez ona sie uchowala! To tzw. wieza widokowa, badz goclawska. Jest
          pozbawiona orlow.

Nie uchowaly sie natomiast 2 pozostale wieze widokowe - Quistropa w Lasku
          Arkonskim (sa ruiny) i Baresela przy Szmaragdowym. Idea ich odbudowy jest bdb!
          • Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:37
            Bylem tam tylko raz i bylo to bardzo dawno. Wieza byla w ruinie ta na
            Goclawiu.Jako ciekawostke powiem wam ze jeden z kolegow po wdrapaniu sie
            na "szczyt" nie potrafil zejsc przez kilka godzin.
            • Gość: JACEK Re: >>> Wieze Bismarcka IP: 64.9.159.* 03.07.02, 20:40
              Pamietam ze schody byly dziurawe i wieza byla w srodku cala zasrana.
              • mike102 Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:41
                No ale fakt, zeby z niej zrobic atrakcje turystyczna, bez generalnego remontu sie
                nie obejdzie.
              • jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 20:43
                a propos małżonki - to pamiętam tyle, że chyba jej było Joanna i że zwana była
                przez męża "czarną koteczką" :)) ale w ostatnich latach pojawiło się kilka
                biografii Bismarcka (m.in. Krockowa), którąś powinieneś w bibliotece dopaść :)

• Gość: Gryf Re: >>> Wieze Bismarcka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 20:49
                  Jestem w szoku [historycznym] ale Jottka czy cos wiecej wiesz na temat
                  tej "pani" bo dopiero jutro rozpoczne intensywne poszukiwania.
                  A moze w internecie cos jest na w/w temat.
                  • jottka Re: >>> Wieze Bismarcka 03.07.02, 21:21
                    Gryf, no nie pamiętam :), a nie mam pod ręką źródeł

wielki książę Konstanty też był z Polką, a też paskudne miał zasługi względem
                    naszego narodu :))
    • stettiner Re: >>> Wieze Bismarcka 04.07.02, 08:25
      mike102 napisał(a):

> Tak wlasnie wiezE a nie wieza bo jest ich mnostwo. Zajrzyjcie sobie - swietna
      > strona na ten temat:
      > <a href="http://www.bismarcktuerme.de/"target="_blank">www.bismarcktuerme.de/</
      > a>
      >
      > (nasza oczywiscie tez jest!)

Ależ no przecież oczywiście że wieże :)))

• skuter70 pytanko 04.07.02, 09:40
      czy komus sie udalo wsrod tych wiez znalezc cos w okolicach szczecina?
      bo tam miejscowosci niby w polsce ale nazwy jakies dziwne:)
      • stettiner Re: pytanko 04.07.02, 09:56
        W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę
        śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek?
        • skuter70 Re: pytanko 04.07.02, 10:09
          stettiner napisał(a):

> W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę
          > śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek?

to zauwazylem ale musialbym wejsc na wszystkie i do tego skojarzyc ,ze dana
          wiocha jest gdzies w okolicy
        • mike102 Re: pytanko 04.07.02, 10:17
          stettiner napisał(a):

> W górnym prawym rogu są podane polskie nazwy. Ja wiem, że wschowa to trochę
          > śmieszna nazwa ;) no ale takie już mamy. A z Mielno i Szczecinek?

wydaje mi sie ze autorowi strony chodzi jednak o Melno a nie Mielno -
          sprawdzilem, taka miejscowosc istnieje obok Grudziadza.
          • stettiner Re: pytanko 04.07.02, 10:36
            Bardzo możliwe.

A swoją drogą- ogromnie mi sie podobają te wieże z wielkim zniczem na szczycie!
            Ależ to musiało nocą wyglądać!
      • mike102 Re: pytanko 04.07.02, 10:13
        skuter70 napisał(a):

> czy komus sie udalo wsrod tych wiez znalezc cos w okolicach szczecina?
        > bo tam miejscowosci niby w polsce ale nazwy jakies dziwne:)

Najblizsze z tych ktore istnieja sa w Meklemburgii-Przedpomorzu i Brandenburgii:
        Greifswaldzie (125 km), Bad Freienwalde (100 km - bardzo ciekawa, otwarta dla
        zwiedzajacych), Boossen (150 km - brak zdjecia z opisu nic ciekawego), Zehdenick
        (120 km).

Z tych wymienianych w Polsce wiekszosc jest/byla na Slasku i Mazurach.
        Najblizsza nam to chyba bedzie w Szczecinku(Neustettin) oraz w Zlotowie.
        Przy wybraniu danej wiezy w Polsce mozna zobaczyc i niemiecka i polska nazwe
        miejscowosci.
        • Gość: Gryf Re: pytanko i odpowiedz IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.07.02, 21:33
          Nablizej Szczecina czynna wieza widokowa [przepiekny widok]znajduje sie w
          Cedyni polecam.
    • depeche Re: >>> Wieze Bismarcka 14.02.03, 23:34

poszedłem za radą jotki i postanowiłem pobawić sie w archiwistę :-) , i muszę
      przyznać że to bardzo pasjonujące i wciągające . Oczywiście co ciekawsze ocale
      przed zapomnieniem i podbije:-))) , szkoda żeby przepadły w otchłani płatnych
      archiwów...
      • jottka a poza tym 09.03.03, 00:17
        dowiedziałam się, że ponoć stawianie wież widokowych nie wypływało jedynie z
        żądzy oglądania pięknych krajobrazów, a w pewnej mierze stanowiło część walki z
        kościołem katolickim - jak zbudowano wieżę, to wieża kościelna już nie była
        najwyższa w okolicy.

prestiż się podkopało, a pewnie i opłaty za dziwowanie się gdzie indziej
        płynęły, choć nie wiem, czy i ile na takich wieżach się zarabiało.
        • Gość: Gryf Re: a poza tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.03, 00:49
          jottka napisała:

> dowiedziałam się, że ponoć stawianie wież widokowych nie wypływało jedynie z
          > żądzy oglądania pięknych krajobrazów, a w pewnej mierze stanowiło część
          walki z
          >
          > kościołem katolickim - jak zbudowano wieżę, to wieża kościelna już nie była
          > najwyższa w okolicy.
          >
          > prestiż się podkopało, a pewnie i opłaty za dziwowanie się gdzie indziej
          > płynęły, choć nie wiem, czy i ile na takich wieżach się zarabiało.

No tu sie z Toba nie zgadzam.Byla moda na fotoplastikony, kino nieme
          przeminelo, konskie tramwaje tez. Skonczyla sie "epoka" budowania wiez.
          Dlaczego piszesz o rywalizacji z kosciolem? Nie podajesz zadnej argumentacji.
          Wieze w swojej epoce byly [ moim zdaniem ] ciekawostka i atrakcja.

Tam gdzie dziko kwitnie cnota.
          • jottka Re: a poza tym 09.03.03, 13:15
            gryf, ja tam napisałam - 'dowiedziałam się, że ponoć..'

nie podawałam dogmatu do wierzenia, a intrygującą hipotezę :) źródło natomiast
            nie jest książkowe, więc nie da się podać odsyłacza - zapytałam /mailem/
            pewnego prof germanistyki z wrocławia, skąd tyle tych wież w epoce się brało i
            on odpowiedział mi skrótowo, wskazując m.in. na chęć zdominowania kościoła.
            • swarozyc Re: Juz mu dawno temu za skore zalazlas... 09.03.03, 13:29
              No Jottka, podpadzioocha jestes! Lec szybko do spowiedzi zanim Gryf klatwe na
              Ciebie rzuci...
              • jottka Re: Juz mu dawno temu za skore zalazlas... 09.03.03, 13:42
                z wieży?
                • swarozyc Re: Juz mu dawno temu za skore zalazlas... 09.03.03, 13:54
                  nie wiem czy z wiezy, ale o ile z wiezy to predzej koscielnej....
                  A ma dla Ciebie znaczenie jak bedziesz "razona"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka