xyz-xyz 03.10.05, 09:17 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2945019.html?as=1&ias=2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xyz-xyz Re: Ciekawy tekst. 03.10.05, 11:34 Nikt nie był łaskaw przeczytać???? Hmmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Ciekawy tekst. 03.10.05, 13:29 czytalem w weekend - nudny jest ten tekst co nie znaczy ze Sroda nie ma racji...ma ja i tyle. co ciekawsze dla mnie to fakt, ze ten tekst puscila Gazeta;-) Odpowiedz Link Zgłoś
felix_edmundowicz nudny 03.10.05, 14:25 a czemu Środa nie pomogła samotnym matkom? nie miała dla nich czasu.Widać nie są tak medialne,te samotne matki.A czy to prawda że w jej biurze pracuje człowiek ,który utrąca konkurencyjne geyowskie lobby zamiast pomagać wszystkim za publiczne pieniądze? już wyrolowali Szyszkowską,a miała ponoć szanse na Nobla.Miała ,bo ją załatwili przyjaciele z lewicy. Tak,między swymi zająca wilki zjadły,te i inne informacje pozwalają spojrzeć na rzeczywisty stosunek Środy do świata. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: nudny 03.10.05, 14:31 Nic mi nie jest wiadomym by Środa, bądź ktokolwiek z lewicy, utrąciła Szyszkowską. Pamiętam natomiast, jak ty sam wyśmiewałeś kandydatkę do Nobla i jej zgłoszenie. O gejach zwalczających się na wzajem, też nic mi nie jest wiadomym. Wiem natomiast, że jeden gej co to ma brata i kota, rękoma tego brata zwalcza gejów in gremio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Power Re: nudny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 16:00 Jezeli lewica utrąciła Szyszkowską, to jest to przejaw zdrowego rozsądku. Pozwoliło to nam uniknąć obciachu na skalę międzynarodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Ciekawy tekst. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 14:33 Czytałem z dużym zainteresowaniem. Od dawna czytuję Magdalenę Środkę i jej prace. Zwłaszcza z zakresu etyki. Milczenie na forum, gdzie jest wielu dziennikarzy jest ewidentnym wyrazem, że Magdalena Środa trafiła w sedno problemu. Sam kilka razy na tym samym forum używałem określenia tabliodalna inteligencja czy też tabloidalne myślenie (to nie jest zapożyczenie) myślenie komiksowe. Proces spłyczania prezentowanych opinii i praktycznie odmóżdrzania czytelników i słuchaczy w mediach trwa już dobre parę lat. To nie jest zjawisko nowe, choć od kilku miesięcy wybitnie się nasiliło. Nawet tu na forum, wielu irytują dłuższe wypowiedzi, lansują bowiem styl dyskusji z epoki "60 minut na godzinę" i pana Sułka. Albo skrotem rodem z komputera. Myśli się skrotem a takie myślenie prowadzi do nikąd. Powoli przestajemy rozumieć innych, wszystko szufladkujemy pod obiegowy slogan, hasło czy powiedzonko. Kiedy nie ma dioalogu, nie ma porozumienia. Jeśli rozumiemy kogoś opaczne - są scysje i iskrzy między ludźmi. Agresja, dzisiaj dająca upust potężną falą nawet tu, na forum, nie bierze się z nikąd. Na takim podłożu rozwkita: intryga, pomówienie, insynuacja funkcjonują wyzwiska, obelgi i paszkwile, to wszystko - co prof. Srodka nazywa jątrzeniem. Sam doskonale wiesz i widzisz na własne oczy, jak reagują Twoi adwersarze gdy spokojnie, rozbijasz prostym logicznym wywodem, opartym na pewnikach (rzeczowych dowodach) teza po tezie przez nich lanosowane. Nie odpowiedzą Ci tym samym, bo do takiego wywodu jest konieczne włączenie procesów myślowych i znajomosć logiki. Ci ludzie posługują się tabliodalnym sloganem przyjętym jako pewnik. Efektem socjotechnicznych zabiegów zręcznych manipulatorów. Są na tle już wymóżdrzeni, że nie są w stanie zauważyć, że myślenie ktoś z nich wydrenował i przerobił ich osobiste poglądy na swoje kopyto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Ciekawy tekst. IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 03.10.05, 15:44 Interesujący poemat ci wyszedł, KF. Szkoda, że taki długi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Ciekawy tekst. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 16:46 Dostrzegłeś formę była zamierzona, a nie treść... Smutne to stwierdzenie. *** Mam pytanie, szalenie intymne: ile książek (nie gazet, nie informacji z netu, nie lektur zadanych na uczelni lub w szkole)) w tym roku przeczytałeś, nad iloma podjąłeś z kimkolwiek jakąkolwiek dyskusję? Nie musisz mi odpowiadać, odpowiedz sam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Ciekawy tekst. IP: *.plusgsm.pl 03.10.05, 15:33 Cała prawda. To wcale nie jest nudny tekst. Może wreszcie zaczniemy dyskutować o tych sprawach. Szczególnie na temat dzisiejszego dzeinnikarstwa, które z rzetelnością ma bardzo mało wspólnego. I też się dziwię, że puściła to właśnie "Wyborcza". pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: Ciekawy tekst. 03.10.05, 18:59 Gość portalu: Pismak napisał(a): > Cała prawda. To wcale nie jest nudny tekst. Może wreszcie zaczniemy dyskutować > o tych sprawach. Szczególnie na temat dzisiejszego dzeinnikarstwa, które z > rzetelnością ma bardzo mało wspólnego. > a może nie tylko z rzetelnością ? oto 'złota myśl' znaleziona gdzieś w internecie: 'nie mieć żadnej myśli i potrafić ją wyrazić - oto sztuka dziennikarstwa' Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Ciekawy tekst. 03.10.05, 16:09 Niestety, ja juz straciłem nadzieję na poprawę dziennikarstwa. Raczej należy liczyc się z pogorszeniem pod względem obiektywności i prawdziości "informacji". Świat pędzący do przodu (napędzany przez nas) narzuca nowe standardy. Niestety wartość informacjom nadaje nie zgodność z prawdą ich treści ale szybkość opublikowania oraz zasięg rozpowszechnienia. Nie rzeczywistość kreuje informację i publicystykę dziennikarską ale odwrotnie. Doszliśmy już do jakiej paranoi w której odróżnienie prawdy od fałszu jest bardzo trudne lub często niemożliwe. Zobaczcie jak często portale publikują nowe newsy. Byle szybciej niz konkurencja. Szczegóły nie mają znaczenia, bo i tak zaraz będzie coś nowego. Za nazwiskami nie kryją sie ludzie tylko hasła. A ludzie wyznaczający sobie troche bardziej wymagające standardy są zupełnie niewidoczni. Tacy współczesni Don Kichotowie. ..... ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś