Dodaj do ulubionych

Pytanie do inzynierow !!!!!

IP: 64.9.159.* 26.09.02, 00:56
Dlaczego np wyrywacze radarow policyjnych , ktorych uzywanie tutaj jest legalne o ile pojazdem komercyjnym
nie jedziesz , reaguja na szosie na wlaczona mikrofale w danej wiosce ktora mijasz a na te przyklad jezeli masz
tzw broadband network w domu ( bezprzewodowe polaczenie do drukarek, internetu itd) jak wlaczysz mikrofale
to nic sie nie dzieje????? Hmmm????
Obserwuj wątek
    • Gość: Zastępca Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: 212.14.18.* 26.09.02, 12:24
      Pewnie chodzi o częstotliwość pracy antyradarów. Są też w sprzedaży telefony
      komórkowe w których częstotliwość można wpisać i działa jak wykrywacz radarów.
      • bbury Re: Pytanie do inzynierow !!!!! 26.09.02, 15:43
        Gość portalu: Zastępca napisał(a):

> Pewnie chodzi o częstotliwość pracy antyradarów. Są też w sprzedaży telefony
        > komórkowe w których częstotliwość można wpisać i działa jak wykrywacz radarów.

Eeee z tą Noką 3210 która miała mieć taką funkcję to była jakaś bujda :)))
        wszyscy myśleli że jak się na wyświetlaczy pojawi wiatraczek to to jest
        antyradar gdy tymczasem tio był symbol grupy zamkniętej czy czegoś w tym
        rodzaju ...

A co do anatyradarów to muszę jest to niezły przeżytek. Aktualnie prawdziwymui
        pogromcami kierowców w eurpie sa kamery i aparaty cyfrowe - ciekawe jak chesz
        je to wykryć ???. Np. po naszych ulicach snują się słynne ciemne Fordy Mondeo i
        Ople Vectry (to Okolice Szczecina) z kamerą. Wjeżdżasz na dwupasmówkę - 130
        km/h a tu za tobą pojawia się ziolne mondeo - ty dodajesz gazu żeby się jakiś
        facet za zderzakiem nie snuł - on też. I po chwili jedziecie sobie 180 czy 200
        w okienku forda pojawia się lizaczek (bynajmniej nie kojak) i zaprasza cię na
        pogawędkę połaczoną z oglądaniem możliwości Twego pojazdu na drodze :))

Jak dla mnie jest to czystj wody prowokacja policyjna która jest w Polsce
        niedopuszczelna ale nie słyszałem żeby ktoś ten drobny szczegół zauważył :)))))

Tak czy siak to nie te czasy kiedy chłobcy radarowcy czaili się w krzakch z
        wielką skrzynką któa emitowała jakieś sygnały radiowe :))) Teraz
        takie "eksponaty" stawia się przy stacjach benzynowych: bierze się niebieską
        syrenkę/warszawę , maluje się napis milicja lub MO stawia z boku atrapę radaru
        i już niewtajemniczeni odruchowo depczą na hamulec. Potem śmiejąc się dodają
        gazu i... wpadają w sidła naszej dzielnej drogówki :)) chyba że mają CB radio
        wtedy pytają kolegów gdzie stoją suszarki i już im mandat nie grozi ...
        • Gość: Zastępca Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: 212.14.18.* 26.09.02, 16:41
          CB też mamy i słyszymy Basen czysty, brak lodziarzy lub rosną pieczarki
        • Gość: JACEK Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: 64.9.159.* 26.09.02, 16:51
          bbury napisał:

> Gość portalu: Zastępca napisał(a):
          >
          > > Pewnie chodzi o częstotliwość pracy antyradarów. Są też w sprzedaży telefo
          > ny
          > > komórkowe w których częstotliwość można wpisać i działa jak wykrywacz rada
          > rów.
          >
          > Eeee z tą Noką 3210 która miała mieć taką funkcję to była jakaś bujda :)))
          > wszyscy myśleli że jak się na wyświetlaczy pojawi wiatraczek to to jest
          > antyradar gdy tymczasem tio był symbol grupy zamkniętej czy czegoś w tym
          > rodzaju ...
          >
          > A co do anatyradarów to muszę jest to niezły przeżytek. Aktualnie prawdziwymui
          > pogromcami kierowców w eurpie sa kamery i aparaty cyfrowe - ciekawe jak chesz
          > je to wykryć ???. Np. po naszych ulicach snują się słynne ciemne Fordy Mondeo i
          >
          > Ople Vectry (to Okolice Szczecina) z kamerą. Wjeżdżasz na dwupasmówkę - 130
          > km/h a tu za tobą pojawia się ziolne mondeo - ty dodajesz gazu żeby się jakiś
          > facet za zderzakiem nie snuł - on też. I po chwili jedziecie sobie 180 czy 200
          > w okienku forda pojawia się lizaczek (bynajmniej nie kojak) i zaprasza cię na
          > pogawędkę połaczoną z oglądaniem możliwości Twego pojazdu na drodze :))
          >
          > Jak dla mnie jest to czystj wody prowokacja policyjna która jest w Polsce
          > niedopuszczelna ale nie słyszałem żeby ktoś ten drobny szczegół zauważył :)))))
          >
          > Tak czy siak to nie te czasy kiedy chłobcy radarowcy czaili się w krzakch z
          > wielką skrzynką któa emitowała jakieś sygnały radiowe :))) Teraz
          > takie "eksponaty" stawia się przy stacjach benzynowych: bierze się niebieską
          > syrenkę/warszawę , maluje się napis milicja lub MO stawia z boku atrapę radaru
          > i już niewtajemniczeni odruchowo depczą na hamulec. Potem śmiejąc się dodają
          > gazu i... wpadają w sidła naszej dzielnej drogówki :)) chyba że mają CB radio
          > wtedy pytają kolegów gdzie stoją suszarki i już im mandat nie grozi ...

Tutaj w kazdym sklepie elektronicznym mozesz kupic anty radary ktore wykryja laser , radar i inne badziewia . ja mam
          takowe co sie zowie super duper i dziala na wszystko lasery radia i mikrofale !!!!!
          Camera by ci predkosc udowodnic tez lasera uzywa !!! hyba ;- (
          • Gość: ZetKa Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: *.net.com / 3.111.148.* 26.09.02, 16:56
            Nie wiem, czy to styknie, coby mandata wystawic, ale wystarczy, ze kamera
            nagrywa ze sie radiowoz od autka przed nim nie zbliza/oddala, a rownoczesnie
            rejestrujemy predkosc radiowozu wg jego predkosciomierza...
            Tzw. "pomiar przez porownanie"
      • Gość: Swarozyc Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 27.09.02, 22:25
        Dziwne ze nikt nie odpowiedzial na postawione pytanie, czyzby na forum
        grasowali tylko studenci teologii i i psychologii. a gdzie sa inzynierowie
        polscy? Bezrobotni i bez srodkow w grodzie gryfa?
    • Gość: ZetKa Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: *.net.com / 3.111.148.* 27.09.02, 09:13
      > Dlaczego np wyrywacze radarow policyjnych , ktorych uzywanie tutaj jest
      legalne
      > o ile pojazdem komercyjnym
      > nie jedziesz , reaguja na szosie na wlaczona mikrofale w danej wiosce ktora
      mij
      > asz a na te przyklad jezeli masz
      > tzw broadband network w domu ( bezprzewodowe polaczenie do drukarek,
      internetu
      > itd) jak wlaczysz mikrofale
      > to nic sie nie dzieje????? Hmmm????
      A tak wogole to ciekawostka, czasem sie mowi, ze jakies tam radio lub inny
      nadawca "sieje" i zakloca innych, ale jeszcze nigdy nikt nie mial zastrzezen,
      ze jakis porzadny nadajnik (np. radiowy od inetu) "sieje" na
      pasmie "nieinformacyjnym", takim jak mikorvela :>>>
      A tak serio - czy to sie dzieje w kazdej wiosce, czy jednej konkretnej? Pewnie
      to drugie?
      • bbury Re: Pytanie do inzynierow !!!!! 27.09.02, 09:36
        A moze ktoś jest w stanie powiedzieć jaki błąd pomiarowy nają urządzenia
        stosowane przez naszą policję. Bo przecież każde urządzenie ma taki margines
        bezpieczeństwa. Policjant który ostatnio mnie zmandatował dał się przekonać do
        tej oczywistej prawdy :))) choć przez dłuższy czas twierdził że to niemożlliwe
        bo radary kalibrowała firma RADMAR (?) :)))
        • Gość: ZetKa Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: *.net.com / 3.111.148.* 27.09.02, 10:24
          > A moze ktoś jest w stanie powiedzieć jaki błąd pomiarowy nają urządzenia
          > stosowane przez naszą policję.
          Zgodny z odpowiednia norma ;>
          A tak serio - radary musza byc, podobnie jak alkomaty, legalizowane raz na
          jakis czas (rok?), dopuszczajac zrobienie tego takze czesciej. I wtedy badana
          jest dokladnosc pomiarow. Mysle, ze dopuszczalny blad to +-5km/h lub mniej, ale
          nie wiem.

> Bo przecież każde urządzenie ma taki margines
          > bezpieczeństwa.
          Zgodnie z teoria miernictwa, kazdy pomiar obarczony jest bledem, lepiej
          mniejszym niz wiekszym.

> bo radary kalibrowała firma RADMAR (?) :)))
          E, to jesli to nadal ta sama firma z ta sama jakoscia, to swiezo po kalibracji
          mozna byc pewnym dokladnosci. Gorzej, co sie z nim dzialo pozniej (na ile
          zuzyte sa elementy i gubia parametry, czy komus gdzies radar nie "upadl", itp.)

• bbury Re: Pytanie do inzynierow !!!!! 27.09.02, 10:30
            A więc zagadzamy się co do błędu pomiarowego :)))
            pozwolę tylko sobie dodać że błąd jest podwójny bo liczniki w samochodach też
            kłamią (zazwyczaj zawyżają osiągi :))
            Podobno tylko jeden pojazd zaniżał swoje możliwości a był i jest to PF126p
            • hsps Re: Pytanie do inzynierow !!!!! 27.09.02, 11:40
              Np. policja niemiecka przyjmuje standardowo 10%-wy błąd pomiaru nawet jeśli
              producent zapewnia, że jego aparat myli się tylko o 3%.
              Technologia mikrofalowa nie jest niestety zbyt prosta, szczególnie istotne jest
              zachowanie się fal na zderzeniu się dwóch ośrodków o różnej gęstości np.
              wisząca mgiełka itp. może w sposób istotny zakłamać wynik.
              • bbury Re: Pytanie do inzynierow !!!!! 27.09.02, 13:26
                A co na to nasza dzielna drogówka ?
                Jest u nas te 10 % czy nie ??
            • Gość: ZetKa Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: *.net.com / 3.111.148.* 27.09.02, 16:05
              > Podobno tylko jeden pojazd zaniżał swoje możliwości a był i jest to PF126p
              I pewnie byl to jedyny powod, dla ktorego nie pokazywal na liczniku wiecej niz
              90, ew. 100 przy dobrym liczniku - to byl blad pomiarowy ;>
      • Gość: JACEK Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: 64.9.159.* 27.09.02, 15:25
        Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > Dlaczego np wyrywacze radarow policyjnych , ktorych uzywanie tutaj jest
        > legalne
        > > o ile pojazdem komercyjnym
        > > nie jedziesz , reaguja na szosie na wlaczona mikrofale w danej wiosce ktor
        > a
        > mij
        > > asz a na te przyklad jezeli masz
        > > tzw broadband network w domu ( bezprzewodowe polaczenie do drukarek,
        > internetu
        > > itd) jak wlaczysz mikrofale
        > > to nic sie nie dzieje????? Hmmm????
        > A tak wogole to ciekawostka, czasem sie mowi, ze jakies tam radio lub inny
        > nadawca "sieje" i zakloca innych, ale jeszcze nigdy nikt nie mial zastrzezen,
        > ze jakis porzadny nadajnik (np. radiowy od inetu) "sieje" na
        > pasmie "nieinformacyjnym", takim jak mikorvela :>>>
        > A tak serio - czy to sie dzieje w kazdej wiosce, czy jednej konkretnej? Pewnie
        > to drugie?
        Zawsze jak jade do Luizjany to mi radar reaguje na rozne wioski i tak mi ktos powiedzial ze to pewnie mikrofala byla
        wlaczona , nie wiem czy jaja se robil ale ja tam bedac indolentem musze w cos wierzyc tak wiec mysle ze to
        mikrofala !!!! W domu mam bezprzewodowy internet i na mikrofale nie reaguje i to mnie zafrapowalo ;-)))))))))
        • Gość: ZetKa Re: Pytanie do inzynierow !!!!! IP: *.net.com / 3.111.148.* 27.09.02, 16:07
          > Zawsze jak jade do Luizjany to mi radar reaguje na rozne wioski i tak mi
          ktos
          > powiedzial ze to pewnie mikrofala byla
          > wlaczona , nie wiem czy jaja se robil ale ja tam bedac indolentem musze w cos
          w
          > ierzyc tak wiec mysle ze to
          > mikrofala !!!! W domu mam bezprzewodowy internet i na mikrofale nie reaguje
          i
          > to mnie zafrapowalo ;-)))))))))
          Wiesz, w elektronice, w czesci nie dotyczacej przesylu radiowego, jak nie ma na
          co zwalic, to sie mowi o wplywie "obcych pol magnetycznych". Widocznie radiowcy
          nazywaja to "mikrofalowka", a fachowo brzmi to "niezbadany czynnik przypadkowy"
          (czyt. "za cholere nie wiem, co to moglo byc", ew. "UFO")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka