Gość: zigi IP: 155.37.231.* 07.12.05, 17:27 rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051207/ekonomia/ekonomia_a_2.html a moze by tak sprzedac ja Hugo Chavezowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adams99 Re: Elektrownia Dolma Odra IP: *.chello.pl 07.12.05, 18:19 Podobno od paru dni w ZEDO siedzi ABW.Sprawa dotyczy zakupu instalacji do odsiarczania.Kupiono instalacje na poziomie technologicznym lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Elektrownia Dolma Odra IP: *.gprspla.plusgsm.pl 07.12.05, 23:24 Hm..., no nie wiem. Instalację odsiarczania montowała spółka duńska. Projekt był prowadzony we współpracy z duńskim ministerstwem ochrony środowiska. Szkolenia pracowników odbywały się m.in. w Niemczech. Poziom technologiczny z lat '70? Hm... pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Elektrownia Dolma Odra 07.12.05, 18:40 czyzby układy PO przeważyły w tym rozdaniu? Ja juz nic nie rozumiem z tej polityki PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Elektrownia Dolma Odra 07.12.05, 18:44 w tym szaleństwie jest metoda...nie długo dowiem się naprawdę ciekawych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Elektrownia Dolma Odra 07.12.05, 20:05 tylko szkoda, e tk późno . Przecież to trzeba wiedzieć, bo ja bym chciała, czy mam z tego regionu wyemigrować. czy Polska będzie miałom k0ntrolę jako państwo, to ja się pytam czzyja ja będę, no czyja. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Elektrownia Dolma Odra 07.12.05, 23:30 jeżeli nie będzie powaznego strategicznego i zamożnego inwestora to predzej czy pózniej dolna odra skonczy jak polski cukier,tak jest prawda oczywista nawet dla populistów z pis-u. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Elektrownia Dolma Odra 07.12.05, 23:53 piotr33k2 napisał: > jeżeli nie będzie powaznego strategicznego i zamożnego inwestora to predzej czy > > pózniej dolna odra skonczy jak polski cukier,tak jest prawda oczywista nawet > dla populistów z pis-u. A nie uwazasz pan ze państwo polskie MOGŁO BY BYĆ TAKIM INWESTOREM??? CZY MY POLACY JUZ JESTEŚMY TAK DEBILNI ZE SAMI NIE UMIEMY ZAZĄDZAĆ WŁASNYMI FIRMAMI??? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Elektrownia Dolma Odra 08.12.05, 01:11 państwo napewno nie, nie wiem czy zauważyłeś ale mamy juz inny ustrój ,jezeli juz to jakis polski inwestor czy grupa kapitałowa ale nasze rodzime kulczyki jak ognia unikają czegoś w co trzeba włożyc gruby szmal oni od razu wolą wyciągać,ewentualnie jakies browary i atrakcyjne tereny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dlaczego Kolego Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 00:01 Nie sądzę. Wystarczy paru złodziei posadzic na po 10 lat za kraty, spradzić ich majątki oraz ich dzieci np córki i syna, podsumowac dochody a jak jest róznica zabrać i okaże się, że będą zyski i środki na modernizację bo w końcu są ludzie, którym aby wykazać się efektami wystarczy miesięczne wynagrodzenie na poziomie 20.000 zł i bez "settysięcznych" boków. Zupełnie nie rozumiem dlaczego ZEDO potrzebuje zamożnego inwestora. Dlaczego ! Pojawiła sie konkurencyjna druga elektrownia ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? 08.12.05, 01:13 bo za kilka lat trzeba wszystko modernizować ,nowe technologie itd. to samo było z hutami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dlaczego Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 01:32 W dalszym ciągu braki dopowiedzi. Jak, za kilka lat, jak piszesz trzeba będzie zmodernizować ZEDO to się ją zmodernizuje ale po co ten zagraniczny inwestor ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? 08.12.05, 01:42 bo polskiego jak widac nie ma a za kilka lat juz bedzie za pózno ,wtedy potrzebny bedzie juz syndyk ,ewentualnie skarb państwa dostanie marne grosze a ludzie i tak pójdą na zasiłki .ja bym radził tym ludziom z dolnej odry jednak usiąść do rozmów o pakiecie socjalnym ,teraz mozna wytargować całkiem przyzwoite warunki o jakich inni mogli tylko pomarzyć a nie zyc marzeniami że państwo bedzie właścicielem i potem przyjdzie mu nie czerpać zyski tylko dokładać, oczywiście z naszych pieniędzy ,to se newrati . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dlaczego Kolego Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 01:50 Może jest inne wyjście. Zatrudnić fachowców w miejsce politycznych członków zarżadu jak na ten przykład Osowski Karol czy towarzysz Pawłowski, a osoby które doprowadziły do takich złych wyników oraz organy właścicielskie oddać pod ocenę sądów w działce pt działanie na szkodę spółki (do 10 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? 08.12.05, 02:03 na razie z tego co wiadomo to elektrownia przynosi zyski daltego też jest teraz łakomym kąskiem i dla rządu i dla potencjalnych kupców ale niewiadomo jak długo .może zresztą rząd wytyczy jakąś inna startegie dla dolnej odry i włączy ją do strategicznych spółek energetycznych z przewagą skarbu państwa ,ale brak im tych miliardów na modernizacje w przyszłosci a na budżet przez kilka lat nie ma co liczyć ,szmal musi przyjść z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dlaczego Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 03:13 Piszesz, że szmal musi przyjść z zewnątrz. Słusznie. Na ten przykład banki , konsorcjum bankowe a Ty dalej o sprzedaży jakims fikołkom jak np France Telekom (Orange) Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 muszą sprzedać, bo przyjedzie papież 08.12.05, 08:08 i muszą mieć szmal na przygotowanie wizyty. Zresztą na becikowe też nie mają. Sprzedają wszystkie dochodowe przedsiębiorstwa i zakłady pracy. Będziemy niewolnikami we własnym państwie. Za kilka lat zamkna elektrownie , bo Niemcy stwierdzą ,ze nie ekologiczna, Unia wypłaci właścicielowi odszkodowanie , a my bedziemy kupować droższy prad na zachodzie. Pamiętacie polskie cementownie ? dumę PRL-u ? pozostały po nich zgliszcza, tysiące bezrobotnych a cement kupujemy za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Jestem pracownikiem tego zakładu 08.12.05, 09:38 I z pierwszej ręki mogę ci powiedzieć to co wiedzą szeregowi robole: A więc w wyniku prywatyzacji pracę moze stracić nawet 1000 osób ,najwięcej z małych elektrowni szczecińskich .CHoć za ok 10 lat i tak załoga będzie szczątkowa przy obecnej polityce kadrowej (brak przyjęć ,średnia wieku pracowników ponad 50lat)elektrownie trzeba modernizować na bieząco ,co tez zespół czyni,dlatego zyski są tak niskie bo duza część pieniędzy idzie na remonty i modernizacje i to bez inwestora.wszelkie dane są dostępne na stronach internetowych zakładu ,polecam. faktycznie zarząd powinień bardziej się przyłozyć do tego co powinien ,a nie brać kupę kasy za nic.Odpowiedni ludzie prawidłowo prowadzący ten zakład mogli by tak nim kierować zeby zagraniczny inwestor nie był potrzebny .NO ALE WTEDY NIE BYŁO BY KASY NA BECIKOWE I NA PALIWO ROLNICZE CZEGO domagają się pewne partyjki. Jakby nie patrzeć nastroje są w śrud załogi GROBOWE i nie ma się czemu dziwić większość z nas nie ma zadnych perspektyw na przyszłość wrazie zwolnienia. Ajak pokazało zycie jeszcze nie było prywatyzacji bez zwolnień pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Jestem pracownikiem tego zakładu IP: 217.96.3.* 08.12.05, 10:27 > I z pierwszej ręki mogę ci powiedzieć... jak masz takie informacje z pierwszej ręki to napisz, że dolna odra pracuje na 1/3 mocy, bo prąd z niej jest tak drogi, że nie ma na niego chętnych. w raporcie na stronie zedo, którego lekturępolecasz, nie opróżniają energii od mocy i podają roczną produkcję energii elektrycznej w MW. no ale, że moc zainstalowana jest wykorzystywana w 1/3 to już tam nie piszą, ciekawe czemu? za to piszą, że wielkość produkcji zależy od zapotrzebowania krajowego systemu. widać z tego raportu że z roku na rok ono spada, a przynajmniej produkcja w zedo. podobniej jest z waszą produkcją ciepła. poza tym jeśli średnia wieku to ponad 50 lat to czym się przejmujesz? dostaniecie 10 letnie gwarancje zatrudnienia i jeszcze pakiet akcji, więc większość (przynajmniej wg ciebie) spokojnie dotrwa do emerytury i jeszcze dostanie spory bonus. 15% procent akcji dla pracowników to około 50tys złotych na twarz plus gwarancja zatrudnienia lub odprawa i jeszcze wam źle? jak padniecie tak jak stocznia to tych bonusów nie będzie i jeszcze będziecie się bujać z pół roku bez pensji, ale niby ztrudnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Jestem pracownikiem tego zakładu 08.12.05, 11:24 Niby skąd masz takie porównania cenowe ??? jak się wydaje cena energi D.O nie odbiega od cen krajowych ,weż pod uwagę ze ZEDO lezy w znacznej odległości od żródeł paliwa (węgla) i policz sobie koszt transportu tego paliwa??? Jest jeszcze sprawa nazucenia ZEDO wymogu kupowania węgla z polskich kopalni ,w ramach ratowania górnictwa choć mozna by było sprowadzać tańszy węgiel rosyjski (nie kwestjonuję tego wymogu, ale jak by nie było trąci to komunistyczną a nie rynkową gospodarką) średnia wieku nie oznacza ze wszyscy mają po 50 lat??? A cała sprawa rozbija się właśnie o te zekome gwarancje, piszesz co to my nie dostaniemy, problem w tym ze ZEDO jest prawie sprzedana a o tych zekomych kokosach nikt nic nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Jestem pracownikiem tego zakładu IP: 82.145.76.* 08.12.05, 12:03 sam sobie odpowiedziałeś, zedo leży daleko od źródeł paliwa i dlatego energia z niej jest droższa. jeśli jest inwestor, który chce zedo kupić to chyba ma na to jakąś receptę, bo obecny zarząd, jak widać, nie. a co do gwarancji to z jakiej okazji one mają wam przysługiwać? czy ktoś dał gwarancje pracownikom pgerów po upadku komuny? albo pracownikom wielu innych firm, które upadły w wyniku przemian? może zrobimy referendum, czy społeczeństwo jest za utrzymaniem i rozszerzeniem przywilejów zawodowych? pytanie mogłoby by brzemieć tak: czy chcesz ze swoich podatków sponsorować przwileje wybranych grup zawodowych takich jak: górnicy, hutnicy, energetycy, nauczyciele, kolejarze, ... powodujące, że efektywność tych branż jest wielokrotnie niższa niż na zachodzie europy mimo kilkukrotnie wyższych tam zarobków? wytłumacz mi dlaczego wasza sprzedaż energii cieplnej spada, mimo że sec twierdzi, że ciągle rozbudowuje swoją sieć? czyżby wasza energia była za droga i postanowił budować swoje kotłownie? dalej z raportu, dlaczego wasz eksport energii wynosi 0? przecież według was energia na zachodzie jest droższa? od 1996 roku zużycie węgla spadło u was o 1/3, czyli o tyle również spadła produkcja (chyba że tak rewelacyjnie podnieśliście sprawność ;-), więc czemu się dziwisz, że frima nie zatrudnia nowych ludzi? przecież dodatkowo są u was modernizacje, w efekcie których potrzeba mniej pracowników. 38% pracowników jest po pięćdziesiątce, to wasza szansa na w miarę bezbolesne, stopniowe zmniejszenie zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arpmes Re: Jestem pracownikiem tego zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 13:05 Nieprawdą jest co twierdzisz, że "bo prąd z niej jest tak drogi, że nie ma na niego chętnych.". Wiele firm zabiegało o kupno tam prądu ale wykonywano gigantyczny sabotaż gospodarczy zmierzający do obniżenia wartości zakładu i dodania argumentów, że nie ma wyjścia ale musi byc inwestor zagraniczny. Nawet firmie Kulczyka nie udało się, tak nie udało sie kupic tam prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Jestem pracownikiem tego zakładu IP: 217.96.3.* 08.12.05, 15:25 i to, że firmom nie opłaca się od zedo kupować ciepła, bo taniej i prościej jest w secu (który jest głównie pośrednikiem) lub wybudować własną kotłownię to też nie prawda? to sabotaż dyrekcji, która specjalnie stawia takie warunki współpracy żeby firma upadła? to wszystko spisek żydomasonów? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Jestem pracownikiem tego zakładu 08.12.05, 15:41 andrut ma rację, negocjujcie pakiet socjalny bo jest okazja zyskac jak nikt inny co dla dzisiejszych 45 -50 latków powinno wystarczyć spokojnie dotrwać do emerytury .biegu wydarzen i tak nie jesteście w stanie zatrzymać ,zresztą jak sie by nawet znalazł polski inwestor to co restrukturyzacji nie bedzie?bedzie tak czy siak a panstwo jako takie nie chce ,nie moze i nie umie być właścicielem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arpmes Re: Jestem pracownikiem tego zakładu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 19:26 Na to są fakty, dokumenty i o tym niedługo usłyszysz. Niech no tylko słuzby odczępią sie od ZEDO.Ponadto pieniądze z elektrowni wyciągały tzw spółki węglowe czyli firmy dostarczające w olbrzymich ilościach węgiel (koszt) i nie ma to nic wspólnego ze spiskiem żydomasońskim. A na zachodzie biją komunistów (stare ale tak samo jak Twoje głupie, obrazliwe, utrudniające polemikę) Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: Dlaczego ZEDO musi mieć inwestora ? 08.12.05, 10:53 co za różnica polski inwestor czy hiszpański.KAŻDA firma mogła złożyć ofertę,tylko polskie firmy nie były zainteresowane... Odpowiedz Link Zgłoś