Gość: barka podstep IP: *.reverse.mdcc-fun.de 18.10.06, 18:40 Brawo dla goscia Mis i eedek .Bo gdyby niemiecki celnik w przebraniu, zaczol kontrolowac bez prawnie nasze przygraniczne zaklady,bo moze tam jest produkcja bobm atomowych,a moze dziupla> a moze kontrabanda sie ukrywa.To jest nie do pomysleni.Konwencja Miedzy Narodowa zobowiazuje wszystkich nawet bezmuzgowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigma_pi Re: podstep IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 19.10.06, 03:50 Gość portalu: barka napisał(a): > Konwencja Miedzy Narodowa zobowiazuje wszystkich nawet bezmuzgowcow Konwencja Miedzy Narodowej pewnie tak, ale znajomość zasad pisowni już chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st uciekl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:48 Trzeba bylo go odstrzelic.Co nie mamy amunicji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swinek z Zagranicy Działania są bardzo proste IP: 219.130.137.* 18.10.06, 18:54 Zakazać statkowi Adler Dania zawijania do portu w Świnoujściu a załodze (w wiekszości polskiej)zawiesić dyplomy i uprawnienia "Kapitanowi ze wschodnich niemiec "persona non grata w RP". A tak poza tym to straszny wstyd że polskie służby pozwoliły uciec temu stakowi z takiego zamkniętego portu jak Świnoujście - kto tutaj był to wie o czym piszę - wystarczyło postawić kuter rybacki w główkach portu. Tutaj za granica byłoby to nie do pomyślenia. Pozdrawiam Rodaków - co za obciach - mówi o tym pół kontynentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partriot POlska armia i Straż Graniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:57 pokonają terroryzm jak tylko bendom chcialy a taki tam se statek to odpuszczamy . Nie bendziem siem bic za pare sztang fajek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabu Skandal dyplomatyczny: niemiecki statek "uciekł... IP: 84.245.185.* 18.10.06, 19:00 A czemu na zdjeciu statek ma polska flage? I czesc nazwy "Adler-Dania" brzmi tak jakos po polsku....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Heringsdorf, a nie Herigsdorf IP: 83.168.96.* 18.10.06, 19:04 Wypada czasem spojrzeć na mapę jak się nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No nie ? Re: Heringsdorf, a nie Herigsdorf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:20 lub wiedzieć jak jest śledż po niemiecku Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin najlepiej samemu popatrzec na te "sledzie"... 18.10.06, 20:37 www.baederarchitektur.de/index.php?id=23 jest tam naprawde pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: najlepiej samemu popatrzec na te "sledzie"... 18.10.06, 21:01 w Bad Zoppot, Stettin i Danzig tez mogloby byc piekniej. Ale po przejeciu przez obca i niekompatybilna kulture wyglada jak wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: najlepiej samemu popatrzec na te "sledzie"... IP: *.v.pppool.de 18.10.06, 22:40 Poczytaj sobie dziecko gdzie sie konczyl Gdansk, gdzie lezy Oliwa i Sopot. Troche o historii Gdanska, i o jego kompatybilnosci z holota niemiecka przez ktora najpierw zbiednial po silowym wcieleniu go pod administracje pruska i chwilowa nieobecnosc Polski dzieki ktorej byl taki bogaty, a nastepnie zostal doszczetnie zniszczony przez podobnych do niemcow debili (rosjanie) z winy tych kompatybilnych niemcow co mydlo z ludzi robili w akademi medycznej w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus "holota niemiecka " "niemcy debile " 18.10.06, 22:45 i tymi m.in. wyrazeniami zdeklasyfikowales sie sam. jestes taki maly samuraj- kamikadze? Gość portalu: mn napisał(a): > Poczytaj sobie dziecko gdzie sie konczyl Gdansk, gdzie lezy Oliwa i Sopot. > Troche o historii Gdanska, i o jego kompatybilnosci z holota niemiecka przez > ktora najpierw zbiednial po silowym wcieleniu go pod administracje pruska i > chwilowa nieobecnosc Polski dzieki ktorej byl taki bogaty, a nastepnie zostal > doszczetnie zniszczony przez podobnych do niemcow debili (rosjanie) z winy tyc > h > kompatybilnych niemcow co mydlo z ludzi robili w akademi medycznej w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus i jeszcze cos, mn 18.10.06, 22:46 jezeli ty nazywasz Nimecow cholota i debilami to moge to samo powiedziec o Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: i jeszcze cos, mn IP: *.v.pppool.de 18.10.06, 23:06 Mam to gdzies co ty mowisz o Polakach (a z tego co widze to nic dobrego) Dlaczego mialbym sie przejmowac tym co mowi jakis nierozgarniety slabo wyedukowany (no przynajmniej z historii), majacy problemy z logicznym mysleniem reprezentant narodu megalomanow? To tak jakby Sabine Christiansen przejmowala sie co mowi Dieter Bohlen Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: i jeszcze cos, mn 18.10.06, 23:12 moze jak poszedles na asyl w Nachabrland zapomniales miarki- by mierzyc jedna miarka? albo siedzisz na socjalu i kasujesz schwarzgled od ojca rydzyka za sianie zametu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: i jeszcze cos, mn IP: *.v.pppool.de 18.10.06, 23:18 studiuje na kierunku na ktory pchalo sie 14 szwabow na jedno miejsce. A poniewaz Polska jest w uni to konkurowalem z nimi na tych samych zasadach. I powiem ci (tak jak kazdy niemiec ktory sie orientuje) ze bylo to banalnie latwe, dostac sie do tej niemieckiej kuzni talentow. W polsce na ten kierunek nie mial bym zadnych szans. No ale z niemcami to nawet wstyd sie porownywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schwabe Re: i jeszcze cos, mn IP: 157.25.164.* 19.10.06, 00:40 Wstydź się. Studiujesz w Niemczech za pieniędzy od Niemców i wyzywasz ich. Po za tym studiujesz w Niemczech a nie wiesz, że "Schwaben" do piękna kraina w Niemczech a "Schwabowie" miłe i pracowite ludzie. W dodatku nie sądzę, że dostałeś się na uczelni na tych samych zasadach, ponieważ pewien cześć miejsc jest ze rezerwowane dla obcokrajowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: i jeszcze cos, mn IP: *.v.pppool.de 19.10.06, 16:22 po pierwsze nie za pieniadze niemcow a odwrotnie - to ja musze im placic za studia a nie oni mi. Temat ile niemcy zarabiaja na chociazby uniasist przemilcze. A liczba miejsc to jest zarejestrowana dla studentow z poza uni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hartmut Re: i jeszcze cos, mn IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.10.06, 18:26 Gość portalu: mn napisał(a): > po pierwsze nie za pieniadze niemcow a odwrotnie - to ja musze im placic za > studia a nie oni mi. a ile placisz za te studia? > A liczba miejsc to jest zarejestrowana dla studentow z poza uni. typowo polskie myslenie: "bo mi sie nalezy". a jak sie ma sprawa z polsko- niemieckim uni we Frankfurt/Oder? czy Polska juz sowja czesc dlugu przekazala uniwersytetowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: i jeszcze cos, mn IP: *.v.pppool.de 20.10.06, 01:29 >> A liczba miejsc to jest zarejestrowana dla studentow z poza uni. >typowo polskie myslenie: "bo mi sie nalezy" Czytaj facet ze zrozumieniem. odpowiedzialem gosciowi ktory mowi ze nie konkurowalem z niemcami na tych samych zasadach bo obcokrajowcom przypada procent miejsc. Wiec oswiecam was ze ten procent jest dla obcokrajowcow z krajow ktore nie sa w UE. A co do pieniedzy .... sloma ci wylazi. Nie wiem co chcesz osiagnac. Sprawdzic gdzie studiuje i potem donosiki rozsylac, czy mi udowadniac ile podatnik niemiecki mi do obiadow doklada na stolowce..... prostactwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schwabe Sabine Christiansen IP: 157.25.164.* 19.10.06, 00:55 To dla Ciebie Sabine Christiansen jest intelektualna miara? Biedne człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Czy na statkach Adlera nie plywa polska zaloga? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.06, 19:10 Bo kiedys plynalem i pamietam ze kapitan i zaloga to byli Polacy. Zdaje sie tez ze kiedys pijany polski kapina w rejsie z Gryfina walnal w most w Szczecinie. Czy na tym statku aby zaloga to tez nie byli Polacy? To by tlumaczylo te kozacja fantazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszy Re: Czy na statkach Adlera nie plywa polska zalog IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.06, 19:19 ale o so chodzi bo nie kumam niemcy chcieli przemycic swoje papierosy i wodke do polski tak? kurna koniec swiata ale sie wszystko po...lo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: Czy na statkach Adlera nie plywa polska zalog IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.06, 19:33 nie o to chodzi. opylali tam ruskie fajki i spiryt bez banderoli. boza tym adler i jego kumple wslawili sie w nowym warpnie i Gryfinie jako megaprzemytnicy. miedzy polska a niemcami obowiazuja limity przewozowe dla papierosow i alkoholu. a na tych statkach to sie cuda dzialy i setki mrowek z tego zyly. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Czy na statkach Adlera nie plywa polska zalog 18.10.06, 20:42 Adler to specjalisci, przedtem prowadzili tzw. Butterfahrty czyli wyjazd poza strefe celna. Skonczylo sie jak Polska wstapila do Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakowac troli [...] IP: *.hsd1.mn.comcast.net 18.10.06, 19:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush I gdzie te zarekwirowane papierosy ?! 18.10.06, 19:34 I gdzie te zarekwirowane papierosy z poprzednich "wizyt w cywilu" ?! Powoli cos zaczyna mi tu smierdziec... Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Mądra dziewczyna 18.10.06, 19:39 napisała: " Agresywna indoktrynacja polityczna redaktorów GW czyli permanentne pranie mózgu spowodowało u dużej części forumowiczów nieodwracalne zmiany psychiczne. Biedacy ci nie potrafią już wypowiadać się na zadany temat ,lecz jak zepsute cyborgi odtwarzają zapisane przez GW w ich modułach pamięci antypisowskie negatywne emocje. " Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Zasada równowagi 18.10.06, 19:52 Wiem na pewno że czytałem w polskich mediach (być może w GW) pochwalną notatkę jak to polskie urzędy i policja świetnie wspólpracują z niemiecką policją czego efektem było aresztowanie jakiegoś biednego Polaka u nas w kraju przez policję niemiecką. W tym kontekście aresztownie polskich celników (oraz informacje o niewolniczej pracy Polaków we Włoszech) pokazuje jakimi to "supereuropejczykami" chce z nas zrobić środowisko GW i dlaczego pierze mózgi tym wszystkim jołopom którzy popisują się antypisowską wścieklizną. Po prostu Kaczyńscy przeszkadzają , chcą równowagi w stosunkach z krajami starej Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmopolita Re: Zasada równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:56 To jasne i oczywiste co piszesz ale po szybkim zbadaniu sprawy komendant SG powinien być natychmiast odwołany. Gdybym był niemieckim dziennikarzem to publikację zatytułowałbym : Niemiecki kuter handlowo - turystycznych uciekł polskiej marynarce " Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Re: I gdzie te zarekwirowane papierosy ?! 18.10.06, 19:42 W tzw likiwdacji. Niszczy się je na koszt podatnika. Kiedyś wolno było sprzedać w celu wyprowadzenie poza polski obszar celny. Obecne przepisy tego nie dopuszczają. Oczywiście w trakcie liczenie do protokołu ginie jakaś 1/5. Właściciel i tak się nie upomni, bo do tego towaru nikt się nie przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
paweluskkk ZEMSTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.10.06, 19:42 Trzeba zerwać stosunki dyplomatyczne z najeźdźcą!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Jak sie nazywal ten kapitan-kozak? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.06, 19:43 co zwiewal tym swoim spirytowozem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiro Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.10.06, 20:44 Najpierw manewry sobie niemiecka marynarka na naszych wodach urzadza i przegania nasze promy z naszych wod, a teraz to jajo z kolcem. Dodaj do tego jak wzajemnie z Rosja sie pieszcza i ukladaja w sprawie "rury" to znowu wspolnie nasi "zyczliwi" sasiedzi cos kombinuja. Niemcy maja w dupie wspolna Europe, chyba ze taka wedle ich widzenia gdzie sie moga szarogesic a innym grozik i pokazywac palcem co wolno a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja 18.10.06, 21:07 widze, ze ty to calkiem niedoinformowany jestes. 1) "Rure" Niemcy Polsce oficjalnie zaoferowali. Ale Polacy odmowili i basta. Krytykowanie Nimecow w tym wzgledzie jest bardzo duza przesada! 2) o manewrach Polacy zostali oficjalnie poinformowani, ale im karteczka z notatka zaginela. tak wiec patrz Pkt. 1 3) doczytaj tu: www.n-tv.de/722636.html i zanim eksplodujesz odczekaj dlaszych informacji, bo twoje przereagowanie ciebie po prostu deskredytuje.. Gość portalu: spiro napisał(a): > Najpierw manewry sobie niemiecka marynarka na naszych wodach urzadza i > przegania nasze promy z naszych wod, a teraz to jajo z kolcem. Dodaj do tego > jak wzajemnie z Rosja sie pieszcza i ukladaja w sprawie "rury" to znowu > wspolnie nasi "zyczliwi" sasiedzi cos kombinuja. Niemcy maja w dupie wspolna > Europe, chyba ze taka wedle ich widzenia gdzie sie moga szarogesic a innym > grozik i pokazywac palcem co wolno a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja 18.10.06, 21:28 Ta niemiecka wersja tez ma luki. Ciekawe jednak, ze Miemcy mowia o celnikach w mundurach ale bez odpowiednich dokumentow czy legitymacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 18.10.06, 22:15 Klaus, ja wiem ze niemieckie masmedia rozpieszczaja ich obywateli. Tak samo bylo pryed mundialem (polscy kibice), w czasie mundialu (najpierw zgarneli niczemu winnych polakow pryed kamerami, w polowie meczu byla informacja, ze niemieccy kibice zrobili burde z policja, a nastepnego dnia byla juz wersja ze polscy i niemieccy kibice zrobili zadyme. Teraz za to sie dowiedzialem z niemieckiej telewizji po tym jak niemcy narozrabiali na wegrzech, ze jak to jest mozliwe, przeciez w czasie mistrzostw nie bylo ani jednej zadymy) Co do rury.... wsadz sobie w tylek interes z rura jesli kosztuje ona 4 razy tyle co pociagniecie jej przez Polske, a poprzez zgode na jej eksploatacje Polska poswiadczylaby sens jej istnienia, czyli mogliby niemcy skutecznie dochodzic jej finansowania z srodkow uni. Co do manewrow i twojej karteczki ...... zal komentowac takie debilizmy Co do tekstu ze strony ntv. Jakim to cudem celnicy nie byli w stanie sie wylegitymowac? A moze kazdy glupi argument jest dobry, bo jesli bym na widok legitymacji sluzbowej niemieckiego celnika dal noge to na bank by mnie zastrzelili. To ze go statek strazy granicznej zatrzymywal ... i nawet strzelal to pewnie nie pomoglo mu w przyjeciu wiadomosci o autentycznosci tych celnikow. No i jeszcze wazna informacja dla niemieckich czytelnikow, palajacych kretynska nienawiscia do polakow. Polacy zostali oczywiscie wykopani za granice a biedny armator ma oczywiscie racje (chociaz nawet tak debilny narod jak niemcy w to przeciez nie wierzy i liczy sie tylko to ze znowu upokorzyliscie Polakow) Juz nie raz widzialem programy gdzie niemiecka policja podwozila do domu pijaczkow ktorzy ukradli jakas rure z budowy. Ale jak trafili na Polaka to w celu wyjasninia wlekli go gdzies na komende na jakies zadupie bez taxowek w srodku nocy i na jego pytanie czy go odwioza spowrotem padala odpowiedz ze nie sa taxowkarzami, no i biedaczek 25 kilometrow w nocy musial zapylac spowrotem na stacje benzynowa do swojego samochodu. A to wszystko ku uciesze prostakow zza polskiej zachodniej granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus do mn 18.10.06, 22:24 witam mn (cokolwiek to znaczy) na poczatek nowe infos: www.express.de/servlet/Satellite?pagename=XP/index&pageid=1004979498952&rubrik=220&artikelid=1160748678368 poza tym widze, ze jestes moim stalym wielbicielem. bardzo mnie to cieszy. ale tak szczerze, to mialbym dla ciebie jedna rade: reg dich wieder ab! i: nie czytaj juz polskiego dziennika, nie ogladaj TRWAM i nie sluchaj RadioMaryja! ps. tylko takie malpy lubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Pozdro dla mn... 18.10.06, 23:43 Zacznil dzialac politycznie Klaus (ja jestem od lat JuSo), sprobuj zorganizowac jakis workshop polsko-niemiecki, lub chocaz wymiane szkolna, a przekonasz sie jakie zdanie maja Niemcy na temat Polski i Polakow i jak ich postrzegaja. Na wymioty mnie zbiera, w jaki sposob niemieckie media postrzegaja RP i brzydze sie ludzmi twojego pokroju, ktorzy w dodatku obracaja to przeciwko Polsce (sic!), wmawiajac Polakom nacjonalizm, paranoje i sprowadzajac ich do bandy ciemnych Hintlerweltler, ktorzy w przeciwnosci do oswieconych i tolerancyjnych Niemcow wszedzie widza wrogow, kiedy tak naprawde wszystko jest cacy. Trzeba miec nieslychany tupet, zeby tak postepowac, ale widocznie jest to juz taka nasza przywara narodowa, ze musimy kalac wlasne gniazdo (zebys nie mial watpliwosci rybenko: dla kazdej Glatze jestes malym polaczkiem, ktory powinien byc wdzieczny, za to ze nie mieszka w lepiance, jak to mialo przeciez miejsce w Polsce. Masz watpliwosci? W takim razie zapraszam do bylego DDR!). Nie jestes jednak wyjatkiem, jest tu takich wiecej (bylem kiedys w zarzadzie organizacji polonijnej zwiazanej z Polskim Domem Concordia kolo Siegen i z ludzmi twojego formatu mialem do czynienia niemalze codziennie). Wsrod moich przyjaciol jest tylko jeden Polak, reszta to Niemcy, ktorzy pomimo agitki Polonii i subjektywnego nastawienia niemieckich mediow (czyt. przewaznie negatywnego, wedle motta Polska = woz drabiniasty) sa w stanie zrewidowac swoje poglady, ba, nawet pokochac ten przez swoich wlasnych obywateli zbluzgany kraj. Tym bardziej ciesze sie z tego, ze sa jeszcze tacy jak mn. Jeszcze Polska nie umarla... I pomyslec, ze bylem kiedys socjaldemokrata dusza i cialem (pisze to z gorycza)... Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: Pozdro dla mn... 19.10.06, 00:03 freud1 napisał: > Zacznil dzialac politycznie Klaus (ja jestem od lat JuSo), sprobuj > zorganizowac jakis workshop polsko-niemiecki, lub chocaz wymiane szkolna, a > przekonasz sie jakie zdanie maja Niemcy na temat Polski i Polakow i jak ich > postrzegaja. mam to za soba :) problemy byly niestety z polskiej strony. > Na wymioty mnie zbiera, w jaki sposob niemieckie media postrzegaja RP i > brzydze sie ludzmi twojego pokroju, ktorzy w dodatku obracaja to przeciwko > Polsce (sic!), a gdzie ja napisalem, ze jestem Polakiem? (*) > wmawiajac Polakom nacjonalizm, paranoje i sprowadzajac ich do bandy ciemnych > Hintlerweltler, ktorzy w przeciwnosci do oswieconych i tolerancyjnych Niemcow > wszedzie widza wrogow, kiedy tak naprawde wszystko jest cacy. Trzeba miec > nieslychany tupet, zeby tak postepowac, ale widocznie jest to juz taka nasza > przywara narodowa, ze musimy kalac wlasne gniazdo patrz (*) > (zebys nie mial watpliwosci rybenko: dla kazdej Glatze jestes malym > polaczkiem, ktory powinien byc wdzieczny, za to ze nie mieszka w lepiance, > jak to mialo przeciez miejsce w Polsce. Masz watpliwosci? W takim razie > zapraszam do bylego DDR!). Nie jestes jednak wyjatkiem, jest tu takich wiecej > (bylem kiedys w zarzadzie organizacji polonijnej zwiazanej z Polskim Domem > Concordia kolo Siegen i z ludzmi twojego formatu mialem do czynienia niemalze > codziennie). patrz (*) > Wsrod moich przyjaciol jest tylko jeden Polak, reszta to Niemcy, ktorzy > pomimo agitki Polonii i subjektywnego nastawienia niemieckich mediow (czyt. > przewaznie negatywnego, wedle motta Polska = woz drabiniasty) sa w stanie > zrewidowac swoje poglady, ba, nawet pokochac ten przez swoich wlasnych > obywateli zbluzgany kraj. Tym bardziej ciesze sie z tego, ze sa jeszcze tacy > jak mn. > Jeszcze Polska nie umarla... kiedy my (Niemcy) zyjemy:)´ in diesem Sinne Glück Auf! > I pomyslec, ze bylem kiedys socjaldemokrata dusza i cialem (pisze to z > gorycza) to raczej twoj problem i niestety nie moge tobie pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus i jeszcze jedno, mein freud1 :) 19.10.06, 00:10 piszesz: "ja jestem od lat JuSo" jezeli tak jest, to nastepujace haslo nie jest na pewno tobie obce: "Polen muß bis Frankreich reichen, Deutschland von der Karte streichen!", albo? jezeli ty cos takiego propagujesz, to ja moge zadac tego samego w odniesieniu do Polski, albo? Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: i jeszcze jedno, mein freud1 :) 19.10.06, 00:11 z tym, ze ja moglbym to propagowac u siebie, a ty propagujesz to na obcym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus freud1, uwazaj :) 19.10.06, 00:18 bys z socjaldemokraty nie stal sie polskim nacjonalsocjaldemokrata. wedlug mnie, jestes juz na najlepszej drodze. Tak wiec uwazaj, mein frojnd :) freud1 napisał: > I pomyslec, ze bylem kiedys socjaldemokrata dusza i cialem (pisze to z > gorycza) Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Pozdro dla mn... 18.10.06, 23:42 Zacznil dzialac politycznie Klaus (ja jestem od lat JuSo), sprobuj zorganizowac jakis workshop polsko-niemiecki, lub chocaz wymiane szkolna, a przekonasz sie jakie zdanie maja Niemcy na temat Polski i Polakow i jak ich postrzegaja. Na wymioty mnie zbiera, w jaki sposob niemieckie media postrzegaja RP i brzydze sie ludzmi twojego pokroju, ktorzy w dodatku obracaja to przeciwko Polsce (sic!), wmawiajac Polakom nacjonalizm, paranoje i sprowadzajac ich do bandy ciemnych Hintlerweltler, ktorzy w przeciwnosci do oswieconych i tolerancyjnych Niemcow wszedzie widza wrogow, kiedy tak naprawde wszystko jest cacy. Trzeba miec nieslychany tupet, zeby tak postepowac, ale widocznie jest to juz taka nasza przywara narodowa, ze musimy kalac wlasne gniazdo (zebys nie mial watpliwosci rybenko: dla kazdej Glatze jestes malym polaczkiem, ktory powinien byc wdzieczny, za to ze nie mieszka w lepiance, jak to mialo przeciez miejsce w Polsce. Masz watpliwosci? W takim razie zapraszam do bylego DDR!). Nie jestes jednak wyjatkiem, jest tu takich wiecej (bylem kiedys w zarzadzie organizacji polonijnej zwiazanej z Polskim Domem Concordia kolo Siegen i z ludzmi twojego formatu mialem do czynienia niemalze codziennie). Wsrod moich przyjaciol jest tylko jeden Polak, reszta to Niemcy, ktorzy pomimo agitki Polonii i subjektywnego nastawienia niemieckich mediow (czyt. przewaznie negatywnego, wedle motta Polska = woz drabiniasty) sa w stanie zrewidowac swoje poglady, ba, nawet pokochac ten przez swoich wlasnych obywateli zbluzgany kraj. Tym bardziej ciesze sie z tego, ze sa jeszcze tacy jak mn. Jeszcze Polska nie umarla... I pomyslec, ze kiedys bylem socjaldemokrata dusza i cialem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schwabe Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: 157.25.164.* 19.10.06, 00:49 Chyba jesteś rasista. Od kiedy naród może być debilny a nie pojedynczy osobnik? A w dodatku nie za mądry? Pogardzisz Niemcami, ale u nich mieszkasz. Może masochista? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 19.10.06, 16:26 slowo statystyka cos ci mowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 20.10.06, 02:35 Powiem ci cos jeszcze. Wiesz czemu niektorzy Polacy nienawidza Niemcow? Bo Niemcy nienawidza Polakow. Przyjechalem do niemiec nic nie wiedzac o ludziach tu mieszkajacych, nie mialem do nich ani negatywnego, ani pozytywnego nastawienia. Nie odbieram niemcow przez kontekst wojny jaka wywolali, pomimo, ze moja babcia pracowala jako robotnik przymusowy i moja rodzine spotkalo duzo nieszczescia. Uwazam, ze rachunki zostaly wyrownane, pomimo swiadomosci tego jak bardzo ta wojna i jej komunistyczne nastepstwo cofnela Polske. Z takim nastawieniem przyjechalem do Niemiec i bardzo dlugo nie moglem zrozumiec dlaczego niemcy nienawidza Polakow. To co przeczytalem, uslyszalem i zobaczylem mozna smialo okreslic jako rasizm wzgledem Polakow. I nie robi tego jakis tam jeden Hans, tylko cale niemcy. Znajomi ze stanow twierdza ze nie mozna mowic o antypolskim rasizmie bo niemcy nienawidza po prostu wszystkich cudzoziemcow. I moze jest w tym troche racji bo jak widze co przechodza znajomi, ktorzy nie wygladaja na niemcow to mysle sobie ze nie mam jeszcze najgorzej. Pomimo tego ze rozwinelem kilka przyjazni w niemczech, to moge smialo powiedziec ze nienawidze niemcow. wlasnie za to ze tak nienawidzicie innych, czesto tych przed ktorymi powinno wam byc conajmniej przykro. Tak samo na tym forum. Przestepca uciekl ale winny jest policjant ktory go gonil. Gdzie sie podzial ten wasz pruski "Ordnung muß sein"? Wszyscy sa zawsze winni tylko nie wy. Jak bys chcial wiedziec to mozna mowic o glupocie calego narodu. jest cos takiego jak osobowosc narodu, ksztaltowana wspolna historia, mediami, obyczajami....... i ta niemiecka osobowosc, po wzieciu wszystkich za i przeciw, nie podoba mi sie bardzo i juz licze dni do konca studiow i mnie tu nie ma a na calym swiecie zawsze bede waszym negatywnym ambasadorem za te przykrosci ktore mnie u was i z waszej strony spotkaly, tylko dlatego ze jestem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja 20.10.06, 07:22 Poczytaj dane niemieckiego Kriminalamtu jak tam Polacy stoja pod wzgledem przestepstw....Mozg ci stanie okoniem albo jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.06, 08:27 tys siechyba blekotu narzarl. niemycy nienawidza cudzoziemcow a szczegolnie polakow??? co zabzdura. moj sasiad np on uczy sie obcych jezykow zeby zrozumiec inne kultury. a drugi czesto jezdzi do turcji i nie ma uprzedzen do turkow chociaz nie modla w kierunku rzymu. cos nie pasuje w tym co mowisz. a po drugie polska to mekka tolerancji i milosci do cudzoziemcow: niemiec to szwab ruski to ciu. a czech to hu.. to w koncu jak z ta tolerancja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 20.10.06, 11:48 to ze jakis tam odsetek niemcow jest bardzo porzadny to wiem i mnie przekonywac do tego nie trzeba. Jednak statystycznie rzecz biorac niemcy nienawidza lub poprostu nieakceptuja cudzoziemcow. Kiedys zrobiono badanie i okazalo sie ze 30% obywateli brandenburga NIENAWIDZI cudzoziemcow i 20 % berlinczykow. Wez pod uwage ile procent obcokrajowcow jest berlinczykami a sie pewnie tez zrobi te 30% procent. I nie mowie tu o jakis tam "wolalbym aby ich tu nie bylo" ja mowie o czystej nienawisci. A co do tego uwielbienia niemcow do obcych kultur to funkcjonuje nawet taki niemiecki dowcip: "Spotyka sie dwoje niemcow i jeden opowiada o miejscu w jakie sie przeprowadzil, ze taka fajna atmosfera, knajpy z kuchnia z calego swiata i az nie trzeba jezdzic za granice na urlop bo ma to u siebie. Tylko szkoda ze obok niego mieszka cudzoziemiec" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.06, 13:24 byc moze ale ogulnie wszystko co obce budzi w nas strach i niechec. nie tylko ludzie ale rowniez sytuacje. np sytaucja miedzy niemcami a polakami. ci "mysla" ze niemcy ich nienawidza a polacy naodwrot. a tak na prawde to nikt nic nie wie. i masa ludzi zna polaka albo niemca tylko z propagdny medialnel, bez proby wyrobienia sobie wlasnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 20.10.06, 23:52 To by bylo naprawde piekne gdyby bylo tak jak piszesz. Niestety tu nie chodzi o zwykly strach przed nieznanym. Pomijam to ze obcokrajowcy nie sa czyms nieznanym w niemczech a jednak poziom agresji i niecheci w stosunku do nich jest porazajacy. Przed mistrzostwami jakas tam grupa czarnoskorych berlinczykow zrobila nawet mape miejsc dla nich niebezpiecznych. Politycy oczywiscie odrazu okrzykneli to bzdura i ze drugiego takiego narodu, ktory kocha cudzoziemcow, jak niemcy, poprostu nie ma i za dowod ma sluzyc to ze tak wielu ich w niemczech mieszka. Nic jednak nie przeszkadza niemcom nazywac przedwojennych i obecnych Polakow antysemitami, pomimo ze przed wojna to wlasnie w Polsce mieszkala najwieksza diaspora zydowska. Ale to jest jeszcze nic. w podobnym okresie pobito w Poczdamie prawie na smierc czarnoskorego kolesia (inzyniera od czegos tam) Pikanteri dodal fakt ze cala sprawa nagrala sie na poczte glosowa babki do ktorej pobity dzwonil. Nastepnego dnia po tym jak ta wiadomosc wybuchla pojawily sie artykuly o tym ze pobity byl pod wplywem alkocholu i przed feralnym zdarzeniem mial tej nocy juz dwie utarczki. Perfidnie sugerowano ze to on byl sprawca tego "zamieszania". I gdyby nie to nagranie ktore dobitnie ukazywalo kto byl ofiara a kto katem jak tez kto zaczepil a kto byl tak wystraszony ze nawet sam siebie byl wstanie obrazac w nadzieji na wyjscie z tej sytuacji. gdyby nie to, to znowu niemcy wywruciliby kota ogonem. I taki jest fenomen tej nacji ze co by sie nie dzialo, niezaleznie od tego gdzie biegna podzialy, dla nich najwazniejsze jest "dobro" niemiec. Nie raz zaczepiali mnie ludzie z ciezkimi tematami o ozlodziejach miejsc pracy, samochodow, ziem....... i powiem ci ze czesto byli to ludzie po ktorych bys sie tego nigdy nie spodziewal. Punki, lesbijki, przecietniacy, luzacy, inteligenci i prostacy, starzy i mlodzi. To jest wlasnie ten fenomen, ze tak naprawde to wszyscy od lewej do prawej sa nacjonalistami. Mam ten komfort ze na studiach sa naprawde bardzo brzebrani ludzie i po wiekrzosci bardzo otwarci i tolerancyjni ale nawet w tym gronie nie da sie wykluczyc tych niemilych przypadkow. Np. dzisiaj jeden koles (bardzo wyluzowany) poprosil mnie o pomoc w posprzataniu pomieszczenia gdzie wieczorem byla impreza. Jak to robilismy to jeden koles wpadl na pomysl aby umiescic lampe w stojaku do grzejnika gazowego. Ten mu na to ze majstruje jak Polacy. ( z duzym mrugnieciem w moja strone) potem jeszcze kilka glupich zarcikow na temat polskiego majsterkowania lub jak kto woli robienia produktow z przechodzonych wytworow krajow cywilizowanych. Jak godzine zwijal glupi kabel i mu powiedzialem ze tu nie jest potrzebna taka perfekcja to mi odparowal ze to jet wlasnie ta roznica i perfekcjonizm jest typowy dla niemcow. I tak sie zachowuje koles ktory razem z jeszcze dwoma opiekuje sie lokalem ktory wyglada jak po tygodniowej libacji najgorszych chlorow. slowa ktore sie cisna do opisania ich dzialalnosci to prowizorka, chaos, syf, dezguscie...... Nie raz bylem tak zaskoczony chamstwem niemcow w stosunku do mnie ze nie wiedzialem co powiedziec, poprostu szczeka mi opadala. Troche sie nauczylem i ci ktorzy zaczepiaja mnie na typowe tematy robia blad i sa potem troche zszokowani przebiegiem dyskusji a na koniec belkocza o potrzebie wspolpracy poznania siebie nawzajem i ze oczywiscie jestem ich przyjacielem itp itd. Ale z czasem coraz zadziej chce mi sie dyskutowac i zaczynam powoli puszczac pewne sprawy mimo uszu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja 21.10.06, 00:25 Podczas meczu Pogoni i Lechia kibice Lechii krzyczeli Rudolf Hess jest naszym idolem. PZPN zamknal stadion Lechii. www.n-tv.de/712650.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hartmut do MN! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.10.06, 01:56 tak wlasciwie, lieber MN chcialem sie odniesc merytorycznie do twojego postu tutaj na forum. Mialem juz przygotowana odpowiedz, ale ... Chcialem w duchu europejskim, jednakze przed nacisnieciem ENTER przeczytalem jeszcze raz i zrezygnowalem... z toba nie ma naprawde sensu... twoj ostatni tekst utwierdzil mnie w moim wczesniejszym przekonaniu, ze jestes bardzo zakompleksiona osoba. dlatego zdecydowalem sie na bardzo krotka odpowiedz: 1) wychodze z zalozenia, ze jestes Polakiem 2) jezeli zalozenie odpowiada prawdzie, to nie rozumiem, dlaczego ty (i do tego jako student) robisz tyle bledow: - znaki przestankowe darujmy sobie - "Niemcy" z malej litery tez sobie darujmy, bo jak widze, jestes Polskim Patriotom", wiec tobie wolno - "ALKOCHOLU" chyba jeszcze nie uzywales, bo inaczej wiedzialbys jak sie to pisze... no chyba, ze "alkocholem" nazywasz oslepiajacy polski samogon... - "WYWRUT" jest tez bardzo ciekawym dzielem slowotworczym. Ale mysle, ze takie konstrukcje nie przystoja osobie, ktorej mowa ojczysta jest jezyk polski :) - "NIE RAZ" jez tez bardzo ciekawym zwrotem, jak na Polaka... mysle, ze twoja polonistka przewraca sie obecnie w grobie... a moze ... - "WIEKRZOSC" - jest tez bardzo ciekawa. czy to nowe okreslenie takich polskich mniejszosci jak PIS, LPR i Samoobrona? - "ZADZIEJ" - brak komentarza... PS: - piszacc o "najwiekszej zydowskiej diasporze przed wojna" nie zapominaj prosze, ze przed pierwsza wojna Polska jeszcze nie istniela. Gdyby istniala, mielibysmy jedwabne juz moze duzo wczesniej .... ps2 tak wiec, lieber MN, wiecej pokory i mniej anspruchow :) widocznie wcale nie jestes taki dobry, za jakiego sie tutaj podajesz. ale na redaktora TRWAM moze wystarczy. also in diesem Sinne und Kopf hoch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: do MN! IP: *.v.pppool.de 21.10.06, 16:14 jestem zakompleksiony, nie znam gramatyki...... polecam przeczytanie wyjasnienia slowa sofizmat np. na wikipedii. zalosne to jest i wiecej na ten temat szkoda gadac. Odnosnie zydow w Polsce i tego czy przed pierwsza wojna Polska nie istniala..... Ciekawych rzeczy mozna sie od ciebie dowiedziec. Polska jako kraj powstala dopiero po I wojnie???? nie osmieszaj sie czlowieku! Ale temat jest ciekawy bo w muzeum zydowskim w Berlinie mozna zobaczyc fotki z akcji promocyjnej, ktora miala miejsce przed druga wojna. Byla tam mapa z granicami z czasow rozbioru (rok 1800 ktorys, z tego co pamietam) i slogan pod ta mapa byl cos w stylu "mieszkamy tu od dawna". Ta sama mapa jest obok odtworzona i sluzy jako aktualne przeslanie. Ciekawe jest skonfrontowanie tego z materialem jaki zostanie pokazany w planowanym polskim muzeum zydowskim. Cos na ten temat mozna znalesc w internecie. Zydzi sa na stale zwiazani z Polska od czasu jej powstania i ich kultura kwitla na tych ziemiach juz znacznie wczesniej przed rozbiorami. O sens przekazywania tak ocenzurowanej historii, jak ma to miejsce w Berlinie spytalem sie kiedys jednej z pan zajmujacych sie polskim muzeum. Odpowiedziala mi ze muzeum zydowskie w Berlinie jest wlasnoscia miasta Berlin i oni nie odpowiadaja za to co ma tam miejsce............. wszystko jasne. No i co do tego nieszczesnego jedwabne ktorego niemcy ze wzgledu na wlasne przewinienia w temacie nie powinni nawet ze wzgledu na zwykla przyzwoitosc wypominac bo nijak sie to ma do ogromu ich zbrodni. Wiec, to jak niemcy w wielkich miastach biegali za zydami i ich linczowali to nie jest dla nikogo tajemnica, a ciezko porownywac swiatlych mieszczan z wystraszonymi wiesniakami, ktorzy w celu przypodobania sie niemcom, w obawie o wlasna skore dokonali tej potwornosci. Twierdzenie ze gdyby Polska wczesniej odzyskala niepodleglosc, to wczesniej byloby jedwabne jest zwyklym kretynizmem odpornym na takie fakty jak to ze jak niemcow nie bylo to jakos nikt w tym jedwabnym nie palil zydami w komiku. I jesli to ma byc argument na polski antysemityzm to co powiedziec o tym jak wiesniacy po powstaniu styczniowym piegali po lasach za powstancami i dziekowali bogu jak ktoregos zabili i ograbili tym samym. Kazdy wie ze chodzilo o kase i o wlasne zycie. nikt tego nie ubiera tak perfidnie jak niemcy przed wojna jako swego rodzaju akt altruizmu wobec nadludzkosci. No i w odpowiedzi na twoje ps2 powiem tylko ze swoje wstawki niemieckie zostaw dla niemcow dla ktorych i tak bedziesz zawsze zalosnym polaczkiem z ruskim akcentem. A to czy jestem taki dobry to juz na wstepie pisalem ze w Polsce nie mialbym szans bo jestem za cienki ale jak na niemieckie warunki to jestem zajebisty w tym co robie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.06, 10:55 Odpowiadasz na : Gość portalu: mn napisał(a): > To by bylo naprawde piekne gdyby bylo tak jak piszesz. Niestety tu nie chodzi o > zwykly strach przed nieznanym. Pomijam to ze obcokrajowcy nie sa czyms nieznany piszesz troche ogolnie o swoich przezyciach, troche banalnych roznicach narodowosciowych i probujesz z nich robic wielkie prownamia nacji??? widze u ciebie ogolna niechec bez kawalka proby zrozumienia tematu, masz swoje zdanien i koniec bez mozliwosci rewidencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 23.10.06, 14:02 A ty jestes gotow do rewizji twoich przekonan? Nie probujesz mnie przekonas jakimikolwiek argumentami tylko atakujesz mnie personalnie. Juz proponowalem jakiemus milemu panu sprawdzenie znaczenia slowa sofizmat, tobie tez proponuje. Nie mam zamiaru robic jakis wielkich poruwnan nacji bo na to najzwyczajniej brak miejsca i czasu. Pisze o swoich odczuciach i reaguje na kretynskie posty typu, ze Gdansk, Sopot i Szczecin zamieszkala niekompatybilna kultura i dlatego jest taki syf. Dla kogos kto byl w niemczech przejazdem i ewentualnie przeszedl sie szlakiem turystycznym to moze miec to sens, ale jesli ktos kto podaje sie za niemca nie ma pojecia jak wygladal/wyglada byly ddr i ile miliardow euro zachodnie republiki wywalaja na program solidarnosciowy to jest zwyklym imbecylem przeswiadczonym o jakiejs wyjatkowosci kultury niemieckiej ktora z pustego tez naleje. I do takiego podejscia jestem uprzedzony. Nie widze sensu ani powodow zmieniac ten stan rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.versanet.de 23.10.06, 22:00 Takiego czegos nie bedziesz w NRD na najwiekszym zadupiu widzial: img151.imagevenue.com/img.php?loc=loc170&image=67089_Droga.jpg A to przeciez typowa droga miedzy sredniej wielkosci miastami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 24.10.06, 23:55 chyba nigdy w niemczech nie zjechales z autobahny, o ile w ogole byles w niemczech. Na fotce do ktorej dales link nie ma zrujnowanego, niezamieszkalego budynku z wybitymi szybami lub oknami zaslonietymi plytami tekturowymi....czyli cos normalnego w duuuzo wiekrzych miejscowosciach bylego ddr, niz ta z twojej fotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.versanet.de 25.10.06, 05:23 Zdjecie ktore pokazalem pochodzi z rozwinietej czesci Gornego Slaska,mozna powiedziec ze ludzie zyja tam dostatnio,gdyz w okolicy fedruja 3 kopalnie a mianowicie Knurow,Budryk i Debiensko.W NRD taka okolica kwitnie dzis bogactwem.Zreszta wystarczy porownac dochody Polakow i NRD owcow - 2 krotna roznica czyli taka roznica jak kiedys w komunizmie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 25.10.06, 17:29 >Zreszta wystarczy porownac dochody Polakow i NRD owcow - 2 krotna roznica czyli taka roznica jak kiedys w komunizmie.... Tak naprawde to jestem zaskoczony ze tylko 2 krotna roznica. Spodziewalem sie 3-4 krotnej. Polkowice to mozna porownywac z miejscowosciami bylego ddr ktore dostaja kase na "rewitalizacje" i nalezy sie szacunek Polakom ktorzy za g.wniane pieniadze sa wstanie kupowac/wykupywac mieszkania, kupowac samochody i codziennie jedzenie za te same pieniadze ktore musi zaplacic niemiec, miec jakies zainteresowania i hobby ..... No ale niektorzy potrafia sie tylko wysmiewac z tego ze jest wieksza bieda niz w niemczech. A co wy takiego zrobiliscie zeby myslec ze te bogactwo niemiec jest waszym wspoludzialem i tez mozecie sie nim wychwalac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.versanet.de 25.10.06, 18:06 ..to ci sie tylko wydaje,ze Polska i Niemcy sa podobne bo tu i tam sie to samo je,kupuje podobne samochody i ma sie podobne hobby.To tak jakbys porownal Malucha z Golfem,Poloneza z Mercedesem,niby to podobne,tez 4 kola a jaka roznica. Slazak ma sie prawo chwalic byla ojczyzna,w koncu nasi rodzice(opolskie bylo do 1945 w Niemczech)lub dziadkowie (Gorny Slask byl do 1921 w Niemczech) urodzili sie w Niemczech jako niemieccy obywatele.A nasze dzieci wychowywane w Niemczech beda znow Niemcami jak nasi przodkowie.A jak wroca kiedys na Slask no to bedziemy sytuacje jak kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 25.10.06, 18:40 >A nasze dzieci wychowywane w Niemczech beda znow Niemcami jak nasi przodkowie.A jak wroca kiedys na Slask no to bedziemy sytuacje jak kiedys... No i mamy typowego nazi-obywatela. Uwazaj z tym przywracaniem historycznych granic bo ci je przywruca do historycznych granic z czasow jak "niemcy" tylko do rzeki elby byly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.versanet.de 25.10.06, 18:43 A kto ci powiedzial,ze trzeba bedzie zmieniac granice?Europa bedzie kiedys bez granic,bedzie Europa regionow.I region Slaska bedzie niemieckim regionem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.versanet.de 25.10.06, 18:47 A kto ci powiedzial,ze bedzie przywracanie historycznych granic?Europa bedzie kiedys bez granic,bedzie zbioren regionow.Slask bedzie regionem niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.06, 09:59 No i mamy typowego nazi-obywatela. > Uwazaj z tym przywracaniem historycznych granic bo ci je przywruca do > historycznych granic z czasow jak "niemcy" tylko do rzeki elby byly. tylko czekac jak polske znowu rozbiora Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus mn, czy ty jestes wogole Polakiem? 23.10.06, 22:55 "poruwnan" " przekonas" etc... o znakach przestankowych nie wspominajac! i z takim "polakiem" mam tutaj dyskutowac?... :) smiech^10 Gość portalu: mn napisał(a): > A ty jestes gotow do rewizji twoich przekonan? > Nie probujesz mnie przekonas jakimikolwiek argumentami tylko atakujesz mnie > personalnie. Juz proponowalem jakiemus milemu panu sprawdzenie znaczenia slowa > sofizmat, tobie tez proponuje. Nie mam zamiaru robic jakis wielkich poruwnan > nacji bo na to najzwyczajniej brak miejsca i czasu. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.06, 11:49 sofizmat? Czy ja wiem ale co ja wiem ze ty nic nie wiesz. piszesz ze nie robisz porownan a to co jest o czym piszesz, pamietnik z zycia krzywdzonego nieboraka. to chyba jestes na zlym forum. nie bede cie przekonywal, duzo ludzi jest tak zaslepiona ze wsrod drzew lasu nie widza. a wiec sam sobie musisz pomoc. a tak na koncu to po cholere ten patriotyzm, komu on potrzebyn, europa chce sie laczyc, a tu budza sie wielkie patriotyczne zapaly. ------------------------------------- Walczny o dostep do morza dla Slaska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 24.10.06, 23:15 Oczywiscie ze robie porownania, ale nie te wielkie, ktorych chec robienia mi wytykasz. Ja nie waze narodow, ja sie nie zgadzam z pewnymi niemieckimi stereotypami, poniewaz sa kompletnie niedorzeczne. Nie jestem skrzywdzony i nie pisze pamietnika. To, ze tak to przedstawiasz swiadczy o tym, ze nie masz zadnych logicznych argumentow i stac cie tylko na wykrzywianie mojego obrazu. Tym chcesz obalic moje racje? Jak dla mnie to jest wyrazenie twojej bezsilnosci i zaraz pewnie jak i inny "dyskutant" zaczniesz mi o ortografii pisac. Piszesz, ze to ja jestem zaslepiony.... ale odziwo to ja pisze, ze niemcy maja zle strony i dobre strony. Wyrazam jednak opinie ze te zle strony nie pozwalaja mi ich lubic jako narodu, co nie znaczy, ze nie lubie pojedynczych osob. Dla ciebie jednak niemcy to jacys wspaniali ludzie bez skazy a juz napewno bez tych o ktorych pisze. Nie potrafisz mi jednak tego uargumentowac....... wiec kto jest zaslepiony??!! A na koniec to kto tu pisal o patriotyzmie? Czy jak ktos zle pisze o niemcach to jest dla ciebie patriota? Naprawde juz sie nie masz czego przypieprzyc? Chcesz sie przekonac gdzie jest wiekszy "patriotyzm"? przejdz sie po pierwszym lepszym miescie w Polsce i w Niemczech i policz flagi narodowe. Gdzie bedzie wiecej? Albo zaparkuj samochod na polskich blachach na Marzahn w berlinie. I dla informacji: Nie wierze w boga i raczej jestem przeciwny kosciolowi. A to co w Polsce jest do bani to sam wiem i nikomu o szklanych domach nie opowiadam. Jednak smieszy mnie jak ktos pokazuje foto jakiejs polskiej wiochy i mowi ze tego w ddr nie znajde. Ja tego nie musze szukac, ja wiem gdzie sa znacznie gorsze miejsca w bylym ddr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn niemcy jak mohery IP: *.v.pppool.de 25.10.06, 00:04 jedno jeszcze mi sie rzuca w oczy w tej "dyskusji" Wszyscy Polacy juz dawno sobie dali spokuj i nikogo ta dyskusja nie rusza, tylko niemcy lub ci ktorzy sie za nich uwazaja, twardo piluja ze mna temat swoimi tekstami o tym jaki to ja jestem zly bo cos niedobrego na niemcow powiedzialem. Dokladnie ta sama zacietosc co u moherow i tak samo zalosny poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: niemcy jak mohery IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.06, 09:24 widze ze ty to taki itelektualista, szukasz kolegow czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.06, 09:19 cos ci sie myli, mozesz miec swoje zdanie i pisac wywody. nie rozumiem dlaczego mieszkasz w niemczech jezli tam tak strasznie i ludzie tacy zli. czyzbys sie sprzedal za pare centow. a co do argumentow to nie musze zadnych szukac, i nie wykrzywialm zadnego obrazu i nie musze sie z nich tlumaczyc. MIERZYZ WSZYSTKICH JEDNA MIARKA I TO MNIE BOLI: byc moze zrobiles zle doswiadczenia byc moze jestes tylko uparty w swoich pogladach. sadze ze jestes za mlody zeby dojzec sedno sprawy. czuj czuj czwaj druchu ktory jest dupa w germani sercem w polsce mam nadzieje ze kiedys ta zdrade wlasnego kraju zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.v.pppool.de 25.10.06, 17:13 >czuj czuj czwaj druchu ktory jest dupa w germani sercem w polsce >mam nadzieje ze kiedys ta zdrade wlasnego kraju zrozumiesz To teraz studia nazywaja sie zdrada kraju ....hmmm, interesujace. Poznalem takiego kolesia w szkole jezykowej, ktory mieszka w niemczech od 7 lat. Oficjalnie twierdzil ze od 3 ale sie nie kleilo z wiekiem jego dzieci i sprawa sie wydala. Jego niemiecki byl na poziomie zerowym. Jego wyksztalcenie tragiczne. Jego doswiadczenie zawodowe w Polsce to odlewanie benzyny z baku samochodu ktorego byl kierowca. Nienawidzil i nieszanowal niczego co bylo Polskie. Do kolesia z Wejcherowa potrafil powiedziec z pogarda "bo ty jestes kaszubem" W domu oczywiscie polonia w tv i to cale bloto z polskiej telewizji porownywal z ladnymi obrazkami (bo o czym mowa to oczywiscie nie rozumial) z tv niemieckiej. ................................... jeszcze troche bym mogl pisac jaki z niego beznadziejny typ i jak traktowal obcokrajowcow i jak niemcy go traktowali jak gowno, ale on nigdy zlego slowa nie powiedzial na niemcow, dla niego niemcy sa najwspanialszym narodem na swiecie. O to ci chodzi? taki powinienem byc w nowej ojczyznie? Tylko jest maly problem. ja nie mam problemu ze znalezieniem znajomosci wsrod niemcow i nawet dzisiaj po tym jak mi koles z chaslami o kradziezach samochodow wyskoczyl, to potem staral sie naprawic relacje ze mna bo mu dobitnie pokazalem ze nie jest zabawny. Natomiast kolesi jak wspomniany wczesniej niemcy omijaja szerokim lukiem. I uwierz mi, ze nikt cie nie bedzie lubil tylko dlatego ze jestes niemieckim patriota na twoj skrzywiony sposob. Nie raz podejmowalem dyskusje z niemcami, ktora na poczatku wygladala jak jakies starcie sie dwojga wrogow a konczyla sie okazaniem mi szacunku przez niemcow i co wazniejsze zrozumieniem z ich strony. I z obserwacji wiem ze niemcy sa latwiej w stanie przyjac krytyke na ich temat niz warbowani polscy niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: Znowu Niemiachy nam jakas wypuche motaja IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.06, 08:56 oj druchu raz tak raz siak oczywiscie ze zdrada a co nie ma porzadnego uniwerku w polsce ubiersz murdur wehrmchtu alr tylko na chwile na probe co Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell ci "celnicy" to jacyś piraci? czy fani radyjek.. 18.10.06, 21:12 samochodowych? ]:O? Odpowiedz Link Zgłoś
t324911 A jak tam w Gliwicach ??? 18.10.06, 21:37 Radio ciagle dziala ???. A powaznie to zabronic firmie wplywania do polskich portow i bedzie po problemie . Na drugi raz sami beda szukac przemytnikow . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilkmorski99 Piracki Statek ze zbrodniarzami wojennymi :)????? IP: *.hsd1.mi.comcast.net 18.10.06, 21:40 zbłąkany faszystowski statek widmo z 2-giej wojny światowej ? porywa polskich celników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pemal Niemcy zatrzymali polskich celników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:49 Panowie tu chodzi chyba o HERINGSDORF ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo649 Niemcy zatrzymali polskich celników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:50 Powiem tak jak ten aktor w Psach:to jest k---a skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Niemcy pisza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:11 HORROR-BUTTERFAHRT Polen schießen auf deutschen Ausflugsdampfer Wycieczka z hororem Polacy strzelaja do niemieckiego statku wycieczkowego www.express.de/servlet/Satellite?pagename=XP/index&pageid=1004979498952&rubrik=220&artikelid=1160748678368 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Niemcy pisza IP: *.v.pppool.de 18.10.06, 22:31 Tytul jest kretynski ale reszta jest jeszcze calkiem normalna. Lepiej zobacz jakie brednie pisza na stronie ntv (podobno profesjonalny kanal informacyjny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .ll Niemieckim swiniom wydaje sie, ze moga wszystko... IP: *.dsl.look.ca 18.10.06, 23:04 Moze wreszcie dozylismy czasow, kiedy to bedzie mozna prawnie kopnac w niemiecki tylek. Nic tak nie uczy szacunku :) Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: Niemieckim swiniom wydaje sie, ze moga wszyst 18.10.06, 23:15 bierz przyklad z twojego idola Rydza Smiglego i daj sie uwiecznic na plotnie jako tryumfator pod brama brandenburska. Tylko nie zapomnij, ze ON dal sie uwiecznic NA DLUGO przed wybuchem 2 wojny swiatowej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc A gdzie nasze wojsko?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 23:09 Nie można było cwaniaczka zatrzymać? Jeden dobry desant kutra patrolowego i "kapiitan" robił by w gacie. Jak byłem 30 lat temu w marynarce, to takie akcje ćwiczylo sie co tydzień. A teraz? Żenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwpawhehe Po Ostrzale Kartofle Zrejterowały :)))))))))) IP: *.hsd1.mi.comcast.net 18.10.06, 23:26 niestety totalna typowa rejterada Kartofelków :( do Kartofellandu po paru strzałach Polskiej Straży Granicznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Nie wpuszczac Polakow na poklad.... 18.10.06, 23:22 ...nur fur Deutsche....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Niemcy zatrzymali polskich celników IP: 159.50.101.* 19.10.06, 02:23 Deutche Scheine !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy zatrzymali polskich celników 19.10.06, 05:54 tak tak,deutsche Scheine sie podobaja,pacanie..(Scheine oznacza banknoty) Gość portalu: Polak napisał(a): > Deutche Scheine !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Niemcy zatrzymali polskich celników IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.06, 08:35 a tak to opisuje strona niemiecka onnachrichten.t-online.de/c/93/83/82/9383826.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_P ? IP: *.mn.res.rr.com 19.10.06, 09:21 ewidentnie statek jest pod polska bandera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: ? IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.06, 10:37 To celnicy po przejaciu statku wywiesili polska flage !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Gdzie się znajduje miejscowość Herigsdorf? IP: 217.153.71.* 19.10.06, 10:21 Czy to jest może w pobliżu Heringsdorf? Odpowiedz Link Zgłoś
galoty Re: Gdzie się znajduje miejscowość Herigsdorf? 19.10.06, 10:23 Gość portalu: LukasK napisał(a): > Czy to jest może w pobliżu Heringsdorf? Z Herringsdorf wypływa Adler Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Gdzie się znajduje miejscowość Herigsdorf? 19.10.06, 13:07 Heringsdorf, to drugie molo za Ahlbeckiem kilka km. na wyspie Uznam od Świnoujscia brzegiem morza w kierunku zachodnim. Problem w tym, że polskie wody terytorialne to wyłącznie kawałek toru podejściowego na który wchodzi statek skręcajacy z kursu wzdłuż plaży, by wejść do Świnoujścia. Wszyskie akweny od granicy toru na zachód, to morze terytorialne Niemiec. Rejs niemeickiego stateczku po polskim morzu terytorialnym i wodach wewnztrnych trwa zaledwie kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
adimem No i bardzo dobrze Niemiaszek zrobił, 19.10.06, 10:48 wreszcie ktos dokopał polskim celnikom, zadufanym, pazernym i myslącym, że stoją ponad prawem. A poza tym fajnie jak coś takiego się dzieje u nas, a nie tylko w Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon1406 Re: No i bardzo dobrze Niemiaszek zrobił, IP: 87.193.17.* 19.10.06, 15:41 Mam jak najlepsze zdanie o Polskich celnikach i sluzbie granicznej.Natomiast Niemcy zachowuja sie nieraz tak hitlerowcy w czasie wojny.Troche moge cos powiedziec po 26 letnim pobycie w BRD: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klod Re: No i bardzo dobrze Niemiaszek zrobił, IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.06, 16:02 leon1406 to czenu nie wrocisz do polski i po sie juz 26 lat dobrowolnie germanisz za pare Eurakow. pfuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom wiadomosci dzis rano w niemieckim radio... IP: 193.158.111.* 19.10.06, 10:51 ...brzmialy mniej wiecej tak: "Napiecie w stosunkach niemiecko-polskich. Polska straz graniczna oddala strzaly ostrzegawcze do niemieckiego statku. Sluzby dyplomatyczne wyjasniaja sprawe." Ani slowa o jakims podejrzeniu przemytu czy porwaniu polskich celnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
bardzosztywny statek 19.10.06, 11:53 Co ta W.odpier..la?Statek na 100% ma polską banderę! Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: statek 19.10.06, 13:09 Mowa jest o niemieckim statku wycieczkowym pod niemiecką banderą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: statek IP: 217.97.193.* 19.10.06, 14:10 > Co ta W.odpier..la?Statek na 100% ma polską banderę! Gdzie??? Po pierwsze statek nazywa się Dania, a nie Adler - Dania (duży napis na burcie to nie nazwa, a logo armtora, czy co sobie tam armator chce wypisywać). Nazwa jest na dziobie i na rufie i pod taką nazwą ststek występuje w rejestrach. Statek natomiast na pewno pływa pod banderą Niemiec i taka bandera powiewa na rufie (gdzie jest jej miejsce). Polska bandera za to powinna być podniesiona na głownym maszcie bo statek wpływa do polskiego portu i to też widać. Czyli - wszystko się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
zoran4 Kapitan Klamczuch 19.10.06, 13:49 Tego gnoja trzeba dobrze ukarac.....oni sie tylko kar pienieznych boja !!!! A jesliby to byl PL statek,.....nie daj Bog--od razu tamta reklama "Real"-u bylaby zaktuelizowana.....no nie?!! Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Kapitan Klamczuch 19.10.06, 16:37 Statek wycieczkowy był niemiecki pod niemiecka banderą! Odpowiedz Link Zgłoś