Dodaj do ulubionych

Straż dla Zwierząt

13.07.07, 07:35
Wszyscy zainteresowani, którzy czynnie chcą uczestniczyć w przeciwdziałaniu
maltretowaniu zwierząt - poszukujemy wolontariuszy!
Poniżej wklejam ogólne info od koordynatorki utworzenia oddz. strażników w
Szczecinie:

Na terenie Szczecina powstaje jednostka Patrolu Interwencyjnego
Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami. Jest to jedyna tego typu organizacja w
naszym mieście, której zarząd główny mieści się w Warszawie. Straż dla
Zwierząt będzie bronić zwierzęta przed ludźmi, przed ich bezmyślnością,
brakiem wyobraźni i okrucieństwem. Członkowie szczecińskiego oddziału chcą
stworzyć pierwszą mundurową służbę, której podstawowym celem będzie obrona
zwierząt, podejmowanie wszelkich działań na rzecz humanitarnego traktowania
zwierząt i interweniowanie w przypadkach znęcania się nad zwierzętami,
zwalczanie wszelkich przejawów okrucieństwa wobec zwierząt i zapobieganie mu
oraz kształtowanie właściwego stosunku do zwierząt. Funkcjonariusz Straży dla
Zwierząt ma prawo także złożyć wniosek o czasowe lub stałe odebranie
maltretowanego zwierzęcia, a w skrajnych przypadkach nawet jego
natychmiastowe odebranie. Stowarzyszenie jest apolitycznym, dobrowolnym,
samorządnym i trwałym zrzeszeniem społecznym i opiera swą działalność na
pracy społecznej członków. Aby zostać strażnikiem w Straży dla Zwierząt
należy przejść bezpłatne szkolenie organizowane przez zarząd główny, które
kończy się egzaminem.
Osoby zainteresowane wstąpieniem do Straży dla Zwierząt w Szczecinie proszone
są o kontakt na email: monandrzejewska@wp.pl
Obserwuj wątek
    • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 07:38
      Uwaga!
      o ile kurs jest prowadzony nieodpłatnie o tyle, materiały szkoleniowe -
      niestety już tak i kosztują ok. 50 zł. Po zebraniu min. 30 osób jako warunku
      utworzenia oddz. w Szczecinie zorganizujemy spotkanie i musimy przedyskutowac
      kwestie dalszej działalności (pozyskiwania darczyńców, składek, itp)

Grono sponsorów może się pojawić dość szybko...
      Poniżej link do SDZ:
      www.strazdlazwierzat.com.pl/
      • Gość: Gość Re: Straż dla Zwierząt IP: *.chello.pl 13.07.07, 09:46
        Ale przecież waszego Guru niejakiego pana J.... zna już cała
        Polska.KARIEROWICZ I DLA KARIERY ZROBI WSZYSTKO.Czy przypadkiem już gdzieś tego
        nie próbował i go w.... A co może nie prawda.Cały pomysł brutalnie
        zerżnięty.Tylko z wykonawstwem trochę gorzej.Proszę sobie poczytać przepisy
        prawa a potem przestać pisać głupoty i bzdury zaczynające się na szukaniu
        pieniędzy.Straż dla zwierząt nic nie może w tym kraju-nie ma żadnej możliwości
        działania prawnego ( oczywiście poza marzeniami pana J....).I mam dziwne
        wrażenie że wiem z kim polemizuje i chyba nawet mieliśmy okazje się spotkać
        • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 10:33
          ze mna z pewnoscia nie ...
        • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 10:46
          Gość portalu: Gość napisał(a):
          Cały pomysł brutalnie
          > zerżnięty.Tylko z wykonawstwem trochę gorzej.Proszę sobie poczytać przepisy
          > prawa a potem przestać pisać głupoty i bzdury zaczynające się na szukaniu
          > pieniędzy.
          brutalnie zerzniety z USA i to za przeslanka ze tak powiem kilku aktywistow z
          dogomanii.

Straż dla zwierząt nic nie może w tym kraju-nie ma żadnej możliwości
          > działania prawnego - nikt nie mówi, że ma uprawnienia jak w USA, ale jeśli
          dzieki kilku zapalencom, mozna wplynac na sposob traktowania zwierzat w miescie
          to nie mow mi czlowieku, ze jest to pozbawione sensu.

I GOŚCIU a jak mozna prowadzic dzialanosc charytatywna jesli nie w oparciu o
          wlasny wklad i laske darczyncow??? Jak do tej pory dzialamy w towarzystwach
          adopcyjnych - chociazby Nadzieja Dobermana???? Przecież to jest wykonalne.

Skoro nie jesteś miłośnikiem zwierząt to pozostaw material do przeczytania
          bezpośrednio zainteresowanym .. a jesli jestes to co - czyzby cos Cie uwieralo
          w odbytniczce, ze SDZ to nie twoj pomysl????

Bo nie wiem do cholery co mam robic, skoro policja czy sm nie interweniuje w
          sytuacji, gdy DURNE BABSKO kupilo zabawke kilkuletnim dzieciom, a te sie
          pastwia nad 4 tygodniowym szczenieciem, ktore ciagane na smyczy wlecze pyskiem
          po chodniku, bo nie jest w stanie poruszac lapkami. Sorry ale to nie jest dla
          mnie do przyjecia. Wiec jak chcesz sie uzewnetrzniac na TEMAT SWOJEJ (widzę)
          JEDYNEJ SŁUSZNEJ RACJI uzewnętrznij się na stronach i forach SDZ.

( oczywiście poza marzeniami pana J....).
          Mialam okazje poznac jedynie koordynatora
        • Gość: DamaKier Re: Straż dla Zwierząt IP: *.kamiro.pl 13.07.07, 11:08
          Gościu, jeśli masz jakieś zastrzeżenia do tej inicjatywy (która mi wydaje się
          chwalebna)i wiesz coś na temat ludzi ją tworzących, to wyłóż jasno o co chodzi,
          a nie puszczaj typowych kaczych smrodów.
    • Gość: DamaKier Re: Straż dla Zwierząt IP: *.kamiro.pl 13.07.07, 11:11
      Ja z racji wieku i stanu zdrowia na wolontariuszkę już się niebardzo nadaję,
      ale mam podpowiedź. Pospacerujcie po ogrodach działkowych i zainteresujcie się
      losem trzymanych tam psów i spróbujcie coś z tym zrobić. Powodzenia! :)
      • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 11:28
        Możesz być pewna, że zainteresujey się każdym zgłoszeniem. Taka inicjatywa
        czyli SDZ to twór na kształt (obecnie) mobilnych grup towarzystwa opieki nad
        zwierzetami. Myślę, że uda nam się spokojnie nawiązac współpracę z
        wolontariatem Zwierzęcego Telefonu Zaufania (współpracujących z TOZ). Jeżeli
        jednak obserwujesz coś co wg twojego mniemania jest dalece do w porządku -
        npaisz do mnei na emaila gazetowego: demonsbaby@gazeta.pl (przekaże namiaary na
        w/w telefon) - z pewnością przekażą informacje co robić dalej.
        • Gość: izza Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 12:10
          Bardzo chwalebna i potrzebna inicjatywa. Weszłam na waszą strone i obejrzałam
          zdjęcia z interwencji , powiem wam że ja nigdy nie spotkałam się z
          okrucieństwem wobec zwierząt i czasem myślałam że to przesada, ale po tym co
          zobaczyłam jestem zszokowana że coś takiego może mieć miejsce. Chciałabym pomóc
          ale wiem że psychicznie bym nie podołała i nie sądzę aby to kiedyś mogłoby się
          stać dla kogoś rutyną. Jestem pełna podziwu dla waszej odwagi i samozaparcia.
          Uratowanie tych zwierząt to połowa sukcesu ale co z ukaraniem właścicieli. Tu
          niestety nie jestem optymistką. Mam nadzieję że coś się zmieni w tym kraju
          jeśli chodzi o szybkość i skuteczność wymiaru sprawiedliwości. Mam jeszcze
          pytenie odnośnie sprzętu ,jest strasznie drogi ,czy to mozliwe aby rekawice
          kosztowały 200 zl plus vat a klatki po 700 to jakieś kosmiczne ceny a moze coś
          żle odczytałam więc sprostujcie.
          • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 12:35
            Gość portalu: izza napisał(a):

> Weszłam na waszą strone i obejrzałam
            > zdjęcia z interwencji , powiem wam że ja nigdy nie spotkałam się z
            > okrucieństwem wobec zwierząt i czasem myślałam że to przesada, ale po tym co
            > zobaczyłam jestem zszokowana że coś takiego może mieć miejsce.

Niestety ma miejsce ...

Chciałabym pomóc
            >
            > ale wiem że psychicznie bym nie podołała i nie sądzę aby to kiedyś mogłoby
            się
            > stać dla kogoś rutyną.

Nikt nei oczekuje, że kazdy ma predyspozycje do wyciągania psa z budy, któremu
            wrósł łańcuch w szyję, albo się zastanwiać co to za "rasa" bo człowiek
            doprowadził zwierze do skrajnego wycieńczenia i zwierze jest nierozpoznawalne.

> Uratowanie tych zwierząt to połowa sukcesu ale co z ukaraniem właścicieli.
            Niestety prawo ochrony zwierzat w Polsce jest uposledzone. Nie ma ochrony w tym
            panstwie dla dzieci, kobiet ciezarnych, emerytow i rencistow - wiec nie
            oczekujmy, ze cos szybko sie zmieni w tym kierunku. (Niejden ruch byl
            wykonywany w kierunku nowelizacji ustawy o ochronie praw zwierzat i CISZA).

Mam jeszcze
            > pytenie odnośnie sprzętu ,jest strasznie drogi ,czy to mozliwe aby rekawice
            > kosztowały 200 zl plus vat a klatki po 700 to jakieś kosmiczne ceny a moze
            coś
            > żle odczytałam więc sprostujcie.

Iza prosze wejdz na forum i zadaj takie pytanie - jako organizacja dobrowolna
            SDZ musi Ci udzielic takiej odpowiedzi, podobnie jak sposob wydawania pieniedzy
            na konkretny cel.
            Nie jestem SDZ, ale osobą która szuka wolontariuszy, zeby SDZ powstało również
            w Sz-nie. Dotychczas moj wolontariat byl oparty na interwencjach ewentualnie
            przy wspoludziale ludzi z TOZ, prywatnych dzialanaich w kierunku szukania domu,
            dowozenia zwierzat do nowych domow, oplacania opieki wetrynaryjnej lub pobytu
            psa w hotelu, itd. Na ile moglam finansowo wesprzec inicjatywe konkretnej
            fundacji adopcyjnej, czy pzyjac pod swoj dach zmaltretowane zwierze
            do "wyprostowania" (czyli tymczasowke) i przekazania do adopcji celowej - na
            tyle moje dzialania okazywaly sie skuteczne.

Co do finansow w trakcie spotkania z zarzadem glownym przy uruchomieniu calego
            porcesu, po zebraniu wolontariuszy - z pewnoscia taki temat bedzie poruszony.
            To nie jest z pewnoscia inicjatywa zarobkowa, a z wlasnego doswiadczenia moge
            cie tylko zapewnic, ze glownie opiera sie na determinacji ludzi i ich checi w
            udzieleniu pomocy.
        • Gość: DamaKier psy na działkach IP: *.kamiro.pl 13.07.07, 14:00
          Mieszkam obok działek przy stadionie Pogoni. Nie mam tam wstępu, bo nie mam
          działki, ale słyszę uporczywe wycie psów. Zadzwoniłam kiedyś w tej sprawie do
          TOZ-u, ale mi odpowiedzieli, że jeśli pies ma budę i dostaje jeść, to jest w
          porządku. NIe wiem jak to z tym jest, ale uważam, że jeśli trzyma się psa
          uwiązanego na działce, to nie jest się w stanie przypilnować, żeby mu się woda
          z miski nie wylała itp. A najważniejsze, że pies jest zwierzęciem SPOŁECZNYM i
          trzymanie go w ciągłej samotności już samo w sobie jest znęcaniem się.
    • Gość: inka7 Re: Straż dla Zwierząt IP: 193.109.212.* 13.07.07, 12:48
      Boże, w głowie mi się nie mieści, że można tak maltretować zwierzaki. Czy ten
      świat przewrócił się do góry nogami. Pomysł powołania Patrolu Interwencyjnego -
      BARDZO SŁUSZNY!!! Powinna zostać także uruchomiona infolinia. Wielu ludzi
      bowiem, ze względu na strach może nie chcieć zgłaszać przypadków męczenia
      zwierząt. Życzę powodzenia w przedsięwzięciu.
      • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 13:05
        Jeżeli powstanie OKRĘG w Sz-nie SDZ - będzie link do Sz-nskiej strony i
        wszystkie dane kontaktowe (podejrzewam, że zaoferujemy się także w udzieleniu
        pomocy przez całą dobę)- w końcu dla tych co już się zadeklarowali, nie jest to
        nic nowego. Niestety w samym Sz-nie jest nas niewielu - stąd liczymy na
        zianteresowanie. Co do tych drastycznych stron - wolontariuszy można zawsze
        powidomić, jeśli zauważycie potrąconego psa / kota, któremu nikt nie udzielił
        pomocy, itd. (niestety nie raz ktoś jechał prywatnie zabrać zwierzę i wiózł do
        weterynarzy z TOZ)
    • Gość: ja Re: Straż dla Zwierząt IP: *.chello.pl 13.07.07, 15:45
      myślę, że wspólpraca z Urzędem miejskim mogłaby pomóc... potrzeba do tego
      jednak - ludzi z charyznmą ;)
      • demonsbaby Dane koordynatorki odpowiedzialnej za 13.07.07, 16:13
        zorganizowanie SDZ w Szczecinie:

są o kontakt pod adresem e-mail: emadrzak@tstd.pl lub klaudia-28@o2.pl albo pod
        numerem tel. 692465160.

Pani Ewa Mądrzak
    • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 13.07.07, 16:22
      demonsbaby napisała:

> Osoby zainteresowane wstąpieniem do Straży dla Zwierząt w Szczecinie proszone
      > są o kontakt z Panią Ewą - dane zamiesczone w osobnym poście

Na email:
      monandrzejewska@wp.pl
      możecie dawać mi znać, czy jesteście zainteresowani pomysłem ;)
      • Gość: derby12 Re: Straż dla Zwierząt IP: *.eranet.pl 17.07.07, 08:50
        Hehe jak czytam te teksty to mnie powala o jakim zastrzezonym kolorze mowicie
        czy zdajesz sobie maly czlowieczku ze odblaskowe kamizelki sa obowiazkowe w
        kazdym samochodzie a zwykly mundur mozesz dostac na allegro czy kazdym duzym
        targowisku oraz w sklepie z militariami, zadzwon czlowieczku do agencji mienia
        wojskowego to ci rozjasnia przyciemniony umysl ze mundur woskowy moze kazdy
        nosic pod warunkiem ze nie bedziem mial zadnych emblematow wojskowych
        czlowieczku tez znam pana j......... zeby tka kazdy dzialal jak on w obronie
        zwierzat to by byla w polsce druga RSPCA lubicie tylko krytykowac bezduszni
        ludzie sam pokaz co potrafisz a potek krytykuj
        • Gość: Gość Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 10:20
          No drugiej RCPCA to na pewno by nie było.Całkowicie inny sposób myślenia,
          działania, cele, a przede wszystkim.....A dla zainteresowanych to właśnie pan
          J.... nie przeszedł weryfikacji robionej jakies 3-4 lata temu w Polsce przez
          inspektorat RCPCA-proszę się go zapytać czy to nie jest prawda.Ja bardzo ale to
          bardzo dużo wiem na ten temat.Z oficjalnych dokumentów RCPCA dotyczących
          sytuacji zwierząt w Polsce wynika jedna sprawa mamy bardzo ale to bardzo dobre
          prawo tylko całkowicie nie potrafimy go wykorzystać ......Nie my po prostu
          jesteśmy oszołomami którzy myślą że zaraz naprawią świat bo tak chcą---do tego
          to jest bardzo ale to bardzo daleka droga.A i wracająć do RCPCA ile to
          funduszy posiada wspaniała Straż dla Zwierząt skoro pan J...tak działa.Biorąć
          delikatnie że stworzył 0,5% procenta tego co ma RSPCA to macie już jakieś 4-
          5 mln funtów brytyjskich.Obawiam się że jesteść goli i weseli.I proszę nie
          porównywać się do RSPCA bo nie dorastacie im w żadnym punkcie nawet do
          zelówki.To jest świat całkowicie innej bajki i myślę że całkowicie innych celów
    • Gość: D Re: Straż dla Zwierząt IP: 217.153.4.* 13.07.07, 16:27
      Taka straż jest potrzebna. Gdy powstanie w Szczeninie przydałaby sie akcja
      informacyjna by Szczecinianie wiedzieli gdzie zgłosić przypadki zaniedbywania,
      męczenia zwierząt. Sercem jestem z wami.
      • Gość: Gość Re: Straż dla Zwierząt IP: *.chello.pl 13.07.07, 21:59
        A ja o zejście na ziemie.Jeszcze raz podkreślam... doskonale całe środowisko
        zna pana J.....Samomianującego się prezesa Straży dla zwierząt.To są wielkie i
        piękne marzenia.Ze znajomością prawa dużo dużo gorzej.Nie liczy się co myślę i
        uważam ale obowiązujące w tym kraju prawo.A ten pomysł nie ma żadnego
        umocowania prawnego.Dla wszystkich gardłujących.Odbieracie psa na
        działkach...już niektórzy z was drepczą i rwą się biegiem...pięknie i co dalej.
        Jaka jest możliwość prawna ukarania właścicela zwierzęcia i kto może taką
        opinię wystawić.A i jeszcze jedno pytanie.Organizacja pana J.... Działacie w
        skali kilku miast w Polsce czy po za pięknymi jasnozielonymi kamizelkami z
        przepięknym czarnym napisem coś więcej osiągneliście.Z olbrzymią ciekawością
        czekam na odpowiedź(kolor zastrzeżony dla służb interwencyjnych- tylko czekać
        jak ktoś się dopczepi... ciekawe kto będzie płacił grzywny
        • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 15.07.07, 09:37

> A ja o zejście na ziemie.Jeszcze raz podkreślam... doskonale całe środowisko
          > zna pana J.....Samomianującego się prezesa Straży dla zwierząt.To są wielkie
          i
          >
          > piękne marzenia.

bardzo dobrze, znaczy, że coś co było w sferze marzeń, udało się skrystalizowac
          człowiekowi, który był na tyle zdeterminowany - żeby mżonki ubrać w
          rzeczywistość.

Ze znajomością prawa dużo dużo gorzej.Nie liczy się co myślę i
          > uważam ale obowiązujące w tym kraju prawo.A ten pomysł nie ma żadnego
          > umocowania prawnego.

Co rozumiesz przez umocowanie prawne w odnisieniu do organizacji / fundacji /
          tworu niekomercyjnego, opartego na działaniach wolontariuszy w sferze opartej
          na legislacji państwowej dotyczącej ustawy o ochronie zwierząt. Nie widze
          powodu do zarzucania głownemu "organizatorowi" przedsięwzięcia do zarzucania
          poruszania się we mgle jak dziecko. Gdyby taki twór był co najmniej niezgodny z
          obowiązującym prawem - już by nie istniał.
          Opierając się na twojej teorii dochodze do wniosku, że żadna fundacja,
          organizacja, towarzystwo lub stowarzyszenie na rzecz ochrony / opieki nad
          zwierzętami - jest BEZPRAWNE!

Dla wszystkich gardłujących.Odbieracie psa na
          > działkach...już niektórzy z was drepczą i rwą się biegiem...pięknie i co
          dalej.
          W czym jest problem? Jesli psa / kota/ innego zwierzaka uratuje przedstawiciel
          każdego innego stowarzyszenia (np. TOZ) to ja myślisz co dalej? Znasz w ogóle
          prawne działania - jakie nastepują od momentu udzielenia zwierzęciu pomocy???

> Jaka jest możliwość prawna ukarania właścicela zwierzęcia i kto może taką
          > opinię wystawić.
          Ukaranie - po pierwsze Sąd Grodzki - podstawa prawna: ustawa i rozporządzenie
          MSWiA, możliwości wszczęcia sprawy karnej - nikłe - ze względu na
          zainteresownanie problemem.

A i jeszcze jedno pytanie.Organizacja pana J.... Działacie w
          > skali kilku miast w Polsce czy po za pięknymi jasnozielonymi kamizelkami z
          > przepięknym czarnym napisem coś więcej osiągneliście.
          Takie pytania proszę kierować do człowieka, któregop zdajesz się (dla mnie
          bezzasadnie) opluwać. Mi taka inicjatywa lezy i jeżeli moge pomóc w zebraniu
          chętnych do utworzenia takiej inicjatywy tutaj - robię to bezinteresownie.

Z olbrzymią ciekawością
          > czekam na odpowiedź(kolor zastrzeżony dla służb interwencyjnych- tylko czekać
          > jak ktoś się dopczepi... ciekawe kto będzie płacił grzywny - kolor
          zastrzeżony - chyba nie do końca siedzisz w służbach mundurowych. Nie ma
          kolorów zastrzeżonych LAE WZÓR OBOWIĄZUJĄCY UMUNDUROWANIA SŁUŻB PORZĄDKOWYCH,
          INTERWENCYJNYCH, MILITARNYCH - a jesli twierdzisz, że jest inaczej - składasz
          wniosek o ukaranie nawet do Żandarmerii Wojskowej i czekam na ich odzew - NIE
          OŚMIESZAJ SIĘ
          • Gość: Gość Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 11:48
            Określony artykuł słynnej ustawy o ochronie zwierząt zabiera możliwość
            jakiegokolwiek działania komukolwiek po za Inspekcją weterynaryjną-proszę sobie
            poczytać tak jest.No i jak wygląd w tym momencie sprawa podpisania określonych
            porozumień z Głównym Inspektoratem Weterynarii.....??????Myślę że pan J...
            nawet nie wie że jest taki przepis.I na podstawie tego przepisu każy średnio
            inteligentny obrońca natychmiast obala wasze wszystkie możliwe oskarżenia.Tak
            jak to się dzieje w całej Polsce.I nie jest tak że służby karne nie wykazują
            zainteresowań sprawą.Tylko wnioski i pisma do nich są pełne błądów prawnych i
            nie ma innego wyjścia tylko umażać sprawy.Ja nikogo nie zniechęcam do
            działalności tylko doskonale znam pana J... i medodę na hura lecimy a prawo nie
            ma żadnego znaczenia.......A potem narzekamy że sądy uniewinniają
            sprawców.Popełnie się tyle błędów prawnych z powodu nie wiedzy i nie
            interesowania się prawem że sąd po prostu nie ma wyjścia.
            Pozdrawiam i bardzo chętnię podyskutuje dalej
            • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 15.07.07, 12:06
              A potem narzekamy że sądy uniewinniają
              > sprawców.Popełnie się tyle błędów prawnych z powodu nie wiedzy i nie
              > interesowania się prawem że sąd po prostu nie ma wyjścia.
              > Pozdrawiam i bardzo chętnię podyskutuje dalej
              Poprosze pana o email na gazetowy może mi rzeczywiście pan coś rozjaśni ...
    • Gość: ok Re: Straż dla Zwierząt IP: *.devs.futuro.pl 15.07.07, 10:31
    • xxtoja Re: Straż dla Zwierząt 17.07.07, 10:44

Patrol interwencyjny-kolejna fikcyjna akcja TOZ-u. Nie potrawia spraw załatwiać
      skutecznie. Interwencja polega na tym, że przyjada i stoja pod drzwiami i
      właściciel ich nie wpuszcza to jadą dalej i taka interwencje sobie wpisują w
      zeszyt. Zamiast do sądu takiego podać, a tego pani prezes najbardziej sie boi.
      ale do tego trzeba byc utrzciwym, mieć wiedzę i wiedzieć jak sie zbiera dowody.
      ..
      ps A jak tam sprawa Bruna się zakończyła, domniemam, że sprawa została umożona,
      bo nic na ten temat nie piszecie.Po tym wszystkim uważam, że towarzystwo robi
      tylko propagandę i szum.
      • kakq Re: Straż dla Zwierząt 17.07.07, 12:03
        xxtoja napisała:

> ..
        > ps A jak tam sprawa Bruna się zakończyła, domniemam, że sprawa została umożona,
        >
        > bo nic na ten temat nie piszecie.Po tym wszystkim uważam, że towarzystwo robi
        > tylko propagandę i szum.
        wię mozesz wejsc na www.tozszcecin.pl
        i poczytac i interwencjach
        sprawa Bruna tak nia sie przejełas
        ??????????????????????????????
        Bruno jest obecnie w Moryniu dochodzi do zdrowia pod opieką i okiem wspaniałego
        człoweika
        a sprawa jest w toku
        tak jak bywa to w RP
        no chyba ze twoje sprawy sadowe załatwiane sa w sadach grodzkich i wyrok zapada
        po godzinie
        • xxtoja Re: Straż dla Zwierząt 18.07.07, 23:04
          moja droga wiem jak była prowadzona interwencja u takiego jednego i mi nie mów
          o sprawozdaniach, bo wiem to jak to autentycznie wygląda.
    • Gość: ciekawska Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:41
      a kot za tym stoi? TOZ? czy jest to jednak akcja ludzi nie związana z żadna
      szczecińską organizacją? czy żadne szczecińskie stowarzyszenie w tym nie bierze
      udziału?
      • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 18.07.07, 10:09
        Stoi za tym Stowarzyszenie - nie ma żadnej "wspólnej osobowości prawnej z TOZ",
        że się tak wyrażę. Podaję link: www.strazdlazwierzat.com.pl
        • Gość: ciekawska Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:45
          ale jakie Stowarzyszenie? ze Szczecina?
          • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 18.07.07, 10:57
            Nie Stowarzyszeni i Patol powołąny w ramach Stowarzyszenia ma swoją siedzibę w
            W-wie, ale można o tym poczytać na linku strazy w statucie stowarzyszenia. Nie
            chcę wprowadzać w bład na temat zorganizowania działań np. okręgów w innych
            miastach.
            • Gość: ciekawska Re: Straż dla Zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:06
              czyli mam rozumieć, że żadne szczecińskie stowarzyszenie pro zwierzęce nie
              macza w tym paluchów?
              bo jak macza to raczej cienko to widzę, trochę miałam z nimi do czynienia i
              dziękuję
              • demonsbaby Re: Straż dla Zwierząt 18.07.07, 11:21
                Gość portalu: ciekawska napisał(a):

> czyli mam rozumieć, że żadne szczecińskie stowarzyszenie pro zwierzęce nie
                > macza w tym paluchów?
                > bo jak macza to raczej cienko to widzę, trochę miałam z nimi do czynienia i
                > dziękuję
                Nic mi na ten temat nie wiadomo. Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami z
                wyodrębnionym w swoich strukturach Patrolem Interwencyjnym jest stowarzyszeniem
                o odrębnej osobowści prawnej i to są informacje jakie mozna uzyskac ze statutu
                SDZ. Powoływanie Okręgów odbywa się za pomocą koordynatorów, którym tutaj w Sz-
                nie jest p. E. Mądrzak (dane w osobnym poście) i tylko ta pani jest w stanei
                udzielić takich informacji, a nie "ja" jako osoba zainteresowana udziałem w
                inicjatywie i wolontariatem.
                • Gość: ciekawska zaproszenie dla P.Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:27
                  to może by jednak trochę więcej informacji o samych ludziach ze Szcecina? może
                  inni, którzy mieli do czynienia ze szczecinskimi organizacjami i niezbyt mile
                  je wspominają, mając odpowiednią wiedzę chętniej by się przyłączyli (np. ja)
                  • demonsbaby Re: zaproszenie dla P.Ewy 18.07.07, 12:33
                    zorganizowanie SDZ w Szczecinie:

są o kontakt pod adresem e-mail: emadrzak@tstd.pl lub klaudia-28@o2.pl albo pod
                    numerem tel. 692465160.

Pani Ewa Mądrzak
                    • Gość: ciekawska Re: zaproszenie dla P.Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 13:06
                      czy tak trudno jest coś więcej napisać na forum?
                      dlaczego w sumie skoro chcecie pozyskać nowych ludzi, nie nagłośnicie tego
                      tylko odsyłacie do pisania maili lub dzwonienia?
                      czy też usłyszymy w tym przypadku, że jak ktoś chce to niech się zainteresuje i
                      nie jesteście wielbłądami żeby coś udowadniać tak jak to pisała pani prezes TOZ-
                      u?
                      dzięki, ale stowarzyszenie, które chce sie utworzyć na terenie szczecina, które
                      nie potrafi nic napisać na forum tylko oczekuje na cud (dwója z marketingu) nie
                      ma szans na istnienie - a szkoda
                      • demonsbaby Re: zaproszenie dla P.Ewy 18.07.07, 13:48
                        Nie chcę się wypowiadać na ten temat - jestem osobą zainteresowaną
                        funkcjonowaniem takiego "oddz." tutaj. Nie mam w tym kompetencji - podejrzewam,
                        że takie ma p. Ewa.
                        • Gość: Gość Re: zaproszenie dla P.Ewy IP: *.chello.pl 18.07.07, 20:49
                          Czyli nikt nic nie wie i pędzimy na ......Szkoda czasu a przede wszystkim
                          pieniędzy.Bedzie znowu oszołomstwo i zadyma.Przygotowanie prawne Z.E.R.O to
                          wiem -marketingowo jak wynika z postów Z.E.R.O .No ale czy nie pisałem
                          wcześniej że to cały sposób działania Pana J......Ktoś ma zapieprzać a on
                          nadstawia piersi do orderów i świeci zieloną kamizelką w TV.I co nie mam
                          racji.Gdyby było inaczej ta Pani Ewa(przepraszam jeśli się pomyliłem)już dawno
                          by coś klikneła.Ale pewnie szuka sponsorów(o ludzka naiwności dla Pana J.....Ma
                          zajebiste koszty ktoś to musi pokryć
                          • demonsbaby Re: zaproszenie dla P.Ewy 18.07.07, 21:51
                            Gość prosze o email - jesli postępuję niezgodnie z prawem, bądż tez zostałam
                            wprowadzona w błąd, chcę uniknąć nieporozumień, a tym samym z poczucia
                            odpowiedzialności nie namawiac do działań nielegalnych innych ludzi. Mam swoje
                            przemyślenia, przejrzałam ustawodawstwo (z odpowiedzialnośią z tyt. KK
                            włącznie)- umiem wyciągac wnioski - wychodze z założenia, że nie wszyscy
                            rzucają ot tak (bezpodstawnie) oskarżenia. Poprosze o kontakt na gazetowy -
                            pozostając osobą anonimową.
                            • Gość: ciekawska Re: zaproszenie dla P.Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 09:57
                              :(( czyli rozumiem, że jednak nie wygląda to tak ciekawie
                              mam tylko nadzieję, że jak się czegoś dowiesz to napiszesz, bo razem z
                              koleżanki się nad tym zastanawiamy, ale widzę że to raczej koło prawa a nie z
                              prawem idzie
                          • demonsbaby Gość 20.07.07, 21:49
                            Czekam na email ... prze[raszam za mój czasem obrazliwy tok słów, ale odrobiłam
                            lekcje, i mowie magiczne słowo - przepraszam. Krytyka nie awsze wynika ze
                            złośliwości - nawet częsciej z ostrzeżenia
                            • Gość: ja Re: Gość IP: *.chello.pl 20.07.07, 22:39
                              demonsbaby - byłaś na spotkaniu?
                              • demonsbaby Re: Gość 21.07.07, 08:17
                                demonsbaby nie była ... ponieważ hmmm (pominę milczeniem)
                                • Gość: ja Re: Gość IP: *.chello.pl 21.07.07, 14:34
                                  nie rozumiem - coś sie stao? juz sie dzielicie -a jeszcze nic nie powstało?

dziwne...
                                  • demonsbaby Re: Gość 22.07.07, 21:27
                                    Nie nazwałabym tego podziałem ... po porstu mam uzasadnione wątpliwości.
                                    • Gość: ja Re: Gość IP: *.chello.pl 23.07.07, 01:17
                                      ale spotkać można byłoby się spotkać...
                                      • demonsbaby Re: Gość 23.07.07, 08:22
                                        nie pcham się bez zaproszenia ;(
                                        • Gość: ja Re: Gość IP: *.chello.pl 23.07.07, 13:47
                                          przyznam, ze troche tego nie rozumiem Demonsbaby - juz na początku coś się
                                          zaczyna psuć - Ty piszesz o zaproszeniu...? a przeciez to od nas samych zalezy
                                          czy i kiedy się spotkamy - wszyscy jestesmy zainteresowani i nie zalezymy tylko
                                          i wylacznie od jednej osoby - prawda? wystarczy się umówić..
                                          cos mi się wydaje, ze jak zwykle w takich sytuacjach górę wezmą - własne
                                          ambicje i "duma" -a ucierpią na tym zwierzaki - bo sprawa będzie się w
                                          nieskończonosć przeciągać :(
                                          • demonsbaby Re: Gość 23.07.07, 16:10
                                            Posłuchaj - jak napisałam wcześniej - nie ma tu mowy o oczernaniu
                                            Stowarzyszenia, prywatnych rozgrywkach, itp. Ale oprócz działania na rzecz
                                            zwierząt - to należy działac zgodnie z litera prawa obowiązującego w Polsce. A
                                            ja mam wątpliwości co takich działań - przyjnajmniej tych zawartych na stronie
                                            SDZ i nie chcę przykładać do tego ręki. Moge miec mylne założenia, ale w
                                            pewnych kwestiach jestem pewna "nielegalności" działań z umundurowaniem
                                            włącznie - na co zwrócił mi uwagę GOŚĆ.
                                            I nie ma w tym ani mojej prywatnej krytyki, ani rozgrywek, ani nie wiem czego
                                            jeszcze. Mam zawód jaki mam a działanie jakiekiolwiek nielegalne i postepowanie
                                            dyscyplinarne w Sadzie Grodzkim będzie dla mnie jednoznaczne z pozbawieniem
                                            praw wykonywania zawodu na 10 lat! O czym chcesz jeszcze dyskutować?
                                            Nieznajomość prawa nie zwalnia człowieka od odpowiedzilaności i wyciągania
                                            konsekwencji - a nie ma karania zbiorowego w Polsce, ale jak narazie osobowe,
                                            więc chyba Ci wyjaśniłam kto odpowiedzialność poniesie w razie "serdecznego
                                            powiadomienia ŻW czy prokuratora i wykazania nieznajomości prawa.
                                            Pisałam wczesniej i się powtórzę - nie będe pisac o swoich wątpliwościach i
                                            zastrzeżeniach publicznie - ponieważ nie mam zamairu zostac "kozłem ofiarnym"
                                            Jesteś zainteresowana tym zagadnieniem - prosze bardzo udostępnię ci ale
                                            prywatnie.
      • kmrp Re: Straż dla Zwierząt 07.11.19, 23:24
        Kot?
    • Gość: karolina kto przychodzi na spotkanie wolontariuszy? IP: *.chello.pl 19.07.07, 13:52
      ja będę :)
      • Gość: ciekawska Re: kto przychodzi na spotkanie wolontariuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 14:05
        daj szansę aż d...sprawdzi przepisy, bo później się okaże jeszcze, że zamiast
        pomóc zwierzakom więcej syfu się zrobi i się jeszcze będzie miało problemy z
        prawem :(
        • Gość: karolina Re: kto przychodzi na spotkanie wolontariuszy? IP: *.chello.pl 19.07.07, 14:12
          ale przecież spotkanie to nie jest przestępcza działalność? nie rozumiem, czego
          Wy sie tak obawiacie? lepiejs iedzieć z założonymi rękami (?) - spotkamy się
          omówimy szczegóły, wyrazimy wątpliwości - i będizemy je rozwiewać.
          • Gość: ciekawska Re: kto przychodzi na spotkanie wolontariuszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 14:49
            to dlaczego nagle demonsbaby ucichła? samo spotkanie - pewnie, że nie
            ale działalność może być nie tyle sprzeczna co niezgodna z prawem
            a jak nie znasz się na przepisach to wszystko można wmówić
            a przeglądając pobieżnie ustawę o ochronie zwierząt wynika, że stowarzyszenie
            samo nic nie może zrobić, może działać albo z policją albo z Inspekcją
            Weterynaryjną (o ile dobrze pamiętam), samemu nie ma się prawa nigdzie
            wchodzić - na żaden teren prywatny ani już tym bardziej odbierać właścicielowi
            zwierzaka (tak przynajmniej wynika z "wyciągu" z ustawy, który znalazłam na
            zwierzetawokolnas.blox.pl/html)
            więc szczerze mówiąc do tego spotkania to i tak trzeba się przygotować pod
            kątem prawnym, żeby nam ktoś kitów nie wcisnął, bo trzeba pamiętać, że ten kij
            ma dwa końce i my i zwierzaki możemy dostać po tyłku
            dlatego jestem ciekawa co d....ustaliła no i może gość coś więcej napisze
    • Gość: ciekawska do demonsbaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:09
      czy czegoś może się dowiedziałaś?
      • demonsbaby Re: do demonsbaby 19.07.07, 18:43
        powiem tak, nie mam wykształcenia "stricte" prawniczego ... faktm, że jednym z
        moih obowiązków zawodowych w życiu prywatnym jest analiza aktów prawnych
        (normatywnych najwyższego rzędu, wykonawczych - porównania z zapisami
        konwencji, poszukiwania zasad ratyfikacji, etc) ale każdew nisoki jakie
        wyciągam z takich analiz przy konkretnym wykazie aktów idzie do zaopiniowania
        prawnika ... Cóż założenia moge miec mylne. Mogę do końca nie wiedzieć na czym
        opiera się usankcjonowanie / ramy prawne funkcjonowania stowarzyszenia, ale
        zdaję się, że ... nie wygląda to najlepiej - szczególnie pod kątem konkretnych
        uprawnień - a nie znam szczegółów tylko zapisy statutowe i
        swoistego "regulaminu" wewnętrzengo, który określa "uprawnienia strażników".
        Prawnei po prostu mi to nie gra, ale nie mam z kolei wiedzy na temat np.
        uprawnień z mocy prawa dla TOZu, czy tez wszystkich zasad współpracy nadawanych
        na danej właściwości terytorialnej samorządu - być może sa przepuisy, które
        pozwalają to ominąć - a ja o tym nie wiem, a moaj opinia może być wtedy
        niezgodna z prawdą, rzucać cień na taka działaność, czy też ... no nie wiem.
        Nie chce o tym rozmawiac publicznie. Jesli cię to interesuje - swoje
        przemyślenia mogę przekazac, ale prywatnie.
        • Gość: ciekawska Re: do demonsbaby IP: *.chello.pl 19.07.07, 18:48
          ok, skontaktuję się z Tobą na priwa
          • demonsbaby Re: do demonsbaby 20.07.07, 16:30
            Czekam
    • Gość: karolina przypominam o spotkaniu :) IP: *.chello.pl 20.07.07, 15:05
      do zobaczenia :)
      • Gość: ciekawska Re: przypominam o spotkaniu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:48
        widzę, że tylko dla wtajemniczonych :(
        jeżeli to ma tak wyglądać to cieńko widzę pozyskiwanie nowych członków, poczta
        pantoflowa jest dobra, ale nie przy akcjach gdzie powinno sie jak najwięcej
        ludzi zebrać by działać w imię istot słabszych
        • Gość: karolina.szczecin Re: przypominam o spotkaniu :) IP: *.chello.pl 20.07.07, 15:59
          ciekawska - jeśli podałabyś swoje dane na PW - tak jak było ustalone wyżej -
          otrzymałabyś informację o spotkaniu. Jeśli jesteś chętna - wyślij mi swój adres
          mailowy na karolina.szczecin@gazeta.pl - a ja napiszę CI - gdzie jest
          spotkanie :)
          • Gość: ciekawska Re: przypominam o spotkaniu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 16:20
            poszło na priwa zapytanie
            • Gość: ciekawska Re: przypominam o spotkaniu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 16:42
              no i co? bo jeszcze nic nie dostałam:(
    • karolina.szczecin do Ciekawskiej 20.07.07, 16:44
      wysłałam -nie widzę jednak tej wiadomości w wysłanych - proszę o potwierdzenie,
      że wiadomość doszła :)
      • Gość: ciekawska Re: do Ciekawskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 16:49
        to tak samo ja ja do Ciebie wysyłałam :)
        dostałam :)
        • karolina.szczecin Re: do Ciekawskiej 20.07.07, 16:50
          dzięki :) do zobaczenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka