Dodaj do ulubionych

lepiej późno niż wcale

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:17
www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=33438
Obserwuj wątek
    • ja_aska Re: lepiej późno niż wcale 27.02.07, 19:31
      a księża dostają emerytury?
      • felerynka Re: lepiej późno niż wcale 27.02.07, 19:39
        to się nazywa "zasłużony odpoczynek", emerytura -dożywotnie comiesięczne
        świadczenie pieniężne wypłacane emerytowanemu kapłanowi z funduszu kościelnego.
        Każda parafia prowadzona przez duchownych diecezjalnych oraz każdy kapłan mają
        obowiązek dokonywania comiesięcznych wpłat składek na Fundusz
        Emerytalno-Zapomogowy w wysokości ustalonej przez Arcybiskupa.

oględnie
        • dyrgosia Re: lepiej późno niż wcale 27.02.07, 19:54
          To nie mają świadczeń z ZUS ?
      • Gość: czarna żaba zawsze mnie interesowało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:50
        ...co z rabinami? mają jakąś emeryturę? z czego właściwie żyją? skoro tacy nie
        zbierają?
        • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 19:59
          W Polsce? Heh. A ilu jest w Polsce rabinow? Dwoch Trzech? Czterech? Z pracy.
          Wiem, ze to dla pasozyta rzecz trudna do zrozumienia, ale tak wlasnie jest;)
          • Gość: czarna żaba Re: zawsze mnie interesowało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:22
            >> to dla pasozyta rzecz trudna do zrozumienia, ale tak wlasnie jest;)

ojojojojoj... heniowi będzie przykro....
            • ja_aska Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 20:59
              rabinów jest swóch. a do tego nie są polakami więc raczej szans na 600 złotową
              emeryturkę nie maja. jestem ciekawa czy kościół swoim tez obetnie?
              • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 21:00
                Niedlugo bedzie jeszcze Mateusz Kos:))))
                • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 21:01
                  Wlasciwie rabinem juz jest, ale jeszcze sie szkoli w NYC:)
                  • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 21:02
                    I bedzie go utrzymywac gmina, a nie polski tax payer:)
                    • Gość: czarna żaba Re: zawsze mnie interesowało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:50
                      Gmina? W jaki sposób? Taca? Darowizny? Fundacja? Jak to wygląda prawnie?
                      • ja_aska Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 21:56
                        DZIERŻAWY, WYNAJEM , darowizny itp
                        PS wybacz caps lock ale nie chciało mi się pisać drugi raz
                      • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 21:56
                        warszawa.jewish.org.pl/
                        00-950 Warszawa
                        ul. Twarda 6
                        telefon do Biura Zarządu: (22) 620 43 24 wew. 121
                        tel./fax: (22) 652 28 05
                        email: varshe@jewish.org.pl

Zadzwon i sie dowiesz:)
                        • Gość: czarna żaba Re: zawsze mnie interesowało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:02
                          Hehehehe jaki zorientowany :) To siedziba GW czy WSI? :))))
                          • absztyfikant Re: zawsze mnie interesowało... 27.02.07, 22:07
                            www.tworki.internetdsl.pl/pierw.html
                            Pomylilem linki:))))
                            • Gość: czarna żaba Re: zawsze mnie interesowało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:20
                              Ale widzę, że już wróciłeś i robisz wierszówkę forumową :) nic się nie zmieniłeś
                              :)))
    • Gość: VH czarna zabko byloby tak IP: 80.53.41.* 27.02.07, 21:15
      gdyby nie wyrazny odwetowy charakter tych przepisow...
      ci ludzie wygraja sprawe przed trybunalem praw czlowieka... a my - podatnicy
      zaplacimy im odszkodowania...
      tak wyglada niestety prawda o tych emeryturach...
      mam nadzieje ze jednak pomyslodawcy sei zreflektuja i stworza przepisy ktore
      umozliwoa odebranie tych emerytur bez narazania Polski na procesy i odszkodowania
      • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:49
        Odwetowy??? Zdumiewa mnie taka ocena... Ciekawe, czy renciści żyjący za kilka
        stów też są zdania, że to odwet na ich prześladowcach...
        • ja_aska Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 21:56
          w porównaniu z tymi waszymi wypasionymi?
          • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:01
            Nie, w porównaniu z emeryturami żydowskich komunistów i oprawców z czasów
            Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
            • absztyfikant Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 22:08
              Grzegorz Piotrowski tez byl Zydem? Oy vey, czego to sie czlowiek na forum nie
              dowie:)))))
              • absztyfikant Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 22:12
                haribu.blog.onet.pl/2,ID169831129,index.html
                Ty tylko "pracownicy" miasta Lodzi…A ilez takich miast w Polsce? Zwracam
                uwage na Teodora (Fieodora) Dude, Józefa Nocułe, Michala Syczewskiewgo –jakby
                polskich (i przez to niegorszych -"Polak potrafi") kopii Morela.

O gen.T.Walichnowskim , ”Tygodnik Powszechny”
                www.tygodnik.com.pl/numer/274406/index.html
                Cytat:
                „ Po przerwie
                Andrzej Dobosz

Zawarta w mojej książce „Generał w bibliotece”, w rozdziale „Uczeni,
                profesorowie” informacja o istnieniu w Polsce kategorii profesorów domowych,
                wśród których wymieniałem Kazimierza Kąkola, Mariana Dobrosielskiego i
                Tadeusza Walichnowskiego, rzetelna w roku ’98, straciła swą aktualność. Prof.
                zw. dr hab. a zarazem generał Tadeusz Walichnowski jest obecnie kierownikiem
                Katedry Dokumentacji i Techniki Pracy Administracji Publicznej w Prywatnej
                Wyższej Szkole Businessu i Administracji rektora Koźluka. Nie wątpię w
                wyniesione z ulicy Rakowieckiej doświadczenie w dziedzinie dokumentacji i
                pewnych technik pracy.“
              • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:21
                Twoje źródło informacji to raczej FiM, nieprawdaż?
                • absztyfikant Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 22:27
                  Fakty i Mity? Dwa razy w zyciu mialem w reku ten szmatlawiec. Wole Richarda
                  Dawkinsa w oryginale :)))))
                  • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:48
                    Pożyczyłeś od Piotrowskiego?
            • ja_aska Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 23:12
              masz na myśli szmalcowników, mieszkańców (niektórych) jedwabne i kielc?
              • absztyfikant Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 23:13
                SZANOWNY PANIE GISTAPO
                Donosy do władz niemieckich w Warszawie
                i okolicach w latach 1940- 1941
                Barbara Engelking-Boni

wydawnictwo: IFiS PAN, Wrzesień 2003
                ISBN: 83-7388028--3
                liczba stron: 116; wym.: 120 x 210 mm; okł. miękka
                W zespole "Der Kommandeur der Sicherheitspolizei und des SD fur den Distrikt
                Warschau" w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie znajduje się
                teczka zawierająca dwieście pięćdziesiąt pięć anonimowych donosów do władz
                niemieckich 1940-1941. Teczka ta, jeszcze nieuporządkowana, została przekazana
                do Instytutu Pamięci Narodowej z byłego Centralnego Archiwum Ministerstwa
                Spraw Wewnętrznych. Donosy zgromadzone w brązowej, tekturowej, zawiązanej na
                teczce - to bez wątpienia oryginały z czasów okupacji ...

Blackmailing the Jews in Warsaw, 1939-1943
                • Gość: Vlad.H. Re: czarna zabko byloby tak IP: 80.53.41.* 27.02.07, 23:18
                  absztyf no i co z tego? po pierwsze czy autorami tych donosow moga byc zydzi? po
                  drugie czy ktos neguje szmalcownictwo? (AK karala smiercia za szmalcownictwo - o
                  ile mi wiadomo chyba tylko w Polsce za ukrywanie Zyda grozila smierc jak i za
                  szmalcownictwo). Sam Edelman mowi o tym ze Zydzi byli denuncjowani przez Zydow -
                  nie wywodzi sie jednak z tego idei antysemityzmu samych Zydow....
                  • ja_aska Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 23:19
                    a jak przez katolików to co oznacza?
                    • Gość: Vlad.H. "polski antysemityzm" IP: 80.53.41.* 27.02.07, 23:30
                      Asia... to nie francuzi czy anglicy maja przypieta late antysemityzmu wysysanego
                      z mlekiem matki - liczba incydentow antysemickich w Polsce nie jest wieksza niz
                      w innych krajach Europy Zachodniej ale to polacy musza tlumaczyc sie z tego ze
                      sa antysemitami...
                      Koronnym argumentem na obrone tezy o POLSKIM ANTYSEMITYZMIE jest szmalcownictwo
                      czyli denuncjowanie zydow w celu odniesienia korzysci materialnej - wydania
                      kogos na smierc dla paru srebrnikow - ci ktorzy tak chetnie uzywaja tego
                      porownania zapominaja ze tzw szmalcownictwo nie dotyczylo wylacznie obszaru
                      Polski czy polakow jednak to polacy maja sie bic w piersi...
                      Na calym swiecie uprawiana jest propaganda ktorej celem jest wytworzenie
                      flaszwego mitu o tym ze polacy wspoltworzyli z okupantem hitlerowskim zaglade
                      zydow - polecam koronny przyklad takiej propagandy
                      www.merlin.com.pl/frontend/towar/466616
                      mozesz sama zapoznac sie z tym w jaki sposob kreowany jest obraz Polski w swiecie.
                  • absztyfikant Re: czarna zabko byloby tak 28.02.07, 00:05
                    Jestes w bledzie. Znam wielu Zydow-antysemitow. Amira Hass, Noam Chomsky, Norman
                    Finkelstein czy radosna sekta Neturei Karta, ktorej przedstawiciele calowali sie
                    ostatnio z Ahmadinejadem w Teheranie na konferencji majacej dowiesc, ze
                    Holocaustu nie bylo. Swiat nie jest czarno-bialy:))))
              • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:14
                Czy wtedy był już PRL?
                • ja_aska Re: czarna zabko byloby tak 27.02.07, 23:16
                  nie, taki ustrój z duza ilościa krzyzy.
                  • Gość: czarna żaba Re: czarna zabko byloby tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:26
                    Sierp + młot = krzyż???
        • Gość: Vlad.H. Re: czarna zabko byloby tak IP: 80.53.41.* 27.02.07, 23:06
          nie interesuje mnie twoje prywatne odczucie - zgadzam sie z nim - to krzywdzace
          i niesprawidliwe by ci ludzie mieli tak wysokie emerytury ale otrzymali je na
          granice obowiazujacego prawa - jakakolwiek zmiana tego wymagalaby stwoerzenia
          nowego prawa ktore nie lamiac poprzedniego zabeirze im te zawyzone emerytury -
          np udowodnienie ze lamali prawo PRL (co mialo miejsce bo konstytucja PRL byla
          nagminnie lamana przez wladze PRL) - dopoki nie udowdni im dzialonosci
          neizgodnie z prawme to mom zdaniem bez lamania prawa nie da sie ich pozbawic
          takich emerytur - jesli uwazasz ze fundamentem IV RP ma byc lamanie praw i
          tworzenie zlego prawa, zaskarzalnego to tu sie roznimy...
          Chce by powstalo prawo ktore odbierze im uprawnienia emerytalne w sposob
          praworzadny - inaczej IV RP nie bedzie sie niczym roznic od PRL...
          • Gość: czarna żaba prawo tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:25
            Przed prawem jest zawsze etyka. Ta broni min. godności człowieka. Szczególnie
            niewinnie prześladowanego i poniżanego. To właśnie widzę jako fundament IV RP.
            Zatem biorąc pod uwagę zabranie uposażeń oprawcom mam na myśli nie tylko ich
            umocowanie wg prawa byłego czy obecnego, ale także mam przed oczami krzywdę
            ludzką tych, których prześladowali. O nich nie można zapomnieć. Bez
            pokrzywdzonych rzeczywiście może się to wydawać odwetem.

ps. 1 - myślę, że wiele danych zawierają różne archiwa oraz ludzka pamięć

ps. 2 - oprawcy nie mają zazwyczaj na tyle honoru, żeby się przyznać do swoich
            niegodziwości
            • Gość: Vlad.H. Re: prawo tak! IP: 80.53.41.* 27.02.07, 23:33
              ps1 - tak, licze na to - licze ze znajda sie dowody by wykazac ze
              funkcjonariusze UB i SB a takze innych formacji mundurowych lamali prawo PRL -
              przez to powinni byli zostac wydaleni ze sluzby i nigdy nie nabraliby uprawnien
              emerytalnych w takiej wysokosci jak obecnie
              ps2 - to mnie nie dziwi

Prawo to prawo - nie mozna lamac prawa nawet w imie sprawiedliwosci - zreszta od
              dawna postuluje by ministerstwo sprawiedliwosci zmienilo nazwe na ministerstwo
              prawa...
              • Gość: czarna żaba Re: prawo tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:39
                >> nie mozna lamac prawa nawet w imie sprawiedliwosci

Czy w twoich poglądach na temat prawa można dopatrzyć się krytyki np.
                demonstracji Solidarności i innych ruchów niepodległościowych? W końcu prawo
                zabraniało tego w socjalizmie? A co z obywatelskim nieposłuszeństwem?
                • Gość: Vlad.H. Re: prawo tak! IP: 80.53.41.* 27.02.07, 23:56
                  o ile wiem to nie zabranialo... konstytucja PRL "gwarantowala" swobode wypowiedzi

Art. 69.

1. Obywatele Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej niezależnie od narodowości, rasy
                  i wyznania mają równe prawa we wszystkich dziedzinach życia państwowego,
                  politycznego, gospodarczego, społecznego i kulturalnego. Naruszenie tej zasady
                  przez jakiekolwiek bezpośrednie lub pośrednie uprzywilejowanie albo ograniczenie
                  w prawach ze względu na narodowość, rasę czy wyznanie podlega karze.

2. Szerzenie nienawiści lub pogardy, wywoływanie waśni albo poniżanie człowieka
                  ze względu na różnice narodowości, rasy czy wyznania, jest zakazane.

Art. 70.

1. Polska Rzeczpospolita Ludowa zapewnia obywatelom wolność sumienia i wyznania.
                  Kościół i inne związki wyznaniowe mogą swobodnie wypełniać swoje funkcje
                  religijne. Nie wolno zmuszać obywateli do niebrania udziału w czynnościach lub
                  obrzędach religijnych. Nie wolno też nikogo zmuszać do udziału w czynnościach
                  lub obrzędach religijnych.

2. Kościół jest oddzielony od państwa. Zasady stosunku państwa do kościoła oraz
                  sytuację prawną i majątkową związków wyznaniowych określają ustawy.

3. Nadużywanie wolności sumienia i wyznania dla celów godzących w interesy
                  Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej jest karane.

Art. 71.

1. Polska Rzeczpospolita Ludowa zapewnia obywatelom wolność słowa, druku,
                  zgromadzeń i wieców, pochodów i manifestacji.

2. Urzeczywistnieniu tej wolności służy oddanie do użytku ludu pracującego i
                  jego organizacji drukarni, zasobów papieru, gmachów publicznych i sal, środków
                  łączności, radia oraz innych niezbędnych środków materialnych.

Nagminne bylo lamanie tego "prawa" i tu upatruje szansy odebrania przywilejow
                  pracownikom i funkcjonariuszom UB,SB,MO itd.

Nie uwazam by komukolwiek udalo sie udowodnic ze ruch "Solidarnosc" podpada pod
                  ten zapis - punkt 3. art 70: "Nadużywanie wolności sumienia i wyznania dla
                  celów godzących w interesy Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej jest karane".
                  • Gość: czarna żaba Re: prawo tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 00:15
                    > Nie uwazam by komukolwiek udalo sie udowodnic ze ruch "Solidarnosc" podpada pod
                    > ten zapis - punkt 3. art 70: "Nadużywanie wolności sumienia i wyznania dla
                    > celów godzących w interesy Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej jest karane".

Oczywiście, że wtedy komuniści się nie przejmowali podpadaniem czy nie. Wsadzali
                    do więzienia i prali tych, którzy im po prostu nie pasowali. Dziwne to były
                    czasy z obecnego punktu widzenia...
                    • Gość: Vlad.H. Re: prawo tak! IP: 80.53.41.* 28.02.07, 00:21
                      dlatego nalezy zaczac dawnych SB i tym podobnych scigac i pozbawiac emerytur bez
                      narazania Polski na awantury w trybunale praw czlowieka.
                      • Gość: czarna żaba Re: prawo tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 00:22
                        Na ściganie się obruszą, ale pozbawianie - jestem za.
                        • Gość: Vlad.H. Re: prawo tak! IP: 80.53.41.* 28.02.07, 00:32
                          po prostu nalezy zablokowac mozliwosc przedawnienia sie tych przestepstw np
                          wprowadzajac przepisy ze nie ma przedawnienia wobec funkcjonariuszy panstwowych
                          i juz...
                          A bardzo chcialbym by ktos wytoczyl im proces na podstawie prawa PRL - dzialanie
                          na szkode Socjalistycznej Ojczyzny...
                          (przesladowanie opozycji powodowalo utrate zaufania obywateli do panstwa - nie
                          mozna chyba sobie wyobrazic wiekszej zbrodni wobec panstwa i narodu jak
                          podwazanie autorytetu i zaufania) - SB prowokowalo nastroje nieprzyjazne panstwu
                          i jego wladzom - w penym sensie bylo organizacja dizlajaca na szkode PRL - po
                          latach mamy coraz wiecej dowodow na potwierdzenie tezy o tym ze wiele niepokojow
                          spolecznych wzbudzala sama SB - w tym kontekscie mozna nawet mowic o zdradzie
                          stanu...
                          • Gość: czarna żaba Re: prawo tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 00:35
                            >> by ktos wytoczyl im proces na podstawie prawa PRL

Głęboko podzielam te oczekiwania!
                            • Gość: H56 oddać SB-eków pod opiekę Caritasu ! IP: *.chello.pl 28.02.07, 01:44
                              zabrać im emerytury ! skoro barany pozwoliły aby kościół katolicki był siłą
                              przewodnią narodu, to niech teraz cierpią. Jesteśmy jedynym krajem Europy gdzie
                              kościół katolicki ma tak duze wpływy. Jeżeli to prawda, ze tym darmozjadom
                              emerytury płaci państwo polskie z moich podatków, to zacznę za nimi pluć na
                              ulicy.
                              Sid, gdybyś był starszy, to jestem pewien ,ze byłbyś komunistycznym agitatorem
                              albo SB-ekiem w IV Wydziale. Jak wiadomo, kupa SB-eków wywodziła sie spośród
                              byłych kleryków i duchownych, którzy bali sie schylać w obecności swoich
                              kolegów.
                              • Gość: czarna żaba ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 02:02
                              • Gość: czarna żaba ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 02:03
                                Heniu, dlaczego mówisz o esbekach ONI??? :))))) Oj nieładnie i nielojalnie to
                                wygląda... w końcu za esbecką "robotę" bierzesz emeryturę. I kto tu jest
                                darmozjadem? :)))
                                • Gość: H56 Re: ???? IP: *.chello.pl 28.02.07, 02:14
                                  emeryturę tak, ale na 100% nie sb-ecką
                                  • Gość: czarna żaba no to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 02:16
                                    No to powiedzmy jasno milicyjno - esbecką.
                          • Gość: DamaKier Re: prawo tak! IP: *.tpnet.pl 28.02.07, 01:20
                            Pomysł dość przewrotny i na pierwszy rzut oka dość pociągający, ale jak się
                            zastanowić to:
                            . nie chciałabym przywracać prawa PRL ani socjalistycznej ojczyzny w żadnej
                            formie
                            . sama miałam proces o działanie na szkodę PRL i jakby teraz esbecy byli
                            sądzeni z tego samego paragrafu, to szlag by mnie trafił
                            . jakikolwiek proces musi być wytoczony każdemu z osobna więc nie można po
                            prostu "wytoczyć im procesu".
                            Z drugiej strony, wysokie emerytury byłych esbeków są obrazą przyzwoitości i to
                            jest naprawdę ważny temat do dyskusji. Według mnie, należałoby pójść taką drogą:
                            - wysoka emerytura jest skutkiem wysokich zarobków w czasie "życia zawodowego"
                            - wysokie zarobki esbeków były niesłusznymi przywilejami (oprócz wielu innych)
                            - ograniczenie tych emerytur do średniej krajowej byłoby wg mnie pozbawieniem
                            niesłusznego przywileju
                            No, ale tak mi mówi moje poczucie sprawiedliwości, a nie wiedza prawnicza (bo
                            jej nie mam)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka