Dodaj do ulubionych

Historycy szukają właściwych rocznic Szczecina

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 19:02
A ja proponuję ten dzień, kiedy Haken podjął decyzję o zlikwidowaniu
fortyfikacji. Bo w końcu dzięki temu miasto, wyzwolone z okalających je murów,
rozpoczęło swój intensywny rozwój.
Obserwuj wątek
    • swantevit 1121r. 19.04.07, 19:28
      to byl dobry rok dla polskiego szczecina.. :-)

-pl.wikipedia.org/wiki/1121-

Aby Polska rosła w siłę, a księżom się żyło dostatniej!
      nondidju.over-blog.com/article-3520188.html
      www.joemonster.org/mg/displayimage.php?album=163&pos=27
      • torney Re: 1121r. 19.04.07, 20:07
        "1121 r." i "polski Szczecin" to pojęcia, które się wzajemnie wykluczają.
    • Gość: FantiZ Historycy szukają właściwych rocznic Szczecina IP: 217.153.6.* 19.04.07, 20:09
      A nie padła data przypadkiem wyboru na stanowisko Prezydenta pana Krzystka? To
      dopiero by było święto. WIem czepiam się, ale chyba są ważniejsze sprawy na
      głowie niż depata nad właściwą datą.
      Poza tym czy 5 lipca jest złą datą? Jeżeli nie ma jej w świadomości
      Szczecinian, to wystarczy podjąć się wyzwania i wykorzystać marketing do
      stworzenia właściwego wizerunku tej daty. Sądzę, że można zlecić takie zadanie
      naszym uczelniom. Ogłosić konkurs i już mamy zajęcie dla studentów, kół
      marketingowych, agencji, czy innych instytucji. Tylko tym razem niech nagrodą
      będie tylko przyżeczenie, że strategia "Data 5 lipca" zostanie zrealizowana.
      Przecież można określić ile można wydać na promocje tej daty w najbliższych 4
      latach. Czemu co jest łatwe, politycy zawsze chcą kąplikować najbardziej jak
      się da :/
      • Gość: szczecinanin 5 lipca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 23:36
        5.07 to dobra data - lato rozkwita, Szczecin zielenią wita
    • Gość: andreas czy ja śnię??? Prezydent szuka daty do swietowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 23:48
      to jest próba osmieszenia pana prezydenta??
      Pan prezydent szuka daty do swietowania i ma problem...

Ja Ciebie bardzo przepraszam...

Widze pan prezydent nie ma innych problemów?

AAAAA juz wiem igrzysk ....
      pan prezydent chce nam rzucic IGRZYSKA!!!
    • Gość: Leon Gieros Historycy szukają właściwych rocznic Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 23:50
      Tylko 5 lipca jako święto Szczecina. Precz z historykami z IPN-u, nierobami
      fałszującymi historię.
      • Gość: egzegeza Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.chello.pl 20.04.07, 00:06
        I co teraz będzie z ulicą 26 Kwietnia? Zmieni nazwę na Świętego Ottona?
        • Gość: Ojciec Siwek Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 00:22
          Napisałem, że tylko 5 lipca, ale nie mam nic przeciwko 26 kwietnia. Nazwy tej
          ulicy absolutnie nie należy zmieniać. A tak na marginesie prawicowi radni
          niebawem pozbawią patrona wjazdowej ulicy do Szczecina Andrzeja Struga. Wszak
          najlepszą ich zdaniem byłaby ul. Jana Pawła II.
    • Gość: andreas ja proponuje date nadania praw miejskich!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 00:29
      W 1243 książę Barnim I nadał Szczecinowi prawa miejskie.
      • Gość: Ojciec Siwek Re: ja proponuje date nadania praw miejskich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 00:34
        Bardzo dobry pomysł, tylko jakiego to było dnia? Mam nadzieję ze było to latem?
      • Gość: andreas Re: ja proponuje date nadania praw miejskich!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 00:35
        tylko ta data jest uniwersalna i godna Szczecina,
        jako własnie miasta nie tylko polskiego, ale unijnego!!
        Miasta, które było i szwedzkie i niemieckie i polskie...
        nie zamykajmy sie do czasów wojny,
        ale otwórzmy na historie tego miasta!

Bo to prawdziwa historia tego miasta, wśród której zyjemy!!!!
        Wiele zburzono, ale wiele odbudowano... to historyczne miasto!
        Miasto które ma tradycje nie kilkudziesiecioletnie, a tysiacletnie!
        • Gość: Ojciec Siwek Re: ja proponuje date nadania praw miejskich!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 00:38
          Sprawdziłem. Prawa miejskie Szczecin otrzymał 03 kwietnia 1243 r.
          • andreas.007 Re: ja proponuje date nadania praw miejskich!! 20.04.07, 00:43
            to okazja do swietowania przeszła bokiem,
            ale to jedyna dobra data!
            Nie rozumiem, czemu mamy sie trzymac dat wyzwolenia
            czy tez przekazania Polsce...
            to takie małe i polityczne, zbyt polityczne...
            Wyrwijmy sie z tego myslenia - jestesmy w unii,
            teraz juz mozemy doszukiwac sie prawdziwej historii!!

To jest prawdizwa historia tego miasta, a nie 26 kwietnia czy 5 lipca...

TEGO MIASTA!

Takie myslenie narzucali nam sojusznicy,
            wtedy nie mozna było, a teraz mozemy myslec szerzej i rozleglej...
            to nasze miasto, to jest to miasto!
            • andreas.007 Re: ja proponuje date nadania praw miejskich!! 20.04.07, 00:49
              pewnie waznych dat dla tego miasta byłoby kilka,
              ale ta data jest najwazniejsza i ponadpodziałami nawet narodowymi!

Dla mnie data do swietowania w Szczecinie zawsze były Dni Morza!
    • Gość: ala data? proszę bardzo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 08:30
      "abyśmy budowali pozytywną tożsamość naszego miasta - zaczął prezydent Piotr
      Krzystek. - Szukam daty, która wpisywałaby się w tę tożsamość"

proponowana data: DATA ODEJŚCIA KRZYSTKA Z URZĘDU.

lepszej nie ma
    • Gość: szczecinanin Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 09:24
      Panie Prezydencie
      Oddalem na Pana swoj glos, podobnie jak cala moja rodzina, bo znamy Pana i
      wierzylismy w to, ze zrobi Pan dla miasta wiele. Liczylismy jednak na dzialania
      perspektywiczne. czy nie szkoda czasu na takie debaty? Czas w koncu skonczyc z
      martyrologia i zaczac patrzec w przod. Zajmimy sie infrastuktura, rozwojem
      kulturalnym miasta, a nie szukaniem daty dla kolejnego "swieta" i okazji dla
      bezsensopwnych spedow przy piwie i w zapachu uryny na Walach Chrobrego.
      • Gość: andreas Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.centertel.pl 20.04.07, 12:45
        Gość portalu: szczecinanin napisał(a):

> Panie Prezydencie
        > Oddalem na Pana swoj glos, podobnie jak cala moja rodzina, bo znamy Pana i
        > wierzylismy w to, ze zrobi Pan dla miasta wiele. Liczylismy jednak na
        dzialania
        >
        > perspektywiczne. czy nie szkoda czasu na takie debaty? Czas w koncu skonczyc z
        > martyrologia i zaczac patrzec w przod. Zajmimy sie infrastuktura, rozwojem
        > kulturalnym miasta, a nie szukaniem daty dla kolejnego "swieta" i okazji dla
        > bezsensopwnych spedow przy piwie i w zapachu uryny na Walach Chrobrego.
        ------------------------------------

tym bardziej przeciez, ze w tym roku beda co najmniej dwie okazje,
        do takich piwnych spędów
        Dni Morza i Regata!

szukanie jeszcze jednej...
    • Gość: fuzzy Historycy szukają właściwych rocznic Szczecina IP: *.globalconnect.pl 20.04.07, 09:53
      Proponuję dzień opuszczenia Miasta przez bratnią armię czerwoną...
      To był Dzień Niepodległości !
      • Gość: gosc Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:01
        Tylko pamiętysj, że ci zołnierze wyzwiolili Szczecin spod jażma III Rzeszy
        • Gość: justyna Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:47
          Co to znaczy "wyzwolili Szczecin spod jarzma...." ??? mieszkańcy tego grodu
          nie byli pod jarzmem niczyim, żyli mieszkali pracowali chorowali cierpieli i
          niewielu z nich było faszystami. Ot, byli u siebie ,tak jak ja byłam u siebie
          na Kresach i potem , po wyrzuceniu nas, czerwoni mówili, że wreszcie narody /tu
          wymieniano je.../ pozbyły sie polskiej tyranii panów.
          A data 3 kwietnia może być :)
    • Gość: e Re: Historycy szukają właściwych rocznic Szczecin IP: *.chello.pl 28.04.07, 13:14
      pewnie zostane źle zrozumiany ale ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka