Gość: Ojciec Siwek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:07 A co w takim razie z mieszkaniem prezydenta za śmieszne pieniądze/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pieszy Smacznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:15 za GW: Krzystek powołuje się też na sprawiedliwość społeczną. (to taka bolszewicka przyprawa w tym wypadku do potrawki z po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Smacznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:38 panie prezydencie, czy nie zauważył pan, że właściciele tych nieruchomości płacą podatek od nieruchomości miedzy innymi na modernizację infrastruktury. A jaki podatek od nieruchomości pan płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
ciala_jamiste Re: Smacznego 11.05.07, 23:41 Ci ludzie z artykulu mieszkali tam od 30-20 lat placac podatki a nie majac drog, chodnikow i wody latem.(latem kurz, a potem bloto) Dlaczego ten hu.j komunistyczny mowi o "sprawiedliwosci spolecznej"? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Smacznego 11.05.07, 23:58 mam nadzieje ze w pierwszej kolejnosci zaplaca wyborcy Krzystka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Smacznego IP: *.szczecin.mm.pl 13.05.07, 12:46 chodzi o to, aby i ci którzy nie mają chodników od więcej niz 20-30 lat mogli sie doczekac na owe udogodnienia. pamietajcie, ze budzet miasta to pieniadze nas wszystkich. uwazam, ze kazda uchwala, ktora sprawia, ze pieniadze sa wydawane w sposob bardziej rozsadny (a ta uchwala pozwala na odzyskanie czesci srodkow wydanych na inwestycje - naszych srodkow) jest z wszech miar wlasciwa. oplata adiacencka pobierana jest od wzrostu wartosci nieruchomosci, zatem pieniedzy wlozonych w dana nieruchomosc przez miasto (czyli przez nas wszystkich). zatem dziwi mnie fakt ze niektorzy nie chca odzyskac choc czesci pieniedzy i przeznaczyc je na inne cele (np. dalsze inwestycje, badz tak niezbedne ostatnio przedszkola). Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 00:00 A jak infrastruktura sie rozsypuje i degraduje to doplacaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Za Krzystka wszystko drożeje i same konferencje z IP: *.chello.pl 12.05.07, 00:02 obietnicami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 01:54 Dzisiaj prezydent Cię złupi a jutro weźmie twoje mieszkanie. Czy to zachęta, żeby wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus1 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 05:50 najdroższe bilety MZK, najwyższa opłata adiacenicka ;) tak dalej, będziemy pierwsi... w najwyższych opłatach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.icm.edu.pl 12.05.07, 05:57 piotrus1 napisał: > opłata adiacenicka to było dobre, szukałam na googlach słowa "adiacenicka". Zero trafień. Moje gratulacje Piotrusiu - właśnie stworzyłeś neologizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dlatego nie głosuję na PO do krajowych IP: 195.136.49.* 12.05.07, 08:08 bo lubią grzebac przy podatkach a one sa najważniejsze dla wyborcy np z dochodowego zdejmą ci 1 % a przypier katastralny od nieruchomości np 1% bo tyle ustawa przewiduje to policzcie jak wam się to opłaci.przeciętne mieszkanie kosztuje 300 tys to zapłcicie 3000 zł zamiast jak teraz sokojnie 100 zł.Boję się PO przy podatkach i nie zagłosuję na nich do krajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzystek bandyta ludzie nie pozwolcie sie okradac IP: *.hsd1.or.comcast.net 12.05.07, 08:24 to pomysl bydla pokomuny, nie istnieje nigdzie indziej na swiecie, krzystka nalezy zlikwidowac jak i cala rade miasta to kryminalisci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 12.05.07, 09:09 Nasz Prezyent powinien pomysleć o pieniądzach z innych źródeł na finansowanie bieżących potrzeb Miasta Szczecina - a nie czerpać korzyści z biednych ludzi (szczególnie w tym rejonie zapomnianym dawno przez Miasto) i tak nas wszyscy gnębią podwyżkami usług i towarów, podatków od nieruchomości, gruntowych itp. nasuwa się pytanie jak długo to ludzie wytrzymają? I skąd wezmą na to pieniądze, i tak czują się ograbiani przez władzę? To nie koniec, szykuje się niedługo inny podatek "katastralny". Jak nie będą mieli ludzie pieniędzy, to komornik zlicytuje ich stare domy, no i grunty pozostałość po dawnych pięknych sadach i polach w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panie prezydencie Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.szczecin.mm.pl 12.05.07, 09:53 wara od mojej ziemi ciezko na nia pracowalem i tak za duzo place juz podatkow Krzystek na bruk, nic nie zrobil jeszcze pozytecznego gamon jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony 148 metrów za 35 tys. IP: *.sysnet.pl 12.05.07, 10:51 To w takim razie sprawiedliwie proszę oddać te niezbędne 148 metrów Prezydencie. Poza tym przy takim złodziejstwie i niskiej jakości dróg czy remontów - powinno się dopłacać niekiedy mieszkańcom do burdelu, jaki się wokół nich toczy. Np. mieszkańcy okolic przebudowywanych rond i ulic powinni dostawać za męczarnie i głupotę urzędniczą dodatki... najlepiej z pensji tych, co podjęli takich źle zorganizowanych inwestcji - np. prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romanujan Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.chello.pl 12.05.07, 11:59 Mam nadzieję, że ten podatek działa w obydwie strony: jeśli w wyniku inwestycji miasta / innych właścicieli wartość nieruchomości spadnie (dom był w spokojnej okolicy, a teraz pod płotem jeżdżą TIRy), to właściciel dostaje odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Wieruszewski Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:17 Tak, ustawa o gospodarce nieruchomościami daje możliwość ubiegania się o odszkodowanie za spadek wartości nieruchomości, bąź nawet za zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Ale jakim cudem w tym przypadku chcą brać od ludzi wstecz, lex retro non agit, to na pewno nie przejdzie! Ale i podwyżka dla nowych inwestycji nie jest dobra, zwłaszcza w takiej wysokości! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 12:20 To sie nazywa gospodarka ekstensywna. Zamiast zabiegac o naplyw kapitalu do Szczecina - "rozszerzenie bazy podatkowej", drenuje sie te niewielkie zasoby ludnosci ktore jeszcze sa w tym biednym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SFINKS Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.05.07, 12:05 Panie Krzystek, czekamy na centra usług, które Pan nam obiecywał!!!!! Chyba, że chodziło o te, które powstają w Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie. O Pana nieudoloności świadczy fakt, że w wymienionych miastach trwa walka o pracownika do takiego centrum, gdyż zasoby pracowników się kończą. A u nas zsoby są, a centrów nie ma. Gratuluję wszystkim młodym, przebojowym z PO :) ps. też młody ;) ale nie z PO Odpowiedz Link Zgłoś
anulka221606 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 12:36 Ciekawa jestem jak to się ma do wypowiedzi Korzystka ze środowej audiencji - "trzeba powstrzymać odpływ ludności ze Szczecina a jednocześnie stworzyć tu warunki na tyle atrakcyjne aby inni chcieli się w naszym mieście osiedlać". Czy zgodnie z tym tokiem rozumowania następny krok to ustanowienie opłaty za wjazd do Szczecina ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lary zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:18 Co, prezydent? plan finansowy oczyszczalni ścieków ci się nie spina? No widzisz, a było się pchać na urząd, jak się nie ma głowy do myślenia, tylko do słuchania poleceń partyjnych? Robiłbyś sobie za jakiegoś dyr jakiegoś dowolnego wydziału (co za różnica, i tak na niczym się nie znasz) i byłby spokój za tę samą kasę. A tak,to każą ci jakieś decyzje podejmować! A decyzja o podwyższeniu opłaty adiacenckiej bezpośrednio przekłada się na wpływy z tytułu kontraktu ISPA. Jeżeli wartość infrastruktury związanej z tym kontraktem w Szczecinie wzrośnię o 1,3 mld, to od tej kwoty szczecinianie będą musieli zapłacić podatek. Czyli jeżeli wzrasta wartość mojej nieruchomości w przeliczeniu na udział w ISPA, to płaczę ale bulę. Idioci radni tego nie rozumieją i uchwalą tę podwyżkę, a potem wszyscy będziemy płacić. I będzie to opłata bezwzględna, bo urząd miasta będzie MUSIAŁ naliczyć opłatę adiacencką KAŻDEMU właścicielowi nieruchomości w Szczecinie trzy lata wstecz!!!!! Także tym, którzy mają mieszkania w centrum, spółdzielniom mieszkaniowym, nie mówiąc o właścicielach domków!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.bazapartner.pl 12.05.07, 13:29 oj nadejdzie lada moment dzień rebelii! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! 12.05.07, 15:47 wielu ludziom nie pozstaje nic innego jak wymienic swoj dom, a dom poza Szczecinem - i placic podatki tam a nie tu. Smiac mi sie chce ze PO tak garnie sie do podwyzek podatkow - bardziej niz socjalista Jurczyk i cale SLD! o co chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.sysnet.pl 12.05.07, 17:27 > Smiac mi sie chce ze PO tak garnie sie do podwyzek podatkow - bardziej niz > socjalista Jurczyk i cale SLD! > o co chodzi???? pazerność, pazerność, pazerność Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem "Ob-ni-żyć-po-dat-ki-precz-zko-mu nom!" 12.05.07, 17:26 A tak niedawno jeszcze platfusy darły mordę o konieczności obniżania podatków buhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irko Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: 85.219.130.* 12.05.07, 18:31 zysk to jest wtedy, gdy tą nieruchomośc sprzedam. dopóki mieszkam w domu, to jego wartość, jak i "zyski" są wirtualne Irenieusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.srg.vectranet.pl 12.05.07, 18:49 za wirtualne zyski tez sie płaci tak jest na calym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 23:12 Kupię dom tuż za granicą i będę dojeżdżać, bardziej mi się opłaci. Czy ten głupek nie zauważa różnicy między dachem nad głową a dowolnym mieniem luksusowym? Każe płacić za to, że człowiek musi gdzieś mieszkać - do tego się sprowadza ta cała opłata adiacencka. Musi dom oświetlić, musi się do niego dostać, musi gdzieś ścieki odprowadzić. W naszych warunkach klimatycznych to żaden luksus, przecież nie mam wyboru i nie pójdę mieszkać pod palmą. A ten głupek chce mnie za to kasować. Owszem, pieniądze na te wszystkie rzeczy nie wyrosły na drzewach. Noszą nazwę podatków. Tych, które odprowadzałam, kiedy remontowano inne ulice czy Sejmik, i tych, które mieszkańcy tamtych ulic odprowadzają, kiedy remontowana jest moja ulica. Jeśli mam kaprys i chcę wozić moją siądźkę mercem, bo nie odpowiada mi komunikacja miejska, liczę się z koniecznością dopłaty za luksus. Bo można inaczej. Mieszkać bez dojazdu czy kanalizacji się nie da. To nie luksus. Dlaczego głupek nie widzi różnicy i chce zarabiać na tym, z czego nie sposób zrezygnować? Niech ogłosi podatek od zużycia tlenu. Jak komuś nie podoba się płacenie, niech przestanie oddychać, a nie będzie musiał bulić. Osiem lat ubierałam się w lumpeksach i spryskiwałam wodą toaletową z promocji, żeby spłacić kredyt i wyremontować mój dom (103 m kw, gdyby kto mnie posądził o tarzanie się w luksusach). Czy to grzech, że go mam? Czy mam płacić karniaka za to, że siusiam do Odry rurami, a nie kanalizacją burzową? Czy naprawdę posiadam dobro luksusowe, co trzeba ukarać w imię solidarności społecznej? PS. Czy Salezjanie też zapłacą opłatę adiacencką za wyremontowanie ronda na Sadybie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik No i mamy, jak nie PIS, to PO IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:49 Skąd tej głupoty tyle się nabrało w tym kraju. Czy rzeczywiście mądrzy już uciekli za granicę ?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Ano, mamy g....o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:59 Wychodzi, że mądrzy do partii nie należą i skazani są na życiowe nieudacznictwo i emigrację wewnętrzną. Ale ta głupota naokoło wszystkich ma dotyczyć - każdy ma bulić a partyjni się nachapią, żeby mieli na te opłaty - i bilans im sie świetnie zamyka na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 13.05.07, 12:49 O co dokładnie chodzi. Za co są te opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
jams1 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 14.05.07, 09:26 Ustawa o gospodarce nieruchomościami: Art. 145. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta może, w drodze decyzji, ustalić opłatę adiacencką każdorazowo po stworzeniu warunków do podłączenia nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej albo po stworzeniu warunków do korzystania z wybudowanej drogi. 2. Wydanie decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej może nastąpić w terminie do 3 lat od dnia stworzenia warunków do podłączenia nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej albo od dnia stworzenia warunków do korzystania z wybudowanej drogi. Remont jakościowy dostarczanych mediów nie jest objęty opłatami adiacenckimi. Opłaty te pobierane są od NOWO dostarczanych elementów i to POD WARUNKIEM wzrostu wartości. Całość, jak widać z powyższego ustalana jest w drodze decyzji administracyjnej co oznacza bardzo dobrą ochronę praw właścicieli przez przepisy KPA. Polecam lekturę ustawy o gospodarce nieruchomościami, zarówno autorowi artykułu, jak i każdemu z komentujących. Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 14.05.07, 09:29 .. ciekawostka to to, że większość takich inwestycji jest robiona za pomocą środków z UE (udział od 50-75%)!! Enancjo .. wot PO symbolu sprawiedliwości społecznej !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.sysnet.pl 14.05.07, 09:30 > .. wot PO symbolu sprawiedliwości społecznej !! PO oszukało wyborców, mam nadzieję,że to ostatni raz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 obnizka podatków wg. PO :) 14.05.07, 09:33 sprawiedliwość społeczna = podatki na poziomie 50% Odpowiedz Link Zgłoś