Dodaj do ulubionych

Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:07
A co w takim razie z mieszkaniem prezydenta za śmieszne pieniądze/
Obserwuj wątek
    • Gość: pieszy Smacznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:15
      za GW: Krzystek powołuje się też na sprawiedliwość społeczną.

(to taka bolszewicka przyprawa w tym wypadku do potrawki z po
      • Gość: mirek Re: Smacznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:38
        panie prezydencie, czy nie zauważył pan, że właściciele tych nieruchomości
        płacą podatek od nieruchomości miedzy innymi na modernizację infrastruktury. A
        jaki podatek od nieruchomości pan płaci?
        • ciala_jamiste Re: Smacznego 11.05.07, 23:41
          Ci ludzie z artykulu mieszkali tam od 30-20 lat placac podatki a nie majac
          drog, chodnikow i wody latem.(latem kurz, a potem bloto)
          Dlaczego ten hu.j komunistyczny mowi o "sprawiedliwosci spolecznej"?
          • albert_c Re: Smacznego 11.05.07, 23:58
            mam nadzieje ze w pierwszej kolejnosci zaplaca wyborcy Krzystka
            :))))
            • Gość: normalny Re: Smacznego IP: *.szczecin.mm.pl 13.05.07, 12:46
              chodzi o to, aby i ci którzy nie mają chodników od więcej niz 20-30 lat mogli
              sie doczekac na owe udogodnienia. pamietajcie, ze budzet miasta to pieniadze
              nas wszystkich. uwazam, ze kazda uchwala, ktora sprawia, ze pieniadze sa
              wydawane w sposob bardziej rozsadny (a ta uchwala pozwala na odzyskanie czesci
              srodkow wydanych na inwestycje - naszych srodkow) jest z wszech miar wlasciwa.
              oplata adiacencka pobierana jest od wzrostu wartosci nieruchomosci, zatem
              pieniedzy wlozonych w dana nieruchomosc przez miasto (czyli przez nas
              wszystkich). zatem dziwi mnie fakt ze niektorzy nie chca odzyskac choc czesci
              pieniedzy i przeznaczyc je na inne cele (np. dalsze inwestycje, badz tak
              niezbedne ostatnio przedszkola).
    • krzysztofsf Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 00:00
      A jak infrastruktura sie rozsypuje i degraduje to doplacaja?
    • Gość: nikt Za Krzystka wszystko drożeje i same konferencje z IP: *.chello.pl 12.05.07, 00:02
      obietnicami :)
      • krzysztofsf Tanie panstwo wg PO ? n/t 12.05.07, 08:43

• Gość: mechan Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 01:54
      Dzisiaj prezydent Cię złupi a jutro weźmie twoje mieszkanie.
      Czy to zachęta, żeby wyjechać?
      • piotrus1 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 05:50
        najdroższe bilety MZK, najwyższa opłata adiacenicka ;)

tak dalej, będziemy pierwsi... w najwyższych opłatach
        • Gość: zona.pijaka Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.icm.edu.pl 12.05.07, 05:57
          piotrus1 napisał:
          > opłata adiacenicka

to było dobre, szukałam na googlach słowa "adiacenicka". Zero trafień. Moje
          gratulacje Piotrusiu - właśnie stworzyłeś neologizm.
    • Gość: as Re: Dlatego nie głosuję na PO do krajowych IP: 195.136.49.* 12.05.07, 08:08
      bo lubią grzebac przy podatkach a one sa najważniejsze dla wyborcy np z
      dochodowego zdejmą ci 1 % a przypier katastralny od nieruchomości np 1% bo tyle
      ustawa przewiduje to policzcie jak wam się to opłaci.przeciętne mieszkanie
      kosztuje 300 tys to zapłcicie 3000 zł zamiast jak teraz sokojnie 100 zł.Boję się
      PO przy podatkach i nie zagłosuję na nich do krajowych.
    • Gość: krzystek bandyta ludzie nie pozwolcie sie okradac IP: *.hsd1.or.comcast.net 12.05.07, 08:24
      to pomysl bydla pokomuny, nie istnieje nigdzie indziej na swiecie, krzystka
      nalezy zlikwidowac jak i cala rade miasta to kryminalisci!
    • Gość: Kazik Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 12.05.07, 09:09
      Nasz Prezyent powinien pomysleć o pieniądzach z innych źródeł na
      finansowanie bieżących potrzeb Miasta Szczecina - a nie czerpać korzyści z
      biednych ludzi (szczególnie w tym rejonie zapomnianym dawno przez Miasto) i tak
      nas wszyscy gnębią podwyżkami usług i towarów, podatków od nieruchomości,
      gruntowych itp. nasuwa się pytanie jak długo to ludzie wytrzymają? I skąd wezmą
      na to pieniądze, i tak czują się ograbiani przez władzę? To nie koniec, szykuje
      się niedługo inny podatek "katastralny". Jak nie będą mieli ludzie pieniędzy,
      to komornik zlicytuje ich stare domy, no i grunty pozostałość po dawnych
      pięknych sadach i polach w tym rejonie.
    • Gość: panie prezydencie Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.szczecin.mm.pl 12.05.07, 09:53
      wara od mojej ziemi ciezko na nia pracowalem i tak za duzo place juz podatkow
      Krzystek na bruk, nic nie zrobil jeszcze pozytecznego gamon jeden
    • Gość: zmęczony 148 metrów za 35 tys. IP: *.sysnet.pl 12.05.07, 10:51
      To w takim razie sprawiedliwie proszę oddać te niezbędne 148 metrów Prezydencie.

Poza tym przy takim złodziejstwie i niskiej jakości dróg czy remontów - powinno się dopłacać niekiedy mieszkańcom do burdelu, jaki się wokół nich toczy. Np. mieszkańcy okolic przebudowywanych rond i ulic powinni dostawać za męczarnie i głupotę urzędniczą dodatki... najlepiej z pensji tych, co podjęli takich źle zorganizowanych inwestcji - np. prezydenta.
    • Gość: Romanujan Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.chello.pl 12.05.07, 11:59
      Mam nadzieję, że ten podatek działa w obydwie strony: jeśli w wyniku inwestycji
      miasta / innych właścicieli wartość nieruchomości spadnie (dom był w spokojnej
      okolicy, a teraz pod płotem jeżdżą TIRy), to właściciel dostaje odszkodowanie.
      • Gość: Tomek Wieruszewski Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:17
        Tak, ustawa o gospodarce nieruchomościami daje możliwość ubiegania się o
        odszkodowanie za spadek wartości nieruchomości, bąź nawet za zmianę miejscowego
        planu zagospodarowania przestrzennego. Ale jakim cudem w tym przypadku chcą brać
        od ludzi wstecz, lex retro non agit, to na pewno nie przejdzie! Ale i podwyżka
        dla nowych inwestycji nie jest dobra, zwłaszcza w takiej wysokości!
        • swantevit Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 12:20
          To sie nazywa gospodarka ekstensywna. Zamiast zabiegac o naplyw kapitalu do
          Szczecina - "rozszerzenie bazy podatkowej", drenuje sie te niewielkie zasoby
          ludnosci ktore jeszcze sa w tym biednym miescie.
    • Gość: SFINKS Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.05.07, 12:05
      Panie Krzystek, czekamy na centra usług, które Pan nam obiecywał!!!!! Chyba, że
      chodziło o te, które powstają w Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie.

O Pana nieudoloności świadczy fakt, że w wymienionych miastach trwa walka o
      pracownika do takiego centrum, gdyż zasoby pracowników się kończą. A u nas
      zsoby są, a centrów nie ma. Gratuluję wszystkim młodym, przebojowym z PO :)

ps. też młody ;) ale nie z PO
      • anulka221606 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 12:36
        Ciekawa jestem jak to się ma do wypowiedzi Korzystka ze środowej audiencji -
        "trzeba powstrzymać odpływ ludności ze Szczecina a jednocześnie stworzyć tu
        warunki na tyle atrakcyjne aby inni chcieli się w naszym mieście osiedlać". Czy
        zgodnie z tym tokiem rozumowania następny krok to ustanowienie opłaty za wjazd
        do Szczecina ?
    • Gość: lary zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:18
      Co, prezydent? plan finansowy oczyszczalni ścieków ci się nie spina? No
      widzisz, a było się pchać na urząd, jak się nie ma głowy do myślenia, tylko do
      słuchania poleceń partyjnych? Robiłbyś sobie za jakiegoś dyr jakiegoś dowolnego
      wydziału (co za różnica, i tak na niczym się nie znasz) i byłby spokój za tę
      samą kasę. A tak,to każą ci jakieś decyzje podejmować!
      A decyzja o podwyższeniu opłaty adiacenckiej bezpośrednio przekłada się na
      wpływy z tytułu kontraktu ISPA. Jeżeli wartość infrastruktury związanej z tym
      kontraktem w Szczecinie wzrośnię o 1,3 mld, to od tej kwoty szczecinianie będą
      musieli zapłacić podatek. Czyli jeżeli wzrasta wartość mojej nieruchomości w
      przeliczeniu na udział w ISPA, to płaczę ale bulę. Idioci radni tego nie
      rozumieją i uchwalą tę podwyżkę, a potem wszyscy będziemy płacić. I będzie to
      opłata bezwzględna, bo urząd miasta będzie MUSIAŁ naliczyć opłatę adiacencką
      KAŻDEMU właścicielowi nieruchomości w Szczecinie trzy lata wstecz!!!!! Także
      tym, którzy mają mieszkania w centrum, spółdzielniom mieszkaniowym, nie mówiąc
      o właścicielach domków!!!!!!!!!!!

• Gość: stef Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.bazapartner.pl 12.05.07, 13:29
        oj nadejdzie lada moment dzień rebelii!
        • albert_c Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! 12.05.07, 15:47
          wielu ludziom nie pozstaje nic innego jak wymienic swoj dom, a dom poza
          Szczecinem - i placic podatki tam a nie tu.

Smiac mi sie chce ze PO tak garnie sie do podwyzek podatkow - bardziej niz
          socjalista Jurczyk i cale SLD!
          o co chodzi????
          • Gość: realista Re: zawdzięczymy to radnym!!!!!!!!!!! IP: *.sysnet.pl 12.05.07, 17:27
            > Smiac mi sie chce ze PO tak garnie sie do podwyzek podatkow - bardziej niz
            > socjalista Jurczyk i cale SLD!
            > o co chodzi????

pazerność, pazerność, pazerność
    • buhaj_z_rogiem "Ob-ni-żyć-po-dat-ki-precz-zko-mu nom!" 12.05.07, 17:26
      A tak niedawno jeszcze platfusy darły mordę o konieczności obniżania podatków buhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
    • Gość: irko Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: 85.219.130.* 12.05.07, 18:31
      zysk to jest wtedy, gdy tą nieruchomośc sprzedam.
      dopóki mieszkam w domu, to jego wartość, jak i "zyski" są wirtualne

Irenieusz
      • Gość: gama Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.srg.vectranet.pl 12.05.07, 18:49
        za wirtualne zyski tez sie płaci
        tak jest na calym swiecie
        • jam-agru Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 12.05.07, 23:12
          Kupię dom tuż za granicą i będę dojeżdżać, bardziej mi się opłaci.
          Czy ten głupek nie zauważa różnicy między dachem nad głową a dowolnym mieniem
          luksusowym? Każe płacić za to, że człowiek musi gdzieś mieszkać - do tego się
          sprowadza ta cała opłata adiacencka. Musi dom oświetlić, musi się do niego
          dostać, musi gdzieś ścieki odprowadzić. W naszych warunkach klimatycznych to
          żaden luksus, przecież nie mam wyboru i nie pójdę mieszkać pod palmą.
          A ten głupek chce mnie za to kasować. Owszem, pieniądze na te wszystkie rzeczy
          nie wyrosły na drzewach. Noszą nazwę podatków. Tych, które odprowadzałam, kiedy
          remontowano inne ulice czy Sejmik, i tych, które mieszkańcy tamtych ulic
          odprowadzają, kiedy remontowana jest moja ulica.

Jeśli mam kaprys i chcę wozić moją siądźkę mercem, bo nie odpowiada mi
          komunikacja miejska, liczę się z koniecznością dopłaty za luksus. Bo można
          inaczej. Mieszkać bez dojazdu czy kanalizacji się nie da. To nie luksus.
          Dlaczego głupek nie widzi różnicy i chce zarabiać na tym, z czego nie sposób
          zrezygnować?

Niech ogłosi podatek od zużycia tlenu. Jak komuś nie podoba się płacenie, niech
          przestanie oddychać, a nie będzie musiał bulić.

Osiem lat ubierałam się w lumpeksach i spryskiwałam wodą toaletową z promocji,
          żeby spłacić kredyt i wyremontować mój dom (103 m kw, gdyby kto mnie posądził o
          tarzanie się w luksusach). Czy to grzech, że go mam? Czy mam płacić karniaka za
          to, że siusiam do Odry rurami, a nie kanalizacją burzową? Czy naprawdę posiadam
          dobro luksusowe, co trzeba ukarać w imię solidarności społecznej?

PS. Czy Salezjanie też zapłacą opłatę adiacencką za wyremontowanie ronda na
          Sadybie?
    • Gość: cynik No i mamy, jak nie PIS, to PO IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:49
      Skąd tej głupoty tyle się nabrało w tym kraju. Czy rzeczywiście mądrzy już
      uciekli za granicę ?!!
      • Gość: mechan Ano, mamy g....o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:59
        Wychodzi, że mądrzy do partii nie należą i skazani są na życiowe nieudacznictwo
        i emigrację wewnętrzną. Ale ta głupota naokoło wszystkich ma dotyczyć - każdy
        ma bulić a partyjni się nachapią, żeby mieli na te opłaty - i bilans im sie
        świetnie zamyka na plus.
    • switonemsi Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 13.05.07, 12:49
      O co dokładnie chodzi. Za co są te opłaty?
      • jams1 Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 14.05.07, 09:26
        Ustawa o gospodarce nieruchomościami:
        Art. 145. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta może, w drodze decyzji,
        ustalić opłatę adiacencką każdorazowo po stworzeniu warunków do podłączenia
        nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej albo po
        stworzeniu warunków do korzystania z wybudowanej drogi.
        2. Wydanie decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej może nastąpić w terminie do
        3 lat od dnia stworzenia warunków do podłączenia nieruchomości do
        poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej albo od dnia stworzenia
        warunków do korzystania z wybudowanej drogi.

Remont jakościowy dostarczanych mediów nie jest objęty opłatami adiacenckimi.
        Opłaty te pobierane są od NOWO dostarczanych elementów i to POD WARUNKIEM
        wzrostu wartości. Całość, jak widać z powyższego ustalana jest w drodze decyzji
        administracyjnej co oznacza bardzo dobrą ochronę praw właścicieli przez
        przepisy KPA.

Polecam lekturę ustawy o gospodarce nieruchomościami, zarówno autorowi
        artykułu, jak i każdemu z komentujących.
    • enancjo Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich 14.05.07, 09:29
      .. ciekawostka to to, że większość takich inwestycji jest robiona
      za pomocą środków z UE (udział od 50-75%)!!
      Enancjo
      .. wot PO symbolu sprawiedliwości społecznej !!
      • Gość: wyborca Re: Horrendalna podwyżka opłat adiacenckich IP: *.sysnet.pl 14.05.07, 09:30
        > .. wot PO symbolu sprawiedliwości społecznej !!

PO oszukało wyborców, mam nadzieję,że to ostatni raz !!!
    • skuter70 obnizka podatków wg. PO :) 14.05.07, 09:33

sprawiedliwość społeczna = podatki na poziomie 50%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka