Gość: KaOwiec IP: *.szczecin.mm.pl 25.09.07, 00:53 PO wymienia dyrektorów Miejskich placówek kultury ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Nie. IP: *.chello.pl 25.09.07, 02:10 Też coś mi się takiego obiło o uszy - platfusy dostały wirusa wścieklizny, który doprowadza organizm do samobójczej śmierci. Najpierw strzeliły sobie gola z Kuncem - wyrzuciły bezprawnie Sztarka i przywróciły na stanowisko faceta skłóconego z połową zespołu. Teraz (przed wyborami) zamierzają ustawić życiowo bubka, który zlikwiduje ostatni bastion kultury muzycznej poza Zamkiem i filharmonią. Rozumiem, że Nitras nie myśli. Ale co z resztą? Mózgojady im też poumierały w głowach z głodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: Nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 08:33 Bastion kultury muzycznej? Instytucje kultury muzycznej to nie fortece. Muzycznie szzecin ma sie dobrze, własie ze wzgledu na operę, zamek, i filharmonię,i szkoły muzyczne bo dzieki nim podstawowa kadra muzyków ma stałe zajecie. Wszytsko pozostale jest chwilowe, i niekonieczne. Jaki to "bastion" utrzymuje jeszcze jakąś orkiestrę? Co do opery, to Sztark tez mial poparcie polityczne, a z nich dwu to Kunc jest fachowcem. Skłocony z zespołem? a kto w Polsce kocha szefa, zwłaszcza wymagającego? Zadnej apokalipsy nie będzie, a w niektórych wypadkach kazda zmiana jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Pana Warcisława prosimy o zakończenie autoreklamy IP: *.chello.pl 25.09.07, 13:56 > Bastion kultury muzycznej? Jaki to "bastion" utrzymuje jeszcze jakąś > orkiestrę? Nie wiesz, o co chodzi? To nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: Pana Warcisława prosimy o zakończenie autorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 14:40 Wyglada na to ze wy nie wiecie o co chodzi, cała ta wasza kamaryla z pokrzywionymi gębami. Każdy bredzi jak potłuczony, zapowiada jakies upadki i katastrofy, a najwyraźniej nie ma pojęcie o czym ględzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pana Warcisława prosimy o zakończenie autorek IP: *.chello.pl 25.09.07, 15:02 Juz niedługo się dowiesz, o Długowłosy, gdy zostaną zlikwidowane imprezy muzyczne z kilkudziesięcioletnią tradycja, a młodzieńcy z zielonymi włosami zaczną rozbijać kryształowe lustra i defekować na podłogę... To będzie "otwarcie na sztukę awangardową" szczecińskich platformersów wychowanych na "Cafe Jerzy" i knajackich imprach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emek Re: Pana Warcisława prosimy o zakończenie autorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:11 A któraz to impreza ma tu kilkudziesięcioletnia tradycję? Bo ja słyszałem tylko o kontrapunkcie i fesiwalu malarstwa. Prezentacje malarzy krajow socjalistycvznych skończyly sie i nikt nie placze. I tylko kretyn moze widziec związek miedzy trwaniem jakies tam kolejnych imprez a obyczajami blokersów. Na imprezy przychodza ci zo maja wychowanie a domu a nie z klubu. Tylko kretyn moze sobie wyobrazac związek miedzy długością wlosów a poziomem kultury. I tylko kretyn nie wie, ze imprezy i pomysły pojawiaja sie i znikają bo istotą kultury jest zmiennośc. A trwanie owaszem, wsrod ludow tzw. prymitywnych. Nie mylic kultury z rytałem. a o awangardzie to ty wiesz tyle co mrówka o gramatyce tranformacyjno-generacyjnej. Nie uzywaj słow ktorych nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Panie - nie do mnie ta mowa! IP: *.chello.pl 25.09.07, 15:26 1. Zapytaj platfusowego kandydata o jego wizję rozwoju kulturalnego i znaczenia słowa awangarda. 2. Długość włosów była aluzją do najwybitniejszego akompaniatora po tej stronie Odry, chwilowo pracującego jako dyrygent, pod którego światłym kierownictwem opera gra 6 razy w miesiącu (polecam repertuar na grudzień - sam miód, muzyka z kasety i dziesięcioosobowy balecik na scenie). 3. Mało słyszałeś, jeśli dla ciebie kilkadziesiąt lat tradycji w Szczecinie ma tylko "Kontrapunkt". 4. Ze swoją odwagą nie będziesz miał problemu, żeby ogłosić ludziom koniec cotygodniowych koncertów kameralnych. 5. Na spotkanie ze znanymi pisarzami przychodzi w innych miastach Polski 200-300 osób. W Szczecinie - 10. Chcesz i to zlikwidować, wprowadzając performance polegający na spółkowaniu z krucyfiksem? A może wolisz lewatywę odkurzaczem albo smarowanie szarym mydłem (nie mylić z "Mydełkiem Fa" z tej samej półki kulturalnej) barokowych wnętrz? Jedna Officyna w tym mieście wystarczy - zostawcie coś innym ludziom, bo za chwilę wszystkim wyrosną ryje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: Panie - nie do mnie ta mowa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:47 1. O znaczenie słowa awnagarda zapytalem ciebie, czy innego madrale, i co? wyglada ze nie wiedzą. Dlaczego ma wiedziec "kandydat"? Ja nawet do niego nie dotre, a co ogranicza mozliwosc wypowiedzi na forum? podpowiem - ignorancja. Nie wymagaj od innych tego czego nie wymagasz od siebie. 2. aha, to ty niby mnie podejrzewasz o to ze jestem tym akomapniatorem? Nie wyobrazasz sobie sytaucji, ze nie tylko sam zainteresowany moze byc zdania odmiennego od twojego? Marzy ci sie jednolitosc pogladów? to jest co najwyzej kultura cenzury. A co porownania dyrktorow opery, zwykle czas pokazuje, co ktory jest wart, a tak naprawde kazdy moze tyle ile budzet. Ja nie znaduje powodow aby arbitralnie wyrokowac, ktory jest lepszy. Ale jestem pewien, ktory zna sie na muzyce. 3.No to oswiec mnie co jeszcze ma kilkadziesiat lat tradycji? i czy to akurat nie jest w sam raz? Czemu przypuszczasz taką okazję do wykazania mej ignorancji? 4.Koncertow kameralnych i wielu innych to zliczyc nie mozna. Znacznie łatwiej z publicznościa, ciagle ta samą. I skad wiesz ze zmiana dyrektora oznacza likwidacje koncertow? 5.Spotkanie z pisarzami? a co ma piernik do wiatraka? Spotkania beda i były. To nie zalezy od partii sprawującej wladze, ani jej pomysłow personalnych, a tym bardziej frekwencja. Te pretensje to nie w ta strone. Co do pefromence, widzialem pare, rzeczywiscie bylo tam wiecej niz 10 osob, wiec moze to dobry pomysł. Słynne społkowanie z krycyfiksem to zamierzchla przeszłośc, w kazdym bądz razie PO wtedy nie istniało, i nie przypominam sobie jakiegos jego poparcia dla sztuki awangardowej. A szare mydło... ktos nim smarowal barokowe wnetrza? jestes nacpany? a w ogole co masz przeciwko kolorowi szaremu? Widywalem juz całkowiecie szare obrazy. A ty przynajmniej odrozniasz Rubensa od Rembrandta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Panie - nie do mnie ta mowa! IP: *.chello.pl 25.09.07, 16:03 > 1. O znaczenie słowa awnagarda zapytalem ciebie, czy innego madrale, > i co? wyglada ze nie wiedzą. Dlaczego ma wiedziec "kandydat"? Bo to ów kandydat KANDYDUJE na dyrektora placówki i już rozpowiada w mieście, co zrobi jako capo di tutti cappi, chwaląc się tym, że uczyni z owego przybytku dom awangardy. Więc nie mnie pytaj - nie do mnie ta mowa. Nie dotrzesz do niego? To popatrz na inne jego osiągnięcia do tej pory i na "sztukę", jaką popiera(ł). 2. Ja nie znaduje > powodow aby arbitralnie wyrokowac, ktory jest lepszy. Ale jestem > pewien, ktory zna sie na muzyce. W odróżnieniu od ciebie znam atmosferę w operze od kilkunastu lat, regularnie bywam na spektaklach i dziwię sie, że nikt nie reaguje na 6 spekltakli miesięcznie, podczas gdy w biedniejszych krajach (Ukraina, Litwa) opery dają 20 przedstawień w miesiącu - i to nie do muzyki z taśmy. A który dyrektor się zna na muzyce? Zapytaj kilku szczecińskich melomanów, jak im się podoba prowadzenie orkiestry przez akompaniatora ze Schwedt... 3. > 3.No to oswiec mnie co jeszcze ma kilkadziesiat lat tradycji? i czy > to akurat nie jest w sam raz? > 4.Koncertow kameralnych i wielu innych to zliczyc nie mozna. > Znacznie łatwiej z publicznościa, ciagle ta samą. I skad wiesz ze > zmiana dyrektora oznacza likwidacje koncertow? Nie będę ci ułatwiał - tak swobodnie się wypowiadasz o kulturze szczecińskiej, że zapewne wiesz wszystko (albo jesteś w stanie do wszystkiego dotrzeć). Skąd wiem? Z jego własnych ust... 5. w kazdym bądz razie PO wtedy > nie istniało, i nie przypominam sobie jakiegos jego poparcia dla > sztuki awangardowej. Za miesiąc się przekonasz... To poparcie wynika (jak większość decyzji platfusów) z kompletnej niewiedzy. "Liczy się człowiek" - swój człowiek na stanowisku. 6. A szare mydło... ktos nim smarowal barokowe > wnetrza? Nie pamiętasz słynnego performance w Zachęcie przed trzema laty? Smród był trudny do zniesienia... Ty chyba rzeczywiście wiesz mało o sztuce. Podpowiem - Zachęta to nie barok, barok był aluzją do pewnego szczecińskiego wnętrza, które niezadługo zostanie natarte mydełkiem w ramach happeningu na wejście nowego dyrektora... A ty przynajmniej > odrozniasz Rubensa od Rembrandta? W odróżnieniu od ciebie interesuję się sztuką - i tą dawna, i współczesną... Ciebie zaś - jak widać - najbardziej ze sztuk interesuje sztuka mięsa, a z kultury - agrokultura... Wróć do uprawy roli, wyborco Samej Brony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: Panie - nie do mnie ta mowa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:36 Ach rozumiem, ploteczki cię draznią... co kandydat powie naprawde to powie przed komisją konkursową, sam fakt popierania awangardy nie dyskwalifikuje nikogo, chyba ze w oczach ignorantow, ktorzy nie wiedza co to jest i zwyczajnie boją sie nowinek. Moze warto przypomniec, ze jeszcze aktualny dyrektor muz organizował festiwale im Lutosławskiego, czyli autora trudnej "awangardowej" muzyki wspolczesnej. 6 spaktakli miesięcznie w operze oznacza tylko tyle, ze na tyle stracza budzet, albo ze wiecej nie warto bo nie ma dla kogo. (owe 10 osob...) ja sądze ze jedno i drugie. Pamietam czasy ze i filharmonia dawala dwa koncerty tygodniowo, a teraz jeden czyli 4 miesiecznie, i co? zwalniamy dyrektora? zwiększamy budzet? Co proponujesz? Co do melomanów, jedni wola Kraszewskiego, inni Kunca. A sedno sprawy w tym, ze kazdy meloman ma dostep do nalepszych nagrań, i Szczecina na lepszego dyregenta (nie mowiąc o solistach) po prostu nie stac i tyle. Dlatego nie wiem czy 6 przedsatwien to nie za duzo... Jesli chodzi o moja znajomośc kultury szczecińskiej, nie sadze bys wiedzial cos czego ja nie wiem, a poniewaz w przecieństwie do mnie jestes goloslowny, nie musze brac twoich przechwałek powaznie. Nie nadymaj sie. Albo cos wiesz i mówisz, albo sie osmieszasz. Co do obaw, ze muzy stana sie jakas wylegranią awangardowej dzikości, z zalem stwierdzam, ze jest to mało prawdopodobne i wielka szkoda. Byloby wreszcie ciekawie. Moze pora dowiedzieć sie ze dziala awangardzistow zdązyły już opanowac muzea, wiec oprzytomniej troche... Nie wiem jaki perfomance mial miejsce w zachęcie 3 lata temu, poniewaz tam bez przerwy dzieja sie takie rzeczy, wiec prosze bez kolejnych przechwałek tylko wiecej konkretów. Słynne spolkowanie z Chrystusem, jak ignoranci nazywaja ten spektakl to sprawa sprzed kilkunastu lat i mialo to miejsce o ile pamietam w Koninie. Jakies proroctwa na temat posmarowania mydelkiem swiadcza o niewytłumaczalnym amoku i powaznych paranoicznych obsesjach. W zachecie nie smarowano neobarokowych ścian mydełkiem, skąd wiec przypuszczenie, ze cos takiego ktos uczyni w Muzach? Np tam zadna ściana nie jest autentyczna, to czysta rekonstrukcja. Ściany XIX wieczej częsci zachety są strasze. Tak ze rzeczywiscie poczekajmy, zobaczysz ze opowiadasz dyrdymały. bo zmiana nie doprowadzi do niczego spektakularnego, tak jka jakkakowliek zmiana personalna do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 13:50 Jaki z dyrektora Kunca fachowiec wiedza dobrze ci co tu jeszcze pracuja, a uslyszec i zobaczyc moga wszyscy, ktorzy mieli w rekach dukowany program opery (zenada!), widza jej slupy reklamowe i slysza repertuar lub cokolwiek w ogole o tej instytucji kultury. Kunc byl duzo lepszy jako farbowany kandydat PSLu w wyborach, bo chcial przynajmniej budowy boisk sportowych dla dzieci i socjalistycznych hasel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Nie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 01:06 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Jaki z dyrektora Kunca fachowiec wiedza dobrze ci co tu jeszcze > pracuja, a uslyszec i zobaczyc moga wszyscy, ktorzy mieli w rekach > dukowany program opery (zenada!), widza jej slupy reklamowe i > slysza repertuar lub cokolwiek w ogole o tej instytucji kultury. Święta racja. Tandeta. A facet jest beznadziejny i jako dyrygent i jako człowiek. Mam nadzieję, że jego też ktos wygryzie i to szybko. Albo, że się sam poślizgnie na tym łajnie, które po sobie zostawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glu Tąpnięcie ale nie trzęsienie ziemi IP: *.globalconnect.pl 01.11.07, 19:22 Ktoś nie wytrzymał nerwowo i myśląc, że będzie musiał złożyć oświadczenie lustracyjne, sam się podał do dymisji. Blisko zaprzyjażnieni z SB redaktorzy z dawnej cenzury też zrezygnowali z błyskotliwej kariery w teatrze. Po prostu układ się rozpadł. Straty artystyczne żadne - tylko finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.szczecin.mm.pl 25.09.07, 07:57 To duży dostep- kasa z imprez, sale, sceny, środki techniczne, no i - intratna i spokojna praca z mała odpowiedzialnościa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: 85.219.206.* 25.09.07, 08:10 brudziński mówił że nitras robi polityke na telefon i w kawiarni w przyciemnianych okularach tego damy tu , tego tam i to sie potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A gdzie Muche dadz A gdzie Muche dadzą ? IP: *.szczecin.mm.pl 25.09.07, 08:13 A gdzie Muche dadzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A gdzie Muche dadzą ? IP: *.chello.pl 25.09.07, 11:11 Nitras ty socjalisto! Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 25.09.07, 11:20 Gość portalu: as napisał(a): > brudziński mówił że nitras robi polityke na telefon i w kawiarni w > przyciemnianych okularach tego damy tu , tego tam i to sie > potwierdza. nie sądziłem,że kiedyś przyznam rację Brudzińskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę i nietyl IP: 85.219.206.* 25.09.07, 11:47 Czy wy w PO chcecie rządzić dużej niż na jedna Kadencję . to proszę wstawiajcie nawet swoich ale fachowców bo szczecinianie was pogonią jak sld w 2005 to powinno być dla was nauczką.Macie prezydenta i wiekszośc w Radzie miasta i nie będzie zganiania na nikogo bo sie nie da jak w mieście będzie syf , chyba że podeszliście że rządzimy tylko na maxa 1 kadencjęi sie bawimy w kadrowców.Weżcie sie za uchwalnie planów zagospodar i w końcu czas sprowadzać inwestorów bo na razie to wy jesteście kontynuacja jurczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak? Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:22 A tak na marginesie: miejskie instytucje kultury to: Teatr Wspołczesny, Filcharmonia, Pleciuga, Miejski Osrodek Kultury w Dabiu. Ktos tam planuje jakies zmiany, czy sa tam sami dzialacze PO i niepotrzeba? A Slowianin, albo ta marna buda zwana szumnie i durnowato bezsensownie Centrum Integraci Środowisk Tworczych (czy jakos tak) to jakies powazne ośrodki kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 25.09.07, 15:29 Tak właśnie w tych ośrodkach powinny być zmiany i to duże. Kultury w Szczecinie nie ma, nudy i nudy i sztampa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:54 To o co w końcu chodzi, o to ze sa zmiany czy ze zbyt niesmiałe? A poza tym czego oczekujesz od Filharmonii, teatru dramatycznego i kukiełkowego? nie robia tego co do nich nalezy? a co powinni? Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 11:55 Oczekuje więcej mobilności, wiecej nowej formy, wiecej inspiracji poza zamknieciem się w pewnych schematach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:37 To sa slogany, które nic nie znaczą. Jesli masz jakies oczekiwania wzgledem tych instytucji, to rozumiem, ze wiesz co robią. Czyli bez trudu zdobywasz informacje, lub uczestniczysz w ich spektaklach. O co wiec chodzi z tą "moblinoscią"? Poza tym tworczego stosunku do pracy nie da sie zaplanowac ani zmierzyć. Narzekanie że ktoś jest malo tworczy jest bez sensu. Jak chcesz temu zaradzić? Znasz lepszych, o których opinia publiczna może niemal zgodnie stwierdzić, ze powinni zastąpic obecnych? Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 14:01 te przybytki wogóle nie sa otwarte na mieszkańców, a niby domy kultury. Chodzi mi o 13- muz i Słowianin, i Pleciuga też, maja swój harmonogram i koniec wysiłku. Mobilność to umiejetność tworzenia tozsamosci szczecinian, czyli wychodzenie im na przeciw i uaktywnianie potencjału twórczego szczecinian. Slogany to nie są i nie mam ochoty tego dalej rozwijać, bo ktoś za to bierze pieniądze i sie nie wykazuje. SLD tylko zrobiło szum na ten temat, a teraz jest jak było, tylko reustaracja sie zmieniła po remoncie - w sumie na nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:30 O XIII muzach wspominałem że nijaki, i ze ma nieokreslone zadania. Slowianin to chyba klub młodziezowy, i choc tam nie chodze, dziwie sie za zamkniety, bo zdaje sie jego rolą jest byc otwartym. Tak czy tak to jakas podrzedna placówka i nie ma o co kruszyć kopii. Natomiast Pleciuga to teatr, a od teatru wymaga sie dokładnie tego co robi - ma byc otwarty w czasie seansu. Napewno nie jest jego rolą budowani tozsamosci szczecinan. Co to w ogole ma znaczyć? Tozsamośc Szczecina buduje sie rowniez przez dzialalnośc instytucji kultury. Jesli robią swoje, to buduja tożsamośc. Z pewnościa nie są od tego, by "aktywizowac", bo to teatr profesjonalny a nie amtorski. Nadal nie wiadomo, o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 30.09.07, 07:24 Zapomniałeś, że Pleciga kształtuje dzieci i w zalezności jakie są przedstawienia i jak to robią to kształtuja wrażliwość widowni. Jest to pierwszy teatr z którym dzieci mają do czynienia. Przeciez mozna robic aby ten teatr nie tylko w godzinach był otwarty dla dzieci.Sama, kiedys troszke pomagałam w takim festiwalu dziecięcym, ale to robiła osoba zewnatrz (nie z Pleciugi)i jak myslisz ile takich festiwali dla dzieci odbyło się, a przeciez ideą było, aby dzieciaki łyknęły bakcyla teatralnego. Z resztą tutaj w działaniach nie widzę tylko swoje zamkniete ramy i budynek przyszłej pleciugi to przez przypadek ukazuje. Np. w Toruniu budynek taki jest w formie książki. Pleciuga powinna bycc miejszcem magicznym dla dzieci, a nie jest, nie ma nawet wokół sibie aury tajemniczości, bajkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:18 Nie wiem, po co sala teatralna ma być czynna poza spektaklami. Bakcyla łapie sie własnie wtedy. Co ma dyrekcja teatru do projktu, kiedy inwestorem jest miasto? W ogole mowisz nie na temat, to są lużne uwagi w typie "ja jestem mądrzejsza os tych co to robią" a reszta to samu głupcy. Nie ma tu nic co nakazaywalo by powazne zmiany kadrowe. To czym ma sie zajmowac dyrekcja, to dbac o atrakcyjne przedstawienia teatru kukiełkowego, jak wiemy w przypadku Pleciugi bywa tez i dla dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Takim jak ty wiedza szkodzi. I to bardzo. IP: *.chello.pl 25.09.07, 15:30 Mało wiesz, synu. Dla ciebie to i lepiej - umrzesz zdrowszy, choć głupszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: Takim jak ty wiedza szkodzi. I to bardzo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:51 Doprawdy? alez nie krepuj się, pokaz mi czego nie wiem. Pominalem jakas instytucje? To forum publiczne, moze jeszcze kogos oswiecisz, nawet jesli ja jestem tego nie wart. Tak na marginesie, własnej wiedzy nie wykazuje sie mówiąc o niej, tylko ją wykorzytsujac. Wiec do dziela... czy wolisz tylko rzucać łopatkami w piaskownicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:47 miejska biblioteka publiczna to tez instytucja kulturalna UM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: off Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 17:37 burdel panowie burdel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorti Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 25.09.07, 16:56 Dużo światła na sprawę daje lektura listu otwartego pana Mieczysława Podsiadło. > Decyzją władz miasta w ostatnim czasie dokonano zmian dyrektorów „Klubu13 Muz", DK „Słowianin”, DK „Skolwin”, Pałacu Młodzieży. Mówi się o zmianach w Zamku Książąt Pomorskich, a perturbacje związane ze zmianą dyrektora Opery na Zamku opisywane byty przez prasę już wcześniej. (...). > > Mieczysław PODSIADŁO forum.gazeta.pl/forum/0,62489,1540823.html?f=70&w=69418283&a=69418283&rep=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 17:38 Ten list niczego nie oswietla a sporo zaciemnia. Np miesza miejskie instytucje z instytucjami wojewodzkimi. Prezydent rządzi marszałkiem czy odwrotnie? Nie wiem dlaczego miesza sie instytucje kultury i instytucje edukacyjną. Szef palacu Mlodziezy tez kogos zastapił, teraz zastapia jego. Zmiana co niewiele lat to tam raczej norma. Z muzami jest tak samo. Szef Skolwina zdaje sie otrzymal lepsza propozycje. Dyrektor Zamku idzie po prostu na emeryturę. jesli chodzi o operę, to czyż nikt nie pamieta tak niedawnych skandali ze zwolnienim Kunca i powłaniem Sztarka? Nie dzieje sie nic co by odbiegalo od normy. Osądzimy rzecz wg wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 25.09.07, 17:48 "Prezydent rządzi marszałkiem > czy odwrotnie?" na razie sa w róznych frakcjach... Odpowiedz Link Zgłoś
moja_prawa_noga Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 25.09.07, 18:02 Masz rację, na temat zeznań Nitrasa i Łuczaka mamy sprzeczne opinie. ie.youtube.com/watch?v=SbfkezMuLRk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaola Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 28.09.07, 20:02 Dyrektor Zamku idzie na emeryturę??? A skąd ta wiedza?? A może jednak jest w skandaliczny sposób zmuszany do przejścia na emeryturę? Taaaak, szef Skolwina już skorzystał z nowej propozycji. I nawet się wykazał na nowym stanowisku. W ostatnią niedzielę. Szkoda tylko, że kariera polityczna jest dla niego ważniejsza, niż to do czego obliguje go zajmowane stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 28.09.07, 21:07 Rany boskie, co za bułgarska ch..oza !!! Kulturą w tym mieście rządzą (a właściwie wydają naszą kasę) w większości skorumpowane gnojki lub uległe, szare liżydupy. Ma rację autor postu, w kórym pisze, że na spotkania z pisarzami przychodzi tu 10 osób. Ze swojej strony dodam, że np. takie XIII Muz nie ma dobrej sali do koncertów, a szkoda, bo od lat, czasami wpadam tam na dobrych artystów, którzy męczą się tam nie mniej niż akustycy...no i ten barokowy wystrój w tle, i te nieśmiertelne drzwi dwuskrzydłowe :):):) ps, Nie jestem Moniką Sz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 01:36 Dyrektor Zamku na emeryturkę? Wreszcie!!! Może skończy się prywata w tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:49 To fascynujące, zawsze zastanawiałem sie na czym polega korupcja w kulturze. Może mnie oswiecisz? Z tego co słyszałem, to tam na nie ma z czego korumpowac... Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 10:53 wszystko OK, przecież są konkursy: konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Szczecińskiej Agencji Artystycznej w Szczecinie ogłoszenie - Dyrektor zakładu budżetowego pn. "Miejski Zakład Komunikacyjny" w Szczecinie, Nr IVk/07 konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora Domu Kultury "Klub 13 Muz" w Szczecinie konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora Domu kultury "Klub Skolwin" w Szczecinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:09 Moze i ok, ale gdzie tu korupcja, nawet jesli wiadomo kto konkurs "wygrał" przed ogłoszeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 11:12 Gość portalu: dak napisał(a): > Moze i ok, ale gdzie tu korupcja, nawet jesli wiadomo kto > konkurs "wygrał" przed ogłoszeniem. korupcja to jedno, a "ustawiane" konkursy dla swoich , to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:24 Zgadzam się, ale ktoś tu napisal, ze kulturą "rządzą" ludzie skorumpowani i lizusy. I o to pytam: kto skorumpowany, na czym to polega, albo ktory lizus. I co o tym wiadomo? rozne rzeczy np słyszałm o Kusie z Zamku. Najcześciej ze skąpa świnia. Ale o lizusostwie nic... Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 10:55 He, dobre, na czym polega korupcja w kulturze ? Dak, ty mnie masz za donosiciela ? A może mam odwalać robotę za prokuratora ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:11 Napisałes że ktoś jest skorumpowany, czy tak? chyba wiedziales co mowisz i na jakiej podstawie? jesli nie to to nawet nie jest donos ale zwyczajne oszczerstwo. Ale ja sie nie pytam o konkretne przypadki, tylko o to na czym polega ta korupcja. To daje ci molziowsc bezosobowej charakterystyki sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 30.09.07, 00:34 dak, jesteś naiwny lub skorumpowany :) dobranoc, niech Ci się przyśni Piaskowy Dziadek z NRD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Impresario Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 19.11.07, 21:36 Tak zwani artyści zawsze kupczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 07:08 Proszę nie mieszać w to Bułgarii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:47 Wiedza pochodzi z powszechnie znanej biografii. Jest coś takiego jak data urodzenia. Nie wiem czy dyrektor zamku chce przejsc na emeryturę, czy jest do tego nakłaniany, ale jest rzecza normalną, bez wzgledu na chęci zainteresowanego, że osiagnawszy wiek emerytalny trzeba liczyć się z tym, że poproszą cię, z mniejszym lub większym naciskiem, zebyś ustapił miejsca młodszym. Nie ma w tym nic niestosownego - to jest naturalny i cywilizowany sposob wymiany kadr. Rozumiem ze zgadzasz się, że dyrektor Skolwina awansował. Więc podawanie informacji, że to zamach PO na kolejny dom kultury jest ordynarnym przkłamanien, zwłaszcza ze jak słusznie zauwazyłes , awansowany sam jest politykiem PO. I co z tego? nie wolno mu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 29.09.07, 11:24 "dak" najwyraźniej pochodzi z frakcji Krzystka w szczecińskim PO, który strategiczą posadę w swoim urzędzie powierzył pani z przekroczonym wiekiem emerytalnym :) Gość portalu: dak napisał(a): > jak słusznie zauwazyłes , > awansowany sam jest politykiem PO. > I co z tego? nie wolno mu? "dak", nie musisz obwieszczać publicznie, żeś postkomunistyczny degenerat. Całkowite upolitycznienie administracji publicznej, które w Polsce sięga 1945-go roku było, jest i będzie podstawowym czynnikiem zdegenerowania tego kraju, a tacy jak ty mogą ten stan jedynie utrwalać. Bez pozdrowień dla towarzysza Nitrasa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:50 Reprezentujesz typowo ubecką mentalność wyrazająca sie w przekonaniu, że trzeba pytac kto, mowi (a nie co) to wtedy wszytsko jest jasne. Rozumiem ze dobrze sie czułes w PRL. Upolitycznienie administracji nie jest niczym chwalebnym, ale nie widze wielkiej roznicy pomiedzy PRL a czasmi obecnymi, a miedzy SLD, PO a PiS nie ma zadnej. Jesli metody pozostają te same, nie jest tak istotne jaką opcje polityczną reprezentuje awansowany. Jesli zaś chodzi o wiek emerytalny, to nie wykluczna on ze słuzby publicznej, natomiast nie zmienia to faktu że osiągnawszy ten wiek nalezy sie wycofac, albo liczyć sie z tym ze cię wycofają i ze nie ma w tym nic niestosownego. Urzedy nie sa dozywotnie. A tematem rozmowy, co ci moze umkneło, jest rzekoma sensacja o zamachu miejskiego PO na kadrę instytucji kultury. Okazało sie ze w jednym przypadku peowiak był już dyrektorem (od poprzedniej kadencji), i awansował. W drugim nie chodziło o instytucje kultury ale edukacji, gdzie dyrektorzy czesto się zmieniają, w trzecim, ze to nie instytucja miejska, tylko wojewodzka, a dyrektor jest w wieku emerytalnym. Raptem zostalo XIII Muz, instytucja "niewiadomoco", nudna i bez wyrazu, znana głownie ze swoich knajp, ktora ma rzekomo coś integrowac, ale nic nie integruje. Natomiast naprawde znaczące miejskie instytucje kultury, jak Teatr Wspołczesny, Filharmonia i Pleciuga jakby poza tym wszytkim. Gdzie więc partyjny zamach na instytucje kultury? Robicie z igły widły. Odpowiedz Link Zgłoś
rewers10 Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 29.09.07, 11:57 Upolitycznienie > administracji nie jest niczym chwalebnym, ale nie widze wielkiej > roznicy pomiedzy PRL a czasmi obecnymi, a miedzy SLD, PO a PiS nie > ma zadnej. Jesli metody pozostają te same, nie jest tak istotne jaką > opcje polityczną reprezentuje awansowany. Jesli zaś chodzi o wiek > emerytalny, to nie wykluczna on ze słuzby publicznej, natomiast nie > zmienia to faktu że osiągnawszy ten wiek nalezy sie wycofac, albo > liczyć sie z tym ze cię wycofają i ze nie ma w tym nic > niestosownego. Urzedy nie sa dozywotnie. czyli jest nadzieja,że nieudacznicy z PO kiedyś odejdą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:13 Na razie zadną instytucja kultury nie kieruje nikt z PO, wiec nawet nie da sie stwierdzić, czy to nieudacznik. A jezeli podejrzewasz, ze wymiana odbywa sie w rytm wyborów, to za 3 lata następne samorządowe, więc odpowiedz nie wymaga wielkiej inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebuszewiak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 29.09.07, 15:53 Gość portalu: dak napisał(a): > nie widze wielkiej roznicy pomiedzy PRL a czasmi obecnymi ... kreowanymi przez takie typy jak poseł Sławomir Nitras. OK, zgoda. Ja też tak uważam. A jeżeli chodzi o znaczące instytucje kultury w mieście, to uważam że najbardziej znaczącą instytucją i to w wymiarze międzynarodowym, staje się od wielu lat OFFicyna, kierowana przez pana Bartosza Wójcika, który podobnie jak pan Marszałek Obrycki zna język niemiecki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:24 Bez przesady. Zwłaszcza że OFFicyna to nie instytycja ale stowarzyszenie. Działalnośc Wojcika w OFFicynie to zapewne powod, dla ktorego jego kandydatura na dyrektora jest rozpatrywana. Daje to pewne podstawy, ale opowiadanie bajek ze to jedyne i najlepsze wyglada na dęcie fałszywego autorytetu. To niedzwiedzia przysługa. Jeszcze ktoś pomysli ze on sam to pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzytelnikX Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 29.09.07, 18:39 Gość portalu: dak napisał(a): > Działalnośc Wojcika w OFFicynie to zapewne powod, > dla ktorego jego kandydatura na dyrektora jest rozpatrywana. Są dwie możliwości. Albo czerpiesz swoją wiedzę z kręgu władzy platfusów albo jesteś plotkarzem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:26 nie wiem o co ci chodzi. Działalnośc w OFFicynie jest czyms publicznie znanym, jakie wiec plotki? To wlasnie takie dzialania tworza biografie. bez niej nie ma mowy by czyms kierowac. Czy to wystarcza to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaola Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 12:06 No to niewiele wiesz. A, dlaczego w sposób naturalny i cywilizowany nie odsyla się na emeryturę wykladowców wyższych uczelni mimo tego, ze większość osiągnęła baaaaardzo dawno wiek emerytalny? Bo???? Też nie chcą dać miejsca młodszym? A może jednak jest inny powód? Tak, zgadzam się na każdy awans dla ludzi, ktorzy chcą działać na rzecz instytucji w której pracują. Zgodnie z jej statutem. A teraz dowiaduję się, że Zamek nie jest instytucją kultury, tylko miejscem do uprawiania polityki. I w dodatku przez kogo? No, ale przecież jemu wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:26 I kto tu czegoś nie wie? Własnie uczelnie wyzsze zwolnione sa od tej zasady w stosunku do samodzielnych pracowników naukowych, poniewaz tutaj wiek nie ma znaczenia, a nawet przeciwnie, miewa pozytywne. Zasada te obowiązuje w instytucjach kultury tylko dla osob z cenzusem samodzielnego pracownika naukowego (po prostu profesora), ale nie jest to obligatoryjne - musi być zgoda władzy zwierzchniej Tak jak i na uczelni wyzszej). Tym niemniej władza takiej zgody udzielac nie musi, i nie musi się z tego tłumaczyć. Raczej przeciwnie, to zgoda wymaga motywacji. To nie jest zaden przypadek ze ludzie odchodza na emeryturę, tylko naturalna i prawidłowa kolej rzeczy. Nastepstwo pokoleń jest rzeczą pożadaną, a nie wybrykiem. Co do Zamku, jest ono miejscem uprawiania polityki od zawsze, a szczegolnie odkąd znajduje sie tam Urząd Marszałkowski, wobec ktorego Zamek zawsze było cokolwiek słuzebny, zwłaszcza za obecnego dyrektora, ktory z wielkim zapałem kazal niemal zyletkami czyścić schody i budowac kibel w sali wystawowej na przjazd Gorbaczowa. Pewnie już mało kto to pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaola Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 12:57 Tytuły naukowe dyrektor Zamku posiada. (nie wierzę, żebyś o tym nie wiedział??) Taaak. Pamiętam, jak dawno temu Baca, za swoje osiągnięcia w dziedzinie krzewienia kultury studenckiej dostał nagrodę, a parę dni później został wywalony. Nic się nie zmienia. Zamek został przepięknie odnowiony, prowadzi działalność w każdej dziedzinie sztuki itd... No, to trzeba zmienić dyrektora. Przecież nie bedzie wielkiej różnicy czy w salach wystawowych będzie wisiał Matejko czy... Salvadore Dali. Może ciekawszą sztuką będzie rozsypanie śmieci na środku sali, podpalenie ich i zastanawianie się: co autor chciał przez to powiedzieć. Nie wiem, może to też jest sztuką ale mimo wszystko wolę Matejkę :-) Z tymi żyletkami to...przesadziłeś. jeszcze kto uwierzy. Ale schody po renowacji wyglądają przepieknie. I nie kibel a łazienkę. czyli nic się nie zmieniło? A miało być tak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 14:08 Użyłam słowa "prywata" i już wyjaśniam:na występy są zapraszani goście (opłacani z budżetu Marszałka Województwa, czyli kieszeni podatników) pod warunkiem odwzajemnienia zaproszenia (tu pieniążki idą już dla dyrygenta). Uczciwe? Dla mnie nie. Zespół " Camerata Nova" jest finansowany również z tego budżetu, choć wiele innych nigdy nie dostało ani złotóweczki (b nie ma środków). Zresztą nie tak dawno odbył się na tych samych zasadach wyjazd do Chin Dyrektora ze swoim zespołem, co musiało trochę kosztować. Może zespół jest świetny, ale dlaczego nie odbył się na przykład konkurs, gdzie by to stwierdzono na podstawie jasnych kryteriów? Są też artyści, którzy nie mają prawa występować w Zamku, bo Pan Dyrektor ich nie lubi. To właśnie nazywam prywatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luck Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 18:07 Hm.. to interesujące co piszesz. Chyba nie udało Ci się wkręcić do Cameraty, co? Czyzby zazdrość? Dawno nie czytałem tylu bzdur. Napewno nie słyszałaś o projektach unijnych, o wnioskach skladanych o dofinansowanie. Trzeba poczytać, a potem bzudry pisać. Poza tym, że zespół jest świetny to ma jeszcze świetnego menadżera. Gdyby każdy zespół takiego miał, to nikt by Cameracie nie zazdrościł. Chiny? to przeszłość. Teraz jest Brazylia. Zawiść ludzka nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:18 Nie doczytałeś mojego tekstu. Sama napisałam, że może być dobry, ale o tym, że właśnie ten zespół jest promowany, powinny przesądzać uczciwe zasady. Nie zazdroszczę im, bo po prostu nie mam tego w naturze. Działam w innej branży, choć z wielu powodów znam te zagadnienia bardzo dobrze. Od dawna wielu ludzi z branży muzycznej te fakty potwierdza, a nie są tą osoby zawistne. Potwierdzają po prostu znane w tym środowisku mechanizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:19 Tak, dyrektor zamku jest profesorem muzyki, co znaczy że sie o przyszłośc nie musi się obawiać, tak jak dyrektor archiwum, ktory sam odszedl zamiast czekac, jak ktoś mu przypomni o wieku. Ty zdajesz sie nie rozumiec zasad - wiek emerytalny jest koncem kariery zawodowej, chyba że istnieją szczegolne okoliczności, aby tak nie było. Kariera dyrektora Kusa kończy sie naturalnie, a nie w atmosferze skandalu, czy bezprawnych wymuszeń. To że zostawia "gospodarstwo" w tak dobrym stanie, to oczywisci zasługa, nikt nie mówi ze był złym dyrektorem. Tylko ze to nie ma nic do rzeczy. Jesli natomiast nazywasz zasługą unikanie kultury wspołczesnej, to dajesz po prostu swiadectwo własnej ignorancji, i wcale nie bronisz emeryta. Wręcz przeciwnie. Wygląda że przypinasz mu łatkę konserwatysty. Czyli moze pora odejśc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaola Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 29.09.07, 18:21 Zapewniam Cię, że rozumiem wszystko, nawet te zasady - wiek emerytalny. Ale zapewniam Cię również, że kariera dyrektora Zamku nie kończy się naturalnie. I nie jest to wiedza....zasłyszana. Miło mi się polemizowało, ale zaczynasz mnie obrażać. Nie wiem kto tu jest większym ignorantem. I pozostając w tej niewiedzy - żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:22 Twoje fochy mam w pewnym miejscu, nie chcesz to nie pisz, co mnie to obchodzi. Ja nie twierdze ze Kus chce odejsc, twierdze ze mają prawo mu podziekowac. I nie musza sie z tego tłumaczyć. Istotne jest nie to, ze Kus odejdzie, tylko to czym sie stanie zamek pod jakims nowym kierownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 21.11.07, 21:01 dak - jesteś wyjątkowo niekulturalny :( Muzycy protestują Żal za Kusem DLA obserwatorów życia muzycznego w Szczecinie nie ma wątpliwości, że Zamek Książąt Pomorskich i jego dyrektor (od trzech dekad) Eugeniusz Kus to niemal związek frazeologiczny. Zamek stał się pod jego kierownictwem obok Filharmonii i Opery najważniejszym ośrodkiem życia muzycznego w regionie. By pozostać tylko przy muzyce: kontakty z wielkimi, prestiżowymi festiwalami organizowanymi tuż za naszą zachodnią granicą (Uznamski Festiwal Muzyczny, Festiwal Meklemburgii-Pomorza Przedniego i Letnie Koncerty Brandenburskie), nie prezentowana nigdzie w Szczecinie w takim wymiarze muzyka kameralna, występy wielkich artystów - Ewy Podleś, Barbary Hendricks, Mischy Mayskiego czy Belli Dawidowicz... Zawsze gdy się zamyka tak długi i bogaty rozdział w życiu instytucji kultury, oczekuje się odpowiedniego następcy. Problem w tym, że wysyłając Kusa na emeryturę Urząd Marszałkowski tak wybitnego menedżera chyba nie ma. O zakończeniu dyrektorskiej pracy przez E. Kusa mówiło się już od dłuższego czasu i nie ma przecież w przejściu na zasłużoną emeryturę nic dziwnego. Problem w tym, że wielu melomanów i przedstawicieli tutejszego środowiska muzycznego nie widzi potrzeby, aby szefa tak dobrze działającej instytucji koniecznie zastępować kimś innym. Niektórzy też narzekają na styl, w jakim urzędnicy „dziękują" Kusowi za pracę. - W mediach pojawiła się informacja, że „Marszałek zwalnia Eugeniusza Kusa", mówi się o jego następcach, których nazwiska niewiele naszemu środowisku mówią. Urzędnicy chcą wytworzyć wrażenie, jakby dyrektor został z pracy zwolniony w trybie natychmiastowym. To przedziwne maniery! - mówi Ludwika Mitkiewicz, prezes Stowarzyszenia Polskich Artystów Muzyków w Szczecinie. Stowarzyszenie dało temu wyraz w liście otwartym do marszałka województwa zachodniopomorskiego Norberta Obryckiego. Czytamy w nim m.in: „Środowisko artystyczne Szczecina i regionu zachodniopomorskiego zwraca się z prośbą o odstąpienie od planów zwolnienia prof. Eugeniusza Kusa ze stanowiska dyrektora Zamku Książąt Pomorskich. (...) Z inicjatywy dyr. E. Kusa odbywają się w zamku liczne imprezy cykliczne, jak np. Międzynarodowy Festiwal Malarstwa Współczesnego, Jesienny Salon Muzyczny, Niedzielne Koncerty Południowe, koncerty szkolne, przeglądy zespołów amatorskich. Efektem starań Eugeniusza Kusa jest również uzyskanie środków dzięki którym zamek został gruntownie wyremontowany i stał się obecnie zarówno jako obiekz zabytkowy jak i centrum kultury wspaniałą wizytówką miasta". List podpisała prezes SPAM w Szczecinie Ludwika Mitkiewicz. (MaD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bywalec Re: PlaTFOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 29.09.07, 21:26 Gość portalu: dak napisał(a): > Jesli natomiast nazywasz zasługą unikanie kultury wspołczesnej, to > dajesz po prostu swiadectwo własnej ignorancji - Czy masz na myśli zorganizowany przez Zamek Ogólnopolski Festiwal Diaporam Cyfrowych - "Multidiporama 2007"? A może chodzi ci o wystawę grafik Anji Klafki? A może nie uznajesz za sztukę współczesną twórczość Pana Franciszka Starowieyskiego, któremu Zamek zorganizował w tym roku wystawę, pt. "Pro Bono Malum"? A może nie chcesz pamiętać sukcesu, jakim był na Zamku tegoroczny, Międzynarodowy Festiwal Sztuki Wizualnej -inSPIRACJE 2007? A może jako "wytrawny" znawca działań Pana Dyrektora Eugeniusza Kusa w zakresie upowszechniania sztuki wspoółczesnej ignorujesz fakt zorganizowania przez niego Festiwalu Sztuki Młodych, który właśnie trwa? www.zamek.szczecin.pl/wystawy/przeciag.asp Gość portalu: dak napisał(a): > Wygląda że przypinasz mu łatkę konserwatysty. > Czyli moze pora odejśc? Tu znów się z tobą zgodzę. W praktyce funkcjonowania szczecińskiej Platformy Obywatelskiej pod kierownictwem posła Sławomira Nitrasa nie ma miejsca ani na konserwatystów ani na liberałów. Oni mogą jedynie tolerować swoich wasali! Bez pozdrowień :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlaTFOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:19 Sama powołalaś sie na matejkę, więc o co ci chodzi. Starowiejski niewiele się od niego rozni i istotnie trudno nazwac to kultura wspołczesną. Grafika Klafki i diaporamy cyfrowe to rzeczy istotnie godne domu kultury, ale nieco bardziej prowincjonalnego. ani festiwal diaporam nie są osobistym dziełem dyrektora zamku, ani Inspiracje, ktore dzieją się w całym Szczecinie, i ktore Zamek jeszcze w zeszłym roku lecewazył. Zamek po prostu udostepnia galerie, jest miejscem gdzie po prostu takie rzeczy dziac sie powinny, bo od tego ma puste sale. Powiedziałbym że dzieje sie ich za mało, rowniez w sensie jakosci. Festiwal sztuki młodych podobnie nie jest pomysłem Kusa, ale członków stowarzyszenia Zachęte Sztuki Wspołczesnej. Bedzie to chyba pierwszy o lat kontakt Zamku ze sztuką wspołczesną. Na razie wisza tam trzeciarzędne prace Weissa. Tych kilka nazwisk chyba dyrekcja Zamku kojarzy stad ciagle jakies magazynowe resztki klasykow sztuki polskiej z popularnego podręcznika. No coż, Kunz jako wasal Nitrasa... ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fagot Re: PlaTFOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 30.09.07, 10:27 Przewietrzyc zamek najwyższa pora. Przyznaje ,że wystawy na zamku są ciekawe , ale jest to zasługa pań z dawnego BWA. Szulc sobie wszystko przypisuje , ale wszyscy wiedzą ,że najlepiej zna się na wykładaniu wykładzin z Komfortu. Jak tam te tarasy na około zamczyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dak Re: PlaTFOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:39 jakiego BWA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Zamek Książąt Pomorskich wielką Officyną? IP: *.chello.pl 24.10.07, 18:51 Widzisz "dak", nawet nie wiesz co to takiego Biuro Wystaw Artystycznych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Średni Re: dyr. Zamku E.Kus odwolany - podala Kronika :( IP: *.chello.pl 24.10.07, 19:41 A Bartosz Wójcik nie jest dla tej instytucji żadną alternatywą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: dyr. Zamku E.Kus odwolany - podala Kronika : IP: *.bazapartner.pl 03.12.07, 19:24 niesamowite !!!! o tym, że wójcik zostanie dyrektorem mówiono już od sierpnia !!! tak samo jak o roguszce !!! i co, sprawdza się ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzownik Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 01.11.07, 10:41 Zgadza się, znów ktoś wygrał kolejny konkurs na dyrektora Klubu 13 Muz :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=71359320&v=2&s=0 - Rafał Roguszko chce, aby w Klubie 13 Muz gościła sztuka Offowa - mówi Tomasz Jarmoliński (PO), zastępca prezydenta Szczecina. Czyżbyśmy mieli wyraźny sygnał, że na zastępcę dyrektora 13 Muz powołany zostanie dotychczasowy kreator miejskiej OFFicyny? Przecież w końcu na dobre w szczecińskiej kulturze trwa karuzela stanowisk i zmasowana wymiana dyrektorów :)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=68522860&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? 01.11.07, 10:44 Łeb mi się urywa od tej karuzeli stanowisk. Coć jak od śliwowicy pitej z Dobkiem w Kanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzownik Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 01.11.07, 10:59 Nic dziwnego, w końcu mamy tu zaledwie kilka domów kultury ;) Nastały takie czasy jak w latach siedemdziesiątych. Aby dostać posadę dyrektora, trzeba zapisać się do partii. Jednak tym razem nie do PZPR lecz do PO. A jeśli się nie należy do układu, to się tu wypada ... z karuzeli stanowisk! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=69418283&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxtoja Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 01.11.07, 19:43 Niech zmieniaja tych dyrektorów, może będzie zmiana w działalności i faktycznie to bedą domy kultury dla ludzi, a nie dla pseudo artystów, którzy chcą miec poczucie artysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzownik Re: Karuzela śmiechu warta! IP: *.chello.pl 03.11.07, 22:07 No ale co dalej z Klubem 13 Muz? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=18617394&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ony Re: Karuzela śmiechu warta! IP: *.chello.pl 04.11.07, 23:04 A kogo to ... obchodzi!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Karuzela śmiechu warta! IP: *.chello.pl 22.11.07, 18:32 Najwyraźniej pan Jarmoliński z PO otoczył się partyjnym stadem baranów, którzy nie mają nic wspólnego z mądrąścią i wiedzą Pana Przewodniczącego, również z PO. Gość portalu: kiki napisał(a): > pan Roguszka koncertow z 10 letnia tradycja "nie czuje" i na > poczatek serwuje w Muzach impreze adresowana do 17-22 latkow (sic! > tak opisana przez organizatorow!). mlodzi maja mnostwo pubow, do > ktorych starsi nie chodza, bo to nie dla nich oferta - glosna, > wspolczesna muzyka, dyskotekowy parkiet, dym... no i teraz maja > jeszcze jedno miejsce, a starzy, prosimy, na smietnik historii. > dziekujemy Wam, Panowie Jarmolinski i Roguszka! tego, doprawdy, > jeszcze nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Karuzela śmiechu warta! IP: *.szczecin.mm.pl 22.11.07, 18:34 Gość portalu: Meloman napisał(a): > Najwyraźniej pan Jarmoliński z PO otoczył się partyjnym stadem baranów, widocznie dobrze się czuje w takim towarzystwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orient Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 22.11.07, 18:37 Owszem, Adam Komorowski wygrał konkurs na dyrektora Domu Kultury Skolwin. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=71042030&v=2&s=0 Z trójki kandydatów wybrała go komisja konkursowa pod przewodnictwem wiceprezydenta Tomasza Jarmolińskiego (PO). Adam Komorowski pracuje w DK Skolwin od 2004 r. Ma 32 lata. Jest absolwentem politologii USz i członkiem PO. Jego poprzednik został wicedyrektorem Zamku Książąt Pomorskich. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=71042030&v=2&s=0 Nowy szef Klubu 13 Muz z PO zamknął "Niedzielny Salon Muzyczny". Melomani są oburzeni. - Ja tego nie czuję, w mojej koncepcji klubu tego nie ma - wyjaśnia dyrektor. - Na muzykę klasyczną będzie miejsce w Willi Lentza. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72336163&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz co jest grane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 16:05 przykre, ale prawdziwe... przy okazji decyzji trudnych zazwyczaj pojawiają się myśli o istnieniu jakiegoś "spisku" - zazwyczaj bezzasadne, rodzą się dyskusje, często niedobre, gdzie emocje biorą górę nad argumentami, gdzie nie chce się widzieć celu, lecz zawsze się zakłada, że działania podejmowane dla jego osiągnięcia są złe, realizowane w złej wierze i dla partykularnych jedynie korzyści. zazwyczaj... ale jeśli spróbować połączyć kilka elementów tej "układanki" to już przestaje wyglądać tak wzorcowo, a staje się mocno prawdopodobne: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72394395 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72197314 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72235648 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72050998 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=71287754 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72336163 niestety - każda władza DEMORALIZUJE. i to niemalże KAŻDEGO - to kwestia czasu. najszybciej ulegają jej ludzie mali i słabi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: co jest grane? IP: *.chello.pl 23.11.07, 22:40 Właśnie dla tego byle kto, głupek czy buc nie powinien mieć jakiejkolwiek władzy. TO GROZI NIESZCZĘŚCIEM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawska Re: PlatfOrma przejmuje wszystko co się da! IP: *.chello.pl 01.12.07, 16:21 To kiedy w końcu pan Obrycki powoła na dyrektora Zamku swojego szkolnego koleżkę Bartosza Wójcika? Odpowiedz Link Zgłoś
moja_prawa_noga Dyrektor Zamku odwolany 03.12.07, 23:39 Gość portalu: mati napisał(a): > już w sierpniu słyszałem, że dyrektor wyleci a na jego miejsce ma być wójcik Pewnie karty już dawno zostały rozdane pod stolikiem a teraz zaczyna się kminek dla dziewczynek :( Osobiście uważam, że byle kto nie może nadawać temu miejscu rangi jedynie przez swoją zażyłość z mocodawcą :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72733572&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 19.12.07, 20:27 PO potrzebuje kolejnych stanowisk? exman napisał: > Przepraszam ,że pytanie zadane trochę bezceremonialnie. Czasu jednak coraz > mniej. Kogo należy jak najszybciej wymienić ? Stołek "Słowianina" to już > wiemy, który jeszcze stołek trzeba przewietrzyć aby Szczecin był otwarty na > kulturę i tę pop-rock-jazz-off i tę "wysublimowaną" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 04.01.08, 23:40 Szkoa, że platfusy w Muzch panoszą się tak po chamsku :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=73961247&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cikawski Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 10.01.08, 23:44 Kiedy ogłoszenie wyścigu na Zamek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.globalconnect.pl 10.01.08, 23:53 Wczoraj zamknięto listę ochotników :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 19.01.08, 19:40 Od jakiegoś czasu wokół 13 Muz narasta atmosfera zażenowania z powodu opanowania tej instytucji przez młode członki PO. Kolejne decyzje nowego dyrektora, jedna po drugiej, uświadamiają, że to miejsce znalazło jeszcze gorszego gospodarza niż wcześniej. A wydawało się, że po ostatniej dekadzie gorzej już być nie może. Jednak szczecińska PO pod wodzą swojego kierownika ruchu - potrafi! Pegazik z 13 Muz na wylocie! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=74555632&v=2&s=0 PS. Czy to prawda, że w ramach socjalistycznej odnowy PO obsadza na stanowiskach "kulturalnych" w Szczecinie jedynie poprawną politycznie mniejszość seksualną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 24.01.08, 21:28 Czy niedobitki z rozgrywki na Zamku przejdą do UM czy pójdą w Kosmos? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=74779215&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eddi Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 22:22 czy Wójcik został już dyrektorem na Zamku? bo wszyscy wiedzą że zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kartoniarz Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 25.01.08, 21:47 Nie, na razie szykuje wariant awaryjny - desant na miasto :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=74832031&v=2&s=0 Podobno nie pomoże mu nawet zapisanie się do PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x2 Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 10.02.08, 23:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=74555632&v=2&s=0 Dom Ulubieńców Polskiej Awangardy - DUPA Całodobowy Interesujący Program Artystyczny - CI.. Polsko-Europejska Niszowa Inicjatywa "Szczecin" - PENIS Klub Użytkowników Techniki Artystycznej i Sztuki - KUTAS Parnas Intelektualno-Zadziorno-Drastycznej Awangardy - PI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 11.02.08, 21:50 Pan Tomasz Jarmoliński na czacie: Dementuję pogłoski jakoby Pan Rafał Roguszka był moim protegowanym. www.szczecin.pl/umszczecinswiat/chapter_59163.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neokonserwatysta Re: Czy Nas tu Luz IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.08, 22:44 Panie Roguszka naucz Pan swojego podwładngo Keda, by raczyl przychodzic do pracy w odpowiednim uniformie, a nie bluzach dresowych. Poza tym odsluchiwanie z płyt powiesci gejowskiej w miejskiej placówce kulturalnej, to chyba przekracza wszelkie granice przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezpruderyjny Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 11.02.08, 23:09 Ludzie, czego wy chcecie, przecież to są standardowe przygotowania do LovParade w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 17.07.08, 18:38 Olać to wszystko i oddać to oficjalnie Ruskim Niemcom! Kogo namaści kapituła? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=81400703&v=2&s=0 Właśnie teraz Pan Eugeniusz Kus odchodziłby na emeryturę ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=72733572&v=2&s=0 Jak pseudo OFF che być pseudo ON forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=75327777&v=2&s=0 Kto na dyrektora Zamku Książąt Pomorskich? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=74832031&v=2&s=0 A tak swoją drogą to zastanawiające, że Mumin ma w środki miasta taki Zamek i może być na nim jedynie niehonorowym gościem :( Cienizna POanowie! Cienizna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fagot Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 12.02.08, 06:50 Ha ha, wszyscy zrozumieli ,że pan Roguszka nie jest chłopakiem , czy dziewczyną pana Jarmolińskiego, bo to juz logicznie wytłumaczyć sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytacz Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 20.02.08, 23:13 Mało tego, pan Roguszka nie jest nawet protegowanym pana Jarmolińskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Nowa kultura, stare twarze, badziewne imprezy IP: *.chello.pl 20.02.08, 23:53 I oczywiście zupełnym przypadkiem jest fakt, że w Urzędzie Marszałkowskim pojawił się na etacie jako wybitny spec od kultury pan Przemysław, kolega pana Michała z czasów samorządu studenckiego... Inwazja chłoptasiów z PO? Zrobią nam Juwenalia z piweczkiem i radosnym porykiwaniem szarpidrutów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: organizator Re: Nowa kultura, stare twarze, badziewne imprezy IP: *.chello.pl 21.02.08, 11:41 I wszystkie drogi prowadzą do Piotrusia M. On pokazał im jak można pokombinować np. przy juwenaliach- mają jeszcze swoich nastepców na uczelniach ( np. niedoszły radny Radosław P.) A że Piotr jak to sam się określił " jest osobą kontrowersyjną" to wypuszcza kolegów na pierwszy front; a sam z zapleców pociaga za sznureczki. Specjalizacja tej świty Piotra opiera się na produkcji imprez w pełni zbudżetowanych z samorządów, z możliwością dorobienia na piwie.A że trochę na tym piwie Piotruś przekombinował i teraz ma na głowie sąd i policję - całkiem przebiegle schował się w drugim rzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaspis Piotr M IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.08, 19:57 No niedawno Piotruś na wierzch się pchał- miał zaklepane stanowisko naczelnego Zamku, ale sie wycofał bo zadyma odnośnie nieumyslnie karanego i języków obcych powstała.Gościu ma tupet - to taki lokalny Dyzma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzownik Re: Czy Nas tu Luz IP: *.chello.pl 12.04.08, 15:11 Czyżby kolejny budowniczy marki miasta?! "Czat z dyrektorem Wydziału Kultury. Serdecznie zapraszamy mieszkańców Szczecina na czat z Panem Sławomirem Szafrańskim, dyrektorem Wydziału Kultury w Urzędzie Miasta Szczecin. Wydział zajmuje się m.in. podejmowaniem działań promujących kulturę, współudziałem w imprezach artystycznych i kulturalnych, nadzorem nad realizacją polityki kulturalnej miasta. Czat rozpocznie się w dniu 14 kwietnia (poniedziałek) o godzinie 12:00" www.szczecin.pl/umszczecinswiat/chapter_59167.asp Rozumiem, że order budowniczego marki miasta jest już zatwierdzonym przez Radnych, najwyższym odznaczeniem nadawanym w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.Komuch Re: a kto ma przejmować?? pzpr?? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 21.02.08, 12:14 kto wygrał wybory ten kulturnie żondzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babinicz Re: a kto ma przejmować?? pzpr?? IP: *.szczecin.mm.pl 26.02.08, 22:39 Ciekaw jestem czy Roguszko i Jarmolinski odróżniają Szostakowicza od Czajkowksiego, Gombrowicza od Witkiewicza, impresjonistów od kubistów. Dla mnie są egzemplifikacją człowieka masowego, czy człowieka bezwłaściwości. Jakie miasto, takie VIPy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: a kto ma przejmować?? pzpr?? IP: *.gprs.plus.pl 26.02.08, 23:03 Jarmolinski musi wrocic do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: a kto ma przejmować? IP: *.chello.pl 01.03.08, 23:14 A Bartosz Wójcik musi wrócić do gry! Nowy konkurs trzeba rozpisać pod niego i będzie spokój. Nareszcie zacznie coś się dziać na Zamku i Superexpres zacznie w końcu pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: off Re: a kto ma przejmować?? pzpr?? IP: *.gprs.plus.pl 22.07.08, 08:50 To jazda do Warszawy ty snobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:32 sram na platformę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny dość ;) Re: PlatfOrma przejmuje miejską kulturę ? IP: *.chello.pl 20.07.08, 22:56 platforma sra na ciebie Odpowiedz Link Zgłoś