Dodaj do ulubionych

Zasypianie

28.11.11, 21:49
W ciagu dnia śpi na dworzu, czyli po karmieniu wsadzam do wózka i jedziemy
albo np zabujam w hustawce ;) ale wieczorem po kąpieli kłade sie z nią na łózko i sie zaczyna, czyli napierw je a potem ciumka i to ciumkanie okolo 2 godz nie bede opisywac moich sutków - można sie domyslic. Probowałam wyciagnac piers i wyjsc no i ok ale 15 min i wrzask, zassie piers i ciumka - jakbym smoczkiem byla :( dodam ze podawałam kilka smoczków i zaden jej nie pasuje, każdego z nich starałam sie podawac kilka dni za jednym podejsciem nei ryzygnowałam. Córka niebawem skonczy 3 miesiace czy nei za pózno na nauczenei innego zasypiania ? no i jakiego ?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Zasypianie 28.11.11, 22:46

trudno powiedziec, 18mcy usypialam synka przy piersi, jak dorosl do usypiania bez niej to zaczal usypiac odwrocony ode mnie
      ale ja mialam ealne, a nie wydumane idiotyczno podrecznikowe wyobrazenia.
      jak byl w wieku twojej malej to totlanie wisial na piersi
      jak bola sutki to nie kombinowalabym ze smoczkami (a butelki nie ma?) tylko przyjrzla asie technice ssania (ktorej smoczki nie skoryguja)
      i sluchala optrzeb dziecka..
    • kiki1981 Re: Zasypianie 28.11.11, 23:42
      Mam podobny problem. Mała ma 6 tyg. i zasypia tylko przy piersi. W sumie nie musi jej ssać, ale musi ją czuć - głowa na piersi i przytulanie. Jak ja odłoże do łóżeczka to oczy otwiera i nici ze spania. Fajnie przytulać się z dzieckiem itp, ale mam jeszcze 2 letnią córeczkę i nie mogę pozwolić sobie na takie słodkie lenistwo z maluchem. Starsz jest zazdrosna, czasem dokucza małej a ja jestem sama w domu bez pomocy rodziny. Sama nie wiem co robić. Myślałam o chuście, ale jest mi nie wygodnie jak muszę sprzątać lub zająć się 2 latkiem.
      • mrs.t Re: Zasypianie 29.11.11, 13:12
        > ama w domu bez pomocy rodziny. Sama nie wiem co robić. Myślałam o chuście, ale
        > jest mi nie wygodnie jak muszę sprzątać lub zająć się 2 latkiem.

1) niech maz posprzata
        ty zrob tyle ile mozesz (ja nie odkurzam, z mala i dwulatkiem nie daje rady, nawt jak jedno jest w chuscie to starszak nie lubi)
        2)moze nie zrobi sie wszystkiego ale wiecej niz z dzieckiem nie dajacym sie odlozyc i poirytowana mama.
      • luliluli Re: Zasypianie 01.12.11, 08:54
        Ale o chuście myślałaś czy spróbowałaś ją zamotać?:)
        Chusta jest - w mojej opinii - wygodna właśnie do sprzątania czy zajmowania się czymś innym, nieporównywalnie wygodniej jest nosić dziecko w chuście niż słuchać jak płacze zostawione samo:)
        W chuście można też karmić. Najważniejsze to spróbować, najlepiej pod okiem doradcy:)
        No i Twoje dziecko ma dopiero 6 tygodni! Moje ma 16 miesięcy i nadal najbardziej pod słońcem lubi zasypiać przy piersi, na co pozwalam zawsze, gdy tylko jestem w domu:)
        Z czasem to trwa kwadrans, a nie dwie godziny:) tylko potrzeba trochę cierpliwości i zrozumienia, że 6-tygodniowe dziecko praktycznie niewiele różni się od tego, które siedzi w brzuchu,wciąż najbardziej pod słońcem potrzeba mu mamy:)
    • mruwa9 Re: Zasypianie 29.11.11, 09:25
      za pozno? Raczej za wczesnie.
      Daj dziecku co najmniej rok-poltora, a samo sie ulozy, przy niewielkiej stymulacji ze strony rodzicow.
      Jesli nie wyrabiasz, wrecz dziecko tatusiowi, niech uspi dziecko na swojej ojcowskiej klacie.
      W usypianiu przy piersi nie ma nic zlego, to najnaturalniejszy sposob w tym wieku.
      • kikibruksela Re: Zasypianie: roczek i dalej problem! 29.11.11, 10:03
        Ja tez juz nie moge!
        Moja mala ma juz rok, a budzi sie jakies piec razy w nocy i chce piersi. Czasem zje, ale czesto po prostu chce pociamkac. Zaczelo sie kiedy miala 2 miesiace i cierpiala na kolke, zasypiala tylko przy piersi:(. Potem doszedl refluks (do 6 miesiaca), wtedy cieszylismy sie , ze je w nocy, bo w dzien nie chciala. No ale od tej pory przyzwyczaila sie budzic sie czesto w nocy. W dzien i wieczorem mezowi udaje sie ja
        (z trudem) uspic w lozeczku. Wieczorem szybko sie budzi kiedy jest sama i laduje u nas w lozku, no i sie zaczyna. Pobudki co 2 godziny, i to z krzykiem jesli w ciagu paru sekund nie znajdzie piersi! Jestesmy wykonczeni :(( Probowalismy ja odkladac za kazdym razem do lozeczka, ale trzeciej nocy takich prob... zwymiotowala, taki to byl dla niej stres, mimo ze caly czas maz przy niej siedzial:((.

Piszecie, ze usypianie przy piersi jest naturalne, ale to juz chyba zaszlo za daleko! Pomocy! Co robic?!
        • matka_karmiaca Re: Zasypianie: roczek i dalej problem! 29.11.11, 10:27
          Ale tak w sposób stały? Bo moja (1,5 roku) ma tak okresowo - przy każdym nowym zębie. I trzeba po prostu przeczekać.
        • gruba_mruwa Re: Zasypianie: roczek i dalej problem! 29.11.11, 11:02
          Nawyk - drugą naturą człowieka, nie tylko dorosłego, ale kilkumiesięcznego też. Po prostu ucz uspakajania się w inny sposób niż przy piersi. Od około 3 msc taka nauka jest jak najbardziej możliwa. Czy trzeba uspakajać piersią i karmić w nocy kilka razy? Jeśli to mamie pasuje, to spoko. A jeśli nie to - nie trzeba - nic złego dla dziecka nie stanie, jeśli nauczy się wyciszania inaczej niż z piersią w ustach.
    • womysia Re: Zasypianie 29.11.11, 10:21
      asiulko, może zacznij od nauki zasypiania samodzielnego w dzień. chyba oprócz tej drzemki w wózku zasypia twoja pociecha na krótkie drzemki też? spróbuj wyczekać na moment zmęczenia po karmieniu i zabawie, i odłóż do łóżeczka/łóżka - czyli tam gdzie śpi w nocy. jak będzie popłakiwać, ponoś, utul - odłóż znów. usiądź obok i gładź po czółku albo trzymaj za rączkę. u nas po opanowaniu sztuki zasypiania w dzień w łóżeczku, zasypianie wieczorem samo przyszło. my co prawda mamy też i pomocnika - smoczek, ale jak twoja nie lubi, to pewnie da radę bez. ewentualnie spróbuj ze smoczkiem lateksowym - niektóre dzieci tylko takie lubią - i większym, nie 0-3 ale 0-6 lub nawet 3-6.
      • asiulka1976 Re: Zasypianie 01.12.11, 00:27
        no i troche sie spodziewalam kilku rad :) smoczki probowalam rózne doslowie zaden nie podpasowal, wypluwa albo zaczyna sie drzec jak tylko wysmakuje ze to nie cycek :(
        w dzien zaspia na hustawce, probowalam wlasnei w dzien z nia cwiczyc ale to terrorystka bierze mnie na swoj płacz i podaje cycka :( hmmm moze jak piszecie to kwestia wieku, a moze samo jej przejdzie.
        • luliluli Re: Zasypianie 01.12.11, 08:50
          :( to nie terroryzowanie, to komunikowanie Ci potrzeby, córka chce, potrzebuje, byś była blisko! ( miesięcy bujałaś ją w swoim brzuchu do każdego zasypiania, a teraz chciałabyś, żeby zasypiała jak dorosły?
          Spróbuj spojrzeć na to z innej strony - ani się obejrzysz, a mała pójdzie do przedszkola (masz starszaka w domu, pewnie pamiętasz, jak szybko minęły czasu jego wczesnego niemowlęctwa:)), ciesz się tym czasem spędzonym wspólnie, weź do łóżka książkę, odpocznij, kilkanaście tygodni temu urodziłaś dziecko!:)), nie musisz być idealną panią domu, daj się wykazać mężowi albo odpuść - jak przez kilka tygodni dom nie będzie błyszczał, świat się nie zawali:)
          I nie dziw się dziecku, że woli ssać pierś najbliższej mu na świecie osoby, czuć jej zapach, obecność, być blisko w bezpiecznych ramionach ukochanej mamy niż zasypiać samotnie w łóżeczku z kawałkiem lateksu w ustach:/
    • sugarka Re: Zasypianie 01.12.11, 07:46
      3 miesiace to wciaz malutkie dziecko. Mozesz probowac polozyc w lozeczku i jak zacznie kwilic, podniesc, utulic, znow odlozyc. I tak do skutku - czasami 10, a czasami 100 x. Frustrujace, ale moze (choc nie musi) dac efekt.

Jesli lapie plytko, albo podczas ssania 'zwalnia' brodawke, to wyjmij brodawke z buzi maluszka i niech sobie lula z glowka na Twojej piersi. Nie ma nic zlego w 'ciumkaniu', ale skoro rani Ci piersi przez plytkie lapanie, to nie ma sensu pozwalac na to. Wtedy Maluch bedzie czul Twoja bliskosc ale bez ranienia brodawek.

Powodzenia!
    • ajkkaa Re: Zasypianie 01.12.11, 17:16
      u mnie podobnie,z tym,że ja po ciumkaniu jednej piersi przystawiam małego do drugiej,w której jest więcej mleka i jak się zapcha to puszcza mnie i zasypia.czasem budzi sie znowu po krótkim czasie,ale wtedy ciumkanie krócej trwa;)
    • mag1982 Re: Zasypianie 01.12.11, 21:53
      Moja ma 8,5 m-ca i nadal zasypia przy piersi, przy czym ssie raz krócej raz dłużej, ale teraz mieści się zazwyczaj w pół godziny. Śpi z nami. Jak była w wieku Twojego maleństwa to ssała prawie cały czas:) Aha, ja nic nie zmieniałam i nie zamierzam zmieniać, ale ja nie mam w domu drugiego dziecka i mogę całe wieczory poświęcić córeczce.
    • 1matka-polka Re: Zasypianie 02.12.11, 15:04
      A może ona jeszcze nie chce spać o tej porze, o której ją kładziesz? Ja nie stosuję za bardzo rytuałów ale kładę dziecko codziennie między 20 a 21, zależy o której zaliczyła ostatnią drzemkę, i zasypia po 5 minutach ssania piersi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka