Dodaj do ulubionych

Jasna strona czarnych dziur

24.11.07, 08:21
portalwiedzy.onet.pl/,8348,1453446,czasopisma.html
Siewcy życia

Na tym się nie kończy. Ciepły gaz, unoszący się znad supermasywnych czarnych dziur, może wywiewać w przestrzeń kosmiczną cięższe pierwiastki, takie jak węgiel czy tlen. Tak zachowuje się czarna dziura w galaktyce NGC 4051, gdzie źródło materii znajduje się w odległości zaledwie 2000 promieni Schwarzschilda od centrum SMBH (w tym przypadku jest to odległość pięciokrotnie większa od odległości Neptuna od Słońca). Z opadającej na czarną dziurę materii 2-5% ulatuje w kosmos z prędkościami dochodzącymi do 6-7 mln km/h. Wydmuchiwany z okolic galaktycznych czarnych dziur pył może zawierać nie tylko ciężkie pierwiastki, ale nawet minerały. Niedawno w otoczeniu kwazara PG2112+059 zaobserwowano ślady sugerujące obecność krystalicznych krzemianów, na Ziemi występujących zazwyczaj jako składniki piachu czy marmurów (ba, doszukano się nawet śladu... rubinów!). Materia ta trafia do międzygwiezdnych obłoków, z których z czasem kondensują gwiazdy i planety.

Okazuje się zatem, że część materii niezbędnej do powstania życia pochodzi nie tylko z wybuchów supernowych, lecz jest również rezultatem aktywności obiektów do niedawna kojarzonych wyłącznie z niszczeniem. Wplecione w strukturę czasoprzestrzeni zło okazuje się mieć drugą, tym razem jasną stronę.
...
bardzo ciekawy artykuł, tutaj jest zawarte tez filozoficzne nierozerwalne dobro i zło, a tam za tym horyzontem co może być?
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Jasna strona czarnych dziur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 08:52
      A głowa cię nie rozbolała?
    • Gość: Vlad.H. rubin to tlenek glinu domieszkowany chromem IP: 80.53.41.* 24.11.07, 23:01
      warunki wysokiego cisnienia i temperatury wydaja sie byc idealne by tworzyc
      krysztaly.
      • xxtoja_live Re: rubin to tlenek glinu domieszkowany chromem 25.11.07, 15:35
        Ale mnie co innego zainteresowało, bo jezeli te pierwiastki tworzą się i sa dla nas żywiotwórcze, to w jaki sposób sie tworzą, jaki proces zachodzi, że wynikiem jest tlen i inne minerały. Ja sobie wyobrażam czarną dziurę jako pewien przepływ materii i wraz nią energii, ale jakoś to odzielam cos podobnego do wiatru - trąby powietrznej. Ale też włączmy w te rozważnie matematykę i przenikanie się przestrzeni, kurcze przecież musi być gdzies ten punkt zero, transformacja miejsca przestrzennego, podobnie jak to jest w geometrii wykreślnej.
        • Gość: Vlad.H. Re: rubin to tlenek glinu domieszkowany chromem IP: 80.53.41.* 25.11.07, 23:55
          tu pojawia sie tak wiele koncepcji, swiaty ulamkowo wymiarowe, teoria strun i 11
          wymiarow itd - obawiam sie ze na razie wszystko pozostaja w sferze koncepcji
          naukowych nie majacych szans na weryfikacje.
          Co do powstawainai pierwiastkow to akurat ten proces jest dosc dobrze znany -
          synteza termojadrowa - np w Sloncu - z wodoru powstaje hel, z helu ciezsze
          pierwiastki, czerwone olbrzymy to gwiazdy na etapie syntezy z helu w wegiel.
          pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_olbrzym
          pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja_gwiazd
          • xxtoja_live Re: rubin to tlenek glinu domieszkowany chromem 26.11.07, 00:20
            Masz rację, ale zobacz, pewne zjawiska występuja też ciekawe na Ziemi, mi chodzi okolice Tyńca, jest miejsce, gdzie prawa grawitacji inaczej działają. Jest to do tej pory nie wyjaśnione. Mi tylko chodzi o mechanizm, ale też mi sie nasuwa pytanie czy taki mechanizm mozna porównac do innych zjawisk zachodzących w Kosmosie.
            • Gość: Vlad.H. Re: rubin to tlenek glinu domieszkowany chromem IP: 80.53.41.* 26.11.07, 00:32
              jak mysle anomalie pokazuje ze swiat to nie jest jednorodna zupa, nie wiem o
              czym mowisz w kontekscie Tynca (nie sledze programow typu Nautilus czy tym
              podobnych)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka