Gość: M. IP: 217.153.136.* 03.12.07, 16:26 Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafał Jesswein Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 06:37 Dziękuję za ten tekst, Panie Piotrze. Pozdrawiam - Rafał Jesswein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy ja śnię? Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.blutmagie.de 04.12.07, 06:55 Tu nie Akademii Sztuk potrzeba, ale FABRYK. Ludzie najpierw muszą mieć pracę, potem sobie mogą żyć kulturą. Bo będą mieli ZA CO. Ale jak ktos jest pięknoduchem żyjącym poezją i symfoniami to tego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 22:32 Idą Twoim tokiem rozumowania - im więcej fabryk, tym wyższy poziom kulturalny. Kraków, swój status miasta kultury, zyskał zapewne dzięki Nowej Hucie. Czy tak? Robol, niezależnie od zarobków, do teatru się nie wybierze. Fabryki i tak będą przenoszone do Azji, bo tam robol godzi sie pracować za miseczkę ryżu. Przyszłość to nowe technologie, ale kto bedzie w nich robił. PUP nie przekwalifikuje bezrobotnego fizycznego na inżyniera czy nawet technika. Potrzeba ludzi wykształconych, a takich samymi Dniami Morza sie nie przyciągnie. Ludzie nie mają pracy a w mieście nie ma komu prowadzić autobusów i tramwajów. Ludzie nie mają ZA CO iść do kina, ale na browary co dnia i kablówkę im jakoś nie brakuje. Weź się człowieku do roboty zamiast biadolić na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:34 Dokładnie tak! Podstawowym problemem Szczecina są jego własni mieszkańcy. Znam to biadolenie o fabrykach i innych słabościach Szczecina od lat. Ci którzy tak miałczą to szczury, które zawsze jako pierwsze opuszczają tonący statek. Wielu moich znajomych ze studiów a teraz także moi studenci powtarzają mi jak mantrę, że wyjeżdżają do Wrocławia, Gdańska czy Poznania, bo to są miasta z klasą. A ja się was pytam. Co tworzy tę klasę, jeśli nie właśnie wy. Wypowiadając takie słowa sami siebie oceniacie jako miernoty. Komentując sam artykuł mógłbym dodać tylko, że niestety takich szczurów w Szczecinie mamy bardzo dużo i dla nich należałoby jednak kultywować piwne imprezki na poziomie Dody jak np. Dni Morza oraz rozwijać mnóstwo innych komercyjnych inicjatyw w mieście tak aby niedowartościowani Szczecinianie mogli zobaczyć swoje miasto w przysłowiowym teleexpresie. Niech także w Szczecnie zawitają w przyszłości eliminacje do takich komercyjnych programów jak "You Can Dance" czy "Idol". Jednocześnie trzeba mocno rozwijać inicjatywy na wysokim poziomie naukowym, kulturalnym i gospodarczym, o których będą wiedzieli w całej Polsce specjaliści i prawdziwi decydenci w danej dziedzinie. To jest klucz do sukcesu takich miast jak Wrocław czy Gdańsk. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:09 Tak, tak. Problemem szkół są uczniowie, szpitali pacjenci (bo dla lekarzy starczy ale na leczenie brakuje), a urzędów petenci bo ciszę burzą. A co jest twoim problemem? Chyba sam nim jesteś. Tak, tak dobrze prawisz obi. Kiełabska to coś czego nie możesz znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi lubie kiełbaskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:17 Muszę cię zasmucić ale lubię i kiełbaski i imprezki typu "Doda na Wałach". Dlatego uważam że powinno być ich jak najwięcej. Najlepiej jakby trwały 24 godziny na dobę przez 365 dni w roku. Z obraźliwych inwektyw w moim kierunku wnioskuję jednak, że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie ograniczam się tylko do kiełbaski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: lubie kiełbaskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:13 Jakie inwektywy? Chłopie to zaproszenie do dyskusji, ty potrzebujesz kiełbaski więcej jak statystyczny zjadacz. Ja żyję samą kiełbaską, bo niczego więcej na świecie nie ma. Ale jeżeli ograniczasz się do 365 Dod to jednak jest to zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.ccc.de 04.12.07, 11:00 siema absztyfikant, na twoim miejscu bym sie wstydzi uzywac personaliow.... Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniews1934 Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji 04.12.07, 18:39 Gość portalu: sc napisał(a): > siema absztyfikant, na twoim miejscu bym sie wstydzi uzywac > personaliow.... Autor artykolu ma racje ale nie zostal zrozumiany przez internautow na Forum i dlatego posty ponozej sa takie niezbyt madre. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja_live O czym ten facet pisze? 04.12.07, 06:58 O mieszaniu w kotle i uważaniu, że sie robi zmiany. Artykuł jest żałosny., bo mamy prezydenta o prowincjonalnym myśleniu. Najlepiej rzucic winę na mieszkańców. A kim jest Klimek Piotr, kim - czy nie mieszkańcem tego grodu Gryfa i z tego wnosek, że ma tez prowincjonalne myślenie. Psze pana tu się tradycję szczecińską rozwala, tutaj nie ceni się dorobku artystycznego, tylko miesza się wkotle uważając, że robi się zmiany ku chwale ojczyzny. No i tak Szczecin nie dostanie promesy do tego tytułu - Szczecin miastem Kulturalnym, bo Szczecin jest zabijany od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: O czym ten facet pisze? 04.12.07, 07:12 Panie Klimek, Pan ma teraz jak pączek w maśle, nie rozumiem, dlaczego chce Pan urżnąć gałąź na której Paniu tak wygodnie ? Jak dopuszczą konkurencję, wypadnie Pan z obiegu, Panie Mega :) Ale ogolnie teskt w GW słuszny, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekając.na.godota Re: Wychowajmy konsumenta Kultury w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 07:26 Kompleks prowincji to może wychodzi ale jeżeli już to z Piotra Klimka. To taka moda : im bardziej ktos głosno krzyknie, że Szczecin jest prowincją tym większym jest :-) intelektualistą. Własnie często zakompleksieni przywódcy budowali obiekty Kultury sobie i muzom, z których mało kto korzystał a słuzyły ... no właśnie leczeniu kompleksów. Atmosfera Dni Morza, piwa i kiełbaski jest również potrzebna a odcinanie się od niej jest pompowaniem sztuczności i próba realizacji wirtualnych wyobrażeń często wcale nie posaujących do społeczności. Z kulturą w Szczecinie nie jest wcale tak żle i taką straszną prowincja nie jestesmy. Co jestem na jakimś nowym wydarzeniu to sale są pełne. Wiele rzeczy promuje też lokalna TVP3. Jakoś kiełbaski i piwo np w Berlinie, czy ... nikomu nie przeszkadzają. Mozna wiele zrobić ale niebezpieczne jest to jak chce się w to pompować publiczne pieniądze bez rozsądku gospodarskiego. Może zapytajmy jak w tym kontekście ma się finansowanie Pałacu Młodzieży ? Ile miasto dokłada do imprezy organizowanej teraz przez Bace ? W jakiej kwocie miasto finansuje seksje, koła zaintersowań teatralnych , muzycznych , plastycznych itp Kultury w szkołach. Wszak konsumenta kultury wpierw trzeba wychować ! To co jest najważniejsze (zawsze) to są pieniądze. Mieszkańcy , których spotkały w tym roku 300 % podwyżki podatków od nieruchomości, biletów, stref postoju itp będa mieli mniej pieniędzy na kulturę. Szczecin stał się drogim miastem a więc .... . Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja_live Re: Wychowajmy konsumenta Kultury w szkołach 04.12.07, 07:46 Niektórzy ludzie nie maja funduszy na kupowanie gazet, a tym bardziej na bilety do kina, teatru, czy na inne imprezy. Miasto Szczecin nigdy do tej pory nie było mecenasem kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A niektórzy - jak dzieci - czytają i gubią treść! IP: 82.145.68.* 12.12.07, 10:48 """Kompleks prowincji to może wychodzi ale jeżeli już to z Piotra Klimka. To taka moda : im bardziej ktos głosno krzyknie, że Szczecin jest prowincją tym większym jest :-) intelektualistą.""" W artykule Pan Piotr Klimek nie krzyczy że szczecin jest prowincją. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j.paczuski Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji 04.12.07, 07:44 Tekst napisany bełkotliwie, z pseudointeligencką manierą, niemniej przesłanie jego jest jasne - zróbmy COŚ, najlepiej za dużą forsę, a szefostwo tego powierzmy p. Klimkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 08:45 Jakie społeczeństwo, taka kultura. Jacy włodarze, tacy mecenasi. Prowincjonalność w formie Dni Morza z kiełbaską i piwem i np. artystką Dodą, to rozrywka i kultura dla każdego - nawet menela, każdy może w tym uczestniczyć. Koncerty w Filharmonii to miód dla koneserskiej duszy z "koneserską" kieszenią. Jak zatem pogodzić społeczne zapotrzebowanie na artystów i Artystów? A więc - dla każdego coś dobrego. Nie niszczyć tego co stało się już tradycją, dla nowych - w 100% potrzebnych, koneserskich imprez kulturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Nie pij Pan herbaty z nikim kogo znasz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 11:26 Chłopie, między kim Ty żyjesz, czym Ty nasiąkłeś? Jesteś zaściankowy, z czego zdałeś sobie sprawę po latach tłumaczenia się skąd przyjechałeś. Ale dobrze, że i tak to dotarło do ciebie. To sukces, to początek nowej drogi dla ciebie, a może i dla twojego środowiska. To o czym piszesz, jest mi zupełnie obce. Jeżeli trzeba komuś tłumaczyć Szczecin to to jest, wybacz i bez urazy, jeden z instrumentów muzycznych. Powiem, że nie przeczytałem tego tekstu do końca bo po co? Kiełbaska wie co mówi, a jeżeli ktoś dziękuje ci, że mu otworzyłeś oczy to szkoda z nim herbatę pić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bony francuz Re: Nie pij Pan herbaty z nikim kogo znasz! IP: *.chello.pl 04.12.07, 13:34 Czy ty myślisz , ze jak każesz robić sobie zdjęcie na podłodze to jesteś taki The orginales. I odpuść sobie ten monopol na muzyke w Pleciudze. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniews1934 Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji 04.12.07, 18:34 Uwazam ze ma Pan 100% racji ale slowa ktore zostaly napisane trafily w intelekyualna proznie.Dowodem tego sa zamieszczone ponizej posty,ktore mozna okreslic jednym slowem jako prostackie i glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrona Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: 77.88.177.* 04.12.07, 20:46 Te osoby ,które się tu wypowiedziały to oprócz jednego ,dwóch wyjątków ludzie niecywilizowani, przecież mamy XXI wiek. Gdzie wasza kultura?-prostaki, właśnie , powinniście zacząć chodzić do teatru i na koncerty, słuchać wszelakiej muzyki, żeby móc się wypowiedzieć na temat o czym mówi Pan Klimek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed bardzo dobry tekst IP: *.ipspace.xilinx.com 04.12.07, 20:46 swietny tekst, dobrze napisany. szkoda, ze niestety Towarzystwo Zawistny Szczecin juz sie na niego rzucilo ze swoim chlopsko-racjonalnym podejsciem. jak widac nie zadowoli sie wszystkich, wiec nie warto sie nawet starac to robic, wazne by robic swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 21:53 Łatwo zajrzeć do rocznika statystycznego i napisać, że Szczecin to 400 tys. ludzi zgłodniałych kultury jak się mieszka w Szczecinie właśnie a nie w odległych miejscowościach sztucznie doń włączonych. A ja jak mam jechać do np. teatru do Szczecina półtorej godziny (a miejsce zamieszkania mam Szczecin, tylko że mieszkam 20 km od mostu Długiego), to wybiorę Teatr Telewizji. Do teatru, kina, filharmonii w Szczecinie to mogę chodzić mieszkając na pl. Grunwaldzkim, czy Wielkiej, gdzie jak nie mam co robić na wieczór to wybieram między teatrem a kinem, a nie między spacerem a telewizorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Bo tak niewielu z Nas IP: 80.53.41.* 04.12.07, 23:34 kocha Szczecin, tak wielu przy piwie w Poznaniu albo Wroclawiu chetnie nazwie Szczecin wsia z tramwajami... Nie cenimy tego co mamy a Szczecin to jedno z najpiekniejszych miast w Polsce, miasto z ogromnym potencjalem, miasto ktore trzeba odkryc i pokochac a moze wtedy cos sie zmieni... Mieszkancy Szczecina pokochajcie miasto w ktorym zyjecie, badzcie Szczecinianami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onufrycy Trochę słabo u autora z wiedzą IP: 77.88.179.* 04.12.07, 23:53 Przydałoby się aby kolega nim zacznie prawić najpierw posiadał wiedzę dość kompletną na temat, którym raczył się zająć bo efekt osiągnie odwrotny od zamierzonego. Kolega chyba też w domu przesiaduje zbyt długo i duma w nadmiarze miast doświadczyć czego doświadczyć bez doświadczenia nie sposób. Kolega starcem się jawi. I tetrykiem.I ślepcem co nawet ofert kulturalnych choćby na stronie wyborczej doczytać nie umi. I jakimś takim kurzem pokryty i zakonserwowany drogą oliwą. No dyletant fotelowy i tancerz na kółkach. Z kolegą to bym do łóżka nie poszła. Nie lubię zapachu naftaliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: 81.190.125.* 05.12.07, 09:27 Szczerze mówiąc chyba większość z czytających złapała sens tego co napisał Pan Piotr. Niestety większy problem jest z nazwaniem rzeczy po imieniu. To nie prawda że w mieście się nic nie dzieje, dzieje się. Problemem jest tylko to że są to głównie działania kilku wybijających się jednostek które swoją siłą są w stanie wygrać z brakiem przychylności urzędu i trudnościami jakie stwarza specyfika Szczecina. Ich sukcesy są świadectwem że warto walczyć i próbować, problem w tym że większości mieszkańców się nie chce bo to nie ich sprawa i najlepiej jak wszystko dostaną za darmo i bez wysiłku. To należało by zmienić, to właśnie jest prowincjonalne myślenie. Niestety problem ten dotyka wielu sfer życia. Mamy wspaniałych artystów, naukowców, lekarzy i innych specjalistów ale oni giną na tle wszechobecnej beznadzieji. Pan Klimek chce abyśmy się obudzili (przynajmniej ja tak to rozumiem) i zaczeli działać i to nie tylko dla siebie ale myśląc także a Szczecinie. Urodziłem się w Szczecinie ale wiele lat spędziłem we Wrocławiu i tam poczułem silną tożsamość mieszkańców z miastem. Wszyscy dbają o to aby Wrocław był jak najlepszy. Także w te działania wpisuje się Urząd Miasta wytycza kierunki dzialania. Szczecin potrzebuje wsparcia dla drobnych incjatyw które z kilka lat dzięki temu będą na tyle silne że dadzą początek nowym centrom kultury. Może tam narodzi się pokolenie mające możliwość samorealizacji w Szczecinie. Wsparcie miasta jest konieczne ale na zdrowych zasadach, których tutaj niestety brakuje. Dlaczego jednak nikt się temu nie sprzeciwia, wszyscy dają ciche przyzwolenie, utrwalając panujący od lat stan rzeczy? Walczmy, działajmy i wyrzućmy Klątwę Prowincji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: 82.145.68.* 11.12.07, 16:55 Obudźmy się! Mamy potencjał! o to właśnie chodzi! popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Nareszcie... IP: *.chello.pl 05.12.07, 14:33 Nareszcie jakiś zdrowy tekst w tej chorej gazecie... Jadowite komentarze stałych bywalców forum były jednak do przewidzenia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Nareszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 17:27 No i zgoda - ale. Jak wcześniej napisałem, jacy mieszkańcy taka kultura - chodzi o społeczne zapotrzebowania lub oczekiwania. Jacy włodarze - tacy mecenasi. W większości włodarze powinni być mecenasami, a w najgorszym przypadku jedynie inspiratorami. To oni dysponują finansami i zapleczem kadrowym niezbędnym do organizowania i inicjowania wydarzeń kulturalnych. Oni biorą za to, niemałe przecież pieniądze. To oni powinni wychodzić - w związku z pełnieniem swoich funkcji, z inicjatywami wychodzącymi na przeciw oczekiwań mieszkańców. To oni - jak jest taka potrzeba, powinni szukać innych mecenasów w tym sponsorów. Czasy "spontanicznych" czynów społecznych już minął, co wcale nie znaczy, że od czasu do czasu można się w takiej formie zaangażować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Nareszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:27 Ja bym jednak nie przeceniał potencjalnej roli włodarzy. Nie można na kark włodarzy zrzucić całej animacji życia społeczno- gospodarczego bo wtedy zakładamy bierność obywateli. Przypomina mi się tu Marian Jurczyk, który takim animatorem chciał być ale nikogo nie słuchał i nic mu nie wyszło. Funkcją włodarzy według mnie jest na pewno kreacja tych faktów które wynikają z ich kompetencji oraz mecenat nad wszelkimi formami aktywności społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Do Piotra Klimka 06.12.07, 19:34 Nie przejmuj sie ta ujadajaca holota, bo ona na tutejszym forum pluje codziennie na wszystko i wszystkich, a dzisiaj po prostu trafilo na Ciebie. Gratuluje tekstu i zycze powodzenia na niwie zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demo Rafal, nie podniecaj sie i nie powtarzaj IP: 213.233.128.* 06.12.07, 20:10 Pisales to juz wyzej, nie rob z siebie kretyna, moj ty "miszczu kamuflazu" :) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Lukaszku, powiem ci cos po starej znajomosci 06.12.07, 20:16 Stick your head down the loo. Afterwards have a drink and don't waste anything. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: Lukaszku, powiem ci cos po starej znajomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 08:17 No i popatrzcie, absztyf potrafi też po murzyńsku zagajać - a to murzyn z zagajnika jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lary Re: Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 08:49 Autor tekstu sam tej prowincji w duszy nie ma, bo prowincja to nie małe miasto na rubieżach ale kompleksy i zaściankowość każdego z mieszkańców. Jeżeli ludzi takich jak Klimek jest niewielka grupa a reszta to poustawiane politycznie cwaniaki czy zakompleksione burki spod sklepów z piwem czyli szczecińscy liberałowie, to jaki ma być Szczecin? Prowincja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Jesswein Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 19:31 Wygląda na to, że w dyskusji o kulturze (dyskusji) jako jedyny podpisałem się imieniem i nazwiskiem. Tak mi to jakoś do głowy wpadło, nie wiedzieć czemu... Pozdrawiam - Rafał Jesswein. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demo Szmalec zebrany! IP: 213.233.128.* 07.12.07, 19:45 Podaj nr konta i chirurga co ci bedzie plastyke robil, no i adres, na ktory wyslac hantelki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_jesswinia prosze sie pode mnie nie podszywac... 07.12.07, 19:48 bo pomysle, zes jakis absztyfikant!!! skandal!!!! admin tnij!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekając.na.godota brygada młodziezowa Rafała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 20:04 Rafale. Głos w dyskusji zabrałeś ale czy wnosiłeś tu jakieś myśli nawet nieuczesane :-) No za wyjątkiem jednoznadniowego poparcia dla kolegi Piotra w stylu : brygada postmłodzieżowa Rafała J. zobowiązuje się zaciągnąć wartę przy publikacji Piotrka Klimka, dla uczczenia naszego wzajemnego koleżeństwa i freundschaft'u . Może wysil się leniuchu i rzeczywiście zabierz głos w dyskusji ale .....czy masz coś do powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyk Wyrzućmy z dusz Klątwę Prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 14:26 Potencjał artystyczny Szczecina niczym nie różni się od innych miast. Mamy wiele powodów do dumy, nieszczęściem są urzędnicy którzy kompletnie nie czują środowiska i często mu szkodzą. Np pani Masojć z pomysłami na szkoły muzyczne czy w urzędzie marszałkowskim p. Serdyński - zwolennik kombinatu operowofilharmonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś