Dodaj do ulubionych

Grozi nam paraliż komunikacyjny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 01:40
Przeprowadźmy się wszyscy do Norwegii.Czy będziemy kulturalni to inna sprawa.W
Szczecinie niech zostaną Krzystek,Obrycki itp.Im komunikacja miejska nie jest
potrzebna.Na północ Polsko.../na melodię:do boju Polsko/Aha i niech nie
wyjeżdżają zagraniczni studenci PAM-u, w większości dzieci emigrantów z
Pakistanu.U nich tłok w autobusach to normalka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania27c Niech cała komunalka strajkuje...wszystkim zarobki IP: *.chello.pl 29.12.07, 08:25
      podnoszą i myślą,że urzędnicy, którzy widzą co na przetargach ze stawkami cen
      się dzieje będą siedzieć za takie same pieniądze co przed 2-3 laty. Brawo tak
      trzymać MZK i poczekajacie jak inne zakłady komunalne do Was się dołączą! W
      jedności siła!!
    • Gość: ala Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 29.12.07, 09:30
      Nie wyobrażam sobie ograniczenia kursu linii autobusowej nr 75, już
      w tej chwili jest zatłoczona mocno a zdarza się że autobus
      sczególnie po 19 nie przyjeżdza według rozkładu jazdy.
      • Gość: lump Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 29.12.07, 09:42
        Ja mam to gdzieś, ja mam rower.
        • Gość: smutny:) Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: 83.168.80.* 29.12.07, 09:46
          ostatnio czekałem na piątkę na żołnierskiej z 25 minut - w tym czasie powinny
          być dwie wg rozkładu - nie było żadnej :(
          • Gość: kiełbaska Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 09:55
            Podnieśc jeszcze jakieś opłaty, należności, daniny w mieście, a
            bilety do 15 zł za przystanek i miasto bedzie się rozwijać, a
            wszystkim będzie lepiej! Kiełbaska dla każdego kto zechce
            dobrowalnie przejść na gar zupy miejskiej i oddać mieszkanie, które
            miasto odda niezbędnym z Norwegii.
            • Gość: gość Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.cable.smsnet.pl 29.12.07, 13:06
              Ludzie wy się opamiętajcie! A skąd miasto ma wytrzepać więcej kasy
              dla pracowników? Da się im po 3tys to zaraz inna grupa społeczna da
              o sobie znać i tak bez końca. Polska to ciągle biedny kraj. Nie mamy
              szans konkurować z norweską ofertą - ludzie wyjeżdzają też z
              Poznania i Wrocławia. Problem jest poważny.
              • Gość: kiełbaska Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 20:08
                Problemem jest to co miało być zbawieniem? Unija.
                • maciej.popielarz Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? 30.12.07, 10:01
                  > Ludzie wy się opamiętajcie! A skąd miasto ma wytrzepać więcej kasy
                  > dla pracowników?

Kto się ma opamiętać! I w imię czego?

To pytanie które zadajesz może brzmieć też tak: "A skąd przeciętny pracownik ma
                  wytrzepać więcej kasy dla na drożejący chleb, energię, bilety postojowe"?

Ja doskonale rozumiem emigrantów - życie ma się tylko jedno i nie po to aby całe
                  życie walczyć o przetrwanie do pierwszego.

A co do tego skąd miasto ma wziąć pieniądze... jest wiele pozycji w budżecie
                  gdzie pieniądze wydaje się lekką ręką.
              • Gość: gmithc Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:52
                pan benjamin przecierz na protesty o podwyzki oplat za parkowanie twierdzil ze
                mieszkancy musza przesiasc sie do komunikacji miejskiej...
                • Gość: mikroos Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:11
                  A gdzie były jakieś podwyżki? Skąd znowu te populistyczne hasła? LUDZIE, OPAMIĘTAJCIE SIĘ WRESZCIE!!!! Podniesiono opłaty wyłącznie w 20% strefy, w kolejnych 20% OBNIŻONO JE, w reszcie pozostały bez zmian. Kuffa, dlaczego dla Polaka szklanka jest ZAWSZE w połowie pusta? Trafia mnie jak widzę taki tok myślenia.
                  • Gość: gmithc Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:19
                    mieszkam w tej strefie gdzie akurat podwyzszono i nie o sama podwyzke mi chodzi
                    tylko o forme jej usprawiedliwienia "zeby ludzie przesiedli sie do komunikacji"
                    tylko jak mam to zrobic jesli wypadaja kolejne kury mam w pracy sie tlumaczyc
                    ze sie spuznilem bo kierowcw brakuje??
                    • Gość: mikroos Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 01:03
                      A kto inny mieszka w tej części strefy, gdzie opłaty obniżono - może to zabrzmi brutalnie, ale takie są konsekwencje mieszkania w centrum. Poza tym o ile się nie mylę (a jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić) bilety okresowe na strefę mają stałą cenę i obowiązują we wszystkich podstrefach.

Natomiast argumentacja jest nienajgorsza, tylko że tragiczne jest wykonanie tego zachęcania - i z tą częścią Twojej wypowiedzi się w 100% zgadzam. Tak naprawdę nie tylko nie dano nic w zamian, a nawet odebrano, bo KM działa coraz gorzej. W tej części masz moje poparcie, to skandal.
              • Gość: lola skąd wziąść pieniądze? IP: *.chello.pl 30.12.07, 13:40
                skąd? to już ci mówię! A bandę urzędasów czówających nad komunikacją zlikwidować! Urzędasów których jest prawie tylu samo co kierowców!
                • beatrix13 Re: skąd wziąść pieniądze? 30.12.07, 18:28

wziąć, czuwających
              • vojciech Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? 30.12.07, 18:49
                Gość portalu: gość napisał(a):

> Ludzie wy się opamiętajcie! A skąd miasto ma wytrzepać więcej kasy
                > dla pracowników?

Z podwyżek cen biletów, które były w tym roku.
                • Gość: mikoos Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 20:43
                  A masz może pomysł, z czego pokryć wzrost ceny paliw?
          • Gość: t Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 10:09
            k..wa Krzystek podniósł ceny na strefę , podatki to ma .niech odda.
            • Gość: nygus Krzystek za kierownice ! beatrix na motornicza ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 10:13
              • Gość: as Re: co robi urząd pracy IP: 195.136.49.* 29.12.07, 10:38
                jakiś kurs motorniczych nie tylko jakieś bzdety jak szukać pracy. Kurs kosztuje
                5000 i dla bezrobotnego to niezła sumka .Urząd pracy niech finansuje i
                podpisuje umowę z kierowcą na 3 lata.
                • Gość: gość Re: co robi urząd pracy IP: *.cable.smsnet.pl 29.12.07, 13:07
                  bo zdaje się, że już tak jest albo przynajmniej kurs jest tańszy.
                  • Gość: zenon . IP: *.chello.pl 30.12.07, 13:50
                    ! Podpisałem na trzy lata! I weksel na 5.000. tys. zł. Nie mam pretensji do nikogo! Chcę Was wozić! Kursy są ukończone! Czekamy teraz miesiącami na egzaminy! W Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego! Ale jak tam ma być, jak oni nawet swojego samochodu nie mają do egzaminów! I przed egzaminem zmuszają mnie do łamania prawa drogowego! Bo u nich zaparkować tam na Golisza nigdzie nie można! Jak się swoim samochodem przyjedzie!
                    • Gość: zenon . IP: *.chello.pl 30.12.07, 14:06
                      i żeby było jasne! To nie jest darmocha! Wyżygamy to !Kursanci! ( bo dając nam stawkę niższą choćby o 200.zł. od innych kierowców, to przez trzy lata jest 7.200.zł. jasne? Ale jeżeli Miasto będzie z nami grało w gumki! To połowę pensji z Norwegji, wystarczy na spłatę weksla!
          • Gość: jaaa Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.cable.smsnet.pl 30.12.07, 10:34
            a ja w czwartek czekalam na4 na matejki nie przyjechala, na drugi dzien
            przyjechala za wczesnie, pozniej jedynka nie przyjechala wcale i se drugi dzien
            kwitlam na przystanku 25 min... no a pensja 2800 brutto... to calkiem
            przyzwoicie ... lekarz na dzien dobry tyle nie ma (nie jestem lekarzem) ...
    • wypedzonyzziemodzyskanych Grozi nam paraliż komunikacyjny? 29.12.07, 11:10
      To może jak w w Warszawie?
      "pierwszy w Warszawie czarnoskóry kierowca.
      Pracownik z Afryki zdał już egzamin i odebrał prawo jazdy kategorii D. Jak
      usłyszeliśmy w MZA, teraz pojechał do rodziny. Spółka nie chce ujawniać danych
      osobowych swojego pracownika przed jego powrotem. "
    • Gość: rowerzysta Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 29.12.07, 11:39
      faktycznie 2000 zł miesięcznie to mało, kobiety w marketach zarabiają 700 i
      pracują w gorszych warunkach!A co do kultury to kierowcy też powinni jej się
      nauczyć, a nie zamykać ludziom drzwi przed nosem!!
      • Gość: gmithc Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:54
        w ktorym markecie i za co zarabia sie 700pln?
        moze jakies szczecgoly?
      • Gość: Piotr Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: 62.69.212.* 30.12.07, 15:21
        Święta racja. Większość z nich nie ma pojęcia co to jest kultura. Wychodzą z
        założenia, że są świętymi krowami i tylko im należy się szacunek. korzystam
        często z linii tramwajowych, większość z nich nie wie co to jest sprzątanie,
        wielokrotnie byłem świadkiem bezszczelnego zachowania motorniczych wobec
        podróżujących, nie chodzi mi o zamykanie drzwi przed nosem, bo to akurat
        rozumiem, obowiązuje ich czas odjazdu, ale np. rozmawiająca motornicza przez
        komórkę z koleżanką, oczywiście podczas jazdy i co drugie słowo na k ... itp.
        Starsza pani prosi o otworzenie drzwi - tramwaj stoi - bo chce przesiąść się do
        stojącej przed nami dziewiątki, a motorniczy mówi do niej "a ja do dwunastki" i
        oczywiści drzwi nie otwiera, a mógł to zrobić bo staliśmy na przystanku, gdzie
        spokojnie mieściły się dwa tramwaje. Można tak opisywać w nieskończoność, co
        jakiś czas też spotykam się z podobnymi zachowaniami ze strony pasażerów, ale
        wcale nie dziwi mnie to, w końcu to oni są klientami i mają prawo wymagać.
        jestem przekonany, że jakby dali im nawet 50 % podwyżki to i tak by nic się nie
        zmieniło. 2 tyś. zł. nie jest aż tak mało, niech idą popracować na budowie, w
        marketach itp. może by im się przydała taka "resocjalizacja".
    • Gość: zmęczony spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólstwu... IP: 195.28.182.* 29.12.07, 11:42
      To się da załatwić - podniesie się znów jakieś opłaty w tym "rozwijającym" się mieście i z głowy...
      • Gość: k-100 Re: spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 12:11
        a swoją drogą to miasto które czerpało ok 80 mln rocznie zysków z tych spółek to
        mogło by zwiększyć pulę na tabor i pensje przynajmniej do 50% na sam tabor
        inwestycja na pewno by się zwróciła
        • Gość: mikroos Re: spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 12:23
          Nie zysków, tylko przychodów. Komunikacja miejska jest nierentowna.
          • Gość: antek Re: spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólst IP: *.chello.pl 29.12.07, 12:51
            w Norwegii,Anglii....wszędzie jest nierentowna. Idąc tą logiką,to
            kierowcy powinni dopłacać do swojej pracy. Zatrudniają się w tych
            nierentownych firmach na Zachodzie i po kilku miesiącach kupują
            sobie mieszkania i samochody. W Polsce zarabiają tylko na opłaty i
            skromne wyżywienie.Czyli nic nie zarabiają. Dostają ekwiwalent na
            przeżycie.
            • Gość: mikroos Re: spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 15:00
              Ależ ja nie napisałem, że nie należy się kierowcom podwyżka, tylko sprostowałem bardzo dużą nieścisłość. Sam jestem ogromnym zwolennikiem zastępowania ruchu samochodów komunikacją miejską (zresztą niejednokrotnie prezentowałem ten pogląd na tym forum). Niemniej jednak sugerowanie, że miasto zbija kokosy na komunikacji miejskiej to oczywista bzdura.
            • Gość: mirek Re: spox, Krzystek znów podniesie opłaty pospólst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:47
              jak umożliwi się podejmowanie pracy kierowcom z Białorusi lub
              Ukrainy, wówczas nie będzie problemu z kierowcami. Dla nich ponad
              1000 $ miesięcznie brutto jest przyzwoitą ofertą. Tak samo jak 2000
              Eu w Norwegii dla polskich kierowców ( miejscowi za taką kasę nie
              chcą jeździć)
              Ale najwyższa pora aby wpuścić prywatnych przewoźników do transportu
              miejskiego i zlikwidować ustawione pod dwie spółki miejskie
              przetargi na świadczenie usług transportowych.
    • Gość: Talbot Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 29.12.07, 12:10
      Jestem bardzo ciekaw,co zrobią miejscy prominenci,gdy porzuci pracę
      kolejna grupa kierowców i motorniczych?
      Czy zdecydują się na zakup nowoczesnego taboru wykonanego z
      roźciągliwej gumy?
      Czy ci ludzie nie widzą,że stan taboru,organizacja komunikacji i
      zarobki, zachęcają ludzi do wyjazdu ze Szczecina?
      Czy nasi prominenci zdają sobie sprawę z tego,że kierowca samochodu
      dostawczego, posiadając kategorię B prawa jazdy,zarabia więcej,niż
      kierowca autobusu komunikacji miejskiej?
      • andreas.007 ja wiem co zrobią! 29.12.07, 13:00
        Gość portalu: Talbot napisał(a):

> Jestem bardzo ciekaw,co zrobią miejscy prominenci,gdy porzuci
        pracę
        > kolejna grupa kierowców i motorniczych?
        ============================

Powiem Tobie co zrobia...

Przytna budzet miejski w temacie komunikacja o pare baniek...
        a tabor sie wysprzeda - jaki problem - sam zysk!
        • Gość: gość Re: ja wiem co zrobią! IP: *.cable.smsnet.pl 29.12.07, 13:16
          A co Ty chcesz sprzedawać? :) ostatnie Ikarusy czy może Helmuty -
          zostało ich już tylko parę, ale pewnie kokosy się na tym zbije.
          • andreas.007 Re: ja wiem co zrobią! 29.12.07, 13:48
            sprzeda sie prywaciarzom za grosze...

A jak sie nie sprzeda, to dołaczy do muzeum motoryzacji,
            czyli pakietu aut złomowych zakupionych przez magistrat.

Ale ile szmalu bedzie zaoszczedzonego w budzecie na KM,
            a który mozna rozdzielic w postaci premii dla urzedników...
            • Gość: gość Re: ja wiem co zrobią! IP: *.cable.smsnet.pl 30.12.07, 00:50
              LOL przecież km jest deficytowa. Zarobić to można na paru liniach -
              do innych się dopłaca. Tak jest wszędzie.
      • Gość: gość Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.cable.smsnet.pl 29.12.07, 13:09
        Szczecin przez wiele lat był w dołku i nie było kasy nawet na
        reanimację komunikacji. Teraz jest lepsza koniunkura i wymienia się
        tabór, przeprowadza remonty. To ciągle zbyt mało, ale póki co po
        prostu na więcej nas nie stać.
    • Gość: zengdong Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.globalconnect.pl 29.12.07, 12:33
      2000 zł na rękę to tyle zarabiają ci oszuści, człowiek wykształcony dostaje 900
      zł na rękę a te darmozjady jeszcze chcą więcej????
      • dipolzg MZK Szczecin - cienko 29.12.07, 12:43
        W Szczecińskim MZK jest cienko, mało nowych pojazdów, a do tego słabe zarobki,
        oj oj oj.... Może ktoś źle zarządza?
    • Gość: gość Nawet we Wrocławiu mają ten problem IP: *.cable.smsnet.pl 29.12.07, 13:01
      To nie tylko w Szczecinie, ale w całej Polsce jest ten sam problem -
      kierowcy masowo wyjeżdzają do Norwegii. I teraz takie pytanko do
      pieniacta, że w Szczecinie jest źle i w ogóle beznadzieja. Jak to
      jest, że w Norwegii płacą chyba 10tys na rękę, a i tak mają braki,
      że muszą ściągać kierowców z Polski? No może jakiś mądraliński to
      wytłmuaczy?! Państwo dobrobytu, a nie mają kierowców. HALO
      • Gość: mirek Re: Nawet we Wrocławiu mają ten problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:52
        Jak to
        > jest, że w Norwegii płacą chyba 10tys na rękę, a i tak mają braki,
        > że muszą ściągać kierowców z Polski?

Jak postawisz w Zatoce Pomorskiej kilkamnaście platform wiertniczych
        i bedą one wydobywały parę milionów baryłek dziennie, to w
        Szczecinie nie znajdziesz kierowcy chetnego do pracy za 5 tysięcy zł
        miesiecznie.
    • Gość: lars SUPER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 13:06
      macie swoja cudowna polske :) ciezko kupic i utrzymac samochod, a teraz dochodzi
      do tego problem z autobusami :) pieknie pieknie, tylko wojna cos tu zmieni...
    • Gość: FP 2000 netto to mało ?? !! IP: 77.88.172.* 29.12.07, 14:16
      porównajcie sobie marni kierowcy zarobki nauczycieli, obsługi hipermarketów,
      albo chociażby policji.
      2000 netto mało? - a powiedzcie jakie poza pensja macie dodatki i przywileje.
      A jak wszyscy zaczniemy strajkować - to nie zrobicie zakupów w waszym ulubionym
      tesco, czy biedronce, dzieci nie będzie miał kto uczyć, a niewywiezione śmieci
      będą leżeć tygodniami.
      Możecie robić co chcecie .. wasza wola,
      ale nie narzekajcie, że 2000 to mało, a żądania 2500 netto przy obecnym stanie
      komunikacji w szczecinie, to żądanie mało realne.

A tak wogóle, czy oni - kierowcy - dalej maja darmowe przejazdy?? a co z ich
      rodzinami? - ktoś wie ?
      • Gość: lex Re: 2000 netto to mało ?? !! IP: *.szczecin.mm.pl 29.12.07, 23:17
        > 2000 netto to mało ?? !!

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Skoro kierowcy tak masowo wyjeżdzają to
        najwyraźniej tak.

> porównajcie sobie marni kierowcy zarobki nauczycieli,

Sam jesteś marny, kolejny się znalazł co tylko ludzi tyranizować i poniżac
        potrafi, traktując ich odgórnie z dużą pogardą.
        Takim tokiem myślenia jak ty prezentujesz to można sobie wszystko wmówić.

> obsługi hipermarketów,
        > albo chociażby policji.
        > 2000 netto mało? - a powiedzcie jakie poza pensja macie dodatki i
        > przywileje.
        > A jak wszyscy zaczniemy strajkować - to nie zrobicie zakupów w >
        > waszym ulubionym
        > tesco, czy biedronce, dzieci nie będzie miał kto uczyć, a
        > niewywiezione śmieci
        > będą leżeć tygodniami.
        > Możecie robić co chcecie .. wasza wola,
        > ale nie narzekajcie, że 2000 to mało, a żądania 2500 netto przy
        > obecnym stanie
        > komunikacji w szczecinie, to żądanie mało realne.

Praca kierowcy czy motorniczego to z pozoru tylko praca łatwa. Byś tak harował
        to byś wiedział. Gadać to każdy potrafi, ale sobie tak popracuj chociaż z
        miesiąc i się dopiero wypowiadaj. Ile to nerwów i stresu. Jeśli już mamy
        porównywać pracę kasjerki w hipermarkecie to kierowca/ motorniczy jest
        odpowiedzialny w pojeździe czasem i nawet za poza 100 osób które wiezie i
        pracuje w dzień w dzień częśto zaczynajac prace w środku nocy po 10 godzin.
        Zgoda większość płac w Polsce jest za niska, ale nie gadaj człowieku, że
        kierowcy żądają jakichś złotych gór. Zresztą żaden kierowca raczej nie jechałby
        za granicę dla przyjemności, ale z konieczności.
        Zresztą gadaj sobie koleś co gadasz i tak to mnie mało obchodzi bo wypisujesz
        tylko głupoty, najbardziej mnie tylko boli, że tacy ludzie jak ty właśnie
        pracują w tych ZDiTM'ach, urzędach itd.
        Z taką mentalnością właśnie - "czego oni chcą - ta hołota ??!!"

> A tak wogóle, czy oni - kierowcy - dalej maja darmowe przejazdy?? a > co z ich
        > rodzinami? - ktoś wie ?

Kierowcy mają a rodziny nie, ale z tego co wiem jak się ma wtyki wśród kanarów
        to i rodzina jeździ sobie za darmo ;) . Zazdrościsz?
        • Gość: max . IP: *.chello.pl 30.12.07, 14:30
          lex, masz rację ten cham prawdopodobnie testów na "D" by nie zdał! A nie wiem czy też tak zwanych psychotestów! Stres, stres i jeszcze raz stres! A jakie wymagania! Pamiętajcie! Chirurg, może spaprać tylko jedno życie! A kierowca autobusu 100, jak wspomniałeś! Macie przykład tego biednego 20 - letniego chłopca, co go w Alpy idioci wysłali! Bo nie do niego mam pretensję!Choć wina ewidętna! Tylko do pracodawcy jego! Konkluduję więc że, nie którzy Państwo małpę wytresowaną by chętniej za kierownicą widzieli, aby było taniej! I myślę że to napisał ktoś co jeździ swoim Fiatem 126P.
    • beatrix13 zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 15:55
      komunikację i to jak najszybciej,
      w przeciwnym razie grożą nam ciągłe podwyżki cen biletów,mimo,że
      najdroższych w Polsce i postępujący regres taboru oraz zmniejszenie
      częstotliwości kursów
      • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 16:07
        nie gniewaj sie Becia, to nic osobistego,
        ale albo jestes bardzo głupia albo bardzo bogata...

Ty chcesz wszystko likwidowac i prywatyzowac,
        moja droga zauważ, ze mimo cięć w budzecie -
        ot chocby zielen pół miliona, mimo ze Szczecin wydaje
        kilka razy mniej niz porównywalny powierzchniowo Poznan,
        mimo ze Szczecin słynie, ze jest miastem zieleni...

Mimo, ze kilkakrotnie podniesiono wartośc działek,
        a wiec kilkakrotnie wiecej szmalu bedzie z podatków...

To magistrat nie inwestuje w mieszkanców,
        ale dzieli premie dla urzedników,
        kupuje Strazy Miejskiej toyote z napedem hybrydowym,
        i takie tam bajery...

Becia, to ze sprywatyzuja, ze podniosą podatki,
        a pójda ceny w góre, to nie licz ze magistrat grosz rzuci
        na Twój bilet czy dziecka, na szkołe czy szpital,
        które tez sprywatyzuja!

Bo magistrat buduje stadion, hale i filharmonie!

Ty bedziesz musiała to sfinansowac kolezanko...
        albo wiec jestes bardzo bogata albo bardzo głupia?

Mnie tam to wisi, taka sytuacja...
        im drozej tym lepiej, ale TY?
        • Gość: mikroos Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 16:25
          Oho, populizm najczystszej próby, jak zawsze u andreasa.

Jak zwykle: rozdać na lewo i prawo, zafundować to i tamto wiedząc, że nie będzie zwrotu. A najlepiej zamówić od NBP dodruk pieniędzy, żeby mieć ich więcej, co?

Bez INWESTYCJI (podkreślam: inwestycji, a nie rozdawnictwa) nie zajdziemy nigdzie. Tymczasem taki np. stadion, przy odpowiednim zarządzaniu po jego wybudowaniu, może się okazać żyłą złota.
          • beatrix13 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 16:34
            Gość portalu: mikroos napisał(a):

> Oho, populizm najczystszej próby, jak zawsze u andreasa.
            >
            ..................
            dobrze to ująłeś,
            andreas ma socjalistyczną duszę i myśli ,że państwo da, unia da,
            a to bujda;

tylko likwidacja ZDITM, prywatyzacja zkm i dopuszczenie prywatnych
            przewoźników może poprawić transport miejski i obniżyć koszty dla
            przewoźników i pasażerów
            • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 17:06
              Zgadzam sie z tym co napisałas, ZGADZAM SIE,
              ale wszakze pod jednym warunkiem!
              Warunek, ze zrobimy wtedy jak w IRLANDII, która pan Krzystek goni,
              a konkretnie, ze JEDNOCZESNIE obnizymy podatki!

Bo obcinanie wydatkow, a jednoczesnie sciaganie szmalu,
              to znaczy, ze beda sobie premiowac i rozdawac...
              A tak to wyglada teraz...

Mieszkanców kroja, ale tez likwiduja i obcinaja budzet!
              • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 17:31
                tak robi wlasciciel firmy, który obcina socjal i pensje,
                zwalnia ludzi a obciaza pozostalych dodatkowa praca...
                Likwiduje wydatki i koszty.
                A jednioczesnie podnosi cene...

Własciciel, który chce sobie kupic nowa bryke
                albo apartament nad morzem...

Tak to teraz wyglada - dokładnie,
                a jak przesledzisz zakupy magistratu, to znajdziesz wiele
                takich wlasnie kwiatków, ba całe bukiety!
                • Gość: mirek Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:58
                  andreas zostań takim właścicielem firmy, masz w końcu bardzo dobrą
                  znajomość sytuacji w Szczecinie, więc nie będzie dkla ciebie żadnego
                  problemu stworzyć firmę o której piszesz. Jak nie masz gotówki to
                  weź kredyt zastaw cały majątek swój i rodziny, i bedziesz miał
                  szmalu jak lodu. A jak coś nie wyjdzie i zbankrutujesz to będzie już
                  tylko twój problem i twoje stracone pieniądze.
                  • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 23:54
                    Mirku ja mam firme!
                    Nigdy w moim dlugim zyciu nie pracowałem na etacie,
                    zawsze na wlasny rachunek!
                    • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 23:56
                      a po mojej czestotliwosci bywania tu powinienes sie zorientowac,
                      ze pracowac to ja juz nie musze... ;))
            • Gość: LORDzisko tak tak beatrix, obsadzmy stolki POpaprancami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 17:09
              i swiat bedzie lepszy a tramwaje i autobusy beda pachnace,
              punktualne i wygodne hle hle
              • beatrix13 Re: tak tak beatrix, obsadzmy stolki POpaprancami 29.12.07, 22:07
                lordzisko vel sc itp. jesteś typowym partyjniakiem , który myśli
                tylko o obsadzaniu stołków i aż krótkimi kończynami przebiera,żeby
                dostać synekurkę,
                ja chłoptasiu o prywatyzacji piszę ,a w takich firmach na synekurkę
                taki jak ty nie ma co liczyć
                • Gość: LORDzisko hle hle widze beatrix, ze w czuly punkcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:10
                  trafilem, w Twoje polityczne G :-) tak tak, prywatyzujmy pod
                  warunkiem ze biznesmeni zwiazani z PO to kupia, cobys mogla
                  stoleczek sobie zaklepac, ale Ty obludna jestes ech...
                  • beatrix13 lordzizko wypad z tego wątku,bo znowu nie na temat 29.12.07, 23:35
                    piszesz, jak w kazdym innym przypadku
                    • Gość: LORDzisko a jednak nie potrafisz przejsc obok mnie obojetnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:20
                      :-) moze Cie zaczne lubic ?
                  • Gość: mikroos Re: hle hle widze beatrix, ze w czuly punkcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:40
                    Mania prześladowcza?
              • beatrix13 tylko dopuszczenie prywatnych przewoźników 29.12.07, 22:10
                gwarantuje obniżkę cen biletów i poprawę jakości komunikacji
                miejskiej,

tak stało się w przewozach regionalnych PKP, gdzie właśnie ogłoszono
                obniżenie cen biletów o 30%, aby przyciągnąć zpowrotem
                kilientóe ,którzy przesiedli się do prywatnych busików na tych
                samych trasach
            • Gość: gość Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.cable.smsnet.pl 30.12.07, 00:53
              Zarobić można tylko na paru liniach, do reszty się dopłaci. Temat od
              lat wałkowany był na portalu mkm.szczecin.pl Każde miasto na świecie
              dopłaca do komunikacji tak samo jak płaci się za edukację. U nas po
              prostuy potrzebne jest uporzątkowanie bałaganu, bo ZDiTM KM traktuje
              po macoszemu...
              • beatrix13 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 30.12.07, 17:53
                za prezydentury Jurczyka Siemens chciał przejąć komunikację
                tramwajową w zamian modernizując ,ale nasz ksenofobiczny Maryjan nie
                zgodził się i wolał 30 letnie helmuty z Berlina sprowadzać,
                po 1989r. żadna rzadząca miastem ekipa nie zrobiła nic w kierunku
                gruntownej modernizacji komunikacji miejskiej i dopuszczenia
                prywatnych przewoźników,
                kolejne zarządy zajmowały się głównie dzieleniem spółek i stołków,a
                niedługo obudzą się z ręką w nocniku,
                ale co im tam, oni mają służbowe limuzyny
          • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 16:45
            Wybacz jestem po prostu realista!
            Stadion NIGDY sie nie zwróci - NIGDY!

Zawsze bedzie to koszt w budzecie!

Ale druzyna panów z Rockera bedzie miala gdzie rozgrywac mecze!
            Bo stadion beda zapewne dzierzawic za ZETA plus VAT!

Nie chce rozdawac, ale inwestowac...
            prosze bardzo uzbrajac dzialki, robic plany zagospodarowania...

Ale jak budzet ma szmal i daje na premie dla urzednikow,
            a pan Krzystek dzialki w centrum wycenia z pomoca rzeczoznawcy
            na cztery miliony, to ja wole zeby szlo na komunikacje!
            Wole zeby moje podatki szly na szkoly, na szpitale i komunikacje
            niz byly rozkradane czy rozdawane na premie!
            Albo na telefony dla partyjniaków i auta! słuzbowe,
            które sobie rozbijaja przekraczajac predkośc!

Jestem o tyle populista, ze jak mam pracownika zadowolonego,
            to ja tez jestem zadowolony!

Jak place podatki, to chce by pracownikowi zapewniono z tego
            sluzbe zdrowia, oswiate i takie tam,
            bo jak nie to nie dosc, ze place podatki,
            za które wybuduja stadion wydzierzawiany za ZETA koledze,
            to jeszcze pracownik bedzie chcial podwyzke, bo na...
            komunikacje, lekarza czy szkole dla dziecka!
            Dla mnie wtedy wydatek podwójny....

Rozumiecie?
            • Gość: mikroos Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:20
              Tylko spróbuj sobie wyobrazić, że wybudowanie solidnego stadionu może zwiększyć nasze szanse na mecze międzynarodowe, a jeśli uwiniemy się do 2012 i zorganizujemy Euro, to istnieje szansa, że któreś z miast nie zdąży ze swoim stadionem i możemy wskoczyć na miejsce rezerwowe. I to jest bardzo realistyczny plan. Do tego bardzo łatwa do spełnienia wizja koncertów, z których można wyciągnąć naprawdę ładną kasę. Poza tym stadion można połączyć choćby z częścią czysto komercyjną, jak płatny basen, kompleks fitnessowy, restauracje i porządne bary w miejsce obecnych obskórnych bud z parówkami na stadionie czy część handlowa - chętni znajdą się na pewno.

Jesteś populistą, bo chciałbyś rozdać kasę na lewo i prawo. To podstawowy objaw Twojego populizmu.

Stanowczo popieram prywatyzację SPA oraz MZK i wprowadzenie konkurencji na liniach - klasyczny przetarg z wyborem najtańszego zwycięzcy oferującego spełnienie określonych warunków i akceptację taryf. Wtedy dotacja na KM nie wzrośnie, za to znacząco podniesie się jakość usług - konkurencja to najlepszy i praktycznie jedyny sposób, by wymusić poprawę usług. Jak mamy wolny rynek, to korzystajmy z niego! No, chyba ze nasz kolega-socjalista uważa, że nawet jak się już załatwi kasę ze sprzedaży działek, to wg Ciebie zapewne pakowanie jej w kompletnie neiwydolną i źle zarządzaną KM będzie dobrym pomysłem? Przecież będie kasa, więc po andreasowemu znów będzie można ją rozdać na lewo i prawo, bo przecież jest co rozdawać. A tymczasem realne uzdrowienie systemu poczeka.

Dodatkowy powód, dla którego jesteś tylko bełkoczącym populistą: Twój argument jest taki, że usprawiedliwieniem dla złego dysponowania kasy (rozdawnia jej na lewo i prawo) jest fakt, że do tej pory też była rozdzielana źle (złe wyceny działek - ten argument popieram). Pięknie, pięknie. Jak zawsze ten sam bełkot wiecznie niezadowolonego andreasa.
              • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 18:27
                Zgadzam sie z tym co napisałas, ZGADZAM SIE,
                ale wszakze pod jednym warunkiem!
                Warunek, ze zrobimy wtedy jak w IRLANDII, która pan Krzystek goni,
                a konkretnie, ze JEDNOCZESNIE obnizymy podatki!

Bo obcinanie wydatkow, a jednoczesnie sciaganie szmalu,
                to znaczy, ze beda sobie premiowac i rozdawac...
                A tak to wyglada teraz...

Mieszkanców kroja, ale tez likwiduja i obcinaja budzet!
                • Gość: mikroos Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:08
                  Aha, czyli pies ogrodnika: tak długo, jak rozdają nagrody (co i ja potępiam z całą stanowczością), nie chcesz widzieć konkurencji w komunikacji? Czyli zamiast restrukturyzować, zostawmy jak jest, żeby Krzystek z kolegami mieli mniej na nagrody? Bo ja już nic nie rozumiem z tego - albo się plączesz, albo masz bardzo dziwne dla mnie poglądy.
                  • andreas.007 Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować 29.12.07, 19:21
                    przepraszam teraz krótko, bo sie spiesze...

Ale co Ty mi tu o restrukturyzacji chrzanisz.
                    pan Krzystek powołał audyt zewnetrzny magistratu,
                    placono szmal,a powiedz co zrestrukturyzowano?

Takie restrukturyzacje... to se mozna w tylek wsadzic.

Tak masz racje, jak maja pieniadze rozkraśc cwaniaki-partyjniaki,
                    to wole je rozdac potrzebujacym, bo skorzystaja na tym
                    byc moze moi klienci, pracownicy....
                    a nie kolesie, co jezdza na wakacje na wyspy jak wulkan gorace!

Kolego Ty nie jarzysz, ze budzet sie wzbogaci,
                    wycionaja koszty, a scioagaja z nas wievcej,
                    a rozdadza to miedzy siebie w formie zamówien, zlecen
                    i roznych takich ekstrasówm, jak auta do robicia!

tak nie chce dawac mojego szmalu z podatkow złodziejom,
                    którzy mowia ze gonimy Irlandie,
                    ale przeciez w Irlandii podatki sa malutkie,
                    a wiec to jest klamstwo.
                    Pan Krzystek doi nas jak krowy....
                    i jeszcze idiotów z nas robi!
                    • Gość: mikroos Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:28
                      Problem w tym, że miasto ciągle nie rozdaje kasy potrzebującym, tylko zwyczajnie topi ją w bagnie źle zarządzanego systemu KM. I co gorsze, Ciebie to zadowala, bo Krzystek i kolesie nie dostają mniej do kieszeni. Tego chyba nie dostrzegasz.
                      • andreas.007 człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedzi 29.12.07, 23:23
                        Człowiek nie chce mi sie z Toba gadac,
                        pytanie nie jest ile mozna zaoszczedzic -
                        tylko na co ten szmal wydadza!
                        Bo zaoszczedzone oznacza, ze pojda na co innego!

Bo co z tego, ze pół miliona ucieto
                        z i tak ubogiego budzetu na zielen,
                        ale pytanie NA CO je przeznacza, bo wybacz,
                        jak na nowe auta dla urzedników (a sa zapytania wysyłane),
                        jak na premie urzednicze,
                        jak na kolejne etaty dla partyjniakow,
                        jak na obiadki po pół miliona,
                        jak na działania marketingowe w zaprzyjaznionych agencjach...

Wybacz kolego to jak napisał kiedys Zed,
                        zapłaciłes podatki, to juz niech Ciebie nie interesuje
                        co z tymi pieniedzmi robia - uznaj ze zgubiłeś...
                        Nie mój drogi, to ja wole na komunikacje,
                        a nie na reprezentacje i telefony komórkowe miedzy partyjniakami!

Rozumiesz to, ja wole zeby poszły na komunikacje,
                        a nie na cukierki i slodycze i kompozycje kwiatowe!
                        • Gość: mikroos Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:35
                          ale Ty cały czas nie rozumiesz sedna mojej wypowiedzi. a na dodatek cały czas insynuujesz, jakoby nie przeszkadzały mi mnożące się w zastraszającym tempie nagrody i dodatkowe, nieplanowane wydatki na rzecz urzędasów. Jeśli mamy dyskutować, to proszę: bez takich zagrywek.

Problem jest w tym, że obszary rzeczywiście wymagające dodatkowych środków każdy idiota jest w stanie wskazać od ręki. To tak naprawdę najmniejszy problem, tym się można naprawdę zająć w ostatniej chwili, bo zawsze się znajdzie instytucja, która realnie potrzebuje dofinansowania, które sumiennie i porządnie wykorzysta. Problem jest w tym, że nie dostrzegasz, że znacznie trudniejsze jest znalezienie obszaru, w którym można sobie pozwolić na cięcia z możliwie małą szkodą. Jednocześnie efekt jest taki, że nie dostrzegasz potrzeby restrukturyzacji całego systemu KM. Oczywiście, biurwę trzeba zwalczać, kolesiowskie nagrody też - ale to jest kwestia tak naprawdę drugorzędna, bo od strony praktycznej trudna do wykonania (choć od strony mentalności urzędników - bardzo ciężka), bo tak naprawdę wymaga jednej decyzji (podkreślam: jest to trudna decyzja, zrezygnować z sięgania do koryta - a niestety tak długo, jak jest to zgodne z prawem, nie możesz z tym wiele zrobić). Tymczasem restrukturyzacja tak newralgicznej dla miasta dziedziny jak KM jest niezwykle trudna i dlatego właśnie to zadanie powinno być priorytetem. Zacząć od rzeczy najtrudniejszych, dopiero później zajmować się problemami, których rozwiązanie wymaga jednej decyzji urzędnika lub w ostateczności - decyzji wyborców w najbliższym głosowaniu.
                          • andreas.007 Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz 29.12.07, 23:48
                            ja mój drogi nigdy w zyciu nie pracowałem na etacie od do,
                            a zyje dosc długo juz - zawsze na wlasny rachunek!
                            Ile pracowałem tyle miałem, nawet na studiach!

Nie mów mi wiec prosze o restrukturyzacji,
                            bo wliczam to w normalna dzialalnosc kazdego managera,
                            czy tez innego włodarza, a nie jakies dzialania specjalne,
                            o których nalezy pisac czy robic szum!

Restrukturyzacja kolego nie polega na cieciach budzetu...

Pan Krztek po audycie zewnetrznym magistratu
                            jakos nic tam nie przyciął w ramach restrukturyzacji,
                            ale gdzie indziej to jak malpa z brzytwa...

a powtarzam restrukturyzacja
                            nie polega na odjeciu pół milona z budzetu...
                            a jest normalnym dzialaniem zarzadzajacego w celu usprawnienia pracy,
                            to powinni miec zapisane w umowie jakom obowiazek chyba!

Prosze Ciebie bardzo masz tu:
                            pl.wikipedia.org/wiki/Restrukturyzacja
                            kreuje sie pewne zmiany, a nie tylko zabiera szmal z budzetu!
                            • Gość: mikroos Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:09
                              A Ty jak nic nie rozumiałeś, tak ciągle nie rozumiesz.

Ja nie mówię o tym, że jest potrzebny audyt. Nie mówię, że jest potrzebny plan. Nie mówię, że jest potrzebna konferencja prasowa, deklaracja czy cokolwiek innego. Ja mówię o RESTRUKTURYZACJI, której nie było i która ciągle jest pustym hasłem. I zgadzam się, restrukturyzacja nie polega na obcięciu budżetu, tylko na czymś dokładnie odwrotnym: na doprowadzeniu do takich zmian, żeby można było ten budżet zmniejszyć, zachowując efektywność firmy. Odwrotna sekwencja zdarzeń. Tyle, że tej ciągle nie było, a chyba obaj zgodzimy się, że restrukturyzacja rozumiana jako optymalizacja wykorzystania środków jest w ZDITM/MZK/SPA bardzo potrzebna. Oczywistym jest też to, że jest to wina urzędników z Krzystkiem na czele. Tylko nie rozumiem, po co wciąż rzucasz tak bezmyślne insynuacje - gdzie ja cokolwiek takiego napisałem, że trzeba obciąc czyjś budżet? Pisałem wyłącznie o tym, że trzeba zmienić działanie pewnych struktur, a potem zaoszczędzone pieniądze rzucić tym, którzy przedstawią solidny i wykonalny plan ich wykorzystania. To Ty z uporem maniaka wiecznie wciskasz mi w usta słowa, których nie wypowiedziałem.
                              • andreas.007 Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz 30.12.07, 00:26
                                Wybacz Mikroos, ale ja w Twoje usta nic nie wpycham...
                                Nie amputuj mi takich insulin!

Zgadzam sie z Twoim ostatnim wpisem.

Ja tylko pisałem słowa, które wyjmowałem ze swoich ust!

Po prostu z podziwem patrze na pana Krzystka,
                                który zdejmuje z budzetu rózne kwoty to tu, to tam,
                                taka oszczednosc, ale nikt nie pyta gdzie je wkłada...

Natomiast jakos nic nie słysze o jakiejkolwiek restrukturyzacji
                                w firmie zwanej przez pana Krzystka Szczecinem.... czy na odwrót!

Bo to na tym powinna polegac rola managera, a nie na przekładaniu
                                z jednej dziurawej kieszeni do drugiej,
                                bo od tego przekładania, ze sobie sparafrazuje madre słowa,
                                no to od tego przekładanie nie przybedzie,
                                a wrecz przeciwnie moze sie zgubic co nie co...

Masz racje o restrukturyzacji...
                                ja kiedys robilem remonty autobusów niemieckich.
                                Potrzebowalem duzego pomieszczenia na autobus.
                                Udalem sie do pustych ichniejszych warsztatow,
                                a oni, Ci tam kierownicy nie byli zainteresowani zarobieniem...
                                Zrobilem to w innym miescie...

Dziwilem sie czemu oni tacy malo operatywni,
                                a im chyba tej restrukturyzacji brakuje...
                                powinni im wiadrami donosic chyba.... ;))
                                • Gość: mikroos Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:37
                                  No niestety, to Ty co chwilę sugerowałeś, jakobym zdefiniował restrukturyzację jako obcięcie budżetu jednostce, która i tak jest już zadłużona... No, ale nie wracajmy do tego. Ważne, że coś konstruktywnego z tej wymiany zdań wynikło ;) Pozdrawiam
                                  • andreas.007 Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz 30.12.07, 00:42
                                    ale co konstruktywnego?
                                    Myslisz, ze magistrat zrobi jakas restrukturyzacje,
                                    zamiast likwidacji?

Ja przepraszam Ciebie, to moja wina.
                                    Miałem trudny dzien miniony i tak tylko wpadałem,
                                    w zasadzie wyjmowałem ze swoich ust tylko,
                                    zeby podtrzymac rozmowe... ;)))
                                    • Gość: mikroos Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:50
                                      Konstruktywne jest samo to, że się dogadaliśmy jak ludzie. To mnie zawsze na forach pociesza, bo przeważnie "dyskutanci" przy różnicy zdań prędzej czy później przechodzą do pyskówki - a ja staram się, żeby szklanka była w połowie pełna, więc cieszę się nawet z tak małej rzeczy jak to, że się emotikonkowo uśmiechnęliśmy do siebie na koniec rozmowy ;)
                                      • andreas.007 Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz 30.12.07, 01:03
                                        ja sie zawsze usmiecham albo wielokropkuje,
                                        co na jedno wychodzi... ;)

My doszlismy do konstruktywnego dogadania sie,
                                        powiem nawet do porozumienia, ale niestety nic to nie zmieni,
                                        oprócz tego, ze bedziemy mieli mniej nerwowa niedziele!

Ja jestem bardzo łatwy do porozumienia,
                                        bo jest wiele dróg, ale wiekszosc rozsadnych
                                        prowadzi do Rzymu, jak ktos chce tam dojść,
                                        to zawsze znajdzie sie taka wspolna trase.

A wracajac do tematu, to bedzie jak było!

Mimo tego, ze wielu madrych ludzi nawet na forum
                                        ma tyle madrych mysli...

Ja nie korzystam z miejskiej komunikacji,
                                        nie korzystałem z miejskiego szpitala,
                                        ale rzeczywiscie uwazam, ze z moich podatkow
                                        powinno sie ludziom lepiej zyc!

A lepiej, to znaczy zaspokoic potrzeby podstawowe,
                                        a potem wyzszego rzedu, a nie na odwrót!
                                        Natomiast wielu managerów, wlodarzy czy radnych
                                        ma swoje potrzeby podstawowe zaspokojone i zabezpieczone,
                                        a wiec mysla o zaspokojeniu potrzeb wyzszego rzedu,
                                        ale nie widza, ze ciagnie sie ogon tych co nie nadazaja!
                                        Ogon tych co maja potrzeby, ale zaspokojenia nie maja...

Zapewne wielu radnych i prezydent dziwi sie
                                        dlaczego ludzie jezdza starymi autami albo komunikacja...
                                        dlaczego nie korzystaja z prywatnych klinik...
                                        dlaczego dzieci nie wysyłaja do platnych szkół...
                                        • Gość: mikroos Re: człowiek pytanie nie brzmi ile sie zaoszczedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 01:06
                                          W tym temacie masz moje pełne poparcie.
                                        • Gość: max do Andreasa! IP: *.chello.pl 30.12.07, 15:12
                                          Uważam że Pan dobrze myśli w tej kwestji, chociaż nie zgadzam się z Panem, przy poglądach o Kościele Katolickim! Proszę nas nie sądzić po posępowaniu tych szumowin z elit! Oni by nawet Hitlerowi Adolfowi służyli, jak by w tamtych czasach żyli! Stołki! Etaty! Protekcja! Ot co! Ale do rzeczy hipokryzja elit jest co najmniej zatrważająca! Będzie tak, stadion zostanie sprzedany, a nowego nie będzie! Zakład? A Jak kiedyś za 50 lat będzie to po co? Jak tego nie można zapełnić! O korki się martwią!Hipokryzja! Panie Andreas, wnioskuję z Pana wywodów że Pan jest mądrym człowiekiem, niech Pan przy okazji coś napisze, no i o tych kierowcach co parę miesięcy czekają na egzaminy państwowe żeby zasilić szeregi kierowców autobusów! Przypominam kurs sfinansowało Miasto Szczecin!
                                          • andreas.007 Re: do Andreasa! 31.12.07, 01:00
                                            Bardzo dziekuje za te słowa, ale prosze mnie nie traktowac
                                            w zadnym razie jako jakąś wyrocznie, bo nie jestem nią!
                                            Mam swoje poglady i osady, wynikajace z doswiadczenia...
                                            I TYLKO TYLE!

W jednych sprawach moge byc blisko dobrego rozwiazania,
                                            ale równie dobrze w innych moge sie mylic!

Kazdy z nas tu obecnych na forum
                                            ma swoje zdanie, doswiadczenie, przemyslenia,
                                            a najwazniejsze INFORMACJE o czyms i dobrze jak sie wypowie,
                                            bo zapewne daje to do myslenia takze innym,
                                            a bywa nawet wplywowym osobom!

Niech pan nie polega na zdaniu innych,
                                            ale odwaznie mówi co pan mysli na dany temat!
                                            Nawet jezeli sie pan omyli i zwróca panu uwage,
                                            to nie ma sie czego bac...

Nie mnie o tym pisac, ale jak tematy pana interesuja,
                                            to prosze niech pan sie wypowie...
                • Gość: mikroos Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:14
                  Aha, i nie mów mi, że się zgadzasz, bo upierasz się przy tym, że stadion nie będzie przynosił zysków. A ja uparcie twierdzę, że jest na to duża szansa. I nawet nie chodzi tu o samą Pogoń (bo jako zespół, który w obecnej chwili jest w IV lidze nie ma co liczyć na wielki budżet - jak awansuje, będzie można mówić o pieniądzach), ale np. o Husarię, która mogłaby na tym stadionie grać choćby za darmo, bo nie ma co liczyć, że ściągnie się z nich kasę.
              • Gość: gmithc Re: zlikwidować nieudolny ZDITM i sprywatyzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:10
                jesli chodzi o stadion to nie ma na niego pieniedzy a euro na nim nie
                zoraganizuja bo za maly a w rezerwie jest krakow (nie wiem jak chcial bys ich
                przeic tym bardziej ze maja 40 % stadionu gotowe) i chorzow majace wiele
                lepszabaze hotelowa
    • Gość: m.l. Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 29.12.07, 17:43
      SPA, nie są winne, sfinansowały kurs kierowców autobusów, 14-tu osób,w LOK! Kurs dla niektórych osób, zakończył się mniej więcej w połowie grudnia. Mój mąż po zdaniu wszystkich egzaminów! Czeka w WORD, czeka miesiąc! Na państwowy egzamin z jazdy! Potem będzie czekał kilka tygodni na druczek nowego prawa jazdy kat "D", a potem jeszcze będzie czekał nie wiadomo ile? Na kurs przewozu osób! Ci ludzie chcą jeździć od zaraz! Ile ta biurokracja miesięcy zeżre? No ile? Przecież to sytacja wyjątkowa, czy dla dobra mieszkańców Miasta Szczecin, nie można pominąć, w imię wyższych celów, kolejki dla tych 14-tu ludzi?
    • Gość: pasażerka komunik Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:03
      codziennie jezdzę do pracy linią 79 i obsługa jest coraz to gorsza
      autobusy notorycznie się spóźniają a pasażerowie cieszą sie że
      przyjechał. Ja połowe tych urzędników z ZDiTM wywaliła bym usadowili
      sie z likwidowanych zakładów PEDIM i tp. i trzeba im płacić nie dwa
      tysiące jak kierowcy autobusu ale o wiele więcej a my mamy podwyżke
      biletów. Odporni na spóźnienia pasażerowie cierpliwie kupują bilety
      miesięczne i czekają.
    • Gość: ronald Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 29.12.07, 18:04
      Ja nie wiem skąd piszący mają te dane! Ja byłem osobiście na zebraniu z dyrekcją SPA, i mam po skończeniu kursu obiecane 2.000.tyś. zł., ale brutto! A po trzech miesiącach 2.200.to może z tego i 1.300.z wyjdzie, no i bilet tylko dla siebie, i to wszystko! Jakie to miody? A jaka odpowiedzialność za setki ludzi! Co to za porównania? To co piszę można przecież sprawdzić!
      • Gość: zona.pijaka Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.icm.edu.pl 29.12.07, 18:23
        W województwie już teraz do wiekszosci miejscowości można jechać
        prywtnymi autobusami i busami za grosze. Jakoś tam kierowcy nie
        straszą
        Myslę ze jak RM sie zdenerwuje to....
        udostępni przystanki autobusowe wszystkim. Wtedy już po miesziącu
        powstaną prywatne firmy którym to się będzie opłacało.
        Czy nie przyjemnie byłoby jechać z prawobrzeża na lewobrzeże
        autobusem klimatyzowanym?
        • Gość: mikroos Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 19:10
          Zasadniczo z Twoim postem się zgadzam, ale jest jedno "ale". Z busami jest pewien kłopot. Prywaciarz sam sobie wybierze, gdzie chce jeździć i wybiera takie linie, na których mu się to będzie maksymalnie opłacało. A komunikacja publiczna ma niestety jeszcze zadanie polegające na tym, że jeździ nie tylko tam, gdzie się to opłaca.
          • Gość: as Re:w zawodach deficytowych sprowadzić ludzi IP: 195.136.49.* 29.12.07, 19:46
            ze wschodu lekarze ,kierowcy jest trochę zabiegów z tym ale przecież PO jest
            operatywne to nie są lenie
          • Gość: mirek Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:05
            A komunikacja publiczna
            > ma niestety jeszcze zadanie polegające na tym, że jeździ nie tylko
            tam, gdzie s
            > ię to opłaca.

komunikacja miejska ma wozić ludzi. A nie obsługiwać linie z
            frekwencją kilkuprocentową, bo jakiś radny czy prezydent ma ciotkę
            czy wujka.
            • Gość: mikroos Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 23:39
              Ale z drugiej strony nie można całkowicie odciąć niektórych dzielnic od dojazdów. KM z założenia jest nierentowna (co wcale nie znaczy, że nie należy dbać o jej efektywność), na całym świecie tak jest (co oznacza, że na całym świecie część linii jest nierentowna, a mimo to utrzymywana)!! Aby utrzymać jej rentowność trzeba by było podnieść ceny biletów - już widzę jazgot na myśl o tym.
      • shp80 Re: Grozi nam paraliż komunikacyjny? 30.12.07, 16:42
        > Ja byłem osobiście na zebraniu z dyrekcją SPA, i mam po skończeniu kursu obiecane 2.000.tyś. zł., ale brutto! A po trze
        > ch miesiącach 2.200.to może z tego i 1.300.z wyjdzie,

Od 2008r. trochę poniżej 1600 zł na rękę, ale fakt, że to niezbyt dużo, jeśli ktoś mieszka np. sam i sam musiałby opłacać wszystkie rachunki itp.. 2300 PLN - sądzę, że taka kwota pozwala w chwili obecnej na normalne życie. Oczywiście każdy ma inne wymagania.

no i bilet tylko dla sieb
        > ie, i to wszystko!
    • Gość: RKPL Drodzy forumowicze.. IP: 83.14.211.* 29.12.07, 20:19
      Problem leży gdzie indziej, ludzie rządzący miastem są nieudolni i Szczecin nie
      rozwija się, niestety tak było i bedzie. W każdych wyborach startują kandydaci
      bez ambicji i umiejętności, mają inne cele niż rozwój miasta. Dla przykładu
      jedyne miejsce w mieście (bardzo atrakcyjne) mogące reprezentować Szczecin od
      strony biznesu zostało sprzedane pod budowę marketu (galksy..), a mogły stanąć
      tam nowoczesne biurowce!! Gontynka rozsypuje się w pył, przez tyle lat urzędasy
      czekają na odpowiednio dużą łapówę, dzięki której zgodzą się na budowę
      wszystkiego, nawet wysypiska na śmieci.
    • Gość: klaudia Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.12.07, 21:10
      ja mówię ze swojej strony... przez te wszystkie strajki już
      wielokrotnie prawie spóźniłam sie do pracy. wiele ludzi pewnie powie
      to samo. jest to bardzo uciazliwe dla mieszkancow ktorzy maja duzy
      dystans do pokonania. albo zorganizujcie sie tak zeby dac podwyzki
      tym co trzeba albo ograniczcie jazdy tramwai i autobusow ale zeby
      one faktycznie jezdzily wtedy kiedy maja jezdzic a nie co drugi
      trzeci jak tramwaj 3, ktory rano chyba w ogole sobie odpuscil
      kursy.. chociaz po poludniu tez szybciej sie na pieszo obejdzie
      cztery razy cale miasto niz tramwaj przyjedzie.
    • Gość: Vlad.H. Realia... IP: *.warzymice.net 29.12.07, 22:17
      realia sa proste - kierowca TIR'a ma na reke ok 4000zl, do tego dojda mu tzw
      "oszczednosci" ktore zgoni na parkingu w trasie i jest tego niemalo (mysle ze
      przecietnie na reke kierowca TIR'a ma co najmniej 5500 - 6000zl miesiecznie).
      Zarobki kierowcow i motorniczych srodkow komunikacji miejskiej sa dosc
      atrakcyjne. Dlatego nie ma sie co dziwic ze ludzie odchodza do pracy gdzie
      bedzie sie im lepiej placic.
      • Gość: mikroos Re: Realia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:54
        Zapominasz chyba o tym, że kierowca TIR-a (czytaj: transport międzynarodowy) wyjeżdża z domu na 4-5 dni, potem ma krótki weekend i znów do roboty. Do tego do niedawna postoje na przejściach, nieraz bez dostępu choćby do toalety czy sklepu. Tymczasem kierowca autobusu wraca codziennie do ciepłego domu i do rodziny, to jednak spora różnica.
        • Gość: Vlad.H. Re: Realia... IP: *.warzymice.net 29.12.07, 23:40
          zadnej - albo ogromna - jesli sa roznice w zarobkach ok 2x to chyba wszystko w
          porzadku - pamietaj ze mowimy o przewozie osob - wymagania psychologiczne sa tu
          naprawde wieksze niz dla kierowcy TIR'a. na razie roznice w zarobkach sa wieksze
          niz 2x wiec nie dziwie sie protestom kierowcow.
          • andreas.007 Re: Realia... 30.12.07, 00:09
            kierowca ciagnika siodłowego pracujacy od rana do wieczorka,
            a czasami stojacy ma 3000 zeta...
            • Gość: Vlad.h. Re: Realia... IP: *.warzymice.net 30.12.07, 01:48
              Znam kilku TIRmanow, jedne z nich to moj dobry znajomy, wiem ile ma kasy, wiem
              ze miesiecznie na ok 350 - 500 litrow ON "oszczednosci". Zarabiaja realnie ok
              5500 - 6000zl miesiecznie. Dobrzy wozac cenne ladunki i pracujac u zachodnich
              przewoznikow maja ponad 8000 netto placy podstawowej - zaufany i solidny
              kierowca TIR'a jest sporo wart dla przewoznika.
          • Gość: mikroos Re: Realia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:15
            Ok - kierowca autobusu przewozi ludzi, ale za to wozi ich rzadko z prędkością większą niż 50 km/h. Jakoś nie słyszałem też o wielu poważnych wypadkach autobusów miejskich, zazwyczaj są to niegroźne stłuczki. Tymczasem kierowca TIR-a jeździ szybciej, po znacznie niebezpieczniejszych drogach, ma mniejszy komfort snu pomiędzy dwoma dniami pracy i w przeciwieństwie do kierowcy autobusu miejskiego ma niestety dużo większe ryzyko zabicia kogoś w czasie pracy lub spowodowania poważnego uszczerbku na zdrowiu.
            • andreas.007 Re: Realia... 30.12.07, 00:29
              czasami w porcie wynajmuja ciagniki siodlowe,
              do przwiezienia ze statku do magazynu ca 800 metrow...
              Czyli podjezdza, laduja, jedzie 800 metrów, wyladuja...
              wszystko w porcie!
              • Gość: mikroos Re: Realia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:35
                Czasami kierowca rezerwowy przez cały dzień nie robi nic albo ma jeden kurs "za tramwaj", a po godzinie wraca do zajezdni.

"czasami" nie jest istotne dla ogółu sprawy.
                • andreas.007 Re: Realia... 30.12.07, 00:37
                  dobra to jest to zawsze jak jest statek do rozładowania...
                  • Gość: mikroos Re: Realia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:38
                    Ale nie zawzse ten kierowca ma do przejechania 800 metrów.
                    • Gość: Vlad.H. Re: Realia... IP: *.warzymice.net 30.12.07, 01:50
                      znam kilku TIRmanow, jeden z nich to moj dobry znajomy, wiem ile zarabia, wiem
                      ile "zaoszczedzi", wiem jaki jest status materialny jego rodziny - i nie
                      zazdroszcze mu - ciezko pracuje na te pieniadze ale zarabai ok 5500 - 6000zl
                      miesiecznie netto (3 tygodnie jezdzi, tydzien siedzi w domu)
                    • Gość: zenek . IP: *.chello.pl 30.12.07, 15:27
                      Pokaż prawko na autobus, a uwieżę ci! A propos zarobków! Pokażcie PIT, i wsio na ten temat!
                      • Gość: Mieszkaniec Re: . IP: *.chello.pl 30.12.07, 16:46
                        Może czas rozgonić ZDiTM, tu są pieniądze których szukamy??
            • Gość: lea . IP: *.chello.pl 31.12.07, 00:12
              to prawda!A czy ty wiesz? że dziadek np. czy? Babcia 90-cio letnia ma w Unii prawo prowadzenia pojazdów! Nawet po trzech udarach mózgu! i kompletnym paraliżu!! Moja Mama tak ma!! Ciieszcie się grabarze i Blacharze!
    • Gość: zet Grozi nam paraliż komunikacyjny? IP: *.chello.pl 31.12.07, 01:03
      Ja naprawdę ! Naprawdę współczuję! Ale jakiś gminny gościu wiechał po pociąg! Jak to może być ! Niechwas wszyscy diabli! A ilu chirurgów zarobi? A grabarzy! Qrcze! Oszczędzajcie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka