aallbb 25.04.08, 08:59 Zastanawiam się nad dostępem do internetu przez modem GSM. Operatorzy chwalą się prędkościami do 7Mb/s. Łączy się ktoś w ten sposób i jak to wygląda w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
levy Re: Internet przez GSM 25.04.08, 09:17 7Mb/s to pewnie tylko w ścisłych centrach miast. Wejdź na strony operatorów i sprawdź. U Plus-a jest interaktywna mapka zasięgu i prędkości. Nie wiem jak u pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blueconnect Re: Internet przez GSM IP: *.eranet.pl 25.04.08, 10:31 Spróbuję trochę z praktyki... Od roku używam na terenie Szczecina i okolic Blueconnecta Ery. Raz tylko znalazłem się we wsi, gdzie wcale nie mogłem skorzystać z Internetu z uwagi na zbyt słaby sygnał. Skupię sie jednak na Szczecinie: Maksymalna prędkość transmisji danych osiągnięta przeze mnie to: 2,1 Mb/s - jeden przypadek na kilkaset połączeń(mówię o maksymalnej prędkości osiągniętej podczas sesji), 1,6Mb/s i 1,9Mb/s również po jednym. W ok. 30-40% połączeniach maksymalna prędkość waha się między 1 a 1,5 Mb/s, a następne 30-40% pomiędzy 0,5 a 1Mb/s. Podane prędkości dotyczą ściągania danych i jeszcze raz podkreślam - prędkości maksymalnych. Średnia prędkość jest dużo niższa - nie podaję jej, bo podejrzewam, że aplikacja przelicza ją na czas trwania sesji (a zdarza mi się zostawiać włączony komputer). Najczęściej korzystam z karty na Bukowym, czasem w centrum. W obu przypadkach nie ma problemu z zasięgiem sieci 3G UMTS, choć radziłbym sprawdzić w praktyce, bo wpływ na niego może mieć ukształtowanie terenu, wysokość, pogoda itp. (np. na Os. Słonecznym są miejsca, gdzie wcale nie można nawiązać połączenia). Używam sprzętu Option Globe Trotter Max (HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS) i oprogramowania GT Mobility Manager. Wszystko pracuje stabilnie, bez problemów, nie zrywa połączeń. Przeglądam strony www, outlook, gg. Nie ściągam dużych plików, sporadycznie zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tho Re: Internet przez GSM IP: 83.168.82.* 25.04.08, 12:03 co po takiej predkosci, jak dzieki limitom sciagac duzej ilosci danych sie nie da, czas odpowiedzi z serwerow jest miejscami przerazajaco wysoki... jedyna zaleta jest mobilnosc tego rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blueconnect Re: Internet przez GSM IP: *.eranet.pl 25.04.08, 14:16 Dokładnie, mobilność nade wszystko:-) Nie jestem amatorem ściągania duzych plików. Chciałem być w kontakcie ze światem niezależnie od tego gdzie jestem i udało się. W 99,9% przypadków nawiązuję połączenie i nie szukam gniazdka. Jeśli ktoś ma komputer stacjonarny i ma możliwość założenia stałego łącza, jeśli ktoś wymienia duże ilosci danych, to oczywiście dostęp mobilny nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś