Dodaj do ulubionych

Kosmos, Kosmos i po Kosmosie......

17.10.03, 12:59
Ponizej artykul z dzisiejszego Kuriera:

Bez pogrzebu
Pożegnanie "Kosmosu"

PO czterdziestu czterech latach przestało istnieć największe (do czasu
otwarcia wiosną tego roku pierwszego multipleksu) kino w Szczecinie "Kosmos".
Czy któremukolwiek szczecinianinowi trzeba tłumaczyć, czym przez te wszystkie
lata dla kultury miasta był "Kosmos"? Jak bardzo wrósł w świadomość
kinomanów?
- Przez chwilę miałem pomysł, żeby zorganizować imprezę pod
tytułem "Pożegnanie kina" mówi kierujący od wielu lat "Kosmosem" Jerzy
Miśkiewicz. Ale w końcu stwierdziłem, że nie będę robił pogrzebu. Bo to
przecież praktycznie byłby pogrzeb, prawda? Podjąłem ostateczną decyzję o
zamknięciu kina, ponieważ jego działalność przestała być opłacalna.
Przypomnijmy, że krótko po otwarciu multikina "Helios", kino z alei Wojska
Polskiego zawiesiło działalność. Wznowiło ją w sierpniu tego roku, ale tylko
najwięksi optymiści mogli wierzyć, że niedoinwestowany, przestarzały obiekt
(własność poznańskiej firmy "Film-Art", do której należało m.in. także już
nieczynne kino "Colosseum") jest w stanie wygrać walkę o przetrwanie z
nowoczesnym, wielosalowym przybytkiem i z coraz bardziej realną wizją
otwarcia "Multikina" w kompleksie "Galaxy". Tak więc fakt, że na "Kosmosie"
koniec końców "wywieszono" białą flagę nie powinien dziwić. Pozostaje jednak
pytanie co dalej z samym budynkiem?
Mniej więcej dwa miesiące temu został on uznany przez ministra kultury za
obiekt zabytkowy, co zamknęło "Film-Artowi" drogę do postawienia na jego
miejscu planowanego od kilku lat centrum rozrywki rodzinnej. Teraz zamknięto
kino. Czy grozi nam wizja kolejnej zabytkowej ruiny w centrum miasta?

Moze pani konserwator z wlasnej pensji wyremontuje ten budynek???
Obserwuj wątek
    • Gość: pleple No, teraz to Kosmos jest (niestety) zabytkiem. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 13:43
      • Gość: kösliner Re: No, teraz to Kosmos jest (niestety) zabytkiem IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.10.03, 14:03
        Przypominam:
        W związku z uchwaleniem NOWEJ ustawy o zabytkach istnieje droga do uchylenia
        wpisu do rejestu zabytków kina "Kosmos".

Art. 13.
        1. Zabytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym
        utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego
        wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została
        potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru.
        ...
        6. Postępowanie w sprawie skreślenia zabytku z rejestru wszczyna się z urzędu
        bądź na wniosek właściciela zabytku lub użytkownika wieczystego gruntu, na
        którym znajduje się zabytek nieruchomy.
        • peter.ka Re: No, teraz to Kosmos jest (niestety) zabytkiem 17.10.03, 14:37
          Gość portalu: kösliner napisał(a):

> Przypominam:
          > W związku z uchwaleniem NOWEJ ustawy o zabytkach istnieje droga do uchylenia
          > wpisu do rejestu zabytków kina "Kosmos".
          >
          > Art. 13.
          > 1. Zabytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym
          > utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego
          > wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została
          > potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru.
          > ...
          > 6. Postępowanie w sprawie skreślenia zabytku z rejestru wszczyna się z urzędu
          > bądź na wniosek właściciela zabytku lub użytkownika wieczystego gruntu, na
          > którym znajduje się zabytek nieruchomy.

Czyli sa dwa wyjscia:
          1) albo czekamy, az sam sie rozpadnie (ladnych kilkanascie lat stania pustej
          ruiny w centrum miasta)
          2) albo wlasciciel wyda pieniadze na ekspertyze naukowa, ktora przy zawzietym
          uporze konserwatora zabytkow wspomaganymi innymi "naukowcami" (vide obroncy
          Lecha K.) moze nic nie dac.....
          Co dalej? patrz wariant nr 1.

• Gość: kösliner Re: No, teraz to Kosmos jest (niestety) zabytkiem IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.10.03, 15:13
            Raczej wariant 2.
            Ekspertyza kogoś z nazwiskiem (najlepiej z Krakowa) kogo nie podważy i nie
            będzie z nim polemizować Szanowna Pani Konserwator Zabytków.
    • mike102 Re: Kosmos, Kosmos i po Kosmosie...... 17.10.03, 16:22
      peter.ka napisał:

> Ponizej artykul z dzisiejszego Kuriera:
      >
      > Bez pogrzebu
      > Pożegnanie "Kosmosu"

> Przypomnijmy, że krótko po otwarciu multikina "Helios", kino z alei Wojska
      > Polskiego zawiesiło działalność. Wznowiło ją w sierpniu tego roku, ale tylko
      > najwięksi optymiści mogli wierzyć, że niedoinwestowany, przestarzały obiekt
      > (własność poznańskiej firmy "Film-Art", do której należało m.in. także już
      > nieczynne kino "Colosseum") jest w stanie wygrać walkę o przetrwanie z
      > nowoczesnym, wielosalowym przybytkiem i z coraz bardziej realną wizją
      > otwarcia "Multikina" w kompleksie "Galaxy".

Oto efekty "legendarnej" gospodarnosci rodem z poludnowego-wschodu. Wycisnac
      ile sie da, nie inwestujac ani grosza. A w chwili gdy pojawi sie konkurencja
      rozlozyc bezradnie rece, zamknac i pozostawic wyeksploatowana ruine...
      • Gość: stsiek Re: Kosmos, Kosmos i po Kosmosie...... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 12:24
        mike102 napisał:

> peter.ka napisał:
        >
        > > Ponizej artykul z dzisiejszego Kuriera:
        > >
        > > Bez pogrzebu
        > > Pożegnanie "Kosmosu"
        >
        > > Przypomnijmy, że krótko po otwarciu multikina "Helios", kino z alei Wojska
        >
        > > Polskiego zawiesiło działalność. Wznowiło ją w sierpniu tego roku, ale tyl
        > ko
        > > najwięksi optymiści mogli wierzyć, że niedoinwestowany, przestarzały obiek
        > t
        > > (własność poznańskiej firmy "Film-Art", do której należało m.in. także już
        >
        > > nieczynne kino "Colosseum") jest w stanie wygrać walkę o przetrwanie z
        > > nowoczesnym, wielosalowym przybytkiem i z coraz bardziej realną wizją
        > > otwarcia "Multikina" w kompleksie "Galaxy".
        >
        > Oto efekty . Wycisnac
        > ile sie da, nie inwestujac ani grosza. A w chwili gdy pojawi sie konkurencja
        > rozlozyc bezradnie rece, zamknac i pozostawic wyeksploatowana ruine...

Mike102, będzie lepiej, na miejsce "legendarnej" gospodarnosci rodem z
        połudnowego-wschodu; należy chyba rozumieć, wielkopolskiej lub poznańskiej
        wejdzie gospodarność północno-zachodnia z "efektywnym działaniem" typu "szkło i
        beton" na Jasnych Błoniach wprowadzana przez Jadwisię Rajkiewicz, Modehpolmo
        Sp. z o.o. Łukomskiego, Stanisława Jankowskiego i Elki Ostatek z "desantu" do
        ZWiK na "podzial postawu sukna" w postaciFunduszy ISPA itp.!
        • Gość: stasiek Re: Kosmos, Kosmos i po Kosmosie...... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 12:35
          Gość portalu: stsiek napisał(a):

> mike102 napisał:
          >
          > > peter.ka napisał:
          > > > (własność poznańskiej firmy "Film-Art", do której należało m.in. takż
          > e już
          > >
          > > > nieczynne kino "Colosseum") jest w stanie wygrać walkę o przetrwanie
          > z
          > > > nowoczesnym, wielosalowym przybytkiem i z coraz bardziej realną wizją
          >
          > > > otwarcia "Multikina" w kompleksie "Galaxy".
          > >
          > > Oto efekty . Wycisnac
          > > ile sie da, nie inwestujac ani grosza. A w chwili gdy pojawi sie konkurenc
          > ja
          > > rozlozyc bezradnie rece, zamknac i pozostawic wyeksploatowana ruine...
          >
          > Mike102, będzie lepiej, na miejsce "legendarnej" gospodarnosci rodem z
          > połudnowego-wschodu; należy chyba rozumieć, wielkopolskiej lub poznańskiej
          > wejdzie gospodarność północno-zachodnia z "efektywnym działaniem" typu "szkło
          > beton" na Jasnych Błoniach wprowadzana przez Jadwisię Rajkiewicz, Modehpolmo
          > Sp. z o.o. Łukomskiego, Stanisława Jankowskiego i Elki Ostatek z "desantu" do
          > ZWiK na "podzial postawu sukna" w postaciFunduszy ISPA itp.!

I jeszcze Mike102, oba sposoby prowadzenia działalności gospodarczej są wg mnie
          tylko i wyłącznie dbaniem o prywatne interesy nieuczciwe wobec obywateli
          Szczecina . Z tym, że jedni robią to na wlasny rachunek, zaś inni na koszt
          obywateli Szczecina wspomagani przez nieuczciwych, delikatnie mówiąc urzedników
          magistratu, jak sępy instynktownie znajdujących "jadło" ( patrz fundusze ISPA
          na infrastrukturę i Oczyszczalnię przygotowywane do podziału w ZWiK Szczecin)
    • Gość: rado gdzie Gradus i wielbiciele zabytku? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 18:33
      peter.ka napisał:

> - Przez chwilę miałem pomysł, żeby zorganizować imprezę pod
      > tytułem "Pożegnanie kina" mówi kierujący od wielu lat "Kosmosem" Jerzy
      > Miśkiewicz.

no na czele tego pochodu powinien stanac gradus. ramie w ramie z pania
      konserwa. powinni wznosic hasla: zabytek zabytek. robic sobie zdjecia, popijac
      polokokte i zjesc ciastko w duecie. cudowny jest szczecin. wszyscy zamilkli.
      pozdrawiam rado
      • Gość: quba Re: gdzie Gradus i wielbiciele zabytku? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 17.10.03, 18:45
        Kosmos podzieli los innego reliktu PRL-u czyli baru Extra, czemu ten barak z
        Niepodległoście jeszcze nie jest zabytkiem?! Już w krótce ulokuja tam magazyn,
        za dziesięć lat zaczną sypać się tynki i owa mozaika.
        • Gość: rado Re: gdzie Gradus i wielbiciele zabytku? IP: 111.111.51.* 18.10.03, 07:38
          Gość portalu: quba napisał(a):

> Kosmos podzieli los innego reliktu PRL-u czyli baru Extra, czemu ten barak z
          > Niepodległoście jeszcze nie jest zabytkiem?! Już w krótce ulokuja tam
          magazyn,
          > za dziesięć lat zaczną sypać się tynki i owa mozaika.

no i caly kompeks zabytkowych drapaczy chmura na wyzwolenia. pozdrawiam rado
          • peter.ka Re: gdzie Gradus i wielbiciele zabytku? 18.10.03, 11:33
            o! dyzurny malkontent sie pojawil :-))))))))))

Mike - teoretycznie masz racje, ale.....
            wlasciciel mial okreslone plany wobec tego budynku, ale.... pani konserwator je
            pokrzyzowala i to dosc skutecznie :-((( Fakt faktem, ze myslec o Kosmosie
            wlasciciel zaczal zdecydowanie za pozno, ale... z reszta widziales na pewno
            jego plany.
    • Gość: taki sobie kiniarz padaja male kina a jak to wytrzymuja multikina IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 12:48
      jestem kiniarzem od 15 lat prowadze kino w miejscowosci tarnowskie gory
      wojewodz slaskie i jak latwo sie domyslic kino bralem w okresie recesji i przed
      transformacja polityczno gospodarcza i w tym okresie bylem w stanei ztrudniac 4
      osoby i kino funkcjonowalo a tym samym zostalo utrzymane do bumu tj do roku
      1992 kiedy to na ekrany wszedl park jurajski spielberga i wszystko fajnie sie
      krecilo do roku 98 do momentu wejscia na ekrany titanica titanic zatonal i
      zaczely tonac kina pomalu lecz systematycznie dlaczego odpowiedz jest prosta i
      banalna rosly koszty utrzymania rodzin za to place nie wzrastaly i zaczeto
      pomalu oszczedzac wiec rezygnowano z kultury i innych uslug ktore nie za bardzo
      sa potrzebne do zycia a jesc trzeba od marca tego roku zaczelo tonac pomalu
      wszystko ludzi coraz mniej w kinach pomimo tytulow ktore warto by bylo zobaczyc
      bezrobocie coraz wieksze w chwili obecnej prowadze kino tylko z zona i dziecmi
      bo nie stac mnie na zatrudnienie kogokolwiek gdyz koszty zatrudnienia
      pracownika wraz z ubezpieczeniem to niejdnokrotnie wysokosc oplaty za energie
      elektryczna i inne media potrzebne do funkcjonowania kina i zastanawia mnie
      jedna sprawa na jakich zasadach funkcjonuja multikina czy jak je tam zwa
      multipleksy cinema city itp skoro koszty utrzymania takiego molocha sa duzo
      wieksze od kosztow utrzymania kina na 300 miejsc do tego splata zadluzenia w
      bankach oplaty dzierzawne itd przeciez jest to nie realne aby przy takiej
      frekwencji byly w stanie samofinansowac sie skoro frekwencja jest porownywalna
      z moim kinem wiem bo czasami jade sprawdzic jak to sie ma w rzeczywistosci i
      odnosze wrazenie ze tam jeszcze rzadzi komuna albo jest to pralnia pieniedzy
      tak samo zreszta jak z hipermarketami bo jak ludzie mieli kase to i ja
      zarabialem i multikino tez moze mi ktos wyjasni ten fenowmen ekonomiczny druga
      strona medalu to zastanawia mnie fakt jak to jest male kina zalegajace z
      odplatnoscia dla dystrybutorow sa nekane pismami przedsadowymi windykacjami czy
      innymi mozna powiedziec szantazami np jesli nie wplacisz kasy to nie dostaniesz
      tytulu np matrix reaktywacja proste a jak to sie ma do multi kin czy tez
      dzialaja na podobnych zasadach a moze jest to celowa robota dystrybutorow by
      wykonczyc takie male kina ktorzy juz zapomnieli ze jak zaczynali swoj byt na
      rynku to te male kina pozwolily im na zaistnienie ze gdyby nie te kina to co z
      tego ze miali towar jak nie mieli go gdzie sprzedac zastanawiam sie czy tez tym
      molochom blokuje sie dostep do kopii filmowych jesli nie ureguluja naleznosci
      za wynajem wczesniejszych kopii czy tez im sie stawia warunki ze moze pan
      dostac kopie filmu ale pod warunkiem ze wplaci pann pani za 2 tygodnie grania
      matrixa 3000,00 zł pytam sie co to ma na celu chyba to co zrobiono z kosmosem w
      szczecinie co chyba czeka kosmos w katowicach bajke w gliwicach a co z
      multikinem w zabrzu co juz ma z tego co mi wiadomio zadyszke finansowa i
      jeszcze funkcjonuje a cinema city w rudzie slaskiej gdzie siedzi komornik gdzie
      zalegaja z platnosciami dla wykonawcow i pod wykonawcow i nadal istnieje jak to
      jest fenomen gospodarczy czy co a moze by sie tak tym zainteresowaly stosowne
      sluzby a pan hausner nam funduje wizje dobrobytu i wzrostu przedsiebiorczosci
      krajowego produktu brutto itp itd a ja musialem zwolnic 6 ludzi i tak mam
      problemy z utrzymaniem kina ale jakos to robie moze tak jak w medycynie
      zaczniemy profilaktyke a nie leczenie bo juz jest za pozno moze w koncu ktos
      sie przyjzy firma i spolka budujacym multikina moze ktos zdemonopolizuje rynek
      dystrybucyjny podjalem osobiscie takie dzialania to mi zalozono embargo na
      tyttuly od pewnego dystrybutora co to jest zimbabwe czy republika bananowa jak
      tak dalej pojdzie to z kin zaczna powstawac magazyny sklepy meblowe bo tylko o
      to chyba chodzi moze to jest zbyt chaotycznie napisane ale to sa moje
      przemyslenia i jesli wszyscy beda rowni wobec prawa i zasad dzialania na rynku
      to nie mowmy ze zyjemy w panstwie demokratycznym i praworzadnym bo ta mowa do
      mnie nie dociera z zasady jest tak ze duzi moga wiecej moga robic przekrety na
      miliony i to grube i nic im nie grozi a malych sie gnoi nawet za 200 zl sady
      komorniicy windykacje a co na to rywin czy inni wieczerzak itd oni sie smieja w
      twarz a ty czlowieku boj sie bo jak nie dostaniesz w dupe to po glowie jak nie
      z przodu to z tylu ale zawsze cie zgnoja i to ci nawet co pracujesz na nich bo
      w koncu odprowadzamy 50 % wplywow brutto ze sprzedazy biletow na rzecz
      dystrybutora za wynajem kopii ale juz nie mniej jak 400,00 300,00 zl itd a kina
      wielosalowe ile odprowadzaja z tego co wiem to po 2 tyg 30 % wplywow brutto i
      jeszcze teraz vat na bilety no i jeszcze szykuja sie do boju stowarzyszenia
      ochrony praw autorskich no nie epidemia zalala ten kraj ktory juz i tak jest
      pelen jaj wszyscy sie martwia tym co ich dotyczy ale nie nami kiniarzami jak
      ktos ma ochote na rozmowe to prosze moj mail to europa@ka.onet.pl
      • Gość: stasiek Re: padaja male kina a jak to wytrzymuja multikin IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 13:00
        Gość portalu: taki sobie kiniarz napisał(a):

> jestem kiniarzem od 15 lat prowadze kino w miejscowosci tarnowskie gory
        > wojewodz slaskie i jak latwo sie domyslic kino bralem w okresie recesji i
        przed
        >
        > transformacja polityczno gospodarcza i w tym okresie bylem w stanei ztrudniac
        4
        >
        > osoby i kino funkcjonowalo a tym samym zostalo utrzymane do bumu tj do roku
        > 1992 kiedy to na ekrany wszedl park jurajski spielberga i wszystko fajnie sie
        > krecilo do roku 98 do momentu wejscia na ekrany titanica titanic zatonal i
        > zaczely tonac kina pomalu lecz systematycznie dlaczego odpowiedz jest prosta
        i
        > banalna rosly koszty utrzymania rodzin za to place nie wzrastaly i zaczeto
        > pomalu oszczedzac wiec rezygnowano z kultury i innych uslug ktore nie za
        bardzo
        >
        > sa potrzebne do zycia a jesc trzeba od marca tego roku zaczelo tonac pomalu
        > wszystko ludzi coraz mniej w kinach pomimo tytulow ktore warto by bylo
        zobaczyc
        >
        > bezrobocie coraz wieksze w chwili obecnej prowadze kino tylko z zona i
        dziecmi
        > bo nie stac mnie na zatrudnienie kogokolwiek gdyz koszty zatrudnienia
        > pracownika wraz z ubezpieczeniem to niejdnokrotnie wysokosc oplaty za energie
        > elektryczna i inne media potrzebne do funkcjonowania kina i zastanawia mnie
        > jedna sprawa na jakich zasadach funkcjonuja multikina czy jak je tam zwa
        > multipleksy cinema city itp skoro koszty utrzymania takiego molocha sa duzo
        > wieksze od kosztow utrzymania kina na 300 miejsc do tego splata zadluzenia w
        > bankach oplaty dzierzawne itd przeciez jest to nie realne aby przy takiej
        > frekwencji byly w stanie samofinansowac sie skoro frekwencja jest
        porownywalna
        > z moim kinem wiem bo czasami jade sprawdzic jak to sie ma w rzeczywistosci i
        > odnosze wrazenie ze tam jeszcze rzadzi komuna albo jest to pralnia pieniedzy
        > tak samo zreszta jak z hipermarketami bo jak ludzie mieli kase to i ja
        > zarabialem i multikino tez moze mi ktos wyjasni ten fenowmen ekonomiczny
        druga
        > strona medalu to zastanawia mnie fakt jak to jest male kina zalegajace z
        > odplatnoscia dla dystrybutorow sa nekane pismami przedsadowymi windykacjami
        czy
        >
        > innymi mozna powiedziec szantazami np jesli nie wplacisz kasy to nie
        dostaniesz
        >
        > tytulu np matrix reaktywacja proste a jak to sie ma do multi kin czy tez
        > dzialaja na podobnych zasadach a moze jest to celowa robota dystrybutorow by
        > wykonczyc takie male kina ktorzy juz zapomnieli ze jak zaczynali swoj byt na
        > rynku to te male kina pozwolily im na zaistnienie ze gdyby nie te kina to co
        z
        > tego ze miali towar jak nie mieli go gdzie sprzedac zastanawiam sie czy tez
        tym
        >
        > molochom blokuje sie dostep do kopii filmowych jesli nie ureguluja naleznosci
        > za wynajem wczesniejszych kopii czy tez im sie stawia warunki ze moze pan
        > dostac kopie filmu ale pod warunkiem ze wplaci pann pani za 2 tygodnie grania
        > matrixa 3000,00 zł pytam sie co to ma na celu chyba to co zrobiono z kosmosem
        w
        >
        > szczecinie co chyba czeka kosmos w katowicach bajke w gliwicach a co z
        > multikinem w zabrzu co juz ma z tego co mi wiadomio zadyszke finansowa i
        > jeszcze funkcjonuje a cinema city w rudzie slaskiej gdzie siedzi komornik
        gdzie
        >
        > zalegaja z platnosciami dla wykonawcow i pod wykonawcow i nadal istnieje jak
        to
        >
        > jest fenomen gospodarczy czy co a moze by sie tak tym zainteresowaly stosowne
        > sluzby a pan hausner nam funduje wizje dobrobytu i wzrostu przedsiebiorczosci
        > krajowego produktu brutto itp itd a ja musialem zwolnic 6 ludzi i tak mam
        > problemy z utrzymaniem kina ale jakos to robie moze tak jak w medycynie
        > zaczniemy profilaktyke a nie leczenie bo juz jest za pozno moze w koncu ktos
        > sie przyjzy firma i spolka budujacym multikina moze ktos zdemonopolizuje
        rynek
        > dystrybucyjny podjalem osobiscie takie dzialania to mi zalozono embargo na
        > tyttuly od pewnego dystrybutora co to jest zimbabwe czy republika bananowa
        jak
        > tak dalej pojdzie to z kin zaczna powstawac magazyny sklepy meblowe bo tylko
        o
        > to chyba chodzi moze to jest zbyt chaotycznie napisane ale to sa moje
        > przemyslenia i jesli wszyscy beda rowni wobec prawa i zasad dzialania na
        rynku
        > to nie mowmy ze zyjemy w panstwie demokratycznym i praworzadnym bo ta mowa do
        > mnie nie dociera z zasady jest tak ze duzi moga wiecej moga robic przekrety
        na
        > miliony i to grube i nic im nie grozi a malych sie gnoi nawet za 200 zl sady
        > komorniicy windykacje a co na to rywin czy inni wieczerzak itd oni sie smieja
        w
        >
        > twarz a ty czlowieku boj sie bo jak nie dostaniesz w dupe to po glowie jak
        nie
        > z przodu to z tylu ale zawsze cie zgnoja i to ci nawet co pracujesz na nich
        bo
        > w koncu odprowadzamy 50 % wplywow brutto ze sprzedazy biletow na rzecz
        > dystrybutora za wynajem kopii ale juz nie mniej jak 400,00 300,00 zl itd a
        kina
        >
        > wielosalowe ile odprowadzaja z tego co wiem to po 2 tyg 30 % wplywow brutto i
        > jeszcze teraz vat na bilety no i jeszcze szykuja sie do boju stowarzyszenia
        > ochrony praw autorskich no nie epidemia zalala ten kraj ktory juz i tak jest
        > pelen jaj wszyscy sie martwia tym co ich dotyczy ale nie nami kiniarzami jak
        > ktos ma ochote na rozmowe to prosze moj mail to europa@ka.onet.pl

I widzisz, taki sobie kiniarzu, wszystko zaczyna się od wymuszania
        tzw"działki", przysłowiowej bo przysłowiowej ale istniejacej w rzeczywistości.
        Dostęp do "rynku" w większośći ustalają urzędnicy i oni od "działki" w chwili
        obecnej nie odstąpią !
        Wszystko zaczęło się od przyjęcia za normę etyczną faktu, że z powodu
        braku "kapitału", "nie jest grzechem kradzież pierwszego miliona". I w takim
        duchu rodzice, szkoła i media wychowuja dzieci i młodzież; liczy się kult
        cwaniactwa, zaś uczciwy to "frajer" i tylko o to chodzi.
      • Gość: rado Re: padaja male kina a jak to wytrzymuja multikin IP: 111.111.51.* 18.10.03, 13:31
        Gość portalu: taki sobie kiniarz napisał(a):

> wszystko fajnie sie
        > krecilo do roku 98 do momentu wejscia na ekrany titanica titanic zatonal i
        > zaczely tonac kina pomalu lecz systematycznie dlaczego odpowiedz jest prosta
        i
        > banalna rosly koszty utrzymania rodzin za to place nie wzrastaly

niestet7y to nie jest prawda w polsce znacznie wzrosly place w omawianym
        okresie. problem polega na tym ze place rosna szybciej niz pkb. zwiazek z
        titanikiem jest tu dosc slaby

> sa potrzebne do zycia a jesc trzeba od marca tego roku zaczelo tonac pomalu
        > wszystko ludzi coraz mniej w kinach pomimo tytulow ktore warto by bylo
        zobaczyc

lata o ktorych mowisz to takze staly wzrost widzow w kinach miedzy innymi
        dzikei takim przebojom jak titanic.

> bezrobocie coraz wieksze w chwili obecnej prowadze kino tylko z zona i
        dziecmi
        > bo nie stac mnie na zatrudnienie kogokolwiek gdyz koszty zatrudnienia
        > pracownika wraz z ubezpieczeniem to niejdnokrotnie wysokosc oplaty za energie
        > elektryczna i inne media potrzebne do funkcjonowania kina i zastanawia mnie
        > jedna sprawa na jakich zasadach funkcjonuja multikina czy jak je tam zwa
        > multipleksy cinema city itp skoro koszty utrzymania takiego molocha sa duzo
        > wieksze od kosztow utrzymania kina na 300 miejsc do tego splata zadluzenia w
        > bankach oplaty dzierzawne itd przeciez jest to nie realne aby przy takiej
        > frekwencji byly w stanie samofinansowac sie

bardzo dobrze ze sie nad tym zastanawiasz. tu jest zrodlo rozwiazani problemu.
        musisz tez czesto do nich chodzic. one sobie radza bo:
        1. maja wysoki standard uslug. nie wiem jak u ciebie ale ciezko jest spotkac
        klimatyzowane kino z wygodnymi fotelami i nowoczesnym dzwiekiem. to dla ciebie
        pewnie inwestycja nie do udzwigniecia.
        2. sa siecia wiec jak nie idzie w jednym kinie to reszta do niego doplaca
        bilans zawsze jest na plus
        3. istnieje moda na chodzenie do multipleksu

> odnosze wrazenie ze tam jeszcze rzadzi komuna albo jest to pralnia pieniedzy

nie ma co sie obrazac na swiat i rzucac oskarzenia. komuna to moim zdaniem jest
        w wielu malych smetnych brudnych kinach. co do prania pieniedzy to musisz miec
        na to jakies dowody. dowodem nie jest tu to ze tam ludzie chodza ado ciebie
        nie. wiele z nich to sieci ogolnoswiatowe.

druga
        > strona medalu to zastanawia mnie fakt jak to jest male kina zalegajace z
        > odplatnoscia dla dystrybutorow sa nekane pismami przedsadowymi windykacjami
        czy
        >
        > innymi mozna powiedziec szantazami np jesli nie wplacisz kasy to nie
        dostaniesz

jasne ale z multiplekasami jak z hipermaketami to dystrybutorom powinno zalezec
        na wejsciu z filemem do durzej sieci.

>by
        > wykonczyc takie male kina ktorzy juz zapomnieli ze jak zaczynali swoj byt na
        > rynku to te male kina pozwolily im na zaistnienie ze gdyby nie te kina to co
        z
        > tego ze miali towar jak nie mieli go gdzie sprzedac

male kina powinny zrobic siec. podobnie jak polskie sklepiki.

>pytam sie co to ma na celu chyba to co zrobiono z kosmosem w szczecinie

nie jestes stad wiec ci wyjasnie. kosmos upadl zanim powstalo w szczecinie
        pierwsze multikino. jego wlasciciel chcial zbodowac na jego mijscu nowoczesny
        obiekt ale pani konserwator uznala obrzydliwy socrealistyczny budynek za
        zabytek. teraz ten "zabytek niszczeje pusty". tak to szczecinianie sami sobie
        zlikwidowali kino.

> jest fenomen gospodarczy czy co a moze by sie tak tym zainteresowaly stosowne
        > sluzby a pan hausner nam funduje wizje dobrobytu i wzrostu przedsiebiorczosci
        > krajowego produktu brutto itp itd a ja musialem zwolnic 6 ludzi i tak mam
        > problemy z utrzymaniem kina

ze wejda multipleksy bylo wiadomo od przynajmniej kilku lat. jak przygotowaly
        sie kina w polsce? wcale sie nie przygotowaly.

i pytanie na koniec. ile jest multikin w tarnowskich gorach?
        pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka