albert_c
13.02.09, 14:09
www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090212/SZCZECIN/190667713
teraz tylko jeszcze zdjac te bilboardy Stroera, BP Media i kazdy inny syf reklamowy.
cyt za Glosem:
' Trzy pasy ruchu, tablica na trawniku, kogo więc ma dekoncentrować - dziwi się Tadeusz Koźbiał, właściciel firmy Nova Art. - Kierowcy patrzą na wprost, a nie rozglądają się po trawnikach. Po drugiej stronie ulicy tablica za tablicą i nikogo to jakoś nie dekoncentruje.
Kłopoty z tablicą zaczęły się już jakiś czas temu. W momencie, gdy Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego wypatrzył tablicę i stwierdził, że stoi bez zezwolenia. Ukarano pana Tadeusza niebagatelną kwotą 5 tys. zł. Wystąpił więc z formalnym wnioskiem o zezwolenie na jej ustawienie. Otrzymał odmowną odpowiedź. Uzasadnienie zaskoczyło go, bo stwierdzono, że tablica dekoncentrowałaby kierowców.
- Odwołam się do urzędu miejskiego, ale czarno to widzę - mówi pan Tadeusz. - Przecież oni odeślą je do ZDiTM, a ten nie zmieni swojej decyzji.
Gdy tablica stała, kierowcy łatwo trafiali do jego firmy. Gdy znikła, obroty i liczba klientów gwałtownie spadły.
- Nie mogą tu trafić, a jak muszą jeździć po mieście szukając mnie, to w końcu rezygnują - opowiada pan Tadeusz. - Najgorzej jest z odbiorcami z kraju i zagranicy, którzy nie znają miasta. Ostatnio klient z Hamburga dwie godziny krążył po ulicy Gdańskiej w tę i tamtą stronę. Musiałem po niego osobiście pojechać, bo by nigdy do mnie nie trafił.
Skontaktowaliśmy się z Zarządem Dróg i Transportu Miejskiego pytając, dlaczego zajął negatywne stanowisko i to takie.
- Opinia negatywna podyktowana była lokalizacją tablicy, która stoi w ciągu drogi krajowej nr 10. To jest jeden z dwóch szlaków komunikacyjnych łączących centrum miasta z pozostałymi częściami kraju - wyjaśnia Marta Kwiecień-Zwierzyńska z ZDiTM. Uwaga kierowców winna być skupiona wyłącznie na elementach infrastruktury drogowej oraz pozostałych uczestnikach ruchu. Elementy, które w jakikolwiek sposób obniżają zdolności psychofizyczne kierowcy powinny być eliminowane."
-----
'Nie ma jednak lepszego wyjścia, niż zgodzić się na blisko dwa razy większe ceny mimo spadku cen węgla na świecie.'
Wieczorek i inni menadzerowie sektora energetyki