Dodaj do ulubionych

Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie

03.12.03, 14:22
Dlaczego nie mozna zwiedzac wiezy katedry ?

Wielu turytow chcialoby podziwiac widok z lotu ptaka czy podziwiac Stettin im
Augenblick ! W Gdansku mozna wejsc na wieze kosciola NMP, a nawet w Krakowie
w okreslone dni mozna wejsc na wieze kosciola Mariackiego !

Przy okazji ponawiam apel o odbudowanie szpicu wiezy katedry.

Ku zdrowiu !

PS.
Dzieki Gradus za nieswiadoma inspiracje...
Obserwuj wątek
    • absztyfikant podbijam 03.12.03, 14:33

• absztyfikant pooooooooooooodbijam zawzięcie !!! 03.12.03, 14:44

• skuter70 Re: pooooooooooooodbijam zawzięcie !!! 03.12.03, 14:47
        absztf nie podbijaj tylko uderzaj
        do ksiedza biskupa
        • absztyfikant Re: pooooooooooooodbijam zawzięcie !!! 03.12.03, 14:52
          Ja tam zatargow z koscielna generalicja nie chce. Jeszcze na ondukcje pojdzie i
          bede mial 1000 lat czyscca... A tak wogole, to katedra jest w gestii ksiedza
          proboszcza. Ksiedza infulata dokladniej. To taki ksiadz, ktory w sutannie ma
          czerwone guziczki, ale nie ma piuski. :)
    • absztyfikant rrado ! 03.12.03, 15:07
      Co myslisz o mojej koncepcji ?
      • rrado Re: rrado ! 03.12.03, 15:27
        absztyfikant napisał:

> Co myslisz o mojej koncepcji ?

koncepcja bardzo dobra. trzeba by nia kogos zainteresowac. mysle ze nie ma
        zwiedznia bo proboszcz musialby kogos ustawic do pilnowania, zbierania oplat
        itd. a odbudowanie wiezy to sprawa zasadnicza tu musialyby byc rozmowy miedzy
        miastem a kuria. pozdrawiam rado
        • absztyfikant Re: rrado ! 03.12.03, 15:29
          Goscie z mogliby odpalac np. 1 euro za wejscie i bylby zaczyn na fundusz
          odbudowy...
          • rrado Re: rrado ! 03.12.03, 15:47
            absztyfikant napisał:

> Goscie z mogliby odpalac np. 1 euro za wejscie i bylby zaczyn na fundusz
            > odbudowy...

no bylby trzeba by jak mowie zainteresowac kogos odpowiedniego. zeby nioe
            skonczylo sie tylko na pomysle. to duzo bardziej realne niz jakiesz witraze na
            kopule na zamenhofa. pozdrawiam rado
            • absztyfikant Re: rrado ! 03.12.03, 15:48
              Tycjan mial fajny pomysl z ZAMENHOFEM. Ale w koncu to portal Gazety, wiec
              wolam: Gazeto!!!
              • Gość: quba Re: rrado ! IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 03.12.03, 17:40
                Absztyfikancie ja w sprawie katedry pół roku temu maile do "gazety" słałem i
                nic więc obawiam się że ta sprawa ich nic nie obchodzi, a wracając do odbudowy
                wieży a dokładniej iglicy to jest to niestety niemożliwe chyba że całą wieżę
                rozbierzemy i postawimy od nowa.
                • rrado Re: rrado ! 03.12.03, 18:07
                  Gość portalu: quba napisał(a):

> Absztyfikancie ja w sprawie katedry pół roku temu maile do "gazety" słałem i
                  > nic więc obawiam się że ta sprawa ich nic nie obchodzi, a wracając do
                  odbudowy
                  > wieży a dokładniej iglicy to jest to niestety niemożliwe chyba że całą wieżę
                  > rozbierzemy i postawimy od nowa.

przycisniemy gazete zobaczymy co oni na to. a czemu rozebrac wieze? przeciez ta
                  nadbudowka bylaby z blachy. pozdrawiam rado
                  • Gość: quba Re: rrado ! IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 03.12.03, 19:39
                    Może pamiętasz powojenne zdjęcia katedry? Od strony ulicy Wyszyńskiego w wieży
                    była wielka wyrwa, a cała jej konstrukcja uciarpiała. A za PRL-u odbudowali
                    wieżę chyba na słowo honoru, oby stała, dlatego teraz prawdopodobnie nie
                    przetrzymałaby nawet takiej blaszanej knstrukcji. Ale warto posłuchać opini
                    ekspertów, być może istnieje dzis w budownictwie taka technika która to
                    umożliwi, choć jeśli istnieje to pewnie rachunek będzie wysoki.
                    • rrado Re: rrado ! 03.12.03, 20:36
                      Gość portalu: quba napisał(a):

> Może pamiętasz powojenne zdjęcia katedry? Od strony ulicy Wyszyńskiego w
                      wieży
                      > była wielka wyrwa, a cała jej konstrukcja uciarpiała. A za PRL-u odbudowali
                      > wieżę chyba na słowo honoru, oby stała, dlatego teraz prawdopodobnie nie
                      > przetrzymałaby nawet takiej blaszanej knstrukcji. Ale warto posłuchać opini
                      > ekspertów, być może istnieje dzis w budownictwie taka technika która to
                      > umożliwi, choć jeśli istnieje to pewnie rachunek będzie wysoki.

mi sie wydaje ze najpierw powinna byc ekspertyza w jakim stanie to jest. jesli
                      takim ze udzwignie to stawiac. jak nie to nie stawiac bo rzeczywiscie trzebaby
                      stawiac wierze od nowa. a to juz nie na sily sczecina. pozdrawiam rado
                • Gość: gabi Re: rrado ! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 17:11
                  wszystko jest możliwe!
                  jeszcze kilkanaście lat temu w centrum Chojny stały ruiny kościoła. Dziś
                  budowle wieńczy TAAAAAAAKA wieża. Więc może szczecińska katedra doczeka się
                  swojej???
    • skuter70 Absztyf skad ty sie urwales???? 04.12.03, 09:16
      jesli chodzi o "twoja koncepcje" to
      1- byla wielokrotnie obgadywana na tym forum- zarowno sprawa zwiedzania jak i
      odbudowy iglicy
      2- w katedrze sa bilety za zwiedzanie (zreszta lamie sie przy tym prawo bo sa w
      euro:))
      • absztyfikant A ty sie skad urwales ? 04.12.03, 13:08
        No i co z tego ? Kropla drazy skale ! Wieza rzeczywiscie byla wielokrotnie
        obgadana, ale o zwiedzaniu nier slyszalem.

A urwalem sie ... nie wiem:)
        • Gość: tropiciel Re: A ty sie skad urwales ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 06:52
          Blamaż totalny
    • leeshy Re: Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie 04.12.03, 13:20
      A wieza Urzedu Wojewodzkiego?
      Podobno widoki stamtad sa rowniez niezle.
      Byly dyrektor administracyjny UWoj p. A. Kijak byl podobno zainteresowany
      tematem... Nie wiecie czy cos w tej sprawie sie rusza?
      Chociaz zorganizowanie punktu widokowego na wiezy katedry byloby chyba prostsze.
      --
      Skrajnie umiarkowany radykal
      • absztyfikant wieza UW 04.12.03, 13:21
        No w tej wiezy sa takie fajne glowy, podobne do tych wawelskich.

POOOOOOOOOOOOPIERAM!
    • Gość: quba GAZETO WYBORCZA !!! IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 04.12.03, 16:17
      Ile razy forumowicze mają jeszcze poruszyć wątek katedry a w szczególności
      odbudowy iglicy abyś reagując na głosy społeczności forum wreszcie łaskawie się
      tą sprawą zajęła ?!
      • absztyfikant WŁAŚNIE 04.12.03, 16:39
        Zrobimy pikiete redakcji i kurii. Nie bedzie nam jurysdykcja koscielna wespol z
        IV wladza plula w twarz ! Bedziemy walczyc jak lwy i nie przeszkodzi
        nikt !:))))) A moze strajk okupacyjny i glodowy ?:)))))))
        • Gość: quba Re: WŁAŚNIE IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 04.12.03, 17:36
          To zależy czy chcemy sie uciekać do technik demonstracyjnych Samoobrony czy
          LPR. Jak LPR to trzeba okupować jak nam wielokrotnie dawał przykład poseł
          Gabryiel, a wzorując się na Samoobronie trzeba podpalić opony, grabie w dłonie
          i czekamy :)
          • absztyfikant Re: WŁAŚNIE 04.12.03, 20:26
            Mam juz haslo: Kaminski, Sawka - forum Szczecin to nie zabawka !
            • absztyfikant mam i piosenke! 05.12.03, 13:06
              absztyfikant napisał:

> Mam juz haslo: Kaminski, Sawka - forum Szczecin to nie zabawka !
              >
            • absztyfikant mam i piosenke - wersja poprawiona 05.12.03, 13:07
              Na melodie roty:

Nie bedzie Sawka plul nam w twarz, Kaminski nas tumanil...
    • Gość: kopin Re: Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie IP: 217.153.169.* 04.12.03, 23:16
      absztyfikant napisał:
      ....Przy okazji ponawiam apel o odbudowanie szpicu wiezy katedry...

o tym możesz zapomnieć,radze przejść sie do Katedry i obejrzeć zdjęcia
      wieży przed tzw odbudową (niedokończoną do dzisiaj).
      A jak myslisz, dlaczego dzwon stoi przy Katedrze?
      Mozna za to przywrócić sygnaturkę nad prezbiterium, zawsze coś.

Do zwiedzania to prędzej wybierzesz się na wały do UW lub do muzeum
      pozdr
      • absztyfikant kopinie! 05.12.03, 13:06
        Ludzkosc, ktora zbudowala Wielki Mur, most przez ciesnine Sund, odbudowala
        katedre w Coventry, podniosla z popiolow Warszawe, wzniosla Galaxy (hehe) czy
        konczy budowe kosciola Sagrada Familia w B-lonie nie poradzi sobie ze
        szczecinska katedra ???:)
        • Gość: kopin Re: kopinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:10
          absztyfikant napisał:

> Ludzkosc...nie poradzi sobie ze szczecinska katedra ???:)
          a czy planujesz zrobić z tego sprawę międzynarodową? to wtedy być może
          pozdr
          • absztyfikant Re: kopinie! 05.12.03, 16:12
            Ja chce zrobic z tego po prostu sprawe. Nie miedzynarodowa, lecz szczecinska.
        • kalesony Re: kopinie! 05.12.03, 23:48
          absztyfikant napisał:

> Ludzkosc, ktora zbudowala Wielki Mur, most przez ciesnine Sund, odbudowala
          > katedre w Coventry, podniosla z popiolow Warszawe, wzniosla Galaxy (hehe) czy
          > konczy budowe kosciola Sagrada Familia w B-lonie nie poradzi sobie ze
          > szczecinska katedra ???:)

Absztyfikancie!
          Ta ludzkość to także Ty!
          Weź mamę, tatę, siostrę, dziewczynę, kumpla i do roboty. Odbubujcie iglicę.
          Naród będzie Wam wdzięczny!!!
    • Gość: Johann Re: Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 06:02
      Pi pierwsze katerdra w Szczecinie nie jest zabytkiem architektury wysokiej
      klas ( niestosowne jest porównanie z Bazyliką pw Najswietszej MP w Gdańsku-
      która jest najwiekszą ceglaną światynią świata!,że nie wspomnę o jej wartości
      arch i historycznej.A o kościele Mariackim to pisać nie będę każdy wie...)

Skąd i jakim prawem porownywanie do Gdańska i Krakowa..
      Znowu ta megalomania szczecińska znana w całej Polsce!
      A Katedra w Kołbrzegu...
      A najwspanialszy zabytek arch w zachodniopomorskiem Kościół w Stargardzie Szcz
      z powodu szczecińskiej blagi i megalomanii nikt nie wspomina.A szkoda!
      To wszystko zaczyna być takie szczecińskie! (ostatnio modne w Polsce
      określenie na LIPNE=PRZEKLAMANE)
      • Gość: tropiciel szczecińska blaga i megalomania-Pan A. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 07:04
        Facet:
        1. Nie wie , że można zwiedzać te wieżę i bilety są po prostu do nabycia !
        Blamaż typowo szczeciński. Pisz o czymś gdzie nie był, a przynajmniej
        dokładnie nie obejrzał i nie przeczytał.
        2. Nie myśli. Obok stoi dzwon. Nie jest zawieszony. Szczeciński , lokalny
        klown absztyfikant nie wie dlaczego.
        3. Ma chorobliwą megalomanię. Od razu WIELKI ROZMACH. A może tak od
        sygnaturki ?
        Typowa szczecińska blaga i megalomania!
        Wypowiedzi tego megalomana są takie szczecińskie!

a zawraca wszystkim dxxxę gadulstwem. To jakiś nadymany psychol pozujący na
        intelektualistę
        • absztyfikant Re: szczecińska blaga i megalomania-Pan A. 06.12.03, 13:03
          Czy ja kiedykolwiek nazwalem siebie intelektualista ? I po co te nerwy ? Czyzby
          stary forumowy znajomy w masce tropiciela ? Co mozna zwiedzac - wieze katedry ?
          A dzwon stoi chyba nie na wieki wiekow. Na razie magnetofon na wizy robi za
          dzwon. I to jest wlasnie typowo szczecinska prowizorka. Z prezydentem na
          czele. Pozdrawiam.
      • Gość: quba Re: Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 06.12.03, 13:43
        Z tego co ja słyszałem to szczecińska katedra jest jedynym zabytkiem klasy
        zerowej w naszym mieście, i choć jast ubogim krewnym wspomnianych świątyń w
        Gdańsku i w Krakowie to uważam ja za obiekt piękny i wspaniały zabytek,
        niestety zaniedbany. Poza tym katedra jakby ktos nie pamiętał została podczas
        wojny prawie doszczętnie zniszczona i zaledwie prowizorycznie odbudowana,
        docelowo powinno się zrekonstruować ścianę od strony ul. Grodzkiej, zabytkowe
        organy, ołtarz - także zniszczone w czasie wojny oraz wspomnianą wcześniej
        iglicę. Po pełnej odbudowie katedra bez wątpienia stałaby sie zabytkiem tej
        samej klasy co katedra w Gdańsku. Oczywiście koszt takiego przedsięwzięcia jest
        ogromny dlatego jest to kwestia lat a nawet dekad ale czas zacząć, tymczasem
        nie ma środków na zwyczajne remonty i konserwację, najwyższy czas ratować
        katedrę i przywrócić jej dawny wygląd.

A szczecińska megalomania, to śmiechu warte :))))))))))))))))))))))) z choinki
        się urwałeś ? Gdzie ty tu megalomanię widzisz ?! Wszyscy dookoła tylko mówią
        jak jest beznadziejnie w Szczecinie, że to najgorsze miasto w Polsce i że
        trzeba czym prędzej uciekać. Jak szukasz megalomani to jedź sobie do Poznania,
        Wrocławia i Warszawy tam ją znajdziesz. A o czym niby mamy rozmawiać o remoncie
        przystanku autobusowego na Rostockiej? Wtedy nie będzie megalomanii ?
    • absztyfikant podbijam............ 07.12.03, 21:23
    • Gość: quba SZANOWNA REDAKCJO !!! IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 07.12.03, 23:11
      Znów nie widać odzewu więc wchodzę oknem. Może redakcja nie wie o co nam
      właściwie chodzi. No więc chodzi nam o to czy redakcja nie mogłaby poświęcić
      skrawka strony w papierowym wydaniu na opinię eksperta np. z Politechniki
      Szczecińskiej w sprawie iglicy. Czy dzisiejsza technologia umożliwia
      wzmocnienie wieży i rekonstrukcję iglicy, oraz jaki byłby koszt takiego
      przedsięwzięcia. Myślę że warto się tą kwestią zająć gdyż dotyczy ona bardzo
      wartosciowego zabytku jakim jest katedra. Iglica wspaniale wpisałby się w
      skyline Szczecina ale pomysł jej rekonstrukcji nigdy chyba nie wyszedł poza
      forum dzięki Gazecie Wyborczej ma na to szansę.
    • Gość: quba podbijam IP: *.spx.pl / 213.155.175.* 10.12.03, 17:26
    • absztyfikant podbijam... podbijam.... 18.12.03, 15:18

• swarozyc Re: Wieza - katedra sw. Jakuba - zwiedzanie 18.12.03, 15:23
      to z tej wiezy - przy dobrej widocznosci - widac odlegly dobrobyt, oparty na
      dobrych podstawach katolickich...?:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka