Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem

20.10.09, 00:17
Świetne to jest: "urzędnicy MZD wybrali (hasła)".
Urzędnikom z MZD gratulujemy wykształcenia i praktyki marketingowej.
Obserwuj wątek
    • alienisko Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 02:16
      Taaa najlepiej hasło na 150 złów. Pacnijcie się po łepetynach.

"Pozdrów Bydgoszcz" jest dobre. Raz, że serdeczne, dwa sugeruje żeby
      odwiedzić, nie jest jednak jakoś nachalnie bezpośrednie, zwyczajnie
      przyjazne. Co więcej trzeba?
      • jaz0n Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 06:50
        Mi sie podoba to o rzucie beretem;)
        A z tymi długimi hasłami to kogos potargało- ludzie musieliby chyba zatrzymywac
        sie na odrobine lektury. Przy tablicy od razu nalezy parking zbudowac:)
    • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 07:12
      "Miasto zakompleksionych za 34 km"
      "Bydgoszcz znacznie wieksza od Lublina 34 km"

Wreszcie przyglupy przestana na stronach www i na forach wypisywac
      ze Bydgoszcz postawila a Torun nie.
      Teraz bveda sie rozpisywac przyglupy ile miesiecy pozniej torun
      postawil
      • hobbes1980 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 07:16
        Jeden juz zaczął...
      • mac_byd Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 11:07
        Na leczenie za późno.
      • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 13:41
        Miasto zakompleksionych za 34 km"
        > "Bydgoszcz znacznie wieksza od Lublina 34 km"

wiesz po czym sie poznaje klase ludzi? po tym, ze w bydgoszczy nikt
        nie chce zamiescic hasel typu: byla potega morska za 34
        kilometry...i ty twierdzisz, ze nie jestes zakompleksiony?

Wreszcie przyglupy przestana na stronach www i na forach wypisywac
        > ze Bydgoszcz postawila a Torun nie.
        > Teraz bveda sie rozpisywac przyglupy ile miesiecy pozniej torun
        > postawil

bo to wedlug ciebie nie ma znaczenia? cos takiego jak dotrzymywanie
        slowa jest widze dla ciebie obce...ale czego oczekiwac od kolesia,
        ktory poza uzywaniem inwektyw i pisaniem bzdur na forum( o gownianym
        lotnisku, popularnosci kopernika, rotacyjnej stolicy metropolii
        slaskiej, bylej potedze morskiej torunia) niczym innnym sie nie
        wyroznia?
    • albrecht_kalba Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 08:53
      Moja propozyjca to:
      "Wszystko co komuna zabrała Toruniowi po wojnie, już za 34km w Bydgoszczy"
      - mieszańcy z regionu, prawda Was wyzwoli ;P
      • patrzerealnie Pozdrów Bydgoszcz 20.10.09, 09:53
        Pozdrów Bydgoszcz - krótko i na temat.
        • szlachcic Re: Pozdrów Bydgoszcz 20.10.09, 11:00
          sprawa witaczy/zegnaczy powinna byc rozwiazana wspolnym zleceniem na
          oba i wspolnym konkursem dla mieszkancow.
          a wygrac powinny wlasnie takie zegnacze jak proponujesz.
          "pozdrow bydgoszcz" nie jest sztampowy
          do tego mogloby byc dolaczone logo miasta "spichrze"
          to samo w bydgoszczy o toruniu, ten ich witacz szalu nie robi

Problem jest tylko jeden
          Derenda nie bedzie mial o czym pisac na TMMB a wybitni forumowicze
          na forum
          a moze sie myle, WZD bedzie przeniesiony do torunia albo i nie
          to daje nieograniczone pole wypisywania bzdur a z mentalnoscia
          Derendy pisac mozna o tym do konca swiata
          Poza tym sa inne tematy. dlaczego tama na wisle bedzie budowana
          blizej torunia? przeciez bydgoszcz to metropolia
      • frych47 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 09:54
        czy chodzi o beret moherowy?
        • nionio_41 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 10:46
          Nie. O taki jasno zielonkawy wełniany z małą antenką u samej góry w rozmiarze S,
          z dyskretnie schowaną metką.
      • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 13:43
        Moja propozyjca to:
        > "Wszystko co komuna zabrała Toruniowi po wojnie, już za 34km w
        Bydgoszczy"
        > - mieszańcy z regionu, prawda Was wyzwoli ;P

koles nie kompromituj sie...slyszales cos o planowanym przeniesieniu
        wojewodztwa w 1940? nie planowali tego komunisci...

i dlaczego nie napiszesz co cio zli komunisci wam dali? a dali
        duzo...
        • buckshot Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 20:58
          planowali? przegłosowali? gdzie jest decyzja??? proszę o materiały
          archiwalne!!!
          • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 21:33
            buckshot napisał:

> planowali? przegłosowali? gdzie jest decyzja??? proszę o materiały
            > archiwalne!!!

Materiały archiwalne znajdziesz na forum bydgoskim :)
            Któryś z naszych sąsiadów zapodał kiedyś na forum hasło o reformie w 1940 z zastrzeżeniem "o ile się nie mylę". No i funkcjonuje to tak do dzisiaj.
            • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 22:04
              takie plany byly...niealeznie od tego po wojnie siedziby wladz plus
              zwiazane z nimi instytucje miescily sie w najwiekszych miastach...a
              bydgoszcz byla sporo wieksza od torunia...
              • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 22:37
                To, że Bydgoszcz była wtedy większa od Torunia, to sobie znalazłem.
                Ty znajdź, jeśli potrafisz te plany. Rzuciłeś hasło - udowodnij!
                • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 23:22
                  poszukam, ale nie wiem czy w necie sa...a to nie ja rzucilem tym
                  tekstem pierwszy...
                  • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 23:27
                    arafat11 napisał:

> poszukam, ale nie wiem czy w necie sa...a to nie ja rzucilem tym
                    > tekstem pierwszy...

Wiem. Rzucił to ktoś na forum bydgoskim i tak zostało :)
                • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 12:25
                  arafat11
                  "takie plany byly...niealeznie od tego po wojnie siedziby wladz plus
                  zwiazane z nimi instytucje miescily sie w najwiekszych miastach...a
                  bydgoszcz byla sporo wieksza od torunia... "

gilbert.grape napisał:

> To, że Bydgoszcz była wtedy większa od Torunia, to sobie znalazłem.
                  > Ty znajdź, jeśli potrafisz te plany. Rzuciłeś hasło - udowodnij!

Pomogę arafat11. W internecie nie szukałem,ale podam książkę. Mam nadzieje,że
                  wystarczy. Biegański Zdzisław, Jastrzębski Włodzimierz, Bydgoszcz jako ośrodek
                  administracyjny na przestrzeni wieków, Bydgoszcz 1998. Dla ułatwienia podam
                  strony 174-184.
                  • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 13:41
                    Pomogę arafat11. W internecie nie szukałem,ale podam książkę. Mam
                    nadzieje,że
                    > wystarczy. Biegański Zdzisław, Jastrzębski Włodzimierz, Bydgoszcz
                    jako ośrodek
                    > administracyjny na przestrzeni wieków, Bydgoszcz 1998. Dla
                    ułatwienia podam
                    > strony 174-184.

wielkie dzieki! pamietam, ze jeszcze na studiach gdzies o tym
                    czytalem, nie pamietam czy akurat w tej ksiazce...
                    teraz nie niestety moj dostep do fachowej literatury jest
                    ograniczony...
                    jeszcze raz dzieki i mam nadzieje,ze juz wszyscy torunianie przyjma
                    ten argument....
                    pozdrawiam
                  • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 16:25
                    lenovo200 napisał:

> Pomogę arafat11. W internecie nie szukałem,ale podam książkę. Mam nadzieje,że
                    > wystarczy. Biegański Zdzisław, Jastrzębski Włodzimierz, Bydgoszcz jako ośrodek
                    > administracyjny na przestrzeni wieków, Bydgoszcz 1998. Dla ułatwienia podam
                    > strony 174-184.

Do cytatów z książki się nie dokopałem, ale krótko streszczę to , co znalazłem w necie:

1. W 1926 r. podczas prac jednej z licznych komisji rządowych zdecydowano o zmianie przynależności Bydgoszczy do woj. pomorskiego i zlokalizowanie w niej stolicy województwa. Wskutek ostrych protestów Torunia plany te nie zostały ostatecznie zatwierdzone.

2. Ostatecznie ustawa z 12 VI 1937 r. o zmianie podziału administracyjnego kraju uchwalona w kontekście głośnego sporu o stolicę województwa pomorskiego, nie doprowadziła do zmiany siedziby urzędu.

3. Jednakże rywalizacja między miastami nie została zakończona. Przy okazji kolejnych korekt podziału administracyjnego (następna miała nastąpić w 1940 r.) „sprawa bydgoska” czekała na ponowne rozpatrzenie.

Podsumowując: w 1926 Bydgoszcz miała plany przejścia do woj. pomorskiego i stania się jego stolicą. Przeforsowała je na szczeblu centralnym. Toruń je "odforsował". Nic sę nie zmieniło.

W 1937 Bydgoszcz miała plany przejścia do woj. pomorskiego i stania się jego stolicą. Udało się przejść do pomorskiego. Stolicą pozostał Toruń.

W późniejszych latach Bydgoszcz dalej walczyła o stołeczność, a jak się domyślam Toruń był przeciwny.

Na rok 1940 zaplanowano kolejną reformę administracyjną kraju. Czy były już podjęte jakieś decyzje odnośnie stołeczności Bydgoszczy lub w ogóle jakiekolwiek decyzje? Tego już nie znalazłem.

Źródło:
                    www.nasza.bydgoszcz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=29
                    Żeby nie było tak całkiem poważnie, to muszę przyznać, że "przedwojenny pradziadek Całbeckiego" był skutecznym lobbystą stołeczności Torunia :)
                    • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 19:38
                      "Od początku prac komisji zajmujących się projektami reformy terytorialnego
                      podziału kraju,podnoszona była sprawa ewentualnego przeniesienia siedziby władz
                      województwa pomorskiego z Torunia do Bydgoszczy". Cytat pochodzi z książki
                      Biegański Zdzisław, Jastrzębski Włodzimierz, Bydgoszcz jako ośrodek
                      administracyjny na przestrzeni wieków, Bydgoszcz 1998. Fragment nie tyczy się
                      sytuacji konkretnie przewidzianej na rok 1940,ale nie można odrzucić tezy co
                      mogło by się stać w 1940. Z resztą "Nowy podział na województwa został
                      przeprowadzony w zasadzie bez większych korekt,wzdłuż granic ustanowionych przez
                      państwa zaborcze i jak już podkreślono,traktowany był jako prowizoryczny i
                      tymczasowy". "Zdaniem A. Piskozuba podział terytorialny kraju z regionalnego
                      punktu widzenia okazał się zupełnie sztuczny i sprzeczny z typologią ośrodków
                      regionalnych rożnego szczebla". "Toteż od samego początku wysuwano liczne
                      postulaty jego rewizji i zatarcia granic zaborczych". Nie będę spekulował co by
                      było w 1940r ,ale stwierdzam fakt ,że Bydgoszcz była brana pod uwagę przy
                      ewentualnej zmianie siedzimy województwa.

• gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 20:23
                        Podsumowując (jeśli ktoś to czyta, oprócz samych piszących :)):

Idea województwa ze stolicą w Bydgoszczy, nie jest li tylko pomysłem władz komunistycznych po 1945 roku.
                        • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 20:47
                          dokladnie...
                          dlatego za nieuczciwe uwazam glosy co niektorych, ze komunsci
                          zabrali wojewodztwo, zdegradowali torun i rozbudowali
                          bydgoszcz...sprawa byla o wiele bardziej zlozona i torun tez po
                          wojnie wiele zyskal, kto wie czy nawet nie wiecej, gdyz umk jest do
                          dzis a po bydgoskim sprzed 40 lat nie ma juz sladu;-)
                          • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 20:53
                            arafat11 napisał:

> dokladnie...
                            > dlatego za nieuczciwe uwazam glosy co niektorych, ze komunsci
                            > zabrali wojewodztwo, zdegradowali torun i rozbudowali
                            > bydgoszcz...sprawa byla o wiele bardziej zlozona i torun tez po
                            > wojnie wiele zyskal, kto wie czy nawet nie wiecej, gdyz umk jest do
                            > dzis a po bydgoskim sprzed 40 lat nie ma juz sladu;-)

Trzeba pamiętać przy tym ,że po 45' było więcej miast i więcej trzeba było
                            obdarowywać( po równo:P). Gdańsk już nie był wolnym miastem,wiec województwo
                            pomorskie nie miało już sensu bytu w takim kształcie i z takimi stolicami. To
                            nawet mimo wszystko logika nakazuje zmienić granice administracje. Ktoś musiał
                            to zrobić ,a wypadło na komuchów.
                          • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 21:12
                            arafat11 napisał:

> dlatego za nieuczciwe uwazam glosy co niektorych, ze komunsci
                            > zabrali wojewodztwo, zdegradowali torun i rozbudowali
                            > bydgoszcz

Podobnie ja uważam, że nieuczciwe są głosy o tym , jakoby UM obecnie promował Toruń, a degradował Bydgoszcz :)

Aczkolwiek w dyskusję nt. obecnej polityki, jak i polityki władz powojennych nie dam się wciągnąć. Na pewno nie w tym wątku :)
                            • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 21:35
                              gilbert.grape napisał:

> arafat11 napisał:
                              >
                              > > dlatego za nieuczciwe uwazam glosy co niektorych, ze komunsci
                              > > zabrali wojewodztwo, zdegradowali torun i rozbudowali
                              > > bydgoszcz
                              >
                              > Podobnie ja uważam, że nieuczciwe są głosy o tym , jakoby UM obecnie promował T
                              > oruń, a degradował Bydgoszcz :)
                              >
                              > Aczkolwiek w dyskusję nt. obecnej polityki, jak i polityki władz powojennych ni
                              > e dam się wciągnąć. Na pewno nie w tym wątku :)

Dlaczego??:]. Konstruktywna rozmowa zawsze jest mila:].
                            • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 21:54
                              Aczkolwiek w dyskusję nt. obecnej polityki, jak i polityki władz
                              powojennych ni
                              > e dam się wciągnąć. Na pewno nie w tym wątku :)

ok, wiec na razie kazdy ma swoje zdanie;-) moze kiedys bedzie lepszy
                              watek do takiej dyskusji....
                              • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:09
                                Na poprawę humoru przed snem:)

miasta.gazeta.pl/miasto/0,0.html
                                Na mapce widać wyraźny wpływ lobby toruńskiego na informatyków portalu gazety. Aktywny obszar Torunia prawie dwa razy większy od Bydgoszczy :)
                                • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:11
                                  gilbert.grape napisał:

> Na poprawę humoru przed snem:)
                                  >
                                  > miasta.gazeta.pl/miasto/0,0.html
                                  > Na mapce widać wyraźny wpływ lobby toruńskiego na informatyków portalu gazety.
                                  > Aktywny obszar Torunia prawie dwa razy większy od Bydgoszczy :)

Nawet lokalizacje się zgadzają:P na mapie:]
                                  • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:17
                                    > Nawet lokalizacje się zgadzają:P na mapie:]

A właśnie. Przenieśli Was gdzieś w okolice Piły. Witacz nieaktualny! :)
                                    • gilbert.grape Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:20
                                      Z Piłą przesadziłem. To coś koło Gostycyna :)
                        • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 20:48
                          gilbert.grape napisał:

> Podsumowując (jeśli ktoś to czyta, oprócz samych piszących :)):
                          >
                          > Idea województwa ze stolicą w Bydgoszczy, nie jest li tylko pomysłem władz komu
                          > nistycznych po 1945 roku.

Mam nadzieje,że nie tylko my:p,bo trochę się napisałem:P
                          • buckshot Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 21:12
                            Bydgoszcz aspirowała, planowała a wręcz domagała się stolicy
                            województwa juz od lat 20tych XX wieku przez wiele lat zresztą.Toruń
                            podobnie starał się o lokację dla uniwerku która została zdaje się
                            zatwierdzona (na poczatku filia UAM ale to normalne bo trzeba od
                            czegoś zacząć). Odnośnie Bydgoszczy decyzji w sprawie stołeczności
                            nie było.

Musimy sie z faktem zgodzić, że tylko i wyłacznie właśnie dzięki
                            komunistom zaraz po wojnie doszło do tej zmiany i stolice
                            przeniesiono. Szkoda, że nie tylko urzędników ale również inne
                            instytucje z tym wszystkim niezwiązane:) Lata siedemdziesiąte mamy
                            dwie stolice. Lata dziewiećdziesiąte, walka na nowo i
                            dwustołeczność. Zapewne temat powróci. :))
                            • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 21:34
                              buckshot napisał:

> Bydgoszcz aspirowała, planowała a wręcz domagała się stolicy
                              > województwa juz od lat 20tych XX wieku przez wiele lat zresztą.Toruń
                              > podobnie starał się o lokację dla uniwerku która została zdaje się
                              > zatwierdzona (na poczatku filia UAM ale to normalne bo trzeba od
                              > czegoś zacząć). Odnośnie Bydgoszczy decyzji w sprawie stołeczności
                              > nie było.
                              >
                              > Musimy sie z faktem zgodzić, że tylko i wyłacznie właśnie dzięki
                              > komunistom zaraz po wojnie doszło do tej zmiany i stolice
                              > przeniesiono. Szkoda, że nie tylko urzędników ale również inne
                              > instytucje z tym wszystkim niezwiązane:) Lata siedemdziesiąte mamy
                              > dwie stolice. Lata dziewiećdziesiąte, walka na nowo i
                              > dwustołeczność. Zapewne temat powróci. :))

Nie zgadzam się z tobą. Trzeba zawsze brać pod uwagę okoliczności tamtych
                              czasów. Toruń został stolica województwa tylko dlatego ,ze Gdańsk był wolnym
                              miastem. Jak wyczytałem w książę "Nowy podział na województwa został
                              przeprowadzony w zasadzie bez większych korekt,wzdłuż granic ustanowionych przez
                              państwa zaborcze i jak już podkreślono,traktowany był jako prowizoryczny i
                              tymczasowy".Jakby nie było komuchów ktoś inny by wprowadził nowy podział
                              administracyjny. Można nawet zapytać czego my wszyscy nie zawdzięczamy komuchom?

kid_cassidy(17.10.09, 14:01)Lata wspólnej koegzystencji pokazały jakie moga byc
                              realia. To tak ku pamieci dla pasjonatów i zwolenników.
                              • buckshot Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:17
                                lenovo200 napisał :
                                Nie zgadzam się z tobą. Trzeba zawsze brać pod uwagę okoliczności
                                tamtych czasów. Toruń został stolica województwa tylko dlatego ,ze
                                Gdańsk był wolnym miastem.itd.

Ja napisałem o fakcie. A faktem jest to, że po wojnie akurat
                                Bydgoszczy bardziej sprzyjali komuniści. Toruń miał wiecej szcześcia
                                przed wojną. Gdańsk był wolnym miastem i basta.:)
                                Zreszta niewiadomo co by było gdyby np. nie było wojny i takiego
                                podzialu granic po niej (Polski Gdansk itd). Gdyby troszke inaczej
                                skonczyła sie wojna to granica mogłaby rownież przebiegać wzdłuz
                                Wisły, mogło by nie byc Polski itd. Ułozyło sie tak nie inaczej.

lenovo200 napisał : Jakby nie było komuchów ktoś inny by wprowadził
                                nowy podział administracyjny......

Kolejne gdybanie zupełnie niepotrzebne:))) (moze tak może nie), Co
                                by było gdyby Toruń bądz Bydzia była np. wyludniona w czasie wojny.
                                Albo w razie zwycięstwa demokracji zaraz po wojnie z obawy, że
                                Bydgoszcz była w wiekszym stopniu przesiąknieta socjalizmem stolica
                                byłby np. Toruń. Nie ma co wiecej na ten temat gaworzyć, jest jak
                                jest i gadką nic tutaj nie zmienimy.
                                • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:30
                                  Ja napisałem o fakcie. A faktem jest to, że po wojnie akurat
                                  Bydgoszczy bardziej sprzyjali komuniści

Co masz na myśli??. W jaki sposób sprzyjali??
                                  • lenovo200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:35
                                    W ogóle jak sadziłem zagadnieniem było pytanie, czy były jakieś przymiarki na to
                                    żeby stolica została Bydgoszcz(przed 1939),a nie kto tego dokonał. To są dwa
                                    rożne tematy. Bez gdybania:].
                                  • buckshot Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:49
                                    Od razu centralne władze PRL bez konsultacji przeniosły jak im
                                    czapka stała. Z racji ze Bydgoszcz była w wiekszym stopniu
                                    robotnicza a co za tym idzie bardziej sprzyjała władzy, Toruń nie
                                    miał nic do powiedzenia.

W demokratycznym państwie nie tylko populacja warunkuje to czy dane
                                    miasto jest stolicą regionu, państwa, siedzibą landu czy tez nie jest
                                    (patrz np waszyngton czy camberra - 8me miejsce pod wzgledem
                                    ludnosci). Stolice wielu państ sa często małe (decyduje np.
                                    centralne połozenie, dobrze rozwiniety układ dróg, dostateczna ilośc
                                    budynków itd.
                                    Po wojnie decydujace znaczenie mieli towarzysze zasiadający w
                                    Warszawie na wysokich stołkach. Zapewne w tym momencie miała ich
                                    wiecej Bydgoszcz (dobrze prosperujacych komunistów):)). Ot wsio.
                                    • buckshot Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:55
                                      Odpowiedzialem na Twoje pytanie.
                                      -Co masz na myśli??. W jaki sposób sprzyjali??
                                      Ok koniec na ten temat bo w ogole inne sprawy porusza post:)))
    • mariussz_tor Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 12:02
      "Im szybciej dojedziesz tym szybciej wrócisz"
      "Zawrócisz już w Fordonie"
    • joachimzwielkim Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 12:12
      "Bydgoszcz 34 km.
      Z powrotem tyle samo.
      Wracaj czym prędzej"
    • muvon200 Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 12:54
      "pozdrów Bydgoszcz" rewelacyjny pomysł na hasło. Bardzo mi się podoba.
      Przyjazne, i serdeczne. Czy przejdzie? Zobaczymy. Szlachcic jak widziałem tu z
      komentarzy juz kupuje spraya :).
      • tryg.sk11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 13:08
        "Wszystko co komuna zabrała Toruniowi po wojnie, już za 34km w Bydgoszczy" popieram
        • frych47 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 13:25
          Rzucać moherkiem to nie ładnie, co na to słuchacze RM.
      • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 13:50
        > Szlachcic jak widziałem tu z komentarzy juz kupuje spraya :).

wiec jednak masz problemy z czytaniem bo rozumiesz cos zupelnie
        odwrotnego niz powyzej napisalem
        ale nie martw sie muvon, fanatycy zawsze doszukuja sie potwierdzenia
        swoich teorii

• apator22 Bydgoszcz zaorac, ta-rura rura, Bydgoszcz zaorac.. 20.10.09, 19:49
      " Bydgoszcz ? VENI, VIDI, VICI" - APATOR !
    • hecer Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 20:51
      "Bydgoszcz - 34 km na zastanowienie"

• muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 20.10.09, 22:18
        Czym rózni się Twoje pisanie od pisania tych których krytykujesz?
        • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 08:50
          muvon200 napisał:

> Czym rózni się Twoje pisanie od pisania tych których krytykujesz?

hecer jest krytyczny tez do swojego miasta
          mu i mi mozesz zarzucac ze lubimy sie przypierd.....
          ja i pewnie on odpowie ze krytykujac chcemy aby bylo lepiej wiec to
          przypierd.... ma pewien cel
          co wyczyniasz ty na forum kazdy wie, mozna sie czasami mylic, mozna
          czasami zbyt mocno nagiac fakty, mozna byc czasami zlosliwszy ale
          twoja egzystencja na forum muvon to nienawisc do Torunia i
          propaganda sukcesu Bydgoszczy
          • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 12:45
            > twoja egzystencja na forum muvon to nienawisc do Torunia i
            > propaganda sukcesu Bydgoszczy

możesz sobie tak myśleć. Twoje prawo. Genberalnie mam to już głeboko w .. poważaniu

a co do pana Hecera to nie chodziło mi o całe jego pisanie, ale o
            "Bydgoszcz - 34 km na zastanowienie"

i tego dotyczyło pytanie
            • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 13:44
              > możesz sobie tak myśleć. Twoje prawo.

to jest tak oczywiste muvon i tak jaskrawe ze nawet slepy to moze
              zobaczyc
              • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 21.10.09, 22:04
                Są jednak tacy, którzy widzą to zupełnie inaczej. Ale to przeciez są "kretyni" i
                się nie liczą co nie?
                • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 07:29
                  a kto tak widzi? ty? arafat? macbyd? tlls? Derenda?
                  elita sie dobrala
                  • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 09:30
                    tak myślałem, że siuę nie liczą. Niestety nie mam listry z nazwiskami i peselami
                    którą mógłbym przedstawić. Nie mam więc dowodów i argumentów więc muszę
                    wymięknąć przed majestatem. O wybacz wielki, że Ciebie zlekceważyłem i śmiałem
                    bez tej listy napisać, że ktoś oprócz mnie i niebędący kretynem bydgoskim, myśli
                    jeszcze tak jak.
                    • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 11:02
                      muvon o twojej rzetelnosci badz nie, zakompleksieniu badz nie czy
                      robieniu popagaandy lub nie swiadcza proporcje w postach w ktorych
                      piszesz o Toruniu i Bydgoszczy w kontekscie pozytywow i negatywow
                      to jest argument
                  • hecer Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 10:23
                    szlachic, możesz ignorować tych trolli? czy musisz spamować?
                    • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 11:03
                      hecer napisał:

> szlachic, możesz ignorować tych trolli? czy musisz spamować?

poki co hecer bawi mnie z nimi "dyskusja"
                      • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 13:09
                        i wzajemnie hahahahahahahahahaha. Uwielbiam widzieć Twoją bezsilność i
                        wymyślanie w związku z tym niczym nieudokumentowanych tak zwanych argumentów :)
                        • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 13:22
                          Bydgoszcz - potega konferencyjna Polski
                          argument muvona - bo jest opera ktora ma najwyzszy wspolczynnik
                          przyznamany miejscu na konferencje

muvon, zrozum ze to ze ktos ma najwiekszy i najdrozszy stol nie
                          znaczy ze najlepsze jedzenie jest na tym stole
                          muvon, miejsce konferencji wybiera sie przede wszystkim ze wzgledu
                          na atrakcyjnosc miejscowosci
                          i masa przykladow w ktorych miejscami konferencyjnymi sa Zakopane,
                          ciechocinek, Lichen ktore posiadaja baze raczej marna
                          opera bydgoska jest atutem wtedy gdy konferencja jest duza, to
                          wielkosc przede wszystkim ogranicza konferencje z duza iloscia
                          uczestnikow.
                          Bydgoszcz jest przecietniakiem w konferencjach, Torun tez, tylko ze
                          Torun od niedawna na to postawil a na efekty trzeba czekac
                          Prosilem cie wielokrotnie, mowiles o potedze, podaj statystyki
                          zawsze konczyles dyskusje ucieczka bo uznawales ze argument "mamy
                          opere" jest powazny
                          w kontekscie potegi czyli wielkiej liczby konferencji to ZADEN
                          argument
                          • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 13:45
                            :)))))). Fajnie to napisałeś tylko szkoda, że to Twoje wymysły i interpretacja.
                            Ale przecież jestem "bydgoskim kretynem" to i udowodnić Ci nie będę umiał
                            niczego nawet dysponując danymi z wiarygodnego źródła.
                            Nadal więc pozostaje mieć fajną rozrywkę z czytania Twojego miotania się
                            pomiędzy własną wyobraźnią, a wycinkami postów które interpretujesz w sobie
                            tylko znany sposób
                            • szlachcic Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 14:27
                              > Ale przecież jestem "bydgoskim kretynem" to i udowodnić Ci nie
                              >będę umiał

tak sadze nie po jednym twoim wpisie a to analiza po caloksztalcie
                              oczywiscie mozesz sam sie uwazac za inteligentnego rzetelnego
                              niezakompleksionego forumowicza
                              pytanie tylko po co sam siebie chcesz oszukiwac
                          • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 16:00
                            Bydgoszcz - potega konferencyjna Polski
                            > argument muvona - bo jest opera ktora ma najwyzszy wspolczynnik
                            > przyznamany miejscu na konferencje

wtedy pisalismy, ze jest potega w naszym regionie nie w calym
                            kraju...a to mala roznica...
                            co do reszty, ja wiem, ze liczy sie miejsce, stad zakopane i innne
                            kurorty...ale akurat torun sie na to nie zalapal, przynajmniej na
                            razie...
                            co do argumentow, pisalem ci,z elicza sie tylko duze konferencje
                            gdyz male( na 200-500 osob) to mozna zorganizowac w dowolnym
                            (prawie) hotelu w naszych miastach, gdyz prawie kazdy 3 i 4
                            gwiazdkowy ma centrum konferencyjne...
                            mowimy o duzych konferencjach na 1000-2000 ludzi...wtedy podalem ci
                            3 konferencje ktore sie odbeda do konca roku w bydgoszczy( kazda po
                            minimum 1500 uczestnikow) a ty podales jedna w toruniu, ktora
                            odwolano....
                            jakich jeszcze chcesz dowodow?
                            poza tym fakt, ze centrum w operze caly czas jest rozbudowywane
                            swiadczy o tym ze jest na nie zapotrzebowanie...w toruniu czegos
                            takiego nie ma...to tez o czyms swiadczy...no i to, ze w bydgoszczy
                            jest wiecej lozek w hotelach wyzszej klasy tez jest jakims dowodem
                            na to, bo kto niby w nich nocuje? a budowane sa kolejne....

Torun od niedawna na to postawil a na efekty trzeba czekac

a bydgoszcz postawila na to wczesneij i efekty juz ma( w naszym
                            regionie jest najwiekszym organizatorem takich imprez)...zobaczymy
                            czy torun osiagnie taki poziom i kiedy...

a jak tam twoje argumenty( dowody)na rotacyjna stolice metropolii
                            slaskiej? pokaz ze jestes mezczyzna....
                            • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 20:36
                              nie no nie dałeś poświadczonych u notariusza zeznań urzędników i nie masz
                              odnośnika do tabel i danych z wiarygodnych źródeł. Nie jesteś wiarygodny dla
                              Szlachcica. On jeno sobie wierzy na słowo, nawet jeśli "fakty" sam
                              wymyślił
                              . My za to jesteśmy nierzetelni, bo nie dajemy odnośników, sygnatur
                              dokumentów i zeznań z podpisami i peselami. On może gdybać. Twoje dane są do
                              bani wiesz ;)?
                              • arafat11 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 22.10.09, 22:53
                                Twoje dane są do
                                > bani wiesz ;)?

wiem;-) ale mysle, ze inni maja troche wiecej rozumu niz szlachcic i
                                troche mniej kompleksow i nienawisci do bydgoszczy i dlatego
                                rozumieja moje posty;-)
                                • muvon200 Re: Bydgoszcz bardzo blisko. O rzut beretem 23.10.09, 09:34
                                  > wiem;-) ale mysle, ze inni maja troche wiecej rozumu niz szlachcic i
                                  > troche mniej kompleksow i nienawisci do bydgoszczy i dlatego
                                  > rozumieja moje posty;-)

myślisz o tych 99% procentach forowiczów? Masz rację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka