kilokitu Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:16 Takie postępowanie księży zraża ludzi do kościoła. Widać, że liczy się tylko kasa a nie zbawienie człowieka. Wielu odchodzi od kk. Niektórzy piszą na ten temat książki: www.czytelnia.jezus.pl/ksiazki/dlaczego_wystapilem.html Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar571.0 Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:22 Duszpasterstwo zaczyna handlować tym co nie powinno zwarzywszy na kodeks w słowach: Darmo nauki wzięliście, darmo też i dawajcie.Jakże znane są te słowa Każdemu jeśli ktoś czyta Księgę.I nie ma tam mowy o jakimś poście od jedzenia ale o postępowaniu.Nie wiem skąd taka myśl tkwi w naucvzycielach kościelnych jednocześnie pobierając opłatę każdemu kto chce nie uczestniczyć w ograniczeniu pożywienia.Nie można intepretować odmiennie wypowiedziane słowa przez Jezusa po to tylko by czerpać korzyści dla siebie myląc zdania w odniesieniu do tak zwanego postu.Post odnosi się wyłącznie do czynów które nie są zgodne z Pismem i które urągają człowiekowi wskazyjące napostępowanie jego wartości,Prawdy,Miłości.To ma znaczenie istotne do powściągania się od złego postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:25 Lutry i inna hołota to sataniści, w piekle się będą smażyć. Dziwi mnie postępowanie młodych, płacą tysiące za wesele a za ślub nie chcą. Ale obłudni jesteście, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_sceptyk Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 11:30 Powiedz ze sobie jaja robisz... Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 12:46 ponury_sceptyk napisał: > Powiedz ze sobie jaja robisz... no niestety taka prawda....na wesele mozna wydac np. 20 tysia ale 300 zl za zmiane dnia to juz straszny zal i pretensje Odpowiedz Link Zgłoś
kilokitu Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 12:23 Każda sekta mówi, że tylko u niej jest zbawienie a cała reszta jest w błędzie. Zastanów się nad sobą i poczytaj tę książkę: www.czytelnia.jezus.pl/ksiazki/dlaczego_wystapilem.html Odpowiedz Link Zgłoś
asienka13 miała ślub w piątek i też były problemy 10.11.09, 09:27 W tym roku braliśmy slub w piątek poza moja parafią i parafią narzeczonego. W mojej katedralnej parafii ksiądz powiedział (cytuję): "odpowidnio Panią skazujemy i wystawimy licencję"... Pojechaliśmy do parafii narzeczonego. Ksiądz wystawił licencję z informacją, że pobierają dobrowolną ofiare. Daliśmy 30zł, na co ksiądz się skrzywił i powiedział, że powinno być tego co najmniej dwa razy więcej... W kościele, w którym braliśmy ślub nie było absolutnie żadnych problemów. Ksiądz super, żadnych dodatkowych opłat. Zasugerował jedynie na mszy aby piątkowy post przenieść na jakiś inny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Re: miała ślub w piątek i też były problemy 10.11.09, 11:25 W 1986 umarl moj dziadek. Do osciola nie chodzil, bo mial ponad 80-tke ibylo mu za daleko.Mialtrzy zony(dwie rozwiedzione, trzecia umarla). Mama olozyla ksiedzu 3tysiace owczesnych zlotych, ale ksiadz nadal patrzyl sie ponuro. Dolozylamu jeszcze 2 tysiace to sie usmiechnal, oplate zainkasowal i bez dasow i glupich komentarzy pochowal dziadka. To sa i byly pazerne kanalie. Odpowiedz Link Zgłoś
1ndjamena CENNIK mojego ślubu dla zainteresowanych 11.11.09, 17:04 Także bralismy z mężem ślub nie w swojej parafii. Rozumiemy, że ceremonie wiaza sie z oplatami, ale slub nauczyl nas, ze sa trzy rodzaje księdzy: 1) altruisci-co laska oznacza rzeczywiscie co laska, jak dasz 20 zl za zapowiedzi (papierek) to jest to jak najbardziej ok, moj ksiadz jak zaoferowalam pieniazki za licencje machnął ręką i powiedzial pomódlcie się lepiej (dowiedzialam sie wczesniej z netu ze licencja "kosztuje" zwykle połowę ślubu) 2) pazerni- w parafii mojego męża ślub kosztuje od 1200 do 1700 zl, a jest to parafia wiejska w ktorej jest po prostu bieda z nędzą, strasznie ubodzy ludzie, w razie niezaplacenia calosci ŻĄDANEJ kwoty ksiądz podejdzie do panny młodej jak się szukuje by wejsc do ołtarza i zażąda uiszczenia reszty, jak panna mloda powie, ze uisci brakujaca oplate pozniej to odprawi msze w taki sposob zeby zepsuc ją w sposob najlepszy jak potrafi (to sie zdarzylo naszej kolezance, mielismy nieszczescie byc na tej mszy, dobrze ze wytrzymala i sie nie poplakala, ja bym taka silna nie byla) aha-zapowiedzi w tej parfii to od 250 zl w górę) 3) no i są oczywiscie księza po środku, ale i u nich mogą panowac zaskakujące zasady: w parafii w ktorej bralismy ostatecznie slub "cena" wynosiła 500 zl, ale jak przyszlo do kasowania to okazalo sie ze pomylkowo poproszono od nas 350 zl (roznica w cenie pochodzila stąd, że nie bylismy parafianami) Tą wiliczankę przedstawiam tym wszystkim, którzy tak jak ja nie wiedzieli ile wynosi co łaska, zeby jako narzeczeni mieli orientację z jakimi cenami trzeba sie liczyc. Zwykle zasada jest jedna: co parafia to cennik Odpowiedz Link Zgłoś
galileo-hk Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:29 Cytat: "Przy czym kwota taka powinna być przeznaczona na cele charytatywne, dla ubogich lub dzieci z domu dziecka." Wezykiem Jasiu, wezykiem ! Juz to widze. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a u Tadka na imieninach- Toruń 24 X br- FOTO 10.11.09, 09:30 mazowsze.racja.org.pl/news.php?readmore=17 Odpowiedz Link Zgłoś
emma-peel Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:43 A my braliśmy ślub wprawdzie w sobotę, ale za to w grudniu, w Adwencie. W bardzo katolickim kraju pt. Hiszpania. Nie zapłaciliśmy ni pesety (wtedy jeszcze obowiazujacej) ni za ślub, ni za dyspensę. To co, jest ważny, czy nie? Czy będziemy się za to smażyć w piekle? Ciekawe, że to OBOWIAZUJACE PRAWO KANONICZNE w każdym kraju obowiazuje na innych zasadach... Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 13:05 Hiszpania pedala zapatero nie jest katolickim krajem Odpowiedz Link Zgłoś
emma-peel Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 16:08 Lai, zdejmij dziecko berecik (moherowy) i puknij sie. Jak jeszcze zyjesz, to sie puknij drugi raz. Jak ja uwielbiam te polskie¨"laiowe" klimaty na forum:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 11.11.09, 09:33 emma-peel napisała: > Lai, zdejmij dziecko berecik (moherowy) i puknij sie. Jak jeszcze > zyjesz, to sie puknij drugi raz. > Jak ja uwielbiam te polskie¨"laiowe" klimaty na forum:-))) ograniczona psychicznie probuje dawac rady innym...dobre....radia maryja nie slucham, ale porownianie mnie do moherowego bereta swiadczy tylko o twoim ograniczeniu i malostkowosci Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:44 Potrzebna kolejna reformacja. W Kościele czci się złotego cielca, a nie Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
okoani Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:54 Ja brałam ślub w innej parafii niż moja właściwa, nie była to też parafia mojego męża. I w żadnym z tych 2 kościołów nie mówiono mi o żadnych opłatach, w jednym nawet nie płaciliśmy nic za zapowiedzi i sporządzenie protokołu przedślubnego. A dla tych co się tak bulwersują opłatami za ślub, chrzest czy inne - przecież jak idziecie do urzędu, to za wszystkie odpisy też płacicie, więc dlaczego za czynność typowo administracyjną (wydanie metryki chrztu) kościół ma nie pobierać opłaty? Oczywiście nie mówię tu o setkach złotych, ale te 20-50 zł jest jak najbardziej w porządku. Nie bądźmy więc hipokrytami. A wszystkie przypadki nadużyć ze strony księży trzeba po prostu zgłaszać w kurii - najlepiej zebrać grupę osób, która będzie ją "nękać" zgłoszeniami, by na pewno się daną sprawą zajęła. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:22 W Warszawie na cmentarzu w Wilanowie za miejsce pochówku trzeba uiścić opłatę księdzu developerowi w wysokości 100.000 zł! Odpowiedz Link Zgłoś
orkiszon Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 09:55 Naszego syna dopiero w 3 z kolei kościele udało nam się ochrzcić: w parafii ksiądź nie dał rady w czwartek, w sąsiedniej nie był przekonany, że w naszej parafii ksiądz nie da rady, szukał podtekstów, w nastepnej - też miał dużo do gadania, że to niemożliwe, by ksiądz w parafii nie mógł w tygodniu ochrzcić dziecka, ale łaskawie udzielił sakramentu. Dla mnie to był cyrk, jak wspomnę. O kasę nie chodziło - płaciliśmy konkretnie, u siebie i na wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:01 To nie ma nic wspólnego z Jezusem. Wszystkiemu winien Szaweł, który zinstytucjonalizował kościół. precz. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:13 tryg.sk11 napisał: > To nie ma nic wspólnego z Jezusem. Wszystkiemu winien Szaweł, który > zinstytucjonalizował kościół. precz. Co się czepiasz Pawła-Szawła? Bez niego nie byłoby chrześcijaństwa w ogóle, pozostałoby zapomnianą sektą żydowską, której ślady może by odkopano po 2 tys. lat, albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 11:52 szczerze mówiąc tak byłoby najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
loader w polandzie z religią jak z narkomanią... 10.11.09, 10:00 na własną prośbę płacisz za coś co podstępnie niszczy twe zdrowie i życie... Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: w polandzie z religią jak z narkomanią... 10.11.09, 10:51 loader napisał: > na własną prośbę płacisz za coś co podstępnie niszczy twe zdrowie i życie... oj, myślałem że piszesz o małżeństwie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:05 To skandal co kler wyczynia w Polsce! Księża traktują społeczeństwo jak przygłupów.Kto i kiedy poloży kres temu bezprawiu w otumanianiu ludzi? Ciemnego ludu jest coraz mniej!Ale nawet te wierne owieczki zaczynają głośno krytykować pazerność i zakłamanie "urzędników"kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-44 Ranking 10.11.09, 10:06 A ja proponuję coś zwykłego. Gazeta ogłasza [z aktualizacją "on line"]ceny posług w poszczególnych parafiach.Jestem przeciwny pojęciom "co łaska".Mogą być np.znżki dla emerytów,studentów itp. Konkretnie - posluga -cena. Takze miejsce na cmentarzu,jego prolongata.A także szokujący "procent" [ile?]od wartości postawionego tam pomnika. Poczujemy się normalnie. Do dziełą Gazeto! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Ranking 10.11.09, 10:27 > Konkretnie - posluga -cena. Wtedy pójdą tam gdzie taniej, może nawet do szatana :D Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: Ranking 10.11.09, 12:47 Własnie...procent od nagrobka. Dlaczego ? Przeciez kancelaria cmentarna o niego nie dba... Opłate za ew. rozebranie poniosę ja, wiec dlaczego mam płacic cmentarzowi za postawienie pomnika ? Odpowiedz Link Zgłoś
crusader W jakim celu pisze Pani ten artykuł ? 10.11.09, 10:16 Pytanie, które jawi się jako retoryczne, jednakże zadam je. Mało tego, spróbuję sobie na nie sam odpowiedzieć. Jeżeli jest Pani katoliczką/chrześcijanką (niepotrzebne skreślić), to adekwatnym komentarzem do tego tekstu byłby fragment:"...nie sądźcie a nie będziecie sądzeni". Jeżeli nie proszę sobie odpowiedzieć na pytanie:" O co walczę?". O czyje prawa Pani walczy? Czy w zaistniałej sytuacji ktoś kogoś do czegoś zmusza !!!??? Czy ktoś jest ZMUSZONY do: postu, ślubu w Kościele, celibatu etc. ?? Chcę-poszczę. Nie chcę-nie poszczę. Ktoś mi każe płacić (sic!)za "zwolnienie" z postu.Paranoja. Zabieram d..e w troki i idę do drugiego,trzeciego....kolejnego Kościoła. Jeżeli mi na tym zależy. W Kościele jak w każdej innej instytucji pracują/działają/są, ludzie. Jak inni ludzie, są mądrzejsi, głupsi, popełniają błędy... jak każdy inny człowiek w każdej innej instytucji. Co miał na celu Pani artykuł? Udowodnienie, że są na świecie ludzie ułomni, ograniczeni, głupi? Jeżeli tak to udało się Pani. Jest to prawdą. Ale czy uważa Pani, że czytelnicy GW o tym nie wiedzą? To są w większości przypadków inteligentni ludzie i przekazywanie im prawd oczywistych jest poniekąd uwłaczające ich inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcyc Re: W jakim celu pisze Pani ten artykuł ? 10.11.09, 10:30 Dokładnie, twoje pytanie jest retoryczne. Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno: Dlaczego nie pisać o tego rodzaju rzeczach dziejących się w kościele skoro pisze się w podobnym tonie o urzędach, samorządach, uczelniach itp, itp czyli o różnych aspektach ludzkiej aktywności do której należy również i kult religijny oraz jego obsługa. Odpowiedz Link Zgłoś
india.only warto pokazywać! 10.11.09, 10:49 kościół oczernia niewierzących, dlaczegóż by nie pokazywać haniebnych stron kościoła. Warto, choćby dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić ze swoimi wątpliwościami. Warto pokazać obłudę tak jak pokazuje się obłude polityków i biznesmenów, choć wszyscy wiemy że wielu takimi jest Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "nie sądźcie a nie będziecie sądzeni" 10.11.09, 10:57 "nie sądźcie a nie będziecie sądzeni". Bo do osadzania jest tylko Jeden, ktorym od wiekow skutecznie wysluguje sie w swojej chciwosci i zadzy wladzy nie tylko nasza hierarchia koscielna. Swoje sady wyrazaja poslugujac sie klamliwie biblia. Z obrzadkow religijnych uczynili "towar" ktorym handluja. Za parawanem wiary i religi w naszym kraju swoja sluzbe ludziom i Bogu zredukowali do intratnego biznesu (uprawomocnionego przez podpisany przez nasz kraj Konkordat) i indoktrynacji religijnej w szkolach jako narzedzia na wlasne przetrwanie. Re: W jakim celu pisze Pani ten artykuł ? Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: W jakim celu pisze Pani ten artykuł ? 10.11.09, 12:49 crusader, sadzac po komentarzach do artykulu wiekszosc czyelnikow GW nie jest inteligenta, wzglednie - inteligenta innaczej Odpowiedz Link Zgłoś
emilly_davisson Re: W jakim celu pisze Pani ten artykuł ? 11.11.09, 21:54 Dwoje ludzi może sobie i przez miesiąc jeździć po całej Polsce szukając "taniego" sakramentu. Ale ślub to jeszcze dziesiątki krewnych i znajomych. Można i na Wybrzeże zaprosić wszystkich i zafundować im hotel. Tylko za co? No i ten pomysł z dziesiątkami krewnych i znajomych (rodziców), to nie jest pomysł młodych! I niby dlaczego dziewczyna, której rodzina od lat wspomaga parafię i księdza, ma nie wybrać swojego parafialnego kościoła, jeśli takie ma pragnienie ? Tylko, że jest pewien problem. Cena. 1500 zł BEZ organisty. Organista płatny osobno. (oczywiście, to jest faktyczny przypadek z jednej z małych miejscowości w obrębie niecałych 100 km od Wa-wy). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Mamy 21-szy wiek! 10.11.09, 10:24 Ludzie, olejcie czarnych, idźcie do urzędu i róbcie (albo - nie róbcie) przyjęcia gdzie chcecie, jakie chcecie i kiedy chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcyc Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:26 Ludzie! Ja tam do kościoła nie chodzę i w pana Boga nie wierzę ale w tej kwestii jest i druga strona medalu: Narodek polski jest taki, że jak mu ceny nie wyznaczyć to ciężko mu pieniądze wysupłać a kościół to także budynek, którego utrzymanie kosztuje. Trzeba go ogrzać, remontować, sprzątać a obsługa też musi się jakoś utrzymać. Oczywiście księża jak każdy z nas: Są powołani do tej pracy - ludzie z charyzmą ale i są urzędnicy, dla których jest to robota jak każda inna i z której trzeba wycisnąć co się da. Jak to w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:30 > także budynek, którego utrzymanie kosztuje. ale oni dostają kasę, jak przedszkola i szkoły, z małą różnicą, większą kasę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Wartość religii dla ludzi 10.11.09, 10:31 habibi888-pl napisał: “Religie to trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych, bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych, którzy wykorzystują łatwowierne masy.” Al-Ma’arri, (973-1057) Gdyby religie nie miały wartości dla ludzi, to ludzie nie należeliby do kościołów. Ludzie głęboko religijni i praktykujący swoją religię żyją dłużej i szybciej wracają do zdrowia. Wiara podtrzymuje człowieka na duchu i przeciwdziała depresji. Poza tym ludzie potrzebują rytuałów - tak jak ta para młoda urządzająca huczne wesele. Huczne wesele kosztuje - niech więc nie marudzą tylko płacą. Dodam, że to co napisałem dotyczy każdej religii. Wielu ludzi uprawia np. jogę, któa też jest rodzajem religijnego rytuału. Yoga jest pomocna tym, którzy w nią wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Wartość religii dla ludzi 10.11.09, 10:43 > habibi888-pl napisał: > “Religie to trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych, > bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych, > którzy wykorzystują łatwowierne masy.” Al-Ma’arri, (973-1057) > Och, zacytuj jeszcze Marksa, proooszę. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Wartość religii dla ludzi 10.11.09, 13:23 > Dodam, że to co napisałem dotyczy każdej religii. Wielu... np. jogę, jogiści nie zabierają ziemi na której siądą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster cóż że - małgosia... 10.11.09, 10:33 skoro - gołota; znokautowała się w ła s n o r ę c z n i e! Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: cóż że - małgosia... 10.11.09, 12:33 i co ? użyłeś sobie wikary ? -- www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090515/REGION/456683811 Odpowiedz Link Zgłoś
india.only Niech jeszcze sprzedają odpusty 10.11.09, 10:42 ... jak to robili 1000lat, głupich im starczy do naciągnięcia. Pod ręką mają i inne triki, jakiś cud jak ostatnii w Sokółce, podobizna Jezusa na kominie albo szybie, a to matka boska przemówi do niegramotnego pasterza czy ministranta, a to Biskup spadnie ze schodów i się nie zabije, itd, itp. XXI wiek, jaja Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: Niech jeszcze sprzedają odpusty 10.11.09, 12:51 eetak gadasz....dzis mamy za to swieckie odpusty w postaci uprawnien na emisje CO2 Odpowiedz Link Zgłoś
hwbaran Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 10:42 po to ustala się zakazy(cecha każdej totalnej władzy), by można je dobrze spieniężyć. Swoją drogą-ile kosztuje odpust zupełny? Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 he,he dobre 10.11.09, 10:44 no i tak. Wszyscy narzekają, pisza swoje żale na forach. Ale jak przyjdzie co do czego, to płacą podkuliwszy ogon. Tak na pewno niczego sie nie zmieni.Dobrze, że sa fora. Bedzie można dać upust swojego rozgoryczenia na ten "pazerny" kościół, któremu trzeba zapłacić. Chciałoby sie odmówic, ale wiadomo: rodzina, przyjaciele, praca. Więc płacę, a potem narzekam skrycie. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: he,he dobre 10.11.09, 10:54 Nie do końca. Ja odszedłem od KK. Jak napisano: "po czynach ich poznacie", więc rozpoznałem i podziękowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: he,he dobre 11.11.09, 22:06 >Wszyscy narzekają, pisza swoje żale na forach. Ale jak > przyjdzie co do czego, to płacą podkuliwszy ogon. Frajerze jacy wszyscy?jacy wszyscy? pisz tak: wszyscy oprócz ttiikkttaakkaa, JA NIGDY NIE ODAŁAM I NIE DAM NA KOSCIÓŁ ANI JEDNEJ ZŁOTÓWKI a do nieba rajsu sraju nie dam się zaciagnąć za żadne skarby świata! bueh wystarczy, ze mnie okradają w imieniu państwa polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kierownikmasarni Dzięki PO bp Suski dostał honorowego obywatela 10.11.09, 10:49 1. Dzięki inicjatywie toruńskich POpulistów dano bp Suskiemu honorowego (a właśnie w katerze Janów pobierają 300 zł) 2. Jaki toruński dziennik dzielnie wspiera POpulistów w każdych wyborach?? ......... 3. Jaki toruński dziennik opisał ten 'straszny proceder'?? .......... Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz szkoly nie mają na jabłko i mleko dla dzieci 10.11.09, 10:49 ale grunt ze kosciol dostaje 10 mld dotacji z budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
elarajgo Re: szkoly nie mają na jabłko i mleko dla dzieci 10.11.09, 11:39 Pomyłka.Wysokość dotacji dla K.K.,to 60 mld rocznie. Dodać do tego należy wynagrodzenia kapelanów,katechetów świeckich i duchownych,nie opodatkowanych ,a także ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne.Nie zapominajmy o zagarnianiu najcenniejszych gruntów i najdroższych odrestaurowanych obiektów,które przyznawane są K.K. przez Komisję Majątkową.W tym tempie K.K.,wkrótce będzie najbogatszą instytucją w Polsce i właścicielem narodowego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
elarajgo Re: szkoly nie mają na jabłko i mleko dla dzieci 10.11.09, 11:46 uookasz napisał: > ale grunt ze kosciol dostaje 10 mld dotacji z budżetu > To o dotacji w wysokośći 60 mld zł oraz reszta mojego tekstu,jest odpowiedzią na powyższy post. Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 do agnostic 10.11.09, 11:08 Nie do końca. Ja odszedłem od KK. Jak napisano: "po czynach ich poznacie", więc rozpoznałem i podziękowałem. No to brawo. A dokonales apostazji? Bo nawet lider Behemota, słynny Nergal nie może się tym pochwalić. Ja spotykam i widze mnóstwo przypadków. Zwłaszcza wśród młodych małżeństw. Nie chodza do koscioła, nawet nie maja ślubu kościelnego, ale dzieci chrzczą, bo sie boja i dla tzw "świętego spokoju". No i sie kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: do agnostic 10.11.09, 11:31 No to brawo. A dokonales apostazji? Bo nawet lider Behemota, słynny > Nergal nie może się tym pochwalić. > Ja spotykam i widze mnóstwo przypadków. Zwłaszcza wśród młodych > małżeństw. Nie chodza do koscioła, nawet nie maja ślubu kościelnego, > ale dzieci chrzczą, bo sie boja i dla tzw "świętego spokoju". No i > sie kręci. Nie dokonałem. Kręci się aż miło. Znajomi - ona ateistka, on - z rodziny prawosławnej też ateista, ślub kościelny katolicki, dla rodziny i świętego spokoju. Hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: do agnostic 10.11.09, 12:59 aksum78 napisał: > Ja spotykam i widze mnóstwo przypadków. Zwłaszcza wśród młodych > małżeństw. Nie chodza do koscioła, nawet nie maja ślubu kościelnego, > ale dzieci chrzczą, bo sie boja i dla tzw "świętego spokoju". No i > sie kręci. no i kto w takim razie uprawia tu hipokryzje? Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Księża dają piątkową dyspensę za 300 zł 10.11.09, 11:13 - Zwyczajowo przyjęło się, że sakrament udzielany jest w parafii panny lub pana młodego - informuje ks. Nowicki. - Taka opcja jest też najłatwiejsza ze względów formalnych. Prawo kanoniczne nie mówi jednak o takim obowiązku. Jak to nie mówi? Jak to "zwyczajowo przyjęło się"? Kan. 1115 - Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt; gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś