Dodaj do ulubionych

picie dla maluchow

09.11.04, 14:31
powiedzcie mi czy sa w Holandii soczki dla dzieci takie jak polskie kubusie
albo bobo-fruty.Szukalam czegos takiego w roznych sklepach i nie znalazlam,ale
moze ja nie kumata jestem?
Dla mojego synka (12 mies.) kupuje syropy dla dzieci od 4 mies.,daje mu tez
rumianek, koper, zielona herbate i klarowne soczki.

Cos podobnego do bobofrutow kupuje w Niemczech,tam jest w ogole wiekszy wybor
nie tylko jedzenia.Jednak niepredko tam znowu pojade.
Obserwuj wątek
    • made28 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 14:56
      Ja daje dzieciakom normalne nieslodzone soki, albo rozrabiane syropy. To
      wystarczy. Dlaczego tak bardzo chcesz im dawac kubusie? jak bedzie pic inne
      soki i jesc warzywa i owoce to witamin mu na pewno wystarczy.
      made
      • zuzka71 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 15:56
        ja mojemu w tym wieku dawalam rozcienczone soczki dla 4 miesieczniakow..i mnostwo warzy i owocow, acha i lubil wode, plus cyc jeszcze, zgadzam sie z made..ale fakt kubusia to sama bym sie napila i dziecku (rozcienczony) dala;)pozdrawiam.zuza
    • mamakubusia11 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 15:59
      pomyslalam,ze takie kubusie np. sa lepsze niz te syropy,ktore rozrabia sie z
      woda.A owocow i warzyw to moj dzieciak je dosc duzo.
      • zuzka71 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 16:11
        masz racje oniebo, ale jak twoj maluch je duzo warzywek i owockow to juz te soczki nie sa takie wazne, chyba ze dla perystaltyki jelit;)od tych syropow lepsze sa na pewno te soczki dla malych dzieci, tylkolepiej je rozrzedzic, bojak wszystko w NL sa za slodkie. jak tylko znajdze takie cos jak kubusie na pewno sie podziele informacja. rozne ciekawe rzeczy maja tez w sklepach ze zdroawa zywnoscia,moze tam? pozdrowka.zuza
        • beba3 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 19:10
          Kupuje w Aldim nektary. Sa dwa rodzaje na bazie z bananow i pomaranczy. Bardzo
          moim corka smakuja. Czasami ale to juz w Niemczech, kupuje soczek z marchwi z
          miodem i podlewam nim nektar. Wychodzi cos zblizonego do Kubusia.
          Oryginalnego, polskiego Kubusia kupilam w Niemczech w 'K+K'.
      • made28 Re: picie dla maluchow 12.11.04, 13:30
        No ja wlasnie uwazam ze lepiej dac rozcienczony syrop niz Kubusia (chociaz
        przeciwniczka Kubusi naprawde nie jestem). Soki owocowe maja duzo cukru a syrop
        rozcienczasz jak chcesz (ja np daje b malo, a i sok jablkowy rozcienczam czesto
        z woda). Nie zawsze oczywiscie. NO i Kubusia tez mozna rozcienczyc. Herbat nie
        daje, bo nie widze potrzeby. Moze jakas slepota ze mnie ;)
      • monikat4 Re: picie dla maluchow 28.09.05, 12:59
        CZy do mleczka,sokow w syropie dajecie przegotowana wode z kranu,czy moze jakas
        mineralna z kartonu?
        • beba3 Re: picie dla maluchow 28.09.05, 17:27
          Monikat!
          Jak wiesz, a moze nie, w Holandii mozna pic wode z kranu.
          Ja dlugo nie moglam sie przlamac a jak juz to nastapilo to tylko dla siebie,
          dluuugo potem dopiero dla dzieci.
          Woda mineralna z dodatkami nie jest zalecana ale holenderska woda z kartonu czy
          z butelki nie ma tyle wapni, mineralow itp niz ta w Polsce.
          Mysle, ze przegotowana to najlepsza opcja dla maluchow ale soki - syropy w
          zlobkach sa rozcieczane kranowka.
          • monikat4 Re: picie dla maluchow 28.09.05, 20:31
            Slyszalam,ze mozna pic tutaj wode z kranu,ale jakos nie moge sie przelamac,moze
            z czasem to przyjdzie.W koncu tyle ludzi pije i zyje.Dzieki za odpowiedz.
            • dutchman Re: picie dla maluchow 28.09.05, 21:35
              U nas w Amsterdamie Moniko wrecz zalecaja picie wody z kranu bo ma ponoc
              podobnie jak woda ze zrodla mineralnego rozne zdrowe elementy i malo sie rozni
              od takjiej butelkowej ze sklepu. Mnie tez to troche zawsze dziwilo, ale tak
              jest.
            • mello100 Re: picie dla maluchow 29.09.05, 11:21
              hi
              moja ciotka w polsce ma filter, ktory z kranowy robi wode pitna i facet, ktory
              konserwuje te filtry poprosil o przywiezienie probki wody holenderskiej, zeby
              ja zbadac. okazalo sie, ze kranowa holenderska jest lepsza od wody filtrowanej
              w polsce. wnioski wyciagnij sama.
              pozdrawiam
    • saraanna Re: picie dla maluchow 09.11.04, 21:53
      W Noordwijkerhout (kolo Noordwijku) jest polski sklep tam mozna kupic
      kubusie.Ostatnio byla tam moja siostra i kilka przywiozla.Moja Sara nie lubi
      ale ja wypilam ze smakiem- mniam...
    • zuzka71 Re: picie dla maluchow 09.11.04, 22:49
      mamakubusia mieszkasz na polnocy wiec podaje ci adres polskiegosklepu, gdzie najprawdopodobniej kupisz upragnione kubusie i nie tylko:

Polskie Delikatesy "Kasia"
      Damsterdiep 269 (unit 6)
      Groningen
      www.polskie-delikatesy-kasia.nl

pozdrawiam serdecznie i smacznego!zuzka
      • mamakubusia11 Re: picie dla maluchow 10.11.04, 07:10
        Zuzka, a tos mi sprawila niespodzianke! hura!
        Ja tu juz tyle czasu,ale tego sklepu nie znalam.
        Zyc nie dam mojemu M. jak mnie tam w sobote nie zawiezie.
        Sto razy dzieki dobra kobieto.

pozdrowionka
        • zaneta9 Re: picie dla maluchow 10.11.04, 12:47
          Tak jak pisala juz Saraanna jest sklep w Noordwijkerhout i jest jeszcze drugi w
          Hilversum. Oba sa zawiraja produkty polskie i znajdziesz w nie soki Kubusia.
          W Noordwijkerhout sama bylam nie jest tanio lecz zaopatrzylam sie w polski
          chleb, ciasta paczki wedline piwo i Kubusie.
          Mam telefony i adres do obu sklepow jesli jestes zainteresowana ?
          W tej chwili nia ma czasu na szukanie lada chwila przyjda goscie.
          Jutro lece do Polski lecz w poniedzialek jestem do Twojej dyspozycji.!!!
          Pa pozdrawiamy Zaneta
        • zuzka71 Re: picie dla maluchow 10.11.04, 16:27
          bardzosie ciesze, pijcie sobie kubusie i inne usie na zdrowie;) tylko zanim tam sie wybierzecie sprawdzie godziny otwarcia na ich stronie moze, zeby nie byloniespodzianek. najlepsze pozdrowienia.zuzka
        • made28 Re: picie dla maluchow 12.11.04, 13:32
          oj przypomnialo mi sie po co zaczelam pisac poprzedniego maila. Jak chcesz
          Kubusia do idz do polskiego sklepu w Nas & Mazel. Kasia ma Kubusie o ile dobrze
          pamietam, a jak nie ma to moze Ci przywiezie. Czolem.made
          • mamakubusia11 Re: picie dla maluchow 14.11.04, 17:45
            dziewczyny, bardzo Wam dziekuje za podpowiedzi.
            Niestety wczoraj w polskim sklepie nie bylam,bo moj znajomy ma mi przywiezc
            troche zakupow z Polski.Jezdzi co miesiac i zawsze robi mi zapasy.
            Ale i tak chce zobaczyc te sklepy, o ktorych mowicie.
            Kupilam tez w lidlu syrop dla dzieci od 4 mies.,a znalazlam go dzieki
            Wam.Pozdrowionka
            • sulasia13 Re: picie dla maluchow 20.11.04, 14:41
              Ja kupuje mojej Emmie soczki Olvarit.Nie sa one takie same jak Kubusie, sa
              klarowne. Poza tym daje jej wode i specjalna herbate dla dzieci.
              • beba3 Re: picie dla maluchow 21.11.04, 02:35
                Dziewczyny! A dajecie regularnie do picia cos cieplego? Mnie i moich
                rowiesnikow chowano na herbatkach i kompotach (czesto cieplych). Swoim
                dziewczynom podaje njczesciej soki (klarowne, zageszczone), syropy rozcieczalne
                woda, wreszcie wode ale za herbatkami one nie przepadaja.
                Uwielbiaja 'dmuchac' moja czy meza kawe lub herbate ale do picia sie nie garna.
                W przyszlosci nie beda dobrymi partnerami do 'herbatki i ciacha'. No, ciacho to
                oczywiscie wciagna....
                Nie nauczylam je....
                • sulasia13 Re: picie dla maluchow 21.11.04, 10:06
                  Moja Niunia ma dopiero 9 miesiecy, wiec czesto pije cieple mleczko:D.Poza tym
                  lubi prawie wszystko- cieple napoje, zimne nie ma znaczenia. Na razie w ogole
                  nie mam problemow z jej zywieniem.
                • zuzka71 Re: picie dla maluchow 21.11.04, 18:40
                  ja staram sie zeby to co pije moj synus bylo w miare cieple,ale on woli letnie, za zimne tez nie dobrze, bardziej cieple niz letnie to juz za gorace...mleka nie lubi, chocomel tez nie, za to uwielbia herbate mietowa, albo taka hipp w granulkach ziolowa owocowa (oczywiscie z polska...)woda tez lubi. mysle ze z ta temperatura napopjow to moznaby jakos powiazac z karmieniem piersia-mleko wlasnie takie bylo...moze.pozdr.zuza
                  • beba3 Re: picie dla maluchow 21.11.04, 20:12
                    Pewnie masz racje Zuzka. Mleczko tez letnie ale moja mamuska mi zarzuca
                    niepodawanie herbatek baaardzo cieplych, rozgrzewajacych. Stad ta moja mysl i
                    wyrzut sumienia.
                    Dzisiaj serwuje im herbatke granulowana - cytrynowa. Pija ze smakiem!
                    • tijgertje Re: picie dla maluchow 28.09.05, 19:53
                      Mysle, ze zuzka ma racje z ta temperatura. Moj nadal cyckomaniak i wszystko lubi pic nie cieplejsze niz letnie. Beba, ja, moje sasiadki i kurczatko uwielbamy herbaty owocowe, takie prawdziwe z suszonych owocow, a nie czarne smakowe. Maja takie np. w "de Tuinen", u nas jest jeszcze kilka innych sklepikow z podobnymi mieszankami. Dzieciom sasiadki, ktore uzaleznione sa od wszelkiego rodzaju syropow tez smakuja, jezeli sa dosc mocne, nawet nieslodzone.
                      • beba3 Re: picie dla maluchow 28.09.05, 20:29
                        Moje dziewczyny jesli juz to herbatki 'cienkie' i koniecznie choc troche
                        oslodzone. Zreszta teraz sie zrobily strasznie wymagajace i jak jedna chce
                        mleko to druga koniecznie jogurt pitny a na koniec sniadanka upiera sie na
                        kakao. No to przy zwyklym sniadaniu stoje i pichce... ;-)
                        • zuzka71 Re: picie dla maluchow 29.09.05, 12:01
                          bebe a gdzies pisalas ze mlode tez pijaja rooibos nawet nieslodzony i jak dalej
                          im smakuje?
                          • beba3 Re: picie dla maluchow 29.09.05, 16:29
                            Rooibos przeszedl im zupelnie. Najwyzej jak sa spragnione albo ciekawe co pije
                            wezma lyka i Jagoda przelknie i sie skrzywi a Patrysja po prostu otworzy usta i
                            wszystko wycieknie. Bobas maly!
                            Juz zapomnialam, ze one to lubialy pic... Ale jak czytam, ze to dzial
                            antyalergicznie...szkoda ze nie chca pic. Dobrze, ze mi przypomnialas to im
                            zrobie dzisiaj. Najwyzej sama wypije...
                            Soczki marchewkowe bez dodatkow albo kiepsko poslodzone moje panny nie pija ale
                            w Polsce wszystie Kubusie i Pysie, bardzo chetnie!
                            W Niemczech w K+K widzialm i kupilam polskie Kubusie. Na maxa mnie to
                            zaskoczylo!
    • diuna22 Re: picie dla maluchow 29.09.05, 15:57
      Hej w kazdym sklepie (Super de Boer, Albert ) sa stoiska ze zdrowa zywnoscia.
      To co mnie kiedys udalo sie znalezc to soki marchwiowe w litrowych butelkach i
      takie kupowalam dla synka. Pil je rownie chetnie jak Kubusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka