Dodaj do ulubionych

Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas

30.09.10, 14:05
Dzielny pan Milczarek podjął temat, a na forach już kipiało d 2 tygodni.
Ciut za późno, żeby nie uznac tego jako skoku pod publiczkę.
Obserwuj wątek
    • xdt Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 30.09.10, 14:32
      Jedyny który sensownie się wypowiedział faktycznie dbając o mieszkańców .Szkoda tylko ,że tyle to trwało.W ogóle sensowniej byłoby postawić druga nitkę mostu i tyle.
      • marcinbird Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 14:45
        On nie dba o mieszkańców, tylko o ich głosy.
        A Twój tekst o drugiej nitce mostu zostawiam bez komentarza.
    • julo57 Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 30.09.10, 14:34
      A może trzeba jednak trochę poczekać? A może kierowcy miejscowi, a to chyba większość użytkowników, powinni przyzwyczaić się do organizacji ruchu, trzymać się swojego pasa, nie jeździć na pamięć, nie wciskać się na siłę, nie gadać przez komórki w czasie jazdy i patrzeć na drogę!? Może poczekać aż zniknie tranzyt wymuszony przez remont drogi stanowiącej obwodnicę północną miasta? Obserwowałem dzisiaj ruch przed i na moście ok. godziny 10.00 - 10.30. Było całkiem spokojnie, ruch płynny i chwilami nawet spore odległości między pojazdami. Ale fakt. Zbliżają się wybory i namnożyło się "ekspertów" od wszystkiego. I każdy zna się na wszystkim.
      • java102 zaleski na taczke i dalej na suwak przez most 30.09.10, 18:15
        Julo,
        zazdroszcze, ze masz czas obserwowac ruch na moscie o 10.00. My potrzebujemy przejezdnego mostu o 6, 7, 8, 9 i o 15, 16, 17 itd.
        Julo, a obserwowales most o 24.00 ? Podobno suwak spisuje sie znakomicie.
        Przyjedziemy po twojego prezydenta z taczka. To jest dobra tradycja spolecznego protestu w Polsce, gdy wladza lekcewazy obywateli
    • sid666sid Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 14:35
      dokladnie. gostek liczy na glosy nie zadowolonych ze zmian na moscie. Zenujace.
    • karolp13 Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 30.09.10, 14:37
      Być może Zaleski nie czyta forum , a to na pewno przeczyta jak nie on to może ktoś z jego dzielnych i fachowych "drogowców".
      • kwiatek2010 Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 14:59
        Julo Ty sobie lepiej popatrz na "spokojny ruch" w godzinach od 16.
    • szlachcic Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 17:08
      oczywiste jst to ze komuch robi to pod publiczke ale faktem jest to tez ze czyta forum i przez
      3 tyg zrozumial to co staram sie przekazac na forum. Zaleski z Glonkiem jak widac potrzeuja albo smierci pacjenta albo duzego karambolu na moscie
      poczekamy to stac sie MUSI

"Jeżeli chce Pan ulżyć doli torunian zmagających się z komunikacyjnym koszmarem, to niezwłocznie powinien Pan ....... "

zwolnic caly zarzad MZD i natychmiast podac sie do dymisji
    • jot9 A zwrot 100 tys. zł? 30.09.10, 17:59
      Może trudniej byłoby urzędnikom podejmować z_góry_złe decyzje, gdyby sami ponosili ich koszta? Co z wydaną stówą? Zmazanie to znowu stówa?

To może już lepiej dokończyć sprawę i zrobić pas o zmiennym, sterowanym światłami kierunku ruchu? Bo to na pewno by pomogło, zwłaszcza gdyby decyzja o kierunku na pasie była podejmowana na podstawie sytuacji bieżącej.

Ewentualnie McDrive - to naprawdę byłaby niezła promocja, w końcu nie ważne jak, byle by o nas mówili :)
      • szlachcic Re: A zwrot 100 tys. zł? 30.09.10, 18:16
        > Może trudniej byłoby urzędnikom podejmować z_góry_złe decyzje, gdyby sami ponos
        > ili ich koszta?

czy ty zdajesz sobie sprawe ile by musieli placic miejscy inteligenci za swoje niekompetencje?
        100tys za most, 150tys za rownie kretynska i niepotrzebna kampanie o psich kupach
        to tylko niepodwazalne kompromitacje z kilku ostatnich miesiecy
        Prog na Zagonowej to ksiazkowy przyklad debilizmu, jakby ktos pisal ksiazke o najbardziej durnych decyzjach to na 1oo% to tez by tam bylo
        - inteligent z MZD decyduje o zalozeniu progu
        - inteligent z MZD decyduje o jego likwidacji
        - inteligent z MZD po zdemontowaniu progu pyta mieszkancow czy prog ma byc czy nie
        - inteligent z MZD decyduje o montazu progu
    • snajper1ww Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 30.09.10, 18:49
      głosujcie na Toruń, www.candidatecities.com ESK 2016, !!!
    • karolp13 Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 30.09.10, 19:27
      Zaleski strzelił sobie w kolano z tego suwaka.
      • superbonus Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 21:20
        Ludzie jechałem mostem w stronę centrum o 16: 50 i przejechałem go w kilka minut. Nauczcie się jeździć do końca nowym pasem i wszystko będzie lepiej niż wcześniej. Pomysły polityków o moście pontonowym popieram w 100%, niech tylko oni za niego zapłacą z własnych pieniędzy i mogą postawić ich nawet kilka gdzie chcą. Nawet wzdłuż rzeki:)
        • i.gabor Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 30.09.10, 22:50
          Pewnie że się zdarza przejechać parę minut przez most, nawet o godz. 16.50, w tym bardziej w stronę centrum. Chodzi o to, że jest wielkie halo bo z 2 pasów robi się 1 nie przed mostem, tylko na nim:). A jaki efekt to daje? Oprócz tego, że zamiast szarych budynków, dw. PKP, czy Rapaka możemy se podziwiać starówkę, czasami statek czy zamek dybowski, żadnego. Bo stoimy tyle samo, tyle że na moście. A jak ktoś naprawde się spieszył, bo szpital, egzamin, ślub itd. to przedtem jakoś sobie radził za pomocą Podgórskiej, campingu czy zawracaniem na Kopernika, a teraz i to mało daje bo i tak trzeba odstać swoje na moście.
          • jamapii Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 01.10.10, 09:09
            Wszystko gra. Logika GOSPODARZA jest taka aby nie było niektórym dobrze, tylko żeby wszystkim było równo źle. To typowy socjalista z krwi i kości- niestety :(
    • ariadna100 Nie widać poprawy. 30.09.10, 21:16
      Jeżdżę codziennie po tym moście o 5 lat. Prawdę mówiąc widzę pogorszenie sytuacji, a nie poprawę. Poza tym naprawdę mam ciężkiego stresa jak z jednej mojej strony wali morderczy TIR, z drugiej nostalgicznie rozwalony autobus, a ja ściskam się w środku jak plasterek szynki drobiowej w czerstwej kanapce. Kiedyś jak już dojechałam do mostu, to dalej jakoś szło. Teraz wjazd na most to dopiero początek stresu, bo nie jeśli jadę prawym pasem, to atakują mnie z lewej kolesie, którzy jadą na czołówkę z tym malowniczym znakiem na środku, a jak ja usiłuję być dzielna i jechać na czołówkę ze znakiem, to potem żaden mistrzu z prawej nie chce mnie wpuścić. I tak pikawa i tak pikawa.
      • japawian Re: Nie widać poprawy. 30.09.10, 22:46
        faktycznie na moscie jest ciasno. Zastanawia mnie czemu nie poszerzy sie jezdni o krawezniki i ta balustradke po obu stronach drogi.
      • jot9 Re: Nie widać poprawy. 01.10.10, 18:55
        Modernizacja tylko zwiększyła liczbę pojazdów na moście. Na wylocie w dalszym ciągu jest po jednym pasie (w godzinach szczytu o nasyceniu 100%, tak teraz jak przedtem). Minusy: ciaśniej dla wszystkich i trudniej dla uprzywilejowanych. Zalety - ciemny lud który kupił pomysł cieszy się, że szybciej wjeżdża na most. Ale to tylko ta sama męka tyle że rozciągnięta na mniejsze kawałki. Przepustowość całkowita przecież nie wzrosła.
        • gilbert.grape Re: Nie widać poprawy. 01.10.10, 19:43
          To co wspominasz tu, a i pisałeś gdzieś wcześniej jest prawdziwe, ale tylko przy założeniu, że nasycenie w poprzedniej wersji, jak i po modernizacji wynosiło 100%.

Nie jestem obrońcą obecnego rozwiązania, ale tak wcale być nie musi. W poprzedniej wcale ono nie musiało sięgać, jak to nazywasz 100%. Dlaczego, to już temat na dłuższą dyskusję.

Generalnie ewentualna "poprawa" nie jest warta całej tej inwestycji i jeśli w ogóle jest, to zupełnie marginalna w stosunku do tego, co można by uzyskać stosując wahadło lub też 2 stałe pasy w jednym kierunku, a trzeci - w przeciwnym.
    • jarek_milczarek Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 01.10.10, 01:26
      Zadziwiające - "skok pod publiczkę"? To POPIS-owscy mistrzowie PR i ściemniania w Radzie Miasta przegapili taki strzał "pod publiczkę"? Tak się składa, że ja - w przeciwieństwie do nich - codziennie jeżdżę przez nasz most; nie pracuję w żadnej spółdzielni:) I akurat mijałem miejsce wypadku. Skoro jednak głos internautów został - właśnie przez te dwa tygodnie - jak zwykle zbagatelizowany, to chociaż mój się przebił. Do prezydenta apel dotarł, za co należy podziękować choćby "Wyborczej".
      Odwracanie 3. pasem uwagi od braku drugiego mostu, konferencje prasowe - czego to ja nie zrobię po 8 czy 12 latach nicnierobienia - to są zagrywki "pod publiczkę". Dopóki taki PR będzie do torunian trafiał, dopóty gó..o będziemy mieli. Nie dajmy się nabrać kolejny raz.
      • malepiffko tak. skok pod publiczke. 01.10.10, 07:32
        co oprocz krytyki, hasel o wku...rzaniu i opowiesci o rodzine ma pan do zaproponowania? bo gadania to my mamy dosc. bloga czytalem, konkretow sie nie dowiedzialem.
        • jarek_milczarek Re: tak. skok pod publiczke. 01.10.10, 10:13
          Bo blog powstał zanim zostałem kandydatem:)

W jednym – i dotyczy to chyba wszystkich „zwykłych” mieszkańców – się zgadzamy: dość gadania, czas wziąć się do roboty. Ciągle do wykonania w Toruniu jest wiele podstawowych zadań, codziennych spraw, tu nie odkryję Ameryki. Dlatego moje dzisiejsze narzędzia – krytyka, pytania, apele, oświadczenia, blog! będą zawsze uznawane za „pod publiczkę”?
          To panujący nam „czarodzieje” powinni się spowiadać z wieloletniego ściemniania. Niektórzy ludzie - z którymi rozmawiam – mówią, że już im więcej nie uwierzą. Z kolei ci, którzy chcą znowu postawić na wypalone postacie, zwykle nie potrafią swojego wyboru uzasadnić! Czyli chcą lepszego bez… zmian. Jak w dowcipie: - Panie Boże, znowu nie wygrałem w totolotka. – A wysłałeś kupon? – Nie.

Czy ktoś jeszcze sądzi, że panom Z. i P. naprawdę zależy na Toruniu? Patrząc na minione lata uważam, że nie. Ja chcę tu bezpiecznie wychować moje dzieci , mieszkać i przez co najmniej 40 lat pracować. Oni mi – nam! – tego nie zapewnią.

Dzięki za odwiedziny na moim blogu. Dzięki za pytanie o konkrety. Będą.

Pozdrawiam,
          Jarek Milczarek

• marcinbird Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 01.10.10, 13:28
        Brawo za odezwanie się na forum :)
        Szkoda tylko że nie słyszałem tego głosu PRZED wprowadzeniem nieszczęsnego suwaka.
        Jeśli jest jakiś dowód że się mylę, to chętnie przeproszę i odszczekam.
        Co do nic nierobienia, to o kim mowa ?
        Bo zdaje się, że tu wszystkie rady wszystkich kadencji ciężko zawiniły w sprawie mostu.
    • emar22 Gadać gadać gadać 01.10.10, 04:23
      PO CO DZIAŁAĆ
    • jot-44 realne 01.10.10, 09:46
      Ja nie wiem,jak można do znudzenia powtarzać [od lat] to samo.
      Dzisiaj to wręcz nie fantasmagorie,lecz przymus.
      Otóż dlaczego most autostradowy i odcinek autostrady nie może być bezpłatną obwodnicą miasta?
      Od lat o tym mówię ...i nic.
      Innemiasta jak chcą to mają [Poznań,Kraków...itd] tylko nie Toruń.
      Bo myślano sprytnie,że budżet zapłaci za most miejski na Wschodniej.
      Nikt nie podjął nawet dyskusji w Warszawie.
      Ale niech nikt nie mówi,że jest za późno.
      To działanie tańsze i szybsze niż budowa mostu pontonowego.
      Bo do mostu na Wschodniej przyjdzie nam jeszcze długo,wiele lat poczekać.
    • lookingforfun Re: Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci p 01.10.10, 10:12
      Śmieszny koleś. Pracowałem z nim w jednej firmie w Krobi. Papieru nie umiał sprzedawać a chciałby miastem rządzić. Nie należy traktować go poważnie.
    • mega_faflun Milczarek do Zaleskiego: zlikwidować trzeci pas 01.10.10, 13:50
      Trzeci pas przydalby sie , ale tylko dla pojazdow uprzywilejowanych w tym MZK
      • jot9 pas tylko dla pojazdow uprzywilejowanych + MZK? 01.10.10, 19:08
        mega_faflun napisał:

> Trzeci pas przydalby sie , ale tylko dla pojazdow uprzywilejowanych w tym MZK

Problem z pojazdami MZK jest taki, że nie są uprzywilejowane i w związku z tym przed mostem muszą stać tak jak inne w korku. Korek zaś - co odkryli nawet geniusze z UTP - tworzy się przed mostem. Dorobienie półpasów (pasów kończących się w połowie mostu) zwiększyło tylko łączną liczbę pojazdów na moście przy okazji uniemożliwiając sprawny przejazd pojazdów uprzywilejowanych. Efektywna przepustowość nie wzrosła, bo wzrosnąć nie mogła. To tylko rozłożenie udręki przejazdu na mniejsze kawałki (trochę ułatwiono wjazd na most i trochę utrudniono przejazd przez most, na wylocie jest dalej to samo, czyli po jednym pasie).

Pas o zmiennym, sterowanym światłami kierunku pozwoliłby na bieżącą zwiększać dwukrotnie przepustowość w jedną ze stron oraz rezerwować pas w całości dla zbliżającego się pojazdu uprzywilejowanego. Jestem przeciwny ustaleniu stałych por przełączania kierunku jazdy na takim pasie. W razie korków symetrycznych dobra byłaby zmiana co 15 minut, w razie korka wyraźnie niesymetrycznego włączamy pas na potrzeby rozładowania tego korka aż do skutku (tj. korka symetrycznego lub rozładowania po obu stronach). Proste. Może drogie ale przynajmniej dobrze wydane pieniądze, inwestycja na pewno tańsza i przydatniejsza dla większej liczby mieszkańców niż nie przykładając Motoarena.
    • jaz0n Oznakowanie pasów 01.10.10, 19:14
      Jechałem dzisiaj przez most o obejrzalem to cudo. Nie rozstrzygam czy ten dodatkowy pas poprawil płynnośc ruchu (jechałem o takiej porze ze i tak byłby płynny) natomiast jedna rzecz aż bije po oczach- po kiego grzyba wieszac podświetlone znaki mówiace o organizacji ruchu skoro jakis geniusz powiesił je tak ze sa schowane za konstrukcja mostu? W zasadzie dopiero po podjechaniu pod sam znak widac te podświetlone strzałki- wyglada to groteskowo. Naprawde nie dało rady powiesic ich u góry, żeby było z daleka widac który pas prowadzi w którym kierunku oraz że jeden pas się kończy? Smiechu warte. W obecnym kształcie te swietlne znaki maja mniej wiecej tyle sensu co bombki na choince.
      • szlachcic Re: Oznakowanie pasów 01.10.10, 19:29
        jaz0n napisał:

> Nie rozstrzygam czy ten dodat kowy pas poprawil płynnośc ruchu

a jakie masz argumenty ze poprawi a jakie ze nie poprawi?

> schowane za konstrukcja mostu? W zasadzie dopiero po podjechaniu pod sam znak wid
        > ac te podświetlone strzałki- wyglada to groteskowo

temat kretynskiego oznakowania kretynskiego pomyslu juz byl przerabiany
        • zagryzka Re: Oznakowanie pasów 01.10.10, 19:43
          przepraszam, szlachcic, ale co chciałeś powiedzieć komentując post jaz0na ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka