Dodaj do ulubionych

Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury

14.10.10, 20:35
Andrzej Jasiński (radny prezydenckiego klubu Czas gospodarzy):
"Powinniśmy upamiętnić to, że Toruń ubiegał się o tytuł ESK, trzeba pokazać mieszkańcom, jak dużo zostało zrobione. (...) Należy zostawić jakiś ślad po ESK, np. tablicę lub kamień z tabliczką w miejscu, gdzie bywają turyści, przewodnicy mogliby powiedzieć, jak wiele Toruń zyskał dzięki naszym staraniom o tytuł stolicy kultury."

lekarza!! szybko!!
Obserwuj wątek
    • kurturarny Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury 14.10.10, 20:40
      Od kilku lat "robię w kulturze" w tym mieście. Ręce opadają. Odbijanie się od urzędników (zazębiające się kompetencje), po wygraniu konkursu czekanie miesiącami na potwierdzenie a potem kolejne na przelewy dla podwykonawców - w tym czasie nerwowe wykładanie z własnej kieszeni lub tłumaczenie że miasto zapłaci (o wskazywaniu przez urzędników podwykonawców nie wspomnę). Mowa tu o sumach rzędu 1500 zł. Mogę zrobić dużo - imprezę odwiedzi 1000 zł a ja obgryzam paznokcie skąd wziąć na Toy-Toy'a.
      Kiedyś odwiedził nas wysoki urzędnik z Urzędu i jedyne co stwierdził to że warto by było z tego zrobić placówkę miejską. Urząd nie umie współpracować z podmiotami / stowarzyszeniami - wykończyć i stworzyć własne biuro / wydział / placówkę.
      Wykończyli Wiczego, Anioła, prawie NRD - ktoś powie że takie są prawa rynku ale Tumult się trzyma! Muzeum Okręgowe padło by bez dotacji i ciekawe czy by otwierali nowe wystawy jak by się o światło i gaz tylko martwili.
      Cieszę się z tej porażki bo dla mnie nic nie zmienia. Fikcja pozostaje fikcją.
      ps. paru ludzi w urzędach bym zostawił - czasem aż dziw że taki tam pracuje i czystą przyjemnością jest pogadać o planach ale mają taką czapę że szkoda gadać.
    • kurturarny Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury 14.10.10, 20:47
      Od kilku lat "robię w kulturze" w tym mieście. Ręce opadają. Odbijanie się od urzędników (zazębiające się kompetencje), po wygraniu konkursu czekanie miesiącami na potwierdzenie a potem kolejne na przelewy dla podwykonawców - w tym czasie nerwowe wykładanie z własnej kieszeni lub tłumaczenie że miasto zapłaci (o wskazywaniu przez urzędników podwykonawców nie wspomnę). Mowa tu o sumach rzędu 1500 zł. Mogę zrobić dużo - imprezę odwiedzi 1000 zł a ja obgryzam paznokcie skąd wziąć na Toy-Toy'a.
      Kiedyś odwiedził nas wysoki urzędnik z Urzędu i jedyne co stwierdził to że warto by było z tego zrobić placówkę miejską. Urząd nie umie współpracować z podmiotami / stowarzyszeniami - wykończyć i stworzyć własne biuro / wydział / placówkę.
      Wykończyli Wiczego, Anioła, prawie NRD - ktoś powie że takie są prawa rynku ale Tumult się trzyma! Muzeum Okręgowe padło by bez dotacji i ciekawe czy by otwierali nowe wystawy jak by się o światło i gaz tylko martwili.
      Cieszę się z tej porażki bo dla mnie nic nie zmienia. Fikcja pozostaje fikcją.
      ps. paru ludzi w urzędach bym zostawił - czasem aż dziw że taki tam pracuje i czystą przyjemnością jest pogadać o planach ale mają taką czapę że szkoda gadać.
      • tryg.sk11 Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 21:05
        To co sie stało było do przewidzenia już od kilku lat.
      • porypany1 Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 21:06
        Andrzej Jasiński (radny prezydenckiego klubu Czas gospodarzy):
        "Powinniśmy upamiętnić to, że Toruń ubiegał się o tytuł ESK, trzeba pokazać mieszkańcom, jak dużo zostało zrobione. (...) Należy zostawić jakiś ślad po ESK, np. tablicę lub kamień z tabliczką w miejscu, gdzie bywają turyści, przewodnicy mogliby powiedzieć, jak wiele Toruń zyskał dzięki naszym staraniom o tytuł stolicy kultury."

Tak!!! Należy ogłosić konkurs na pomnik. Proponuje skromnie postawić na postumencie poniemiecki czołg Tygrys jako symbol naszej walki o ESK.

• rts44 Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury 14.10.10, 21:03
      to,ze wroclaw,warszawa i gdansk to rozumie kazdy mieszkaniec tego kraju nad wisla pod rzadami po-psl ale,ze lublin tego nie zrozumie nikt przy zdrowych zmyslach. to miasto ma tyle wspolnego z wysoka kultura co strus z sokolem.zenada nic wiecej.
      • tryg.sk11 Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 21:09
        Ale jesteś kulturoznawcą...
      • folkatka rts44 - kulą w płot! 14.10.10, 23:05
        Po tym co napisaleś, mam ochotę na odpowiedź w tonie nieco bardziej zdecydownym, ale spróbuje sie powstrzymać :///
        Lublin jest miastem z ogromnym potencjałem, który własnie teraz, dzięki staraniom o ESK, ujawnił sie w całej pełni. Kupa teatrów, wiele ciekawych imprez i festiwali, wreszcie rzeczy tak unikatowe w skali kraju - np. Noc Kultury
        Człowieku, weź sie dokształć.
        Bo na razie ogłosiłeś na forum że nie masz pojecia na jakim swiecie zyjesz (to tak delikatnie, obiecałam że powstrzymam soe od dosadniejszych sformułowań i słowa dotrzymuję)
    • antyarek Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 21:37
      TU fajny komentarz znaleziony przez forumowicza z Bydgoszczy. Warto przeczytać i zejść na ziemię oraz myśleć realnie, jackować po jacentemu, etc.
      • hecer super komentarz Olgi Marcinkiewicz 14.10.10, 23:56
        www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101014/TORUN01/493872849
        Broniłem jej, gdy była atakowana. Zgoda, nie wszystko robiła pewnie świetnie. Ale po prostu padła ofiarą ludzi - często z tego lokalnego środowiska - którzy pod nią ryli, bo była spoza układu. Media się do niej dorwały i nagłaśniały te sprawy, o których mówiło "środowisko" - za plecami, bez nazwiska, anonimowo. To jej winą było to, że nie można się dogadać. To jej winą było to, że nie ma dialogu ze środowiskiem. To jej winą było to, że nie ma pieniędzy. I jej winą było to, że nawiązała współpracę z Coeiro, że wychodziła poza środowisko poszukując bardziej europejskiego wymiaru aplikacji.

...a potem pojawił się zbawca, pan Kołakowski, wcielenie idei dialogu i porozumienia.

Ona jest introwertykiem i tyle. Pod presją trudno jest pracować - dla niej ta presja była paraliżująca. A potem ktoś dał sygnał: ma odejść.

Ja też życzyłem powodzenia Bydgoszczy. I jestem przekonany, że Bydgoszcz wyniesie dużo ze startu w konkursie o ESK. Że tam decyzja o starcie, opóźniona, zaowocuje w najbliższych latach większą troską o promocję poprzez kulturę, większą uwagą i większymi nakładami na zmianę wizerunku miasta poprzez atrakcyjną ofertę kulturalną. Tam start ESK to jest początek.

W Toruniu mamy denną aplikację - do ściągnięcia tutaj:
        www.torun2016.eu/pl/art/aplikacja-torunia-307
        jest to dokument fatalny, kiepski, słaby. To jest tak polukrowane oprawą graficzną pustosłowie, że jestem przekonany, że kontynuacji tego "dzieła" nie będzie. Cała ta koncepcja "wszechświata kultury" to zabawa sloganami i głupawymi skojarzeniami, jakieś warsztaty dla przedszkolaków a nie kultura. Doskonale w tego bubla wpisuje się sposób prezentacji aplikacji z jakimś "rozrywkowym show".

Zaleski w kontroli lotów to jest scenariusz na sequel Apollo 13 - wszystko się psuje, ale on dalej leci i jeszcze wyląduje.

Chciałbym zobaczyć, co wymyśliła Bydgoszcz.

Cieszę się, że pani Marcinkiewicz się podniosła z tego pobytu w Toruniu, że to jej psychicznie nie zniszczyło. Rozumiem takie sytuacje, boli mnie taki sposób traktowania ludzi. Bez względu na to, jak ktoś oceniał jej pracę - takie rycie, psychiczne nękanie, anonimowe komentarze, alienacja, ostracyzm, potrafią dobić.

Cieszę się, że Pomorska opublikowała tę wypowiedź. Jest ona bardzo ważnym głosem o nas, dla nas. Krytycznym ale wciąż życzliwym głosem.
        • hecer aplikacja ESK 15.10.10, 17:20
          po 8 latach aplikowania już naprawdę nie należy pisać, co by się chciało zrobić, tylko co się zrobiło!

Przecież to jest żenujące.
    • hecer Jasiński przeszedł samego siebie 14.10.10, 21:49
      Wiwat spółdzielczość toruńska!

...jemu zegarek zatrzymał się gdzieś między 1981 a 89 rokiem...
    • hecer @Makowski 14.10.10, 21:52
      Dlaczego Makowski nie startuje?

Świetny radny. Jedyny radny w Toruniu, który znakomicie pisze bloga. Można się z nim zgadzać, lub nie. Ale jego wkład w życie publiczne Torunia jest nieoceniony, a nieobecność w przyszłej radzie - wielką stratą dla samorządu.
      • patrzerealnie Re: @Makowski 14.10.10, 22:28
        hecer napisał:

> Dlaczego Makowski nie startuje?
        >
        > Świetny radny. Jedyny radny w Toruniu, który znakomicie pisze bloga. Można się
        > z nim zgadzać, lub nie. Ale jego wkład w życie publiczne Torunia jest nieocenio
        > ny, a nieobecność w przyszłej radzie - wielką stratą dla samorządu.

Makowski juz startował i poległ, pomysłodawca przeniesienia kosci Kopernika z Fromborka do Torunia
      • jarek1125 Re: @Makowski 14.10.10, 23:21
        Bo jest merytorycznie za mocny dla SLD. Ma zbyt duży autorytet i nie dał by się ustawiać.... Wydaje mi się, że w przyszłej radzie miasta nie będzie żadnej lewicy. Pomimo notowań Grzegorza Napieralskiego i blasku bijącego z marszałkowskiego gabinetu w sejmie. Szkoda.
        • hecer Re: @Makowski 15.10.10, 00:13
          Mam raczej sporo nieufności to osób z takiej lewicy starszego pokolenia. W wielu miejscach pewnie nie zgodziłbym się z nim. Ale to naprawdę świetny rozmówca. Wiele odwagi w jego sytuacji - tak mi się wydaje - wymagało postawienie się w sprawie mostu. Był jedynym radnym który nie kupił bajek Kwiatkowskiego i Zaleskiego podczas głosowania o rezolucji mostowej w 2005 roku. Co więcej, informował radę miasta o tym, jak sytuacja wygląda naprawdę. To jest tego typu postawa jaką zaprezentowali ludzie opuszczający SLD w czasach Millera i komisji śledczej. Nie przyniosło im to politycznego sukcesu. Ale na pewno przynosi uznanie i wdzięczność.

To jest jeden powód. A drugi jest taki, że po prostu Makowski prosto opisuje to, co dzieje się w radzie miasta na blogu i co o tym myśli. Można się zgadzać lub nie, ale najważniejsze jest to, że on odczuwa chęć, wolę, pragnienie i potrzebę dzielenia się tym z mieszkańcami! To właśnie rola radnego, reprezentanta WSZYSTKICH mieszkańców. On ma mówić, ma mieć chęć prowadzenia takiej dyskusji ze wszystkimi.

Raz go spotkałem. I też tę chęć rozmowy odczułem.

Podzielam ją zresztą, bo lubię pisać na forum:) I uważam, że to jest pewna wartość. Naprawdę, jak ktoś pisze to, co myśli, to można zwykle zakładać, że chce być uczciwy wobec innych. Jak ktoś milczy i ćwiczy swoje wypowiedzi, potrafi tylko "przygotować się" do dyskusji, nie potrafi "głośno myśleć" i wyrażać spontanicznie swoich przemyśleń, to odbieram to jako chęć ukrycia swoich intencji lub zwykłe lawirowanie, wyczekiwanie na to, co się wydarzy, płynięcie z prądem.

Może radny Makowski zmieni zdanie. Bo tak się to już jakoś utarło: "radny Makowski". I ten tytuł ma swoją renomę:) Nowości stwierdziły, że dużo mówi - i co z tego? Bardzo dobrze, że dużo mówi! I nie owija w bawełnę, jest konkretny, jego opinia to nie jest jakaś ucieczka od odpowiedzi. On sam sobie stawia trudne pytania.

Powinien zmienić zdanie i startować, choć to wymagałoby od niego wiele pracy - a z naszej (z mojej przynajmniej) strony to chyba byłaby tylko wdzięczność, bo jak tu pomóc?

Ale nie tylko w polityce, w radzie miasta, można być obecnym w Toruniu.

A będzie co komentować w najbliższym czasie...oj, będzie. Bo przez ostatnie 8 lat to były tylko zapowiedzi. To straszne, że przez te 8 lat tak mało w mieście zrobiono by coś poprawić. Ale najbardziej przerażające jest to, że te różnorakie głupie pomysły teraz mają być realizowane. To mnie po prostu przeraża - ostatnie 8 lat były rozczarowaniem, ale teraz szykuje się nam horror, czyli misiek w działaniu.
      • szlachcic Re: @Makowski 15.10.10, 07:15
        hecer, tobie tez jestem gotowy zasponsorowac wuzyte u psychiatry
        jak ty oceniasz radnych po pisaniu blogow to czas na leczenie
      • harcownik-online Re: @Makowski 15.10.10, 08:55
        nawet jeżeli ten miły i doświadczony radny nie będzie członkiem Rady Miasta, jego wiedza i pracowitość (blog) będzie źródłem inspiracji na następców.

po tylu latach z Zaleskiem - ja też miałbym dość !

"Nie wszyscy chyba zdają sobie sprawę, że głosując na Zaleskiego, popierają Radio Maryja."

• selerr Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 21:53
      Bardzo dobrze, że Toruń odpadł. Skończy się wydawanie pieniędzy na jakieś pozoranckie działania, plakaciki, loga i kubeczki, grubych milionów na stołki dla kolejnych szefów i urzędasów. Może wreszcie w naszym mieście będzie się żyło normalnie, a nie od akcji do akcji, może zamiast nadmuchanych "wydarzeń kulturalnych" będziemy mieć normalne, codzienne życie. Toruń jest fajnym miejscem, w którym mogłoby się dziać dużo dobrego w kulturze. Od czasu pomysłu z ESK dzieje się coraz mniej.
      • folkatka Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 14.10.10, 23:30
        Witam serdecznie.
        Piszę z Lublina. Torun jest mi miastem bardzo bliskim, ponieważ spędziłam tam cztery lata - jestem absolwentką Wydziału Sztuk Pieknych UMK. I dlatego - chociaż oczywiście kibicowałam Lublinowi - to nie zyczyłam źle Toruniowi. Chciałam, żebyśmy sie znaleźli razem na krótkiej liście.
        Niestety, Torun mnie rozczarował. Napiszę wprost: to, co sie działo w Toruniu wokół ESK, jest dokładną odwrotnościa tego, co udało nam się stworzyć w Lublinie. Nieustanne konflikty na linii urząd - artyści, nieszczęśliwe zupełnie obsadzanie kluczowych stanowisk (z czego największym kuriozum był dla mnie Kołakowski)...
        Myślę, ze moje miasto zdobyło sobie uznanie tym, że udało sie stworzyc ruch społeczny wokół kandydatury (kultura.lublin.eu/fotoakcja.html?locale=pl_PL)
        Że stworzono bardzo fajny program Wolontariusz ESK, a w biurze ESK zatrudniono młodych ludzi, znanych ze swej działalności na polu muzycznym czy teatralnym.
        Dochodze tu do sedna sprawy, jakim jest współdziałanie urzedników z ludźmi kultury. Obserwując Toruń, miałam wrażenie że urzednicy traktują artystów jako zło konieczne. Nie znam szczegółów odejścia Wiczego, ale powiem krótko - wypuszczenie z rąk kogos tak wartościowego jest dla mnie bardzo symptomatyczne.
        Dowiaduje się teraz, że upadł nie tylko Teatr Wiczy. Wiedziałam od dawna, że nie ma już Krzywej Wiezy, teraz się dowiedziałam ze nie ma i Aniołów (co tam jest teraz?). Chciano załatwić NRD. Przypomne tu najbardziej kuriozalne słowa Kołakowskiego z wywiadu: Mnie sie taka dekoracja na Starym Mieście nie podoba. To znaczy, ze tenże pan uwazał ze jego prywatne upodobania moga być wyznacznikiem tego, co na Starym MIeście może istnieć i działać!
        Mogłabym napisac jeszcze kilka innych rzeczy....
        Toruniaki, cholernie mi przykro. W głupi, beznadziejny sposób zostały pogrzebane wasze szanse. A mogłoby to wyglądac zupełnie inaczej. Podziękujcie Zaleskiemu - wybory juz wkrótce.
        Ukłony dla prof. Chmielewskiego.
        Pozdrowienia dla Torunia, zwłaszcza dla ul. Mickiewicza i ekipy z "Czarnego Tlipana".
    • cromio Zaleski nie wymyśli prochu - myślałem kiedyś. 14.10.10, 23:42
      ZALESKI TO SZKODNIK - jestem przekonany z każdym dniem bardziej.
      Pomysł radnego Jasińskiego ze 158-mym małym pomniczkiem / tabliczką to pomysł kretyna, który nic nie rozumie z otaczającej go rzeczywistości.
      Żal tyłek ściska. I pomyśleć, że z tym postkomunistycznym i manipulanckim (ZALESKI+PiS+Rydzyk) towarzystwem będziemy gnić w Toruniu przez następne 4 lata !
      • marcin.grzegorz Brak strategii kultury 15.10.10, 00:32
        Nawiązując do tytułu tego artykułu i linku do listu autorstwa p. Olgi Marcinkiewicz, który ukazał się w Pomorskiej należy podkreślić, ze na spotkaniu środowisk artystycznych w cafeterii Dworu na jesieni 2009 roku p. Olga jako jedyna spośród dyrektorów instytucji miejskich postulowała rozpoczęcie prac i stworzenie strategii kultury dla miasta Torunia. Niestety w dyskusji skupiono się tradycyjnie na dotacjach dla przedsięwzięć kulturalnych i rozdawnictwie gadżetów, a jedyny głos przedstawiciela innego wydziału stwierdził, że Toruń nie potrzebuje strategii kultury! Pamiętacie jakiego wydziału?
        • hecer Re: Brak strategii kultury 15.10.10, 15:11
          Derkowski, wydział kultury. Powiedział, że to w poprzednim ustroju opracowywało się plany...
    • szlachcic Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 15.10.10, 07:13
      zweglony_pazur napisał:

> Andrzej Jasiński (radny prezydenckiego klubu Czas gospodarzy):
      > "Powinniśmy upamiętnić to, że Toruń ubiegał się o tytuł ESK, trzeba pokazać mie
      > szkańcom, jak dużo zostało zrobione. (...) Należy zostawić jakiś ślad po ESK, n
      > p. tablicę lub kamień z tabliczką w miejscu, gdzie bywają turyści, przewodnicy
      > mogliby powiedzieć, jak wiele Toruń zyskał dzięki naszym staraniom o tytuł stol
      > icy kultury."

Jasinski, jestem gotowy wspolfinansowac twoje leczenie u psychiatry
      Jak mialaby wygladac ta tablica?
      "Wybitna banda gospodarzy z towarzyszem zaleskim w roku 2010 walczyla o ESK i zajela egzekwo 6 miejsce wraz z 6 innymi miastami i zostawila w tyle tysiace innych miast i miasteczek ktore wiedzialy ze nie maja szans z Toruniem rzadzanym przez wibitna bande gospodarzy i nie startowaly"
      Jasinski, ty sie kur... lepiej zajmij progiem spowalniajacym na Zagonowej
      Jak kochasz swojego wodza to nie kompromituj go przed wyborami, on w kompromitowaniu sie jest samowystarczalny
    • malepiffko warto bylo wydac 8 baniek i odpasc 15.10.10, 07:21
      tylko i wylacznie po to zeby przeczytac komentarz radnego Jasinskiego. ten koles zyje w jakims innym wszechswiecie chyba. albo za duzo dopalaczy testuje. pewnie na kolejna kadencje do rady tez wejdzie. ja pier...e rece opadaja.
      • hmurka Re: warto bylo wydac 8 baniek i odpasc 15.10.10, 07:57
        A mnie podoba się wypowiedź ludzi z Bydgoszczy - odpadliśmy, ale będziemy starać się dalej i dbać o naszą kulturę... nie zwalają winy na polityków, nie szukają winnych. A w Toruniu widać dokładne odbicie "polskiego" sposobu myślenia - przegrałem - muszę koniecznie znaleźć winnego a sobie wybudować pomnik ofiary... Swoją drogą Toruń ma już ok 130 pomników i tablic pamiątkowych - jak miasto umarłych.... Szkoda słów.
      • szlachcic Re: warto bylo wydac 8 baniek i odpasc 15.10.10, 17:11
        "warto bylo wydac 8 baniek i odpasc tylko i wylacznie po to zeby przeczytac komentarz radnego Jasinskiego"

Ida wybory, Jasinski chce pokazac ze czas gospodarzy to banda inteligentnych ludzi i mu sie to udalo :)

>ten koles zyje w jakims innym wszechswiecie chyba. albo za duzo dopalaczy testuje. pewn
        > ie na kolejna kadencje do rady tez wejdzie. ja pier...e rece opadaja.

Jasinski byc moze kazdego dnia przejezdza przez ten prog na Zagonowej ze zbyt duza predkoscia i byc moze baniakiem uderza w podsufitke w swoim aucie
        Moze to wstrzas mozgu, po tym opowiada sie brednie

• harcownik-online Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 15.10.10, 08:43
      zweglony_pazur napisał:

> Andrzej Jasiński (radny prezydenckiego klubu Czas gospodarzy):
      > "Powinniśmy upamiętnić to, że Toruń ubiegał się o tytuł ESK, trzeba pokazać mie
      > szkańcom, jak dużo zostało zrobione. (...) Należy zostawić jakiś ślad po ESK, n
      > p. tablicę lub kamień z tabliczką w miejscu, gdzie bywają turyści, przewodnicy
      > mogliby powiedzieć, jak wiele Toruń zyskał dzięki naszym staraniom o tytuł stol
      > icy kultury."

>
      BUAHAHAHAHHAHHA

• harcownik-online Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury 15.10.10, 08:48
      "Nie wszyscy chyba zdają sobie sprawę, że głosując na Zaleskiego, popierają Radio Maryja. Wielu uświadomiło sobie taki stan faktyczny, dopiero po rozstrzygnięciu etapu ESK 2016"

TO PRAWDA ! brak tolerancji widoczny jest nie tylko w środowisku Radia, ale przebija przez czyny prezydenta, którego wizerunek jest niestety wizytówką naszego miasta.

ESK 2016, nie może być udziałem miasta z takim bagażem, balestem utrudniającym bieg w przyszłość.
    • emar22 Jest niereformowalny! Trzeba go zmienić na nowy 15.10.10, 11:56
      model i całą ferajnę. Jasiński stawia już pomniki... paranoja. Oni wogóle nie rozumieją co się stało.
    • thebioetanol Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultury 15.10.10, 12:04
      cyrk zalewski przyjechał
      co chce zyskać przybyszewski? oj nieładnie Panie cwany- nie bedę na ciebie głosować
      • porypany1 Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 15.10.10, 15:04
        Tak ten pomysł z upamiętnieniem walki o ESK jest rewelacyjny. Na początek postawmy krzyż przed siedzibą prezydenta.
        • lucipepibom Re: Komentarze po ESK: Toruń bez strategii kultu 15.10.10, 15:23
          Czemu tylko jednego? Proponuję cały las krzyży!
    • aksum78 Moralnie zyciezylismy 15.10.10, 16:35
      Po paru wpisach no forum wiem, kto jest winny, lub co. Reasumujac winna jest: Bydgoszcz, Przybyszewski, uklad POlityczny w Polsce, szkodnik Hecer( :) ) no i Pan redaktor Giedrys. Wiec moralnie zwyciezylismy, buhahaha. Rece opadaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka