Dodaj do ulubionych

Adams -> Rybnik / MJM Prestige

25.01.11, 12:17
Adams w Rybniku

Ciekawe. Zagra na dużo gorszym obiekcie z mniejszą pojemnością.
Ta sama agencja organizuje koncert więc pewnie rozmowy przebiegały podobnie.
Wniosek jaki się nasuwa, to ... czyżby nasze miasto nie dało się wydoić Adamsowi? Aż dziw bierze :)
Ciekawe ile chciał.
Obserwuj wątek
    • adamkus1 Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 14:33
      alienisko napisał:

> Adams w Rybniku
      >
      > Ciekawe. Zagra na dużo gorszym obiekcie z mniejszą pojemnością.

Czy na pewno z mniejszą pojemnością? Przecież tam jest napisane: "Organizatorzy spodziewają się, że na żywo obejrzy go ponad 20 tys. fanów."

> Ta sama agencja organizuje koncert więc pewnie rozmowy przebiegały podobnie.
      > Wniosek jaki się nasuwa, to ... czyżby nasze miasto nie dało się wydoić Adamsow
      > i? Aż dziw bierze :)
      > Ciekawe ile chciał.

A może po prostu przedstawiciele Rybnika okazali się skuteczniejsi w negocjacjach? Tak na marginesie, pamiętam, że podobno do Torunia nie przyjechał dlatego, że wybrał obecność na mundialu w RPA. W sumie to ja też wybrałbym mundial :)
      • alienisko Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 14:45
        A kto by nie wybrał Mundialu hehe :)

Czy byli skuteczniejsi w negocjacjach? Bo ja wiem. Gdyby to była inna agencja niż ta, co robi u nas koncerty to może. Ja stawiam na kasę. Mamy lepszy stadion, MJM dogaduje się z miastem skoro już 2 koncert tu będzie robić i to oni się zajmują negocjacjami zapewne i dograniem szczegółów koncertu. Miasta, tak Toruń jak i Rybnik ograniczają się do przekazania na to stadionu i kasy z budżetu. Co jeszcze mogą dać...

Rybnicki stadion ma mniejszą pojemność od naszego jeśli chodzi o siedziska. Natomiast większą płytę. Generalnie jeśli dobrze ustawić sceny to oba mogą mieć porównywalną widownię.
      • hecer Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 16:08
        Śląsk to ponad 4 mln ludności. Obok jest jeszcze Kraków z aglomeracją. To właśnie Śląsk i Warszawa są polskimi stolicami koncertów.
        • sdb Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 16:51
          oraz Poznan. I Wrocek. I 3miasto.

nastepni co starego dziadka sprowadzaja :P
          ten koncert to na pewno bedzie lipa poniewaz blebleblebleble i marnotrawstwo pieniedzy blebleble
          • b3ut Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 17:20
            podobno w kontrakcie zagwarantował, że zaśpiewa "Englishman in New York" i nie będzie obrażał Polaków i Żydów
            • sdb Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 20:50
              a jako bonus na bis ma wykonac utwor z Titanica info pewne na 100%
          • hecer Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 23:50
            sdb napisał:

> oraz Poznan. I Wrocek. I 3miasto.
            >
            > nastepni co starego dziadka sprowadzaja :P
            > ten koncert to na pewno bedzie lipa poniewaz blebleblebleble i marnotrawstwo pi
            > eniedzy blebleble

Nie, Poznań i Wrocław płacą dużo, żeby przyciągać. Ale jak artysta sam wybiera najlepsze miejsce w Polsce to rozstrzyga między Warszawą a Śląskiem (Spodkiem w Katowicach czy stadionem, jeśli to jest U2). Pozostałe miasta starają się zaistnieć. Ale z punktu widzenia wykonawcy, który chce wybrać najlepsze miejsce dla swoich fanów to zawsze będzie albo Śląsk albo Warszawa. Kraków jest w bliskim sąsiedztwie Śląska, Śląsk jest blisko czeskiej granicy, świetnie skomunikowany z innymi miastami. To najlepsza lokalizacja.
            • sdb Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 26.01.11, 13:32
              hecer napisał:

> Nie, Poznań i Wrocław płacą dużo, żeby przyciągać. Ale jak artysta sam wybiera
              > najlepsze miejsce w Polsce to rozstrzyga między Warszawą a Śląskiem (Spodkiem w
              > Katowicach czy stadionem, jeśli to jest U2). Pozostałe miasta starają się zais
              > tnieć. Ale z punktu widzenia wykonawcy, który chce wybrać najlepsze miejsce dla
              > swoich fanów to zawsze będzie albo Śląsk albo Warszawa. Kraków jest w bliskim
              > sąsiedztwie Śląska, Śląsk jest blisko czeskiej granicy, świetnie skomunikowany
              > z innymi miastami. To najlepsza lokalizacja.

Aha, jeszcze Łódź.
              A ja sadze ze decyzje podejmuja managerowie artystow i biora pod uwage przede wszystkim wiarygodnosc i doswiadczenie organizatora ktory zaprasza ich na koncert, po drugie wynagrodzenie za koncert, po trzecie latwosc komunikacji lotnisko-hotel-miejsce wystepu-hotel-lotnisko i zapewnienie na tym etapie prywatnosci. Lokalizacja koncertu wiaze sie zatem tylko z tym ostatnim punktem a tu wysoki poziom gwarantuja wszystkie wymienione przeze mnie miasta, bo maja lotniska, obiekty na ktorych nie wstyd wystapic i hotele wysokim standardzie.
              Inaczej rzecz sie ma jezeli chodzi o zapelnienie widowni bo latwiej zebrac 20tys ludzi na koncercie w Warszawie niz np. w Toruniu. Ale o to juz sie martwi organizator bo artysci na pewno nie.
              • hecer Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 28.01.11, 01:34
                liczy się Warszawa, Śląsk i Kraków:
                www.wprost.pl/ar/?O=79729
                inne miasta się starają, owszem. Ale położenie i komunikacja odgrywa zasadniczą rolę.

Łódź jest 1.5 godziny drogi pociągiem od Warszawy; stamtąd dużo ludzi dojeżdża do stolicy do pracy.

Pisząc o metropoliach w Polsce zawsze wskazywałem na dwie największe: Warszawa+Łódź oraz Śląsk+Kraków. W tej drugiej mieszka prawie 5 mln ludzi, w tej pierwszej niespełna 4.5 mln. Razem to jest ok 1/4 ludności Polski, a biorąc pod uwagę siłę nabywczą to jest pewnie ponad połowa kraju.

Takie satelitarne metropolie jak Trójmiasto (1.2mln), Poznań (1.1mln), Wrocław (1.2mln) są już ośrodkami drugorzędnymi.

BiT ma ok 800 tys ludności; to już jest 3 kategoria, razem ze Szczecinem, Lublinem czy Białymstokiem. Te ośrodki są o 1/3 mniejsze od Trójmiasta,Poznania,Wrocławia.

Wiesz, my tu nigdy nie będziemy mieli tyle hoteli ile ma Warszawa czy Śląsk:) Nigdy nie będziemy mieli tylu zamożnych ludzi. I wcale nie jesteśmy dobrze skomunikowani.

Sporo może zmienić autostrada, ale najważniejszy jest rozwój. Możemy dogonić metropolie drugiej klasy, ale musimy dostosować do tego politykę regionalną.
                • sdb Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 28.01.11, 19:00
                  dobra to jeszcze w dwoch zdaniach wytlumacz do czego dazysz w tym poscie bo brakuje mi tu jakiejs puenty. podajesz mi wyliczenia na podstawie statystyk a ja to co pisalem wczesniej opieralem o swoja wiedze o tym jakie koncerty i gdzie odbywaly sie w ostatnich latach (jestem na tym polu calkiem aktywny). tak jak wspomnialem wczesniej- liczebnosc populacji moze (ale nie musi) miec wplyw na ilosc osob na widowni ale to juz zmartwienie i ryzyko organizatora i nie sadze zeby artysci z gornej polki zawracali sobie tym glowe (vide smooth festival w bydzi).
                  poza tym- co to jest metropolia satelitarna? metropolie rozumiem jako centralne glowne miasto skupiajace wokol siebie mniejsze miejscowosci, ktore mozna nazwac satelitarnymi.
                  uszanuj to ze nie obdarowuje cie wyzwiskami.
                  • hecer Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 30.01.11, 16:41
                    w części zmierzam do tego, żeby wykazać że lokalizacja - a nie inne czynniki - jest najistotniejszym kryterium jakim kierują się gwiazdy przyjeżdżające do Polski.

a poza tym interesuje mnie polemika z tobą, by zobaczyć ile wiesz i jak potrafisz dyskutować.
                    • alienisko Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 31.01.11, 12:56
                      hecer napisał:

"a poza tym interesuje mnie polemika z tobą, by zobaczyć ile wiesz i jak potrafisz dyskutować."

Padłem ;-)
                • buckshot Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 30.01.11, 12:46
                  > BiT ma ok 800 tys ludności; to już jest 3 kategoria, razem ze Szczecinem, Lublinem czy Białymstokiem. Te ośrodki są o 1/3 mniejsze od Trójmiasta,Poznania,Wrocławia.

Tylko Szczecin może się równać z BiT, Białystok jest sporo mniejszy.
                  • hecer Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 30.01.11, 22:52
                    Toruń nie może się nawet równać z Rybnikiem.

Założę się, że na Adamsie będzie więcej ludzi niż na Stewart'cie; oba koncerty są chyba w odstępie kilku dni więc może być wesoło.
                    • buckshot Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 31.01.11, 17:36
                      Liczymy ze za rok wystąpi u nas chociażby Prodigy albo np Metallica.

Można by uruchomić zniżki dla członków Radio M a może i kilka biletów rozlosować na antenie tego radia.
                      Przypuszczam że na takie Prodigy mieliby komplet na Motoarenie i to przez dwa kolejne dni koncertowe.
                      Szkoda tylko że żona naszego prezydenta zapewne nie lubi tych zespołów i za rok ujrzymy Eltona Johna, Cliff Richarda albo innego dziadka.
                    • alienisko Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 22.06.11, 09:47
                      > Założę się, że na Adamsie będzie więcej ludzi niż na Stewart'cie; oba koncerty
                      > są chyba w odstępie kilku dni więc może być wesoło.

Adams - około 15k
                      Stewart - ponad 16k

:P
        • szlachcic Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 30.01.11, 18:40
          hecer napisał:

> Śląsk to ponad 4 mln ludności. Obok jest jeszcze Kraków z aglomeracją. To właśn
          > ie Śląsk i Warszawa są polskimi stolicami koncertów.

hecer skompromitowal sie juz kompletnie w temacie mostu tymczasowego i teraz chce ten sukces osiagnac w temacie koncertow
          wg tego co pisze hecer wszystkie koncerty powinny odbywac sie na slasku albo w Wawie
          To oczywiscie brednie
          wytlumaczenie jest proste. artystow typu Adams czy Stewart troszku jest a najwieksze aglomeracje nie sa w stanie wszystko zezrec
          O ile my nie mamy realnych szans na np U2 bo koszt tego konceru jest taki ze musi przyjsc odpowiednia ilosc ludzi by glowne koszty przerzucic na widza to zdecydowana wiekszosc artystow jest w naszym zasiegu. Po prostu 20 tys ludzi to jednak inna bajka niz 60tys gdzie oczywiscie tez potrzeba miejsca
          Reasumujac
          Przeciez pod Toruniem lezy matropolia znacznie wieksza od Lublina wiec na Adamsa by pewnie przyjechalo z niej ze 100tys
          a na powaznie
          W tym roku mamy Stewarta wiec nie mozemy miec nic wiecej
    • pyszczerealnie Re: Adams -> Rybnik / MJM Prestige 25.01.11, 21:43
      A to Adams jeździł w Apatorze? ;) i sie do Rybnika przeniósł? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka