Dodaj do ulubionych

DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW

21.11.12, 23:26
Do wszystkich mieszkańców gminy Topólka!!! Nie składajcie wniosków odnośnie opłat za śmieci chyba dość płacimy podatków. My będziemy płacić żeby wójt robił co chciał i wydawał pieniądze na pierdoły (np znaki przy parkingu w Topólce). Zaraz nam wprowadzą podatek od deszczu. Nie składajcie wniosków powtarzam im nas będzie więcej tym lepiej. Bo w naszej gminie to wysokie są pensje urzędników i podatki. Z naszych radnych których wybieraliśmy to tylko czterech było przeciwko podniesieniu podatków i wprowadzenia opłat za śmieci był to pan Waszak i pan Wykpisz pozostałych dwóch nie pamiętam.
Obserwuj wątek
    • meduza-0 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 22.11.12, 14:48
      Popieram. Wprowadzona opłata śmieciowa jest astronomiczna dla rodzin wielodzietnych i wielokopoleniowych. To skandal, żeby na przykład dziesięcioosobowa rodzina za wywóz śmieci płaciła miesięcznie 90 zł. Tym bardziej, że większość rodzin naszej gminy segreguje śmieci w gminnych pojemnikach na szkło, papier i plastik i tak się zastanawiam co te rodziny mają wrzucać do własnych pojemników, tym bardziej, że w myśl nowego rozporządzenia ilość pojemników śmieciowych od jednej rodziny będzie teraz nieograniczona. I co to za udogodnienie, skoro nie będzie co do nich wrzucać?
      Poza tym dlaczego ludzie mają płacić za śmieci od każdego członka rodziny, skoro niektórzy członkowie tych rodzin większą część roku pracują za granicą, przebywają w internatach, akademikach, itp. i nie wytwarzają w tym czasie śmieci w naszej gminie???
      Jestem zdecydowanie przeciw temu zarządzeniu.
      • wyborca_1 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 22.11.12, 16:30
        Proszę zwrócić uwagę,że na nowych zasadach będą płacić tylko stali mieszkańcy pozostali,w tym wczasowicze będą podpsywać umowy bezpośrednio z firmą wywozową,czyli większość nie podpisze takich umów bo też kto i jak ich do tego zmusi.Reasumując ci co płacą zapłacą za tych co nie płacą i po kłopocie.Trzyosobowa rodzina która dzisiaj zapełnia 2 pojemniki na miesiąc płaci za to 20zł,na nowych zasadach zapłaci 27zł a śmieci wyprodukuje tyle samo.Gdyby włodarze mieli na uwadze nie tylko własny interes,ale też dobro mieszkańców to naliczyli by minimalną stawkę powiedzmy5zł i obciążyli by taką opłatą wszystkich bez wyjątku.byłoby to w miarę uczciwe ,a tak to obciąża się jak zwykle tych którzy wywiązują się ze swoich zobowiązań.
        • fajnadziewczyna.pl Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 22.11.12, 16:50
          To bardzo ciekawa dyskusja, ale z tego co udało mi się wywnioskować to jakieś 80% mieszkańców gminy Topólka podpisało wnioski jak takie stado baranów! to się chyba w tej gminie nigdy nie zmieni! bo ludzie nie wiedzą, że mają własne zdanie tylko patrzą czy np. sąsiad podpisał, a co to ja będę gorszy/gorsza? Tylko ciekawi mnie kolejny aspekt tego wątku, mianowicie jak ta firma ma zamiar dojechać do kogoś po śmieci jeśli ta osoba mieszka daleko od drogi utwardzonej a umowę podpisała ? Scenariusz kolejnej srogiej zimy jest bardzo realny, a w efekcie końcowym odwilż i błoto - to nie wyobrażam sobie żeby ktoś podjął ryzyko wjazdu na taką drogę. Ale mam nadzieję, że ta świetna gmina wzięła pod uwagę ludzi starszych i chorych, którzy będą płacić za coś co w rzeczywistości nie będzie miało swojego odzwierciedlenia?!!! bo kto im dostarczy śmieci do drogi utwardzonej, która jest np.1 lub 2km a czasem może i nawet więcej... bo zapewniam że takie osoby w gminie też się znajdą!
          Więc pytam, jak to będzie wyglądać? czy ktoś kto podsuwa Wam umowy informuje Was jak to będzie naprawdę? czy tylko jest zaślepiony wizją 9zł??????? Wywóz śmieci to naprawdę piękna sprawa, ale chyba jednak ta gmina się na to jeszcze nie przygotowała...
          Pozdrawiam
          • wyborca_1 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 22.11.12, 17:14
            Jak widaać w kwestii śmieci problemy się mnożą a mnie dziwi fakt,że nikt jeszcze nie poruszył tematu podatku od psów,który w przyszłym roku ma wynosić 50zł i to dopiero jest dla mnie rozbój w biały dzień,bo śmieci chociaż wywożą a w kwestii psów nic nie robią .Ludzie do tej pory wyręczali gminę w tym temacie tak że uważam iż gmina powinna płacić tym co przygarniają bezdomne zwierzęta a nie obarczać ich dodatkowymi opłatami,za co jeszcze każą nam płacić.Jeżeli dzisiaj zdarzają się tacy co wyrzucają zwierzęta to co będzie w przyszłym roku.Ludzie będą wyrzucać psy ,a w tej sytuaji trudno się spodziewać,że znajdą się chętni do przygarnięcia takich stworzeń,a bezdomne i głodne mogą stanowić realne zagrożenie zwłaszcza dla dzieci.A tak na marginesie dziwne,że jeszcze nie wprowadzono podatku od kota,ciekawe dlaczego?
            • brunon9 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 22.11.12, 22:54
              Zgadzam się z tym, że ustalona stawka w umowie śmieciowej to rozbój w biały dzień. Fajna dziewczyno zgadzam się również z Tobą odnośnie określenia "stado baranów". Tyle tylko, że nie określał bym nim zwykłych ludzi - mieszkańców nawszej gminy - którzy zostali postawieni przed faktem i nie mają wyjścia musząc podpisać te umowy. Określenie to zarezerwował bym dla ekipy radnych, nie obrażając co niektórych z nich, którzy znają swoją rolę - reprezentowania społeczeństwa poszczególnych rejonów gminy. To tak dla przypomnienia państwo radni, bo co niektórzy zapomionają o swojej roli i kogo reprezentują a w zamian za to uprawiają prywatę i sprowadzają swoje funkcje powierzone im przez swoich wyborców do regularnego odwiedzania okienka kasy gminnej po sesjach rady gminy.
              I tak na marginesie chiał bym jeszcze przypomnieć na przyszłośc obywatelom naszej gminy aby dokładniej przyglądali się sylwetkom reprezentantów na radnych gminy aby nie były to osoby wybierane z przypadku, nie mające własnego zdania, bojaźliwe i nie potrafiące odezwać się z konstruktywną krytyką na podobne uchwały, jak ta - śmieciowa. Wujt gminy nie posiada władzy absolutnej i do uchwalenia podobnej bzdury przyczynili się właśnie radni - ludzie, których sami wybraliśmy w demokratycznych wyborach i którzy maja reprezentować nasze interesy.
              Apeluję więc - Szanowni Radni - nie bądźcie jak stado baranów!!! Myślcie i wetujcie krzywdzące nas uchwały. Po to jesteście a nie po odbieranie zasilające wasze budżety diety.
              A jeśli radni nie potrafią reprezentować interesów zwykłych obywateli, domagajmy się na przyszłość referendum w sprawach takich, jak na przykład ta śmieciowa. Niech wypowiadają się sami ludzie w sprawach ich dotyczących.
      • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 14:55
        A MNIE TO CIESZY ZE WRESZCIE LUDZIE PODPISUJA UMOWY NA WYWÓZ ŚMIECI.MOŻE WRESZCIE PRZESTANĄ PALIĆ CZYM POPADNIE W PIECACH.BĘDĄC PRZEJAZDEM W TOPÓLCE A NAWET W LUBRAŃCU CZY IZBICY I NIE TYLKO.CZĘSTO CZUĆ SMRÓD ALE JAKI?SPALONEGO UBRANIA ALBO JESZCZE COS INNEGO.CZY NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA.ROZUMIEM ZE JEST NIEKTÓRYM CIĘZKO I BRAKUJE NA JEDZENIE,ALE WIEM ZE TAKIE DZIAŁANIA SĄ ZABRONIONE.WYDZIELAJĄ SIE NIEBEZPIECZNE SUBSTANCJE.SAMI SIEBIE PODTRUWAMY
        • benio1234 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 15:11
          a moze niektórych nie stac na opal i radza sobie w ten sposób.czasem nie ma wyjscia a ogrzać sie trzeba.ludzie sa coraz biedniejsi i nie starcza czasm nawet i na jedzenie
    • sam01 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 16:36
      szanowni mieszkańcy- radnym który głosował przeciwko uchwale był również Pan Wójkiewicz Waldemar następnie w\w uchwałę zaskarżył do Włocławka i nic nie wskórał.Jak chwalił się nasz wójt na sesji ' osobiście wyjaśnił urzędnikom przepisy i się udało uchwałę obronić".Wobec powyższego pretensje należy zgłaszać do swoich radnych którzy również zamieszkują naszą gminę ich status finansowy jest zbliżony do pozostałych mieszkańców a z przykrością należy stwierdzić że nie nauczyli się liczyć.Chyba diety radnych przewróciły im w głowach.
    • klakiodona Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 17:45
      Rusianmafia, nie rozumiem Twojej radości z podpisania umowy śmieciowej mającej rzekomo zastopować palenia przez ludzi śmieci w piecach? A co ma jedno do drugiego? Ci co palą śmieciami, nadal będą to robić a dodatkowo jeszcze bulić co miesiąc za puste pojemniki.
      To po pierwsze, a po drugie wyborco1 poruszyłeś istotny problem podatku za psy. Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego posiadacze psów mają płacić od nich podatki? A już tak wysokie kwoty, o których piszesz nie mieszczą się po prostu w głowie. Zgadzam się z Tobą, że bezdomne zwierzęta nie bedą już znajdowały dla siebie domów, bo w imię czego ludzie mają je przygarniać, skoro niektórym brakuje może nie na chleb, ale na to czym mają go obłożyć.
      Ps Wielki szacun dla odważnych radnych, o których tu piszecie, a zwłaszcza dla Pana Wujkiewicza. Szkoda, że jesteście osamotnieni w tak nierównej walce o słuszne sprawy - nasze sprawy:(
      • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 14:58
        słuchaj KLAKIODONA jestem za tym by wszyscy placili za smieci, a nie palili w domach a potem SMRÓD tego co spalili roznosil sie po otoczeniu,no chyba ze ty lubisz takie zapachy.nie wiem czy wiesz ale spalanie ubrań i innych rzeczy jest zabronione.niech wreszcie nasze polskie spoleczeństwo zaczerpnie troche kultury ale tej dobrej.widząc czasem jak wyglądały pojemniki na smieci w topólce i co ludzie tam czsami wrzucali to bym normalnie wziął kija i ręcznie tłumaczył skoro nie potrafi może czytac co jest napisane na pojemniku.jakby jeden czy drugi dostal mandat lub kare to od razu sie nauczyl ze tak nie wolno robic.my jestesmy tak nauczeni zeby na jebit twoja mać,a co tam ktos i tak to posegreguje zamiast uczys sie i dawac przykład.zacznijmy dbac o NASZE OTOCZENIE I ŚRODOWISKO A ZA POSEGREGOWANE ŚMIECI MYŚLE ZE BEDZIEMY PLACIC I TAK MNIEJ NIZ ZA POJEMNIKI PEŁNE WSZYSTKIEGO.ZA TA SEGREGACJE TRZEBA ZAPŁACIC BO NIKT TEGO ZA NAS NIE ZROBI ALE JAK ZWYKLE CHCEMY WSZYSTKO ZA DARMO BO PAŃSTWO TO NAM MUSI DAC.JA NIKOGO NIE BRONIE ANI WÓJTA ANI SAMORZĄDU ,NIKOGO!!!!!!JESTEM NORMALNYM OBYWATELEM JAK WSZYSCY I NIE ZAWSZE PODOBA MI SIE I NIE ZGADZAM Z DECYZJAMI CZY TO WŁADZ CZY W PRACY ALE SKORO WŁADZA ZOSTAŁA WYBRANA DEMOKRATYCZNIE TO TRZEBA SIE Z TYM ZGODZIC NAWET JESLI JESTESMY PO TEJ DRUGIEJ NIEZADOWOLONEJ STRONIE.NASZE ZACHOWANIE ŚWIADCZY O NAS SAMYCH JAK SIE ZACHOWUJEMY CO PISZEMY.CHODZIMY DO KOŚCIOŁA A PO KOŚCIELE TO JAK BY KTO MÓGŁ TO BY JEDEN DRUGIEGO W ŁYŻCE WODY UTOPIŁ
      • sam01 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 18:31
        czy ktoś z was zastanowił się z czego ubodzy mieszkańcy naszej gminy będą płacili tzw podatek śmieciowy skoro już jest problem z wyegzekwowaniem podatku od nieruchomości.przecież trzy czwarte ludzi tu mieszkających to emeryci,renciści lub podopieczni opieki społecznej.Nie ma prawie domu w ,którym nie mieszkałaby osoba w\w.Można stwierdzić że Pan Wójt pieniądze na realizacje swoich pomysłów niewątpliwie ma-patrz oświadczenie majątkowe za 2011 rok
        W\g dobrze poinformowanych ok 12.000 złotych miesięcznie.Drodzy radni może nadszedł czas na uchwałę o obniżeniu pensji WÓJTA do najniższej z możliwych Jakby udało się to przegłosować to może "jaśnie zawsze oświecony"Henryk Orłowski zrozumie co próbujemy mu na tym forum powiedzieć
    • madzia-lajf Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 19:43
      Ciekawa dyskusja ale chcę wam powiedzieć że wójtowi nie chodzi wcale o smieci ani o porządek a jedynie o kasę
      Wiem to ze żródeł zbliżonych do rządowych naszej gminy
      A to co podpisujemy lub nie to są ankiety na podstawie których wójt naliczy nam podatek i jak mówił mój sołtys to będzie obowiązywać od 1 lipca 2013 roku a sołtys wie co mówi bo jest poddanym wójta
      Moja propozycja zacznijcie działać w realu w internecie się nie da
      • wyborca_1 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 23.11.12, 20:25
        Mazia-lajf ma rację czas najwyższy,by zorganizować jakiś ruch społeczny i zacząć walczyć o swoje sprawy bo chyba na niektórych radnych nie możemy liczyć,a stadem bezwolnych baranów też być nie powinniśmy.
        • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 15:38
          i tu cię popieram,choc połowicznie.skoro wybralismy radnych to powinni nas reprezentowac i nasze sprawy,tak?!mam pytanie do wszystkich,czy ktos pomyslał o drodze z topólki do lubrańca.przejezdzajac tamtędy widac w jakim jest stanie,coraz gorszym.
      • klakiodona Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 09:22
        Madzia-lajf pisze "Zacznijcie działać w realu".

Zacznijcie? A Ciebie to nie dotyczy? Pewnie, a po co się męczyć, narażać, niech inni się potrudzę i mi coś załatwią. I taka jest nasza polska mentalność. Czasami to ręce opadają na tę solidarność społeczną.
        • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 15:43
          dawno zaczałem od siebie jesli cie to tak ciekawi.a poza tym jest takie powiedzenie JAK MASZ LICZYC NA KOGOS LICZ NA SIEBIE.ja sie nie prosze zeby mi ktos cos załatwil i niczego od was nie oczekuje tylko nie płaczcie i nie narzekajcie,bo to zle to niedobrze a to tak by sie zrobiło.LUDZIE ZACZNIJCIE OD SIEBIE I DAJCIE PRZYKŁAD INNYM.POZA TYM NIE PISZ MI PIERDOŁ O MNIE BO MNIE NIE ZNASZ.POPROSTU LUDZIE SA NAUCZENI LENISTWA I ZE WSZYSTKO SIE IM NALEŻY JAK ZA KOMUNY,TAK TAK.
        • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 15:50
          TY PISZESZ O SOLIDARNOSCI.POPATRZ NA 11LISTOPADA.NA TE WYBRYKI I ZACHOWANIE I BURDY,TO JEST SOLIDARNOŚĆ?LUDZIE JA MAM DOSĆ SŁUCHANIA CHOCMY SKRZYKNIJMY SIE,HA HA HA.ALE JAK CO DO CZEGO PRZYCHODZI TO KAZDY CICHO SIEDZI.PRZESTAŃMY NARZEKAC JAK DZIECI,I ZACHOWYWAC SIE JAK DZIECI
          • wyborca_1 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 17:56
            Myślę,że nie do końca rozumiesz o co nam chodzi.Jeśli chodzi o śmieci to nikt nie kwestionuje tego,że powinny być wywożone,chodzi o to ile będziemy za to płacić,Jeżeli będziemy siedzieć cicho i na wszystko się zgadzać może być tak jak z psami i w przyszłym roku może być np, 12zł od osoby,a poza tym jak już wcześniej wspomniałam nie wszyscy będą płacić na takich samych zasadach,9zł od osoby mają płacić tylko stali mieszkańcy,a wszyscy wiemy ile śmieci potrafią wyprodukować wczasowicze.Dlaczego mamy płacić za innych.Jeżeli ktoś mieszka w mieście wywóz śmieci ma doliczony do czynszu i nikogo nie obchodzi czy produkuje śmieci czy nie ,posiada mieszkanie to płaci.Tak samo powinno być ze śmieciami w naszym wypadku posiada ktoś nieruchomość to ma naliczne za wywóz śmieci,wszyscy powinni płacić na jednakowych zasadach.Myślę,że ludzie palą byle czym z biedy i nie pomogą na to większe opłaty za wywóz śmieci.
            • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 20:42
              rozumiem o co wam chodzi.wiec nasuwa sie pytanie?po co mamy radnych?od brania pieniedzy za sesje.przeciez sami ich wybraliscie.wychodzi na to ze sa to albo ludzie niekompetentni albo karierowicze,albo was oszukali i nie reprezentuja waszych postulatów.odnosnie wczasowiczów to chyba nie tylko chodzi o smieci ale i o inne jak sprawy jak woda czy szamba itp.turystów nie mozna odstraszac ale niech nie mysla ze sa swietymi krowami.ja bedac nad morzem za kazdy dzien placilem oplate klimatyczna a tutaj nad jeziorem orle to jesli ktos przyjedzie na wypoczynek to gdzie jest u siebie?gdzie jest zameldowany tu czy tam skad przyjechalł?.napweno sie sie nie wystraszą bo trochę w swoje domki zainwestowali i ich napewno nie sprzedadzą.jesli nie mozna sprawdzic ile czasu spędzają nad jeziorkiem więc niech płacą za cały rok a jeśli są kilka razy w roku to niech zgłaszają swój pobyt w gminie.napewno sami pójda po rozum i nie bedą płacic za okres których ich tu nie ma.ale widzę ze jest problem nie z wczasowiczami tylko jak wyegzekwowac opłaty i ich wysokość
    • brunon9 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.11.12, 23:22
      Cały czas nurtuje mnie problem tych niektórych radnych i ich niekompetencji. Nie rozumiem jakim prawem mogą poprzez podniesienie ręki w góry na sesjach rady gminy decydowac o sprawach wszystkich obywateli bez porozumienia z nimi. Skoro każdy z nich reprezentuje poszczególne rejony naszej gminy, dlaczego po wysunięciu jakiegoś postulatu, uchwały na sesji, nie przeprowadzą najpierw w wioskach choćby zebrań z mieszkańcami, aby usłyszeć "głos ludu", a następnie w imię tego głosu reprezentować swój rejon poprzez podniesienie lub nie tej ręki w górę. Jakim prawem każdy z nich bawi się w Boga i podejmuje decyzje za nas. I jak z uchwały śmieciowej wynika - niesłusznie.
      I dlaczego pan wujt, który po wyborach deklarował otwarcie, że będzie wujtem wszystkich mieszkańców naszej gminy i będzie działał w ich dobrze pojętym interesie, teraz nie przyczynia się ani do interesu swoich wyborców ani przeciwników? Czy deklaracje pana wujta skończyły się wraz z pozytywnym dla niego wynikiem wyborów? Dlaczego nie liczy się pan, panie wujcie z głosem i opiniami obywateli tej gminy. Czasy się zmieniły, nie mieszkamy przecież w carskiej Rosji a naszym przywódcą nie jest chyba Iwan Groźny?;)
      Jeśli się mylę, poprawcie mnie, ale ja tak właśnie uważam.
      • wyborca_1 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 09:31
        W pełni się z Tobą zgadzam.Najwyższy czas by władza zaczęla się liczyć z ludem.Tak jak napisałeś powinny być zebrania i o ważnych sprawach powinniśmy być informowani.Obecnie liczą się z ludźmi tylko wtedy gdy potrzebne są im głosy,wtedy są zebrania ,pieniądze,paczki,a później to nikt się już z ludźmi nie liczy.Można naobiecywać co tylko przyjdzie do głowy bez żadnych konsekwencji,bo prawda jest taka że na to pozwalamy.
        • mieszkankagminyy Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 12:16
          Przeciwko był również pan radny Wójkiewicz (wyżej wymieniony) oraz pan radny Maciejczak.
          Jeśli chcecie wiedzieć co się dzieje na sesji to jest otwarta dla wszystkich mieszkańców gminy1
          • rusianmafia Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 15:02
            co mi z tego ze bede na radzie gminy i bede tracił czas.od reprezentowania obywateli sa radni,chyba ze ,,BEZRADNI".biorą pieniądze za sesję i chyba ktoś ich wybrał.nie widze problemu by urządzić w świetlicach raz w miesiącu zebrania i niech radni zdadzą raport z tego po co są wybrani a jeśli nie głosowali tak jak chcieli obywatele którzy ich defacto wybrali niech wytłumacza swoja decyzję i ją uzasadnią.zacznijcie rozliczać też radnych!
            • mieszkankagminyy Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 16:01
              rusianmafia napisał(a):

> co mi z tego ze bede na radzie gminy i bede tracił czas.od reprezentowania obyw
              > ateli sa radni,chyba ze ,,BEZRADNI".biorą pieniądze za sesję i chyba ktoś ich w
              > ybrał.nie widze problemu by urządzić w świetlicach raz w miesiącu zebrania i ni
              > ech radni zdadzą raport z tego po co są wybrani a jeśli nie głosowali tak jak c
              > hcieli obywatele którzy ich defacto wybrali niech wytłumacza swoja decyzję i j
              > ą uzasadnią.zacznijcie rozliczać też radnych

Napisze tak tych radnych co przeciwstawiają się wójtowi jest bardzo mało, większość radnych zawsze popiera decyzje wójta.
              A ci co są przeciw i tak przegrają i na końcu są ,,BEZRADNI".
              A chodzić na sesje po to żeby zobaczyć jak ich radny głosuje i czy zawsze ma racje.Mieszkańcy gminy moim zdaniem powinni chodzić i zobaczyć czy wybrali dobrze radnego i żeby następnym razem przy wyborze się nie pomylili.

• sam01 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 19:22
      cz zastanowił się ktoś z was z czego ubodzy mieszkańcy naszej gminy mają płacić podatek śmieciowy skoro już sporo ludzi naszej gminy ma problemy z płaceniem podatku od nieruchomości.trzy czwarte ludzi tu mieszkających utrzymuje się z emerytur;rent oraz zasiłków z opieki społecznej.Prawie każdy dom wspomagany jest świadczeniami w\w.Osobą, która nie musi się martwić jest Wójt Henryk Orłowski posiada bowiem dochody miesięczne -12.000 złotych-patrz oświadczenie majątkowe za 2011 rok
      Wobec powyższego może radni gminy topólka wnieśliby uchwałę o obniżeniu pensji WÓJTA DO MINIMUM.Może wtedy jaśnie oświecony Henryk Orłowski zrozumie o czym tu się pisze.
      • malina1297 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.11.12, 23:09
        Zgadzam się z Tobą sam01. Skoro rolą Pana Wójta jest oddana służba wszystkim obywatelom naszej gminy proponuję, aby jutro z samego rana pani sekretarka dostarczyła mu wydruk "głosu ludu" - nasze posty - które przedstawiają w sposób jasny i klarowny czego oczekujemy od władz nas reprezentujących. Może wtedy oprzytomnieje Pan trochę i nie pozwoli, aby głos ludu był głosem wołającym na puszczy.
        Jaką ma Pan Panie Wójcie propozcycję, aby wyegzekwować ten podatek śmieciowy, o którym tu mowa, od najbiedniejszych mieszkańców naszej gminy? Pana stać na opłacenie nawet kilkudziesięciu takich podatków, ale skąd mają wziąć na niego biedni ludzie? Wyegzekwuje to od nich komornik, który nie mając już co zarekwirować, zabierze wielodzietnej rodzinie dziecko, a potem kolejne i kolejne? A może podatek ten będą płacić tylko Ci, których na to stać, a z budżetu gminy będziecie opłacać całą niewypłacalną resztę? Ma Pan na to jakiś pomysł?
        Komu przeszkadzał dotychczasowy system opłaty za śmieci? Po co to zmieniać? Czy nie lepiej wywiązać się Panie Wójcie z rozpoczetej procedury budowania przydomowych oczyszczalni ścieków? Większość rodzin powpłacała połowę kwot na tę inwestycję i cisza, a Pan nam tu mydli oczy kolejnymi umowami śmieciowymi? Proszę doprowadzić do końca ww.inwestycję, która przyniesie więcej korzyści i dla ekologii i dla naszych i tak już obciążonych i pustych kieszeni.
        • wojtgminnyt0p0lka Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.11.12, 03:00
          A teraz jak juz sobie pogadaliscie to spac bo jutro do roboty - o ile ja ktos ma. Co do pensji wojt to wara bo obnizyc ja moze tylko rada a rada głosuje jak jej każę. Jak se głombów wybraliscie to macie.Dla sprawiedliwosci dodam ze jest 2 czy 3 co okoniem stają ale co mi tam.Liczy sie kaska, misiu, kaska. A z tych 12 tysięcy 4 tysiące to emerytura uczciwie wypracowana co się z Zusu należy jak psu kiełbasa.
          Nie na darmo córka z konkubinem do Lubranca sie przeniosła zeby nie draznic przychodami i z Areczkiem we Włocławku się rozliczać w skarbowym. Głowka pracuje.
          Kto mi w gminie podskoczy. Nikt bo wy szaraczki nie macie nic do powiedzenia a Ci co mogą co zrobić to nie interesuje bo rączka rączkę myje - biznes i kociół mam po swojej stronie.

A ten wasz " głos ludu" to wiecie gdzie mam. Jacy mieszkańcy tacy radni , jacy radni taka rada.I to by było wszystko na temat.

Aha - te 9 złotych od osoby to nie jest ostatnie słowo. Przecież budżet w 2013 trzeba do kupy poskładać.
          • meduza-0 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.11.12, 12:32
            Kimkolwiek jesteś mój przedmówco, przesadziłeś do kwadratu ze swoim durnym postem :/ Przypuszczam, że jesteśmy po jednej stronie barykady odnośnie roztrząsanego tu problemu śmieci, ale nie popieram tak prymitywnego rodzaju poziomu dyskusji, jaki Ty uskuteczniasz. Prowadzimy tu wszyscy merytoryczną dyskusję, ale staramy się nie stosować ciosów poniżej pasa, po które Ty sięgasz. Wójt gminy jest osobą publiczną, musi liczyć się z krytyką swoich działań, decyzji, ale naruszanie jego rodziny, która nie ma nic wspólnego z piastowanym przez niego stanowiskiem, urzędowaniem i decyzjami, to już naprawdę gruba przesada :/
            Nie podpisuję się pod tym, co napisałeś powyżej. Powiem więcej - wstyd mi za takich dyskutantów jak Ty.
            • wojtgminnyt0p0lka Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.11.12, 14:01
              W którym miejscu post jest durny?
              Merytoryczna dyskusja czy nie to odpowiedz kto wziął pieniądze za zaprojektowanie tych durnych tabliczek którymi oblepiona jest cała gminna? I czym zajmuje się firma AN-AR?
              Sprawdz kto od lat jest zwalniany od podatku w gminnie.

A ci co nie podpisali umów mieciowych (jeszcze) niech się opamiętają i nie podnoszą ręki na władzę bo uschnąć może.

• meduza-0 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.11.12, 14:13
                Kolego, przede wszystkim zmień i to najlepiej od razu swój nick, gdyż jak wiadomo nie jesteś wójtem gminy, więc po co się za niego podajesz? Dla mnie to już jest nie fair :/
                Po drugie nie wiem o jakiej firmie AN-AR mówisz, więc mów do nas wprost, a nie jakimiś zagadkowymi ogólnikami.
                • wojtgminnyt0p0lka Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 28.11.12, 07:52
                  Do pani meduzy - zero
                  Nie jestesmy kolegami. To po pierwsze.
                  Po drugie rzeczywiscie nie jestem wojtem gminny topólka. Mój nik miał brzmiec "Wojt z gminny Topólka" Wojt to skrót od Wojciech. I niestety na etapie rejestracji zgubiła mi się litera "z" Mówi to cos?
                  • meduza-0 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 28.11.12, 21:53
                    Tak, mówi nam to coś "wójcie z gminy Topólka", a mianowicie to, że oprócz literki "z" zgubiłeś coś jeszcze, a mianowicie wątek :D
                    • wojtgminnyt0p0lka Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 29.11.12, 14:30
                      Watek sie skonczyl kiedy napisalem swój pierwszy post czyli "kaska, misiu , kaska" I wszystko wrócilo do normy czyli mamy po staremu.

A ten wojt od Wojciech to taki zarcik jezykowy choc slyszalem ze Wojt i wojt(wójt) calkiem blisko do siebie maja. Ale ludzie rózne rzeczy gadaja.
                      Choc to akurat by wyjanialo pani postawe w pewnym stopniu.
    • sam01 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.11.12, 17:13
      moi drodzy właścicielem w\w firmy jest Pan ArkadiuszJ Dla omawianego tu tematu nie ma to znaczenia.Jeżeli ktoś z was ma jakąkolwiek wiedzę o nadużyciach przy zawieraniu umowy na-nieszczęsne tabliczki-niech złoży w delegaturze CBA zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.Co innego jeżeli spojrzymy się na to z punktu widzenia moralności.Ale od moralności to mamy na terenie naszej gminy trzech specjalistów,z tego co mi wiadomo nic oni nie głosili z ambony na wyżej opisany temat przez lud nazwanym nepotyzmem.A skoro kapłani milczą to wszystko jest ok.
      • jozefzlodzi Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 24.03.13, 21:30
        Czytając wszystkie posty już miałem dorzucić coś "merytorycznego" ale mi się odechciało. Początek dyskusji był super. Dużo zapału i treści z sensem, środkowa część to szukanie winnego (i tu wkracza polaczkowo), a koniec już czysto po polsku. Wyzwiska, wykazywanie niekompetencji przedmówcy itd. Czysta postać "gminy Wilkowyje" w realu. Drodzy państwo, widzicie sytuację, każdy ze swojej strony i to jest zrozumiałe, ale.. nie należy swego zadania prezentować jako jedynie słusznej prawdy objawionej tylko się najpierw popytać i poczytać, choćby w internecie. Racja jest jedna, cena za śmieci jest ustalana według wzoru, który narzuca ustawodawca czyli sejm. Cena stawki natomiast jest kwestią gminy i o to walczcie. Jako ciekawostkę podaję, że w miejscowości Andrzejów blisko Łodzi, Rada Gminy ustaliła dla rodzin wielodzietnych opłatę ryczałtową bez względu na liczbę członków rodziny. A więc można, przepisy pozwalają i oto walczcie. Ja osobiście jestem właśnie działkowiczem, który od ponad 20 lat obserwuje jak zmienia się Wasza (Nasza) gmina. Ja walkę z gminą zacząłem samotnie i walczę . Walczę właśnie o śmieci, za które w roku 2012 została opłata dla działkowiczów podniesiona z 50 zł za rok na 80 zł w sposób niezgodny z przepisami (potwierdziłem to w Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy). Oczywiście to mniej niż dla mieszkańców ale my nie żyjemy tu przez cały rok tylko max 4 miesiące. Podzielam opinię o bezwładzie Rady Gminy, która nie wie po co jest.
        • queenini Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 25.03.13, 19:21
          Rada jest po to by brać pieniądze za sesje, to jest tak jakby ktoś dostał "pracę" na 4 lata i albo przedłuży się "umowa" albo nie,. tylko z pracą podkreślam nie ma to nic wspólnego dlatego jest ujęte w cudzysłów, a takie rozliczanie radnych wójtów burmistrzów i najwyższych to jest właśnie strzał w dziesiątkę, tylko nikt się na to nie zgodzi bo kto by piłował gałąź na której siedzi ???
          Sytuacja jest patowa, a w naszej gminie praktycznie dramat. Szumne słowo "demokracja" ...to dlaczego mieszkańców zwykłych ludzi potrafią rozliczyć ze wszystkiego, a sami nie są z niczego rozliczani, i my na to pozwalamy?! dlaczego działa to tylko w jedną stronę?? Prosty człowiek lepiej by skonstruował ten mechanizm polityczny niż Ci wszyscy wykształceni doświadczeni zarządzający.
          • marysia9930 Re: DO WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW 26.03.13, 00:10
            Jutro o 10:00 jest sesja rady ilu zwas pujdzie i zobaczy swojego radnego w akcji ???
            A co?
            Niech poczują oddech swoich wyborców.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka