borba_1 31.01.11, 08:19 No to się zaczęło. Tak jak przewidywałem. www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=1732&NrSection=1&NrArticle=194642&IdTag=3790 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hobbes1980 Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 09:18 Jasne, zostanie na pewno wybatożony, wytarzany w smole i pierzu i wygnany z regionu:) Zapewne skończy się na kolejnej awanturze która do niczego nie doprowadzi. Nawiasem mowiac nie bardzo rozumiem dlaczego moderator nie usuwa tych waszych ciaglych jeków na forum 'Bydgoszcz z Toruniem', tam gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 09:44 hobbes1980 napisał: > Jasne, zostanie na pewno wybatożony, wytarzany w smole i pierzu i wygnany z reg > ionu:) Zapewne skończy się na kolejnej awanturze która do niczego nie doprowadzi.< Tak sądzisz? Oj, żebyś się nie pomylił. Nawet sobie nie zdajecie sprawy z tego, co obecnie dzieje się w tej sprawie w Bydgoszczy. Tak wkurw..nych bydgoszczan na tego Pinokio jeszcze u nas nigdy nie było. Zbiera się na potężną burzę, bo determinacja jest naprawdę tym razem bardzo duża. Jeszcze niedawno nikt się tym specjalnie nie interesował, a dziś powszechnie się o tym mówi. Z tego co słyszałem to nawet szykuje się wyjazd delegacji pewnych osób do Sikorskiego i Tuska z oficjalną skargą. Poza tym, jeśli wszystko w tym względzie jest OK, to dlaczego aż tak bardzo się tego boicie? Po co ta histeria? > Nawiasem mowiac nie bardzo rozumiem dlaczego moderator nie usuwa tych waszych c > iaglych jeków na forum 'Bydgoszcz z Toruniem', tam gdzie ich miejsce. < Niech no tylko spróbuje! Czy łamiemy tym Netykietę? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rzadzi_wiekszym temat jest do smietnika 31.01.11, 11:52 Będzie jak zwykle, czyli z dużej chmurki...bo to zwykła bydgoska prowokacyjna zadymka, jakich juz było wiele. Pofaflunią bydgoscy awanturnicy taniego poklasku i temat zdechnie. Całbecki jest kryty na każdą decyzję i kazdą merytorycznie wyjaśni, jeśli ktos naprawdę powazny zapyta o sposób i przesłanki wg których dzielono środki- dla osób nadzorujacych poprawność wydawania unijnej kasy region to region, a nie jakaś nadęta bydziuchna drąca ryja, że w przeliczenie na jednego bydgoskiego barana wydaje im się za mało. W tej materii nikt nie jest w stanie podkopać Całbeckiego a jakieś otumanione bydgoskie stowarzyszenie nie jest w stanie nawet go wzruszyć. Natomiast Bruski jeszcze nie dostał partyjnego klapsa i nadal swoja buńczucznością wobec Torunia podlizuje sie bydgoskim oszołomionym. Jesli ten drugorzedny polityk PO podskoczy do wyzej notowanego i poważanego Całbeckiego, by mu bruździć i mącić, to PO, które i bez tego ma coraz marniejszy wizerunek i smród koło dupska zareaguje w jedyny możliwy sposób, czyli przytnie Bruskiemu pazurki i pokaże, która szuflada jest jego. I zajmnie sie prezydencina łataniem dziur w jezdniach a nie wojowaniem z Toruniem. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: temat jest do smietnika 31.01.11, 12:14 No niestety się mylisz. Już to kilka razy pisałem na tym forum. Po pierwsze. Pozycja Całbeckiego w PO jest słaba. W jego mieście rządzi PIS co głównie obciąża jego i Lenza. Po drugie. nie będzie mógł już finansować Torunia bo nie przyłoży ręki do sukcesu PISu. Po trzecie regionalna PO się zmienia. Frakcja bydgoska jest coraz silniejsza. Zbliżające się wybory spowodują chęć wyciszenia konfliktów, a co za tym idzie jeśli Pinokio nie da tego czego chce Bruski to zostanie zrugany przez władze PO że się stawia i kręci co nie jest dobre dla wizerunku parti zwłaszcza przed wyborami. Po czwarte. Sikorski. Zbliżają się wybory. Będzie musiał się pochwalić jakimś sukcesem w regionie. Jestem przekonany że w dzisiejszej atmosferze takim sukcesem dla Bydgoszczan będzie ukrócenie praktyk PInokia. I to już się dzieje bo w artykule jest nieoficjalna informacja że Sikor będzie z Turskiem gadał o tym co wyrabia Pinokio. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rzadzi_wiekszym Re: temat jest do smietnika 31.01.11, 13:42 >> Pozycja Całbeckiego w PO jest słaba. Bynajmniej. Ale skąd kmiocie masz wiedziec cokolwiek o czyjejś pozycji, skoro łeb napychasz tylko monotonnymi bredniami od podobnych tobie forumowych kretynów. >> Po drugie. nie będzie mógł już finansować Torunia bydgoski prostaczku, wbij sobie to swojego pustego łba, ze srodki, które w dyspozycji ma marszałek, rozdzielane sa w skali regionu, a nie jak twój ograniczony rozum podpowiada na Torun i twoja mieścinę wiecznie skomlącą, że mało. >>> Po trzecie regionalna PO się zmienia. Frakcja bydgoska jest coraz silniejsza. Oj, a co i kiedy się zdarzyło, że frakcja bydgoska jest silniejsza? Czy lider Pawełek "zawsze obsrany" Olszewski coś podziałał? A wylazł już w ogóle z kąta? A może usłyszałes od forumowych kretynów, ze wojewodzina- prezydencina ma nową, iście diabelkską siłe i teraz to on w koncu pokaże Całbeckiemu i Toruniowi? >>> Po czwarte. Sikorski. Nawet liczenie na pomoc ze strony rycerzy Jedi jest bardziej uzasadnione. Radzio nawet się nie kryje, że totalnie leje na bydgoski zaścianek. Oczywiście przypomni sobie na 0,112 sekundy o bydgoskim kołtunowie, gdy kołtunowo bedzie w jakiś sposób mu potrzebne do załatwienia interesu. >> I to już się dzieje bo w artykule jest nieoficjalna informacja że Sikor będzie z Turskiem gadał o tym co wyrabia Pinokio. Nieoficjalnie słyszałem, że o piłce nożnej mają sobie pogadać. Radzio nie zna się na piłce? No to sorry, nei mamy o czym gadac. Od lat zatroskany o swoje kołtunowo Radzio dba o jego interesy. Ale Radzio ma ważniejsze cele i misje- musi obmyślać, jak tu reprezentujac Polskę robić tak, by być przyjacielem wszystkich narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 12:06 > Niech no tylko spróbuje! Czy łamiemy tym Netykietę? Jezeli czytanie ze zrozumieniem stoi u ciebie na takim poziomie to nie wiem po co maja podawac jakies dane- raczej cie przerosna. Gdyby wątek łamal netykiete to powinien byc usunięty, natomiast skoro dotyczy kwestii bydgosko-toruńskich (a własciwie bydgoskich), to powinien byc na forum 'Bydgoszcz z Toruniem', przynajmniej do czasu pojawienia się forum 'bydgoskie żale'. > Poza tym, jeśli wszystko w tym względzie jest OK, to dlaczego aż tak bardzo się > tego boicie? Po co ta histeria? I ty masz czelnośc mowic o histerii? No litości... Ja nie histeryzuje- mnie po prostu wkurza ze bydgoszczanie ładuja się tutaj na forum i smieca po raz setny o tym samym, jakby to mieszkańcy Torunia byli odpowiedzialni za podział środków. Chcecie narzekac? Narzekajcie na swoim forum i nie zawracajcie d..y tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rzadzi_wiekszym Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 13:11 >>Nawet sobie nie zdajecie sprawy z tego,co obecnie dzieje się w tej sprawie w Bydgoszczy. Tak wkurw..nych bydgoszczan na tego Pinokio jeszcze u nas nigdy nie było ochłoń chłopcze- paru forumowych aktywnie poszczekujacych na marszałka prostaków nie wprowadza nic nowego. To zwykłe mylne wrazenie, które naiwnie odczytujesz jako szersze, bo masz emocjonalny kłopot z trzeźwą oceną sytuacji. >>Zbiera się na potężną burzę, bo determinacja jest naprawdę tym razem bardzo duża. Sam Zeus będzie czuwał nad potęgą też burzy? Tylko nie badz zdziwiony, gdy suchego pierda usłyszysz zamiast gromów. >>Z tego co słyszałem to nawet szykuje się wyjazd delegacji pewnych osób do Sikorskiego i Tuska z oficjalną skargą. fakt, ja też o tym słyszałem- ponoć Flip i Flap mają jechac, a Żwirek i Muchomorek się jeszcze nad tym zastanawiają. >>Po co ta histeria? raz jeszcze ochłoń, bo tym razem nie odrózniasz histerii od zwykłej konieczności wytępienia bydgoskich kłamstw i oszczerstw. Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 12:15 Czy sie stoi czy sie lezy metropolii duzej jak Lublin ponad 90% srodkow z UE sie nalezy. Czyli wedlug myslenia bydgoszczakow gminie w ktorej mieszka np 3000 osob naleza sie jedynie jakies ochlapy. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer metropolia śmiechu 31.01.11, 12:30 Metropolia bydgoska - śmiechu co niemiara. Nawet mając dane w excelu, gotowe, podane na tacy, nie potrafią ich zinterpretować... Polecam krótkie ćwiczenie: wyliczyć z tego zestawienia środki per capita w ramach programów operacyjnych a potem sprawdzić o jakim programie nie decyduje samorząd województwa... (już pomijam fakt, że to są tylko podpisane umowy). Myślałem, że ci z metropolii są bardziej kumaci. A dadzą się przyłapać na olbrzymiej niewiedzy i formułowaniu chybionych zarzutów bardzo ostrym językiem. Cała wiarygodność metropolii zostanie zniszczona i to raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 12:46 No Panie Hecer a Pan potrafi. To sprawdzimy Pana wiedzę. Posługuje się słownictwem takim jak per capita. Rozumiemy znaczenie tego określenia? Co ono oznacza? Które projekty ( kto jest odpowiedzialny za ich przygotowanie ) oraz zwolnienie do realizacji leży w gestii której jednostki budżetowej. (* podaj charakter jednostki oraz zależność finansową ) Co oznacza stwierdzenie, że to są tylko podpisane umowy. Konkrety kolego a nie lanie wody. To nie egzamin na UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 12:59 no dobra, rozśmieszaj mnie dalej:) wzięliście wartość wszystkim podpisanych umów, podzieliliście przez liczbę mieszkańców i zrobiliście medialny hałas. Ja, z ciekawości, policzyłem sobie to samo ale z podziałem na programy operacyjne - i już dostałem ciekawą informację. Teraz ty chcesz abym za ciebie zrobił wszystkie obliczenia których nie umiesz zrobić sam:)))) Wszędzie się z was śmieją. Naprawdę - już w tylu miejscach byliście, tyle wiochy z siebie zrobiliście, że fama o was poszła w świat;) Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 15:27 Taaaaak. No proszę. I co tobie wyszło. Czasem nie to samo co wyszło w podaje express? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer [...] 31.01.11, 18:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 13:00 btw: chyba miałeś na myśli nie jednostkę budżetową tylko jednostkę samorządu terytorialnego. buahhahahahahahah:))) Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 15:22 > btw: chyba miałeś na myśli nie jednostkę budżetową tylko jednostkę samorządu te > rytorialnego. > > buahhahahahahahah. Nie. Kolego udający coś wiedzącego. Miałem na myśli jednotę posiadającą budżet. Ale widać to dla ciebie za trudne. Generalnie po co zajmujesz głos w sprawach, które są dla ciebie za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer [...] 31.01.11, 18:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: metropolia śmiechu 31.01.11, 19:58 Hecer widzę że braki w wiedzy nadrabiasz temperamentem. No cóż taki już los osób pozbawionych możliwości zdobycia dobrego wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: metropolia śmiechu 01.02.11, 00:22 jednoto posiadająca budżet...doczytaj sobie, że UMK też posiada budżet a nie jest jednostką budżetową w myśl ustawy o finansach publicznych, a zarazem buduje z unijnych pieniędzy Collegium Humanisticum (w ramach RPO). bosshe... Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rzadzi_wiekszym metropolia bezmyślnych baranów 31.01.11, 12:59 Moim zyczeniem jest, by polityczni bezmyślni, niedoświadczeni awanturnicy i intryganci pokroju Bazylczuka, czy tego drugiego bydgoskiego wodzireja Derendy (ostatnio uspokoił się dziadzina, może w koncu przejrzał na oczy) + to samozwańcze marginalne stado przyklaskujacych im bydgoskich niedorozwojów (ci kretyni poszliby nawet za koziołkiem matołkiem, gdyby tylko obiecal wojowanie z Toruniem) dalej brneli w swojej kompromitacji i śmieszności. Niech spadają z wysokiego konia, a w miedzyczasie niech powielaja i utrwalaja obraz stereotypowego bydgoskiego idioty chorego na nienawiśc i pazerność. Niech tupią, syczą, gryzą bezzębnym dziąsłem w przekonaniu, że ma to jakąs moc. Niech dojdą to takiego momentu, w którym sami (watpię) lub ci, do których się zwracają, uświadomią im jakie dno prezentują i wskażą kierunek na śmietnik. Niech zdychaja w atmosferze totalnej kompromitacji, zbłaźnienia i swojej niemocy. A gdy wszyscy zapomna już o blamażu, to wypłynie kolejny bydgoski antytorunski mesjasz:)))) Tego się nie da wyplenić, to siedzi od setek lat w ich genach i mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer ależ oni w Bydgoszczy są gwiazdami 31.01.11, 13:07 Oni w Bydgoszczy są gwiazdami. Całe miasto huczy po tym newsie: "Bydgoszcz ogołocona z funduszy unijnych (przez Toruń)". To dlatego Bruski teraz chce robić jakieś zestawienia... Zwolennicy metropolii bydgoskiej i tego populistycznego bełkotu mają wielu sympatyków. Owszem, zawsze to będzie margines - bo takie bzdury nie przyciągną większości. Ale to jest szeroki margines - 15%? 25% I bardzo hałaśliwy, co dla polityka jest szalenie istotne. Więc wcale mnie nie dziwi, że Borat znad Brdy zatytułował ten wątek tak, jak zatytułował. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rzadzi_wiekszym Re: ależ oni w Bydgoszczy są gwiazdami 31.01.11, 13:50 Obawiam się, ze bydgoszczaki nie sa na tyle rozgarnięci, by na poczekaniu, na hasełko od Bruskiego, wykombinowac metodę, według której licząc będzie im się zgadzał wynik z narzuconą tezą (że Całbecki na Toruń im rąbnął). Wiec może być jeszcze weselej, gdy po swojemu zaczną wyliczać wartość skrzywdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: metropolia bezmyślnych baranów 31.01.11, 14:27 Dopisz jeszcze coś o psach łancuchowych to w twoim stylu. Marzy wam się jedynowładztwo intelektualne i narzucenie swojej histerii całemu regionowi. Regionowi nie są potrzebne wasze cegły oraz finansowanie waszych kolejnych fanaberii dotyczących rozbudowy waszej infrastruktury czy to społecznej, sportowej czy kulturalnej a drogi, most w Solcu czy lotnisko. I możecie sobie poszczekać na tym forum zarówno na TMMB czy na MB. Są skuteczni - ostatecznie ten raport powstanie. Oczywiście nie dzięki urzędowi marszałkowskiemu a dzięki bydgoskim urzędnikom. A wtedy zobaczymy czy wasz marszałek będzie miał takie dobre samopoczucie jak dotąd. No bo jeśli się okaże że taki raport można zrobić i to w mia szybko to o czym to będzie świadczyło ? Że było można i nie trzeba było konfliktować społeczności lokalnej taką a nie inną działalnością informacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: metropolia bezmyślnych baranów 31.01.11, 17:37 > I możecie sobie poszczekać na tym forum zarówno na TMMB czy na MB. Są skuteczni hehehehehe juz 2 lata temu wiedzieli ze kasa z S5 poszla na most w Toruniu Derend robi plakaty i pokazuje je w wawie skutecznosc niebywala > A wtedy zobaczymy czy wasz marszałek będzi > e miał takie dobre samopoczucie Na wlasne galy widzialem i slyszalem jak Lenz pytal jednej z waszych bab politykow ze niech poda te bydgoskie projekty ktore nie dostaly dofinansowania. Babsko ani be ani me, ale ryja wydzierala jak to Bydgoszcz jest oszukiwana to jest wasza skutecznosc Odpowiedz Link Zgłoś
na_wit Re: metropolia bezmyślnych baranów 01.02.11, 14:46 A w czym oni są tacy skuteczni, co? Chyba w wyliczaniu własnych urojeń. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Borat regionu 31.01.11, 13:03 czyli metropolia bydgoska i jej słynni przedstawiciele, z Erykiem i Jerzym na czele Odpowiedz Link Zgłoś
salzbeer Re: Borat regionu 31.01.11, 13:12 hecer napisał: > czyli metropolia bydgoska i jej słynni przedstawiciele, z Erykiem i Jerzym na c > zele > Nie kłap tyle dziobem ,bo znów będziez musiał przepraszać i prosić o litość. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Całbecki ma pozamiatane. 31.01.11, 13:46 No ładnie Wyraźnie widać, że Pinokio ma przechlapane. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.be Re: Całbecki ma pozamiatane. A hecer co ma? 31.01.11, 20:13 Mistrzu 2 razy cię wywalili na 8 wpisów? Masz ten program google, napisz, że masz rację! Do boju! Odpowiedz Link Zgłoś
dento Dyskusyjne dno. 31.01.11, 22:46 Ale was to ruszyło. Dlaczego, skoro według was wszystko jest w porządku? Przecież to chyba dobrze, również i dla torunian, że taki raport powstanie, no nie? Bo jeśli okaże się, że macie rację, że Całbecki ma podkładkę na wszystkie swoje finansowe decyzje, to będziecie mieli podwójną satysfakcję, nieprawdaż? Pozostanie tylko pytanie, dlaczego nie chciał tych danych ujawnić, że aż trzeba było sądowego pozwu, żeby tego Pinokio pogonić, a i nawet po niekorzystnym dla siebie wyroku nadal coś ukrywa. Po co, jeśli jest OK? Nie zastanawia to was? A jeśli z kolei okaże się, że jednak coś się w tym wszystkim nie zgadza, to co wtedy? Odszczekacie swoje wyzwiska pod naszym adresem? A ty hecer zastanów się w końcu dobrze nad sobą! Mocno przeginasz. Miarkuj się nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: Dyskusyjne dno. 31.01.11, 23:36 Tyle ze to wy to dno zaczynacie- na nieodpowiednim forum. Po co? Jedynie potwierdzacie ze jedynym sposobem na dbanie o dobro swojego miasta jest antagonizowanie między nim a Toruniem. Nie zgrywaj obiektywnego zreszta- dane mozna zapewne tak zestawic ze autor raportu bedzie miał racje. Może na przykład Bydgoszcz przedstawi swój raport, Całbecki swój- i co wtedy? Automatycznie załozysz/załozycie że to Całbecki kłamie a Bruski nie? No ale skoro automatycznie wierzysz w to co pisza w Ekspresie Bydgoskim to zapewne jest to pytanie retoryczne. Macie prawo narzekac, ale dlaczego na siłe próbujecie innych tym zainteresowac? Jako torunianin nie czuje nienawiści do Bydgoszczy, nie ubostwiam Całbeckiego, uwazam że o przyznaniu funduszy powinny decydowac względy merytoryczne- nie wiem czy tak jest, i nie bede przyjmował okreslonego stanowiska dopóki nie zobaczę analizy w wykonaniu kogos obiektywnego. Natomiast wkurza mnie że kilku pieniaczy przychodzi tutaj tylko po to zeby po raz n-ty pie....lic o tym samym, mając jako dowod jedynie frazesy w stylu 'w gazecie napisali', albo 'nasz prezydent z antytoruńska fobia tak powiedział'. Pewnie- łatwo powiedzieć 'nie chcesz to nie czytaj', tyle ze ja tutaj jestem u siebie i nie musze wchodzac na forum zastanawiac sie ilu idiotów przy okazji tu trollowało. Wy natomiast jesteście goścmi, a sprawy które poruszacie dotycza Torunia jedynie pośrednio- dlatego też biernośc moderatora w postawieniu tamy temu całemu kretyństwu jest moim zdaniem niewłaściwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer poziom dyskusji, czyli Borat atakuje 01.02.11, 00:39 Mnie kasuje sdb bo akurat dostał w kilku postach ripostę i teraz moje ulubione słowo "ga_moń" będzie kasował. A nic więcej poza tym słowem nie było obraźliwego Ale jak określić to co metropolia wymiata z excela? Nie rozumiem też, jak takie bzdety przedostają się do mediów bez odrobiny weryfikacji, choćby pobieżnej. Jeden borat pisze o "jednostkach budżetowych" i w ogóle nie ma pojęcia o czym pisze. Beneficjentem nie są tylko jednostki samorządu. Poza tym chodzi o podpisane umowy; a nie wszystkie zostały pewnie podpisane. W Bydgoszczy. No ale przede wszystkich z tych danych widać rzecz następującą: per capita Toruń dostaje 25 razy więcej niż Bydgoszcz w ramach PO IiŚ! :) A kto rozdziela środki w ramach PO IiŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Szanowna Metropolio Bydgoska 01.02.11, 00:51 ja tu naprawdę nie widzę problemu z kulturą dyskusji tylko z jej merytorycznym poziomem. Kultura wymagałaby aby przyłożyć się do robienia tych zestawień jak już się zarzuca komuś, że go okradł. Przecież cała Bydzia teraz żyje tym, że "marszałek im zabrał i dał Toruniowi". Na tym polega kultura? Żeby miotać oskarżeniami na podstawie jednej formuły w excelu i potem prosić o wyjaśnienie: "czy mamy rację nazywać pana złodziejem czy nie - i gdyby pan mógł jeszcze dokładnie wyliczyć jaki jest procent prawdy w naszych insynuacjach wobec pana". Bo nie ukrywajmy, każde wyliczenie w którym Bydgoszcz nie dostaje najwięcej na głowę będzie dla metropolii bydgoskiej krzywdzące. Druga rzecz to poziom merytoryczny dyskusji... Im jest niższy, tym bardziej trudno utrzymać poziom kultury. Mnie irytuje konieczność traktowania kogoś poważnie gdy klepie bzdury, takie potworne bzdury jak domniemany absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, borba_1. Troszeczkę przegina, bo o ile pamiętam to na studiach ekonomicznych obowiązkowym dla wszystkich przedmiotem są podstawy finansów publicznych. I takie podstawy podstaw do wypadałoby by znać. Tak samo jak warto by było wiedzieć jakie są programy operacyjne i jak - przez kogo - rozdzielane są fundusze w ramach tych programów. btw: Ja chętnie bym się czegoś nowego na forum dowiedział. Od kogoś, kto coś ciekawego pokaże. W excelu albo w eseju. Tylko na litość boską, niech to będzie ciekawe i żeby z tego było widać, że ktoś naprawdę starał się zrozumieć, ogarnąć coś, zanim zaczął pisać. O oczywistościach nie ma co dyskutować - ale jest wiele rzeczy nowych, np fundusze unijne. O tym trzeba sobie poczytać trochę w sieci. O inwestycjach infrastrukturalnych przeglądając strony min. CUPT oraz Szczegółowy Opis Priorytetów (SzOP) tego programu; to samo z PO IG. O wojewódzkim RPO jest cały portal z mapką na której zaznaczono projekty z listy indykatywnej RPO, największe i kluczowe. Kurde, tak trudno troszeczkę czasu zainwestować w poznanie jakiś nowych rzeczy przed przystąpieniem do pisania o swoich krzywdach? Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Szanowna Metropolio Bydgoska 01.02.11, 01:04 hecer napisał: Ale z ciebie nudziarz. Każdy twój post jest jak rozprawa naukowa o długości włoskiego makaronu. Brak cierpliwości na wczytywanie się w to wszystko. Streszczaj się jakoś, tak na przyszłość dobra rada. A po drugie, małe spostrzeżenie; w wielu wątkach ciebie pełno, twoje posty, jak już wspomniałem, są zawsze długie jak guma od gaci, więc... kiedy ty w ogóle sypiasz? Masz jeszcze na to czas oprócz pisania? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer ludzie nie znoszący krytyki 01.02.11, 02:05 odpowiem ci w ten sposób - bardzo nie chcesz krytyki. I to jest jedyny powód dla którego przeszkadzają ci moje posty. Nie chodzi o to, że są za długie - borba_1 chętnie by przeczytał mój post na temat podziału funduszy w regionie, tylko że nawet dobrze pytania nie umiał sformułować. Przecież wy już od dłuższego czasu próbujecie zadać to pytanie, tylko nie wiecie jak je sklecić, ale znacie już odpowiedź. Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu." Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Daleko od szosy 01.02.11, 00:59 Sam nie wiem, czy ten komiczny odcinek cykliczny w wydaniu bydgoskich szowinistów nazwać "Daleko od szosy" czy "Daleko od noszy". Daleko od szosy - bo widać, jak niewiele metropolia bydgoska wie o funduszach unijnych. Tzn. wie jak je rozdzielać, ale gdyby miała je rozdzielać, to pewnie nie bylibyśmy w stanie ich wykorzystać, albo byśmy wykorzystali na takie projekty jak spalarnia śmieci (choć to jest zdaje się PO IiŚ) Jest nawet gorzej, bo Borat chce żeby ktoś za niego rozdzielił fundusze i dał mu najwięcej (obojętnie, per capita, czy na hektar, czy na liczbę km dróg, ilość śmieci, ilość uczelni wyższych, itd - zawsze będzie trzeba dać najwięcej). Najlepiej jednak by rozdzielał je ktoś inny - bo wtedy go jeszcze można przy okazji zbesztać. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Daleko od szosy 01.02.11, 08:40 Hecer albo udajesz głupka albo nim jesteś. Niestety ale takie odnoszę wrażenie. To że masz braki w wykształceniu to już chyba się wszyscy na tym forum przekonali. Bo jak inaczej można nazwać osobę która twierdzi że np. programy z PO IiŚ ich realizacja jest zależna od instytucji aprobującej. Przecież takie programu jak budowa mostu w Toruniu czy S5 nigdy by nie powstały bez odpowiedniego lobbingu. Przypomnij mi co marszałek zrobił w sprawie S5 a co w sprawie mostu. Twój brak wiedzy wyszedł przy słowie jednostki budżetowe. Poległeś na tym określeniu. Bo jednostka posiadająca budżet to nie tylko podmiot FINANSOWANY Z BUDŻETU zależny od budżetu państwa. UMK nieuku posiada budżet a nie jest jednostką budżetową. Natomiast wracając do tematu. Np. toruńskie wodociągi skąd posiadają fundusze na realizację programu POIiŚ 1.1-2. Wszytko to jest jeden organizm wspomagany przez ośrodki władzy. Teraz rozumiesz zależności. Obrazowo. Gdyby ośrodek władzy jaki jest UM nie wspierał żadnych programów to statystyki wyglądały zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Daleko od szosy 01.02.11, 15:20 > Bo jednostka posiadająca budżet to nie tylko podmio > t FINANSOWANY Z BUDŻETU zależny od budżetu państwa. UMK nieuku posiada budżet a > nie jest jednostką budżetową. naprawdę, mógłbyś występować w kabarecie:))) > Teraz rozumiesz zależności. Obrazowo. Gdyby ośrodek władzy jaki jest UM nie wsp > ierał żadnych programów to statystyki wyglądały zupełnie inaczej. no zaraz, to chodzi ci o "jednostki budżetowe" które uzyskują pieniądze od marszałka w wyniku jego lobbingu? Zaraz, zaraz... czy spalarnia śmieci, lotnisko i projekt BiT city to nie są inwestycje wspierane przez marszałka? Zmierzasz do tego, że marszałek za mało was wspiera lobbując w Warszawie? Słyszałeś kiedyś o projektach indywidualnych i konkursowych? Sprawdź sobie, ile pieniędzy dostaliśmy w wyniku KONKURSU - organizowanego nie przez marszałka, ale przez Instytucje Wdrażające. Chciałbyś wpływać na asesorów (obecnie ekspertów)? Weź boracie poducz się trochę. Troszeczkę. W twoim wypadku to może oznaczać ogromny skok do przodu. Wystarczy że poświęcisz godzinkę swojego czasu na przejrzenie jakiś materiałów na temat środków unijnych a będziesz o niebo mądrzejszy niż jesteś. No ale tak to jest, jak ty nigdy z tym nie miałeś styczności, nigdy nawet nie zajrzałeś do materiałów na ten temat - a potem zacząłeś śmigać w excelu. Banda dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Daleko od szosy 01.02.11, 15:43 Hecer nieuku nieraz jesteś bardziej irytujący niż Szlachic. Pacanie bo już brakuje mi słów. Jaki projekt i z jakim poziomem udziału własnego może wygrać konkurs. Czy ty w ogóle wiesz co piszesz. Aby złożyć projekt trzeba w pierwszej kolejności zabezpieczyć środki na udział własny. Jak to się robi nieuku znajdziesz w literaturze.jakie warunki trzeba spełnić także znajdziesz w literaturze nieuku. Czy w tym morze pomóc np. marszałek też znajdziesz w literaturze nieuku. Ile projektów było wspieranych przez UM nieuku? Lotnisko - ale z ciebie żartowniś nieuku. Ależ ty mnie irytujesz. Jesteś zielony jak trawa na wiosnę a wypowiadasz się jak osobo która ma na koncie ze 100 projektów. Jesteś typowym przykładem dziecka nostrady, Naczytałeś się teorii a jakbyś miał przeprowadzić taki projekt to byś poległ na założeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Daleko od szosy 01.02.11, 16:10 >>Czy w tym morze pomóc np. marszałek też znajdziesz w literaturze nieuku. a czy tobie idioto ktos może pomóc? I taki prostak śmie kogoś pouczać i odsyłać do literatury? Słownik do łapy i do nauki, ty spelśniały owocu bydgoskiej edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Daleko od szosy 01.02.11, 16:35 ten bydgoski dresiarz powyżej jest doskonałą personifikacją bydgoskiego stylu działania. Mądrowac sie samemu nie mając nic do powiedzenia, wyzywać od nieuków, odsyłać do literatury, zarzucać brak wiedzy waląc przy tym ordynarne błędy ortograficzne. Buta w pysku mająca maskować i nadrabiać pustkę w głowie, prostackie obyczaje i niską wartość tego osobnika. Obrona poprzez atak, by ukryyć, jakim wielkim jest ZEREM. Ta sama technika działania u awanturnika Bazylczuka- pozbierac garść informacji ze żródeł by uchodziły za wiarygodne, poskładać je w całośc, ale w taki sposób, by wynik pasował do założonej tezy i z tak ulepioną rewelacją wszczynać awanturę. Tak zachowuja się bydgoscy politycy, bydgoscy decydenci, bydgoscy forumowicze. Nie maja pomysłu na siebie, na własne działania, wiec jedyne co potrafia robić to bruździć. Są jak muchy wyspecjalizowane w obsiadaniu łajna i radosnym na nim przesiadywaniu. Bazylczuk i pozostałe bydgoskie oszołomy- jesli tak bardzo zalezy wam na bydgoskim interesie, to róbcie awanturę Bruskiemu, że oddał marszałkowi 2.5 MLN, które ten przeznaczył na bydgoskie inwestycej!!!! Jak chcecie skonczeni kretyni mieć pieniadze, skoro je po prostu oddajecie, gdy je otrzymujecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Daleko od szosy 02.02.11, 08:21 I jak tam samopoczucie. Lepiej. Prezydent zapewnił też, że miasto nie straci ponad 2,5 mln zł od marszałka województwa, które przeznaczone były na lodowisko przy ul. Nakielskiej. Z tej inwestycji ratusz rezygnuje, w zamian będzie budować halę rozgrzewkową przy Łuczniczce w takich rozmiarach, aby mogły się tam odbywać np. rozgrywki halowe. I na ten cel ma być przeznaczona marszałkowska dotacja. Więcej... bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,9039995,Bruski_o_budzecie_miasta__Ciecia_lub_plajta.html#ixzz1CmeZ0gCJ Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Daleko od szosy 01.02.11, 21:44 patrz_realniej napisała: > >>Czy w tym morze pomóc np. marszałek też znajdziesz w li > teraturze nieuku. > > a czy tobie idioto ktos może pomóc? > I taki prostak śmie kogoś pouczać i odsyłać do literatury? > Słownik do łapy i do nauki, ty spelśniały owocu bydgoskiej edukacji. Nie udawaj z wiesz co napisałem. Nie sądzę abyś znał tabliczkę mnożenia a co dopiero potrafił policzyć podział środków. Chyba jesteś ostatni który powinien tutaj zabierać głos. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Całbecki ma pozamiatane. 01.02.11, 12:49 kwintesencje bydgoskiej " troche innej mądrości" i ich prawa do ich jakiegokolwiek ujadania o mniejsze srodki podaje dzisiejsza bydgoska GW przy okazji artukulca o bydgoskim budżecie: (....)Z projektu wynika, że nie będą kontynuowane prace przy budowie lodowiska przy ul. Bronikowskiego. Co ciekawe - ponad 2,5 mln zł na ten cel przekazał Bydgoszczy marszałek województwa, ale te pieniądze do niego wrócą. nasi regionalni kolejny_raz_wydymani dostali kasę od marszałka, ale maja szeroki gest i uznali, że w mieście mlekiem i miodem płynacym, gdzie pieniądze sa uciązliwym nadmiarem, nie potrzebuja kolejnych 2.5 miliona. Jeśli jeszcze kiedys jakikolwiek bydgoski niedorozwój skieruje do Całbeckiego krytyczne uwagi o ilośc kasy przekazywaną na wiecznie poszkodowana biedziuchne, automatycznie powinien dostawać z urzędu marszałkowskiego mocarnego kopa w dupsko by w podskokach wracał do swojej niedoinwestowanej powiatowej przyszłej metropolii. Czy Bazylczuk w swoich wyliczankach ujmuje pozycję: --Kasa przeznaczona na bydgoszcz, ale niewykorzystana i oddana? To jest szczyt bydgoskiego chamstwa- dostac kasę, oddać ją by nastepnie drzeć papę, że nie ma kasy dla bydgoszczy. Takie kretyństwo możliwe jest tylko w tym wariatkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 15:26 Ciekawe, jak ta sprawa zostanie medialnie rozstrzygnięta. Najuczciwiej by było aby nowy prezydent Bydgoszczy uczciwe popatrzył na podział funduszy europejskich. Ale przecież jeśli to rzetelnie zrobi to go metropolia poćwiartuje:) Oni twierdzą że Bydzia dostaje dwa, trzy, pięć razy mniej niż Toruń - czego nowy prezydent Bydzi nie będzie mógł potwierdzić... Co za miasto... Czy naprawdę nie wypowie się w Bydgoszczy na ten temat żaden głos rozsądku? Nie ma tam żadnych autorytetów? Ludzi sensownych, którzy nie mogą patrzeć na takie ośmieszanie swojego miasta przez zgraję niedouczonych szowinistów? Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu." Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 17:12 Dane posiada marszałek i posiada urzędników którzy potrafią je przełożyć na język wykresów i opracowań. Dlaczego więc dla spokoju społecznego, oraz niepogłębiania rosnącej niechęci nie zostaną one opublikowane ? Czy nie powinien marszałek tego dla świętego spokoju zrobić. Tymczasem zachowuje się on jak udzielny władca któremu krytyka jest obca. I wy takiego urzędnika bronicie. Temat ciągnie się przynajmniej od roku. On się nie nadaje na tą funkcję po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 17:50 >Czy nie powinien marszałek tego dla świętego spokoju zrobić. Może tak, a może nie. Po pierwsze, nie ma on obowiązku publikowania tabelek. Może, lecz nie musi. Przed kims innym rozlicza się z poprawności i zasadności wydawanych pieniędzy. Po drugie- po raz kolejny bydgoskie srodowisko w niewybredny sposób stawia mu zarzuty. To juz trwa od dawna, kolejna edycja roszczeniowych ataków na sposób rozdziału pieniędzy. Nie można za kazdym razem wudowadniać, że nie jest się wielbłądem, wszystko ma swoje granice. A skoro bydgoskie metody sa ponizej wszelkich zasad przyzwoitości, to dlaczego marszałek miałby wykazywac się wobec syfiacych mu jakąś szczególna wspaniałomyślnością? Ignoruje oszołomów, bo sami się o ignorancję proszą. Mówisz o skutku, a pomyśl o przyczynie. >>On się nie nadaje na tą funkcję po prostu. to tylko bydgoskia ocena. Czym podyktowana, to wiemy. Osoby, które maja ocenić jego prace (ale poprzez pryzmat całego regionu, a nie tylko drącej wiecznie ryja niezaspokojonej bydgoszczy) mają na ten temat inne zdanie. Nikt nigdy "z góry" nie kwestionował sposobu rozdziału kasy, co wiecej, marszałek ostatnio został nagrodzony za rozdział srodków. A musisz sobie zdawać sprawę, że rozliczane się w wydawanej kasy jest bardzo rygorystycznie oceniane i nie ma tam możliwosci robienia jakis gigantycznych wałków, które mu wiecznie obwieszczacie. Procedury jasno okreslaja, jak, na co, ile i w jakiej sytuacji kasa może być przydzielana. Ze wszystkiego poźniej nalezy się dokładnie rozliczać. To nie jest jego widzimisię. I to nie sa jego osobiste decyzje. Zaatakujcie wobec tego sejmik wojewódzki, który te decyzje aprobuje. Tylko tak trochę smiesznie będzie, bo jednoosobowy wróg bydgoszczy nagle okaże się smokiem o wielu głowach. A wniosek, ze bydgoszczaki maja zwyczajnie nasrane z chciwosci, zacznie byc jeszcze bardziej czytelny. Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 18:41 Ale w tobie nienawiści. Skąd ją bierzesz? Poza tym, powiedz nam, nawet jeśli Pinokio jest sprawiedliwy (w co i tak nikt w Bydgoszczy nie wierzy, możecie sobie gadać ile chcecie, ale tak jest, bez względu na racje), to co z tego, skoro widocznym przejawem jego działalności JEST JEDNAK POWSZECHNE ODCZUCIE w części regionu, że jest odwrotnie? Co wówczas powinna zrobić partia, której członek na wysokim stanowisku jest przez wielu krytykowany (nawet jeśli ma rację!) i nielubiany, czy wręcz nawet znienawidzony, co skutkuje spadkiem jej popularności w sondażach i potencjalną stratą wielu wyborców? Odpowiem ci; taka partia powinna natychmiast takiego człeczka "schować do mysiej dziury", żeby już więcej nikogo nie drażnił i nadal nie powodował dalszego spadku poparcia. Bo wtedy powinna wybierać - "bronimy kontrowersyjnego kolegę czy też go raczej poświęcamy". A wasze opinie o bydgoszczanach są jednoznaczne. Wszyscy mamy źle poukładane w głowach, bo czepiamy się uczciwego i sprawiedliwego człowieka. No ciekawe, czy wyobrażasz sobie aż tak gigantyczną zmowę w jednym mieście? Dosłownie wszyscy wypowiadający się bydgoszczanie są według was tak głupi? Zadziwiająca jednomyślność na miarę epoki. To może jednak jest coś na rzeczy..? Niech więc PO dalej broni swojego członka w imię "sprawiedliwości", bo to przecież nic, że tylko przez samą jego obecność straci mnóstwo naszych głosów. A tak między nami - ty naprawdę wierzysz w uczciwy rozdział regionalnych pieniędzy..? Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 19:04 Właśnie skutkiem są takie a nie inne zaniechania. Czy to taki trud sporządzenie tego typu opracowania ? Myślę że nie. Są dane i pewnie osoby które potrafią je interpretować i przetwarzać w Urzędzie Marszałkowskim. Społeczność bydgoska ma prawo znać te dane i to dane sporządzone przez urzędników marszałkowskich czyli przez tych których ta społeczność utrzymuje. Na moje ta sprawa za długo trwa i świadczy wyłącznie o arogancji i braku perspektywicznego myślenia (PR) przez marszałka. Jeżeli przez takie a nie inne zachowania woli on dalej antagonizować obie społeczności to oznacza że się nie nadaje. Wystarczy poczytać pomyje na tym forum. Ja chciałbym wiedzieć ile środków na mieszkańca poszło z rozbiciem na programy na miasta i powiaty. Chciałbym też wiedzieć ile było złożonych wniosków, a ile zostało odrzuconych np: jeśli chodzi o wspieranie rozwoju lokalnej przedsiębiorczości. i to nie żadna łaska ze strony marszałka jako urzędnika zależnego od istnienia tego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Teraz nie wiadomo, co z nimi zrobić 01.02.11, 20:12 marszałek ostatnio został nagrodzony za rozdział srodków. ściślej za wykorzystanie i rozliczenie środków nie za ich podział. Dla nas to wielka róznica Odpowiedz Link Zgłoś
dento Do hecera 01.02.11, 18:22 Cóż to, pouczania ciąg dalszy? Ale uparty jesteś. Hecer, na litość boską, skończ z tymi tasiemcowymi wykładami, bo to grubo nie w porządku tak się wywyższać. Posłuchaj czasem i innych, wierz mi, że naprawdę warto. Zwłaszcza, że kiedykolwiek się wypowiadasz, to już po krótkim czasie gubisz temat wiodący danego wątku i znowu zaczynasz wypisywać epistoły! Zrozum, my naprawdę chcemy z tobą dyskutować, nawet pomimo twoich niekończących się wyzwisk pod adresem bydgoszczan, ale nie na tak "głuchych" zasadach. Kiedyś wytknąłem ci (przyznaję, że niezbyt grzecznie) fakt, że twoje posty są zdecydowanie za długie, ciągną się jak włoski makaron, a ich czytelnik musi dysponować wręcz niespożytą cierpliwością, żeby taką lekturę przetrzymać, zgodzisz się? Ale sądzę, że zapewne taki akurat masz charakter, lubisz sobie pogadać i dużo popisać, zakładam zatem, że w odwrotną stronę jest z tobą podobnie. To znaczy, jeżeli lubisz się rozpisywać, to mniemam, że cierpliwości także ci wystarcza na czytanie postów twoich aktualnych adwersarzy. Pozwalam więc sobie w tej sytuacji również na post nieco przydługawy, ale z nadzieją, że się jednak w niego dokładnie wczytasz i mi coś sensownego odpowiesz - i to bez inwektyw, wyzwisk i epitetów, ok? Otóż, nie wiem czy jeszcze dobrze pamiętasz, ale wątek, w którym właśnie się wypowiadamy, to sprawa zleconego przez bydgoskiego Prezydenta raportu odnośnie podziałów środków z toruńskiego UM na poszczególne podmioty w naszym regionie, a ty jak zwykle zbaczasz z tematu i ponownie rozpoczynasz serię swoich wykładów "o wszystkim i o niczym". Daruj sobie i zajmij się aktualną tezą wątku. A nam, bydgoszczanom, chodzi przede wszystkim o wyjaśnienie spornych kwestii, które zostały podniesione ostatnio przez Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska, dotyczące nierównomiernego ich zdaniem rozdziału funduszy pomocowych z UE oraz rozbieżności w prezentowanych danych przez waszego marszałka i MRR. I tyle. Oczywiście, przy tej okazji natychmiast odezwały się głosy wielu niezadowolonych z faktu, że w tym względzie Całbecki wyraźnie faworyzuje Toruń, robi to kosztem innych miast regionu, dzieli pieniądze niesprawiedliwie, a poza tym... kłamie! Kłamie jak najęty i jak tylko może miga się od jasnych odpowiedzi na zadawane mu przez wiele zainteresowanych tym osób pytania oraz unika przedstawienia oficjalnych danych i dokumentów, czym udowadnia, że jednak ma coś do ukrycia. Więc co, czy w takich okolicznościach nasz Prezydent Bruski miał pozostać bierny i niczego w tej sprawie nie robić, skoro i on sam już od dłuższego czasu te rażące dysproporcje zauważał i głośno sygnalizował? Ot, po prostu, zlecił więc sporządzenie odpowiedniego raportu i czekamy na jego wyniki. Jednakże, drugą sprawą - i to w tej sytuacji znacznie ważniejszą - jest ewentualna odpowiedzialność marszałka za zaistniały konflikt. Bo są przecież tylko dwie opcje, prawda? 1. Marszałek Całbecki oraz jego totumfacki Hartwich mają rację. Raport wykazuje, że wszystko jest OK, więc sprawy nie ma. Ale, skoro tak obaj to podkreślają, to dlaczego są te uniki? Dlaczego trzeba było aż pozwu do sądu i tak karczemnej awantury? Czego się obawiają? Jeśli uważają, że wszystko przebiega sprawiedliwie, to o czym tu więcej gadać - pokazać uczciwie wszystkie dokumenty i raz na zawsze zamknąć usta podejrzliwym oponentom. 2. Marszałek nie ma racji - czyli okazuje się, że wszelkie zarzuty są podstawne. To co wtedy? Miałbyś na to jakiś pomysł..? Zatem, doszedłem wreszcie do sedna sprawy. Otóż, my i tak uważamy, że Marszałek Całbecki kłamie, bo rzeczywiście pozwalał sobie przez ostatnie lata na nadmierne faworyzowanie waszego miasta, wykorzystując nierzadko argumenty o naszej rzekomej nieumiejętności pisania wniosków, ale w te brednie to już nawet i ty sam nie wierzysz, prawda? Zwłaszcza, że wiele z wniosków i toruńskich, i bydgoskich przygotowywane były PRZEZ TYCH SAMYCH ZLECENIOBIORCÓW! Te z Torunia przechodziły, a te bydgoskie nie. Dziwne..? Wiemy też niestety, że pomimo udowodnienia Całbeckiemu i jego urzędnikom ich niesprawiedliwości, czy też nawet machlojek, to im i tak nawet włos z głowy nie spadnie, jako że PO zrobi wszystko, aby sprawa nie nabrała zbytniego rozgłosu, aby pozostała jedynie zamieciona pod dywan, bo przecież taka awantura PO potrzebne nie jest, to jasne. Nam pozostaje więc tylko w swej bezradności zrobić coś, co jest w tej sytuacji możliwe; nie głosować na tę partię w okręgu bydgoskim jeśli ten wasz Pinokio nie zostanie z marszałkowskiego stołka wyrzucony. A właśnie taki pomysł zrodził się teraz w Bydgoszczy, że ktokolwiek kiedyś głosował na PO, to w najbliższych wyborach zrobi to ponownie tylko pod warunkiem odwołania Całbeckiego. Wiem, doskonale sobie zdajemy sprawę, że jest to nieco śmieszne, ale TAK SIĘ ZDARZY NAPRAWDĘ. W wielu kręgach osób tutaj się już o tym dużo mówi. I tak na koniec; zauważ, że nie nazywamy Pinokio złodziejem, nie zarzucamy mu kradzieży, ale NIESPRAWIEDLIWOŚĆ i zwykłe kłamstwa. A o tym to ty sam także wiesz. Nie broń go więc. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Do hecera 01.02.11, 19:20 Wiesz, nie trochę ale nawet bardzo mnie obraziłeś. Bo gdy ja piszę długo to coś z tego wynika - są linki, wytłumaczenie, streszczenie podstawowych faktów. Gdy ty piszesz długo to odnoszę wrażenie że jestem na jakimś zebraniu osiedlowego komitetu emerytów, na którym przewodniczący przez 10 minut mówi przybyłym z jakiego powodu się tu zebrali, a przez następne 10 minut o czym będą rozmawiać:) (nawiasem mówiąc tak wyglądało prowadzenie debaty o drogach w Urzędzie Miasta przez Waldemara Przybyszewskiego:)) Mam wobec tego pytanie - wskaż inwestycję o której dofinansowanie ubiegał się samorząd Bydgoszczy i której nie otrzymał (najlepiej jeszcze żeby przy okazji pokazać, że te pieniądze dostał Toruń). (ale nie na zasadzie: "bo marszałek dał na wasze szpitale, a na nasze nie dał" - bo wasze są finansowane z PO IiŚ właśnie). Pokaż, gdzie jesteście pokrzywdzeni? Proszę też byście sobie uświadomili: - projekty kluczowe RPO przyjmowane są uchwałą sejmiku województwa. Propozycja - skonsultowana z samorządami gminnymi, miejskimi, powiatowymi - wychodzi z zarządu województwa, ale ostateczny kształt RPO zatwierdza sejmik. Nie jest to podział pieniędzy przez marszałka, tylko decyzja PRZEDSTAWICIELI CAŁEGO SAMORZĄDU - a więc zarówno Bydgoszczy, Torunia jak i Włocławka, Grudziądza, Brodnicy, Jabłonowa, Inowrocławia, Chełmży, itd... - pokaż którzy radni sejmiku z Bydgoszczy (z okręgu gdzie jest Bydgoszcz) głosowali przeciw RPO i tym projektom kluczowym Jednocześnie przypominam, że znaczna część środków - dla przedsiębiorców, ale też samorządów i różnych funduszy, fundacji, stowarzyszeń - rozdzielana jest w drodze KONKURSÓW. I w konkursie są EKSPERCI. Oceniają projekty w W WYNIKU LOSOWANIA. Jest kilku niezależnych ekspertów a w przypadku rozbieżności ocen powołuje się kolejnego. Więc dla mnie wasze chamsko i bezczelnie formułowane dywagacje na temat okradania i niesprawiedliwości skierowane do marszałka są po prostu całkowicie bezpodstawne: nie jest on organem, jest nim zarząd województwa, ale w przypadku RPO konieczna jest uchwała sejmiku, pieniądze w konkursach dzielą eksperci, itd. To wyłącznie z waszej niewiedzy, złośliwości i bezmyślności wynikają te oskarżenia. To jest jedyna przyczyna tej kampanii nienawiści jaką rozpoczęliście w Bydgoszczy. I teraz czekam na jednego sprawiedliwego w Bydzi, którzy odważy się przeciw temu motłochowi wystąpić. Niestety Klub BiT City jest toruński; mógłbym spróbować napisać apel, byście się uspokoili i zadbali o dobrą współpracę, ale wiem, że to tylko was rozjątrzy a ja będę miał na głowie polemikę z osobami, które w ogóle nic nie wiedzą, nie mają podstawowej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Do hecera 01.02.11, 19:41 Uff... Kiedyś ktoś o tobie napisał, że jesteś przypadkiem beznadziejnym. I widzę, że nie pozostaje mi nic innego jak to potwierdzić. Chłopie, zastanów się trochę! Twój powyższy post TO ZNOWU WYKŁAD I WYZWISKA! Ale najlepszy jest ten fragment; >I teraz czekam na jednego sprawiedliwego w Bydzi, którzy odważy się przeciw temu motłochowi wystąpić. < Po pierwsze; uważasz mnie za motłoch..? Po drugie; nie możesz się doczekać choćby jednego sprawiedliwego z Bydzi?! A nie zastanawia cię fakt, dlaczego opanowała nas, bydgoszczan, tak nagle taka zadziwiająca jednomyślność? Taka dziwaczna zbieżność opinii, że aż trudno doczekać się w naszym mieście jednego "sprawiedliwego"..? Czyli kogo - takiego gościa co wam przytaknie, bo wtedy według was będzie sprawiedliwy..? Ależ jest taki, rzeczywiście! Vicemarszałek Hartwich - "typowy" bydgoszczak. Urodzony dwa domy dalej od waszego Lenza w Mogilnie. Hecer, na Boga, przestań nas wyzywać! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Do hecera 01.02.11, 19:50 przestańcie się zachowywać w sposób, który łamie wszelkie obyczaje i zasady kultury dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Do hecera 01.02.11, 20:37 hecer napisał: > przestańcie się zachowywać w sposób, który łamie wszelkie obyczaje i zasady kultury dyskusji.< O właśnie. Dobrze, że sobie samemu wreszcie zwróciłeś uwagę. Doceniamy to. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Dr House też nie jest sympatyczny 01.02.11, 23:01 > O właśnie. Dobrze, że sobie samemu wreszcie zwróciłeś uwagę. Doceniamy to. Widzisz, ja się mogę łatwo zmienić - jestem opryskliwy i pogardliwy gdy ktoś bezczelnie rości sobie pretensje do tkwienia w błędzie i usprawiedliwiania swojej niewiedzy tym, że jest zwolennikiem metropolii. Ty się nie zmienisz - nie zmądrzejesz od tego ciągłego wypominania mi obszernych wypowiedzi pełnych złośliwych i pogardliwych komentarzy dotyczących waszych nowych wyskoków. Na tym polega zasadnicza różnica. Dr House też nie jest miłym, ciepłym, troskliwym lekarzem. Ale on nie leczy pacjentów swoją kulturą osobistą. Terapia czasem musi być bolesna - w waszym przypadku polegać to będzie na wbiciu sobie do łbów, że nie macie pojęcia o czym gadacie i mozolnego zbierania informacji, weryfikowania własnych ocen, zadawania pytań ludziom bardziej zorientowanym - ZANIM ZACZNIECIE FEROWAĆ KRZYWDZĄCE WYROKI. Wyobraź sobie, że ja konsultuję swoje drogowe propozycje - z osobami, które się na tym znają. Ze źródłami - opracowaniami poświęconymi inżynierii ruchu drogowego, materiałami na temat przygotowania inwestycji drogowych, zależności między wyborem technologii a szybkością i kosztową efektywnością inwestycji, itd. Gdy piszę o metropolii i aglomeracjach to szukam materiałów na ten temat i naprawdę robię obszerne review. A gdy się pomylę, to przyznaję komuś rację. Wy tam w metropolii nigdy nic weryfikowaliście i nie wiecie nawet jak sformułować pytanie, nie wiecie jakie są programy unijne, jaki jest tryb wyboru beneficjentów, kto tego dokonuje, nie macie bladego pojęcia co to jest jednostka budżetowa, jak działa samorząd wojewódzki. Ale jesteście pierwsi do wypowiadania najtwardszych zarzutów i rozpoczynania medialnej histerii opartej na najbardziej prymitywnym szowinizmie. Nauczcie się trochę rozróżniać patriotyzm od szowinizmu, sprawiedliwość od histerii. Hitler też uważał, że Niemcy są najbardziej poszkodowanym narodem na świecie i najbardziej sprawiedliwy porządek na świecie oparty jest na rządzeniu za pomocą terroru w całej Europie. Wy - w skali swojego pierdziszewa - rozpętujecie podobną historię. Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Wasze mamy powinny Was za uszy 01.02.11, 23:02 wyciągnąć z tej piaskownicy. Bo zaraz te łopatki, co to się nimi tłuczecie po łepetynach zamienicie na kamienie, a wtedy będzie krzyk i płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
dento Re: Wasze mamy powinny Was za uszy 01.02.11, 23:07 alienisko napisał: > wyciągnąć z tej piaskownicy. Bo zaraz te łopatki, co to się nimi tłuczecie po ł > epetynach zamienicie na kamienie, a wtedy będzie krzyk i płacz.< Jasne, masz rację. Przyszedł w końcu Gajowy i przepędził Niemców i partyzantów z tego lasu. Piszę serio, bez ironii. Ale jeszcze jedną uwagę na koniec dodać muszę, pozwolisz? Otóż, przeczytaj ostatnie zdania w poście hecera. Facet już z... Hitlerem wyjeżdża. Uff... Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
panna0 Re: Do hecera 01.02.11, 22:57 hecer napisał: > przestańcie się zachowywać w sposób, który łamie wszelkie obyczaje i zasady kul > tury dyskusji. > No to przestancie - torunioki - jak wam wasz "guru" hecer radzi !!!!! hecer i jego banda - smieszni jestescie jak jamniki po ka,pieli . Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Do hecera 02.02.11, 08:40 Hecer ty naprawdę jesteś ograniczony. Piszesz o procedurze przeprowadzania projektów RPO a w tej pustej głowie zabrakło np. składu zarządu województwa. Tak samo w tej twojej pustej głowie zabrakło wiedzy na temat przygotowywania listy ekspertów oceniających projekty. Kto tą listę przygotowuje. Taki niedouczony profesor potrafi taką wiedzę posiąść? Wiesz ile " ekspert" dostaje za ocenę jednego projektu w UM. 100 zł. To dużo czy mało. A wiesz ile potrzeba czasu aby ocenić taki projekt i w ilu etapach? Pewnie ta twoja pusta głowa takie wiedzy już nie posiada. Ktoś tu opisywał ile dostał punktów za ten sam projekt w Łodzi i w Toruniu. Ciekawe prawda. Odpowiedz Link Zgłoś