Dodaj do ulubionych

Supr Skoda!

11.04.11, 19:42
www.tvn24.pl/0,1699175,0,1,jednym-strzalem-zalatwili-konkurencje,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • pantaka Re: Supr Skoda! 11.04.11, 19:46
      Ale to już pana problem osobissty - cudna akcentacja
      • tryg.sk11 Re: Supr Skoda! 11.04.11, 20:50
        "Ja się zajmuję sprawami za miliony, nie za setki tysięcy"
        • hecer Re: Supr Skoda! 11.04.11, 23:28
          > "Ja się zajmuję sprawami za miliony, nie za setki tysięcy"

Z jeszcze bardziej opłakanym skutkiem...

...większa kwota, większy procent.
        • hecer Re: Supr Skoda! 11.04.11, 23:29
          > "Ja się zajmuję sprawami za miliony, nie za setki tysięcy"

Z jeszcze bardziej opłakanym skutkiem...

...ten sam procent, tylko kwota większa...
          • tryg.sk11 Re: Supr Skoda! 12.04.11, 07:29
            pod koniec materiału widac jak na talerzu sposób dzialania zaleskiego w sytuacji kompromitujacej.

1. Zwalić winę na podwładnych.
            2. Odciąć się od ich działań.
            3. Uzyc wycieczek osobistych.
    • herbi91 Re: Supr Skoda! 12.04.11, 14:09
      biorą się dziadowi za dupę ;D
      • alquoz kolejna ściema i tyle... 12.04.11, 17:49
        to chyba jedyny prezydent, który dostaje samochody na "Gwiazdke", nie wiedząc co pracownicy mu szykują...heheh

Ściema i tyle ....jestem pewien, że pan Zaleski doskonale wiedział o wszystkim od początku...i ustalał z podwładnymi każdy szczegół oferty.
        BO to najnormalniejszy tryb, to auto dla mnie więc chcę wszystko wiedzieć i ja decyduję jakie będą parametry i gdzie wyślemy zapytanie..proste i normalne, po chłopsku..

Where are your balls Mr. Zaleski? are they gone for good?

• szlachcic Re: Supr Skoda! 13.04.11, 07:26
      Uwazam ze to co zrobil urzedas towarzysza gospodarza to sabotaz.
      Kazdy z nas wie ze przetarg mozna ustawic i moim zdaniem ta specyfikacja spelnia te warunki
      zaleski jest winny na 2 sposoby
      - bo to on jest przelozonym tej urzedniczyny
      - bo to on MUSIAL wiedziec co sie dzieje bo Nowosci opisywaly problem

towarzyszu gospodarzu, macie burdel w urzedzie!!!!!!!!
      jezeli nie wiedzieliscie o sprawie to podwladni robia cie w bambuko co tez cie kompromituje
      Ta sprawa tak smierdzi ze watpliwosci nikt nie powinien miec
    • amkkmp Re: Supr Skoda! 13.04.11, 10:43
      Większość materiału opiera się na "jednym strzale" w postaci 5-drzwiowego nadwozia (twierdząc zresztą, że takie wersje ma tylko Skoda, "zapominając" że Insignia i Mondeo sprzedawane są jako 5-drzwiowe liftbacki - z zewnątrz nie do odróżnienia od sedanów), choć przez momencik wspomniano, że jednak 4-drzwiowe sedany też były dopuszczone. Nie wgłębiałem się dokładnie, ale na szybko wygląda na to, że VW Passat może spełnić wszystkie wymogi przetargu (włącznie z asystentem parkowania, podgrzewanymi fotelami z tyłu, itd.)

Nie zmienia to mojej opinii, że przetargi na takie pierdoły są bez sensu - prezydent ma prawo kupić sobie samochód, który spełnia jego wymagania, nawet jeśli taki jest tylko jeden - a przypuszczam, że Superb jest zdecydowanie najtańszą limuzyną spośród tych, do których Zaleski mieści się bez problemu z tyłu.
      • smok-duda Re: Supr Skoda! 13.04.11, 11:10
        W karawanie też się zmieści, tylko na leżąco:)
      • szlachcic Re: Supr Skoda! 13.04.11, 13:39
        > Nie wgłębiałem się dokładnie, ale na szybko >wygląda na to, że VW Passat może spełnić wszystkie wymogi przetargu (włącznie z >asystentem parkowania, podgrzewanymi fotelami z tyłu, itd.)

a ja mysle ze jednak nikt od poczatku nie mial szansy
        nawet jakby passat mial to samo w co nie wierze to przegralby cenowo
        specyfikacja byla BARDZO BARDZO przemyslana
        to jest tak samo jakby przetarg na autobusy sporzadzic ze np nitow zastosowanych a autobusie powinno byc 258 a okna nie wiecej niz 10000cm kwadratowych
        dokladnie to samo bylo w specyfikacji karety dla najjasniejszego
        - punkty nie majace ZADNEGO znaczenia

Burdel macie towarzyszu gospodarzu w urzedzie

• amkkmp Re: Supr Skoda! 13.04.11, 14:02
          > nawet jakby passat mial to samo w co nie wierze
          Nie trzeba wierzyć - specyfikacja przetargu wisi na stronie urzędu miasta, specyfikacja Passata na stronie VW.

> to przegralby cenowo
          No właśnie podobno na tym mają polegać przetargi, żeby kupić jak najtaniej coś, co spełnia wymagania?

> punkty nie majace ZADNEGO znaczenia
          Przetargi w których nie można wybrać towaru to głupota absolutna. Gdyby MZK było prywatną firmą, to mogłoby wziąć ileś autobusów na testy, pojeździć, znaleźć wady i zalety, zbadać faktyczne zużycie paliwa, wybrać najlepszy i kupić odpowiednią ilość u dilera, który oferuje najniższą cenę. A tak muszą kombinować, jak zrobić, żeby kupić ten, który chcą.
          • szlachcic Re: Supr Skoda! 13.04.11, 17:22
            Gdyby MZK był
            > o prywatną firmą, to mogłoby wziąć ileś autobusów na testy, pojeździć, znaleźć
            > wady i zalety, zbadać faktyczne zużycie paliwa, wybrać najlepszy i kupić odpowi
            > ednią ilość u dilera, który oferuje najniższą cenę

uwazasz ze MZK nie ma mozliwosci aby dokonac rzetelnego i dobrego dla siebie czytaj miasta wyboru?

> ednią ilość u dilera, który oferuje najniższą cenę. A tak muszą kombinować, jak
            > zrobić, żeby kupić ten, który chcą.

czyli jednak uwazasz ze MZK wie jaki jest najlepszy wybor!!!!!!
            Pamietaj ze preparowac najlepsze wybory jest tak samo latwo jak preparowac tak aby wygral kto daje najgrubsza koperte
            a przetarg uczciwy nie jest w zaden sposob ograniczany przez przepisy
            wystarczy ze ktos kto ma wiedze ustali odpowiednia specyfikacje
            i krotki przyklad uczciwej specyfikacji i nazwijmy to dziwnej
            iloczyn rocznego zuzycia paliwa i kosztow eksplaatacji z czesciami zamiennymi 90%
            pozostale 10%
            i dziwny
            - musi byc czteroramienna kierownica
            - itd itp, patrz www.um.torun.pl
            • pantaka Re: Supr Skoda! 13.04.11, 17:56
              Kwadratowawa kierownica lepiej
          • hecer Re: Supr Skoda! 13.04.11, 19:34
            > A tak muszą kombinować, jak
            > zrobić, żeby kupić ten, który chcą.

ależ ty jesteś udany... brak mi słów.
            • amkkmp Re: Supr Skoda! 18.04.11, 14:37
              Potrafię sobie wyobrazić, jak hipotetyczny urzędnik (a może wcale nie hipotetyczny?) Jan Hecerski wypełniłby polecenie swojego szefa o ogłoszeniu przetargu na nowy samochód. Napisałby mniej więcej takie warunki:

Przedmiot zamówienia:
              - samochód osobowy
              - 4 koła
              - kierownica

Kryteria: 100% cena

Po czym wróciłby do układania pasjansa. Byłoby tanio i uczciwie, na dodatek jeszcze by się specjalnie nie narobił, prawda?

Dla porównania dobry urzędnik wiedziałby, że nie na tym polega rozsądne kupowanie. Przeanalizowałby sytuację na rynku, przeanalizował potrzeby głównego pasażera, kierowców, poczytał testy, wziął udział w jazdach próbnych, zbadał koszty eksploatacji i zakupu, po czym wybrał optymalny model. Po czym ogłosił taki przetarg, by ten optymalny model wygrał mając jakiegoś droższego konkurenta, również spełniającego wszystkie wymogi.

Obecny system miał chronić przed korupcją, a tak naprawdę ją wspomaga, bo oddziela wybór parametrów od wyboru aut. Łatwo jest wybronić się z podania w specyfikacji minimalnej mocy, minimalnego rozstawu osi czy maksymalnej długości (bo szybkość docierania na miejsce, bo wygoda w kabinie, bo łatwość parkowania) i arbitralnego ustawienia tych minimów w oderwaniu od konkretnych aut. Dużo trudniej poszłoby, gdyby trzeba było wybór tego, a nie innego samochodu uzasadnić różnicą 2KM mocy, 1cm rozstawu osi czy 3mm długości.
      • jot9 Re: Supr Skoda! 13.04.11, 19:03
        > Nie zmienia to mojej opinii, że przetargi na takie pierdoły są bez sensu - prez
        > ydent ma prawo kupić sobie samochód, który spełnia jego wymagania, nawet jeśli
        > taki jest tylko jeden - a przypuszczam, że Superb jest zdecydowanie najtańszą l
        > imuzyną spośród tych, do których Zaleski mieści się bez problemu z tyłu.

Zgadza się - przy tym wszystkim, za co prezydent miasta odpowiada to są pierdoły. W dodatku nie ograniczono dostawcy - jakby to miał być przekręt, to mogłyby być np. takie wymogi, że nazwa dealera musi zaczynać się na ostatnią literę alfabetu i dealer musi być z Torunia. Miał Zaleski chętkę na Skodę Superb tak jak wiele osób ma swoje upatrzone marki "bo im się nimi dobrze jeździ" a co by nie mówić to z pewnością nie jest najdroższa marka w tej klasie. Tu decydują często rzeczy trudne do opisania - sposób prowadzenia się samochodu, rozmieszczenie drobiazgów, zapach i sentyment. Wzrost Zaleskiego rzeczywiście też może być tu do rzeczy - napisanie w specyfikacji przetargu "wysokość odpowiednia dla pasażerów o wzroście 2 m" byłoby śmieszne przez co też mogło być nagłośnione medialnie. Co innego gdyby to miało być 10 samochodów, dla szeregowych urzędników, co zresztą szczerze Złomańczuk przyznaje i wydaje mi się wiarygodny. A tak? Zakup jednego konkretnego wozu? Czepianie się.
        • pantaka Re: Supr Skoda! 13.04.11, 19:15
          Myślę, że to jednak powinien być opel, już raz się udało...
          • tryg.sk11 Re: Supr Skoda! 18.04.11, 09:29
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9452481,Luksusowe_auto_dla_wladz_Bogatyni.html
            • tryg.sk11 Re: Supr Skoda! 01.08.11, 09:51
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10039058,Prywata_u_wojewody_slaskiego__Wedlug_NIK___tak.html
              • tryg.sk11 Re: Supr Skoda! 01.09.11, 15:19
                www.tvn24.pl/-1,1715843,0,1,komus-sie-wymarzyl-konkretny-samochod,wiadomosc.html
                Przetarg na limuzynę dla prezydenta Torunia był rozpisany tak, by wygrać mogła jedynie skoda superb - wynika z raportu Urzędu Zamówień Publicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka