Dodaj do ulubionych

UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB

19.05.11, 12:35
hmmm, ciekawe to jest, jakim cudem szkoła rydzyka uplasowała się tak wysoko?
Obserwuj wątek
    • marrcia123 UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 19.05.11, 12:38
      Jeśli UMK nadal będzie przyjmował na studia II stopnia osoby z licencjatem z WSB, WSB i innych pseudo-uczelni to jego pozycja na pewno będzie z roku na rok coraz bardziej spadać. Poziom wiedzy tych osób jest żenujący i dotyczy to także elementarnej wiedzy, którą każdy wykształcony człowiek powinien się posługiwać. Dlatego nie dziwi mnie fakt, że po semestrze studiowania z takimi osobami poziom nauczania spada. Ale skoro UMK woli przyjmować na ilość nie na jakość to jego strata. Jest to bardzo przykra sytuacja.
    • amkkmp Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 19.05.11, 12:44
      > hmmm, ciekawe to jest, jakim cudem szkoła rydzyka uplasowała się tak wysoko?
      Za umiejętność czytania ze zrozumieniem. Jak przeczytasz artykuł, znajdziesz tam odpowiedź: najwięcej punktów dostała za warunki studiowania
    • sexyhero Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 19.05.11, 12:55
      nie podoba mi sie ten ranking :(

Koncze magisterke na UTP i liczylem, ze bedzie troche wyzej :/
    • patrz_realniej UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 19.05.11, 13:08
      a wypasiony uniwerek w wielkiej wygnajewskiej metropolii, udawanej stolicy regionu, ósmym cudzie swiata na 22 miejscu (na 25 klasyfikowanych)...
      az mi dech zaparło, wynik na karę metropolii- mucha nuie siada
      • poczuj_roznice dobre szkoły dla bydgoskich osłów 20.05.11, 12:03
        hehe biedaszkowski uniwersytet o poziomie liceum ogólnokształcącego kształci wybitne jednostki, które potem możemy czytac- takie rózne fredy, borby, henki i inne lumpy, które obnoszą się ze swoja glupotą i prostotą nie rozumiejac jak bardzo odbiegaja od normy. Nawet tej biedzaszkowskiej, czyli nieco niższej, niz dla reszty populacji, bo od biedaszkowa nie można zbyt wiele wymagac.
    • cromio A gdzież to, ach gdzież Alma Mater Bydgostiensis, 19.05.11, 16:27
      sławetnej renomy i urody Universitas Joanni Maximi, Polonia Fundamentum ? Któż tak spostponował tę wspaniałą uczelnię, we wspaniałym grodzie położoną, że na ostatnim miejscu w gronie uniwersytetów publicznych był ją niesłusznie uplasował ?
      Obrońcy szlachetni Stolicy Regionu, Polski, Świata i Wszechświata ! Nie próżnujcie. Do obrony ! Wykażcie, że niesprawiedliwością, podstępem, przekupstwem, sodomią i gomorią sąsiad bliski a okrutny wyrwał wam zasłużeńsze tytuły !
      • patrz_realniej Re: A gdzież to, ach gdzież Alma Mater Bydgostien 19.05.11, 16:41
        raczej ciężko byłoby tej sforce ratlerków przekonywac, że to wina Całbeckiego
      • alfred_prawdomowny Re: A gdzież to, ach gdzież Alma Mater Bydgostien 19.05.11, 19:42
        Weź coś na główkę!
        • szczekoblaszachowiec Re: A gdzież to, ach gdzież Alma Mater Bydgostien 19.05.11, 22:02
          Uderz w stół, do boju Bydgostiensis.
          Bić sąsiada i wszstkich księżycowych spiskowców, którzy kopią metropolię bydgoską i jej mega Alma Mater !
          • alfred_prawdomowny UMK w dół. Dlaczego? 19.05.11, 23:22
            Jakoś tak dziwnie jest, że to zawsze wy musicie pierwsi wywołać temat Bydgoszczy. Raczej zastanowiłbym się co się dzieje, że Łódź tak blisko, Wrocław już tak daleko, i dlaczego znowu 2 miejsca w dół. Nas to czeka praca, ale powoli, małe 50 lat i nastąpią zmiany.
            • patrz_realniej [...] 20.05.11, 10:28
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • patrz_realniej Re: UMK w dół. Dlaczego? 20.05.11, 17:18
              twoim znartwieniem powinno być 69 miejsce bydgoskiego giganta edukacji.
              Nie da sie niżej zlecieć, bo nie ma gdzie.
              Oto wykładnia bydgoskich możliwości i metropolitalnego potencjału
              • heniekstar Re: UMK w dół. Dlaczego? 26.07.11, 12:15
                To jest zmartwienie nie tylko jego. Poziom uczelni powinien się podnosić ale efektów nie widać. To nasze zmartwienie.
                Co do reszty twojej wypowiedzi to dla informacji Nowy Jork bez wątpienia metropolia jest. Uniwersytetu nie ma ani jednego. Są w sąsiednich miasteczkach w stanie Nowy Jork. Nie uważam b uniwersytet był główną, a tym bardziej miarodajną wykładnią "metropolitarnego potencjału". Może być jego składnikiem.

PS. Metropolia to słowo niepasujące do żadnego z polskich miast.
                • heniekstar pomyłka 26.07.11, 12:17
                  sorki są 3 z tego jeden znaczący. No to pocisnąłem :). Columbia bez wątpienia uniwersytetem jest :)
    • alfred_prawdomowny Za Wrocławiem 19.05.11, 19:41
      i wypad z pierwszej dziesiątki. Masakra!
      • poczuj_roznice Re: Za Wrocławiem 20.05.11, 12:07
        13 miejsce wsród WSZYSTKICH uczelni ci tłumoku nie pasuje?
        lepsze biedaszkowskie- pozycja nr 69 hehehehe.

Nizej się nie da, biedaszkowo na DNIE!
    • zawsze.torunczyk Polska mistrzem Polski!!! 20.05.11, 08:04
      Ta wiadomość jest jak to że PRL była 10 gospodarką świata :). UMK nie jest 5 tylko "tysiącpińcsetne" i w nauce gawno znaczy.
      • szlachcic Re: Polska mistrzem Polski!!! 26.07.11, 11:28
        zawsze.torunczyk napisał:

> Ta wiadomość jest jak to że PRL była 10 gospodarką świata :). UMK nie jest 5 ty
        > lko "tysiącpińcsetne" i w nauce gawno znaczy.

zakompleksieniec chyba sie zaplul na i tak bardzo korzystna info o UKW
        gowniarzu, UKW nie spelnia wymogow uniwersytetu i nie powinno byc brane pod uwage.
        rzeczpospolita pewnie was ujela tylko dlatego zeby Derenda i Bazylczuk nie namawiali do pisania listow na znak protestu
        • heniekstar Re: Polska mistrzem Polski!!! 26.07.11, 11:55
          hahah co ty piszesz. Przecież facet ma rację. Jaka jest pozycja UMK w Europie? Ktos tu fajnie napisał Polska mistrzem Polski. No oczywiste jest, że w polsce UMK ma renomę. Oczywiste jest też, że nawet UW w Europie i na świecie wybada tak blado, że aż niezauważalnie jak jakiś egzotyczny uniwerek. Czy to jednak oznacza, ze to zła szkoła? Nie . Prestiżowe uczelnie silnie współpracują z przemysłem i sa hojnie sponsorowane przez absolwentów. U nas tego nie ma. Uczelnie mało badań prowadzą dla przemysłu a przemysłu najczęściej nie stać na finansowanie badań. Nasze firmy nie są aż tak innowacyjneby te badania były potrzebne. Zobaczmy na potentatów w kujomie. Podpaski? Co tu badać na uniewerku? Cukier? to samo. Płatki? No chyba też. Pesa? Mogłaby ale robi niewiele. Z UTP prowadzą projekt badania podwozi i to wszystko. AT&T ok mogłoby ale nie robi tego bo swoje badania prowadzi na uniwerkach w USA. Galerie handlowe? hahahaha :))))). Nie ma tego ani w kujpomie ani w całej Polsce. Drobne projekty i to wszystko.
          Dlatego dobrze, ze ranking jest prowadzony w Polsce. Zawsze to jakieś zestawienie. Szkoda, ze nie podaje się przyczyn miernoty wszystkich uczelni. Potencjał jest wielki nawet w humanistach. Niestety uniwerki są nastawione na kasę państwową a nie pozyskiwanie sponsorów i zleceniodawców. Absolwenci też olewają swoje uczelnie i pojawiają sie tylko na zlotach. Po drugie chyba ich nie stać. U nas milionerzy raczej uniwerków nie kończyli.

Tak więc szlachcic opanuj się i nie bądź złośliwy.
          • szlachcic Re: Polska mistrzem Polski!!! 26.07.11, 21:19
            heniekstar napisał:

> hahah co ty piszesz. Przecież facet ma rację.

a co on takiego napisal?

> za, ze to zła szkoła? Nie . Prestiżowe uczelnie silnie współpracują z przemysłe
            > m i sa hojnie sponsorowane przez absolwentów. U nas tego nie ma. Uczelnie mało
            > badań prowadzą dla przemysłu a przemysłu najczęściej nie stać na finansowanie b
            > adań. Nasze firmy nie są aż tak innowacyjneby te badania były potrzebne

a je gdziec napisalem ze nie?

> adań. Nasze firmy nie są aż tak innowacyjneby te badania były potrzebne. Zobacz
            > my na potentatów w kujomie. Podpaski? Co tu badać na uniewerku? Cukier? to samo
            > . Płatki? No chyba też. Pesa? Mogłaby ale robi niewiele

ta pesa poprawiasz sobie samopoczucie i leczysz kompleksy?
            czlowieku, aby dobrze zadzialal uklad firma-uczelnia, musi byc spelnmione kilka warunkow
            ty nie wiesz co to jest innowacyjnosc, masz mgliste pojecie ze w Polsce partnerstwo firma-uczelnia jest w powijakach bo przeczytales cos w gazecie
            W tym temacie idelanym przykladem sa torunscy fizycy ktory skonstruowali do badania oka urzadzenie o ktorym mowi sie ze to rewolucja.
            To jest innowacja pelna geba.
            Pesa? hehehehehe
            Pesa z kim? hehehehehehe
            Z uczelnia ktorych fachowcy wymyslaja a srodku mostu wysepke?
            heheheheh
            W Polsce? ale to akurat rozumiesz zdaje sie

> Szkoda, ze nie podaje się przyczyn miernoty wszystkich uczelni

a czy to jest wazne dla rankingu ktory ma byc drogowskazem dla mlodych ludzi gdzie isc studiowac?
            Przyczyny sa znane.
            Zrobili ze smiesznych uczelni uniwersyterty poniewaz sa takie gamonie jak ty podpisywali listy za utworzeniem uniwersytetu
            UKW to smiech na sali i skandal, ta smieszna uczelnie odbiera kase wszystkim innym polskim uczelniom na poziomie

>Niestety uniwerki są nastawione na kasę państwo
            > wą a nie pozyskiwanie sponsorów i zleceniodawców. Absolwenci też olewają swoje
            > uczelnie i pojawiają sie tylko na zlotach. Po drugie chyba ich nie stać. U nas
            > milionerzy raczej uniwerków nie kończyli

Polska jest zbyt biedna na sponsoring uczelni czy sponsoring najlepszych studentow
            Byc mozne pzrzyczyna dot studentow to "bezplatnosc nauki"
            Wyzsze wyksztalcenie zostalo zdewaluowane wlasnie przez takich jak ty.
            Jakos pewny jestem ze podpisales liste w sprawie UKW
            I do tego podszyliscie sie pod krola
            • heniekstar Re: Polska mistrzem Polski!!! 26.07.11, 21:50
              > ty nie wiesz co to jest innowacyjnosc, masz mgliste pojecie ze w Polsce partner
              > stwo firma-uczelnia jest w powijakac

a czy ja napisałem coś innego? Przeczytaj lepiej

> W tym temacie idelanym przykladem sa torunscy fizycy ktory skonstruowali do bad
              > ania oka urzadzenie o ktorym mowi sie ze to rewolucja.
              > To jest innowacja pelna geba.

ja nie pisałem o uczelniach tylko o firmach które chcą współpracować z uczelniami. Kto sfinansował te badania fizyków? Ktoś to będzie produkował a uczelnia dostanie kasę? Raczej nie. Życzę tego tym ludziom zrobili coś wielkieo ale nie na zamówienie i finanse przemysłu. Nadal zarabiają swoją pensję a uczelni nie przybyło ani kasy ani prestiżu. A to wielka szkoda.

> UKW to smiech na sali i skandal, ta smieszna uczelnie odbiera kase wszystkim in
              > nym polskim uczelniom na poziomie

Możesz się śmiać. Prosze jednak daj im te 45 lat róznicy ok?

> Wyzsze wyksztalcenie zostalo zdewaluowane wlasnie przez takich jak ty.
              > Jakos pewny jestem ze podpisales liste w sprawie UKW
              > I do tego podszyliscie sie pod krola

co ty znowu pierdzielisz człowieku? Ręce opadają a za Twoje teorie powinieneś chyba doktorat dostac bez procesu. Trafne zawsze kiedy je wypowiadasz.

Jednym słowem znowu nic nie zrozumiałeś.

1. Znam jeden przypadek współpracy kujpomowej firmy z uczelnią. Niewielki ale dający kasę młodym naukowcom na życie i dalszy rozwój
              2. Bra mechanizmów, chęci i celowości współpracy przemysłu (hitech nie podpasek) z uczelniami powoduje że są nadal w dalekim zaścianku uczelni europejskich
              3. Twoje insynuacje co do mojej osoby zaczynają już być żenujące.
    • nslaw UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 20.05.11, 09:59
      Bez Bydgoszczy życia nie ma.
    • juggalotus UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 20.05.11, 10:18
      To ze szkola Rydzyka jest przed WSB to nic dziwnego. Wystarczy chwile porozmawiac z takim studentem/studentka WSB by miec opinie na temat ich inteligencji.
      Studenci WSB-mistrzowie od tipsow, solarium i ogolnie pojetego lansu :)
      • la_souris Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 10:41
        Zgadzam się!

Studiowałam przez pół roku na WSB w Toruniu. Poziom tych ludzi - tragedia. Do egzaminów chyba tylko ja się uczyłam "normalnie", siedziałam w bibliotece, czytałam książki. Reszta - testy z ubiegłych lat, kserówki, skany. Nawet byli tacy "wykładowcy", którzy przesyłali pytania egzaminacyjne na maila i na egzaminie zadawali nie dość, że te same, to nawet kolejności nie zmienili. I co? I zdarzyły się w całej tej patologii osoby, które tego nie zaliczyły nawet na 3!!!

To była tzw. "ścieżka dla nieekonomistów". Co można myśleć o poziomie studentów, którzy wysyłają do wykładowcy takie maile:

"Dzień dobry. my jesteśmy studentami dla nieeonomistów i my mamy prośbe. Czy mogli byśmy dostać łatwiejsze pytania na egzaminie. Bardzo panią prosimy. Studenci Dla Nieekonomistów".

Miałam na WSB jeden przedmiot z taką p. dr... która więcej opowiedziała o zwyczajach kanarków i jakichś tam kopalniach, niż o rachunkowości ;/ ;/ Sama do wszystkiego dochodziłam z podręczników. A reszta biegała tylko z testami z ubiegłych lat. Zabawnie było zobaczyć ich przerażenie, gdy p. dr wyciągnęła na egzaminie testy, i już z daleka było widać, że to nie te! :D

Wszystko jednak skończyło się w ten sposób, że i ja zdałam, i oni - o zgrozo - też. Zielonego pojęcia po dziś dzień większość nie ma, czym są aktywa, a czym pasywa, nie odróżnia przychodów od kosztów. Dla mnie ta cała farsa była i jest obrzydliwa, nie chciałam za nią dłużej płacić prawie pięciuset złotych miesięcznie i rzuciłam to w cholerę.
    • heniekstar UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 11:09
      UMK gratuluję.

prestiż, innowacyjność, potencjał naukowy, efektywność naukowa, warunki studiowania i umiędzynarodowienie.

hahah a to sa cechy które windują szkołę Rydzyka hahahahahahahahaha
    • szlachcic Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 11:25
      umiedzynarodowienie?
      a jakie to ma znaczenie dla poziomu ksztalcenia?
      warunki studiowania? to samo
      To niech UMK sciagnie Chinoli i podniesie poziom, a Tadek niech zalozy w kiblach u siebie automatyczne podcieracze tylkow i wejdzie do pierwszej 10
      dla mnie te czynniki osmieszaja troche ranking, ale generalnie pokazuje on sile uczelni, mowi jasno jaka uczelnia jest dobra, jaka srednia, a jaka jest tylko liceum ogolnoksztalcacym z przyczepiona tabliczka "UKW"
      • heniekstar Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 11:46
        Szkoda, że nie biora pod uwagę uduchowienia. UMK wygrałby za konferencje naukowe na temat szkodliwości Harrego Pottera. Poważna była. 2 dni trwała. Materiały zostały napisane i referaty wygłoszone. No poważna sprawa.

Wg. mnie powinno się brać głównie pod uwagę poziom naukowy liczony ilością badań, sukcesów naukowych, publikacji na skalę europejską przynajmniej, ilośc doktorantów, innowacyjność badań i procesu dydaktycznego, rzczywiste sukcesy w zastosowaniu prac badawczych w przemyśle, gospodarce i innych dziedzinach życia słowem cz nie robi się sztuki dla sztuki (Harry itp).

Z uczelnią Rydzyka to paranoja jakaś. Czytałem i słuchałem o informatyce w tj szkole. Krótko mówiąc ojciec przyszedł do audycji na żywo w której prowadzono promocję kierunku. Zjechał wykładowcę i studentów, ze za dużo programowania a za mało chrześcijańskiej nauki kościoła. Oni na to, ze tym się nie programuje a on że Bóg pomoże itp.

A czy szlachcicu możesz dać UKW jakieś 40 paręlat na rozwój? Tyle mniej więcej róznicy jest pomiędzy UMK a UKW. Możesz? Albo WSB ?
        • szlachcic Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 21:38
          > A czy szlachcicu możesz dać UKW jakieś 40 paręlat na rozwój? Tyle mniej więcej
          > róznicy jest pomiędzy UMK a UKW. Możesz? Albo WSB ?

hehehehee
          ale dlaczego uwazasz ze UKW nalezy sie kilkadziesiat lat forow?
          problemem UKW jest nie podolanie wymogom jakie narzucila komisja akredytacyja na rok taki i taki.
          chesz porownac dzisiejsze UKW do lat powojennych?
          Nieuprawnione porownanie, az smieszne
          UMK powojenny to przynajmniej miial kadre na poziomie
          Oczywiscie infrastruktura byl gorszy od dzisiejszej waszej smiesznej uczelni
          ale uwierz ze wojna to jednak ma znaczenie dla tego typu spraw.
          Poza tym lata 50 XX roznily sie od dzisiejszych czasow wszystkim.
          Czlowieku , nie osmieszaj sie, nie porownuj czegos co mialo miejsce prawie 100 lat temu
          Dekata jest to okres w kontekscie ktorego nie mozna porownywac w tym kontekscie co ty
          • heniekstar Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 21:56
            > ale dlaczego uwazasz ze UKW nalezy sie kilkadziesiat lat forow?

nie forów. To czas na rozwój. Pieczątkami się nie zmieni statusu szkoły.

> UMK powojenny to przynajmniej miial kadre na poziomie

tiaaa toruńską :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) No chyba że liczysz tych uboli dokoptowanych do każdego zespołu.

> Czlowieku , nie osmieszaj sie, nie porownuj czegos co mialo miejsce prawie 100
            > lat temu
            > Dekata jest to okres w kontekscie ktorego nie mozna porownywac w tym kontekscie
            > co ty

jakiś bełkot. Wybacz ale nie rozumiem. Jakie 100 lat? jaka dekada?
      • heniekstar Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 11:58
        ten ranking oczywiście jest wiarygodny. Ranking rozdziału i wykorzystania środków unijnych nie jest.
        • szlachcic Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 21:47
          > ten ranking oczywiście jest wiarygodny. Ranking rozdziału i wykorzystania środk
          > ów unijnych nie jest.

ranking dot uczelni jest prawie idealnym odzwierciedleniem sily uczelni
          Przeklamuja wynik takie dziwolagi jak umiedzynarodowienie, ale mozena przyjac ze jest ok
          Ranking dot podzialu srodkow jest rzetelny jezli zsumowac srodki wojewodzkie i krajowe.
          dlatego wlasnie wg tego rankingu nie mozna oceniac sprawnosci marszalkow czy tez oceniac ich jak dawali kase poszczegolnym miastom w swoim okregu.

na szczescie heniek w urzedzie wojewodzkim i miejskim i w marszalkowskim tez wiedza bydgoszczanie jaka jest prawda dot podzialu srodkow
          Postaraj sie uwaznie posluchac niektorych ludzi. Nie wyzywaj ich id zdrajcow itp
          Postaraj sie zrozumiec.
          chociaz tremat rzekomego zmniejszenia ruchu po oddaniu A1 pokazal ze nie jestes w stanie zrozumiec nic
          ty akurat jestes przypadek beznadziejny
          • heniekstar Re: UMK piątym uniwersytetem, Rydzyk przed WSB 26.07.11, 22:01
            z A1 będzie jak mówiłem. Jak to mawiał mój dziadek pożiwiom uwidim choć rosjaninem nie był.

co do owych bydgoszczan to mówisz o tych z PO i PiS? Stary oni zrobią wszystko by się podlizać panu Lenzowi. Rozumiesz to aż nadto. Nie nazywam ich zdrajcami bo oni swoich poglądów raczej nie zmienili. Nadal mają raczej w du żym poważaniu nasze miasto. Własna kaeriera się liczy. My to wiemy ty to wiesz i nie ma o czym dyskutować.

Ranking wykorzystania środków jest wiarygodny w 100% i wyraźnie mówi jaka jest tendencja rozdziału środków. To nie jest tylko kwestia Bydgoszczy. Duże środki urywają się dokładnie z linią podziału wpływów PO toruńskiego w województwie i z okręgiem wyborczym. Co gorsze przepaść się pogłębia.
    • zawsze.torunczyk UMK 885 uniwerystetem 26.07.11, 12:47
      www.webometrics.info/top12000.asp?offset=850&zoom_highlight=Nicolaus+Copernicus
      Po ch... nam Wolszczan.
      • szlachcic Re: UMK 885 uniwerystetem 26.07.11, 22:08
        Wioskowy uniwersytet nie miesci sie nawet w 3000

www.webometrics.info/top12000.asp?zoom_highlight=Nicolaus+Copernicus&offset=3000
        • heniekstar Re: UMK 885 uniwerystetem 26.07.11, 22:15
          eh gdyby głupota miała skrzydła .... u jednego i drugiego. Choć z tym profesorem to akurat racja.

Nie dajcie się prowokować. Nie odpowiadajcie na idiotyczne posty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka