Gość: polonus IP: 198.138.227.* 04.03.02, 19:33 Juz urzywacie, planujecie kupic! A moze w Polsce nie sa popularne. Czy wierzycie ze jako technologia sa w stanie zgrozic a moze nawet wyprzec tradycyjne lustrzanki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzyżak Re: Aparaty cyfrowe! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 21:29 mam HP 612 .Dziadostwo.Po zrobieniu kilkunastu zdjęc oddałem go sprzedawcy celem wymiany za dopłatą na lepszy.3,3 mil.piks. Czekam do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 04.03.02, 22:48 cyfrówki sux. Każdy kto ma jakieś pojęcie o fotografowaniu powinien potwierdzić. Za te same pieniądze tradycyjna lustrzanka ma nieporównywalne możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 04.03.02, 22:57 b3ut napisał(a): > cyfrówki sux. Każdy kto ma jakieś pojęcie o fotografowaniu powinien > potwierdzić. Za te same pieniądze tradycyjna lustrzanka ma nieporównywalne > możliwości jesli mowisz o jakosci zdject zgadza sie, cyfrowki dopiera jak osiagna roz. 40Mpic beda konkurencja dla lustrzanki z prime obektywami, niestety sprawa ma sie dokladnie odwrotnie z wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 06.03.02, 01:15 Jak ktoś chce mieć wygodę to idzie do fotografa, albo kupuje idiotenkamerę. Swoją drogą zanim 40mpix sprzęty będą opsiągalne choćby dla mnie to swoją siwą brodą będę machał na koncertach blusowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 06.03.02, 14:39 b3ut napisał(a): > Jak ktoś chce mieć wygodę to idzie do fotografa, albo kupuje idiotenkamerę. > Swoją drogą zanim 40mpix sprzęty będą opsiągalne choćby dla mnie to swoją siwą > brodą będę machał na koncertach blusowych nie bedzie tak zle, pare lat temu 1Mpix byl szczytem dzis masz juz 6Mpix za "marne" 5k$. 10 lat i 20Mpix beda ponizej 1k$. Wspomnisz moje slowa. Co jest faktem aparaty cyfrowe nigdy jakoscia nie przebija analogowych, gdyz te drugie sa ograniczone przez jakosc obiektywu (nie film). A pierwsze tez potrzebuja obiektywow wiec graniczna jakosc bedzie taka sama... Tylko komfort obslugi inny, problem tez pozostaje w rederacji barw nie zanosi si ew najblizszej przyszlosci abysmy byli w stanie usyskac taka rozpietosc ani na monitorach ani w druku... Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 06.03.02, 15:51 jak sam zauważyłem w tradycyjnej fotografii najważniejsze jest szkło. Za twoje 5 $ to już będzie taki sprzęt że nawet nie chciałoby mi się zawracać głowy myśleniem o cyfrówkach. Ale twoje słowa zgrałem sobie, nagram na cd-ka (bo dysk to mi ciągle pada) i za 10 lat sprawdzę jak to ma się do rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 06.03.02, 19:06 b3ut napisał(a): > jak sam zauważyłem w tradycyjnej fotografii najważniejsze jest szkło. w cyfrowej tez bedzie w przyszlosci... > 5k$ to już będzie taki sprzęt że nawet nie chciałoby mi się zawracać głowy > myśleniem o cyfrówkach. a swoja droga ciekaw jestem w co bys zainwetowal majac do dyspozycji tak akase na optyke, sredni format? > Ale twoje słowa zgrałem sobie, nagram na cd-ka (bo dysk > to mi ciągle pada) i za 10 lat sprawdzę jak to ma się do rzeczywistości 10 lat temu 486 DX 66MHz to byl komputer marzen, dzis mamy 2.2GHz, wiec nie obawiam sie za 10 lat, problemem aparatow cyfrowych beda juz obiektywy... Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Aparaty cyfrowe! 06.03.02, 20:28 hyh bylem kiedys strasznie "napalony" na lustrzanke>Canona EOS-300 ale jakos mi preszlo i skierowalem swoja uwage na cyfrowki. Chcialem kupic Kodaka DX3700 w tej cenie (okolo 1850 w necie) to chyba najlepszy sprzet. Ale po tym watku chyba znow powroce do pomyslu lustrzanki i kupie Canona (1399 w fotojokerze)) daja teraz jeszcze obiektyw 28-90 (czyli lepszy niz standardowy) choc kiedys dawali jeszcze lepsze, wiec moze poczakam troche... KroTosS "von" pstryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 06.03.02, 20:51 krotoss napisał(a): > hyh bylem kiedys strasznie "napalony" na lustrzanke>Canona EOS-300 ale jakos > > mi preszlo i skierowalem swoja uwage na cyfrowki. Chcialem kupic Kodaka > DX3700 w tej cenie (okolo 1850 w necie) to chyba najlepszy sprzet. Ale po tym > watku chyba znow powroce do pomyslu lustrzanki i kupie Canona (1399 w > fotojokerze)) daja teraz jeszcze obiektyw 28-90 (czyli lepszy niz standardowy) > choc kiedys dawali jeszcze lepsze, wiec moze poczakam troche... tanie zoomy maja dosc niska jakosc, a zoomy powyzej 1k$ maja zaledwie jakosc staloogniskowych za 200$, wiec szczerze odradzam te popularne plastokowe obiektywy im wiekszy zakres tym wiekszy badziew, zdecydowanie lepiej kupic 2 rozne staloogniskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 06.03.02, 22:24 gdybyś przeczytał sobie parę testów , wiedziałbyś że zmiennoogniskowe obiektywy gwarantują bardzo dobrą jakość, dla amatorów czy półprofesjonalistów zalecane estawy to np. 28-75 i 75-300 zamiast garści niepotrzebnego szkła do korzystania w skrajnie nieprzyjaznych okolicznościach (typu imieniny cioci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 07.03.02, 14:55 b3ut napisał(a): > gdybyś przeczytał sobie parę testów , wiedziałbyś że zmiennoogniskowe obiektywy jakie testy, chyba w gazetach dla gospodyn domowych, bo jesli siegniesz do testow robionych przez pro(moge podac ci strony) jest dokladnie odwrotnie, i najlepsze zoomy konczas sie duzo przed srednimi staloogniskowymi. > > gwarantują bardzo dobrą jakość, dla amatorów czy półprofesjonalistów zalecane > estawy to np. 28-75 i 75-300 raczysz sobie zartowac, nikt przyzdrowych zmyslach nie polecil by takiego zoomu pro, jesli to zrobil, przekaz mu kondolecje (pewnie prywatnie slucha Technicsa i mysli ze to highend :) ) Znam dobrze obiektywy Nikona, na kilkadziesiat zoomow jedynie kilka z nich jest urzywanych przez pro: np 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor 80-200mm f/2.8D ED-IF AF-S Zoom-Nikkor zwroc uwage na waski przedzial ogniskowych itp i nawet te zoomy kazdy za 1500$ nie zblizja sie do: 50mm f/1.4D AF Nikkor (300$) (bylo to drogie i bolesne doswiadczenie) znam pro i jak on juz uzywa zoomow to tylko o tych ze szklami ED z z wewnetrznym ustawianiem ostrosci + stala przyslona nie zmieniajaca sie w funkcji ogniskowej, czyli dobrze powyzej 1000$ (jww), ale i tak jak twierdzi nie daja one nic powyzej F50 za 300$. Wszystko ponizej to marnosc co pokazuja tez doswiaczenia w tej materii osobiste. Plus konczylem kurs fotograficzny dl ahobbystow w Philli, epoka zoomow dla pro dopiero sie zaczyna, zwroc uwage ze dopiero w zeszym roku wyszly pierwsze bardzo drogie zoomy do Leica (oni nie dbaja o marketing tylko jakosc) Dlaczego tak pozno bo wg nich dopiero po kilkudziesieciu latch badan udalo sie im zrobic zoom ktorego sie nie wstydza ale sa to zoomy o malych przedzialach ogniskowych i powyzej 2k$ i nadal dla tych ktorzy stawiaja na legendarna jakosc leica pozostaja prime. Zgadzam sie zoomy sa wygodne, ale cena jaka tzreba zaplacic za ich urzywanie (spadek jakosci) jest zbyt wysoka jak dla mnie. Wiecej juz zadnego zoomu nie kupie nawet gdyby byl nie wiadoma jak drogi. Ale napewno nikt przy zdrowych zmyslach nie poleci zoomu o 75-300. Przeciez to samobojstwo. zamiast garści niepotrzebnego szkła do korzystania > > w skrajnie nieprzyjaznych okolicznościach (typu imieniny cioci) Fakt to jest miejsce zoomu, imieniny u cioci ... Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 07.03.02, 17:54 Pro to ja bynajmniej nie jestem (i kursu dla emerytów - fotografów nie robiłem, aczkolwiek mój kumpel ma zakład fotograficzny) Krotoss (czyli główny zainteresowany) też na takiego nie wygląda, więc nie ma specjalnej ochoty na noszenie torby ze szkłem. Czytałem ostatnio test obiektywow Nikona serii G(28-80 i 70-300) ptrzeznaczonych NIE DLA PRO'sów. Są godne polecenia, szczególnie jeśli chodzi o barwy i jasność. << (pewnie prywatnie slucha Technicsa i mysli ze to highend :) ) W moim odczuciu słucha się muzyki, dlatego wszelkich fanów HiEndu lub pozerów zgrywających znawców uważam za wielbicieli bezguścia, słuchających tylko tego co "można" słuchać na takim "fantastycznym" sprzęcie, zbawionych własnego stylu, naśladujących tylko innych; z którymi nie da się o niczym innym rozmawiać oprócz pieniędzy wydanych na sprzęt. Trudno przecież rozmawiać w kółko o jednej płycie, a przecież taki "znawca muzyki" nie powie mi nigdy zdania: "wiesz słyszałem super kapelę, chłopaki grają dokładnie to o co chodzi". A ja żeby tego posłuchać i delektować się muzyką nie muszę sprzedawać mieszkania, wystarczy że włączę go u siebie, choćby na techniku, i mogę powiedzieć: stary, takiej kaszany to nawet moja siostra nie trawi. I o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 07.03.02, 19:58 b3ut napisał(a): > > Pro to ja bynajmniej nie jestem (i kursu dla emerytów - fotografów nie robiłem, dobre dobre > aczkolwiek mój kumpel ma zakład fotograficzny) Krotoss (czyli główny > zainteresowany) też na takiego nie wygląda, więc nie ma specjalnej ochoty na > noszenie torby ze szkłem. praktycznie wystarcza 3 obeiktywy nie potrzebna cala torba, a lepiej miec 3 dobre niz jeden gowniany, uwierz mi ... Czytałem ostatnio test obiektywow Nikona serii G(28-80 > i 70-300) ptrzeznaczonych NIE DLA PRO'sów. Są godne polecenia, szczególnie jeśl > i chodzi o barwy i jasność. a co mieli ci w tescie napisac ze to typowa klasa niska, szczegolnie ze w Polsce malo kogo stac na sredniej klasy obiektyw co to mowiac na dobry... Grade: 3.2 35mm/AF Nikkor AF 75-300/4,5-5,6 Photodo (Niemiecki poradnik wycenia go na zaledwie mocna 3-je) co nie jest zle bo najlepsze zoomy nie przekraczaja 4.0. > (pewnie prywatnie slucha Technicsa i mysli ze to highend :) ) > W moim odczuciu słucha się muzyki, dlatego wszelkich fanów HiEndu lub pozerów dlaczego nazywasz kogos kto slucha muzyki a nie znieksztalcen pozerem, poprzez zazdrosc czy poprzez flustracje? > zgrywających znawców uważam za wielbicieli bezguścia, słuchających tylko tego > co "można" słuchać na takim "fantastycznym" sprzęcie, zbawionych własnego stylu rozumiem ze styl ma sprzet produkujacy plaska scene dzwiekowa, brak aury poglosowej naokolo instrumentow, brak harmonicznych w brzmieniu instrumentow, kartonowy huczacy bas, wysokie metaliczne i przyprawiajace o bol glowy, nie posiadajacy dynamiki w microskali i powodujacy bol glowy po 10 minutach sluchania... a styl w muzyce to rozumiem sluchanie kapel grajacych jakies straszne gatunki muzyki nagranych przez nieuczesanych polglowkow koniecznie w piwnicy > naśladujących tylko innych; to ciekawe bo audiofile ktorych znam sluchaja duzo klasyki, jazzu i dobrego rocka kogo oni nasladuja? > z którymi nie da się o niczym innym rozmawiać opróc pieniędzy wydanych na sprzęt. widze bracie ze nie wielu znasz audiofili, jestem jednym z nich i nigdy nie rozmawiam o sprzecie z osobami spoza branzy, a porozmawiac mozesz ze mna na wiele tematow :) > Trudno przecież rozmawiać w kółko o jednej płycie > , > a przecież taki "znawca muzyki" nie powie mi nigdy zdania: "wiesz słyszałem sup > er > kapelę, chłopaki grają dokładnie to o co chodzi" jesli ta kapela pokusi sie i nagra to w jakosc sluchalnej audiofile beda pierwsi co kupia jej plyta nawet za 20$ zamiast kopi na ulicy za 15zl. Jesli ktos ma mnie gdzies i nawet nie wlozy wisilku w jakosc nagrania dlaczego mam go sluchac i niszczyc moj cenny narzad sluchu i marnowac czas na miernej jakosci wypociny kogos co nie jest w stanie wlozyc miminum wysilku w rzecz tak wydawaloby sie oczywista dla muzyki jaka jest jej jakosc nagrania??? . A ja żeby tego posłuchać i > delektować się muzyką nie muszę sprzedawać mieszkania, wystarczy że włączę go u > siebie, choćby na techniku, i mogę powiedzieć: stary, takiej kaszany to nawet > moja siostra nie trawi. rozumien ze twoj asiostra ma jakas specjalna madrosc i nie jestes w stanie wyskoczyc powyzej tego co ona nie trawi, ciekawe? > I o to chodzi To znaczy o co??? Sluchales kiedys V Symfonii Beethovena na prawdziwym sprzecie (sprzet to jest warunek konieczny), posluchaj, stracisz zainteresowanie do podworkowych kapel raz na zawsze... polecam ci Audio Show w Warszawie, naprawde warto pojechac... Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 12.03.02, 01:06 > a co mieli ci w tescie napisac ze to typowa klasa niska, szczegolnie ze w Polsc > e > malo kogo stac na sredniej klasy obiektyw co to mowiac na dobry... ale ja nie szukam sprzętu dla Tomasz Gudzowatego (jeden z lepszych polskich pro, syn magnata finansowego) tylko np. dla Krotossa, > Grade: 3.2 35mm/AF Nikkor AF 75-300/4,5-5,6 Photodo (Niemiecki poradnik wycenia > > go na zaledwie mocna 3-je) Z niemiec to znam Klaudiusza > dlaczego nazywasz kogos kto slucha muzyki a nie znieksztalcen pozerem, poprzez > zazdrosc czy poprzez flustracje? Jak ktoś zauważył interesuje cię brzmienie, muzyka jest bardziej złożona, trzeba się na niej ZNAĆ czyli mieć wyrobiony GUST. Jeżeli ją rozumiesz to nie przeszkadzaja ci trzaski na gramofonie (mam po ojcu taki zestaw, jak mam handre i sobie cos zapuszcze to odlatuje w swiat bezproblemowego dziecinstwa) > rozumiem ze styl ma sprzet produkujacy plaska scene dzwiekowa, brak aury > poglosowej naokolo instrumentow, brak harmonicznych w brzmieniu instrumentow, > kartonowy huczacy bas, wysokie metaliczne i przyprawiajace o bol glowy, nie > posiadajacy dynamiki w microskali i powodujacy bol glowy po 10 minutach > sluchania... Rozumiem jaka to dla ciebie tragedia sluchac radia... Moze kiedys będą Highendowe wydania płyt DIsco Polo, myślę że by ci się spodobały, szczególnie ze sceną dźwiękową (a na scenie parę lasek ze wsi) > a styl w muzyce to rozumiem sluchanie kapel grajacych jakies straszne gatunki > muzyki nagranych przez nieuczesanych polglowkow koniecznie w piwnicy nie każdy ma taką bezproblemową łysinę na głowie, która wymaga tylko cotygodniowego polerowania. A jak sie ma długie włosy to czesanie zabiera masę czasu. A w piwnicy to przynajmniej kiszone ogórki są więc na zagryzkę w sam raz > to ciekawe bo audiofile ktorych znam sluchaja duzo klasyki, jazzu i dobrego roc > ka Klasyka i Jazz to bardzo fajna muzyka, tylko kompletnie bez wyrazu, całość tworzy wyłącznie brzmienie, czyli generalnie pozbawione jest treści (w jazzie znajdą się wyjątki). Ciekawe jaki "Rockman" nagrał płytę dla pierdzieli słuchających go w sterylnych warunkach, może robi czasem koncerty w filharmonii? Napisz kto > widze bracie ze nie wielu znasz pedofili, jestem jednym z nich Zboczeniec!!! > jesli ta kapela pokusi sie i nagra to w jakosc sluchalnej audiofile beda pierws > i > co kupia jej plyta nawet za 20$ zamiast kopi na ulicy za 15zl. Mam nadzieję że się nie pokusi bo ja przestanę ją słuchać. A jak coś mi się podoba to jestem wierny i choćby kocertowali dalego od domu to pojadę > rozumien ze twoj asiostra ma jakas specjalna madrosc i nie jestes w stanie > wyskoczyc powyzej tego co ona nie trawi, ciekawe? Moja siostra jest bardzo mądra, ale gust muzyczny pozostaje do życzenia (niemniej jednak posiada go, nie podnieca jej brzmienie tylko treść. No i fajna dziewyczna z niej > > I o to chodzi > To znaczy o co??? > Sluchales kiedys V Symfonii Beethovena na prawdziwym sprzecie (sprzet to jest > warunek konieczny), posluchaj, stracisz zainteresowanie do podworkowych kapel r > az > na zawsze... polecam ci Audio Show w Warszawie, naprawde warto pojechac... Słuchałem kiedyś Beethovena, ale jak wyrzucili wokalistę za pijaństwo i zatrudnili tę głupią babę co głosu w ogóle nie ma to stwierdziłem że Hard Rock nie ma przyszłości i przerzuciłem się na Black Metal A o sprzęcie pedofiliskim trochę kiedyś czytalem, traktowałem go jako sprzęt elektroniczny o minimalnym wpływie na sygnał a nie jako źródło ekstazy Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 06.03.02, 22:21 canona sobie odpuść, poczekaj raczej aż na dobre zxagości na rynku (to znaczy stanieje) minolta dynax 5. Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Aparaty cyfrowe! 07.03.02, 19:46 tak z pewnoscia nie jestem pro, lecz zalezy mi na dobrych zdjeciach (jak lustrzanka to tak jak mowisz z kompletem 2 obiektywow) tylko cena hyh>Canon z 2 kosztuje juz 2,5k. A ile mniej wiecej kosztuje ta Minolta, ktora polecasz? Pewnie jeszcze wiecej. Ale widze, ze jestes dobrze zorientowany w temacie, wiec moze jeszcze masz do polecenia cos posredniego miedzy Canonem a Minolta? Jakis Kodak, Olympus? KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Aparaty cyfrowe! 07.03.02, 20:07 To co pisze Polonus, że zmiennoogniskowe obiektywy dają niższą jakość od stałoogniskowych to prawda. Ale to i tak jest bardzo wysoka jakość, więc się bynajmniej tym nie zrażaj, możliwości takiego sprzętu są bardzo duże, oczwyiście im więcej wypstrykasz rolek tym coraz więcej będziesz odkrywał. Co do aparatów: Dynax 5 niedawno był na jakieś promocji z ob 28-80 (powiedzmy taki sobie) za ok. 1800zł. Ale pamiętaj o tym, że większość podzespołów jest z dynaxa 7 którego samo body (bez obiektywów) to wydatek ponad 3tysięcy. Olympus i jego IS200 i IS300 to coś pośredniego między idiotenkamerą a Lustrzanką, jednak bliżej do lustrzanki. Generalnie prawie całkiem automat, ale możliwości dość duże. IS200 niedZAwno na promocji w jakimś markecie po 999zł. Za taką cenę chyba warto, alternatywą jest najprostrza lustrzanka minolty 303 za taką samą cenę, ale do niej oczywiście można obiektywy dobierać (do olympusa nie). Kodak to tylko "idiotki". Wśród amatorskich lustrzanek prym wiodą EOS200 Nikon65 i Minolta 5 (jej poprzednik 505 si też dobry sprzęt a ponieważ schodzi z rynku więc będzie za dobre pieniądze). Odpowiedz Link Zgłoś
greyrat Re: Aparaty cyfrowe! 07.03.02, 21:33 ....do polonusa:mylisz człowieku muzykę z jej brzmieniem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 192.168.0.* 07.03.02, 21:42 Aparat (body +obiektyw) jest tak dobry jak jego obiektyw (biore pod uwage tylko rozdzielczosc, rendering i znieksztalcenia po rogach), wiec decydujac sie na jakies body pamietaj ze tym samym bedziesz mial do dyspozycj pewna game obiektywow. Dane sprzed kilku lat: Bronica (36 lenses) Canon (82 lenses) Contax (42 lenses) Cosina (21 lenses) Fujifilm (15 lenses) Hasselblad (25 lenses) Konica (3 lenses) LeicaR (36 lenses) LeicaM (20 lenses) Mamiya (72 lenses) Minolta (60 lenses) Nikkor (121 lenses) Olympus (35 lenses) Pentax (111 lenses) Praktica (5 lenses) Ricoh (8 lenses) Rolleiflex (34 lenses) Sigma (66 lenses) Soligor (1 lenses) Tamron (33 lenses) Tokina (28 lenses) Vivitar (26 lenses) Yashica (19 lenses) oczywiscie obiektywy LeicaM w porownianiu do Sigma sa jak BMW do Fiat126p. rozsadne (dosc dobry stosunek jakosci do ceny+ niezly wybor) daja cannon i nikon, minolta uwarzana za 3-cia tez jest dobra propozycja. jesli jednak twoje imie to jakosc to zdecydowanie contax leica (dla malych formatow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Aparaty cyfrowe! Jaki w końcu kupic? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 12:16 Dobra, sprzedałem juz mojego HP.Wkurzał mnie.Jaki mam kupić pow. 3 Mpix ,że bym zadowolony? Nikon ,Sony czy jeszcze inny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! Jaki w końcu kupic? IP: 198.138.227.* 12.03.02, 15:29 polecam ci najnowszy Nikon D100 (jest to odpowiedznik cyfrowy F100) wiec pro za pol ceny D1X, D1H to odpowiedniki F5). Ma to 6.1 Mpix ale nie to jest powod dla ktorego ci go polecam. Otorz jest to digital SLR a nie digital idioten camera. Wiec mozesz w nim zmieniac normalnie obiektywy, wiec jesli posiadasz juz jakiegos nikona i kilka dobrych obiektywow jest to wielki plus. Typowe obektywiki dostepne w tanich digital zabawkach sa klasy niskiej. Jeli nie masz nic wspolnego ze stajnia Nikona a jestes kasiasty gosc polecam najnowszego Contax-a po pierwsze tez true SLR digital ( a na mysl o obiektywach Contaxa az mi sie morda smieje, jakosc powodujaca ze szczeka wali o buty z pomlaskiem!) to jeszcze to zdaje sie pierwszy SLR Digita w ktorym wymiary CCD elementu sa tak jak klatki filmu 24x36 implikacje zalozenie obiektywy 35mm da poanorame obiektywu 35mm a nie 50mm jak to mam miejsce w innych SLR Digital. Jesli zainteresowany moge podac ci dokladny model i wiecej danych z glowy nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyzak Re: Aparaty cyfrowe! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 21:08 Polonus ,poprosze o więcej info i cene ale z USA.W Pl wszystkie ceny srednio 100% wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Aparaty cyfrowe! IP: 198.138.227.* 12.03.02, 22:39 ceny z najpopularniejszegi i najwiekszego sklepu photo video (napewno na tym wybrzezu) www.bhphotovideo.com Nikon D1H 2.74 Megapixel High Speed Interchangeable Lens SLR Digital Camera (Price After $500 Instant Rebate) Price $3,850.00 Nikon D1X 5.47 Megapixel Interchangeable Lens SLR Digital Camera (Price After $500 Instant Rebate) Price $4,850.00 Contax N Digital 6.2 Megapixel Interchangeable Lens SLR Digital Camera Our Price: $6,999.95 Shipping: $44.75 - $49.25 niestety D100 jeszcze jest cieply i jeszcze nie maja. wiec warto poczekac, powinien byc tanszy niz D1 seria. specyfikacje D100: www.nikonusa.com/usa_product/product.jsp?cat=1&grp=2&productNr=25206 co do Contax-a wejdz na www.contaxcameras.com/ i cliknij na Contax N Digital. rzeczywiscie jest to pierwszy full-frame digital SLR. rewelacja za jedyne 7k$ :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Aparaty cyfrowe! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 22:54 Gość portalu: polonus napisał(a): > ceny z najpopularniejszegi i najwiekszego sklepu photo video (napewno na tym > wybrzezu) www.bhphotovideo.com > > Nikon > D1H 2.74 Megapixel High Speed Interchangeable Lens SLR Digital Camera (Price > After $500 Instant Rebate) > Price $3,850.00 > > Nikon > D1X 5.47 Megapixel Interchangeable Lens SLR Digital Camera (Price After $500 > Instant Rebate) > Price $4,850.00 > > Contax > N Digital 6.2 Megapixel Interchangeable Lens SLR Digital Camera > Our Price: $6,999.95 > Shipping: $44.75 - $49.25 > > niestety D100 jeszcze jest cieply i jeszcze nie maja. wiec warto poczekac, > powinien byc tanszy niz D1 seria. > specyfikacje D100: > <a href="www.nikonusa.com/usa_product/product.jsp?cat=1&grp=2&productNr= > 25206"target="_blank">www.nikonusa.com/usa_product/product.jsp?cat=1&grp=2&prod > uctNr=25206</a> > > co do Contax-a wejdz na <a href="http://www.contaxcameras.com/"target="_blank"> > www.contaxcameras.com/</a> i cliknij na Contax N > Digital. > > rzeczywiscie jest to pierwszy full-frame digital SLR. > rewelacja za jedyne 7k$ :( prowokujesz zmnie do napisania "Kiedy umre" Ja przepraszam ,ale jeszcze nie upadłem 7 k$ W ZYCIU! Poproszę o niższy wymiar kary. Odpowiedz Link Zgłoś