Dodaj do ulubionych

Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Marsz.

03.11.11, 22:13
Dziś odbyła się konferencja marszałka w związku z wynikami konkursu na projekty mające na celu zwiększenie potencjału innowacyjnego w regionie.

Pewnie jutro będzie można poczytać relacje z tej konferencji w gazetach. Dziś znalazłem tylko informacje na portalu radia gra, w którym są bardzo krótkie fragmenty wypowiedzi pana Korolki, członka zarządu województwa i szefa RPO.

torun.gra.fm/informacje/20368/nieudany-konkurs-nie-powstanie-zaden-nowy-osrodek-naukowo-przedsiebiorczy-w-toruniu
Niestety tylko dwie rzeczy z tej krótkiej relacji warte są zapamiętania: "podbudowa naukowa tych projektów była oceniona przez profesorów zwyczajnych, belwederskich, jako absolutne dno" oraz "przychody z wynajmu pomieszczeń były wyższe niż przychody z transferu wiedzy"

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 00:02
      ja się właśnie takiego wytłumaczenia spodziewałem (nadal nie rozumiem, że takie ustalenia zajęły wiele miesięcy).

Najbardziej rozmiesza mnie stwierdzenie obnażające całkowity brak wiedzy na temat innowacji:

- "przychody z wynajmu są wyższe niż z transferu wiedzy"

Dla mnie to jest dowodem, że projekt był uczciwie napisany. Dla ludzi, którzy go oceniali jest to "absolutne dno". W ten sposób się po prostu ośmieszają. Nie sądziłem, że wśród oceniających znajdą się ludzie z taką wiedzą i nastawieniem - i to są uzasadnione pretensje do urzędników belwederskich.

...natomiast dziwię się profesorom belwederskim, że sami nie napisali projektu, który będzie przynosił wysokie przychody z innowacji. Dziwię się, że sami nie złożyli wniosku. Są tak genialni, że na pewno na swojej wiedzy o innowacjach mogliby zarobiać fortunę.

Nie chciałbym znów szczegółowo wyjaśniać swojej opinii. Wolałbym żeby to wyszło w dyskusji.

Bardzo bym chciał zobaczyć ten wniosek o dofinansowanie. Pewnie to się nigdy nie stanie. Ale uważam, że wypada przynajmniej podać nazwiska osób, które oceniały ten projekt - bo mówienie, że oceniali "belwederscy profesorowie" to jest zwykła zasłona dymna (bardzo skuteczna zresztą). To są eksperci, wydali taką a nie inną ocenę - ich nazwiska muszą zostać podane do wiadomości.
      • gigitorun Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 07:48
        Podanie nazwisk to zły pomysł. Oczywiście rozumiem Twój tok myślenia: podpisałeś się to teraz weź za swoją ocenę odpowiedzialność, ale:
        - w przyszłości niewiele osób zdecyduje się być takim ekspertem z obawy przed naciskami, potencjalnymi szykanami, itp.
        - jawność recenzentów to także ewentualne budowanie niejasnych relacji, słabo opłacanych pracowników słabo dofinansowanej nauki

Podejrzewam, że owa grupa ekspercka jest dosyć wąska i są to ludzie na co dzień poruszający się w branży.

Nie twierdzę, że ujawnienie ma same minusy. Oczywiście można by wówczas dywagować o ewentualnym konflikcie interesów, itp.
        Ponadto, pytasz dlaczego sami nie złożą wniosku? Raz nie potrafią, dwa nie mają kapitału.
    • hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 15:31
      Już wiadomo kto oceniał:

torun.gazeta.pl/torun/1,87119,10584662,Marszalek_obnaza_technopark_miliardera_Karkosika.html
      Mam następujące uwagi:

1. UMK się podpisał pod współpracą. Nie wiem, kto sobie tak lekceważy swój podpis i zostawia go pod projektem, którym za chwile w opinii pracownika tej uczelni jest "naukowym dnem".

2. Jeśli można "robić to samo na UMK" to dlaczego się tego nie robi? I właśnie dlatego, że uczelnia jest złym miejscem na wdrażanie innowacji nie powinna realizować takiego projektu tylko w nim aktywnie uczestniczyć. A aktywność UMK ogranicza się do złożenia podpisu pod projektem a potem do podważania jego "naukowej podbudowy".

3. Rozbiórka budynków nie jest wystarczającą przesłanką by stwierdzić brak zachęty (warunek niezbędny by udzielić dotacji). Ekspert napisał "może być brak zachęty" - na swoje szczęście

4. Argument o "handlu gruntami przez spółki Karkosika" jest po prostu - co tu dużo mówić - nonsenowny.

5. A twierdzenie, że "tylko przychody z najmu a niewielkie z innowacji" (Poznańska akademia ekonomiczna) jest bzdurne
      • tlss Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 16:50
        Hecer nie przejmuj się. W następnym konkursie i tak wygra projekt toruński. Pozostałe pewnie będą miały braki formalne albo nie będą perspektywiczne.
        Po roku stwierdzić że projekt Karkosika to dno. Jak się bawić to na całego, tak po toruńsku.
        Tylko dlaczego ta farsa odbywa się za pieniądze podatników całego regionu ?
      • szlachcic Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 18:43
        hecer znowu sie osmieszyles jak w temacie mostu za free a to oznacza ze sie skompromitowales kompletnie
        jezeli masz podawane prosto na twoj genialny ekonomiczny leb ze wplywy z wynajmu maja byc wieksze niz z dzedziny ktora jest tematem konkursu i tego nie rozumiesz to pokazujesz tylko swoj poziom inteligencji
        Mnie to bardzo cieszy ze teren elany ma szanse na zagospodarowanie przemyslowe a nie ......... magazynowe
        Boryszew wiedzial ze nie sprosta wymogom i sie wycofal
        Jedyna wina Calbeckiego bylo ze zmienil zasady gry w trakcie konkursu - ale to mozna takze odczytywac jako pozytyw z perspektywy mocy projektow.
        Boryszew projekt mial dobry ale maly
        Magazyny sa na Polnej - ulica swietnie sie wpasowala w potrzeby i to wykorzystuje
        Dlaczego krytykujesz marszalka? Moim zdaniem dlatego bo ty kryykujesz wszystkich co odwaza sie miec inne zdanie niz ty i dlatego wlasnie na forum mamy samych gamoni i geniusza hecera.
        Brawo panie marszalku. Konkurs zakonczyl sie klapa, trwalo to za dlugo, ale najwazniejsza ocena jest czy pieniadze zostaly dobrze zainwestowane.
        Ja proponuje te pieniadze przeznaczyc dla konserwatorow zabytkow z UMK bo oni prezentuja w tej chwili SWIATOWY poziom a nie maja zalatwionej kasy na swoja siedzibe
        50% potrzebnej na inwestycje kwoty mozna im dac.
        Reszta na dozbrajanie terenow inwestycyjnych w miastach wojewodztwa wg ilosci mieszkancow o ile oczywiscie miasta doloza druga polowke
        • arafat11 Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 04.11.11, 19:11
          i co marszalek , najwybitniejszy samorzadowiec zawiosl...ile mozna czekac na rozstrzygniecie wniosku? to ewidentna wina marszalka....zreszta nie pierwsza...
        • hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 05.11.11, 02:40
          hecer znowu sie osmieszyles jak w temacie mostu za free a to oznacza ze sie sko
          > mpromitowales kompletnie

Uhm, a łyżka na to - niemożliwe!

> jezeli masz podawane prosto na twoj genialny ekonomiczny leb ze wplywy z wynajm
          > u maja byc wieksze niz z dzedziny ktora jest tematem konkursu i tego nie rozumi
          > esz to pokazujesz tylko swoj poziom inteligencji

Piszę tylko dlatego, że mam nadzieję, że czyta to ktoś oprócz ciebie. Do ciebie nie dotrze, to wiem. Ale do urzędników belwederskich może...

Biznes park nie osiąga przychodów z innowacji. On jest właśnie po to, aby na innowacjach zarabiali ich twórcy. Nie sądzę, abyś zrozumiał i nie zależy mi na tym, byś zrozumiał. Liczę, że zrozumie ktoś inny.

Masz projekt pod nazwą: "komercjalizacja wyników badań/ innowacji". To znaczy, że w biznes parku jest JEDEN ZESPÓŁ (3-4 osoby), które załatwią powstanie nowego przedsiębiorstwa: założą je (wynajmą kancelarię prawną), znajdą udziałowca (sfinansują powstanie przedsiębiorstwa), wprowadzą firmę na giełdę (dodatkowy kapitał).

Ile osób potrzebujesz by wdrożyć innowacje? Potrzebujesz właścicieli firmy, którzy nie mają kapitału, sponsora (bank lub giełdę), prawników, maklerów, itd. Ale żeby to odpalić potrzebujesz tylko 1-3 menadżerów, którzy pokierują procesem.

Dlatego największą bzdurą jaką na tej konferencji Urzędu Marszałkowskiego prezentował Korolko (nie mający pojęcia o biznesie o czym świadczą projekty w których był menadżerem) jest właśnie ta niedorzeczna argumentacja, która sprowadza się do tego, że biznes park będzie miał przychody z innowacji.

To ja zapytam tak: przecież UMK ma kilka innowacji wprost nadających się do komercjalizacji. Dlaczego tego nie robi? Nie robi, bo nie umie. Bo nie ma żadnych bodźców by osiągać zyski. Bo ludzie, którzy znają potencjał rynkowy swoich wynalazków nie są ich właścicielami - jest nimi uczelnia, która nie ma żadnej intencji by je komercjalizować, spieniężać.

Dlatego szczerze się uśmiałem jak Korolko z Całbeckim próbowali przeciw Elanie wyprowadzać dane ze swojej ewaluacji RPO. Chodzi mi o artykuł z Nowości.

Po pierwsze, ten dokument jest w sieci. I nie wynika z niego kwota 190 tys za 1 miejsce pracy. W innym działaniu to było ponad 300 tys złotych. Ale o tym mistrzowie konferencji się nie zająkneli.

www.mojregion.eu/tl_files/mojregion/dokumenty-rpo/Ewaluacja/Badania%20ewaluacyjne/Analiza%20kierunkow%20wsparcia%20mikroprzedsiebiorcow%20w%20ramach%20RPO%20WK-P%20na%20lata%202007-2013.pdf
          Zresztą tak przeciętnego dokumenty ewaluacyjnego dla priorytetu za setki baniek nie widziałem. Ale to ich sprawa.

Po drugie - i ważniejsze. Koszt stworzenia miejsca pracy a koszt stworzenia miejsca pracy w innowacjach to dwie różne sprawy. Dla Całbeckiego i Korolki to dwie i te same sprawy! Sorry... Ale ręce opadają.

Powtórzę: demagogią jest kwota 190 tys za miejsce pracy - proszę zajrzeć do ewaluacji działań i środków dla przedsiębiorców (link powyżej). Po drugie - celem projektów wspierających innowacyjną gospodarkę NIE JEST tworzenie miejsc pracy tylko tworzenie miejsc pracy przy INNOWACJACH!

I jako abstrakcyjny przykład podaję: biznes park sfinansował badania laboratoryjne które miały przełomowy charakter, potem w laboratorium trwały prace nad stworzeniem technologii do produkcji przemysłowej opartej na tym wynalazku, potem powstała firma, dla której znaleziono udziałowca i ta firma wdrożyła technologię na rynku. Ile miejsc pracy stworzyłeś? Powiem ci tak - jeśli doszedłeś do ostatniego etapu, przy którym gospodarka uzyskała korzyści z innowacji to mogłeś po drodze nie stworzyć żadnego miejsca pracy w biznes parku. Bo badania i wynalazek realizowała UMK, a firma która je wdrożyła na rynek nie ma nic wspólnego z Boryszewem.

Teraz rozumiesz? Wątpię. I wątpię że zrozumieją to właściwe osoby. Dla nich ważne sa wirtualne wskaźniki a nie gospodarka.

Nawet obcinając projekt Karkosika z całej innowacyjnej otoczki można powiedzieć że jest dużo lepszy niż cokolwiek co wytworzył zarząd kujawsko-pomorskiego:) Bo nawet gdyby Karkosik zarabiał tylko na czynszach to i tak gospodarka osiąga większe korzyści niż z jakiegolwiek projektu Korolki czy Całbeckiego:) Po prostu: ktoś wynajmuje lokal w biznes park Elana - temu komuś opłaca się zatrudniać 10-20 ludzi i płacić czynsz. Osiąga z tej działalności zyski (płaci CIT) i zatrudnia 10-20 ludzi, którzy płacą PIT a prowadzi zyskowną działalność czyli wytwarza PKB. A teraz pokaż mi jeden projekt Korolki i Całbeckiego który wytwarza PKB:)))

Dlatego ci ludzie są śmieszni. Ja ich rozumiem - wyśrubowali kryteria i odrzucili projekt. Okej. Ale proszę popatrzeć na ich projekty - jeśli Elana jest dnem, to ich projekty to jest pukanie od spodu. Takie Centrum Dialogu w seminarium duchownym, czy linia tramwajowa do Rydzyka albo niedorzeczny projekt kolejki na lotnisko, który odrzucili eksperci jaspers... Sorry, ale nawet gdyby nie odrzucili to są projekty na miarę gęsiny na świętego marcina - nic więcej.
          • hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 05.11.11, 10:24
            ups, my mistake:

> Po pierwsze, ten dokument jest w sieci. I nie wynika z niego kwota 190 tys za 1
            > miejsce pracy. W innym działaniu to było ponad 300 tys złotych. Ale o tym mist
            > rzowie konferencji się nie zająkneli.
            > Powtórzę: demagogią jest kwota 190 tys za miejsce pracy - proszę zajrzeć do ewa
            > luacji działań i środków dla przedsiębiorców (link powyżej).

Rzeczywiście, dla całego 5.2 jest to koszt 193 tys. W 5.2.1 jest to 127 tys w 5.2.2 - 329 tys.

Czytałem ten dokument jakiś miesiąc temu i w głowie zostało mi 190 tys i 329 tys - zapomniałem o tym 127 tys zł.

Co nie zmienia faktu, że Biznes Park nie jest po to aby zatrudniać ludzi tylko po to, aby tworzyć miejsce, gdzie firmy mogą zatrudniać ludzi.
          • szlachcic Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 05.11.11, 11:52
            > Biznes park nie osiąga przychodów z innowacji. On jest właśnie po to, aby na in
            > nowacjach zarabiali ich twórcy.

hehehehe
            wiesz co, to jest tak jakby dac komus kase na budowe kolejnego stadionu tym razem na 30tys ludzi i mowic to innowacyjnosc bo moze ktos wymysli nowa dyscypline sportu ktora zapewni wplywy z biletow i kase ze sprzedazy nazwy
            Innowacyjnosc nie jest przygotowaniem miejsca na nia a scisle okreslona dzialalnoscia
            I to od samego poczatku bylo w regulaminie konkursu. Z tego wlasnie wzgledu kupe firm nie startowalo i kupe firm szybko sie wycofalo

> Masz projekt pod nazwą: "komercjalizacja wyników badań/ innowacji". To znaczy,
            > że w biznes parku jest JEDEN ZESPÓŁ (3-4 osoby), które załatwią powstanie noweg
            > o przedsiębiorstwa: założą je (wynajmą kancelarię prawną), znajdą udziałowca (s
            > finansują powstanie

i w tym punkcie projekt Karkosika cos przedstawial ale na mikroskopijna skale i tylko polowicznie
            pamietaj, ze konkurs innowacyjnosci byl polaczony z liczba nowych miejsc pracy
            Co tez w projekcie Boryszewa masz przedstawione.
            Skala mikroskopijna

> Ile osób potrzebujesz by wdrożyć innowacje?

ale dlaczego mowisz tylko o wdrazaniu?

> To ja zapytam tak: przecież UMK ma kilka innowacji wprost nadających się do kom
            > ercjalizacji. Dlaczego tego nie robi? Nie robi, bo nie umie. Bo nie ma żadnych
            > bodźców by osiągać zyski. Bo ludzie, którzy znają potencjał rynkowy swoich wyna
            > lazków nie są ich właścicielami - jest nimi uczelnia, która nie ma żadnej inten
            > cji by je komercjalizować, spieniężać.

UMK nie robi bo nie umie? Rola UMK sie w tych rzeczach juz skonczyla
            Dlaj potrzeba partnera konmercyjnego.
            To sie udalo fizykom z aparatem okulistycznym. w Polsce jest problem z komercjalizacja bo, koszty sa duze, potencjalnych inwestorow malo, panstwo nie pomaga a i same uczelnie nie maja duzo takich projektow. Wynik musi byc oczywiscie nedzny i tak jest w kontekscie doprowadzenia projektu do konca
            I co, Karkosik zapewnil UMK komercjalizacje jakiejs innowacji? NIE!!!!!!!
            a jak masz inne informacje to prosze o przedstawienie. Zwlaszcza ze mowilo sie ze ten projekt jest i Boryszewa i UMK
            A to byloby cos gdyby pociagnac kilka rzeczy z UMK dalej
            To automatycznie "zrobiloby" miejsca pracy czyli czynnik w ktorym Boryszew nie zachwycil

> Po drugie - i ważniejsze. Koszt stworzenia miejsca pracy a koszt stworzenia mie
            > jsca pracy w innowacjach to dwie różne sprawy. Dla Całbeckiego i Korolki to dwi
            > e i te same sprawy! Sorry... Ale ręce opadają.

co ty bredzisz? tematem konkursu jest innowacja a jednym z wymogow sa miejsca pracy
            oferenci byli zobowiazani do przedstawienie projektow z liczba miejsc pracy dotyczaca tematu konkursu

> I jako abstrakcyjny przykład podaję: biznes park sfinansował badania laboratory
            > jne które miały przełomowy charakter, potem w laboratorium trwały prace nad stw
            > orzeniem technologii do produkcji przemysłowej opartej na tym wynalazku, potem
            > powstała firma, dla której znaleziono udziałowca i ta firma wdrożyła technologi
            > ę na rynku. Ile miejsc pracy stworzyłeś? Powiem ci tak - jeśli doszedłeś do ost
            > atniego etapu, przy którym gospodarka uzyskała korzyści z innowacji to mogłeś p
            > o drodze nie stworzyć żadnego miejsca pracy w biznes parku. Bo badania i wynala
            > zek realizowała UMK, a firma która je wdrożyła na rynek nie ma nic wspólnego z
            > Boryszewem.

bredzisz
            co ma wspolnego z innowacyjnoscia wybudowanie za pieniadze z UE powierzchni magazynowej? to co wyzej podales jest droga jaka przebuwa produkt/usluga od samego poczatku do konca
            Co ma z tym wspolnego powierzchnia do wynajmu do ktorej ogromu sie doczepiono?
            I tu dobry jest znowu przyklad z budowaniem czegos a potem znajdowaniem dla niego sensu uzytkowego

> Nawet obcinając projekt Karkosika z całej innowacyjnej otoczki można powiedzieć
            > że jest dużo lepszy niż cokolwiek co wytworzył zarząd kujawsko-pomorskiego:) B
            > o nawet gdyby Karkosik zarabiał tylko na czynszach to i tak gospodarka osiąga w
            > iększe korzyści niż z jakiegolwiek projektu Korolki czy Całbeckiego:)

mowisz ie na temat i poddajesz watpliwosci to co powiedziales wczesniej
            Boryszew chcial zarabiac na wynajmie

> Dlatego ci ludzie są śmieszni. Ja ich rozumiem - wyśrubowali kryteria i odrzuci
            > li projekt. Okej. Ale proszę popatrzeć na ich projekty - jeśli Elana jest dnem,
            > to ich projekty to jest pukanie od spodu. Takie Centrum Dialogu w seminarium d
            > uchownym, czy linia tramwajowa do Rydzyka

z centrum dialogu mozna sie w 100% zgodzic
            Tramwaj do Rydzyka to temat nie tak jednoznaczny.
            Ja na miejscu Zaleskiego bym powiedzial tak
            Tadek, bedzie tramwaj jak skonczysz swoja nwestycje badz jak bedzie widac ze ja zaczales.
            argumentujemy to tym ze tylko wtedy przedluzenie linii tam ma sens
            Tak bym wywarl nacisk na Rydzyka.
            Na moje, aquaparku hotelu nie zobaczymy tam 10 lat, co do hotelu to mam juz skrajne watpliwosci co do jego sensu. Na moje to blef albo marzenie typu "geotermia pozwoli nam produkowac prad"
            • hecer obraz UMK już się z tego wyłania 05.11.11, 23:31
              > wiesz co, to jest tak jakby dac komus kase na budowe kolejnego stadionu tym raz
              > em na 30tys ludzi i mowic to innowacyjnosc bo moze ktos wymysli nowa dyscypline
              > sportu ktora zapewni wplywy z biletow i kase ze sprzedazy nazwy

Nie, innowacyjność to zdaniem urzędu marszałkowskiego Toruński Inkubator Zaleskiego w Młynach. Ja bym chciał zobaczyć jakie tam są wskaźniki zatrudnieniowe:)))) Chyba liczba utworzonych etatów urzędniczych.

> i w tym punkcie projekt Karkosika cos przedstawial ale na mikroskopijna skale i
              > tylko polowicznie
              > pamietaj, ze konkurs innowacyjnosci byl polaczony z liczba nowych miejsc pracy

Tak? A powiedz skąd czerpiesz tę wiedzę.

> Co tez w projekcie Boryszewa masz przedstawione.
              > Skala mikroskopijna

Bzdura. Innowacyjność nie wymaga tworzenia miejsc pracy. Te miejsca pracy już są - na uniwerkach. Ci ludzie mają pracę.

Innowacja polega na wdrożeniu na skalę przemysłową wynalazków, stworzenia nowej technologii. Firma nie musi zwiększać zatrudnienia - może po prostu coś lepiej produkować lub stary produkt zastąpić nowym, lepszym. Jeśli innowacją jest produkcja szybszego procesora to nadal będzie produkowany w tej samej fabryce.

Proces wytwarzania innowacji nie jest mierzalny liczbą miejsc pracy. Ludzie, którzy innowacje tworzą mają pracę - i to z reguły dobrze płatną. To są fachowcy i specjaliści w danej dziedzinie. W Urzędzie Marszałkowskim myślą, że "stworzą miejsca pracy" i będą "produkować innowacje" - bo przecież to jest to samo, co kładzenie kostki bauma, bruku lub wylewanie asfaltu.

Biznes Park nie jest od tego, aby "osiągać przychody z innowacji". To nie jest firma, która działa a to w sektorze IT, a to w sektorze chemicznym, a to dziedzinie fizyki optycznej. Znajdź mi taką firmę, która z dnia na dzień stanie się ekspertem w wielu dziedzinach. Potęga General Electrics budowana była przez dekady - nie w wyniku jednej dotacji.

W Biznes Parku mają znaleźć się firmy: stare i nowe. To ma być otoczenie biznesu. I dlatego masz wynajmować powierzchnię firmom. A to, że urzędnicy nie wiedzą jak wynegocjować wskaźniki, nie wiedzą jak wynegocjować projekt korzystny dla gospodarki tylko obrażają się i nadymają, że "ktoś chce zarabiać" powinno znaleźć się jako case na uczelniach ekonomicznych pokazujący "jak nie należy realizować strategii"

Zresztą to jest już bardzo interesujący case study.

> ale dlaczego mowisz tylko o wdrazaniu?

Bo to jest cel projektu. Chodzi o wyciągnięcie z szuflady a nie o upychanie więcej w szufladzie.

> UMK nie robi bo nie umie? Rola UMK sie w tych rzeczach juz skonczyla
              > Dlaj potrzeba partnera konmercyjnego.

Rola UMK jest kluczowa - i jeśli w tym projekcie jest jakaś słabość to właśnie brak roli UMK. Oni się pod czymś podpisują a potem chowają głowę w piasek. Przychodzi partner mający szanse na dotacje, mający wkład własny w projekt - a gdzie jest UMK? Nigdzie. Nagle znajduje się po stronie oceniających projekt - negatywnie!

Że-na-da.

> To sie udalo fizykom z aparatem okulistycznym. w Polsce jest problem z komercja
              > lizacja bo, koszty sa duze, potencjalnych inwestorow malo, panstwo nie pomaga a
              > i same uczelnie nie maja duzo takich projektow.

To spróbuj przeanalizować ten sukces. Co sprawiło, że stał się sukcesem?

Sukces wziął się z INDYWIDUALNEJ inicjatywy grupy ludzi na UMK oraz tego, że projekt realizowała firma działająca na rynku a nie uczelnia. Zatrudnienie nie było celem projektu.

Tylko że na etapie pisania wniosku o dofinansowanie nie jesteś w stanie określić nawet tego, czy uda ci się wytworzyć technologię czy produkt. Możesz jedynie próbować. W projekcie musisz mieć przede wszystkim opis ZARZĄDZANIA - PODEJMOWANIA DECYZJI wskazujący na istnienie bodźców i zachęt do podejmowania działań w określonym kierunku. Ale jak spojrzysz na taki proces to będziesz wiedział, że na każdym etapie możesz wrócić do punktu wyjścia - próba będzie nieudana. Bo to nie jest projekt z cyklu "położę kostkę bauma"

> co ma wspolnego z innowacyjnoscia wybudowanie za pieniadze z UE powierzchni mag
              > azynowej?

A IBM podpisał się pod projektem zmierzającym do budowy magazynów? UMK też? Chyba cię pogięło do końca. Weź trochę mniej kłap i zacznij myśleć.

> Co ma z tym wspolnego powierzchnia do wynajmu do ktorej ogromu sie doczepiono?
              > I tu dobry jest znowu przyklad z budowaniem czegos a potem znajdowaniem dla nie
              > go sensu uzytkowego

Tak, projektodawca buduje coś a potem będzie myślał co tam zrobić żeby nikt nie zakwestionował dotacji jaką wziął. Ogarnij się.

> mowisz ie na temat i poddajesz watpliwosci to co powiedziales wczesniej
              > Boryszew chcial zarabiac na wynajmie

A skąd wiesz ile by zarabiał? Utrzymanie budynku nie kosztuje? Media, ogrzewanie, prąd?

Tylko że to jest powierzchnia dla biznesu. Tworzysz środowisko biznesowe, dzielnicę biznesu. Jej zalążkiem będzie Centrum Komercjalizacji - dobry pomysł. Nie każda firma może trafić do Centrum Komercjalizacji - jak zrobisz tam magazyn to od razu cię dopadną urzędnicy.

...zresztą, przypomnij sobie co było w Bydgoszczy na UTP. Też zrobili sobie Centrum Innowacji - tylko że jest tam zdaje się biblioteka a może jakaś szatnia.
              • szlachcic Re: obraz UMK już się z tego wyłania 06.11.11, 12:50
                > Nie, innowacyjność to zdaniem urzędu marszałkowskiego Toruński Inkubator Zalesk
                > iego w Młynach. Ja bym chciał zobaczyć jakie tam są wskaźniki zatrudnieniowe:))
                > )) Chyba liczba utworzonych etatów urzędniczych.

masz racje, ale zboczyles z tematu jakim jest pomysl na Elane
                widze tam cienizne poniewaz innowacyjnosc musi byc polaczona z inwestorem ktory wladuje pieniadze ktore moga zostac po prostu zmarnowane. Dlatego tak wazna w tym rola panstwa.
                W Polsce nie mamy inwestorow tylu i z takim szmalem ktorym oplacaloby sie podjac ryzyko
                Dlatego w Polsce to lezy

> Tak? A powiedz skąd czerpiesz tę wiedzę.

kazdy projekt urzedu marszalkowskego jest powiazany z liczba stworonych nowych miejsc pracy, to dotyczy TARR czy dotowanie prywatych firm

> Bzdura. Innowacyjność nie wymaga tworzenia miejsc pracy. Te miejsca pracy już s
                > ą - na uniwerkach. Ci ludzie mają pracę.

Z tego co ja wiem projekt byl powiazany z UMK, ja oczekiwalem ze istiejace juz projekty gotowe czy prawie gotowe do realizacji beda kontynuowane wlasnie w Elanie
                Dlatego wlasnie liczylem na miejsca pracy w setkach a nie w dziesiatkach
                ty sie uparles pierwszego etapowi innowacyjnosci, tak to prawda, tam nie ma mowy o tysiacach czy nie musi byc mowy o swetkach nowych miejsc pracy
                Innowacyjnosc hecer to badania, testy i produkcja/usluga. Ja wlasnie liczylem na to

> Proces wytwarzania innowacji nie jest mierzalny liczbą miejsc pracy.

tu mozna sie spierac
                pieniadze wojewodzkie powinny byc wydawane na projekty ktore przede wszystkim wojewodztwu cos dadza
                Widzisz roznice w przyznaniu dotacji fizykom z UMK i firmie spoza wojewodztwa ktora zrealizowala ich projekt a projektem z UMK ktory bedzie realizowany w wojewodztwie w torunskiej bydgoskiej czy wloclawskiej firmie?
                Roznica jest ogromna
                I stad wlasne ja liczylem na setki miejsc pracy a nie 24

> [b]Rola UMK jest kluczowa - i jeśli w tym projekcie jest jakaś słabość to właśn
                > ie brak roli UMK. Oni się pod czymś podpisują a potem chowają głowę w piasek. P
                > rzychodzi partner mający szanse na dotacje, mający wkład własny w projekt

najlepszym przykladem jest Optopol SA ktory zosal partnerem UMK w temacie tomograf optyczny ktory jest najlepszym na swiecie urzxadzeniem na stan obecny
                Jak myslisz ilu ludzi pracowalo przy tym projekcie?
                to byli ludzie z UMK w fazie projektu, to byli ludzie z UMK i ludzie z Optopolu w fazie wdrazania i teraz sa ludzie z Optopolu w fazie produkcji oraz juz w mnijszej skali ludzie z UMK ktorzy opiekuja sie urzadzeniem i byc moze ja usprawnia
                To daje prace nie takiej malej rzeszy ludzi, jeden projekt
                Rola UMK kluczowa jest tylko na poczatku, potem paleczke przejac musi inwestor

> Sukces wziął się z INDYWIDUALNEJ inicjatywy grupy ludzi na UMK oraz tego, że pr
                > ojekt realizowała firma działająca na rynku a nie uczelnia. Zatrudnienie nie by
                > ło celem projektu.

to prawda ze w tym przypadku tak bylo, ale wcale nie musi tak byc
                projekty moga byc realizowane i wytwarzane wlasnie w Elanie. Czesto sie zdarza ze do produkcji potrzeba kupic nowy sprzet czy budowac specjalistyczny obiekt do tego celu.
                dlaczego nie w elanie?

> A IBM podpisał się pod projektem zmierzającym do budowy magazynów? UMK też? Ch
                > yba cię pogięło do końca. Weź trochę mniej kłap i zacznij myśleć.

a jaka rola malaby byc IBM i UMK potem? Co oni by dolozyli do pomyslu?
                wg mnie musialo byc cienko skoro taka jest ocena

> Tak, projektodawca buduje coś a potem będzie myślał co tam zrobić żeby nikt nie
                > zakwestionował dotacji jaką wziął. Ogarnij się.

co to ma wspolnego z innowacyjnoscia? czy nie rozumiesz ze 40mln dotacji musi skutkowac jakimis pozytywami dla spolecznosci rgionu?
                t jest tak samo jakbym ja chcial 40 baniek na wybudoaie biur, pracowni i magazynow i powiedzialbym. Potem znajde jakis sens na uzytkowaie tego
                a poznej wynajalbym biura dla firmy pogrzebowej, a magazyny na skladowanie butelek

> A skąd wiesz ile by zarabiał? Utrzymanie budynku nie kosztuje? Media, ogrzewani
                > e, prąd?

to mowi dokument przedstawiony przez Calbeckiego
                Prad kosztuje, wszystko kosztuje
                Pokaz mi tylko ta innowacyjnosc

> ...zresztą, przypomnij sobie co było w Bydgoszczy na UTP. Też zrobili sobie Cen
                > trum Innowacji - tylko że jest tam zdaje się biblioteka a może jakaś szatnia.

zdaje sie z biurami
                tak, gdyby napisac list do UE odebraliby im kase ktora przejeb.....
                i o to chodzi aby sie nie wpieprzyc z kasa na innowacyjnosc tam gdzie innowacyjnosc jest mikroskopijna
                • hecer Re: obraz UMK już się z tego wyłania 06.11.11, 22:24
                  > masz racje, ale zboczyles z tematu jakim jest pomysl na Elane

Ja wróciłem do tematu innowacji, bo ty już byłeś przy stadionowej metaforze.

> widze tam cienizne poniewaz innowacyjnosc musi byc polaczona z inwestorem ktory
                  > wladuje pieniadze ktore moga zostac po prostu zmarnowane. Dlatego tak wazna w
                  > tym rola panstwa.

To masz niskie pojęcie o finansowaniu innowacji.

> W Polsce nie mamy inwestorow tylu i z takim szmalem ktorym oplacaloby sie podja
                  > c ryzyko

Nie.

> Dlatego w Polsce to lezy

Nie.

> kazdy projekt urzedu marszalkowskego jest powiazany z liczba stworonych nowych
                  > miejsc pracy, to dotyczy TARR czy dotowanie prywatych firm

Nie.

> Z tego co ja wiem projekt byl powiazany z UMK, ja oczekiwalem ze istiejace juz
                  > projekty gotowe czy prawie gotowe do realizacji beda kontynuowane wlasnie w Ela
                  > nie

Ja też. Ale UMK może to przecież zrobić sam - najpierw deklaruje, że chce z kimś, potem twierdzi że może to zrobić samemu a dotąd nic samemu nie zrobiło.

> Dlatego wlasnie liczylem na miejsca pracy w setkach a nie w dziesiatkach
                  > ty sie uparles pierwszego etapowi innowacyjnosci, tak to prawda, tam nie ma mow
                  > y o tysiacach czy nie musi byc mowy o swetkach nowych miejsc pracy
                  > Innowacyjnosc hecer to badania, testy i produkcja/usluga. Ja wlasnie liczylem n
                  > a to

A ja liczyłem na powstanie Biznes Park Elana - zagospodarowania terenów przemysłowych (w tym jakiś komponent innowacyjności)

> pieniadze wojewodzkie powinny byc wydawane na projekty ktore przede wszystkim w
                  > ojewodztwu cos dadza

Na razie nie ma takich projektów. I wątpię czy pojawią się lepsze niż Biznes Park Elana. Niech sobie dalej ogłaszają konkursy - tylko ciekawe jak im pójdą kolejne skoro w tym wszyscy startujący mniej lub bardziej ściemniali że ich projekt ma związek ze innowacjami.

Co ciekawe w ramach PO Innowacyjna Gospodarka toruńskie firmy pozyskują środki.

> Widzisz roznice w przyznaniu dotacji fizykom z UMK i firmie spoza wojewodztwa k
                  > tora zrealizowala ich projekt a projektem z UMK ktory bedzie realizowany w woje
                  > wodztwie w torunskiej bydgoskiej czy wloclawskiej firmie?

Nie.

> Roznica jest ogromna

Nie.

> najlepszym przykladem jest Optopol SA ktory zosal partnerem UMK w temacie tomog
                  > raf optyczny ktory jest najlepszym na swiecie urzxadzeniem na stan obecny
                  > Jak myslisz ilu ludzi pracowalo przy tym projekcie?
                  > to byli ludzie z UMK w fazie projektu, to byli ludzie z UMK i ludzie z Optopolu
                  > w fazie wdrazania i teraz sa ludzie z Optopolu w fazie produkcji oraz juz w m
                  > nijszej skali ludzie z UMK ktorzy opiekuja sie urzadzeniem i byc moze ja uspraw
                  > nia

Nie.

> To daje prace nie takiej malej rzeszy ludzi, jeden projekt

Nieprawda. Ci ludzie mają pracę.

> jest tak samo jakbym ja chcial 40 baniek

Dam ci 40 złotych jak przez miesiąc nie będziesz pisał na forum. To jest projekt innowacyjny:))
                  • szlachcic Re: obraz UMK już się z tego wyłania 07.11.11, 07:40
                    > Ja wróciłem do tematu innowacji, bo ty już byłeś przy stadionowej metaforze.

ja uzylem to jako przykladu ze nie mozna szukac sensu inwestycji po jej realizacji a ty wychodzi chcesz przekonac ze tam jest pseudo innowacyjnosc wiec tu tez niech bedzie pseudo

> To masz niskie pojęcie o finansowaniu innowacji.

jak bylo z tomografem optycznym?

> Ja też. Ale UMK może to przecież zrobić sam - najpierw deklaruje, że chce z kim
                    > ś, potem twierdzi że może to zrobić samemu a dotąd nic samemu nie zrobiło.

UMK nie ma na to kasy - uczelnie nie sa od tego
                    One zapewniaja 1 faze projektu, 2 i 3 jest po stronie inwestora
                    O ile testowanie nie musi byc z inwestorem to produkcja juz tak
                    Pozniej byc oczekiwal tez ze UMK znajduje klientow na swoje produkty?

> A ja liczyłem na powstanie Biznes Park Elana - zagospodarowania terenów przemys
                    > łowych (w tym jakiś komponent innowacyjności)

Optymalnie na to jest lepsze kazde inne miejsce od terenow juz przygotowanych pod przemysl
                    Torun musi miec tez przemysl. Licze na Karkosika ze sam zainwestuje troche w Elane oraz sprzeda czesc terenu innym

> Dam ci 40 złotych jak przez miesiąc nie będziesz pisał na forum. To jest projek
                    > t innowacyjny:))

podac numer konta?

• hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 05.11.11, 02:53
          > Boryszew wiedzial ze nie sprosta wymogom i sie wycofal

Ależ proszę... jakbyś chciał mieć projekty wspierające innowacje w kujawsko pomorskim to samorząd musiałby je wspólnie z biznesem opracowywać przez dwa lata i wpisać jako projekty kluczowe, pozakonkursowe!

Dlatego Całbecki i Korolko się nie sprawdzili - i widać to po wynikach tego konkursu.

Region który się rozwija inwestuje w innowacje. A nasz nie inwestuje bo oni nie umieją przygotować projektu. Umieją ogłosić konkurs gdzie każdy ściemniacz może aplikować a potem się znęcać ocenami przez rok!!! To jest kujawsko-pomorskie dno - a nie projekt Boryszewa.

Ja bym sobie życzył żeby ci ludzie, którzy przez rok (sic!) nabierali doświadczenia w ocenie projektów innowacyjnych sami przygotowali projekt wsparcia innowacji w województwie z wykorzystaniem potencjału uczelni. Ale o to chodzi, że oni sami stworzyli takie a nie inne kryteria wyboru projektów: głupie konkursowe założenia, zmieniane w trakcie i rok oceny by dojść do wniosku czego nie chcą. A co chcą?

Przecież można było napisać wspólny projekt z jakimś Boryszewem: UMK, samorząd woj., biznes. I wrzucić to w kluczowe projekty RPO. Ale oni nie umieją napisać takiego projektu. Umieją oceniać. A wiadomo że w konkursie jest inaczej: każdy projektodawca patrzy by spełnić wymogi formalne i patrzy na to ile punktów będzie za merytoryczną. Ale to jest koślawa i bardzo ułomna droga wyboru projektów - tak naprawdę kluczowe są negocjacje i wspólne napisanie projektu korzystnego dla biznesu, samorządu i rynku pracy:)

Zrozumienie tego zajmie takim menadżerom z RPO kuj-pom pół wieku. Oni się na tym nie znają. I to ci gwarantuję - oni nie umieją napisać takiego projektu, umieją tylko w nieskończoność oceniać i dzielić kasę. Ale nie umieją napisać projektu który wytwarza jakąś wartość dodaną dla gospodarki. Jak ich zapytasz co to jest wartość dodana to powiedzą że to jest stały temat dyskusji na szkoleniach:))))))) Niestety.
        • hecer Re: Biznes Park Elana - konferencja w Urzędzie Ma 05.11.11, 03:01
          > Dlaczego krytykujesz marszalka?

Bo krytykuję każdego. To po pierwsze.

To jest forum GW. Sobie dyskutujemy. O wszystkim. Ja nie widzę żadnego powodu aby na anonimowym forum traktować "marszałka Całbeckiego" inaczej niż innych. Cienizna to cienizna. Ja na forum oceniam i tobię to obiektywnie. Mam w nosie to, czy dla kogoś "ocena hecera na forum GW" jest nic nie znaczącym wpisem czy oceną kogoś, kto umie uzasadnić przekonująco swoje wnioski. Olewam to, jak kto do tego podchodzi. Piszę, bo lubię oceniać projekty i menadżerów.

"Wina Całbeckiego" - porażka to nie klęska. Może być lepiej. To, że coś nie wyszło nie znaczy że nie należy próbować dalej. Chodzi o to, żeby próbować dalej. Korolko powiedział, że "najważniejsza jest jakość projektu". Trzymam go za słowo. Jeśli zacznie wdrażać inny projekt niż ten Elanowski to uczciwe ocenię ten projekt i jeśli będzie lepszy - to z pewnością nie omieszkam oklaskiwać Korolkę. (tylko że dzis bardzo wątpię czy on umie wydać te 80 baniek na innowacje lepiej niż mógł przyznając dotację Elanie. Ale poczekamy - zobaczymy. Na razie to ja bardzo wątpię czy on wie co chce uzyskać za pieniądze które wyda)
    • hecer Ciekawy artykuł o innowacjach 05.11.11, 12:08
      nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1873&NrSection=80&NrArticle=216180&IdTag=832
      bardzo ciekawe
    • hecer Lista indykatywna RPO WKP; brak Torunia 05.11.11, 16:22
      www.mojregion.eu/regionalny-program-operacyjny-wojewodztwa-kujawsko-pomorskiego/aktualnosci/czytaj/items/indykatywna-lista-projektow-kluczowych-zaprezentowana.html
      list indykatywna projektów - projekty bez konkursu w ramach środków europejskich jakie ma nasz region:

Priorytet 5: Oś Priorytetowa 5. Wzmocnienie konkurencyjności przedsiębiorstw

Działanie 5.1. Rozwój instytucji otoczenia biznesu
      beneficjent: Kujawsko-Pomorski Fundusz Pożyczkowy sp. z o.o.

Działanie 5.2. Wsparcie inwestycji przedsiębiorstw
      brak projektów indywidualnych - wszystko w konkursie (powyższa ewaluacja pokazywała dotychczasowe efekty realizacji w poddziałaniach 5.2.1 i 5.2.2) - niemal wyłącznie dotyczyła zatrudnienia. To jest chyba jedna z największych alokacji (oprócz projektów infrastrukturalnych, głównie drogowych)

Działanie 5.3. Wspieranie przedsiębiorstw w zakresie dostosowania do wymogów ochrony środowiska
      brak projektów indywidualnych

Działanie 5.4. Wzmocnienie potencjału sektora badań i rozwoju technologii
      w tym działaniu w konkursie startowała Elana. Są tu jednak następujące projekty indywidualne:

- Budowa Interdyscyplinarnego Centrum Nowoczesnych Technologii UMK w Toruniu (beneficjent to UMK)
      - Realizacja II etapu Regionalnego Centrum Innowacyjnosci (UTP w Bydgoszczy)
      - Włocławski Inkubator Innowacji Przedsiębiorczości (miasto Włocławek)

Działanie 5.5. Promocja i rozwój markowych produktów
      - brak indywidualnych projektów

Działanie 5.6. Kompleksowe uzbrojenie terenów pod inwestycje
      Tutaj na liście mamy:

- Włocławska Strefa Rozwoju Gospodarczego - Park Przemysłowy (miasto Włocławek)
      - Rypiński Park Przemysłowy Gm. Miasta Rypin (misto Rypin)
      - Inowrocławski obszar gospodarczy (miasto Inowrocław)
      - Park technologiczny z podstrefą ekonomiczna na terenach inwestysyjnych w Lubieniu Kujawskom Powiat Włocławski (powiat włocławski)
      - Przygotowanie terenów pod realizację II etapu Parku Przemysłowego w Solcu Kujawskim (gmina Solec Kuj)
      - Rozbudowa infrastruktury technicznej Bydgoskiego Parku Przemysłowego (miasto Bydgoszcz)
      - Dywersyfikacja ośrodków wzrostu gospodarczego: Mogileńska Strefa Gospodarcza (miasto Mogilno)
      - Dywersyfikacja ośrodków wzrostu gospodarczego: Budowa Lipnowskiej Międzygminnej Strefy Gospodarczej (miasto Lipno we współpracy z TARR)
      - Dywersyfikacja ośrodków wzrostu gospodarczego: Radziejowska Strefa Przedsiębiorczości (powiat Radziejowski z TARR)
      - Dywersyfikacja ośrodków wzrostu gospodarczego: Pałucki Park Przemysłowy (gmina Barcin z TARR)
      - Dywersyfikacja ośrodków wzrostu gospodarczego: Utworzenie Szubińskiej Strefy Inwestycyjnej w Kowalewie (gmina Szubin z TARR)

Hej, a gdzie jest uzbrojenie terenów w Toruniu? Z tego co wiem Abisynia miała być uzbrojona ze środków europejskich (ale może poza RPO)

bip.torun.pl/files/doc/2_07_02.htm
      1/ Projekt: Uzbrojenie terenu ABISYNIA pod inwestycje
      Proponujemy, aby Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego powtórnie przeanalizował powyżej opisany projekt i rozważył jego wpisanie do Indykatywnego Wykazu w ramach Osi Priorytetowej V lub też rozważył przygotowania listy rezerwowej dla Działania 5.6.

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101119/TORUN01/535941345
      Przybyszewski: - Dla prawdziwego gospodarza gospodarka powinna być najważniejsza. Ale rzeczywistość jest inna. Jeśli popatrzymy na budżet 2011 r., to zobaczymy, że tereny nieuzbrojone są przeznaczone do sprzedaży. Abisynia i JAR - tam uzbrojenie ma będzie dopiero realizowane. Jeśli chcemy przyciągnąć inwestorów, musimy mieć tereny już przygotowane.

I jak idzie ta sprzedaż?
      www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090224/TORUN01/239625715
      www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1774&NrSection=1&NrArticle=208102&IdTag=9087
      Godzina W na toruńskim odcinku autostrady zbliża się coraz bardziej. Oficjalnie, tak bardzo interesujący torunian odcinek A1 ma zostać otwarty do końca roku, jednak wszystko wskazuje na to, że jego budowę uda się zakończyć już jesienią. Nowa arteria komunikacyjna wpompuje na pewno sporo życia w okoliczne tereny. Miasto, aby podnieść atrakcyjność swoich gruntów przy autostradzie szykuje się do wielkiego zbrojenia Abisynii.

- Przygotowujemy potrzebną do tego dokumentację, mamy nadzieję, że do jesieni będzie już ona gotowa - mówi Marcin Kowallek, dyrektor magistrackiego Wydziału Gospodarki Komunalnej.

Na przygotowanie tej dokumentacji oraz na wykupienie nieruchomości pod planowane w tym roku inwestycje na najistotniejszych pod tym względem terenach (czyli Abisynii, JAR-ze i na zachodniej części Torunia), miasto przeznacza łącznie 11 milionów złotych

No tak, jak zwykle "dobrze chcemy a nie potrafimy". Autostrada powstała w 3 lata... pewnie skończą ją budować do Łodzi a gospodarz dopiero uzbroi tereny.

A uzbrojona Elana stoi pusta. No ale przecież jakoś tego projektu to dno. Tereny dość blisko dwóch autostradowych węzłów... tak, miasteczko logistyczne też powstanie między Toruniem a Bydgoszczą - na nieuzbrojonym kartflisku.

lista toruńskich projektów w RPO:

1. Budowa i przebudowa głównego szkieletowego układu drogowego miasta Torunia w osiach wschód – zachód oraz północ – południe – 14,94 mln euro.
      2. Rozwój sieci komunikacji tramwajowej w Toruniu – 10 mln euro.
      3. Zagospodarowanie terenu Jordanek na cele kulturalno – kongresowe 14,0 mln euro.
      4. Toruński Inkubator Technologiczny – 3,0 mln euro.
      5. Międzynarodowe Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu - etap 1 – 3,6 mln euro.
      6. Centrum Nowoczesności – 5,0 mln euro.
      7. Rewitalizacja miasta Torunia – w ramach uszczegółowienia RPO – 10,41 mln euro.

Oceniam to językiem marszałka Całbeckiego

Ad 1 - "szkieletowy" układ drogowy - dno. Ale oceniony pozytywnie przez ekspertów.
      Ad 2 - dno. Pozytywnie oceniony przez ekspertów, na liście indykatywnej
      Ad 3 - OK. Tylko wykonanie kiepskie (konstrukcja dachu ważącego 200 ton... czemu nie 400 ton?)
      Ad 4 - Inkubator Czasu Gospodarza: "Projekt polega na utworzeniu Toruńskiego Inkubatora Technologicznego w celu stworzenia miejskiego systemu wspierania przedsiębiorczości, innowacji i transferu technologii". Tak, to będzie niewątpliwie sukces...
      Ad 5 - muzeum techniki w Młynie Rychtera. Jakoś wszędzie buduje się takie muzea w nowoczesnych obiektach, których architektura jest wyzywająco nowoczesna, jest popisem architektów. U nas jest to adaptacja budynku dla którego nie znaleziono żadnego innego przeznaczenia. Z wahadłem Foucaulta.... "a jednak się kreci!" - wielkie odkrycie.
      Ad 7 - bruk na Starówce, projekty Szmaka, coś tam w zamku krzyżackim. No comment
    • hecer sztuka samorządowego ściemniania - hala sportowa 05.11.11, 20:11
      Ten dokument jest boski:)

Przypomnę, że hala sportowa nie została wybrana do dofinansowania w RPO. Niemniej jednak marszałek i tak ją dofinansował - ze swoich środków. Dofinansował ją również Minister Sportu. "Bo ma bieżnię lekkoatletyczną" - która oczywiście odsuwa trybuny daleko od boiska do siatkówki i kosza (casus Atlas Areny).

Ale zobaczmy jak wyglądał projekt zanim dostawiono niepotrzebną bieżnię, która umożliwiła "lobbować o dotację" Ministra Sportu:

Oś III Rozwój infrastruktury społecznej

1/ Projekt pn. Upowszechnianie kultury fizycznej oraz podniesienie jakości kształcenia uczniów szkół ponadgimnazjalnych i studentów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poprzez budowę hali sportowej

Budowa Hali Widowiskowo-Sportowej jest jednym z głównych zadań inwestycyjnych wchodzących w skład kompleksu sportowego Toruńskiego Ośrodka Sportu zlokalizowanego między ulicami Bema, Balonowa, Chełmińska, Grunwaldzka i Św. Józefa.
      Opracowany program funkcjonalno-użytkowy dla Hali Sportowej daje szerokie możliwości wykorzystania tego obiektu w bardzo dużym zakresie: sportowym, rekreacyjnym, kulturalnym i naukowym nie tylko lokalnie ale także w skali regionu.

(to jest ściemniacz! Naukowy charakter hali sportowej:)))

W rejonie planowanej budowy Hali funkcjonuje 7 szkół, których uczniowie będą mogli korzystać ze wszystkich obiektów tego kompleksu w godzinach dopołudniowych realizując program zajęć wychowania fizycznego oraz w godzinach popołudniowych uczestnicząc w zajęciach pozalekcyjnych. Zarówno uczniowie szkół ponadgimnazjalnych zlokalizowanych na tym terenie takich jak: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i VIII LO, Zespół Szkół Samochodowych, Zespół Szkół Ekonomicznych, V Liceum Ogólnokształcące, Zespół Szkół Ogólnokształcących Gimnazjum i Liceum Akademickie jak i Uniwersytet Mikołaja Kopernika nie posiadają odpowiedniej bazy sportowej, która zaspokoiłaby w pełni ich potrzeby. Na uwagę zasługuje fakt, że około 30 % wszystkich uczniów toruńskich szkół ponadgimnazjalnych stanowią uczniowie z całego województwa kujawsko-pomorskiego, a zatem z Hali korzystaliby także uczniowie z regionu nie tylko z Torunia.

(A przecież on to buduje bo "Toruń jest jedynym miastem w regionie które nie odpowiedniej wielkości hali sportowej")

W skali tygodnia z obiektów Hali Sportowej korzystałoby ok. 1 000 uczniów szkół ponadgimnazjalnych, podstawowych i gimnazjów spośród około 5600 uczniów realizujących naukę w powyższych placówkach.
      Drugą znacznie liczniejszą grupą korzystających z tych obiektów będą studenci Uniwersytetu Mikołaja Kopernika - ok. 3 350 osób objętych obowiązkowymi zajęciami wychowania fizycznego. Zapotrzebowanie na zajęcia wychowania fizycznego dla 233 grup dydaktycznych oraz specjalizacji sportowej to 466 godzin tygodniowo. W chwili obecnej UMK dla przeprowadzenia powyższych zajęć wynajmuje obiekty sportowe przyszkolne i miejskie na terenie Torunia co w dużym stopniu zwiększa wydatki oraz stanowi utrudnienie w dostosowaniu planu zajęć dydaktycznych z wychowania fizycznego dla studentów. Na uwagę zasługuje także fakt działalności wśród studentów UMK 12 sekcji sportowych, które prowadzą szkolenie w różnych dyscyplinach takich jak: futsal, koszykówka, siatkówka, tenis stołowy, lekkoatletyka, judo, aikido, szachy i pływanie. Należy także podkreślić działalność przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika najsilniejszego Akademickiego Klubu Sportowego, dla którego bazę sportową stanowią obiekty Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UMK. Klub zrzesza 280 zawodników i zawodniczek czynnie uprawiających sport, osiągających bardzo wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie krajowym, europejskim i światowym.

(no i zamiast zrobić jedną halę z UMK - powstają dwie, obok siebie:))) Co za idiotyzm. To już bardziej opłacałoby się całkowicie zadaszyć motoarenę i zrobić w niej halę sportową! Przynajmniej najlepsze tereny w mieście pod mieszkalnictwo nie poszłoby pod idiotyczną budowę hali w idiotycznej lokalizacji)

Obiekt służyłby także ok. 1000 zawodnikom klubowym zrzeszonych w toruńskich młodzieżowych klubach sportowych uprawiających takie dyscypliny jak: koszykówka, siatkówka, futsal, piłka ręczna, halowa lekkoatletyka, hokej na trawie w okresie zimowym, akrobatyka sportowa, sporty walk itp. Ponadto budowa Hali Sportowej w Toruniu pozytywnie wpłynie na poprawę kondycji zdrowotnej mieszkańców naszego Miasta i sąsiednich gmin wpływając na charakter ponadlokalny obiektu.
      Sieć istniejących dobrze wykorzystywanych i dostępnych, w szczególności dla dzieci, młodzieży i młodych ludzi, obiektów sportowych sprzyja pozytywnym zmianom postaw i zachowań zdrowotnych – wzrasta aktywność fizyczna mieszkańców, redukowane są współczesne problemy zdrowotne jak: nadwaga, otyłość, skrzywienia kręgosłupa. Wyniki badań stanu zdrowia mieszkańców Torunia z 2007 r. dowodzą , że aktywność torunian zmalała w okresie ostatnich 6 lat oraz że jest wyraźnie niższa od aktywności mieszkańców innych dużych miast w Polsce.
      Budowa Hali Sportowej w Toruniu - obiektu o najwyższym standardzie umożliwi pozyskanie prestiżowych imprez sportowych rangi wojewódzkiej, krajowej i międzynarodowej co w sposób znaczący wpłynie na promocję Miasta i regionu.

(przynajmniej w ostatnim zdaniu napisał o co tak naprawdę kaman)
      • hecer hala sportowa - WF dla dzieciaków 05.11.11, 20:28
        No i co? Powstaje hala sportowa UMK. Co robimy z projektem hali na Bema? Dalej w niego brniemy. Mimo, że właśnie połowa jego uzasadnienia straciła sens.

A druga połowa? Druga połowa jest jeszcze bardziej bez sensu: po co dzieci i młodzież mają chodzić na WF taki kawał drogi? Nie lepiej wybudować hale sportowe przy szkołach? A tak w ogóle - to gdzie basen?

Gospodarz Torunia - nie wie co buduje, nie wie po co buduje, ale najważniejsze że buduje. Jak mawiają mieszkańcy Torunia: "on dużo robi, on dużo buduje"

Jakby on zaczął oddawać ludziom pieniądze, które wydaje na wszyscy byliby zdziwieni że jest tego aż tyle.

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."

Marian "bezpłatna obwodnica" Frąckiewicz: nie należy wyprowadzać wszystkich tras tranzytowych poza miasto. Przecież Toruń żyje z turystów i nie można utrudniać im wjazdu do miasta. Dzięki mostowi na wysokości ulicy Wschodniej i przeprowadzeniu nim drogi krajowej nr 15 turyści będą wjeżdżali do miasta.
    • hecer Karkosik wycofuje się z kolejnej inwestycji 05.11.11, 23:35
      torun.gazeta.pl/torun/1,35576,10592047,Karkosik_wycofuje_sie_z_kolejnej_inwestycji_w_Toruniu.html
      I tym sposobem został w Toruniu inwestować w jedyny biznes jaki samorząd wspierał w ostatnich latach - żużel. Inwestycja w "czarne złoto" w Toruniu nie polega wbrew pozorom na eksploatacji złóż ropy. W Toruniu mamy najcenniejszy w kujawsko pomorskim kruszec - żużel. Jesteśmy prawdziwym potentatem w produkcji tego cennego minerału w Polsce.

Dzię-ku-je-my!
      • arafat11 Re: Karkosik wycofuje się z kolejnej inwestycji 05.11.11, 23:40
        chlopasiu co ma wycofanie sie karkosika do wspierania zuzla przez samorzad? ja mysle, ze wszystko sie sypnelo gdy nie powstal most na warynskiego...zgadzasz sie?

kiedy przestaniesz bredzic, ze na motoarene wydano 150 milionow? po co sie kompromitujesz?
    • hecer Toruński Inkubator Technologiczny - panie Korolko 05.11.11, 23:45
      Mam jedno pytanie - jak wygląda projekt Czasu Gospodarza pod nazwą Toruński Inkubator Technologiczny?

Jakie technologie będzie wdrażał ten inkubator?

Czy nie zachodzi podejrzenie, że inwestor (gmina Toruń) po prostu chce wyremontować zdewastowany budynek (Młyn Richtera) dla którego nie znalazła żadnego innego przeznaczenia?

Ile miejsc pracy stworzy ten inkubator? Po jakiej cenie?

To jest projekt na liście indykatywnej. Dostał pieniądze bez konkursu. W czym ten projekt jest lepszy od projektu Elany?

...a może chodzi o to, że przy dzieleniu środków unijnych inaczej traktuje się przedsiębiorcę a inaczej samorząd, tzn. samorząd może wciskać kit o technologiach a przedsiębiorca musi czymś się wykazać.

Ciekaw jestem czy pan Całbecki oceni ten projekt jako wybitny czy tylko jako świetny.

W Młyn Richtera wpompowana będzie kasa aż z trzech projektów z listy indykatywnej: Centrum Spotkań Młodzieży, Centrum Nowoczesności i Inkubator Technologiczny. Wow! Ale wizja. Dolina Krzemowa przy Kościuszki już jest w budowie...

• hecer Toruński Inkubator - 16 mln zł - bez konkursu 06.11.11, 11:53
        www.torun.pl/?strona=wl_unia_rpowkp_15
        Dane finansowe:
        Całkowita wartość projektu wynosi 16.839.000 zł. Kwota dofinansowania w ramach RPO wyniesie 12.629.250 zł, co stanowi 75 % kosztów projektu. Wkład własny Gminy Miasta Toruń: 4.209.750 zł.

Zgodnie z koncepcją oferta Inkubatora będzie miała na celu wspólną promocję firm działających na terenie TIT i skierowana będzie do przedsiębiorców działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, szkół wyższych, jednostek naukowych, organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów wspierających rozwój innowacyjny regionu.

Chwila. Po pierwsze, gdzie jest ta koncepcja? Po drugie - czy ten cyc (TIT) to ma być jakaś agencja promocyjna dla przedsiębiorców, szkół wyższych i... organizacji pozarządowych? Za 16 mln zł?

Ja bym nie dał 16 baniek na "działania promocyjne dla... wszystkich wspierających innowacyjny region"

Podstawowym zadaniem inkubatora jest asysta w tworzeniu oraz pomoc w pierwszym okresie działania małej firmy z branży ICT.

A kto ma asystować? Urzędnik? On jest specjalistą od działania firmy? W branży ICT?

Kuźwa, jeśli urzędnik będzie pomagał w zakładaniu firmy to co do cholery urzędnik robi w godzinach swojej pracy w urzędzie? Przeszkadza w zakładaniu firmy? To dotyczy wszystkich firm, nie tylko ICT

Zakłada się wykonanie kompleksowego remontu i adaptacji do nowych funkcji dwóch budynków poprzemysłowych wchodzących w skład kompleksu tzw. Młynów Toruńskich.

Dobra, już wszystko wiem. Budynki sobie chcecie wyremontować. Tak jak Karkosik na Elanie. Tylko że wy nawet nie umiecie zarabiać po ich wyremontowaniu na tych budynkach. U was nie będzie przychodów.

Patrząc na puste obiekty w Toruniu: pusty parking podziemny, puste CSW, puste ulice, pustą przez większość roku motoarenę jestem przekonany że duet Zaleski - Korolko, który popisał się obiektem CSW stworzy kolejny pusty obiekt w Toruniu za unijną kasę.
        • hecer 1 powód przesądza, że to pomysł do bani 06.11.11, 12:01
          jest jeden powód dla którego ten pomysł jest do bani. I nie trzeba być belwederskim profesorem i belwederskim urzędnikiem żeby go dostrzec.
      • hecer TIT - 5.6 mln zł za 1 miejsce pracy! Rekord!!! 06.11.11, 13:18
        W linku do informacji o TIT tu:

www.torun.pl/?strona=wl_unia_rpowkp_15
        znajduje się mapka Toruńskiego Inkubatora Technologicznego.

Ile miejsc pracy zostanie stworzonych w TIT?

Mamy dwa "biura kierownictwa" - każde z jednym krzesłem oraz "sekretariat kierownictwa" również z jednym krzesłem.

Ilość miejsc pracy stworzona w TIT to 3 (słownie: trzy). Trzy etaty urzędnicze.

Koszt stworzenia 1 miejsca pracy dla urzędnika:

- koszt inwestycji: 16.839.000 zł
        - ilość miejsc pracy: 3
        - koszt jednego miejsca pracy: 5.613.000 zł.

Ponad 5.5 mln zł...

=============================

No dobrze, załóżmy że uda się wypełnić biura. Mamy 8 biur: 1 klitka na 16.5m2, 3 klitki po 18m2, 1 klitka na 19m2, 2 klitki po 20.5m2, oraz 1 klitka na blisko 23 m2.

W każdej klitce mogą pracować 3 osoby (tyle krzeseł i biurek się zmieści).

Koszt na 1 mikro firmę to cudowne 2 miliony złotych!!!

REKORD! To jest rekordowa kwota.

Za 2 miliony złotych - koszt 1 klitki o powierzchni 18-20m2 - można udzielić dotacji 52 przedsiębiorcom, którzy zaczynają działalność gospodarczą!

Te dotacje (przez WUP) cieszą się ogromnym powodzeniem, brakuje na nie środków. A więc za koszt TIT (16.8 mln zł) można udzielić dotacji 420 przedsiębiorcom!!! I każdy z nich wynajmie biuro, kupi sprzęt i będzie płacił ZUS i podatki, oraz ma szanse wytwarzać rynkowy produkt.

Genialne...

============================

Policzmy jeszcze raz - w sumie w tych 8 klitkach można stworzyć 24 miejsc pracy (nie licząc urzędniczych). Po trzy osoby w biurze, 8 biur.

- koszt inwestycji - 16.8 mln zł
        - miejsc pracy - 24
        - koszt jednego miejsca pracy: 701 tys zł

Kilka razy więcej niż w Działaniu 5.2

---------------------------------------------------

a teraz najlepsze wyliczenie pokazujące w jaki sposób samorząd ocenia projekty samorządowe.

- koszt inwestycji - 16.8 mln zł
        - powierzchna użytkowa - 760 m2 (licząc "laboratoria multimedialne", WC, klatki schodowe, ciągi komunikacyjne, itd)

- koszt 1m2 powierzchni użytkowej - 22.185 zł

A więc mamy 16.8 mln zł, około 800m2 powierzchni użytkowej i 21 tys zł/m2 powierzchni....

To chyba najdroższe biuro w całym województwie!

Koszt m2 mieszkania pod klucz na rynku pierwotnym świetnie zrobionego to 5.5 tys zł.
        Koszt m2 biurowej powierzchni - niech wynosi 8-10 tys zł za m2.

....a tu i tak wychodzi dwa razy więcej.

===================================

To tyle jeśli chodzi o kosztowną efektywność projektu.

A efektywność rezultatów projektu? To zależy od jego rezultatów... Ja już widzę, że będzie klapa. Totalna klapa.

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."

Marian "bezpłatna obwodnica" Frąckiewicz: nie należy wyprowadzać wszystkich tras tranzytowych poza miasto. Przecież Toruń żyje z turystów i nie można utrudniać im wjazdu do miasta. Dzięki mostowi na wysokości ulicy Wschodniej i przeprowadzeniu nim drogi krajowej nr 15 turyści będą wjeżdżali do miasta.
        • hecer Re: TIT - 5.6 mln zł za 1 miejsce pracy! Rekord!! 06.11.11, 13:53
          jeszcze małe sprostowanie. Pominąłem 1 firmę działającą w open space - tam jest 17 stanowisk pracy.

wtedy koszt 1 miejsca pracy wynosi 16.8/41 = 409 tys zł. Pod warunkiem, że powstanie firma średnia - na 17 miejsc pracy. Lub powstanie kilka firm które będą dzieliły open space (w co wątpię, bo open space to z reguły w jednej firmie)

Tak czy siak - sukces tego tworu jest mocno wątpliwy i brakuje mu "ekonomicznej i naukowej podbudowy". Chodzi wyłącznie o remont budynku - i pod jego remont napisano aż 3 projekty które dostały kasę bez konkursu z RPO i każdy z nich jest bardzo wątpliwy. Dlatego efektywność kosztowa jest delikatnie mówiąc mizerna.
        • hecer Laboratorium kreatywne 06.11.11, 13:55
          A po co laboratorium kreatywne, skoro obok masz biuro z komputerem i wszystkie swoje papierki, telefon? Co to jest "laboratorium kreatywne"?:)
        • hecer a może o to chodzi? 06.11.11, 14:15
          Mamy już przecież Toruński Park Technologiczny - TPT.

Oto jego strona - usługi IT Technoparku:)))

www.technopark.org.pl/oferta/uslugi_it.php
          Powalające...projektowanie stron www i hosting.

Teraz będzie działał w nowym biurze (po 20 tys zł/m2) pod nazwą Inkubator
          • marcin.grzegorz ?>?>? 07.11.11, 09:21
            .... nie za bardzo chce mi się czytać tę dyskusję tym bardziej, że ... momentami trudno nazwać to dyskusją, ale dziwi mnie jedno....

skoro wnioski były aż tak beznadziejne, niemerytoryczne, głupie i nie na temat....
            to dlaczego rozstrzygnięcie - a raczej zamknięcie tego konkursu przekładano,
            aż tyle razy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka