tortor5 31.03.12, 12:17 No i ta nieszczęsna A1 - mit o tym, że ją odsunęliśmy od nich jest w Bydgoszczy powszechny. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minister_1 Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 31.03.12, 13:00 A1 mogłaby nas pięknie, metropolitalne łączyć - to byłoby coś. W planach A1 miała taki przebieg, ale przeforsowano droższy wariant. Jak to nazwać? Tylko i wyłącznie decyzją polityczną, a nie merytoryczną. Po 12 latach istnienia regionu co udało się zrobić by zbliżyć oba miasta? NIC a ta A1 wielu zamknęłaby usta. Sprawa metropolii. Dlaczego protesty mieszkańców nad Brdą? a no dlatego: W Toruniu 308 projektów zostało dofinansowanych kwotą 1,265 miliarda złotych. Co przy 205 tysiącach mieszkańców daje na osobę kwotę ok. 6170 złotych. W Bydgoszczy 333 projekty zostały dofinansowane kwotą 817 mln złotych. Przy 356 tysiącach mieszkańców daje to na jedną osobę kwotę 2294 złote. Dane Urząd Marszałkowski Ja jako obywatel regionu (już niestety ściany wschodniej) popieram metropolie bydgosko toruńską, ale ze stolicą tylko w Bydgoszczy. Dlaczego? Patrz wyżej. Jeśli ma być zrównoważony rozwój to niech taki będzie, bo jak na razie jest bardzo niezrównoważony. Autor artykułu pokazuje kolejny raz jacy w Toruniu są poprawni, prawi i mądrzy ludzie, a w Bydgoszczy głupi, zawistni. Czy ten jego artykuł zbliża? Powinien przeczytać pewien reportaż w Pomorskiej. Oto link www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120327/KOMENTARZ/120329294 Odpowiedz Link Zgłoś
dento Hołub - ale dałeś czadu! 31.03.12, 14:01 Panie Redaktorze, za tak prymitywnie formułowany sarkazm, ironię, prześmiewczy wobec bydgoszczan ton oraz zupełnie nieskrywaną wyższość nad tymi "metropolitalnymi oszołomami" z miasta na B. w tym artykule, to nawet się nie ma sensu oburzać. Z tego można się tylko pośmiać, przeczytać to wszystko z uśmieszkiem politowania na ustach i poważnie się przy tej okazji zastanowić na przyczynami, dla których toruńska odmiana GW zaczyna sięgać dna. Ciekawe tylko, kto w ogóle pozwolił na takie pajacowanie. Żałosne. Mało tego, powinien pan jeszcze wyciągnąć przy tej okazji swoją łopatkę z piasku i przywalić nią czym prędzej w łeb jakiemuś napotkanemu człowiekowi z Bydgoszczy. Ot, tak choćby dla zasady. Natomiast motyw z sobowtórem naprawdę przedni. Świetny pomysł. Zapewne rodem z japońskich kreskówek. Ciekawe zresztą ile pan ma lat - sądząc po konstrukcji tego prowokacyjnego tekstu, zapewne jest pan jeszcze nastolatkiem. Bo na pewno nie człowiekiem w poważnym wieku. Oni bowiem się tak nie zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekoblaszachowiec Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 31.03.12, 20:05 Biorąc pod uwagę "sprawiedliwy" podział środków przez Bruskiego na Regionalne Centrum Ratunkowe w Toruniu i Bydgoszczy to i tak marszałek jest dla was łaskawy. -- Największa atrakcja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia ! Odpowiedz Link Zgłoś
minister_1 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 31.03.12, 23:53 Przytoczyłeś przykład godny i śmiało można postawić znak równa się między nim a zestawieniem przytoczonym w moim poprzednim poście. Brawo!! W każdym regionie tworzy się jedno Centrum Powiadamiania Ratunkowego. Takie miasta jak Poznań czy Wrocław będą obsługiwać całe własne województwa, znacznie większe i powierzchniowo i ludnościowo. U nas próbuje się tworzyć dwa, ciekawe po co? Czy za chwilę nie będziemy wyśmiani? Może dla zaspokojenia zbyt wygórowanych ambicji?... Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 06:12 minister_1 napisał: > W każdym regionie tworzy się jedno Centrum Powiadamiania Ratunkowego. Takie mia > sta jak Poznań czy Wrocław będą obsługiwać całe własne województwa, znacznie wi > ększe i powierzchniowo i ludnościowo. U nas próbuje się tworzyć dwa, ciekawe po > co? Czy za chwilę nie będziemy wyśmiani? Może dla zaspokojenia zbyt wygórowany > ch ambicji?... Bo ich prezydent im wpaja że to są dwa równorzędne miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
byfor Toruń obraża Panią Minister i dzieli ludzi 31.03.12, 14:00 Zastanawia mnie ile jeszcze artykułów na ten temat napiszecie. Kiedy wam się to znudzi. Rozumiem, że nie lubicie Bydgoszczy ale mieszanie do tego Pani Minister jest podłe. Mówienie o tym że do Bydgoszczy przyjechał sobowtór objedzony piernikami jest nie na miejscu i jest manipulacją. Pisanie o tym co rzekomo po cichu mówią Bydgoszczanie jest insynuacją. Czytając ten artykuł nie trzeba żadnych insynuacji. Gołym okiem widać, że jątrzycie i szukacie sensacji. Dzielicie ludzi wmawiając to czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 31.03.12, 14:20 Tylko metropolia Toruńsko - Bydłowska Problem czytelniczki przedstawiliśmy toruńskim drogowcom. - Wszystko jest zrobione zgodnie z projektem i w naszej opinii w tej chwili na rondzie jest bardzo bezpiecznie - mówi Andrzej Glonek, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg. - Naturalnie jednak będziemy sytuację monitorować i jeśli drzewa urosną zbyt duże i gęste, będziemy przycinać gałęzie lub w ogóle zlikwidujemy iglaki w tym miejscu. Zostały posadzone, żeby rondo wyglądało ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jot9 Świetnie napisane 31.03.12, 14:52 Świetnie napisane - lekko i ze swadą. Przeczytałem z dużym rozbawieniem ten artykuł, soczewkujący tak nieraz silne na tym forum animozje bydgosko-toruńskie. Z tych animozji zresztą też się lubię pośmiać, bo traktowanie tego na poważnie grozi chorobą albo śmiercią. Nie jestem pewny, komu zależy na rozdmuchiwaniu tych animozji, zapewne paru politykom i grupce osób, które zawsze mają pretensje do wszystkiego, do tego zawsze znajdą się tacy, co robią to z braku lepszej rozrywki (najlepsza zabawa, to znaleźć sobie wroga i mu dowalać, dlatego zresztą te dwa miasta są sobie potrzebne :) ), parę takich osób na forum się pojawia a akurat tego artykułu bym nie postawił w jednym rzędzie z ich wypowiedziami. Jeśli artykuł może kogoś obrazić, to albo kogoś już obrażonego, albo szukającego urazy. Ewentualnie inteligentnego inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna100 Bydgoszcz się ośmiesza. 31.03.12, 18:17 Bydgoszcz ośmiesza się tymi imperialistycznymi zapędami i śmieszną walką o dominację w regionie. Zamiast skoncentrować się na współpracy i porozumieniu, ciągle poszukuje nowych konfliktów, a jej włodarze to katalizatory kompleksów i zacietrzewienia. Proponuję zaorać szosę z Torunia do Bydgoszczy, niech sobie siedzą w tym swoim brudnym mieście i tworzą metropolię z kim tam tylko chcą. Na co nam ta Bydgoszcz? Mieszkamy w pięknym mieście. W najczarniejszych snach nie wyborażam sobie, że mogłabym mieszkać w tym koszmarku jakim jest Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Bydgoszcz się ośmiesza. 01.04.12, 00:40 Bydgoszcz ośmiesza się tymi imperialistycznymi zapędami i śmieszną walką o domi > nację w regionie. Zamiast skoncentrować się na współpracy i porozumieniu, ciągl > e poszukuje nowych konfliktów, a jej włodarze to katalizatory kompleksów i zaci > etrzewienia. jezeli dla ciebie podzial kasy z bit city w ten sposb: bydgoszcz 350 tysiecy mieszkancow 430 milionow, torun 200 tysiecy mieszkancow 32 milionow jest wspolpraca i porozumieniem to nie mamy o czy gadac... mamy dosc cioaglego oszukiwania... Nie warto dyskutowac z hecerem, obrzuci wyzwiskami, a gdy zabraknie agumentow usuwa posty ze swojego forum...a mowia, ze prawdziwa cnota krytyk sie nie boi! Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna100 Mam swoje poglądy. 01.04.12, 10:14 A co mnie hecker obchodzi? Mam swoje poglądy i nie muszę używać agresywnych słów do ich wyrażania, bowiem uważałam na języku polskim i zdania podrzędnie złożone nie stanowią dla mnie problemu. Tak to wygląda ze strony nas mieszkańców Torunia - to Bydgoszczy ciągle coś nie pasuje, coś się nie zgadza, o coś chodzi. Gdy po ostatniej reformie administracyjnej Bydgoszcz zabierała Toruniowi wiele instytucji państwowych, samorządowych (jak choćb nawet wydawałoby się nikomu nie wadzący Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Przysieku) to Toruń nie robił larum na pół Polski i nie domagał się poszanowania dla swojej cierpiącej niedowartościowanej ambicji - jak to teraz robi Bydgoszcz. Wiem, że politycy z Bydgoszczy trochę się przejechali, bo nie spodziewali się, że środki finansowe, także z Unii dzielić będzie Marszałek, a nie Wojewoda. Gdyby nie to - jestem przekonana, że ustalenie co u kogo wyglądałoby inaczej. Ale skoro już tak to wyszło, to teraz należy szanować układ zastany i nie marudzić ciągle jak to czynią mieszkańcy Bydgoszczy. O potencjale miasta nie świadczy tylko i wyłącznie liczba mieszkańców, ale także zdolności rozwojowe, położenie przy szlakach komunikacyjnych, śmiałość inwestycji, perspektywy ekonomiczne, zasoby kadrowe itp. Więc to nudne już w kółko powtarzać, że w Bydgoszczy jest więcej mieszkańców - proponuję poszukać czegoś bardziej przekonywującego, bo samymi argumentami ilościowymi nie zawsze przekona się oponenta. Szansą dla regionu jest współpraca pomiędzy jego ośrodkami miejskimi, ale jak widzę co wyprawiają Bydgoszczaki, jak dostają histerii na samą myśl o tym, że w Toruniu mogłoby być coś lepszego niż u nich, jak ośmieszają się pisząc jakieś pozbawione merytorycznych, a podyktowane tylko zawiścią i kompleksami - listy do Pani Minister. Wybaczcie, ale z Wami Drodzy Bydgoszczanie - współpraca chyba nie jest możliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Mam swoje poglądy. 01.04.12, 10:27 ariadna100 napisała: Wybaczcie, ale z Wami Drodzy Bydgoszczanie - współpraca chyba n > ie jest możliwa. Dziękuję za głos rozsądku tylko Metropolia Bydgoska bez przystawek. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Mam swoje poglądy. 01.04.12, 13:39 Nic dodać, nic ująć. Dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mam swoje poglądy. 01.04.12, 21:15 dobrze napisane...co? pisanie,z e bydgoszcz zabrala instytucje ale nawet sie nie zajaknela, ze torun zabral ich jeszcze wiecej... no i oczywioscie zadnego odniesienia do podanych liczb bo jak uzasadnic interes bydgoszczy w tym, ze dostaje duzo mniej kasy na statystycznego mieszkanca? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Mam swoje poglądy. 01.04.12, 21:29 arafat11 napisał: > dobrze napisane...co? pisanie,z e bydgoszcz zabrala instytucje ale nawet sie ni > e zajaknela, ze torun zabral ich jeszcze wiecej... Nudny jesteś z tym swoim stałym tekstem. Nie ważne o czym wątek. Zawsze piszesz to samo. Brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mam swoje poglądy. 02.04.12, 01:05 no tak, lepiej jak Ty, pisac polprawdy i udawac glupa... a pisze na temat, zobaczo czym pisala osoba na post, ktorej odpowiadalem...pisala bzdury a ty piszesz,ze dobrze napisala... polecam czytac ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mam swoje poglądy. 01.04.12, 21:13 A co mnie hecker obchodzi? Mam swoje poglądy i nie muszę używać agresywnych słó > w do ich wyrażania, bowiem uważałam na języku polskim i zdania podrzędnie złożo > ne nie stanowią dla mnie problemu. a gdzie widzisz agresywne slowa? Tak to wygląda ze strony nas mieszkańców Tor > unia - to Bydgoszczy ciągle coś nie pasuje, coś się nie zgadza, o coś chodzi. G > dy po ostatniej reformie administracyjnej Bydgoszcz zabierała Toruniowi wiele > instytucji państwowych, samorządowych (jak choćb nawet wydawałoby się nikomu ni > e wadzący Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Przysieku) to Toruń nie robił larum na > pół Polski i nie domagał się poszanowania dla swojej cierpiącej niedowartościo > wanej ambicji - jak to teraz robi Bydgoszcz. oprocz wlasnego zdania wypadaloby miec tez pojecie o czym sie pisze...zauwazylas, ze torun zabral prawie wszystkie instytucje samorzadowe z bydgoszczy? czy budujesz swoja wizje swiata bez takich szczegolow? Ale > skoro już tak to wyszło, to teraz należy szanować układ zastany i nie marudzić > ciągle jak to czynią mieszkańcy Bydgoszczy a teraz pomysl: skoro piszesz, z eten uklad trzeba szanowac( niekorzystny dla bydgoszczy) to dlaczgeo sie dziwisz, ze nei chcemy kolejnego z wami ukladu? nie chemy sie po raz kolejny dac oszukac... odnies sie prosze do mojego przykladu: do podzialu kasy na bitcity: torun 320 milionow, bydgoszcz 430 milionow...to nazywasz owocna wspolpraca? dla kogo? my nie chcemy metropolii z takim "uczciwym" podzialem kasy.... O potencjale miasta nie świadczy ty > lko i wyłącznie liczba mieszkańców, ale także zdolności rozwojowe, położenie pr > zy szlakach komunikacyjnych, śmiałość inwestycji, perspektywy ekonomiczne, zaso > by kadrowe itp. Więc to nudne już w kółko powtarzać, że w Bydgoszczy jest więce > j mieszkańców - proponuję poszukać czegoś bardziej przekonywującego, bo samymi > argumentami ilościowymi nie zawsze przekona się oponenta. naprwade uwazasz, ze w wymienionych czynnikach torun goruje nad bydgoszcza? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd do Adriany 01.04.12, 10:37 Dałaś sie zrobić w małą dziewczynkę tym idiotom pismakom. Jesteś zmanipulowana i uwierzyłaś w te wszystkie bzdury. Dorysuj nam jeszcze kopytka i rogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mega_faflun Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 31.03.12, 18:51 Najlepiej gdy powstanie metropolia Bydgosko-Nakielsko- Szubinsko - Łabiszynska to bedzie ale konkurencja dla prawdziwych metropolii europejskich ba nawet swiatowych.Ale dla nich to nie ma znaczenia jaka , wazne ,ze jest, mimo dziurawych ulic ,kocich lbow , zmurszalych dymiacych gryzacym dymem chalup, trzesiacych dupami ze strachu przed wioska zwana Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 11.04.12, 00:19 oczywiscie jak do tej wysmiewanej przez ciebie metropolii dolaczy byla potega morska zaraz sie okaze, ze jestesmy tuz za warszawa...zgadza sie? Odpowiedz Link Zgłoś
volt2000 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 00:13 Bo to nie mit tylko prawda, autostrada miała iść między miastami a nie po prawej strony pienikowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 06:15 volt2000 napisał: > Bo to nie mit tylko prawda, autostrada miała iść między miastami a nie po prawe > j strony pienikowa. Już wtedy nie chcieli żadnej wspólnej metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
salzbeer Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 09:10 Słabe to . Na poziomie nieudanej wprawki studenta pierwszego roku . Jedna ,dwie hiperbole sa do strawienia,po dwudziestu pisanina powoduje odruch wymiotny. Teraz przynajmniej wiadomo dlaczego redaktor jest trzeciorzędnym wierszówkarzem z głębokiej prowincji. Szkoła Rydzyka blisko.Panie Hołub na naukę nigdy nie jest za póżno Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 09:26 I na twoja ocene artykułu absolutnie nie wplywa fakt ze jesteś z Bydgoszczy, prawda? Absolutnie... W ogóle... :) Za taki sam artykul o Toruniu ty i reszta panoszacych się tu arafatów, naubydow/heńków, tlss'ów i innych dalibyście dziennikarzowi Pulitzera:) Odpowiedz Link Zgłoś
salzbeer Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 10:01 Pewnie ,że jestem z Bydgoszczy i jestem z tego dumny. Artykuł warsztatowo jest na żenującym poziomie i ani ja,ani ty nic na to nie poradzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 10:40 ... a że część torunian to łyknęła i zaczyna bardziej się z nas nabijać pod wpływem mediów to inna sprawa co? Róbcie tak dalej. Gówno z przyklejenia się do naszego buta. Zostaniecie prowincjonalną wioską bez funduszy unijnych a my nadal będziemy 8 miastem w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 13:27 naubyd napisał: > Zostaniecie prowincjonalną wioską bez funduszy unijnych a my nadal > będziemy 8 miastem w kraju Fajna perspektywa. Nie ma co. Ciekawe jak daleko ujedziecie z taką polityką. Metropolii nie będzie, fundusze obetną wszystkim, a w perspektywie włączą was do wielkopolskiego i będziecie zaściankiem na północno-wschodnich rubieżach województwa ze świadomością niewykorzystanego potencjału. Nic Wam nie da pozycja 8 miasta skoro zdecydowanie przodujący Poznań nie pozwoli sobie na podskoki bydgoskich polityków. W październiku Zaleski chyba się troszkę zapędził i przy okazji uruchomienia odcinka A1 nieopatrznie (a może celowo) wskazywał co nas łączy z Gdańskiem. Jakoś podobnych komplementów w kierunku Bydgoszczy nie było co moim skromnym zdaniem jest przedbiegiem do podziału województwa. Zaleski chce z Bydgoszczą ale widząc opór szuka alternatywy. Można się z nim w wielu aspektach nie zgadzać ale jedno trzeba mu przyznać. Nie skupia się na jednym projekcie stale torpedowanym przez bydgoskich polityków mając w rękawie asa w postaci rozmów z Pomorzanami. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 21:10 OK. Czyli dobrze mówiłem, że nic odnośnie sytuacji się nie zmieni. Zupełnie nic. Tearz też władza o nas nie dba. Wam się zmieni diametralnie. Nie mówiąc już i kuluset ludziach którzy stracą posadkę w UM. Tak więc raczej nie mamy nic do stracenia,. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 21:34 naubyd napisał: > Nie mówiąc już i kuluset ludziach którzy stracą posadkę w UM. Wiesz...... to samo dotyczy Urzędu Wojewódzkiego który w takim układzie zostałby również zlikwidowany. W takim układzie raczej wszyscy stracą. Problem w tym, że my o tym wiemy i się z tym liczymy, a Wy uważacie, że 8 pozycja na liście największych miast Was przed czymś uchroni. Płonne Wasze nadzieje. Jeśli dojdzie do rozpadu województwa Was tak samo "zmiecie" jak i Nas. Tego nie dostrzegacie. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 21:17 W październiku Zaleski chyba się troszkę zapędził i przy okazji uruchomienia od > cinka A1 nieopatrznie (a może celowo) wskazywał co nas łączy z Gdańskiem. > masz racje...tam juz przebieraja nozkami zeby lotnisko w gdansku nazwac gdansk-torun, a marszalek juz sie pakuje zeby przeprowadzic sie do torunia...a zapomnialem o wielkiej kasie ktora splynie do torunia na przetworstwo rybne oraz ratowanie stoczni i rozwoj turystyki morskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 21:39 arafat11 napisał: > masz racje...tam juz przebieraja nozkami zeby lotnisko w gdansku nazwac gdansk- > torun, a marszalek juz sie pakuje zeby przeprowadzic sie do torunia...a zapomni > alem o wielkiej kasie ktora splynie do torunia na przetworstwo rybne oraz ratow > anie stoczni i rozwoj turystyki morskiej... Widzisz jaki "zacofany" w temacie funduszy jesteś. Z funduszu rybołówstwa i przetwórstwa już są u nas inwestowane dotacje (tylko jedna z firm bodajże 8mln zł dostała). Co do przebierania nóżkami itp. W odróżnieniu od Was znamy swoje miejsce w szyku z ta różnicą, że z Wami trzeba ostro walczyć abyście wszystkiego nie zagrabili, a z Gdańskiem zapewne wystarczą drobne ustalenia. Gdańsk, a w zasadzie całe 3city ma świadomość tego, że Toruń im nie zagraża, a nawet może dbać o ich interesy na południowych krańcach ewentualnego województwa. Subtelna ale istotna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
minister_1 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 23:57 Młody forumowiczu mylisz się pisząc o Gdańsku, i to bardzo. Myślę, że żadnych ustaleń by nie było. Do tego pamiętaj, że twoje miasto byłoby za Gdynią, w kolejce do czegokolwiek, szybciutko poznalibyście swoje miejsce w szeregu. Toruń nie mógłby już używać argumentów jakich używa w dyskusji o planowanej metropolii czy ogólnie np. najładniejsza starówka, najlepszy uniwersytet, rozpoznawalność... Tu będzie zawsze przyćmiony Trójmiastem. Warto chwilę pomyśleć zanim się coś napisze. Widziałeś kiedykolwiek jak polskie miasto reprezentuje interes drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 08:04 minister_1 napisał: > Młody forumowiczu Dzięki. Niestety już coraz mniej osób się do mnie tak zwraca. > Tu będzie zawsze przyćmiony Trójmiastem. Warto chwilę pomyśleć zanim się coś napisze. > Widziałeś kiedykolwiek jak polskie miasto reprezentuje interes drugiego? Cały szkopuł w tym, że Toruń i Gdańsk są od siebie oddalone o 170-180km (z czego 150km to A1 pozwalająca pokonać ten dystans w około godzinę). Jest to odległość zapewniająca brak zażartej konkurencji ale zarazem umożliwiająca współpracę. Jakby nie patrzeć w Gdańsku mieszczą się centrale kilku poważnych firm, a w Toruniu funkcjonują ich siedziby i jakoś ten schemat funkcjonuje. A więc mamy pewne doświadczenia. Przejazd z Torunia na Lotnisko do Bydgoszczy trwa około 50 minut. Z Torunia na lotnisko do Gdańska około 75-80 minut (celowo wybrałem lotniska bo są to dobre punkty orientacyjne, a z nich blisko do centrum). Czy to aż taka różnica aby nie można współpracować z Gdańskiem przy braku dobrej woli Bydgoszczy (o którą tak skrupulatnie zabiega Zaleski)? Zdecydowanie lepiej byłoby się dogadać ale skoro nie ma politycznej woli to cóż. Ja na to nic nie poradzę i pewnie setki Torunian również. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 14:06 Cały szkopuł w tym, że Toruń i Gdańsk są od siebie oddalone o 170-180km (z czeg > o 150km to A1 pozwalająca pokonać ten dystans w około godzinę). > Jest to odległość zapewniająca brak zażartej konkurencji ale zarazem umożliwiaj > ąca współpracę. > Jakby nie patrzeć w Gdańsku mieszczą się centrale kilku poważnych firm, a w Tor > uniu funkcjonują ich siedziby i jakoś ten schemat funkcjonuje. ale to argument na co? w warszawie tez sa siedziby firm a maja oddzialy w toruniu, i pomimo braku autostrady i odleglowsi wiekszej a jkos to funkcjonuje... A więc mamy pewne doświadczenia. takie doswiadczenie( z oddzialem firmy) to ma prwie kazda miescina w polsce... Przejazd z Torunia na Lotnisko do Bydgoszczy trwa około 50 minut. Z Torunia na > lotnisko do Gdańska około 75-80 minut (celowo wybrałem lotniska bo są to dobre > punkty orientacyjne, a z nich blisko do centrum). Czy to aż taka różnica aby nie można współpracować z Gdańskiem przy braku dobre > j woli Bydgoszczy (o którą tak skrupulatnie zabiega Zaleski)? > > Zdecydowanie lepiej byłoby się dogadać ale skoro nie ma politycznej woli to cóż > . to znaczy jak widzis zta wspolprace? po prostu bedziecie jednym z wielu ludzi ktorzy z niego lataja...moze liczysz,z egdansk bedzie reklamowal torun na swoim lotnisku? prosze opisz ta wspolprace... a co do wspolpracy z zaleskkim: nazywasz wspolpraca, uwalenie apelacji, zeby nie byla w bydgoszczy? a moze wspolpraca nazywasz spalrnie, na koszt bydgoszczy? czy moze bit city? gdzie torun dostal wiecej kasy? ja dziekuje za taka wspolprace, bo korzysci bydgoszczy dla nie widze... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 01:11 Widzisz jaki "zacofany" w temacie funduszy jesteś. > Z funduszu rybołówstwa i przetwórstwa już są u nas inwestowane dotacje (tylko j > edna z firm bodajże 8mln zł dostała). widze, ze sarkazmu nie dostrzegasz...zreszta i tak te ewentualne doplaty do rybolostwa sa symboliczne na nasz region w porownaniu z nadmorskimi wojewodztwami... W odróżnieniu od Was znamy swoje miejsce w szyku z ta różnicą, że z Wami trzeba > ostro walczyć abyście wszystkiego nie zagrabili, a z Gdańskiem zapewne wystarc > zą drobne ustalenia. drobne ustalenia powioadasz? i myslisz,ze gdansk bedzie wam dalej dwal 3 razy wiecej na mieszkanca niz sobie? myslisz,ze marszalek pomorskiego bedzie sie zajmowal tunelami pod rapaka? albo budowa jakies biezni w hali? zejdz na ziemie...bedziecie gdzies na 4-5 miejscu w wojewoidztwie( na pewno sopot bedzie lepiej traktowany) i pewnei elblag...wiec jakies ochlapy moze dostaniecie...w zadnej metropolii nie bedziecie...i nikogo nie wzrusza wasze lamenty o starowce i potedze w XV wieku...wrecz przeciwnie... Gdańsk, a w zasadzie całe 3city ma świadomość tego, że Toruń im nie zagraża, a > nawet może dbać o ich interesy na południowych krańcach ewentualnego województw > a. > > Subtelna ale istotna różnica. no nie zagraz...ale tez nie bedzie mial zadnego wiekszego znaczenia, wiec gdzie pojda pieniazki? do trojmiasta czy do torunia? jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 08:31 arafat11 napisał: > no nie zagraz...ale tez nie bedzie mial zadnego wiekszego znaczenia, wiec gdzie > pojda pieniazki? do trojmiasta czy do torunia? jak myslisz? Moim zdaniem nie ma zagrożenia, że 3city zamiotłoby wszystko do siebie tym bardziej, że budżet województwa zostałby dość znacząco wzmocniony środkami pochodzącymi z finansowania zlikwidowanego kujawsko-pomorskiego, a co za tym idzie można by inwestować w region środkami powstałymi z powiększonego budżetu nie zabierając ani złotówki z dotychczasowych środków własnych. Są to czysto teoretyczne spekulacje nie mniej możliwe do realizacji. Wszystko to kwestia odpowiedniego porozumienia. Za Gdańskiem przemawia jeden ale chyba najważniejszy argument. Brak idiotycznych sporów o cokolwiek. Centralne położenie Torunia doceniły osoby bezstronne w naszych sporach. Otóż Irlandczycy po losowaniu grup E2012 Toruń wybrali sobie na bazę wypadową zarówno do Gdańska jak i Poznania. Nie interesowały ich nasze waśnie, kłótnie ilość mieszkańców, powierzchnia itp. Z logistycznego punktu widzenia jesteśmy dla nich najlepszą lokalizacją. I tak można by dalej i dalej i dalej. Problem w tym, że chętnie uczestniczyłbym w rozwoju regionu, a więc szybkiej budowie S10 w celu skomunikowania Was z A1, modernizacją PKP i innych inwestycjach przewidzianych dla metropolii. My (Torunianie) byśmy chcieli ale Wasi polityce nie widzą takiej potrzeby więc są przeciw. Jeśli już uda Wam się stworzyć (choć jestem pewien, że Wam na to nie pozwolą) MB to jaki interes będzie miał Toruń w inwestowaniu w Waszym kierunku? Żaden. Będziemy szukać silnych i poważnych partnerów takich jak Gdańsk czy Poznań pozostawiając Was samym sobie do spółki z Łabiszynem, Nakłem, Osielskiem i innymi gminami, które niekoniecznie będą chciały się z Wami wiązać. Zwróć uwagę, że w takim rozwiązaniu może się okazać, że Inowrocław, Strzelno, Mogilno mogą się delikatnie odwrócić na zachód ku fachowo zarządzanej Wielkopolsce. W końcu z Inowrocławia do Poznania to tylko 100km. Wariantów jest wiele ale tylko jeden scenariusz jest dla Was pomyślny. Utworzenie metropolii z Toruniem i Inowrocławiem przy współpracy Włocławka i Grudziądza. Jesteście za słabi aby samemu tworzyć metropolię ale Wasze nadęte ego (mowa o politykach) nie pozwala tego zauważyć. A może przydałoby się zamówić analizy skutków gospodarczych dla wybranych wariantów? Może to by co niektórym otworzyło oczy? Wiem, wiem. Znowu napiszecie, że piszę głupoty i wskażecie swoje argumenty o większości (populacja i powierzchnia) których tak skrupulatnie się trzymacie bo nic innego Wam nie pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 13:54 Moim zdaniem nie ma zagrożenia, że 3city zamiotłoby wszystko do siebie tym bard > ziej, że budżet województwa zostałby dość znacząco wzmocniony środkami pochodzą > cymi z finansowania zlikwidowanego kujawsko-pomorskiego, a co za tym idzie możn > a by inwestować w region środkami powstałymi z powiększonego budżetu nie zabier > ając ani złotówki z dotychczasowych środków własnych. > a dlaczego myslisz,ze nie chcieliby wiecej? Są to czysto teoretyczne spekulacje nie mniej możliwe do realizacji. > > Wszystko to kwestia odpowiedniego porozumienia. > > Za Gdańskiem przemawia jeden ale chyba najważniejszy argument. > > Brak idiotycznych sporów o cokolwiek. no i co z tego? myslisz,z eto skoloni gdansk do dawania ekstra kasy na torun? nie bedziecie przeciez w metropolii wiec guzik dostaniecie...a juz na pewno nie 3 razy wiecej na osobe jak teraz...i jak pisalem nikogo nie bedzie interesowal umk( bo sa uczelnie w gdansku) czy wasza starowka...nikt nie wzruszy sie wasza hala czy mostem... Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 15:43 arafat11 napisał: > nikt nie wzruszy sie wasza hala czy mostem... I znów wykazujesz się nieznajomością tematu. Już dawno temu władze Pomorza były zainteresowane usprawnieniem tranzytu przez Toruń, a wiązało się to ściśle z rozbudową ich terminala kontenerowego. Znali wartość budowanej A1 ale przewidywali również, że znacząca część ruchu pozostanie na starej DK1 i właśnie jej częścią stanie się nowa przeprawa w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 00:56 I znów wykazujesz się nieznajomością tematu. > > Już dawno temu władze Pomorza były zainteresowane usprawnieniem tranzytu przez > Toruń, a wiązało się to ściśle z rozbudową ich terminala kontenerowego. > > Znali wartość budowanej A1 ale przewidywali również, że znacząca część ruchu po > zostanie na starej DK1 i właśnie jej częścią stanie się nowa przeprawa w Toruni widzisz to jest takie samo zainteresowanie jakie przejawia bydgoszcz odcinkiem s5 z wroclawia do poznnia...jest to korzystne dla nas bo dzieki temu s5 bedzsie dluzsza i dalej sie nia dojedzie...tylko, ze to nie oznacza, ze bydgoszcz( czy nasz region) da na ta droge kase... podobnie bedzie gdybyscie byli w pomorskiem...skonczyloby sie na apelu do ministra i poklepaniu po plecach...a marszalek pomorski lobbowal by z akolejna przeprawa w gdanku...zdajesz sobie chyba z tego sprawe? rozumie, ze z reszta sie zgadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 13:55 Centralne położenie Torunia doceniły osoby bezstronne w naszych sporach. > Otóż Irlandczycy po losowaniu grup E2012 Toruń wybrali sobie na bazę wypadową z > arówno do Gdańska jak i Poznania. > Nie interesowały ich nasze waśnie, kłótnie ilość mieszkańców, powierzchnia itp. > Z logistycznego punktu widzenia jesteśmy dla nich najlepszą lokalizacją. nie rozsmieszaj mnie...to jest argument? na co? do bydgoszczy tez przylatuja...wiec wybitnie slaby argument... Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 15:04 arafat11 napisał: > nie rozsmieszaj mnie...to jest argument? na co? > do bydgoszczy tez przylatuja...wiec wybitnie slaby argument... Do Was przylatują ba to najbliższe lotnisko z połączeniem do Dublina ale dlaczego nie chcą u Was bazy założyć to już nie napiszesz. Na to pytanie sobie odpowiedz, a nie oceniaj faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 01:01 Do Was przylatują ba to najbliższe lotnisko z połączeniem do Dublina ale dlacze > go nie chcą u Was bazy założyć to już nie napiszesz. po pierwsze jaka baze? to ze jaks czesc indywidualnych kibicow stwierdzila,z ew toruniu bedzie ich baza o niczym nie swiadczy...dla innych baza bedzie w bydgoszczy... wiuec najpierw dowiedz sie faktow a potem ich uzywaj jako argumentow: tu masz zrodla: bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,11053405,Bydgoszcz_pelna_Irlandczykow__Jada_do_nas_na_Euro.html torun.gazeta.pl/torun/1,48723,11045848,Euro_2012__Irlandczycy_w_Toruniu__czyli_nadciaga_zielona.html no i dalej nie wim za czym ten argument? w jakis sposob podnosi was prestiz? jestescie bardziej metropolitalni bo jeden koles pisze o was w irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 08:48 arafat11 napisał: > po pierwsze jaka baze? A jak logistycznie nazwać takie przedsięwzięcie gdzie wynajmuje się wszelkie dostępne miejsca hotelowe, sprowadza autokary mające wozić po kraju, rozmawia ze sklepami o specyficznym asortymencie? > w jakis sposob podnosi was prestiz? Na pewno o Toruniu zrobiło się głośniej na zielonej wyspie. > jestescie bardziej metropolitalni bo jeden koles pisze o was w irlandii? Nie. To pokazuje, że wielkość i liczebność nie mają znaczenia. Wybiera się najdogodniejszą lokalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 09:55 > Nie. > To pokazuje, że wielkość i liczebność nie mają znaczenia. Wybiera się najdogodn > iejszą lokalizację. Po części prawda. Dlatego że od 3 miesięcy w Bydgoszczy nie ma już miejsc w hotel w terminie w którym bezie Euro2012. Z tego co wiem w Toruniu hotele mają jeszcze dużo wolnych miejsc. Jak widzisz kibice zawsze wybierają dla siebie dogodną lokalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 10:06 borba_1 napisał: > Z tego co wiem w Toruniu hotele mają jeszcze dużo wolnych miejsc. To spróbuj coś zarezerwować w terminie Euro. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 12:41 Pierwszy z brzegu. www.petitefleur.pl/ Od 9 czerwca wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 14:51 tylko ty caly czas nie rozumiesz,ze taka sama baze jak w toruniu maja tez w bydgoszczy...czyli gdzie ten wasz plus? naucz sie czytac gazety ze zrozuminieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 14:01 Problem w tym, że chętnie uczestniczyłbym w rozwoju regionu, a więc szybkiej bu > dowie S10 w celu skomunikowania Was z A1, modernizacją PKP i innych inwestycjac > h przewidzianych dla metropolii. > > My (Torunianie) byśmy chcieli ale Wasi polityce nie widzą takiej potrzeby więc > są przeciw. nie rozumiesz, ze s10 niewiele daje bydgoszczy? my potrzebujemy s5... o jakich to inwestycjach kolejowych piszesz, ktorych nasi politycy nie chca? poza tym wciaz unikasz odpowiedzi na to: czy nazywasz dobra wspolpraca to co jest teraz? czyli, ze na bit city, czyli metropolitalny projekt torun dostaje 320 milionow a bydgoszcz 430? czekam na odp Jeśli już uda Wam się stworzyć (choć jestem pewien, że Wam na to nie pozwolą) M > B to jaki interes będzie miał Toruń w inwestowaniu w Waszym kierunku? > > Żaden. nie rozumiem o co Ci chodzi? a jaki interes ma miec bydgoszcz w pompowaniu calej kasy w kierunku torunia, gdzie sa lasy skoro jej satelity sa gdzie indziej? > > Będziemy szukać silnych i poważnych partnerów takich jak Gdańsk czy Poznań pozo > stawiając Was samym sobie do spółki z Łabiszynem, Nakłem, Osielskiem i innymi g > minami, które niekoniecznie będą chciały się z Wami wiązać. za to poznan i gdansk beda szukac z wami powiazan...peweni jeszcze berlin i moskwa...zejdz na ziemie...no i jakie to beda powiazanie miedzy miastami odleglymi o 150-200 kilometrow? > > Zwróć uwagę, że w takim rozwiązaniu może się okazać, że Inowrocław, Strzelno, M > ogilno mogą się delikatnie odwrócić na zachód ku fachowo zarządzanej Wielkopols > ce. i myslisz, ze na tym zyskaja? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 02.04.12, 15:36 arafat11 napisał: > nie rozumiesz, ze s10 niewiele daje bydgoszczy? my potrzebujemy s5... No fakt. Nie potrzeba Wam połączenia z A1 Północ - Południe. > czyli, ze na bit city, czyli metropolitalny projekt torun dostaje 320 > milionow a bydgoszcz 430? > czekam na odp Rozumiem, że dokładnie co do złotówki w przeliczeniu na mieszkańca mierzysz potrzeby. Potrzeba czy tez nie ale kasa ma być. Ktoś to podzielił i jakoś uzasadnił. Nie znam uzasadnienia więc nie wypowiadam się dlaczego stało się tak, a nie inaczej. > nie rozumiem o co Ci chodzi? a jaki interes ma miec bydgoszcz w pompowaniu cale > j kasy w kierunku torunia, gdzie sa lasy skoro jej satelity sa gdzie indziej? Przeszkadzał ci Zaleski, przeszkadzali Torunianie, przeszkadzał podział środków teraz przeszkadza Ci las (choć biegnie tylko lewobrzeżem Wisły) ale nie przeszkadzają Ci źle przygotowane przez Was wnioski nie przechodzące przez weryfikację. Jako swojego satelitę wskazujecie Złą Wieś Wielką która leży niemalże dokładnie w połowie drogi, a wielu z jej mieszkańców jest ściśle powiązanych zarówno z Bydgoszczą jak i z Toruniem Do kogo Ty masz żale? > za to poznan i gdansk beda szukac z wami powiazan...peweni jeszcze berlin i mos > kwa...zejdz na ziemie...no i jakie to beda powiazanie miedzy miastami odleglymi > o 150-200 kilometrow? Widać, że obracasz się w swoim grajdole nie szukając możliwości rozwoju. Wszystko przeliczasz na złotówki na mieszkańca. Nic dziwnego, że przy takim myśleniu są spory i kłótnie. Już współczuje waszym "satelitom" bo przy ich wielkościach i populacji przy tak stawianych tezach mogą co najwyżej liczyć na "ochłapy ze stołu pańskiego" W tym kontekście na ich miejscu 50 razy bym się zastanowił czy wchodzić do MB zanim ten jeden podpis bym złożył. > i myslisz, ze na tym zyskaja? Mając powyższą moją wypowiedź (w kontekście twojej) nie wykluczałbym tego. Na koniec w temacie ale z innej perspektywy napiszę Ci, że kilkudziesięciu mieszkańców Bydgoszczy, Inowrocławia, Torunia, Grudziądza, Koronowa i innych miejscowości i wiosek stworzyło grupę w której nieźle się bawimy. W Bydgoszczy w Toruniu w Inowrocławiu w Grudziądzu czy w Koronowie nad jeziorami i w lokalach urządzamy sobie spotkania, grille, a nawet pokazy rycerskie tworząc świetne imprezy towarzysko - sportowo - rakraacyjno - rodzinne. Pewnie Cię to zaboli ale bawimy się świetnie, nabijamy się ze wszystkich i nikt do nikogo nie ma o nic pretensji. Integrujemy się w ramach regionu. Finansujemy wszystko z własnych środków (choć pewnie czas pomyśleć o sponsorach) i jesteśmy żywym dowodem na to, że spory są ale tylko wśród polityków i osób na które mają oni wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 01:10 No fakt. Nie potrzeba Wam połączenia z A1 Północ - Południe. czy ja powiedzialem, ze nei potrzebujemy? tylko wazniejsza jest s5...no i chyba nie myslisz,z ebedziemy jezdzic na polnoc przez torun...do tego bedzie sluzyla s5... Rozumiem, że dokładnie co do złotówki w przeliczeniu na mieszkańca mierzysz pot > rzeby. > Potrzeba czy tez nie ale kasa ma być. > Ktoś to podzielił i jakoś uzasadnił. Nie znam uzasadnienia więc nie wypowiadam > się dlaczego stało się tak, a nie inaczej. a nie wydaje Ci sie,ze wieksze maisto ma wieksze potrzeby? to podam przyklad: za lwia czesc torunskiej kasy beda kupione nowe tramwaje...czy uwazasz,z ebydgoszcz majaca znacznei wiecej torowisk nie potrzebuje nowych tramwajow? sam wiec widzisz jak ta wspolpraca wyglada...zwlaszcza,ze to nie pierwszy taki przypadek... Jako swojego satelitę wskazujecie Złą Wieś Wielką która leży niemalże dokładnie > w połowie drogi, a wielu z jej mieszkańców jest ściśle powiązanych zarówno z B > ydgoszczą jak i z Toruniem wymieniles jedna wioske...a satelitami bydgoszczy sa jeszcze: osielsko, kcynia, labiszyn, naklo, brzoza itp...gdzie mieszka kilkanscie razy wiecje ludzi niz w zlej wsi wielkiej...ale cala kasa ma isc tylko w tamta strone..czy to ma sens? Do kogo Ty masz żale? do marszalka i do idiotycznego projektu metropolii, ktora nie uwzglednia naturalnych satelit i powiazan maista tylko laduje cala pare i kase w strone, gdzie tych satelit jak na lekarstwo...czyli idiotyzm do kwadratu... Widać, że obracasz się w swoim grajdole nie szukając możliwości rozwoju. > Wszystko przeliczasz na złotówki na mieszkańca. > Nic dziwnego, że przy takim myśleniu są spory i kłótnie. > > Już współczuje waszym "satelitom" bo przy ich wielkościach i populacji przy tak > stawianych tezach mogą co najwyżej liczyć na "ochłapy ze stołu pańskiego" tylko oczywiscie nie odpowiesz jak ta wspolpraca ma wyglada...bo dobrze wiesz,ze nie ma sensu...i poznan i gdansk maja gdzies takie male maisto oddalone o prawie 200 kilometrow...w czym maja z wami wspolpracowac? Integrujemy się w ramach regionu. Finansujemy wszystko z własnych środków (choć > pewnie czas pomyśleć o sponsorach) i jesteśmy żywym dowodem na to, że spory są > ale tylko wśród polityków i osób na które mają oni wpływ. fajnie, szkoda tylko,z e marszalek za regionalne pieniadze inwestuje glownie w toruniu..3 razy wiecej kasy na mieszkanca o czyms swiadczy...zgadza sie? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 09:03 arafat11 napisał: > a nie wydaje Ci sie,ze wieksze maisto ma wieksze potrzeby? to podam przyklad: z > a lwia czesc torunskiej kasy beda kupione nowe tramwaje...czy uwazasz,z ebydgo > szcz majaca znacznei wiecej torowisk nie potrzebuje nowych tramwajow? A może Wasze są w lepszym stanie, są nowsze? Akurat z tramwajami kiepski przykład podałeś bo macie nowocześniejszy tabor. > wymieniles jedna wioske...a satelitami bydgoszczy sa jeszcze: osielsko, kcynia, > labiszyn, naklo, brzoza itp...gdzie mieszka kilkanscie razy wiecje ludzi niz w > zlej wsi wielkiej...ale cala kasa ma isc tylko w tamta strone..czy to ma sens? Wymieniłem tą jedną wioskę bo często była przykładem w poprzednich rozmowach, że tylko ona z tego kierunku nadaje się do metropolii. Metropolii Bydgoskiej dokładniej rzecz ujmując. > tylko oczywiscie nie odpowiesz jak ta wspolpraca ma wyglada...bo dobrze wiesz,z > e nie ma sensu...i poznan i gdansk maja gdzies takie male maisto oddalone o pra > wie 200 kilometrow...w czym maja z wami wspolpracowac? Wiesz. Mam wrażenie, że waszym zdaniem jesteśmy na Was skazani. Otóż nie. Dobrze by było razem ale skoro nie chcecie to pewnie z czasem "coś" pęknie i się pożegnamy. Czy na tym stracimy? Nie wiem. Czy Wy na tym stracicie? Oj zdecydowanie tak. Jak już pisałem. Skoro Wasi politycy są tak pewni swego to może jednak niech zamówią analizy skutków ekonomicznych i gospodarczych dla 3 wariantów. 1. Metropolia Bydgosko-Toruńska (czy jak by to zwał) 2. Metropolia Bydgoska 3. W związku z pkt 2 rozłam i likwidacja województwa ze zmianą granic administracyjnych i przyłączeniem Torunia i okolic do Pomorskiego, a Bydgoszczy do Wielkopolskiego. Niestety nikt się nie pokusi o to bo analizy byłyby miażdżące dla polityków i wskazałyby ich populizm. Nieuzasadnione ekonomicznie działania mające na celu destabilizację regionu. > fajnie, szkoda tylko,z e marszalek za regionalne pieniadze inwestuje glownie w > toruniu..3 razy wiecej kasy na mieszkanca o czyms swiadczy...zgadza sie? To naprawdę jest nudne. Czy ty używasz ctr+c i ctr+v? Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 03.04.12, 14:57 A może Wasze są w lepszym stanie, są nowsze? > Akurat z tramwajami kiepski przykład podałeś bo macie nowocześniejszy tabor. to, ze mamy w troche lepszym stanie nie znaczy, z enei potrzbeujemy niskopodlogowych tramwajow...zreszta gadanie o lepszym stanie w przypadku tarmwajow o sredniej wieku ponad 20 lat zakrawa na kpine...wiec bydgoszcz tak samo potrzbeuje tramwajow jak i torun, ale jak zawsze pieniazki sa tylko na torun... > Wymieniłem tą jedną wioskę bo często była przykładem w poprzednich rozmowach, ż > e tylko ona z tego kierunku nadaje się do metropolii. Metropolii Bydgoskiej dok > ładniej rzecz ujmując. no to teraz dobzre wiesz, jakie sa naturalne powiazania i wiezi a jakie sie probuje sztucznie wykreowac.... Wiesz. Mam wrażenie, że waszym zdaniem jesteśmy na Was skazani. > Otóż nie. > Dobrze by było razem ale skoro nie chcecie to pewnie z czasem "coś" pęknie i si > ę pożegnamy. konsekwentnie nie potrafisz wymienic tych obszarow wspolpracy z gdanskiem cyz poznnaiem...czyli znow brak argumentow? Jak już pisałem. > Skoro Wasi politycy są tak pewni swego to może jednak niech zamówią analizy sku > tków ekonomicznych i gospodarczych dla 3 wariantów. > 1. Metropolia Bydgosko-Toruńska (czy jak by to zwał) > 2. Metropolia Bydgoska > 3. W związku z pkt 2 rozłam i likwidacja województwa ze zmianą granic administr > acyjnych i przyłączeniem Torunia i okolic do Pomorskiego, a Bydgoszczy do Wielk > opolskiego. a dlaczego zakaldasz rozpad wojewodztwa? w podkarpackim nie bedzie metropolii i co wojewodztwo sie rozpadnie? zreszta nawet gdyby powstala metropolia bydgoska to najbardziej przeciw rozpadowi regionu krzyczalby torun, bo wie dobrze, z ew gdansku dostanie ochlapy a nie 3 razy wiecej na mieszkanca jak w kuj pomie...zgadza sie? To naprawdę jest nudne. > Czy ty używasz ctr+c i ctr+v? nudne ale prawdziwe...szkoda,z e wciaz nie potrafisz sie do tego odniesc...fakty bola? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 10:32 Tak tak kpijcie tak dalej. Lepiej się zastanówcie co będzie gdy metro naszego nie będzie. Odcięci od funduszy zgnijecie we własnych długach. U nas się nic nie zmieni. Nic nie dostajemy teraz toi óxniej żal nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chriss44 Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 10:49 co ty bredzisz chłopie na zadłużenie nikt nie da pieniędzy. A poza tym jesteś już nudny weż sobie dłuższy odpoczynek od tego forum bo naprawde jak czytam twoje posty to juz wymiotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 12:27 a może coś na temat? Np. na temat kpiarstwa i kształtowania toruńskiej opinii publicznej w taki sposób by uważała się za nadludzi w stosunku do bydgoszczan? Bo przecież o to w moich postach chodzi. Nie jarzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: odpowiesz? 01.04.12, 21:44 naubyd napisał: > ? Bez urazy ale ty chyba chory jesteś? Masz jakieś urojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: odpowiesz? 01.04.12, 21:56 No tak. Nie widzisz w artykule ani kpiarstwa ani nabijania się ani podtekstów typu "oszołomy, idioci itp"?Nie widzisz tego, ze czytają to torunianie i cioeszą się, ze mają takie inteligenckie obywatelstwo w przeciwieństwie do fochowatych i głupich bydgoszczan? Nie zauważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: odpowiesz? 01.04.12, 22:03 naubyd napisał: > No tak. Nie widzisz w artykule ani kpiarstwa ani nabijania się ani podtekstów t > ypu "oszołomy, idioci itp"?Nie widzisz tego, ze czytają to torunianie i cioeszą > się, ze mają takie inteligenckie obywatelstwo w przeciwieństwie do fochowatych > i głupich bydgoszczan? Nie zauważasz? Ktoś coś nabazgrał, a Ty wszystkich do jednego worka wrzucasz szukając ukrytych podtekstów. To jest chore. To tak jakby na bazie twoich wypowiedzi zaszufladkować te 356tyś Bydgoszczan. Akurat tak się składa, że mam wielu znajomych wśród Bydgoszczan i tak jak Ty nikt nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: odpowiesz? 02.04.12, 06:40 ależ ja nie piszę o forum a o oficjalnie opublikowanym w GW artykule. Prasa jak by nie było, kształtuje opinię społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: odpowiesz? 02.04.12, 07:52 naubyd napisał: > ależ ja nie piszę o forum a o oficjalnie opublikowanym w GW artykule. Prasa jak > by nie było, kształtuje opinię społeczną. To wyrażaj się precyzyjnie. Nie widzisz tego, ze czytają to torunianie i cioeszą się, ze mają takie inteligenckie obywatelstwo w przeciwieństwie do fochowatych i głupich bydgoszczan? Wszystkich wrzuciłeś do jednego worka nie wiedząc czy tak jest w rzeczywistości. Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Z czego to wynika? Nie mam pojęcia. Sam powinieneś wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: odpowiesz? 02.04.12, 22:31 a ie mam racji? Czytaja to trunianie i cieszą się . Oczywiście Ci którzy to łykną. A jak miałem napisać? To jest forum i chyba kazdy kto czyta może się domyślać, że nie chodzi o 200 tysięcy torunian prawda? Nadal uważam, ze artykuł ani dowcipny ani fachowy ani nawet poprawnie napisany. Zwyczajenie jątrzący i naśmiewający się z Bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: odpowiesz? 02.04.12, 22:42 naubyd napisał: > To jest forum i chyba kazdy kto czyta może się domyślać, że nie chodzi o 200 tysięcy > torunian prawda? Nie. Albo piszesz konkrety albo bawisz się w polityka i wypowiadasz się półsłówkami pozwalając czytającym na dowolną interpretację czytanego tekstu. Przy takim podejściu domyślać się można różnych interpretacji od spokojnego komentarza począwszy, a na agresywnej kpinie skończywszy. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: odpowiesz? 17.04.12, 02:10 Nie. > Albo piszesz konkrety albo bawisz się w polityka i wypowiadasz się półsłówkami > pozwalając czytającym na dowolną interpretację czytanego tekstu. hmmm przeczytaj co ty napisales na temat bazy irlandczykow w toruniu czy o tym, ze najgorsze tramwaje w regionie ma grudziadz i z tego powodu kase na nowe nie powinna dosatc bydgoszcz tylko torun...to sa dopiero bzdury i brak konkretow... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiekzbydgoszczy Re: Tydzień Hołuba: Metropolia Bydgosko-Bydgoska 01.04.12, 15:55 chriss44 napisał: > co ty bredzisz chłopie na zadłużenie nikt nie da pieniędzy. A poza tym jesteś j > uż nudny weż sobie dłuższy odpoczynek od tego forum bo naprawde jak czytam twoj > e posty to juz wymiotuje. chriss, daj sobie luzik,z tym towarzyszem nie da rady porozmawiać , On jest niereformowalny. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_nasz Metropolia Bydgosko-Bydgoska 07.04.12, 23:54 Dołączy do; "Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, Szeroko nad błękitną Brdą rozciągnionych; Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała" Odpowiedz Link Zgłoś