Dodaj do ulubionych

Kto lubi Toruń?

IP: 213.77.40.* 08.07.04, 18:29
osobiscie uwazam ze torun TO PRZEROŚNIĘTA WIOCHA.Zobaczcie tylko do
piatkowej "Gazety Wyborczej" na strone z noworodkami.Wszystkie maja ten sam
GŁUPI wyraz twarzy.Niedawno byłem w Toruniu oto wrażenia:dziurawe
drogi,kierowcy nie umieją jeżdzić, stare autobusy (tramwaje
też ),ogółem:wBydgoszczy wszystko jest lepsze.
Obserwuj wątek
    • genuine44 Re: Kto lubi Toruń? 08.07.04, 18:36
      > osobiscie uwazam ze torun TO PRZEROŚNIĘTA WIOCHA.Zobaczcie tylko do
      > piatkowej "Gazety Wyborczej" na strone z noworodkami.Wszystkie maja ten sam
      > GŁUPI wyraz twarzy.Niedawno byłem w Toruniu oto wrażenia:dziurawe
      > drogi,kierowcy nie umieją jeżdzić, stare autobusy (tramwaje
      > też ),ogółem:wBydgoszczy wszystko jest lepsze.

Ach, zeby jeszcze Ciebie wyeksmitowac z Bydgoszczy to byloby jeszcze lepiej.
      • Gość: the beściak(Byd) Re: Kto lubi Toruń? IP: 213.77.40.* 08.07.04, 19:21
        I w tym tkwi problem. Ja mieszkam od 6 lat w Toruniu i wyrobiłem sobie o nim
        takie zdanie (a ta wycieczka to była po Toruniu a nie do Torunia)
        • genuine44 Re: Kto lubi Toruń? 08.07.04, 19:27
          > I w tym tkwi problem. Ja mieszkam od 6 lat w Toruniu i wyrobiłem sobie o nim
          > takie zdanie (a ta wycieczka to była po Toruniu a nie do Torunia)

Uff, czyli jednak torunczyk. :)
          • Gość: the beściak(Byd) Re: Kto lubi Toruń? IP: 213.77.40.* 08.07.04, 19:42
            Nie ztorunia żartowałem!
            • genuine44 Re: Kto lubi Toruń? 08.07.04, 20:00
              Szkoda. Nowa Wies?
              • Gość: the beściak(Byd) Re: Kto lubi Toruń? IP: 213.77.40.* 09.07.04, 20:20
                z Bydzi
        • Gość: lili Re: Kto lubi Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 02:05
          Kto lubi Toruń? Już chyba tylko Kopernik, ale jemu już się zmarło, niestety....
      • Gość: the beściak(Byd) Re: Kto lubi Toruń? IP: 213.77.40.* 08.07.04, 19:28
        skąd ty jesteś Genia44 z torunia czy bydgoszczy?
      • Gość: znowu Re: Kto lubi Toruń? IP: *.byd.elnet.pl 07.08.04, 01:13
        i znowu jestem zmuszona się z Tobą zgodzić. Ja wprawdzie lubię Toruń (nie
        zawsze jego mieszkańców), ale jak ze strażą graniczną parę m-cy temu, tak
        teraz znowu się zgadzam. Pamiętasz?
    • Gość: edi rozumowanie bydgoskie IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 19:28
      > w piatkowej Wyborczej na strone z noworodkami Wszystkie maja ten sam
      > GŁUPI wyraz twarzy

ja myślę, ze w Bydgosdzczy nawet dzieci są ładniejsze.
      I większe.
      I z tego powodu Bydgoszczy należy sie uniwerek.

I koniecznie pomnik Kopernika a na niego sikające żabki.
      Albo sikająca Łuczniczka.
      • Gość: the beściak(Byd) Re: rozumowanie bydgoskie IP: 213.77.40.* 08.07.04, 19:30
        z tą łuczniczką i z opernikiem przessadziłeś
      • Gość: bydgoszczanin Re: rozumowanie bydgoskie IP: 212.122.214.* 09.07.04, 00:43
        wyluzuj się troche dystansu nie zaszkodzi - patrz na to z przymrózeniem oka
        • Gość: the beściak(Byd) Re: rozumowanie bydgoskie IP: 213.77.40.* 09.07.04, 20:22
          okey juz jestem luzny
          • Gość: bydgoszczanin Re: rozumowanie bydgoskie IP: 212.122.214.* 09.07.04, 21:50
            to było do niejakiego ediego
            • Gość: the beściak(Byd) Re: rozumowanie bydgoskie IP: 213.77.40.* 09.07.04, 22:30
              acha
    • Gość: inowrocławianin A ja lubię Inowrocław! Po co mówić o piernikowie? IP: *.proxyplus.cz / *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.07.04, 19:51
      Dajmy spokój Toruniowi. Odchudzam się - nie jem pierników i nie lubię nawet
      przejeżdżać przez Toruń - strasznie cuchnie oczyszczalnia ścieków przy
      wyjeździe z Torunia. O wiele sympatyczniejszy jest Inowrocław. W tym kierunku
      należy rozbudowywać aglomerację bydgoską!
      • Gość: the beściak(Byd) Re: A ja lubię Inowrocław! Po co mówić o pierniko IP: 213.77.40.* 16.07.04, 20:10
        Nigdy nie bylem w inowroclawiu ale i tak by bylo lepiej lecz niestety
        dluzej.przynajmniej bydzia bylaby wieksza gdy zacznia graniczyc z
        inow. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SAME
        ZALETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: torun_immortalz Re: A ja lubię Torun IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 20.07.04, 14:28
        gdzie lezy inowroclaw???
        w rumunii?
        • Gość: bydgoszczanin 34 Re: A ja lubię Torun IP: 212.122.214.* 21.07.04, 11:18
          czytając takie posty jak twój to mozna jedynie dojśc do wniosku że wszyscy z
          wszystkimi się zażeraja! a tkesty typu inowrocław lezy w rumunii maja chyba
          obrazic bo co innego można stwierdzić? tego typu teksty z róznych stron daja
          podstawę do rzucenia pytania czy rzeczywiście dobrym rozwiązaniem byłó
          znalezienie się w jednym województwie?
        • Gość: ja BYDGOSZCZ ZAORAC :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:15
          stolica wszystkich wiosek Polski -BYDGOSZCZ- naturalny zapach obornika i
          kwiczacej świni
      • Gość: tn-bd Re: A ja lubię Inowrocław! Po co mówić o pierniko IP: *.petrus.com.pl 02.12.04, 11:02
        Jaką aglomerację,nie bądż śmieszny.
    • trent4 Re: Kto lubi jeść Toruń? 22.07.04, 00:21
      oczywiście Niemcy i Japończycy!!!

nie ma sensu po raz tysięczny wytaczać armat i kłócić się kto jest od kogo
      lepszy a kto gorszy. niebawem Osama pierdolnie i Bydzia sama się przysunie do
      Torunia tak jak to przysuwa się kobita do chłopa. z tego chorego z gruntu
      rzeczy związku urodzi się jakaś hybryda np. Torgoszcz albo Bydtor.
    • Gość: Gall Re: Kto lubi Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:09
      Prośba

Zachowajcie sobie te własne posty na twardzielach. Przenoście je przy kolejnych
      modernizacjach sprzętu, by po 15 latach spojrzeć na nie ponownie.
      Zapewniam Was, że efekt będzie piorunujący. Przynajmniej taką mam nadzieję, że
      te 15 lat Wam wystarczy.

Pozdrawiam
      Gall
    • Gość: JeryH z Grudziądza Re: Kto lubi Toruń? IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 22.07.04, 19:45
      niedawno przejeżdżałem przez bydgoszcz / brrr co za nazwa/ tam w drogach nie ma
      dziur to jest jedna wielka dziura!!!
      • Gość: bydgoszczanin 34 Re: Kto lubi Toruń? IP: 212.122.214.* 23.07.04, 23:48
        pokaz mi miasto w którym nie ma dziur a jemu włodarzowi dam złoty medal!
        • Gość: zielonogórzanin Ja lubię Toruń!!! IP: *.ztpnet.pl 07.08.04, 23:14
          Bardzo ładne miasto!
          Bydgoszcz przy nim to przerośnięta wieś!!!
          • Gość: bydgoszczanin 34 Re: Ja lubię Toruń!!! IP: 212.122.214.* 08.08.04, 00:57
            powiem tak zielonogórzaninie gdyby głupota umiała fruwać to ty byś nigdy nie
            ubrudził swoich nóżek chodzeniem po ziemi! spadaj do swojej dziury bo tam jest
            twoje miejsce!
            • Gość: zielonogórzanin Re: Ja lubię Toruń!!! IP: *.ztpnet.pl 08.08.04, 01:05
              Ale nóżki ubrudziłem!!
              A twoja dziura i tak gorsza i brzydsza od Torunia.
              • Gość: BYDGOSZCZANIN 34 Re: Ja lubię Toruń!!! IP: 212.122.214.* 10.08.04, 01:09
                ALEŻ JA CI NIE ZABRANIAM KOCHAC PIERNIKOWA. CHCESZ TO BUCHNIJ KAWAŁEK BRUKU Z
                STAREGO MIASTA W TORUNIU I KŁADŹ SIĘ Z NIM SPAĆ CO WIECZÓR JEZELI PRZYNOSI CI
                TO ULGĘ. JEŻELI TWOJE ZBOCZENIE NAZYWA SIE TORUŃ TO JE KULTYWUJ TYLKO PROSZE
                DYSKRETNIE ŻEBY NIE NIE DEPRAWOWAĆ INNYCH LUDZI!
        • Gość: pilanin Re: Kto lubi Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 05:29
          w pile jest malo dziur dasz mi zloty medal?
          • Gość: BYDGOSZCZANIN 34 Re: Kto lubi Toruń? IP: 212.122.214.* 10.08.04, 01:06
            MAS PECHA KOLEGO BYWAM CZESTO W PILE / RODZINA ZONY/ I NIESTETY DZIUR JEST TAM
            TYLE JAK W INNYCH MIASTACH W POLSCE! NIESTETY KAPITUŁA ODDSYŁA TWOJE PODANIE O
            NAGRODE MEDALEM!
            • Gość: mary Re: Kto lubi Toruń? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:57
              Jesteście durni i prymitywni z tymi animozjami bydgosko-torunskimi. Gdyby tak
              Was zapytać, jaki jest ich powod - nie potrafilibyście powiedzieć! Wyłazi z
              Was, bydgoszczanie, drobnomieszczaństwo i kompleksy.
              • Gość: bydgoszczanin 34 Re: Kto lubi Toruń? IP: 212.122.214.* 12.08.04, 00:15
                oto kolejna osoba która jest przekonana że jej stanowisko jest słuszne! nech
                bóg broni przed takimi ludźmi!
              • Gość: Lulu Re: Kto lubi Toruń? IP: *.petrus.com.pl 22.02.05, 19:47
                Podpisuję się pod tym co napisałaś.Tylko Bydgoszczanie tu obrzucają inne miasta
                błotem. Toswiadczy tylko o jednym
      • Gość: tb-bd Re: Kto lubi Toruń? IP: *.petrus.com.pl 02.12.04, 16:46
        niestety ale to prawda,Bydgoszcz to jedna wielka dziura,przecież tam nie ma nic
        czym można by się było pochwalić.
    • Gość: show Re: Kto lubi Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 16:25
      JA lubie TORUŃ, całkiem przyjemne miasto!!!
      • nortia Re: Kto lubi Toruń? 15.08.04, 17:19
        Miasto jak kazde inne.
        Generalnie bez roznicy gdzie jestem..
        Moze poza malym wyjatkiem - klimat, ktorego Bydgoszczy troche brakuje.

Poza tym obie Starowki napawaja mnie lekkim zgorszeniem, slowem - nic
        nadzwyczajnego, troche brudu i meneli, ale coz, to tylko zwykle miasta.

Fortow nie zazdroszcze, znam na pamiec i mi sie znudzily ;)
    • Gość: grema48 Re: Kto lubi Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:45
      W Toruniu mieszkam dopiero 20 lat,ale to i tak zbyt długo.To najgorszy okres w
      moim życiu.Całe szczęście,że nie,, podpieprzyli'' nam jeszcze Kopernika....
      Wówczas Chełmża przy nas, byłaby metropolią.
      • Gość: the beściak(Byd) Re: Kto lubi Toruń? IP: 213.77.40.* 19.08.04, 12:36
        Oczywiście masz rację.
    • Gość: maciej Re: Kto lubi Toruń? IP: 62.244.137.* 18.08.04, 15:07
      Lubię toruńską starówkę. Nie lubię oszołomów z Torunia i Bydzi. Takich co to
      mają kompleksy!!!
    • maiku JA!!!! 21.08.04, 00:00
      I kilkaset tysięcy innych (nieco mniej ważnych).
    • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Kto lubi Toruń? ja! bo tam jest radio Maryja 01.09.04, 17:10
      • Gość: nunila ja tam lubię toruń:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 21:16
        toruń ma klimat, jest piękny i stylowy:)
    • parszywy Re: Kto lubi Toruń? 15.10.04, 20:01
      Bydgoszcz i torun to wioski
      cos trzeba zmienic

ale nie na ulicach tylko w glowach

---------------------------------------
      ''Obrazasz Torun Obrazasz Bydgoszcz
      Jestes chory umyslowo i dobrze
      o tym wiesz '' J 5, 4 Pisma Kujawskie
      ---------------------------------------
    • Gość: cziw BARDZO LUBIĘ TORUŃ I TORUNIAKÓW IP: *.tvgawex.pl 23.11.04, 22:14
      a jestem od zawsze bydgoszczakiem , z czego jestem dumny !!!
    • Gość: tn-bd Re: Kto lubi Toruń? IP: *.petrus.com.pl 02.12.04, 10:59
      ATUTY Bydgoszczy:
      W zasadzie tylko jeden: więcej mieszkancow i wynikajace z tego wiecej sklepow,
      biur itp.
      Jest jeszcze drugi - pazernosc i wyrywanie instytucji innym (jesli to atut).
      Przyklad: zeby stworzyc po raz kolejny to wasze lotnisko wykradacie Toruniowi
      jedyny w regionie posterunek strazy granicznej dla lotniska, ktore pewnie
      niedługo po raz trzeci zamkną (w 1929 i 1960 tworzono je i potem zamykano z
      braku ruchu na nim)

ATUTY TORUNIA:
      36 hoteli, 12 muzeów, 3 teatry (+2 prywatne), jedyny prywatny i najlepszy
      szpital w regionie (MATOPAT), najnowoczesniejszy szpital dzieciecy w polnocnej
      Polsce, 5 uczelnia w kraju (UMK), niektore kierunki 2-3 miejsce (prawo,
      administracja, ekonomia, biologia, socjologia, sztuki piekne, konserwacja
      zabytkow). Powiem Ci, ze szefami wszystkich pieciu oddzialow najwiekszej firmy
      konserwacji zabytkow w Europie sa Polacy - po sztukach z UMK (!).

STATYSTYKA:
      W Toruniu buduje sie wiecej mieszkan niz w Bydgoszczy, sa wyzsze ceny zakupu i
      wynajmu mieszkania, statystycznie jest wyzsza srednia wyksztalcenia mieszkancow
      i nizszy ich wiek. Bydgoszcz sie starzeje i zmniejsza (było 385 tys, jest 360
      tys), Torun mlodnieje - czy wiesz, ze w Toruniu zawiera sie wiecej malzenstw
      sredniorocznie?

A NA DESER W TORUNIU MASZ: planetarium, największe w PL obserwatorium
      astronomiczne (to nie to samo), 2 skanseny etnograficzne, 100 knajp, jedyna
      strzelnica mysliwska w regionie (3 w Polsce), 3 pola do paintballa, 2 pola
      golfowe, 11 basenow, 3x wiekszy TORTOR od Torbydu, najstarszy w regionie ogrod
      zoobotaniczny (załozony w XVIII wieku!), gdzie sa nie tylko zwierzeta polskie
      (krowy, kaczki i świnie), jak w Bydgoszczy, ale niedzwiedzie, malpy, zubry,
      kozice, lamy, ptaszarnia i herpetarium (czy wiesz, co to jest?)

TRANSPORT:
      Torun to jedyne miasto w regionie z wybudowanym 24-km fragmentem autostrady +
      obwodnicy, buduje się tez dodatkowo (gotowa bedzie na wiosnę 2005) 14 km
      obwodnica poludniowa. Juz mamy 24km , a po jej ukończeniu bedzie jeszcze dłusza
      37 km, gotowa obwodnica Torunia wjezdzajac ze WSZYSTKICH KIERUNKOW (Gdansk,
      Warszawa, Olsztyn, Łodz, Poznan, Szczecin i Bydgoszcz) - w ksztalcie kola.
      Torun stanie sie wiec jedynym miastem sposrod 18 miast wojewodzkich w Polsce,
      majacych taka obwodnice we wszystkich kierunkach.

TURYSTYKA:
      Nie mowie o Starowce, bo tej nie da sie porownac z niczym w Bydgoszczy, a poza
      tym: system najwiekszy w PL fortow pruskich (15 fortow + 200 obiektow), 4
      sredniowieczne zamki, granica kordonu carsko-pruskiego, 7 palacow wokol miasta

ZNANE OSOBY zwiazane z miastami:
      TORUN: Kopernik, Wolszczan, Chopin, Balcerowicz, Ochojska, aktorzy (Linda,
      Kożuchowska, Szapalowska, Dowbor)
      BYDGOSZCZ: chyba tylko stary i przebrzmialy Boniek

REASUMUJAC:
      tam gdzie ilosc placowek obslugujacych wynika z ilosci mieszkancow - przoduje
      Bydgoszcz
      tam gdzie liczy sie innowacyjnosc, pomysl, niekonwencjonalnosc, kulturalne i
      naukowe zaplecze - Torun jest nie do zdobycia dla Bydgoszczy (chyba ze
      przeniosa wszystkie inne, wymienione instytucje do siebie)
      • Gość: Sylwia Re: Kto lubi Toruń? IP: *.238.127.107.adsl.inetia.pl 02.02.05, 17:09
        - ja kocham Toruń. Mieszkam tu od 15 lat, urodziłam się i wychowałam w
        Krakowie.Toruń ma jednak niesamowity klimat, wspaniali ludzie, cieszę się że tu
        mieszkam. Osobiście do Bydgoszczy nic nie mam - to miasto jest mi obce i
        obojętne.Toruń jest wspaniałym klejnotem na mapie Polski.
      • Gość: PIT Re: Kto lubi Toruń? IP: 195.85.209.* 02.02.05, 22:42
        Nie mogę spokojnie czytać, jak zauważam błędy merytoryczne.

ATUTY Bydgoszczy:
        Więcej mieszkańców (1,77x) i spokojny ich charakter w przeciwieństwie do wprost
        kipiących jadem nienawiści (niektórych) torunian.
        Kilkadziesiąt hoteli, w tym 3 czterogwiazdkowe, 8 szpitali w tym 2 na
        europejskim poziomie: wojskowy (szpital o standardach NATO), onkologiczny
        najlepszy w kraju wg obiektywnych rankingów, uczelnie wyższe o szerokim
        przekroju: od pedagogicznej, po techniczne, artystyczne, medyczne, teologiczne,
        8 uczelni niepublicznych, liczba studentów i nauczycieli akademickich większa
        niż w studenckim Toruniu.
        Bydgoszcz jest ważnym ośrodkiem wojskowym – tutaj jest okręg wojskowy północnej
        Polski i centrum szkoleniowe NATO – jedyne w Polsce i krajach postsowieckich.
        Tutaj jest najłatwiej o pracę w regionie kujawsko-pomorskim. Jest najmniejsze
        bezrobocie i największa oferta różnorodnych firm – każdy znajdzie coś dla
        siebie. W promieniu 250 km łatwiej o pracę jest jednie w Poznaniu i
        Trójmieście, bo Łodź i Szczecin ustępuja w tym względzie Bydgoszczy.

STATYSTYKA
        W Toruniu buduje się mniej mieszkań, co przekłamuje przedmówca.
        Ceny zakupu i wynajmu mieszkań są równe w Toruniu i Bydgoszczy wg badań
        specjalistów. Toruń i Bydgoszcz starzeją się jak cała Polska. Przedmówca
        przekłamuje zarówno fakt młodnienia Torunia, jaki i zawierania większej liczby
        małżeństw. W rzeczywistości liczba zawieranych małżeństw jest 1,7x większa w
        Bydgoszczy. W ogóle liczba młodych ludzi w wieku 0-25 lat jest 1,7x większa w
        Bydgoszczy. Wskaźnik liczby młodych do ludności w wieku produkcyjnym jest
        lepszy w Bydgoszczy. Toruń ma jedynie przewagę w mniejszej relatywnie liczbie
        ludzi starych, ale i tu Bydgoszcz nie odbiega od średniej krajowej.
        O ile Bydgoszcz zmniejsza liczbę mieszkańców, jak 90% pozostałych miast w
        Polsce, to gminy podmiejskie notują prawdziwy boom. Niektóre powiększyły swoje
        zaludnienie o 30% w ciągu 8 lat.
        Toruń od 2002 również pomniejsza się kosztem powiatu.

ATRAKCJE
        Bydgoszcz posiada starówkę godną zwiedzenia, orginalną, bo przez środek której
        przepływa rzeka. Co więcej w centrum znajduje się wyspa, otoczona jazami,
        śluzami i przepustami wodnymi.
        W zachodniej części miasta znajduje się XVIII-wieczny park z 3 zabytkowymi
        śluzami. Razem na terenie miasta jest 8 śluz i ok. 5 w okolicy.
        Jako atrakcje w Bydgoszczy masz ogromną liczbę knajp, kawiarni, klubów,
        multikino z 12 salami, teatr, operę gdzie występują zespoły światowej sławy,
        filharmonię o doskonałej akustyce (wg opinii śp. J. Waldorfa - jednej z
        najlepszych akustyk w Europie). Odbywa się tu około 80 imprez kulturalnych
        rocznie, z tego 20 ogólnopolskich i międzynarodowych, zwłaszcza muzycznych
        (muzyka poważna i rozrywkowa), ale też teatralnych i filmowych.
        W każdym miesiącu odbywa się w Bydgoszczy kilka międzynarodowych imprez
        sportowych. Mają się gdzie odbywać, bo są 2 stadiony narodowe: żużlowy (od 5
        lat nieprzerwanie Indywidualne Mistrzostwa Świata na Żużlu), lekkoatletyczny i
        piłkarski (co roku po kilka międzynarodowych imprez lekkoatletycznych, średnio
        co 2 lata mecz polskiej reprezentacji piłkarskiej), hala Łuczniczka na 6 tyś.
        osób, gdzie co roku gra reprezentacja koszykarzy i siatkarzy, tor regatowy,
        mnóstwo przystani wioślarskich, kajakarskich i żeglarskich, 11 basenów, kilka
        hal sportowych, wyciąg narciarski, pole golfowe, tor kajakarstwa górskiego i
        wiele innych obiektów, których nie ma miejsca wymieniać.
        W Bydgoszczy jest prawdopodobnie największy park miejski w Polsce - 830
        hektarowy Park Kultury i Wypoczynku. Dzięki temu Bydgoszcz ma najwięcej zieleni
        na mieszkańca wśród wszystkich średnich i dużych miast, a całkowita
        powierzchnia parków ustępuje jedynie Warszawie. Dodatkowo 35% powierzchni
        miasta jest strefą przyrodniczo chronioną, a wokół miasta znajdują się rozległe
        lasy. Dodatkowym atutem jest położenie miasta na wzgórzach i w pradolinie. Mamy
        Wisłę ze wszystkimi urokami (rezerwaty) i Brdę o II klasie czystości, parowy,
        lasy, wzgórza z widokiem na przełom Wisły pod Fordonem.
        Wracając do Parku Kultury i Wypoczynku. Jest tam ZOO ze zwierzętami polskimi i
        afrykańskimi, niezwykle duży i urokliwy Ogród Botaniczny położony na wzgórzach
        i dolinach, ze stawami kaskadowymi i alpinarium (wiesz, co to takiego ?), 20 ha
        stawów i jeziorek z wyspami, lunapark czynny cały sezon, wyciąg narciarski w
        zimie, kolejka wąskotorowa, kilka ścieżek przyrodniczych wśród dąbrów, buczyn,
        wąwozów i wzgórz, z których ogląda się panoramę Bydgoszczy, tor dla rolkarzy,
        skate park, tor zjazdowy dla rowerzystów, wielka polana Różopole, gdzie
        odbywają się imprezy masowe i wiele innych obiektów.

KOMUNIKACJA
        Bydgoszcz posiada obwodnicę południową, co można z łatwością sprawdzić na
        mapie. Będzie to droga ekspresowa. Na północy również istnieje obwodnica na
        drodze wojewódzkiej, zaś w przyszłości zbudowana od podstaw droga ekspresowa.
        Obecnie buduje się droga ekspresowa nr 5 przez miasto. Wszystkie te drogi będą
        bezpłatne i swobodnie dostępne dla każdego. Mamy też jedyną w regionie
        międzynarodową linię kolejową, która wg umów europejskich będzie
        zmodernizowana. Na południu miasta znajduje się regionalny port lotniczy,
        praktycznie zbudowany od podstaw w ostatnich latach, który utrzymuje stałe
        połączenia z Warszawą, oraz stolicami europejskimi (Londyn, docelowo Monachium
        i Skandynawia). Turystyczne znaczenie ma natomiast bydgoski węzeł wodny tzn
        połączenie wodne Brdy, Wisły i kanału bydgoskiego. Przez Bydgoszcz wiedzie
        strategiczne połączenie wodne Odra–Wisła.

REASUMUJĄC
        Bydgoszcz nie jest pępkiem świata, ale jeśli zainteresowała cię to przyjedź i
        zobacz. Mile się rozczarujesz. Mówi tak 90% tych, co przyjechali i zobaczyli. Z
        wyjątkiem (niektórych) torunian.
      • Gość: Czesiek I półmost autostradowy. IP: *.tvgawex.pl 10.02.05, 20:20
        A tak w ogóle to czółko nie za bardzo rozpalone ?
    • Gość: tn-bd co ty chcesz od Grudziądza IP: *.petrus.com.pl 02.12.04, 16:53
      A tak swoją drogą to jeśli chodzi o Grudziądz,to jest to bardzo przyjemne
      miasto z "klimatem",lubie czasami sie tam przejechać (chociaż dojazd od dk 1
      jest niespecjalny),niesamowity jest widok z wisły na jedyne w swoim rodzaju
      spichsze,czy stary rynek z jego tramwajami,zachęcam do odwiedzenia Grudziądza.
    • Gość: Dejmon Re: Kto lubi Toruń? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.02.05, 23:39
      Tak się składa, że miałem okazję podróżować sporo po Polsce, rozmawiać z
      osobami w różnych miastach, w tym znacznie większych (Kraków, Gdańsk, Wrocław),
      wszędzie Toruń jest uważany za bardzo ładne miasto. Jest to zdumiewające, że
      tego rodzaju epitety, jak "przerośnięta wiocha", które mieszkańcowi np. Krakowa
      nie przyszłyby do głowy, padają z ust wielu mieszkańców Bydgoszczy?
      Niech ktoś wyjaśni mi to zagadkowe zjawisko - dlaczego Toruń, pozytywnie
      kojarzony w całej Polsce, jest w Bydgoszczy tak nienawidzony?
      Będę wdzięczny za odpowiedź.
      • Gość: bydgoszczanin Re: Kto lubi Toruń? IP: 195.85.209.* 17.02.05, 16:26
        Dlaczego bydgoszczanie nie lubią Torunia ?
        Ze względu na stosunek do Bydgoszczy, którą nazywaja Bydłoszczą, Brzydgoszczą,
        traktują jak pospólstwo.
        Usiłują na siłę udowadniać, że są metropolią i wszystko im się należy, bo mają
        uniwersytet, starówkę i ładne miasto.
        To, że mają mniej mieszkańców prawie dwukrotnie, mniej instytucji regionalnych,
        szpitali, firm, mediów, wyższe bezrobocie, mniej uczelni wyższych i studentów
        mimo uniwersytetu, mniej instytucji kulturalnych, brakuje opery, filharmonii,
        połączeń lotniczych i kolejowych, nie dominują ani kulturalnie ani naukowo ich
        nie interesuje, bo tylko Toruń w ich oczach jest na poziomie.

My bydgoszczanie, którzy naprawdę mamy więcej atutów pod prawie każdym
        względem, mamy spokojnie słuchać, jakim to marnym jesteśmy narodem, wszystko
        Toruniowi zabieraliśmy, żyliśmy ich kosztem. Mamy słuchać oczerniania naszego
        miasta i rozpowszechniania mitów. Mamy obserwować, jak blokują i wyśmiewają
        bydgoskie inicjatywy np Uniwersytetu.

Stosunek bydgoszcan do torunian jest reakcją obronną na wszystko to co powyżej.
        W Bydgoszczy nie istniała histeria na temat Torunia. To torunianie ją sami
        wywołali przez swoją postawę i negowanie wszystkiego co bydgoskie.
        Naprawdę chcemy podziwiać zabytki toruńskie, odwiedzać i traktować jak bliskich
        sąsiadów, ale nie daje się, nie z naszego widzimisię.

Jak ma powstać jakaś instytucja regionalna w Bydgoszczy to trzeba ją
        przedyskutować z Toruniem. Pytanie dlaczego nie z Włocławkiem, Inowrocławiem,
        Grudziądzem. Jak tak instytucja powstaje w Toruniu to ze wszechmiar jest to
        słuszne i nie trzeba dyskutować z nikim, bo to logiczne, ze tylko Torun na nia
        zasługuje, a cala reszta to gromadka "niższej rasy".
        ps. Polecam, aby torunscy akademicy napisali rozprawę na temat: "Położenie
        geograficzne jako determinanta inteligencji".

• Gość: papaj Re: Kto lubi Toruń? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 24.03.05, 17:41
        ...chciał(a)byś odpowiedzi od bydgoskiego tyfusa?to nie możliwe, noszą tyłki
        wyżej od głów, a raczej imbryków, są tak dumni z nowoczesnej, pięknej i
        gładkiej Bydzi, że nie widzą miasta typu Toruń, ale to wszystko z zazdrości, bo
        jak Toruń był miastem, to brzydgoszcz zadupiem, a swój status wielkomiejski
        zawdzięczają komunistom, którym Toruń żle się kojarzył.A pamiętacie jak włazili
        nam w tyłki przed powstaniem tego wspaniałego tworu jakim jest woj. Cujawsko-
        pomorskie.
    • Gość: ja Re: Kto lubi Toruń? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 15.02.05, 22:15
      ty sam mieszkasz w przerosnietej wiosce buraku jeden.jedz moze na szwederowo to
      zobaczysz sle jeden jak wyglada duza wies od srodka.jestem bydgoszczanka ale
      uwazam ze torun jest ladniejszy.iestety.
    • Gość: ja2 Re: Kto lubi Toruń? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 15.02.05, 22:16
      poza tym spojrz na swoj wstretny pryszczaty i glupi ryj
    • Gość: szczery Re: Kto lubi Toruń? IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 22.02.05, 03:20
      Ja kocham Torun
      • Gość: Twardy Ben Re: Kto lubi Toruń? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 24.02.05, 23:02
        i to jest kolejny dowod na to ze milosc jest slepa... zal mi Ciebie
    • more.words Re: Kto lubi Toruń? 24.03.05, 11:05
      a ja lubie Toruń :D
    • Gość: papaj Re: Kto lubi Toruń? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 24.03.05, 17:28
      ...ty wulkanie intelektualny, swój wywód o Toronto pisałeś w przypływie wyżu
      IQ, pewno jesteś obsikancem z podstawówki, któremu tatuś kupił kompa, abyś mógł
      pokazać światu jaki jesteś mądry, mamy cię w d...!Bydgoszczy gratulujemy
      intelektualistów.
    • Gość: Tomek Ja lubię T ale nie ich szowinizmu i agresji do B IP: 212.122.214.* 24.03.05, 22:17
      która jest w Torunia olbrzymia i wynika z jakiś szczeniackich fobii
      pielęgniowanych od małego.
    • Gość: newrmind Re: Kto lubi Toruń? IP: *.telsten.com / *.telsten.com 05.04.05, 00:35
      oj biedny Ty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka