Gość: Nowa koalcija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:56 Nowa koalicja ACHRAMOWICZ-SAMOOBRONA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SKANDALA Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 18:56 ROZGONIC SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 21:13 Co sie dzieje, dla stołków i wpływów ludzie nawet potrafią się sprzeniewieżyć swoim programą wyborczym i przysiędze złożonej na sztandar swojej pratii. Po wyborach w br. i tak Was wszystkich z Mogilna Lepper ustawi, że na kolanach będziecie błagali, aby wasz Marszałek A. z SLD sam zrezygnował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:57 -------------------------------------------------------------------------------- Jutro odwoluja Achramowicza w zwiazku z donesieniem Piotrowskiej do Ministra i konrtola Urzedu.Pojutrze odwoluja Piotrowska ze wzgledu na wykorzystywanie bezrobotnych. -- GAZETA POMORSKA 11.03.2005 A co nam mówili bezdomni? Usłyszałyśmy od nich, że: Budowali na czarno dom Teresie Piotrowskiej, ówczesnej wojewodzinie bydgoskiej, obecnie posłance Platformy Obywatelskiej. Pracowali na budowie domu prezes Fundacji Siła Serc, Ewy Adamskiej-Drgas. Zatrudniani przy rozbiórkach często pracują na czarno i bez żadnych zabezpieczeń - były wypadki przy pracy. Pomoc wojewody Terasa Piotrowska nie kryje, że bezdomni ze schroniska rozbudowywali i remontowali dom letniskowy, w którym spędza wolne chwile. - Mam na wszystko rachunki - uprzedza nas jeszcze przed spotkaniem. Rzeczywiście - rachunki są. W czarnej teczce, wszystkie pedantycznie, chronologicznie poukładane. Podczas rozmowy pani poseł jest wyraźnie zdenerwowana. - Nie rozumiem, dlaczego się tym panie interesują? Przecież to nic zdrożnego. Byłam wtedy wojewodą. Wybrałam właśnie tę firmę, bo chciałam w ten sposób pomóc schronisku. Osobiście nie byłam do końca zadowolona z ich pracy. Na przykład krzywo położyli mi kafelki w łazience. Ale byłam cierpliwa. Roboty strasznie się ciągnęły. Pani poseł skarży się, że przepłaciła. - Działka kosztowała 17 tysięcy, na remont wydałam 22 tysiące. Ale trudno. Sama tak wybrałam. Nie mogę mieć do nikogo pretensji. (- To były drobne prace - mówi Jan Brzozowski. - Więcej jeżdżenia niż pracy). Z dokumentów wynika, że Piotrowska płaciła za godzinę pracy członkowi ekipy 6,5 złotego. Ryszard Majka, zastępca dyrektora schroniska, który nadzorował wtedy prace twierdzi, że wówczas stawka wynosiła 3,5 złotego. Skąd ta rozbieżność? - Nie pamiętam dokładnie stawek. Wiem, że na dziś mamy 5,5 zł - tłumaczy Majka. Jednak w papierach budowy wojewodziny - z 1998 roku - jest czarno na białym: 6,5 zł. Za - na przykład - instalowanie klozetu zleceniodawczyni płaciła 2,6 zł, a montaż umywalki kosztował złotówkę drożej. - Byliśmy na każde zawołanie tej pani - wspomina Piotr, dziś "spoza schroniska". - Woziłem jej rzeczy ze sklepu, jakby sama nie mogła za transport zapłacić. - Na transport też mam rachunki - rzeczywiście każdy kurs jest wyliczony. - Nie mam się czego wstydzić. To była uczciwa umowa między mną a Zakładem Opieki Społecznej dla Bezdomnych. Każdy mógł z tego skorzystać. Ale nie korzystał. Dyrektor Brzozowski: - Nie przyjmowaliśmy innych prywatnych zleceń - mówi. Ci, którzy pracowali na działce wojewody Piotrowskiej twierdzą, że dostawali pieniądze do ręki. Bez umów. - Nie wiem, w jaki sposób byli wynagradzani bezdomni. Miałam umowę z firmą - tłumaczy Teresa Piotrowska. Na pytanie: ile i jak zarabiali bezdomni - dyrektorzy schroniska nie potrafią odpowiedzieć. - Na pewno legalnie. Nie pamiętam... - mówi dyrektor Ryszard Majka. - To był 1998 rok, mogli być na umowach na prace interwencyjne lub w ramach robót publicznych. - Przedstawiłyście nas jak przestępców, ludzi nieuczciwych - żali się nam dyrektor Brzozowski. - Moi koledzy z innych schronisk pytają: - Co za złodziejstwo u was się dzieje? Mam 63 lata i wiele przeżyłem, a wy próbujecie mnie zdyskredytować. Złożyłem dziewięć oddzielnych oświadczeń dotyczących zarzutów z artykułu "Złoty dziesięć". Wyjaśniłem wszystko. Mam oświadczenia ludzi, którzy z wami rozmawiali. Tłumaczą się z tych wypowiedzi. Wiemy o jednym dokumencie. Człowieka, który z nami rozmawiał, a potem chciał wrócić do schroniska. Kierownik przytułku skrupulatnie spisał jego "zeznania" i dał szefowi. Wynika z nich, że gdy z nami rozmawiał był pijany i niczego nie pamięta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adfa Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:08 Zadziwiające jest to że ten artykuł ukazał się przed próbą odwołania marszałka spowodowanego między innymi przez Piotrowską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:32 Widzisz adfa Pani po KUL-u zapomniala , ze kto mieczem....Z milosierdziem chrzescijanskim , tez chyba nie najlepiej,bo jak tak mozna zerowac na takich ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kujawy i pomorze Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:42 nie chcemy rządów Achramowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Konflikt w Samoobronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:56 Chcemy Piotrowskiej,wszyscy bezdomni beda mieli prace Odpowiedz Link Zgłoś