Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Toruniu. Argumenty.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:37
Chętnie posłucham jakie argumenty przemawiają za uruchomieniem lotniska w
Toruniu. Czy ktoś sobie wyobraża, że będą tu lądować samoloty tanich linii a
nie wspominając już o dużych liniach typu BA. Malutki Toruń i lotnisko ?
Obserwuj wątek
    • sdb Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. 17.06.05, 16:01
      dostosowanie torunskiego lotniska mialoby sie odbyc glownie z mysla o
      zagranicznych turystach w sezonie. wystarczylyby polaczenia z Krakowem i
      Warszawa. nalezaloby przygotowac je razem ze zgrabnym 2-3 dniowym programem
      zwiedzania Torunia i okolic, rozbudowana baza hotelowa bo chyba jeszcze mala,
      poprawa standardu obslugi klienta w knajpach i restauracjach w centrum miasta
      (jezyki i przyjmowanie euro). do tego male ale aktywne biura w krakowie,
      berlinie, i gdziestam jeszcze za granica naganiajace turystow, informujace
      promujace. mysle ze gdyby to wszystko zagralo to torun moglby liczyc na znaczny
      wzrost liczby odwiedzin a co za tym idzie- lotnisko na siebie zarobi.
    • Gość: gasso uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:32
      Ktos kto pisze "malutki Torun i lotnisko?" - od razu rozumiem jego zamiary
      z "gigantycznej" Bydgoszczy. Nie chce mi sie dalej argumentowac. Od razu
      napiszmy - nie da sie...
      Lotniska sa rowniez w Rzeszowie czy Koszalinie, mniejszych od Torunia.

Rownie dobrze pomysl sobie "uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy?"
      • ka_zet Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? 17.06.05, 17:05
        Gość portalu: gasso napisał(a):

> Ktos kto pisze "malutki Torun i lotnisko?" - od razu rozumiem jego zamiary
        > z "gigantycznej" Bydgoszczy. Nie chce mi sie dalej argumentowac. Od razu
        > napiszmy - nie da sie...

Są dwa osobne tematy:
        -sens regionalnego lotniska w Toruniu z ruchem krajowym (jest)
        -sens międzynarodowego portu lotniczego w Toruniu (nie ma większego)

> Lotniska sa rowniez w Rzeszowie czy Koszalinie, mniejszych od Torunia.

Lotnisko w Koszalinie akurat jest mniej więcej takim jak obecne toruńskie...
        • Gość: paco Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.torun.mm.pl 17.06.05, 17:32
          Bydgoszcz potega turystyczna. Odczepcie sie od nas raz na zawsze.
          • ka_zet Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? 17.06.05, 17:34
            Paco, ja mam dla ciebie rewolucyjną propozycję.
            Jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie ubieraj tego w słowa :>
      • Gość: maniek Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.brda.net 17.06.05, 17:47
        gasso co to znaczy nienaukowa???masz jakies kompleksy stary?polczacznie do krakowa bedze z bydgoszczy to powiedz kto o zdrowych zmyslach bedzierobil konkurencyjne polaczenie do 200 tys miasta? wilman sie nie liczy!
        • Gość: marg Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:04
          macie jakąś obsesje tor-byd. Walczcie raczej np. z Poznaniem, Wrocławiem.To
          jest dopiero wyzwanie.
          a lotnisko- mieszkałem wiele lat kilka kilometrów od Okęcia.To był
          koszmar.Teraz mieszkam w Toruniu i jestem za lotniskiem w Bydgoszczy.Lotnisko
          to droga inwestycja,głośna i szkodliwa dla środowiska. to juz lepiej 40 km.od
          naszego pięknego miasta.
      • Gość: maciej Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 17.06.05, 22:51
        Na razie mamy jeden UMK!
      • Gość: Hans Re: uniwersytet w nienaukowej Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:07
        Od razu zaznacze, ze nie jestem z Bydgoszczy. W koszalinie czy rzeszowie tanie
        linie, nie mowiac o normalnych nie laduje. Wiec pytanie bylo pod tym katem.
    • Gość: ja Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 17.06.05, 19:12
      Hans, my mieszkamy w malutkim Toruniu z ktorego wszyscy jestesmy dumni, a ty
      gdzie mieszkasz, w poteznej metropolii Bydgoszczy?
      Na dzien dzisiejszy wasze i nasze lotniska obsluguja tyle samo samolotow rocznie
      ZERO
      • ka_zet Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. 17.06.05, 19:16
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Na dzien dzisiejszy wasze i nasze lotniska obsluguja tyle samo samolotow roczni
        > e
        > ZERO

Nieprawdą jest, jakoby. Pomijając codzienne loty Warszawa-Bydgoszcz i wprost przeciwnie oraz
        sezonowe czartery odlatujące z Bydgoszczy to jest również niergularny ruch prywatny.
        Przy czym nie jestem pewien w tej chwili, ale zdaje mi się że mniejsze samoloty prywatne latające
        wewnątrz kraju lądują również w Toruniu.

No i w obu miastach działają aerokluby...
        • Gość: paco Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.torun.mm.pl 17.06.05, 21:06
          ka-zet ty madralo.
        • Gość: ja Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 17.06.05, 23:30
          Mnie wiecej wiem o ruchu jaki jest
          Ale na autostradach tez laduja samoloty
          W tym tygodniu to co ja pamietam 2 samoloty na dachach wyladowaly
          WTC tez sluzyly za lotnisko
          Chcialem powiedziec ze korzysci z tych lotnisk nikt na razie nie ma
          Jak bedzie obslugiwalo lotnisko loty do
          every day
          Wawy
          Łodzi
          Krakowa
          Szczecina
          Rzeszowa
          Bialegostoku
          Wroclawia
          Poznania

every week
          kazda stolica UE

Jezeli tak bedzie to stanie sie ta plyta lotniskiem
          Na razie jedno wielkie G
          • Gość: ty Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.brda.net 18.06.05, 13:15
            niuniek nie denerwuj sie tak...lotnisko fajna sprawa...szkoda ze nie ma takowego w toruniu...
            Ps rozumiem ze wedlug twojej torunskiej opini okecie rowniez jest wielkim G
          • ka_zet Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. 19.06.05, 17:28
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Chcialem powiedziec ze korzysci z tych lotnisk nikt na razie nie ma
            > Jak bedzie obslugiwalo lotnisko loty do
            > every day
            > Wawy
            > Łodzi
            > Krakowa
            > Szczecina
            > Rzeszowa
            > Bialegostoku
            > Wroclawia
            > Poznania
            >
            > every week
            > kazda stolica UE
            >
            > Jezeli tak bedzie to stanie sie ta plyta lotniskiem
            > Na razie jedno wielkie G

Wiesz, w zasadzie takie kryteria przez najbliższe parę(naście) lat to tylko Okęcie będzie spełniać. :)
            A tak swoją drogą, kto by latał do Poznania? Nie te odległości...
    • Gość: lottnik Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.petrus.com.pl 18.06.05, 08:13
      Lotnisko będzie rozbudoawne.Sprawa jest przesądzona,a ta dyskusja nie ma sensu
      • jakub_lauder Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. 18.06.05, 08:39
        Rozbudowane O CO? I za jakie pieniadze?
    • Gość: turysci z rfn turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko !!!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.06.05, 08:49
      TURYSCI Z RFN PYTAJA SIE CODZIENIE O LOTNISKO TURYSTYCZNE W TORUNIU STOLICY
      REGIONU ! CENTRUM REGIONU !!! KIEDY BEDZIE OTWARTE LOTNISKO TURYSTYCZNO-
      BIZNESOWE W PIEKNYM TORUNIU !!!???
      • Gość: ja Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 18.06.05, 11:56
        A tu mamy przykład typowego bydgoszczanina.
        Jakiego? Kazdy sobie odpowie sam
        • ka_zet Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko 18.06.05, 12:02
          Ja, naprawdę zaczynasz popadać w paranoję.
          pan o wielu nickach z .mcbone.net to jest przykład typowego niedouczonego patryjoty-idioty nadającego
          z emigracji.
          • Gość: viki Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:14
            ja chodzilo o jakuba_laudera, ktory wszsystko krytykuje.
            • ka_zet Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko 18.06.05, 12:38
              Gość portalu: viki napisał(a):

> ja chodzilo o jakuba_laudera, ktory wszsystko krytykuje.

Nie wydaje mi się, nie w tych miejscach się wpisuje. Ale to może najlepiej niech on sam się wypowie?
          • Gość: iv Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko IP: 193.19.104.* 18.06.05, 16:04
            to raczej proxy niz faktycznie ktos z zagranicy
            • ka_zet Re: turysci z rfn pytaja sie codzienie o lotnisko 19.06.05, 17:29
              Gość portalu: iv napisał(a):

> to raczej proxy niz faktycznie ktos z zagranicy

On nadaje z tej sieci twardo dobrze ponad rok, więc raczej nie proxy tylko jakiś emigrant z DSLem w
              domu.
    • Gość: zarek biznes - kilka osób, turystyka 1,500 mlna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:35
      Lotnisko moze wozic:
      a) biznesmenow
      b) turystow

BINESMENI:
      Nasze oba miasta Bydgoszcz i Torun sa podobne i niestety słąbe, wiec
      utrzymywanie lotniska dla kilku osob, ktore raz na tydzien/miesiac 1 raz
      poleca, jest bez sensu.

TURYSCI:
      To znacznie wieksza grupa, powiedziałbym 80% potenacjalnych przylotów.
      Jesli dzis jest 1,200-1,500 mln turystow w Toruniu i ok. 100.tys w B-czy -
      odpowiedz, gdzie powinno byc lotnisko i gdzie wiecej bedzie przylotow jest
      oczywista.
      Nigdy biznesowa grupa nie zrownowazy 1,200 turystow to wydaje sie podstawa
      • ka_zet Re: biznes - kilka osób, turystyka 1,500 mlna! 18.06.05, 12:42
        Gość portalu: zarek napisał(a):

> Lotnisko moze wozic:
        > a) biznesmenow
        > b) turystow

c) normalnych pasażerów latających do rodziny/pracy/itd.

> BINESMENI:
        > Nasze oba miasta Bydgoszcz i Torun sa podobne i niestety słąbe, wiec
        > utrzymywanie lotniska dla kilku osob, ktore raz na tydzien/miesiac 1 raz
        > poleca, jest bez sensu.

Och, takich pasażerów jest znacznie więcej. Zarówno z Bydgoszczy jak i Torunia, zarówno
        przylatujących jak i odlatujących.

> TURYSCI:
        > To znacznie wieksza grupa, powiedziałbym 80% potenacjalnych przylotów.
        > Jesli dzis jest 1,200-1,500 mln turystow w Toruniu i ok. 100.tys w B-czy -
        > odpowiedz, gdzie powinno byc lotnisko i gdzie wiecej bedzie przylotow jest
        > oczywista.

Odloty oczywiście starannie pomijamy, prawda?

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego wszyscy orędownicy ulokowania lotniska w Toruniu obudzili się
        w 2004-2005, a dopóki Bydgoszcz rozbudowywała to powszechne wśród nich było przekonanie że
        lotnisko w regionie w ogóle nie jest potrzebne...
        • Gość: viki Re: biznes - kilka osób, turystyka 1,500 mlna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:56
          Jedni budza sie pozno z lotniskiem, inni z uniwersytetem.
          • ka_zet Re: biznes - kilka osób, turystyka 1,500 mlna! 18.06.05, 13:13
            Gość portalu: viki napisał(a):

> Jedni budza sie pozno z lotniskiem, inni z uniwersytetem.

No to widzę, że jak zwykle przeszliśmy do argumentów merytorycznych. :>
            (pomijając już mijanie się z prawdą, bo bydgoskie starania o uniwersytet trwają dość długo)
      • Gość: maniek do zarka IP: *.brda.net 18.06.05, 13:20
        a skad twoje dane?? ja mam takie 900 tys odwiedzajacyh torun rocznie z tego ok 500tys z regionu czyli kuj-pomu...
        • Gość: zarek 1,200 - 1,500 + ewentualne niedoszacowanie 25% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:26
          1,200 podaje Polska Organizacja Turystyczna.
          1,500 Urzad Miasta
          1,300-1,400 podaje Informacja Turystyczna IT

PTTK nie podaje szczegolow, ale twierdzi, ze ok. 25% wycieczek powyzej 40 osob
          nie rejestruje sie w biurze przewodnickim i twierdza, ze moze byc jeszcze
          wiecej.
          WNIOSEK:
          1,200 - 1,500 + ewentualne niedoszacowanie 25%
    • Gość: natka Re: biznes - kilka osób, turystyka 1,500 mlna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:09
      Gość portalu: zarek napisał(a):

> Lotnisko moze wozic:
      > a) biznesmenow
      > b) turystow
      >
      > BINESMENI:
      > Nasze oba miasta Bydgoszcz i Torun sa podobne i niestety słąbe, wiec
      > utrzymywanie lotniska dla kilku osob, ktore raz na tydzien/miesiac 1 raz
      > poleca, jest bez sensu.
      >
      > TURYSCI:
      > To znacznie wieksza grupa, powiedziałbym 80% potenacjalnych przylotów.
      > Jesli dzis jest 1,200-1,500 mln turystow w Toruniu i ok. 100.tys w B-czy -
      > odpowiedz, gdzie powinno byc lotnisko i gdzie wiecej bedzie przylotow jest
      > oczywista.
      > Nigdy biznesowa grupa nie zrownowazy 1,200 turystow to wydaje sie podstawa

WYDAJE SIE TO LOGICZNE - turystyka, znacznie wazniejsza ilosciowo dla lotniska,
      ma swoje centrum w Toruniu - to chyba oczywiste.
      • Gość: Mariusz Lotnisko być musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:19
        Zmodernizowane, pasy wydłużone, rozbudowny budynek.
        Przestrzegam jednak przed gigantomanią(przypadłość Bydzi). Zdecydowanie nie
        jest nam potrzeby taki port jak w Bydzi (choć jest b. ładny i nowoczesny). Nie
        ma sensu topić dziesiątki milionów zł- bo wiadomo że wielkiego ruchu nie
        będzie.
        • ka_zet Re: Lotnisko być musi 18.06.05, 16:57
          Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Zmodernizowane, pasy wydłużone, rozbudowny budynek.
          > Przestrzegam jednak przed gigantomanią(przypadłość Bydzi).

Złośliwość nie na miejscu. :] Nie ma istotnych dowodów na to że gigantomania to przypadłość
          bydgoska, zasadniczo jedynym jej przejawem w mieście jest nieszczęsny budynek opery co należy
          zrzucić bardziej na karb epoki niż cech lokalnych.

> Zdecydowanie nie
          > jest nam potrzeby taki port jak w Bydzi (choć jest b. ładny i nowoczesny). Nie
          > ma sensu topić dziesiątki milionów zł- bo wiadomo że wielkiego ruchu nie
          > będzie.

Bez dziesiątek milionów nie będzie lotniska międzynarodowego, niestety. Kiedyś by się może dało ale
          po drodze taki jeden pan zamieszkały wtedy w Afganistanie wraz z kolegami przedefiniował poziom
          bezpieczeństwa w ruchu lotniczym.
          Ponadto gros pieniędzy poszedł na to czego nie widać: nowoczesny sprzęt typu ILS, modernizację
          wieży kontrolnej itp. itd. Sam nowy budynek terminala jest na wyrost i obecnie śmiesznie wygląda w
          zestawieniu z rozkładem lotów, ale to się (mam nadzieję zmieni). A wybudowany został jako końcowy
          etap modernizacji lotniska, nie na odwrót :)

• Gość: ja Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 18.06.05, 17:19
      Na poczatek mowie jasno, jestem torunczykiem od urodzenia

Lotnisko ani w Bydgoszczy ani w Toruniu nie jest potrzebne jesli chodzi o
      zapotrzebowanie na ta usluge w roku 2005
      Dowody
      - dzisiaj samoloty nie lataja a jak jakis przypadkowo przyleci i ma odlot do
      wawy o godzinie 6.00 to okazuje sie ze piloci musza odpoczac i samolot wyleci o
      12.oo
      Za przeproszeniem tego nawet nie mozna nazwac kpina bo na kpine tez jakies
      wymogi trzeba spelnic
      co do turystow ktorzy mieliby przylatywac do Torunia. Pytam ilu ich mialoby byc?
      20 czy 100? Fakt na dzien dzisiejszy turysci w kazdym polskim miescie m.in w
      Toruniu oszczeczaja na wynajmie przewodnika
      Co do biznesmenow przylatujacych do regionu. Do jakich firm? Pacyfic, Opatrunki.
      Wiecej nie moge wymienic. Na apator jeszcze.
      I w tym wojewodztwie duzej firmy z klasa nie ma.
      Bedzie Nato w Bydgoszczy.
      Ale czy dla 3 dobrych firm i NATO jest sens utrzymywania lotniska w roku 2005?
      Za 20 lat moze zmienie zdanie.
      Tylko niech mi nikt nie pisze o kilku czarterach rocznie bo zapytam ile
      kosztowalo wybudowanie lotniska, ile kosztuje jego utrzymanie a ile przynioslo
      kasy
      • jakub_lauder Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. 19.06.05, 08:41
        W gazecie, ale nie w Wybiorczej z 7 czy 8 maja pada kwota 30 milionow zlotych,
        ktore trzeba przeznaczyc na przedluzke pasow i przebudowe budynku lotniska.
        To 10% faktycznego budzetu miasta.

• Gość: Mariusz Re: Lotnisko w Toruniu. Argumenty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 10:41
          jakub_lauder napisał:
          > To 10% faktycznego budzetu miasta.

Jakiego miasta? Bydgoszczy? :)
    • Gość: Dude Europa IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 19.06.05, 16:01
      Dzięki tanim liniom transport lotniczy przestaje być domeną wielkich ośrodków.
      Kiedyś tak było z koleją, że łączyła tylko największe metropolie .Teraz w całej
      Europie mnożą się lotniska. Trzeba być prgresywnym.
      przykladem jest francuskie miasto Rennes, bardzo podobne do Torunia, 230 tys
      mieszkancow z czego 25% to studenci, ma zabytkowa starowke tuz obok slynny Le
      Mont Saint Michel, podobna odleglosc od stolicy kraju, 80 km dalej Nantes z 300
      000 mieszkancami - Rennes sie rozwija ma wlasne lotnisko, ostatnio nawet
      wybudowali metro - Toruń ma z kogo brać dobry przykład!
      • Gość: Kingsajz Re: Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:57
        tak jest z kogo brać przykład. Racja. Zobaczcie jak niektórzy już wzięli :)

www.plb.pl/
    • szczera_troska_bydgoska Torunianie!! Nie budujcie sobie lotniska!!! 19.06.05, 16:26
      Torunianie!! Nie budujcie sobie lotniska!!!
      • Gość: Haneczka Re: Torunianie!! Nie budujcie sobie lotniska!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 10:35
        www.bydgoszcz.pl/article/aktualnosci/article.php/id_item_tree/4ec95e0a223edf96cdb481d85d7f6185/id_art/711fadaf6dc541c9c6a254fc7537f9a1

jeśli ten odnośnik zadział (długi :)) to możecie tam zobaczyc ile czeka Nas
        pracy. Trzymam kciuki i może się uda
        • Gość: arek Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 10:48
          Czyli jednak Mozna? Skoro sie B-czy udalo to i nam moze.
          • Gość: Wojtekh Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 17:38
            Dobrze myślisz. Każde miasto może to siągnąć. Głowa do góry.
            • Gość: mada Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.torun.mm.pl 29.06.05, 11:55
              Lonnisko musi być i koniec! Co to ma zanczyć, że miasto 'turystyczne' nie ma
              lokalnego lotniska!
              • Gość: takmysle Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 12:38
                dokładnie to co napisałeś - miasto turystyczne powinno miec duze parkingi dla
                autobusow a nie lotnisko. Przecież tam u Was prawie nikt nie nocuje. W godzinę
                obejda starówkę, pół - planetarium i do Gdańska.
                • Gość: bartosz Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 12:40
                  Nikt nie nocuje? To zczego zyje 40 hoteli i kilka schronisk?
                  • ka_zet Re: Czyli jednak Mozna? 29.06.05, 12:57
                    Gość portalu: bartosz napisał(a):

> Nikt nie nocuje? To zczego zyje 40 hoteli i kilka schronisk?

40, taaak. Gdzieś tu obok był wątek o naciąganiu danych... :>
                    • Gość: damian Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:11
                      Byl watek:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=689&w=24178905&v=2&s=0
                      I to jest nawet ponad 40.
                      • ka_zet Re: Czyli jednak Mozna? 29.06.05, 14:18
                        Gość portalu: damian napisał(a):

> Byl watek:
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=689&w=24178905&v=2&s=0
                        > I to jest nawet ponad 40.

Taaak, o tej liście mówię. Pomijając już nieistniejącą czterogwiazdkowość Mercure to toruńskich hoteli
                        jest tam 32.
                        • Gość: damian Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:23
                          I 10 na przednmiesciach - bo jak sklasyfikujesz Nieszawke czy Przysiek?
                          • ka_zet Re: Czyli jednak Mozna? 29.06.05, 14:32
                            Gość portalu: damian napisał(a):

> I 10 na przednmiesciach - bo jak sklasyfikujesz Nieszawke czy Przysiek?

Jako okolice, owszem. Niemniej jednak nie jako Toruń.
              • ka_zet Re: Czyli jednak Mozna? 29.06.05, 12:58
                Gość portalu: mada napisał(a):

> Lonnisko musi być i koniec! Co to ma zanczyć, że miasto 'turystyczne' nie ma
                > lokalnego lotniska!

No przecież lokalne jest.
                • Gość: kler Re: Czyli jednak Mozna? IP: *.torun.mm.pl 01.07.05, 09:04
                  no właśnie lokalnego (toruńskiego) lotniska nie ma.. :((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka