Dodaj do ulubionych

Oznakowanie zabytków na starówce

IP: *.klub13.torun.pl 04.08.02, 14:15
Co uważacie o planach założenia tabliczek ze strzałkami do zabytków?. Według
mnie to świetny pomysł: mówienie że zagraniczny turysta może sam spytać o
drogę lub dowiedzieć się gdzie kupić plan miasta jest śmieszne przy obecnej
neiznajomości języków obcych u toruniaków. Nie mogę pojąć, czemu ZPAP aż
takiego szału dostaje. Wyśmiewanie się że są to strzałki do podchodów
harcerskich jest dla mnie niepojęte.
Obserwuj wątek
    • Gość: roman_ Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: 212.160.129.* 04.08.02, 16:27
      Jestem za. Jedynie mozna dyskutowac nad forma tych tablic,ale jeszcze nie
      wiadomo jak beda wygladac. W czasach kiedy pojawiaja sie rozne dziwne zwiazki i
      uklady nalezalo by sie zastanowic czy nie istnieja jakies powiazania miedzy
      ZPAP a np przewodnikami.Ci ostatni moga sie obawiac o swoja prace. Od dlugiego
      czasu chodzi mi po glowie pewien pomysl. Mysle , ze mozna by ponumerowac
      przystanki autobusowe i tramwajowe co znacznie ulatwilo by przyjezdnym
      poruszanie sie po miescie:np.wsiadz na dworcu glownym do autobusu nr 22 i
      wysiadz na przystanku 343. Czesto jadac autobusem w nieznanym miescie mamy
      informacje o tym jakim autobusem dojechac i na jakiej ulcy wysiasc.Bywa ze jest
      to malo bo na danej ulicy jest kilka przystankow a niewlasciwy wybor kosztuje
      nas dlugi marsz i sporo czasu. Wedlug mnie numer przystanku na ktorym mamy
      wysiasc bylby tu dobrym rozwiazaniem.
      • b3ut Re: Oznakowanie zabytków na starówce 04.08.02, 18:18
        powiazania są takie że wybrano projekt syna byłego
        miejskiego konserwatora (a on stracił stanowisko wlasnie
        za nepotyzm). Wiec jak nie wiesz to sam nie zabieraj głosu
        • Gość: roman Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: 212.160.129.* 04.08.02, 18:53
          Gratuluje wyczucia. Temat znam zeczywiscie slabo ale czuje sie w porzadku bo
          moje tezy zostaly podane w formie przypuszczenia. A swoja droga jednak mamy
          drugie dno w tej sprawie. Jakie to meczace.
          • Gość: mk Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 07:54
            Nie mogę jakoś wyobrazić sobie - na Starym Rynku tablic ze strzałką - DO
            Krzywej wierzy, Do Domu Kopernika, Do Nowego Rynku, Do muzeum Etnograficznego,
            Do kościoła Janów ..... !!! Jestem przeciwna - i też od razu pomyślałam że ktoś
            ma ukryty interes w tworzeniu (w moim pojęciu nieestetycznych tabliczek - nawet
            jak by były ładne) A w wakacje przewodnicy zorganizowali przecież dla
            indywiduwalnych turystów jakieś zwiedzania więc można skorzystać - tylko
            musiałoby być to lepiej rozreklamowane. A ten kto przyjeżdża do torunia na
            zwiedzanie ma mapę i wie co chce zwiedzić. A ten co nie chce zwiedzić to nawet
            tabliczka go nie zachęci
            • Gość: Telek Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: TORINT* / 212.244.62.* 05.08.02, 09:44
              Strzałki - jestem za. Kraków, Warszawa, Bruksela i inne - mają. Skoro się
              sprawdza w innych miastach turystycznych i zwiedzający są do nich
              przyzwyczajeni to czemu nie zamontowac i u nas? A to kto założy i według
              jakiego projektu to już inna poara kaloszy.
              • Gość: Sarenka Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: 213.76.129.* 05.08.02, 16:26
                Gość portalu: Telek napisał(a):

> Strzałki - jestem za. Kraków, Warszawa, Bruksela i inne - mają. Skoro się
                > sprawdza w innych miastach turystycznych i zwiedzający są do nich
                > przyzwyczajeni to czemu nie zamontowac i u nas? A to kto założy i według
                > jakiego projektu to już inna poara kaloszy.

Całkowicie się zgadzam. Nawet, gdyby wszyszcy torunianie byli poliglotami, to
                strzałki i tak powinny być. Jeśli tylko byłyby estetycznie wykonane, nie
                powinny nikomu przeszkadzać.
                Warszawiacy (zresztą paryżanie też) mają tabliczki na całym mieście, nie tylko
                na Starówce. Te "starówkowe" różnią się jednak tym, że są wykonane w inny
                sposób (stylizowane na "starsze" i w kolorze brązowym, podczas, gdy
                te "wielkomiejskie" w niebieskim).
                Uważam, że Toruń ma wiele do pokazania i dzięki klarownej, stabilnej turystyce
                moglibyśmy wiele zyskać.
            • Gość: Telek Re: Oznakowanie zabytków na starówce IP: TORINT* / 212.244.62.* 05.08.02, 09:49
              Strzałki - jestem za. Kraków, Warszawa, Bruksela i inne - mają. Skoro się
              sprawdza w innych miastach turystycznych i zwiedzający są do nich
              przyzwyczajeni to czemu nie zamontowac i u nas? A to kto założy i według
              jakiego projektu to już inna poara kaloszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka