Dodaj do ulubionych

UMK przed nowym rokiem akademickim

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 06:00
Ktoś zauważył słabe przygotowanie w liceach. Jestem absolwentem X LO w
Toruniu, gdzie polskiego było więcej niż matmy w klasie o profiku mat-inf-fiz
!!! To nie żart. Problem jednak leży już na poziomie gimnazjum, gdzie jest
strasznie słaby poziom i w 9 lat robi się mniej niż kiedyś w 8, a potem w
liceum 4-letni program trza robić w 3 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: darekk Takie komleksowe opracowanie wzmocni UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 07:59
      Takie komleksowe opracowanie wzmocni UMK i na pewno bedzie sluzyc przyszlym
      absolwentom - skoncza lepsze, bardziej poszukiwane na rynku kierunki.
      • mavellis Re: Takie komleksowe opracowanie wzmocni UMK 28.09.05, 13:56
        Juz dawno powinno sie robic takie badanie, ale i tak chyba UMK jest jednym z
        pierwszych w kraju.
    • monte83 Re: UMK przed nowym rokiem akademickim 28.09.05, 12:43
      coz, Pan rektor wszystko ladnie tlumaczy i sie pewnie usmiecha tylko czy Pan
      rektor pamieta o tym, ze jest dziura w budzecie umk.
      a tak powaznie to moze czas zaczac podejmowac dzilania, ktore spowoduja
      przyznanie koncesji radio sfera.
    • Gość: luc92 Buldożer !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:47
      "Jamiołkowski przyznał, że uczelnia jest w stanie skonsumować każdą kwotę
      pieniędzy". W to akurat nikt nie wątpi! :)))
      • mavellis Wzrost sily uczelni to lepsi profesorowie, sprzet 28.09.05, 13:58
        Wzrost sily uczelni to lepsi profesorowie, wiecej pomocy naukowych, wiecej
        literatury, sprzetu i w efekcie wiecej studentow.
        Jak chcesz to zrobic nie inwestujac?
        UMK powinno byc wzorem inwestowania dla innych jednostelk budzetowych - rozwoj
        jak na nasze miasto jest ogromny!
        • a_weirdo Re: Wzrost sily uczelni to lepsi profesorowie, sp 28.09.05, 14:04

> UMK powinno byc wzorem inwestowania

Teraz są wzorem zadłużania się. Ale jedno im się udało znakomicie. Niewielu
          potrafi zrobić sobie doskonałą reklamę i jeszcze brać za to pieniądze
          (przyłączenie CM).
          • Gość: b3ut Re: Wzrost sily uczelni to lepsi profesorowie, sp IP: *.torun.mm.pl 28.09.05, 14:38
            >Niewielu > potrafi zrobić sobie doskonałą reklamę i jeszcze brać za to pieniądze

Wiele agencji reklamowych robi fajne reklamy i to nie za darmo :P
            • a_weirdo Re: Wzrost sily uczelni to lepsi profesorowie, sp 28.09.05, 14:41

> Wiele agencji reklamowych robi fajne reklamy i to nie za darmo :P

Dokładnie. Ale mieć reklamę, która jeszcze dopłaca, to jest wyczyn.
    • Gość: mixer Re: UMK przed nowym rokiem akademickim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 15:04
      „Jamiołkowski przyznał, że uczelnia jest w stanie skonsumować każdą kwotę
      pieniędzy” (D. Wójcicki, UMK przed nowym rokiem akademickim, 27-09-2005,
      gazeta.pl)
    • antysalon obecny, nowy/stary! jmr to takze sprawny menedzer 28.09.05, 16:46
      Wierze ze UMK stanie sie pod jego kierownictwem jeszce lepsza uczelnia.
      • Gość: kromal_24 Re: obecny, nowy/stary! jmr to takze sprawny mene IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:15
        Tak, zagadzam się. Dobry menedżer to sprawny meneżdzer!!! Zapewne pod jego
        przewodnictwem uniwersytet wyprodukuje jakieś pierwsze drobne COŚ.
    • nfa05 Re: UMK przed nowym rokiem akademickim 28.09.05, 18:33
      'Przede wszystkim musimy poznać sytuację kadrową na 48 kierunkach prowadzonych
      w naszym uniwersytecie' - czyżby PKA nie wiedziała jaka jest sytuacja kadrowa
      na UMK ? Jesli tak to na jakiej podstawie akredytowano kierunki studiow ?
      • klee Statystyki bolączką rektora ;-) 28.09.05, 19:04
        Akredytacje przyznaje zewnętrzna komisja i ona musiała liczyć tzw. siły
        kadrowe, a więc rektor ma prawo tych liczb nie znać. ;-) A tak na poważnie to
        chodzi zapewne o wydajność z jednej strony i potrzeby kadrowe określonych
        instytutów i zakładów (których jest naprawdę sporo) z drugiej.

Jeśli ktoś, o kim można przypuszczać, że jest mądry, mówi coś, co wydaje nam
        się niedorzecznością, to istnieje spore prawdodpodobieństwo, że mówi coś
        innego, niż wydaje nam się, że mówi. ;-)
        • nfa05 Re: Statystyki bolączką rektora ;-) 28.09.05, 19:40
          Zaraz zaraz, a czy to nie obecny rektor był szefem komisji akredytacyjnej ?
          Jako rektor nie wie tego co musiał wiedziec jako szef PKA ?
          • klee To pytanie serio? 28.09.05, 21:21
            Przecież napisałem, że nie o statystyki, nie o liczby tu chodzi, bo te to nie
            tylko rektor, ale każdy człowiek może sprawdzić, czy to na stronach UMK, czy
            też w specjalnie wydawanych informatorach.

Rzecz w tym, że każdy instytut czy katedra chce się rozwijać. Dyrektorom tych
            jednostek zależy zatem na nowych etatach i o nie występują, walczą. Jednak
            rektor musi je przyznawać z rozwagą, bo każdy nowy etat oznacza nowe (spore)
            wydatki dla uniwersytetu. Rektorat musi ocenić, czy etat jest rzeczywiście
            niezbędny, a to naprawdę niełatwa sprawa, bo rektorat i poszczególne wydziały,
            dalej instytuty i jeszcze dalej zakłady to zupełnie różne światy. To niełatwa
            sprawa, dość skomplikowany proces. Poza tym rektorat musi oceniać, czy zakłady
            w sposób efektywny wykorzystują te siły, którymi już dysponują, co też jest
            bardzo trudno mierzalne, bo to są tak naprawdę w stanie ocenić właściwie tylko
            ci, którzy w danym zakładzie funkcjonują, ale trudno im wierzyć na słowo, bo
            wielu z nich chciałoby po prostu jak najwięcej nowych pracowników, bez umiaru.
            Itd., itp. I o tym zapewne mówił nowy rektor.
        • Gość: WC Re: Statystyki bolączką rektora ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:06
          "Jeśli ktoś, o kim można przypuszczać, że jest mądry, mówi coś, co wydaje nam
          się niedorzecznością, to istnieje spore prawdodpodobieństwo, że mówi coś
          innego, niż wydaje nam się, że mówi."

Zgadzam sie z kolega, ale... osochodzi ?
          • klee Czytamy 29.09.05, 14:42
            Niech Kolega przeczyta post, na który odpowiadałem, oraz artykuł, którego
            rozmowa dotyczy, a na pewno wiele się Koledze rozjaśni. :-)
            • Gość: adrianno29 Re: Czytamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:41
              Klee ta Twoja strona warta jest gżechu. Sądzę a może raczej powinienem
              powiedzieć że "uważam" (przepraszm Cię bardzo, ale nie jestem tak jak ty
              językoznawstwom:) zę wydajesz mi się bardzo miłą, inteligntną i wrażliwom
              osobom o interesującym profilu. Pozdrawiam wszystkich Kolegów z Lamby
              pracujących na uniwerytecie UMK!
    • Gość: maciej Re: UMK przed nowym rokiem akademickim IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 29.09.05, 00:38
      A to cytat z pomorskiej. Oj ci dziennikarze 4 mln budzet. Smieszne!
      Budżet UMK to ponad 4 mln zł rocznie. - Ale jesteśmy w stanie skonsumować
      każdą ilość środków - dodaje prof. Andrzej Jamiołkowski. Uczelnia się rozrasta,
      rozwija i potrzebuje pieniędzy. Poza tymi na inwestycje konieczne są też na
      badania i potrzeby studentów.
    • Gość: ct UMK doktoryzuje w 23 dyscyplinach, wiecej tylko UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:50
      Uniwersytet Mikołaja Kopernika posiada uprawnienia do realizacji studiów
      doktoranckich w 23 dyscyplinach. Prześciga go tylko znacznie starszy wiekiem
      Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
      • Gość: byd.pies Re: UMK doktoryzuje w 23 dyscyplinach, wiecej tyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:25
        23 dyscyplin i pierwsze miejsce w skoku w dal...
    • Gość: ptasiek Re: UMK przed nowym rokiem akademickim IP: 195.117.138.* 29.09.05, 11:37
      To najgorszy rektor jakiego UMK miała i ma znowu. Pracowałem 6 lat na UMK,
      Jamiołkowski to beton jakich mało.
    • Gość: ksiądz ROBAK :: BABYLONIAN CLAY TABLETS :: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:51
      Uprzejmie proszę o przygotowanie tabliczek wg załączonego wzoru. Hrr...
    • Gość: Filet z konopi Strategia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:59
      Z tą strategią to świetny pomysł! Na początek policzyć wszystkich profów!
    • Gość: bialy.soc Re: DLACZEGO ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:02
      A byla ty wewnatrz psa?
      • Gość: videlec oj !!! LOKALNI PISARZE spod znaku lambdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 09:34
        Klee, pisarczyku, masz lepkie pióro?
        • Gość: videlec Re: LOKALNI PISARZE spod znaku lambdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:07
          Przepraszam, czy to FORUM GEJOWSKIE??? Dlaczego więc Klee i inni lokalni
          mądrale spod znaku lambdy mają tu wyłączność na prawdę? Dlaczego kasują
          niewygodne komentarze, które NIE ŁAMIĄ przyjętego tu REGULAMINU? Wystawiacie
          synkowie złe świadectwo UMK i całej lokalnej społeczności, o Gazecie nie
          wspominając.

Twój artykuł, o wielki pisarzu, delikatnie mówiąc mnie nie urzekł. Mam
          tradycyjną polską rodzinę i tematyka gejowska raczej średnio mnie interesuje.
          Zachęcam jednak innych czytelników do tej lektury, aby wiedzieli, na jaką
          działalność naukową idą ich podatki:

www.sebastiandeka.republika.pl/Spod_znaku_Lambdy.htm

WSTYD !!!

• klee Populizm godny Andrzeja Leppera 30.09.05, 15:42
            Sprostowanie.

Naukowo zajmuję się językiem i na prowadzone przeze mnie badania językoznawcze
            przeznaczane są (niewielkie, notabene) pieniądze podatników, a nie na cokolwiek
            innego. Ów jednorazowy przejaw mojej działalności publicystycznej, do którego
            odsyła się w poprzednim wątku, to moja prywatna sprawa, na którą przeznaczyłbym
            prywatne środki, gdyby to jakichkolwiek nakładów finansowych wymagało (a nie
            wymagało).

Za artykuł, do którego prowadzi odsyłacz, zapłacili nie podatnicy, tylko
            redakcja pisma, które zechciało go opublikować. I jeszcze jeden ważny szczegół,
            tekst powstał 6 lat temu, kiedy byłem na drugim roku studiów, jako praca
            zaliczeniowa z filozofii, i jego powstanie nie mogło być finansowane z budżetu
            państwa, skoro wtedy nie pracowałem zarobkowo ani w sferze budżetowej, ani
            jakiejkolwiek innej.
            • Gość: videlec Re: Populizm godny Andrzeja Leppera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:48
              Zapytam wprost. Jesteś gejem ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka