Dodaj do ulubionych

Likwidacja posterunku policji

29.03.13, 16:57
Witam. Od pierwszego kwietnia ( to nie żart ) na terenie naszego powiatu dojdzie do zmian organizacyjnych w pracy policji. W naszej gminie do tej pory pracowało ośmiu funkcjonariuszy i posterunek był czynny pięć dni w tygodniu. Od nowego miesiąca będzie dwóch funkcjonariuszy , którzy bedą pełnili dyżury co drugi dzień po dwie godziny. W gminie Sicienko całkowicie likwidują posterunek a w gminie Dobrcz będzie jeden funkcjonariusz dyzurowal dwa dni w tygodniu po dwie godziny. W innych gminach tez podobna sytuacja .28 marca na sesji rady Powiatu poruszylem ten temat twierdząc ze takie działania policji obniżają drastyczńie poczucie bezpieczeństwa mieszkańców poszczegolnych gmin. Starosta odpowiedział ze otrzymał informacje od komendanta powiatowego ze te działania mają na celi poprawę bezpieczeństwa mieszkańców poprzez likwidację etatów ,,biurowych" a położenie większego nacisku na prace w terenie
Nie przekonało mnie takie wyjaśnienie i złożyłem wniosek o przedstawienie sprawozdania komendanta miejskiego z tych działań na następnej sesji rady Powiatu. Mysle ze tlumacżenie policyjnych decydentów ze nasza gmina jest w zasięgu rejonu posterunku Śródmieście i nie odczują mieszkańcy tych zmian jest raczej pobożnych życzeniem nie mających odzwierciedlenie w rzeczywistości . Ale czas pokaże czy słuszne są nasze obawy . Pozdrawiam.
L.K
Obserwuj wątek
    • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 30.03.13, 11:58
      lesz1411 napisał:

Starosta odpowiedział ze o
      > trzymał informacje od komendanta powiatowego ze te działania mają na celi popra
      > wę bezpieczeństwa mieszkańców poprzez likwidację etatów ,,biurowych" a położen
      > ie większego nacisku na prace w terenie

"DOBRE" - POWIEM WIĘCEJ - WSPANIAŁA WIADOMOŚĆ O TEJ POPRAWIE BEZPIECZEŃSTWA.

Ciekawe jak dlugo będziemy jeszcze tolerować takie postępowanie? A 2,6 mln na dwie "głupie" nagrody dla speców od stadionu narodowego i na premie dla ...... to kasa zawsze sie znajdzie.
    • osielsko Re: Likwidacja posterunku policji 30.03.13, 19:22
      Panie Leszku,
      czy wie Pan może, kto wydał pozwolenie (proszę napisac z imienia i nazwiska, abyśmy wszyscy wiedzieli) na otwarcie skleppu monopoloego 24h w Osielsku, 20m od Koscioła i 100 metrów od Szkoły? Proszę również poinformować nas, na jakiej podstawie w naszej Gminie wydaje się zezwolenia na taką działalność.

Będę bardzo zobowiązany za te informacje. Dziękuję.
      • wooodnik Re: Likwidacja posterunku policji 30.03.13, 20:59
        Widzę oburzenie w słowach. Powiem szczerze w ogóle nie rozumiem. Bardzo dobrze, że jest sklep otwarty 24h. A co z tego, że 20 metrów od kościoła ? Jak idzie Pan do Kościoła to nikt Panu nie karze patrzeć a tym bardziej wchodzić do niego. W normalnym kraju w ogóle powinno być tak, że otwieram sobie sklep jaki mi się podoba i nikt nie musi mi wydawać, żadnych pozwoleń itp. A patrząc na obecne realnie (pozwolenia, koncesje itp) to tym bardziej możemy zakładać, że jest wszystko ok.
        • lesz1411 Re: Likwidacja posterunku policji 30.03.13, 21:49
          Witam.Na prowadzenie sprzedaży, zarówno detalicznej jak i hurtowej, napojów alkoholowych przedsiębiorca powinien mieć zezwolenie (zwane potocznie „koncesją na alkohol”).
          Kwestię tą reguluje ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
          (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 473 ze zm.) oraz przepisy gminne.
          Te ostatnie ustalają liczbę punktów sprzedaży alkoholu na terenie gminy, a więc i limity zezwoleń oraz zasady usytuowania stałych miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych.Na sprzedaż detaliczną napojów właściwy ze względu na lokalizację punktu sprzedaży jest wójt danej gminy .. Myślę ze wiecej na ten temat powinni wiedzieć radni gminni zasiadający w komisji ds.rozwoju gospodarczego. Sądzę że w ich gestii powinno być opiniowanie takich wniosków przed wydaniem decyzji przez wójta. Pozdrawiam. L.K

• lukasz1209 Re: Likwidacja posterunku policji 03.04.13, 18:21
        Szanowny osielsko!
        Też dziwi mnie, że tak blisko różnych instytucji związanych ze sportem, edukacją, kultem religijnym otwierane są punkty z alkoholem - lub raczej wydawane są koncesje na sprzedaż alkoholu. Obecnie przepisy nie mówią, jaka ma być odległość - kiedyś, gdy były takie ograniczenia, właściciele je omijali - np. za pomocą płotków, które zwiększały tę odległość....

Ale jestem też zgorszony hipokryzją ludzi, którzy do tej pory (tj póki temat nie został poruszony w miejscowym kościele podczas Liturgii Wielkiego Piątku) nie reagowali - przecież od wielu lat w sklepie "Aro" sąsiadującym z boiskiem, naprzeciwko szkoły (!) sprzedawany jest alkohol! (20m od szkoły i 100 od kościoła). I nie zauważyłem, aby np podczas imprez na stadionie obowiązywał zakaz sprzedaży.....
        ps. nie jestem przeciwko ani jednemu, ani drugiemu punktowi sprzedaży alkoholu - ich właściciele musieli spełnić właściwe wymogi, aby otrzymać koncesje a teraz płacą tzw "korkowe" gminie (dzięki tym pieniądzom są m.in. prowadzone przez gops świetlice, w których bezpłatnie otrzymują pomoc i opiekę dzieci z naszej gminy)
        • lukasz1209 i jeszcze w sprawie monopolowego 03.04.13, 19:16
          i jeszcze jedno - marny żywot widzę przed 24h monopolowym "przy kościele" - skoro proboszcz nie "pobłogosławił" (ciekawe, czy dostaną przedłużenie koncesji, gdy przyjdzie pora....), choć z drugiej strony właściciele mają darmową reklamę - i to nawet z ambony;-)))) (nie ważne jak, ważne, że się mówi;-))
        • osielsko Re: Likwidacja posterunku policji 04.04.13, 10:01
          Witam, daleki jestem od hipokryzji. Proszę poczytać forum - osobiście poruszałem temat sprzedaży alkoholu w sklepiku koło szkoły podstawowej.

Jako mieszkańca Osielska, oburza mnie fakt, iż wydawane są koncesje na kolejne sklepy, które z zasady zmiejszają bezpieczeństwo. W chwili obecnej są 4 całodobowe sklepy na terenie Osielska, sprzedające alkohol 24/7.
          I tu doniosę się do Pana Wodnika... odnośnie cywilizowanych krajów: proszę sprawdzić jak wygląda dystrybucja alkoholu w Skandynawii, wówczas będzie Pan miał szerszy pogląd.
          I proszę jeszcze sobie wyobrazić cywilizowany kraj, gdzie koło świątyni żydowskiej czy islamskiej otwiera się sklep monopolowy. W takim kraju jak USA, jest to niemożliwe, bo są szanowane prawa każdej wsólnoty religijnej.
          Mam wrażenie, że podobnie byłoby i w Polsce, gdyby dotyczyło to każdego wyznania poza katolickim.

Mam prawo nie zgadzać się na takie postępowanie, które z natury jest szkodliwe. Wiem, że nowy sklep monopolowy to dochód dla Gminy, ale koszty społeczne rozpicia mieszkańców, mogą przewyższać zyski.
          Proszę Sypniewskiego jak i innych Radnych aby uwzględnić ten fakt przy wydawaniu kolejnych decyzji.

lukasz1209 napisał:

> Szanowny osielsko!
          > Też dziwi mnie, że tak blisko różnych instytucji związanych ze sportem, edukacj
          > ą, kultem religijnym otwierane są punkty z alkoholem - lub raczej wydawane są k
          > oncesje na sprzedaż alkoholu. Obecnie przepisy nie mówią, jaka ma być odległość
          > - kiedyś, gdy były takie ograniczenia, właściciele je omijali - np. za pomocą
          > płotków, które zwiększały tę odległość....
          >
          > Ale jestem też zgorszony hipokryzją ludzi, którzy do tej pory (tj póki t
          > emat nie został poruszony w miejscowym kościele podczas Liturgii Wielkiego P
          > iątku
          ) nie reagowali - przecież od wielu lat w sklepie "Aro" sąsiadującym z
          > boiskiem, naprzeciwko szkoły (!) sprzedawany jest alkohol! (20m od szkoły i 10
          > 0 od kościoła). I nie zauważyłem, aby np podczas imprez na stadionie obowiązywa
          > ł zakaz sprzedaży.....
          > ps. nie jestem przeciwko ani jednemu, ani drugiemu punktowi sprzedaży alkoholu
          > - ich właściciele musieli spełnić właściwe wymogi, aby otrzymać koncesje a tera
          > z płacą tzw "korkowe" gminie (dzięki tym pieniądzom są m.in. prowadzone przez g
          > ops świetlice, w których bezpłatnie otrzymują pomoc i opiekę dzieci z naszej gm
          > iny)
          • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 04.04.13, 13:22
            "koszty społeczne rozpicia mieszkańców, mogą przewyższać zyski"

To znaczy, że twoim zdaniem w naszej światłej i inteligenckiej gminie ilość sklepów decyduje o rozpijaniu mieszkańców naszej gminy? To jest śmieszne co napisaleś. Pomyliło ci sie z piosenką - "idzie chłop, gęba sina, oj nie wraca ci on z kina - taka gmina". Te czasy juz minęły, ale widać, że w niektorych głowach jeszcze pozostały.
            • osielsko Re: Likwidacja posterunku policji 04.04.13, 14:12
              Czy będą jakieś merytoryczne argumenty, czy pozostały tylko inwektywy?

niemcz44 napisała:

> "koszty społeczne rozpicia mieszkańców, mogą przewyższać zyski"
              >
              > To znaczy, że twoim zdaniem w naszej światłej i inteligenckiej gminie ilość skl
              > epów decyduje o rozpijaniu mieszkańców naszej gminy? To jest śmieszne co napis
              > aleś. Pomyliło ci sie z piosenką - "idzie chłop, gęba sina, oj nie wraca ci on
              > z kina - taka gmina". Te czasy juz minęły, ale widać, że w niektorych głowach
              > jeszcze pozostały.
          • lukasz1209 Re: Likwidacja posterunku policji 04.04.13, 17:21
            Szanowny osielsko!
            "jestem też zgorszony hipokryzją ludzi, którzy do tej pory (tj póki temat nie został poruszony w miejscowym kościele podczas Liturgii Wielkiego Piątku) nie reagowali"
            te słowa odnoszą się do do ludzi, którzy do tej pory nie reagowali .
            Ja też nie zgadzam się na rozpijanie Polaków (choć sam do abstynentów nie należę;-)), ale, czy nam się to podoba czy nie, obydwa punkty otrzymały koncesje zgodnie z obowiązującym prawem. Czy radni i wójt mogli negatywnie zaopiniować wnioski - może jest tak, że brak pozytywnej decyzji spowodowałoby zaskarżenie - skoro spełniały wymogi formalne? Tego nie wiem.
            Model spożycia alkoholu w Polsce jest charakterystyczny dla naszego kraju - i nad tym należy przede wszystkim pracować (jako ciekawostkę podam, że przed II wojną światową spożycie alkoholu w Polsce nie przekraczało 1 litra czystego spirytusu na mieszkańca).
    • lukasz1209 Władza się "zwija" 03.04.13, 19:04
      Szanowny Panie Radny!
      Ci "policyjni decydenci" i Ci powiatowi i Ci z Komendy Głównej politycznie "podlegają" Panu Premierowi Donaldowi Tuskowi i Platformie Obywatelskiej ( i PSL jako "przystawce" w rządzie).
      Zatem za reorganizację policji, która obejmuje cały nasz kraj (używając terminologii KG i rządu) odpowiada Platforma Obywatelska (jak też za wiele "błyskotliwych" reform i działań), którą Pan reprezentuje w naszej gminie (poprzez mandat radnego z listy PO).
      ps. ciekawe jak długo będziemy czekać na patrol z Bydgoszczy, w dodatku jeśli będą to ludzie nie znający terenu?
      ps. podobno nawet dzielnicowi będą pracować w Bydgoszczy (chociażby zabezpieczając mecze i inne imprezy), a na "swój" teren mają być wysyłani na polecenie przełożonych;
      ps.w gminie mieszkają bogaci ludzie - może to czas inwestować w prywatną ochronę?;-) Tylko, co z tymi mniej zamożnymi - samoobrona?;-)
      • lesz1411 Re: Władza się "zwija" 03.04.13, 23:31
        Witam. Zgadzam się z tym co Pan poruszył w ostatnim poście dotyczącym działań policji. Mam rownież duże wątpliwości co do szybkości dotarcia w określone miejsce naszej gminy policjantów nie znających terenu gminy. Rownież praca dzielnicowych raczej nie będzie efektywna przy tak okrojonych godzinach pracy na terenie gminy. Ale czy te obawy są słuszne będzie można już stwierdzić po miesiącu funkcjonowania posterunku . Jak Pan słusznie zauważył , jestem radnym z ramienia Platformy Obywatelskiej . Ale nie widzę powodu aby sie tego wstydzić. Może dlatego , że nie zauważyłem w swoich działaniach jakichś szczególnych cech działalności partyjnej. Już kilka razy pisałem na tym forum ze praca na szczeblach samorządu lokalnego nie ma , a właściwie w/g mnie nie powinna mieć takiego zabarwienia i powinna służyć mieszkańcom bez względy na przynależność , przekonania i inne obwarowania . I tak staram się postępować. Pozdrawiam. L.K.
        • lutekwiejski Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 11:37
          jeżeli dobrze zrozumiałem to co napisał lukasz1209 , to w/g niego radny Kuziak jest odpowiedzialny za likwidację posterunku policji w naszej gminie ?
          • osielsko26 Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 14:38
            A ja mam wielkie pretensje do radnego powiatowego z ramienia PO że u nas w gminie jest nadal zima zamiast zielonej wiosny . To wstyd że przedstawiciel rządzącej partii nie może zadbać o pory roku zgodne z kalendarzem w naszej gminie . Wstyd panie Leszku :-)))
            • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 21:25
              niech Pan Radny z PO zajmie się sprawami przyziemnymi, na których się zna, a pogodę zostawi Panu Bogu
          • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 16:58
            lutkuwiejski
            - decyzje w sprawie reorganizacji/likwidacji posterunków w Polsce zapadły na szczeblu ministerialnym (MSW), nie jest to decyzja "miejscowych decydentów policyjnych".
            Obecnie w Polsce rząd sprawuje Platforma Obywatelska, której miejscowym przedstawicielem jest Pan Radny.
            To jeszcze jedno pytanie:
            O likwidacji/reorganizacji posterunków policji MSW zapowiadało już w 2012r (wystarczy poczytać materiały prasowe) - jakie działania polityczne podjęli miejscowi-regionalni radni PO, aby w regionie, powiatach, gminach zapobiec ich likwidacji? Ile wspólnych pism wysłali do Pana Premiera, ministrów, na ilu byli spotkaniach z rzeczywistymi decydentami? To pytanie kieruję też do pozostałych radnych z regionu.
            • lesz1411 Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 21:36
              Witam. W odpowiedzi na Pana pytanie informuję że na sesji rady Powiatu w październiku 2012 r jednym z zaproszonych gosci był komendant powiatowy policji , który składał sprawozdanie o stanie bezpieczeństwa na terenie powiatu w bieżącym ( 2012 ) roku. Odmawiał rowniez rożne działania policji oraz plany organizacyjne dotyczące policji w najbliższym czasie. Mówił rownież o redukcji etatów w niektórych posterunkach . Ma moje pytanie czy taka reorganizacja dotyczy rownież posterunku w Osielsku , komendant odpowiedział ze nie . Jestem zaskoczony decyzja o zlikwidowaniu posterunku w Osielsku w formie , w ktorej do tej pory funkcjonował. Dlatego na ostatniej sesji rady Powiatu złożyłem wniosek o zaproszenie na najbliższą sesje komendanta powiatowego , aby przedstawił , jak będzie wyglądała służba policji na terenie powiatu , a szczególnie mnie interesuje jak będzie funkcjonował posterunek policji w naszej gminie .Pozdrawiam. L.K.
              • niemczxyz Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 22:02
                ,,To jeszcze jedno pytanie:
                Ile wspólnych pism wysłali do Pana Premiera, ministrów, na ilu byli spotkaniach z rzeczywistymi decydentami? To pytanie kieruję też do pozostałych radnych z regionu.
                " . lukasz1209.... nie rozśmieszaj nas takimi tekstami. Do jakich radnych to pytanie kierujesz? wymień ich z nazwiska i funkcji. Myślę że będziesz miał z tym trudność. A jeszcze większe z uzyskaniem odpowiedzi na to pytanie. Podaj mi choć jedną wypowiedź na tym forum od jakiegokolwiek radnego / radnej z naszej gminy , powiatu czy województwa na tematy nasze , gminne czy powiatowe. W sąsiedniej gminie mieszka poseł z RP . Słyszałeś kiedykolwiek o jakichkolwiek jego działaniach na rzecz naszego powiatu czy gminy? To samo dotyczy pozostałych posłów i senatorów . I obojętnie czy są z PO , PIS , RP czy SLD ...wszyscy mają nas centralnie w d....
                • osielsko26 Re: Władza się "zwija" 04.04.13, 22:38
                  z tymi pretensjami do radnego o brak wiosny to był oczywiście żart, choć nie wszyscy się na nim poznali. Mam bardzo krytyczny stosunek do poczynan tych co u władzy jak i tych co w opozycji . Jedni i drudzy czekają tylko na zmianę miejsca przy korycie , a reprezentują taki sam poziom moralności , a właściwie jego braku .Zgadzam się ze zdaniem że ,,mają nas centralnie w d..." Dlatego nie biorę udziału w wyborach do parlamentu. Bo między kim a kim wybierać? Ale też nie interesuje mnie w naszej gminie z jakiej partii jest człowiek tylko jak działa dla nas.( przykład opisywanego często krytycznie przez lukasza1209 radnego Kuziaka ) .Słusznie zauważył mój poprzednik że nie ma tu innych samorządowców na tym forum , którzy by brali udział w naszych dyskusjach. A czy ktoś w naszym UG pomyślał aby stworzyć jakąś platformę komunikacji ze społeczeńswem? Sama sucha strona internetowa nie wystarczy. Potrzebny dialog. A tego brakuje między urzędnikami a społeczeństwem. Przykładem może być wprowadzanie ustawy śmieciowej. Suche informacje w ulotkach. A powinny być zebrania w wioskach , gdzie urzednicy odpowiedzą na wiele naszych wątpliwości,. Dlatego wielki szacun dla pana , panie Leszku za wytrwałe i merytoryczne udzielanie się na tym forum od początku kadencji . ps...a wiosna przyjdzie już niebawem bo PO z PIS i SLD dogadali się że za parę dni można uchwalić że ma być wiosennie i ciepło ;-)
                  • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 05.04.13, 11:09
                    ja się poznałem;-)
                  • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 05.04.13, 11:29
                    krytykuję działania Platformy Obywatelskiej, która moim zdaniem wprowadza tylko bałagan i rozwala nasze państwo, nie słucha głosu obywateli, a nie Pana Radnego Kuziaka (radnego z ramienia PO), a to jest znacząca różnica.
                    Co do działalności Pana Radnego wiem tyle, co przeczytam na forum - wiele inicjatyw przez niego podejmowanych jest wartościowych dla ludzi.
                    Jednakże w temacie posterunków policji, uważam, że obecne działania są spóźnione i nie na wiele się zdadzą - jeśli posterunek w obecnej formie pozostanie, to chwała. Działacze samorządowi z naszej gminy, w tym z ramienia PO powinni reagować wcześniej - teraz odbieram to jako robienie sobie pozytywnego pr-u.
                    ps. a jakie jest stanowisko RP w sprawie pogody - czyżby znowu mieli wstrzymać się od głosu? (rozumiem, że po dobrej trawie świat zawsze jest pogodny i kolorowy;-)
                    • lukasz1209 Przykład rządów PO 08.04.13, 10:57
                      to może przykład rządów PO i to z gazety wyborczej:
                      wyborcza.biz/biznes/1,101716,13693926,Gazprom_reality_show__czyli_po_co_Moskwie_nowa_rura.html#BoxSlotIIMT
                • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 05.04.13, 11:07
                  w obecnej dobie internetu pozyskanie informacji o radnych nie jest dla mnie trudnością.....
                  Na forum obecny jest Pan Radny L. Kuziak - jeśli ktoś jeszcze to przepraszam za pominięcie.
                  Uważam, że decyzje już zapadły na najwyższym szczeblu i za późno jest na jakiekolwiek działania - policja zamiast być jak najbliżej ludzi i terenu, będzie jak najdalej. Jeśli do tego dołożymy próby zmiany przepisów, że kradzież miałaby być powyżej 1000zł, to ciekawa perspektywa nam się rysuje..... "Władza się zwija" - tyle w temacie.
                  • felyetonista HoooHo.... CO ja Słysze... - Władza się "zwija" 05.04.13, 13:42
                    hooohohoooo.. co ja słysze.... to nie tylko ja jestem antylweicowym i anty-platformerskim moherowym, zacofanym, zgrzybiałym, nieradzącym sobie z życiem, sfrustrowanym, ograniczonym ciemnogrodem, który śmie powiedzieć cokolwiek przeciwko naszemu jaśnie panu Donaldowi Kaczorowi i jego przydupasom.

Przecież miód płynący od jaśnie pana Donalda Kaczora to lekarstwo na wszystkie troski kilku milionów, żyjących na granicy ubóstwa. Miód jak wiadomo i szczaw krzepi!!!
                    Chłopie Łukaszu - nie rozumiesz tego?

• lukasz1209 Re: HoooHo.... CO ja Słysze... - Władza się "zwij 05.04.13, 19:18
                      raczej szczaw i mirabelki;-)))))
              • lukasz1209 Re: Władza się "zwija" 05.04.13, 19:13
                to albo od października 2012r. coś się zmieniło albo komendant powiatowy policji celowo wprowadzał w błąd radnych powiatowych - i w takim wypadku powinien ponieść konsekwencje służbowe lub przynajmniej wytłumaczyć się przed radą......
                Czyli z tego wynika, że przynajmniej Pan zadziałał w tej sprawie, co nie zmienia mojego zdania, że winna temu jest partia rządząca (PO).
                • bigben123 Re: Władza się "zwija" 05.04.13, 21:09
                  hehe...komendantów w Bydgoszczy już z trzy razy zmieniali więc konsekwencje ich bajdurzenia ponosimy my. A jaki był powód że radni w naszej gminie zagłosowali nad wnioskiem o zlikwidowanie Straży Gminnej ? Może któryś z radnych udzieli nam na ten temat informacji ? Bo głosowali wszyscy jednomyślnie . Czy panu radnemu Kuziakowi też się nie podobała praca strażników ? Bo jeżeli zagłosowała cała rada jednomyślnie to znaczy że i pan radny Kuziak...
                  • lesz1411 Straż Gminna 05.04.13, 22:30
                    Witam. Faktycznie na jednej z ostatnich sesji był głosowanyv wniosek o likwidację Straży Gminnej. Byłem na tej sesji i potwierdzam ze wszyscy radni rady Gminy zagłosowali jednomyślnie. Jezeli dobrze pamietam , to glownym powodem tego wniosku byly zbyt duze naklady finansowe na SG w stosunku do dochodow z tytulu pracy tej strazy. Ja nie głosowaniem ponieważ jako radny rady Powiatu nie mam prawa głosowania przy podejmowaniu uchwał czy zatwierdzeniu wniosków poprzez głosowanie na forum rady Gminy. Ten przywilej należy sie tylko radnym rady Gminy. Czy wniosek radnych był słuszny? Prawie każdy z nas spotkał sie z rożnych okolicznościach z pelniacymi służbę na terenie gminy straznikami SG. Ocena ich pracy wsrod mieszkancow jest rozna i rozne są opinie na temat zasadnosci funkcjonowania takiej strazy na terenie naszej gminy ? Ale myslę że w świetle ostatnich zmian dotyczących funkcjonowania posterunku policji mogliby nasi radni gminni jeszcze raz zastanowić się nad zasadnoscia wniosku o likwidacji SG . Bardzo dużo czasu oraz środków finansowych zostało wydanych na utworzeńie i funkcjonowanie tej formacji . Zlikwidowanie jest łatwe , ale czy zasadne ? Czy nie warto poszukać innego , korzystniejszego rozwiązania ? Mozna np. sprobowac namówić ościenne gminy do współpracy i utworzenia straży miedzygminnej , która by przejęła części zadań mocno w powiecie zredukowanej policji. Ale to tylko moje zdanie. A o tym co dalej z Strażą Gminna zadecydują radni rady Gminy Osielsko podejmujac lub odrzucajac w glosowaniu stosowna uchwałę . Pozdrawiam. L.K.
                    • lukasz1209 Re: Straż Gminna 06.04.13, 12:53
                      dwóch strażników na całą gminę to chyba zbyt dużo nie mogło zdziałać - choć osobiście też nie byłem za strażą gminną - jeśli się nie mylę, to pracującą tylko do 15-tej? Widocznie panowie zbyt mało wystawiali mandatów.....
                      Gminie potrzebne są służby zapewniające porządek i bezpieczeństwo przede wszystkim w godzinach wieczornych i nocnych.
                      Czyżby przychodził czas prosperity dla prywatnych spółek ochroniarskich?
                    • lukasz1209 Re: Straż Gminna 06.04.13, 13:24
                      Czy na stronie BIP jest zamieszczona o tym informacja? - ja takiej się nie doszukałem. Brak też tak ważnej informacji na stronie urzędu gminy - chyba, że przeoczyłem. Czy gdzieś można znaleźć relację, protokoły z posiedzeń Rady Gminy? - prócz uchwał i listy głosowań?
                      • lookilook265 Re: Straż Gminna 07.04.13, 14:14
                        Ja też nigdzie nie znalazłam nawet wzmianki i protokołów z sesji lub komisji.Trochę to dziwne.Jeżeli to prawda to gratulacje w cudzysłowie oczywiście dla władz gminy. Likwidowany posterunek policji z 8 - 9 etatów zostaje punkt przyjęć interesantów(strona KMPolicji) i dwóch policjantów na cztery !!!!!godziny tygodniowo.Po prostu rewelacja ! I na dodatek propozycja likwidacji sm! Jestem ciekawa jacy radni mają taki tok myślenia.
                        • osielsko26 Re: Straż Gminna 07.04.13, 20:12
                          jeżeli jesteś ciekawa jacy radni tak myślą to podaję skład:

RADA GMINY OSIELSKO
                          1. Balbuza-Walkowska Lucyna - Wiceprzewodnicząca Rady Gminy
                          2. Baumgart Jacek
                          3. Cichański Konrad
                          4. Juszczak Mariusz
                          5. Kraszkiewicz Ireneusz
                          6. Krygiel Maria
                          7. Lachowska Krystyna
                          8. Leszczyński Benedykt - Przewodniczący Rady Gminy
                          9. Podgórski Jerzy
                          10. Ratuszna Iwona
                          11. Słysz Arkadiusz
                          12. Wideł Maria
                          13. Wróblewska Leokadia
                          14. Zielińska Marta
                          15. Ziółkowski Franciszek

Nie dziwię się że nic nie znalazłaś. Ostatni protokół z obrad rady jest z września ubiegłego roku. A jeszcze lepiej z protokołami z posiedzeń poszczególnych komisji...są z 2008 roku.
                          • bigben123 Re: Straż Gminna 07.04.13, 22:15
                            Czytając to forum zastanawiam się czy jest jakiś pożytek z tych radnych. Ja jako mieszkaniec Osielska nie spotkałem się z ŻADNĄ działalnością radnych z Osielska. Od moich znajomych z Maksymilianowa usłyszałem dwa nazwiska radnych - p.Balbuza i p. Kuziak . A to z powodu wsparcia mieszkańców w walce z nielegalną budową masztu telefonii komórkowej. A gdzie reszta? Patrząc na wyniki wyborów z roku 2010 można ,,pogratulować” tym co na takich radnych głosowali.
                            • niemczxyz Re: Straż Gminna 07.04.13, 23:18
                              A Ty na nich nie głosowałeś? ;-)
                        • rumcajspl Re: Straż Gminna 08.04.13, 15:08
                          lookilook265 napisała:

> Ja też nigdzie nie znalazłam nawet wzmianki i protokołów z sesji lub komisji.Tr
                          > ochę to dziwne.Jeżeli to prawda to gratulacje w cudzysłowie oczywiście dla wład
                          > z gminy. Likwidowany posterunek policji z 8 - 9 etatów zostaje punkt przyjęć in
                          > teresantów(strona KMPolicji) i dwóch policjantów na cztery !!!!!godziny tygodni
                          > owo.Po prostu rewelacja ! I na dodatek propozycja likwidacji sm! Jestem ciekawa
                          > jacy radni mają taki tok myślenia.

Posterunku nie ma, straż gminna do likwidacji, należy tutaj zacytować Kononowicza, niedługo "nie będzie niczego" Chyba Osielsko jest gminą drugiej kategorii, Posterunku Policji w Białych Błotach jakoś się nie udało zlikwidować, może komuś na tym zależało. Dziwna sprawa przestępczość rośnie, małolaty robią co chcą a tu likwidacja...
                          • 1dajmonion Re: Straż Gminna 10.04.13, 11:13
                            Niepokoi mnie postawa radnego powiatowego pana Leszka, który bez urazy, wcina się między wódkę, a zakąskę. Jako mieszkaniec czuję się zdegustowany przez sianie "defektyzmu" w sprawie likwidacji Straży Gminnej. Żyjemy już w dość "zdefektowanym" świecie, który raczej należałoby naprawiać, niż go bardziej rozwalać. Przecież pełnienie funkcji radnego do tego zobowiązuje....
                            Z tego co mi wiadomo, są to na razie "pierdoły", ustalone pomiędzy decydentami - radnymi RG. Nie odzwierciedla tego żadna uchwała RG, co już niektórzy czytający Forum stwierdzili. Na pewno, sugestywnymi pomysłami w tym temacie, podzielili by się; radny z Wilcza i radna z Niemcza, których gorąco zapraszam do dyskusji !
                            Poza tym, radny Leszek powinien wiedzieć, że likwidacja Straży Gminnej podlega opinii Policji, a ta jest negatywna.
                            Wydaje się, że jeszcze nie "dojrzeliśmy" jako społeczeństwo i chyba to nie nastąpi, aby likwidować czy ograniczać liczbę funkcjonariuszy od ładu i porządku, skoro dookoła ogromny bajzel. Kiedy zobaczymy na ulicach funkcjonariuszy bez broni i środków przymusu bezpośredniego, czy też, z obsadą jeden funkcjonariusz na całą gminę, jak to ma miejsce w innych krajach?
                            Wydaje się, że należałoby zrobić redukcję wśród takich pomysłodawców.
                            A jaką zastosować alternatywę?
                            • lesz14 Re: Straż Gminna 10.04.13, 16:49
                              Witam. Nie pisałem nic o podjęciu przez radnych uchwały w sprawie likwidacji SG. Napisałem ze radni RG na sesji zgodnie wnioskowali za likwidacją tej formacji. Od wniosku do podjęcia uchwały jeszcze długa droga min. jak pan wspomniał , zwrócenie sie o opinie do komendanta policji. Ale wniosek o likwidację SG zanim zostal przedstawiony na forum RG , był poprzedzony dyskusjami na forum komisji . To w komisjach wypracowuje sie pewne stanowisko i przedstawia sie na forum całej rady. Myśle ze te jak pan to ujął ,,pierdoły" nie są dowolnymi ustaleniami radnych ponieważ prace radnych są dosyć precyzyjnie określone w ustawie o samorządzie i każde oficjalne stanowisko ( a za takie uważa sie rownież wniosek formalny ) jest prawomocne usankcjonowane czego dowodem są protokoły z prac komisji oraz protokoły z obrad radnych na sesjach. W przypadku RG Osielsko wszystkie sesje RG są nagrywane i protokołowane. Proszę spytać radnych z RG czy był poruszony na jednej z ostatnich sesji temat SG i czy w konsekwencji tego wniosku radnych wójt został zobowiązany do wystąpienia do komendanta policji o opinie w tej sprawie. Nie było moim zamiarem wprowadzanie państwa w błąd pisząc ze SG zostanie na pewno zlikwidowana. O tym dopiero można powiedzieć jak radni podejmą stosowną uchwałę. Ja pisałem o tym ze radni mają zamiar zlikwidować SG , czego dowodem jest wniosek na sesji. W poprzednim poście sugerowalem ze jest jeszcze czas na zmianę tego pomysłu radnych i znalezienie innego bardziej racjonalnego wyjścia np. stworzenie straży międzygminnej , szczególnie ze zmieniły sie zasady funkcjonowania policji w naszej gminie. Myśle ze równie dobrym pomysłem byłoby zwiększenie liczby strażników . Ale to już temat do dyskusji ponieważ wiąże sie to z dość znacznym obciążeniem budżetu gminnego. Pozdrawiam. L.K
                              • osielsko26 Re: Straż Gminna 10.04.13, 19:16
                                a mnie się wydaje że likwidacja straży gminnej zależy od decyzji radnych i wójta. A opinia policji nie jest wiążąca w decydowaniu o tym . Ja też słyszałem o tym że chcą radni rozwalić straż gminną . Jeden z radnych mówił że są niedochodowi i jest dużo skarg na ich pracę . Ja tam mało ich widziałem w działaniu...jedynie jak jeżdzili samochodem
                                • niemczxyz Re: Straż Gminna 12.04.13, 10:38
                                  1dajmionion.... zastanawia mnie co oznacza słowo ,,defektyzm" i określenie ,,zdefektowany świat" ... zawsze to coś nowego w naszym bogatym słownictwie...
                                  • niemczxyz Re: Straż Gminna 12.04.13, 10:41
                                    no i może w tych ,,pierdołach" jest ziarno prawdy...pani w zaprzyjaźnionym sklepie powiedziała ze straż gminna ma być rozwiązana bo tak słyszała w urzędzie jak coś tam załatwiała. Może p.Leszek nie mijał się z prawdą ?
                                    • lesz14 Re: Straż Gminna 13.04.13, 23:12
                                      Witam. W dniu 19 kwietnia odbędzie sie sesja Rady Gminy.
                                      Punkt ósmy , podpunkt siodmy porządku obrad jest następującej treści :
                                      w sprawie przystąpienia do procedury likwidacji Straży Gminnej w Osielsku
                                      i przeprowadzenia konsultacji z mieszkańcami,

Pozdrawiam. L.K.
                                      • lookilook265 Re: Straż Gminna 14.04.13, 17:41
                                        Radni najpierw namieszali ....a teraz jak zlikwidowano policję to chcą przerzucić wszelką odpowiedzialność za brak dbałości o bezpieczeństwo i porządek w gminie na mieszkańców i instytucje (te też jak myślę należy zapytać w trakcie konsultacji??!!)Mieszkam w gminie dopiero 5 lat ale takiej polityki radnych gminy to nie rozumiem! Naturalnym aktem rozsądku byłby wniosek o rozwinięcie straży (szczególnie w kontekście likwidacji policji) a nie jej likwidacji. Gmina się rozwija mieszkańców przybywa służb porządkowych ubywa !!! Miałam nadzieję że w mniejszych gminach polityka partyjna nie ma takiego znaczenia ale najwidoczniej się myliłam. Wybory do samorządu już w przyszłym roku.Chyba pójdę.Radnym i wójtowi życzę podjęcia dobrej decyzji.
                                        • osielsko26 Re: Straż Gminna 14.04.13, 18:16
                                          do 1dajmonion ...po tym co zaplanowali na najbliższej sesji radni gminni to chyba mylił się pan pisząc.... ,,Niepokoi mnie postawa radnego powiatowego pana Leszka, który bez urazy, wcina się między wódkę, a zakąskę. Jako mieszkaniec czuję się zdegustowany przez sianie "defektyzmu" w sprawie likwidacji Straży Gminnej. Żyjemy już w dość "zdefektowanym" świecie, który raczej należałoby naprawiać, niż go bardziej rozwalać. Przecież pełnienie funkcji radnego do tego zobowiązuje...."

A że radni w gminie ciągle mieszają to żadna nowina
                                          • bigben123 Re: Straż Gminna 14.04.13, 19:56
                                            Nie wierzę .... nasi radni gminni chcą konsultacji społecznych ? Czyżby zaczeli się budzić z błogiego snu bezczynności i zaczynają się mizdrzyć do potencjalnych wyborców? W jakiej formie mają się odbywac te konsultacje ? Mam nadzieieję że dowiemy się tego od pana radnego Leszka.
                                      • lukasz1209 Re: Straż Gminna do kasacji! 15.04.13, 15:32
                                        to, chyba powinna być inna kolejność - może na początku chociażby ankieta do mieszkańców, a dopiero później decyzje o dalszych losach straży. Osobiście jestem za zlikwidowaniem straży działającej w obecnym kształcie tj. dwóch panów w jednym samochodzie objeżdżających cały teren gminy...... lub też nie objeżdżających, pracujących - no właśnie do której godziny? Parokrotnie sprawdzałem na stronie gminy i bip - zero informacji....Gdyby to nie było opłacane m.in. z moich podatków, tobym powiedział, że są to jakieś jaja.....
                                        • osielsko26 Re: Straż Gminna do kasacji! 15.04.13, 15:58
                                          o tym ilu jest strażników to decydują ci co teraz chcą zlikwidować to co kiedyś stworzyli. O tym w jakich godzinach pracują i jaki ma zakres obowiązków SG , decyduje wójt , jako ich zwierzchnik i pracodawca . To wiesz już kto decyduje o tym gdzie nasze podatki idą ...czy Ci się to podoba czy nie
                                          • 1dajmonion Re: Straż Gminna do kasacji! 16.04.13, 08:27
                                            Dla mnie osobiście jest coś jasne, jak jest wyartykułowane w heraldycznym obwieszczeniu RG, a nie w drodze tzw."poczty pantoflowej" - jedna pani, drugiej pani....
                                            Jeśli chodzi o "defektyzm", to autorem pojęcia przypuszczalnie jest Zenon Laskowik z dawnego kabaretu Tey w skeczu "z tyłu sklepu", na XVIII KFPP w Opolu w 1980 r.
                                            Pojęcie to można odszukać w leksykonie słownika alternatywnego polsko-polskiego, oznacza;
                                            przeświadczenie o nieuchronności usterki, z kolei; defektysta; to człowiek przeświadczony, że coś się zepsuje, natomiast defektacja; to jak ktoś narobi w majtki.
                                            Ale do rzeczy, nie można czegoś likwidować co funkcjonuje, aczkolwiek przez niektórych nie lubiane, nie dając nic w zamian, żadnej alternatywy! To jest po prostu nie do przyjęcia, pomysł likwidacji S.G. bez analizy anlizy pracy i dotychczasowych osiągnięć (wymiernych i tych niewymiernych) itd. Panie i Panowie radni mandaty nie są wykładnikiem pracy S.G. !
                                            Dla porównania, kto lubi podatki ? A może by tak dla przykładu złożyć wniosek na sesji aby zlikwidować organ podatkowy. Na pewno "pomysł" ucieszyłby 99,99% populacji osielskowej etnowspólnoty.
                                            Póki co, pozostaje nam jeszcze modlitwa.... "Od bzdurnych pomysłów radnych uchroń nas Panie....".
                                            • osiemak45 Re: Straż Gminna do rozwoju 16.04.13, 14:28
                                              Ja mam pytanie do pana Leszka Kuziaka radnego powiatowego. Czy to polega na prawdzie ,że swego czasu starosta nagrodził straż gminną jakimś medalem ? Podobno tak ale tak tylko słyszałem! Prosiłbym o ewentualne sprawdzenie.
                                              Co by jednak nie mówić to zamiar likwidacji straży przy zlikwidowanej już policji jest co najmniej niefrasobliwy,żeby nie powiedzieć inaczej.
                                              Ktoś już tu napisał mieszkańców przybywa a służb porządkowych ubywa.
                                              Przecież w takiej zaistniałej sytuacji naturalną koleją rzeczy powinna być rozbudowa straży tak aby mogli pracować chociaż od 6 do 22, na dwie zmiany a nie likwidacja.
                                              Być może radni boją się straży? Policji nie ma , straży być może też nie będzie , eldorado !
                                              To dopiero staniemy się "atrakcją turystyczną " ...dla wszelkiej maści przestępców i cwaniaków.
                                              Jestem przyznam pod "dużym wrażeniem ...dalekowzroczności i przewidywań naszych radnych" !!
                                              Wybory już w przyszłym roku.

• lesz1411 Re: Straż Gminna do rozwoju 16.04.13, 20:28
                                                Witam. W 2010 roku Straż Gminna Osielsko za swoją działalność na rzecz poprawy porządku publicznego, przestrzegania prawa i podniesienia komfortu, oraz bezpieczeństwa życia mieszkańców została uhonorowana MEDALEM STAROSTY BYDGOSKIEGO za zasługi dla powiatu.
                                                W tym roku Straż Gminna w Osielsku otrzymała wyróżnienie w postaci listu gratulacyjnego z dyplomem od Prefekta Krajowej Rady Komendantów Straży Miejskiej i Gminnej Rzeczpospolitej Polskiej. W liście napisano m.in.: „W wyniku analizy wyników działalności straży miejskich i gminnych Straż Gminna w Osielsku została uznana w 2012 r za wzorcową jednostkę w kategorii do 5 etatów.” W dalszej części listu chwalono szerokie spektrum zadań podejmowane przez strażników, kontrole budów, zaufanie społeczne, wspólne patrole z policją.
                                                Pozdrawiam. L.K.
                                                • nowy9918 Re: Straż Gminna do rozwoju 16.04.13, 21:27
                                                  Witam bardzo zaciekawiła mnie wypowiedz pana radnego L.K dot. nagród otrzymanych przez SG Osielsko -Z tego co pan napisał wynika że pracownicy straży maja jakieś osiągnięcia i z tego co czytam wynika ze nie tylko na terenie naszej gminny ale doceniają ich prace nawet w skali kraju - to bardzo dziwne co chcą zrobić radni.Nasuwa się proste pytanie KOMU PANOWIE STRAŻNICY NIE TRZYMALI PRZYSŁOWIOWEGO PALCA RÓWNO W D......E -czyżby dlatego tak dziwna decyzja naszych radnych- może powinniśmy zastanowić się nad tym komu powierzyliśmy kierowanie nasza gminna skoro nie interesuje ich nasze i naszych dzieci bezpieczeństwo.pozdrawiam naszego pana radnego L.K
                                                  • 1dajmonion Re: Straż Gminna do rozwoju 17.04.13, 09:50
                                                    Nie należy igrać z losem !!! Jednak potwierdza się, że instytucja władcza jest prawie wyobcowana ze społeczności pozostającej pod jej rządami, o czym wspomniałem w temacie Rzeczpospolita Osielskowa. W chwili obecnej występują próby zcedowania odpowiedzialności tej instytucji w odpowiedzialność zbiorową poprzez przeprowadzenie referendum na zebraniach wiejskich w sprawie likwidacji Straży Gminnej. Jest to zastosowanie jednej z metod socjotechnicznych. W tym miejscu poczułem się manipulowany..., przez "swoje pragnienie" instytucji władczej.
                                                    Panie i Panowie radni, wydarzenia z Bostonu mogą podobnie wystąpić wszędzie, nawet na terenie naszej Gminy. Wśród członków naszej kulturowej wspólnoty, nie należy wykluczyć, może pojawić się również jakiś sfrustrowany desperat...
                                                    Nie wyznaczajcie granice ( limes) absurdu...
                                                    Nie idźcie tą drogą (limes) oddzielającą od społeczeństwa...
                                                    Kto nam zabezpieczy imprezy masowe? Wiosna przyszła...
                                                  • lukasz1209 Re: Straż Gminna do rozwoju 17.04.13, 18:14
                                                    bezpieczeństwo jest rzeczą chyba najważniejszą (po zdrowiu, itd.), ale nie popadajmy w absurd - dwóch funkcjonariuszy straży gminnej w Osielsku, to chyba zbyt wiele nie zdziała, może przez przypadek...... i tylko do godziny 15-tej (bo tylko do tej godziny pracują)......
                                                    Skuteczność reakcji służb gminnych mogę obserwować chociażby na przykładzie przystanku przy Centralnej za kościołem - rozwalone kosze, rozsypane śmieci leżały kiedyś z miesiąc, to samo dotyczyło rozbitej szyby (też zajęło z miesiąc uprzątnięcie efektu wandalizmu). Ja wiem, że SG nie jest od sprzątania, ale czy przejeżdżając tamtędy nie zauważyli, co się dzieje. A jeśli zauważyli to czy zgłosili odpowiednim służbom komunalnym. A jeśli zgłosili i nic, to czy coś dalej działali w tej sprawie? Może jestem naiwny i za dużo oczekuję, ale ja w praktyce nie widzę zbyt dużego pożytku ze straży gminnej - może na papierze to całkiem inaczej wychodzi, skoro te nagrody (lub też inni robią jeszcze mniej).....
                                                  • lukasz1209 Re: Straż Gminna do rozwoju 17.04.13, 18:33
                                                    Podjęte działania przez straż gminną w Osielsku w sprawach związanych z alkoholem (w kolejnych latach): 2008 2009 2010 2011 2012
                                                    Interwencje, gdzie przyczyną był alkohol
                                                    24 2 9 7 4
                                                    Liczba nałożonych mandatów w związku ze spożywaniem alkoholu w miejscu publicznym 1 - - 1 1
                                                    Liczba wniosków do GKRPA
                                                    - - - - -
                                                    Liczba wniosków do sądu w związku z piciem w miejscu publicznym 1 - - - -
                                                    Liczba przeprowadzonych kontroli w placówkach sprzedających alkohol 3 2 2 10 10 - liczba punktów w kolejnych latach: 54, 55, 55, 52, 56.
                                                    A jak w takim razie wygląda aktywność sg w innych dziedzinach na przełomie tych lat? Ile było interwencji w związku np. z nieodśnieżanymi chodnikami, spalaniem śmieci (chyba, że wszyscy właściciele przylegających posesji wzorowa odśnieżają i nie spalają śmieci....)
                                                  • lukasz1209 Posterunek policji 17.04.13, 18:44
                                                    dlatego wracając do tematu głównego - potrzebny jest stały posterunek, a nawet komisariat policji w Osielsku - całodobowy. Obawiam się, że na interwencję policji z Bydgoszczy trzeba będzie czekać bardzo długo - czas dojazdu, interwencje w mieście, zabezpieczenie imprez miejskich przy małej ilości funkcjonariuszy (których i tak w Bydgoszczy za bardzo nie widać). A straż gminną zlikwidować i zaoszczędzić na wydatkach..........
                                                  • osielsko26 Re: Posterunek policji 17.04.13, 22:04
                                                    oczywiście że jest taki całodobowy posterunek potrzebny....i co z tego ? Myślisz że kogoś w UG to obchodzi? W Białych Błotach pani wójt potrafiła sprawić że nie zlikwidowano ani jednego etatu na tamtym posterunku , mimo że niedaleko na Błoniu jest duży komisariat policji. A u nas przechodzi sie nad tym do porządku i jeszcze likwiduje straż gminną . No to teraz można ścieki wylewać do rowów , budowy prowadzić bez nadzoru , psy puszczać luzem ..... Bo zanim dodzwonimy się do posterunku policji i ktoś d...ruszy to bedzie po zabawie. czyli luzik na całego. DZIĘKUEMY WAM NASZA RADO GMINY
                                                  • 1dajmonion Re: Posterunek policji 18.04.13, 12:25
                                                    Na wstępie zastanówmy się i poukładajmy sobie w głowach, czego oczekujemy po Straży Gminnej ... Jednocześnie samokrytycznie spójrzmy na siebie, czy sami jesteśmy w stanie ogarnąć przestrzeń swojego miejsca zamieszkania, przykładnie wychować swoje dzieci aby szanowały również przestrzeń publiczną, przystąpić do utożsamiania się z miejscem zamieszkania itd. itp. Z reguły jest tak, że nie nadążamy tego sami ogarnąć ...
                                                    A czy można oczekiwać pełnego 100 procentowego ogarnięcia bardzo wielu tematów na przestrzeni całej Gminy przez dwóch czy trzech funkcjonariuszy. Po prostu doba za krótka ...
                                                    Powiedzmy sobie szczerze, że tu nie do końca SG zawiniła, ale chyba również my mieszkańcy.
                                                    Bez wybielania siebie, mea culpa...
                                                    Jeżeli tak nie jest, to chyba żyjemy w świecie obłudy i hipokryzji, i tkwimy w tym g....e po uszy.
                                                    To dlaczego są gminy w UE i poza nią z jednym (ale nie bez całkowicie) funkcjonariuszem mundurowym i jest czysto, bezpiecznie i miło. Gdzie każdy mieszkaniec zna i wykonuje swoje obowiązki na przestrzeni której żyje, bez potrzeby interwencji.
                                                    Wygląda na to, że nasza społeczność potrzebuje cały czas, nazwijmy to; nadzoru. Inaczej chyba nie można tego zinterpretować. Jeżeli przebywamy tam, to potrafimy w dziwny sposób dostosować się do miejscowego prawa. Po powrocie do siebie, "hulaj dusza"..., czemu tak się dzieje? Dla przykładu gdyby Pan Iksiński z posesji przy Bydgoskiej, czy gdziekolwiek indziej, przyjąłby do wiadomości, że musi odśnieżyć jeszcze chodnik przed swoją posesją,lub też, właściciel psa który spuszcza ze smyczy swego pupila na przestrzeni publicznej wiedział, że jest to czyn zabroniony, to na pewno interwencja strażnika nie byłaby potrzebna. Oczywiście przykłady można by mnożyć.
                                                    Wydaje się, że póki co razem z radnymi oczyśćmy własne sumienia...
                                                    Odrębnym tematem pozostaje utrzymywanie przestrzeni publicznej (temat dla radnych), na których nasze przebywanie zobowiązuje nas do stosownych zachowań. Wypracujmy to razem w sobie...
                                                    Póki co, kategorycznie nie zgadzam się na likwidację SG.
                                                  • nowy9918 Re: Posterunek policji 29.04.13, 16:26
                                                    Cisza chyba przed burza ?
                                                    Zwracam sie do radnego powiatowego L.K z zapytaniem czy ktokolwiek z naszych i waszych radnych potrafi uzasadnic i wytłumaczyc dlaczego zlikwidowano posterunek policji-podobno nasz wójt nie wykazywał zadnej inicjatywy aby posterunek pozostał.Jeszcze bardziej dziwi zachowanie wójta i ,, naszych ,, radnych ktorzy popieraja likwidacje straży pomimo braku policji-podobno p.SYPNIEWSKI ma znalezć służbe ktora zastapi te 2 jednostki<policje,straz> ma to byc 4 ludków którzy za najnizsza krajowa beda spogladac w ekran i ogladac ulice przy centrum handlowym - to ma zwiekszyc nasze poczucie bezpieczenstwa smiech na sali.Jeszcze bardziej rozbawia mnie sposób załatwienia sprawy najpierw likwiduje sie policje a potem jakis mózg <p. Kraszkiewicz i cała reszta > rzuca propozycje likwidacji strazy potem mysli sie aby znalezc cos w zamian i w byle jaki sposob zamknac nam usta Nasi radni mowia ze beda oszczednosci - kolejne pytanie czy na bezpieczenstwie mozna oszczedzac ?.Łatwo obliczyc ze 4 ludzi bedzie kosztowac ok. 100 tys jakie oszczednosci to generuje przy braku policji i strazy. mam propozycje dla naszych radnych mozecie to skopiowac jako uchwałe - POWOŁAJCIE ORMO - to bedzie wasz kolejny sukces. Powodzenia
                                                  • lesz1411 Re: Posterunek policji 29.04.13, 23:42
                                                    witam. Pozwolę sobie nie zgodzić się ze stwierdzeniem że wójt nie wykazał żadnej inicjatywy aby posterunek nadal u nas istniał. Zanim nadeszła wiadomość o reorganizacji posterunku ( czyli likwidacji ) planował aby w budynku , gdzie mieści się SG wyremontować pomieszczenia i zrobić nowoczesny posterunek policji . Dodam że to gmina poniosłaby koszt takiego remontu. Dlatego decyzja o likwidacji posterunku była zaskoczeniem również dla wójta . Trzeba przyznać że nieładnie zagrali decydenci policyjni nie informując wcześniej wójta i nie dając możliwości negocjacji z w sprawie pozostawienia posterunku. A co do SG…to wniosek o likwidację został zgłoszony przez radnych . Wójt na ostatniej sesji przedstawiał skutki likwidacji SG . Sama likwidacja nie jest trudnym zadaniem. Lecz skutki w późniejszym czasie mogą być trudne do oszacowania. Jako alternatywę przedstawił system monitorowania gminy przedstawiając zalety ( niższe koszty utrzymania niż SG ) ale i wady ( np. . w chwili ujawnienia zdarzenia kto ma podjąć interwencję jeżeli patrol z Bydgoszczy nie zawsze przyjedzie lub przyjedzie z dużym opóźnieniem do pewnych zdarzeń ) . Kilka razy pytano mnie czy jestem zwolennikiem likwidacji SG. Nie . Uważam że SG powinna nadal funkcjonować, lecz powinna być liczniejsza ( zgłaszałem taki postulat na jednej z sesji Rady Gminy ale został skwitowany ze to zbyt drogi wydatek ) i pracować w bardzo zmienionej formie. Powinna być widoczna w godzinach popołudniowych i nocnych oraz wyposażona w radar ( wlasny a nie pożyczany doraźnie raz na kwartał ) który wprowadziłby wreszcie trochę dyscypliny na terenie dróg naszej gminy. Jednocześnie proponowany przez wójta monitoring powinien być uzupełnieniem tego systemu bezpieczeństwa jako spójna całość. Zdaję sobie sprawę że jest to duże obciążenie budżetu gminy. Ale jak to już ktoś napisał , na bezpieczeństwie i zdrowiu mieszkańców nie można oszczędzać .

Dzisiaj miałem okazję porozmawiać z senatorem Kobiakiem. Poprosiłem , aby zapytał w KG policji , dlaczego w powiecie bydgoskim likwidowane są gminne posterunki policji kosztem uzupełniania stanu osobowego policji miasta Bydgoszczy i jak to się ma do zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańców terenów podmiejskich. Obiecał wystąpić z takim zapytaniem do komendanta KG i przekazać mi odpowiedź.

Pozdrawiam. L.K.
                                                  • 1dajmonion Re: Posterunek policji 30.04.13, 08:07
                                                    Nie trzeba powoływać nowych struktur organizacyjnych typu ORMO, mamy przecież gotowe.
                                                    Są to sołectwa z radami sołeckimi włącznie, jako jednostki pomocnicze Gminy.
                                                    Stanowią one strukturę społeczno-terytorialną przejmującą na swoim terytorium realizację zadań publicznych, ułatwiając Gminie wykonywanie jej zadań, w tym w zakresie bezpieczeństwa, ładu i porządku, ze szczególną kompetencją przysługującą od 2009 r. sołectwom, dysponowania funduszem sołeckim.
                                                    W przypadku odwołania SG wskazywałbym, jako alternatywne rozwiązanie, na przejęcie dotychczasowych obowiązków SG przez sołectwa. Taka swojska "straż obywatelska"...
                                                    Tym bardziej, że "pomysłodawca" likwidacji SG ma niewątpliwie pewne doświadczenie w tym zakresie.
                                                    Szukamy oszczędności, to je w ten sposób uzyskamy...
                                                    Istotnie likwidacja Policji zaskoczyła naszą władzę w najmniej spodziewany sposób i w najmniej spodziewanej chwili, była to decyzja odgórna na którą miejscowa władza nie miała istotnego wpływu.
                                                  • wojtek2000 Re: Posterunek policji czy aby potrzebny 30.04.13, 11:06
                                                    ta dyskusja w sumie powoli trochę śmieszna się staje chyba , naprawdę uważacie , że pokoik z tabliczką policja podniesie bezpieczeństwo ?

Jaki jest sens utrzymywania posterunku skoro z pobliskiej komendy radiowóz do osielska na sygnale będzie jechał .... kilka minut

Może lepiej rozmawiać o częstszych patrolach a nie o policjancie za biurkiem
                                                  • pokazhontaz Re: Posterunek policji czy aby potrzebny 30.04.13, 12:03
                                                    wojtek2000 napisał:

> Jaki jest sens utrzymywania posterunku skoro z pobliskiej komendy radiowóz do o
                                                    > sielska na sygnale będzie jechał .... kilka minut

Chciałabym zobaczyć jak ekipa z KP Śródmieście dojeżdża w kilka minut, skoro teraz zajmuje jej to prawie godzinę...

Inna sprawa, że patrole interwencyjne zawsze z Bydgoszczy jeździły a nie z Osielska.
                                                  • nowy9918 Re: Posterunek policji czy aby potrzebny 01.05.13, 17:25
                                                    Przetestujemy to niedługo w praktyce i wtedy będziemy mogli ocenić to , biorąc pod uwagę rzeczywistość, a nie teorie przekazywaną przez ,, profesjonalistów gminnych,, .
    • lookilook265 Re: Likwidacja posterunku policji 06.05.13, 14:26
      Wyczytałam w bip-ie ,że 08.05. jest sesja rg w sprawie likwidacji strazy.Przyznam ,że zerknę sobie potem na głosowania w protokole aby wiedzieć jakich "mądrych" mamy radnych.GMINA SIĘ ROZWIJA, MIESZKAŃCÓW PRZYBYWA PROBLEMÓW TAKŻE A U NAS CO ? POLICJĘ ZLIKWIDOWALI, STRAŻ CHCĄ ZLIKWIDOWAĆ .BRAWO TYLKO TAK DALEJ.DO NAZWY PRZEJRZYSTA GMINA TRZEBA DODAĆ PRZYJAZNA , - ZAPRASZAMY !TYLKO U NAS MOŻESZ ROBIĆ CO CI PODOBA, KRAŚĆ ,WŁAMYWAĆ SIĘ,WYSYPYWAĆ ŚMIECI GDZIE SIĘ DA , SZAMBO WYLEWAĆ BYLE GDZIE, PARKOWAĆ GDZIE POPADNIE - I TO WSZYSTKO U NAS W OSIELSKU. SUPER OFERTA TURYSTYCZNA .
      ZOBACZYMY ILU MAMY RADNYCH MYŚLACYCH ...WYBORY TUŻ,TUŻ
    • semeon Re: Likwidacja posterunku policji 07.05.13, 15:25
      Będąc radnym poprzedniej kadencji byłem przeciwny likwidacji straży gminnej, a nawet wręcz odwrotnie byłem zwolennikiem jej powiększenia. Nadal tak uważam. Problemem, moim zdaniem, jest brak należytego nadzoru nad działalnością gminnej straży. Brak kompleksowej i rzetelnej oceny jej dzialalności. Zmiana sposobu jej dzialania na mniej restrykcyjny, a bardziej ulatwiający zycie mieszkańcow gminy. Na przykład zmniejszenie karania za złe parkowanie i stosowanie kar pieniężnych w naprawdę skrajnych przypadkach. Więcej pouczeń i rejestracji wykroczeń, a przy ich powtarzaniu się wtedy dopiero dotkliwe kary. Więcej uwagi należy zwrócić na skażenie powietrza /palenie w piecach, ogniska na budowach spalające toksyczne resztki, okropny stan lokalnego sprzętu budowlanego i ciężarówek/. Więcej patroli pieszych w różnych godzinach i w różnych dniach tygodnia z dniami wolnymi włącznie. I tak dalej. Można usiąść w biurze i w ciągu paru godzin stworzyć wytyczne do działania straży gminnej, opracować realny i konkretny regulamin, a nie to co jest. Można sprawdzić sprawność i chorowitość strażnikow. Można dając im konkretne zadania, konkretnie ich rozliczać. Tak jak jest dalej być nie powinno, ale straż powinna pozostać i do tego powinna być liczniejsza oraz bardziej skuteczna, widoczna i przyjazna.
      • nowy9918 Re: Likwidacja posterunku policji 07.05.13, 21:37
        witam bylego pana radnego. zastanawiam sie o czym pisze nasz szanowy byly pan radny skoro przez 4 lata pan działalnosci , straz gminna nic sie nie rozrosła a pan zawsze glosował przeciwko zatrudnieniu nowych straznikow - o czym swiadcza protokoły z sesji.zastanawia mnie pan pomysł dotyczacy patroli pieszych po Osielsku napewno ten sposob patrolu byłby bardzo mobilny i pieszy patrol szybko przemiesciłby sie do Bożenkowa lub innej wioch w naszej gminie.Moim zadniem moze nie slusznym nasza straz jest niewydolna z powody brakow kadrowych , w 2005 roku w czasie powolywania strazy gminnej zalozenia byly takie ze straznikow bedzie 7 .Niestety nigdy nasi radni a miedzy innymi pan nie doprowadzili do takiego stanu osobowego tej formacji.NIECH PAN DARUJE SOBIE SWOJE MADROŚCI I ROZLICZY SIE Z SWOJEJ DZIAŁALNOSCI .POZDRAWIAM I ZYCZE WIECEJ OBIEKTYWIZMU
        • semeon Re: Likwidacja posterunku policji 08.05.13, 00:09
          Proszę uważniej zapoznać się z protokółami z posiedzeń rady gminy. A ponadto proszę zapoznać się ze składanymi przeze mnie przez te cztery lata interpelacjami, a potem krytykować. To nieładnie, gdy osobista niechęć przesłania rzeczywisty osąd. A co do pieszych patroli to co za problem, gdy strażnicy zaparkują samochód, na przykład na dziedzińcu szkoły w Niemczu lub przy wiejskiej świetlicy w Maksymilianowie i obejdą pieszo wiejskie ulice zwracając uwagę na to co powinni. Przecież z samochodu tego nie widać. Ja chodzę często po 10 km to pewnie dla strażników przejście 5 km nie będzie problemem, a pożytki mogą być ogromne. A co do rozliczenia to rozliczyli już mnie wyborcy, nie wybierając na kolejną kadencję to może niech szanowny pan zażąda rozliczeń od obecnych radnych, gdyż oni jeszcze, w odróżnieniu ode mnie, coś mogą.

Pozdrawiam i życzę więcej obiektywizmu.
        • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 08.05.13, 07:54
          Witam Pana Panie nowy9918 ! Nie wiem z jakiej wiochy Pan piszesz, ale popieram Pana byłego radnego -semeon-. Przeczołgaj się Pan przez "samorząd", to zrozumiesz Pan, ile trudu trzeba...
          aby wdrożyć w życie publiczne coś "porządnego".
          Panie nowy9918, Pan tu za krótko chyba mieszkasz. Czy jesteś Pan tak aktywny w swojej wiosze na zebraniach wiejskich, jak na forum.
          Skoro zapuszczasz Pan tu korzeń, to witamy w klubie villagerów !!!
          • lesz1411 Re: Likwidacja posterunku policji 08.05.13, 08:10
            Witam. Niestety , w wyborach różnego szczebla wyborcy często kierują sie sympatiami nie zawsze mającymi coś wspólnego z merytorycznym przygotowaniem kandydata do pełnienia danego mandatu. W Radzie Gminy poprzedniej kadencji p.Andrzej Różański był jednym z najlepiej przygotowanych merytorycznie radnych. Każda uchwała przed głosowaniem była przez niego szczegółowo analizowana pod kontem przydatności dla mieszkańców. Nie bal sie krytycznie wyrażać o rożnych przedsięwzięciach i był w tej radzie przedstawicielem konstruktywnej opozycji. Niestety , nie potrafił lub nie chciał pokazać w podsumowaniu na koniec kadencji Swoich dokonań. A szkoda . Pozdrawiam. L.K
    • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 08.05.13, 18:19
      Straż gminna zlikwidowana.
      • lesz1411 Re: Likwidacja posterunku policji 08.05.13, 19:24
        Witam. Na dzisiejszej sesji Rady Gminy została przeglosowana uchwała o likwidacji Straży Gminnej. Uważam ze taka decyzja powinna zostać poprzedzona konsultacjami społecznymi. Ale radni niestety nie zdecydowali sie na taki krok. Wójt jednak przedstawił dwie propozycje mające na celu zastąpienie SG. Pierwsza to utworzenie centrum monitoringu w pomieszczeniach po SG działającego całodobowo , który by był obsługiwany przez urzednikow . Polegaloby to na tym ze osoby w tym centrum obserwowałyby tereny gminy poprzez zamontowane w określonych miejscach gminy kamery i z chwila zauwazenia pewnych zdarzeń kontaktowalyby sie z odpowiednimi służbami ( straż , policja , pogotowie , GZK itp ). Druga propozycja to scedowanie wszystkich zadań związanych z monitoringiem i dodatkowo patrolowaniem gminy na na rzecz firmy ochroniarskiej wylonionej w przetargu. Oczywiście w tym przypadku zostałby precyzyjnie ułożony katalog zadań z których taka firma musiałaby sie wywiązać . Tu , podobnie jak w pierwszej propozycji , centrum monitoringu miesciloby sie w pomieszczeniach po SG ale byłoby prowadzone przez pracownikow firmy ochroniarskiej . Druga propozycja wydaje sie sensowniejsza z paru względów. Nie trzeba tworzyć nowych urzędniczych etatów w UG, co generuje duże koszty ( minimum czterech nowych pracownikow ) a I tak nadal mieszkańcy muszą czekać na interwencje służb zewnętrznych . W razie braku jakiegoś pracownika ( urlopy , choroby itp. ) nie interesuje to UG ponieważ firma ma obowiązek zapewnić pełna obsadę , duża mobilności i dyspozycyjnosc ( patrole wieczorne i nocne ). Ale podkreślam ze to są tylko propozycje , nad którymi radni bedą teraz obradować. Zobaczymy z jakim skutkiem. Jako ciekawostke podam ze jedna z nielicznych gmin , ktora sie zdecydowala na takie rozwiazanie jak podane w drugim wariancie , jest daleko w Wielkopolsce. Pozdrawiam. L.K
        • lukasz1209 Jeśli nie komisariat policji to firma ochroniarska 09.05.13, 12:26
          Jeśli nie można doprowadzić do utworzenia/ reaktywacji komisariatu policji w Osielsku,to popieram pomysł z "zatrudnieniem" firmy ochroniarskiej. Urzędnicy, jak to urzędnicy - zanim podejmą decyzję, przekażą sygnał dalej, zareagują odpowiedzialne służby, przyślą patrol - to minie pewien czas jak to zauważył Pan Radny.
          Jednakże zatrudniając firmę ochroniarską trzeba się liczyć z tym, że nie mają one takich uprawnień jak kolejno: policja, straż gminna.
          W warunkach przetargu należałoby też zwrócić uwagę na (nazwijmy to) "predyspozycje moralne" lub przygotowanie (nie tylko fizyczne) pracowników ochrony.
          Zanim zostanie podjęta decyzja, to może warto by było wysłać "grupę roboczą" do tej wielkopolskiej gminy, aby zasięgnęła "języka" - warto jest korzystać ze wskazówek i doświadczeń tych, co już "przeszli" ta drogą niż od początku uczyć się na własnych błędach.
          Nie zmienia to jednak mojego zdania, że miejscowi (też powiatowi) "działacze" przespali czas, gdy zapadały tak ważne dla bezpieczeństwa gminy decyzje (a o likwidacji posterunków było wiadomo już w ubiegłym roku, jeśli nawet nie wcześniej).
          • lesz1411 Re: Jeśli nie komisariat policji to firma ochroni 09.05.13, 14:19
            Witam. Jeżeli miał Pan taka wiedzę duzo wcześniej to trzeba było sie nią podzielić z innymi np. z wojtem czy radnymi...nie wspominajac juz ze i mieszkancy chetnie predzej by wiedzieli jaka niespodzianke chca im sprawic decydenci policyjni. Ja opieralem sie na informacjach i zapewnieniach otrzymanych w ubiegłym roku od komendanta powiatowego , ze reorganizacja policji w powiecie nie będzie dotyczyła posterunku w Osielsku. A decyzja o likwidacji była zaskoczeniem i to sporym dla wójta oraz radnych. Pozdrawiam . L.K.
            • lukasz1209 Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 10.05.13, 12:01
              o likwidacji posterunków w mediach można było usłyszeć lub przeczytać już w zeszłym roku lub jeszcze wcześniej i stąd moja wiedza. O planach likwidacji/reorganizacji posterunku w Osielsku słyszało też wielu innych mieszkańców gminy - wystarczyło porozmawiać z "miejscowymi" policjantami na ten temat.
              Chciałoby się napisać, że biedna władza, która jako ostatnia dowiaduje się o tak ważnej sprawie dla życia i bezpieczeństwa mieszkańców gminy:-))))
              Czy radni, czy Pan, sołtysi czy Pan Wójt lub Urząd Gminy wysyłali pisma z zapytaniem do policji w sprawie posterunku w Osielsku w związku z planowaną reorganizacją/likwidacją? Jeśli tak to ile i kto? Czy te pisma zawierały zobowiązanie/prośbę o wcześniejsze poinformowanie o zmianie Koncepcji"? Czy policja odpowiedziała konkretnie na pisma? Skoro w zeszłym roku komendant powiatowy policji zapewniał Pana, że reorganizacja/likwidacja nie dotyczy Osielska to kiedy zmienił on wytyczne? I dlaczego nie zostały o tej zmianie poinformowane władze samorządowe?
              Uważam, że powinna pojawić się - chociażby na stronie gminy Osielsko pełna informacja władz gminy, rady gminy, radnych gminnych, powiatowych (miejscowych) jakie działania zostały podjęte w związku ze sprawą posterunku policji w Osielsku - poparta stosownymi dokumentami (nie wymagam już publikowania "białej księgi";-) )
              Dzięki takiej informacji każdy mieszkaniec będzie mógł wyrobić sobie zdanie nt. aktywności miejscowego samorządu w tej sprawie......
              Póki co, pozostaje przy swoim zdaniu, które wyraziłem w innym wpisie......
              • osielsko26 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 10.05.13, 12:16
                czy nie prościej abyś zadał te pytania bezpośrednio u źródła? Wójt przyjmuje interesantów , przewodniczący i radni mają dyżury w UG a i odpowiedni urzędnicy np. sekretarz gminy wie wszystko co w gminie się dzieje . A później przekaż nam odpowiedzi na te pytania. A w nagłówku napisałeś ...,,dezinformacja , bałagan czy coś innego? " . Co się kryje w tym ,,coś innego" .
                • bigben123 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 10.05.13, 22:39
                  łukasz..rozbawiłeś mnie słowami ...,,Dzięki takiej informacji każdy mieszkaniec będzie mógł wyrobić sobie zdanie nt. aktywności miejscowego samorządu w tej sprawie" . Chyba nie rozmawiasz wiele z mieszkańcami na temat aktywności naszych samorządowców . Mieszkańcy gminy Osielsko albo nie interesują się ich działalnością albo mają bardzo negatywne zdanie o tej ich działalności ...a właściwie braku tej działalności . Popytaj znajomych czy sąsiadów czy znają chociaż dwóch radnych z nazwiska ... Wszystkich radnych spotkasz tylko na sesjach ( bo diety nie płacą za nieobecnośc ) albo na imprezach , gdzie można usiąść w pierwszym rzędzie i wypiąć pierś do odznaczeń lub dostać darmową wyżerkę . Spotkałeś się jakąś inną ich działalnością ? Jeżeli tak , to podziel się tym . Może ja mam takiego pecha że nie mogę trafić na ślad ich społecznej aktywności .
                • lukasz1209 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 11.05.13, 23:16
                  "coś innego" - no właśnie co??
                  Już zadałem pytania - za pośrednictwem forum które, tak przypuszczam, że jest czytane i w UG i przez radnych i władze (które pozdrawiam:-) ).
                  A szanowna władza samorządowa, jeśli będzie chciała się odnieść do problemu i udzielić wyczerpującej odpowiedzi, popartej dokumentami, to do uczyni.
                  Na obecną chwilę uważam, że sprawa została przespana.... posterunku policji w Osielsku nie ma (a zgodnie z innym wpisem - w Białych Botach jest.....
                  • bigben123 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 12.05.13, 20:22
                    myślisz że ktoś z władzy lub radnych zada sobie tyle trudu zeby zwykłemu anonimowemu mieszkańcowi odpowiedzieć? Ktoś Ci tu kiedyś na jakieś pytanie odpowiedział ?
                    • osielsko26 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 12.05.13, 21:16
                      rozumiem że Ty lukasz1209 jako mieszkaniec , któremu leży na sercu dobro naszej gminy , zdecydowanie zareagowałeś w odpowiednim czasie i zwróciłeś się do naszych władz oraz radnych z zapytaniem jakie ma zamiary policja względem naszego posterunku ?
                      • lukasz1209 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 13.05.13, 14:34
                        osielsko26 nie ośmieszaj się - nie dam się wciągnąć w polemikę, która tylko rozmywa temat.... nie ja tu jestem problemem i to co zrobiłem lub też nie. No chyba, że stawiane przeze mnie pytania wywołują niepokój (uzasadniony?)
                    • lukasz1209 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 13.05.13, 14:45
                      nie wiem czy odpowie - cały czas "prowokuję" do tego.... (mając nadzieję, która umiera ostatnia;-) ). Bo nie mam wątpliwości, że forum jest czytane, choćby przez ciekawość - pozdrawiam władzę.
                      p.s. jedyną osobą, która odpowiada z imienia i nazwiska na forum jest Pan Radny Leszek Kuziak
                      • oren123 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 13.05.13, 20:19
                        ten radny odpowiada z nazwiska ale to dlatego żeby było o nim głośno. A słyszeliście aby coś konkretnie zrobił dla gminy ? To raczej nasi radni gminni bez hałasu i poklasku wykonują żmudną pracę dla nas , mieszkańców gminy. Co prawda nie wszyscy , ale Ci sprawdzeni jak p. Cichoński , p. Zielińska czy p.Wideł mają duże osiągnięcia dla poprawy naszego życia w Gminie . Tylko czy to zwykły mieszkaniec to doceni ?
                        • lukasz1209 A niby co? 13.05.13, 23:26
                          A niby co konkretnie zrobili Ci radni? Niestety nie znalazłem żadnej informacji nt inicjatyw ww. Żeby doceniać, trzeba wiedzieć za co - sam fakt bycia radnym to trochę za mało.....
                          "To raczej nasi radni gminni bez hałasu i poklasku wykonują żmudną pracę dla nas" - no cóż, chcą być wybierani, być władzą, to muszą na to zapracować - otrzymują diety, nie robią tego tylko "ku chwale ojczyzny"....
                          Tak bez poklasku i hałasu, że nawet posterunek policji zamknęli - a w Białych Błotach nie.....
                          Dlaczego na stronie UG lub BIP nie ma informacji o dyżurach radnych (czy takie pełnią, czy dopiero w roku przedwyborczym planują)?
                          Dlaczego na tych stronach nie ma relacji z posiedzeń Rady Gminy?
                          • 1dajmonion Re: A niby co? 14.05.13, 17:07
                            Przeczytawszy heraldyczne wydanie uchwały RG z dnia 8.05.2013 r. w sprawie likwidacji SG w Osielsku potwierdza się teza zupełnego wyobcowania społeczności instytucji RG.
                            Przeforsowała legislację wykraczającą poza i stojącą ponad zainteresowaniem mieszkańców.
                            Przedmiot legislacji nie posiada zdroworozsądkowego podejścia do sprawy. Jest postrzegany jako obiekt o standartowych cechach i pragnieniach instytucji RG, na pewno nie jako obiekt introspekcji i wartości społeczno-moralnych.
                            Lektura uzasadnienia uchwały wskazuje na mataczenie i manipulację społeczeństwem.
                            O mogącej nastąpić likwidacji SG chodziły "słuchy" wcześniej jesienią ub.r. Wygląda na to, że inicjacja tematu była wywołana wcześniej, niż na zebraniu wiejskim w Żołędowie 12 grudnia ub.r. Był czas, aby temat ten poruszyć na innych zebraniach wiejskich.
                            Nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, jak ktoś ją czytał, nie ma żadnego związku z likwidacją SG. Postępowania administracyjne dotyczyć jedynie mogą egzekucji; zadeklarowanych opłat, czy określonego w deklaracji postępowania z odpadami oraz wypełnienia samej deklaracji jeżeli ktoś tego nie dokonał. Nic poza tym.
                            Kto sprawdzi czyje "zgubione" odpady zalegają w lesie, w rowie czy też na pustej działce (sąsiedniej) ? Pozostają jeszcze inne kwestie..., wałęsające się psy, ranne zwierzęta, nieodśnieżone chodniki, nieprzestrzeganie zasad ruchu drogowego i wiele innych zagadnień środowiskowych łącznie z ogólnym bezpieczeństwem i porządkiem.
                            Nie można ograniczać przestrzeni publicznej, li tylko do placów zabaw!
                            Zdanie radnych reprezentujących nas mieszkańców, nie może być odzwierciedleniem
                            naszych odczuć - bo brak jest relacji.
                            Jaki jest w UG referat który zapewni całodobowo "właściwą obsługę zadań" wykonywanych dotychczas przez SG ?
                            Jak można zgotować takiego "knota" legislacyjnego bez przygotowania i wdrożenia natychmiastowego, alternatywnego rozwiązania ? Od 9 maja br. nie ma na posterunku SG żywej duszy. Od tego czasu dochodzi codziennie do wielu wykroczeń, łącznie z pobiciami. Wystarczy się przyjrzeć.
                            Do wykonywania zadań SG jest niezbędny "żywy" organizm człowieczy od zaraz, reagujący natychmiast ! Tego nie wykona żadna kamera. A nie wskazany w uchwale bliżej nie określony "twór".
                            Pod uchwałą znajduje się wynik głosowania imiennego (PDF) radnych do których możemy odnieść się z pretensjami w sprawie likwidacji SG.
                            Życie pokaże gdzie są oszczędności...
                        • niemcz44 Re: Dezinformacja, bałagan czy coś innego? 14.05.13, 13:48
                          Nie wiem oren czy się ośmieszasz czy prowokujesz, a może to tylko zwyczajny sarkazm?
                          Jedno jest pewne - poleciałeś ostro późnym Gierkiem, czyli tak zwaną propagandą sukcesu, typu "halo tu jedynka".

A może tak podasz konkretnie przynajmniej po kilka osiągnięć tych wymienionych przez ciebie tuzów?
        • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 07:51
          Dziś jest 15 maja 2013 r., mija tydzień od likwidacji SG, a my nie mamy nic zapewnionego od władz lokalnych w kwestii utrzymania ładu i porządku. Posterunek SG zamknięty na cztery spusty, podobno zamki wymienili, a już wiele się wydarzyło negatywnego.
          Jesteśmy pozostawieni sami sobie...
          Macie Państwo jakiś pomysł ?
    • rumcajspl Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 10:32
      brawo radni ;)) nie ma policji, nie ma straży gminnej ... mamy ELDORADO

i to tylko Wasza sprawka, nawet Komendant Wojewódzki Policji opiniował likwidacje SG negatywnie.
      Cyt. "Wykonując wniosek radnych Wójt Gminy Osielsko wystąpił o opinię w sprawie likwidacji Straży Gminnej w Osielsku do Komendanta Wojewódzkiego Policji.
      Komendant Wojewódzki Policji wydał opinię negatywną uzasadniając, iż „ na podstawie zebranych materiałów ustalono, że Straż Gminna w Osielsku znacząco przyczyniła się do poprawy bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie gminy, zarówno współpracując z KMP w Bydgoszczy jak i we własnym zakresie. Mając na uwadze planowaną likwidację Posterunku Policji w Osielsku, likwidacja Straży Gminnej w Osielsku może w znaczący sposób negatywnie wpłynąć na poczucie bezpieczeństwa mieszkańców gminy Osielsko”.
      Niezależnie od powyższego Rada Gminy Osielsko uznaje, iż obecna forma organizacyjno-prawna Straży Gminnej powoduje ponoszenie nadmiernych kosztów na zapewnienie właściwej obsługi zadań, które mogą być wykonywane przez odpowiednie referaty Urzędu Gminy Osielsko bądź podmioty zewnętrzne."

teraz tylko czekać aż ruszy lawina zdarzeń typu, włamania, kradzieże, bo picie gdzie popadnie to już norma... DZIĘKUJEMY !!
      • semeon Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 13:30
        Będąc radnym poprzedniej kadencji dwukrotnie złożyłem interpelacje w sprawie nagrywania sesji rady gminy i możliwości jej oglądania w inernecie na żywo oraz zapisu, który umieszczony w BIP-ie, umozliwilby obejrzenie przebiegu sesji później, dla tych co nie mogą oglądać na żywo, a chcieliby to uczynić. Tylko jedna osoba wśród radnych wówczas mnie poparła, a była to obecna wiceprzewodnicząca rady gminy. Pozostali radni byli zdecydowanie przeciwni. W takich sytuacjach jak ta ze strażą gminną mielibyśmy możliwość posłuchania argumentów radnych, przebiegu dyskusji i mogibyśmy wyrobić sobie zdanie na temat przygotowania i kompetencji poszczególnych radnych. Szkoda, że do dzisiaj nie ma takiej możliwości.
        • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 15:19
          Monitoring RG !? Taki "Big Brother" pewno by dyscyplinował zachowania decydentów,
          ale czy to etyczne ...?
          Jak wieść gminna niesie, że jednym z uzyskanych poważnych efektów likwidacji SG i Policji
          jest kradzież "w biały dzień" elementów ogrodzenia na stacji ujęcia wody w Niwach.
          Pan radny Kraszkiewicz z Niw który głosował za likwidacją SG wraz z innymi radnymi, ma owoc szukania oszczędności..., na terenie swojego sołectwa.
          Kto za postawienie nowego zapłaci...? Wiadomo podatnicy.
          • niemczxyz Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 19:06
            w Niemczu ostatnio młodzież w lasku koło ul. Matejki zrobiła libację . Było głośno i wulgarnie. I gdzie w takich sytuacjach dzwonić ?Policja takie interwencje ,,olewa" . Wiem bo już nie raz tak interweniowaliśmy. SG jednak reagowała jak zadzwoniliśmy. Może teraz powinny zostać utworzone patrole obywatelskie składające się z radnych gminnych , tych którzy głosowali za zlikwidowaniem SG ? Wiem że p. Lachowska była przeciw ...brawo pani sołtys za rozsądek . Ale p. Balbuza i p. Podgórski byli za likwidacją . Wiem też że p. radny powiatowy Kuziak był ( co tu również pisał ) przeciw likwidacji . A p. Araszkiewicz...jak zwykle czyli ,, jestem za , a nawet przeciw" . Zapamietajmy to wszystko przed wyborami za rok .
            • lukasz1209 Re: Likwidacja posterunku policji 16.05.13, 09:56
              za każdym razem należy dzwonić na policję - ważne jest odnotowywanie ilość zdarzeń na terenie gminy. Brak zgłoszeń potwierdza tylko, że komisariat nie jest potrzebny w miejscu, w którym jest spokojnie.....
          • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 15.05.13, 19:51
            Nie rozumiem co tutaj ma do rzeczy etyka? Przecież będąc radnym stajesz się lokalną osobą publiczną i a taka osoba powinna społecznie działać przy otwartej kurtynie. A co radni mają do ukrycia? Przecież obrady sejmu są transmitowane, są też gminy, w których posiedzenia rady są oline w internecie.
            • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 16.05.13, 13:11
              A czy w ogóle podglądanie ludzi jest etyczne?
              Podglądanie przyrody, wszechświata ... i owszem, ale ludzi. Niektórych to podnieca.
              Podglądanie stało się prawie plagą. Jeżeli mamy podglądać, to wszystko zależy od tego jakie intencje ma podglądający, czy jego zamiar lub pragnienie jest świadome w tym działaniu.
              W kwestii podglądania i nagrywania prawo jest jasne. Mówi, że jeśli podglądamy i nagrywamy dla własnych celów, a nagranie nie upubliczniamy w sieci, to nie łamiemy przepisów.
              Oznacza to, że bez konsekwencji możemy zamontować kamerę przy domofonie, czy w aucie.
              Ta ostatnia opcja jest coraz modniejsza i często przydaje się w różnych sytuacjach drogowych.
              Inaczej jest kiedy podstępem czy nawet przemocą i bez zgody podglądanego upubliczniamy to w internecie. Wtedy popełniamy przestępstwo zagrożone karą od 3 m-cy do 5 lat pozbawienia wolności.
              Godzić się musimy na podglądanie i nagrywanie w autobusach, tramwajach, na przystankach, czy w centrach miast na przestrzeni publicznej. Samorządy od wielu lat inwestują w monitoring miliony złotych przekonując, że dzięki temu zwiększa się nasze bezpieczeństwo.
              Tylko, że do szybkiej reakcji na zdarzenie potrzebny jest żywy człowiek, przecież kamera nie zareaguje i nie przemówi.
              Również każdy pracodawca może zainstalować w pracy kamery, ale poza toaletami i szatniami. I powinien uprzedzić o tym swoich pracowników.
              Pomysł podglądania i nagrywania wyłącznie publicznej przestrzeni gminy mógłby być wdrożony. Przypuszczam jednak, że wystąpiłyby reakcje mieszkańców, kiedy "wzrok" kamery ogarnąłby ich posesję.
              Podglądanie i przekazywanie - monitorowanie - obrad sejmu to już inna bajka. Regulują to odrębne przepisy, w tym Prawo prasowe.
              Podglądanie i nagrywanie obrad RG - tu bym polemizował. Musiałoby raczej przebiegać za pełną zgodą wszystkich uczestników obrad. Należałoby tu raczej uszanować ich wolę i prywatność. Obrady nie są tajne, każdy mieszkaniec może jak ma czas, posłuchać i w wolnych wnioskach przedstawić swoje stanowisko lub też, uzyskać wszelkie informacje w obsłudze RG.
              Mnie wystarcza to co się ukaże w heraldycznym wydaniu czy też, wgląd do protokołów czy listy głosowań, na podstawie których śledząc zapisy wyrabiam stanowisko.
              Korzystając z okazji, polecam lekturę książki Tadeusza Kotarbińskiego "Żyć zacnie", który w związku z wyraźnym upadkiem etyki i moralności w życiu naszego społeczeństwa, skłoniło autora do napisania tej książki, opisującej etyczne działania i postawy ludzi prawych i dobrych.
              "Niech się wstydzi, ten kto widzi...."
              • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 17.05.13, 00:05
                Moim zdaniem mieszasz pojęcia. Jedno to podglądanie osób prywatnych dla najróżniejszych celów. A drugie to relacja z posiedzenia osób publicznych, które jak sam piszesz, każdy może pójść i obejrzeć. To dlaczego nie może obejrzeć w komputerze? Przecież, gdyby tylko 10% mieszkańców gminy chciało uczestniczyć w sesjach rady gminy to technicznie byłoby to nie wykonalne, gdyż nie ma w gminie tak dużej sali, aby pomieściła ponad tysiąc osób. To dlaczego taką umowną salą nie może być relacja internetowa? Tutaj chodzi o mobilizację radnych, o pewnego rodzaju kontrolę ich poczynań, oczywiście poczynań jako radnych, a nie jako osób prywatnych. Ja jestem przekonany, że z tego moglyby być tylko pozytywne efekty. Natomiast, moim zdaniem, radni nie chca takich relacji, gdyż obawiają się utraty zaufanie, ośmieszenia lub innych negatywnych opinii lub ocen. A przecież to są wybrani, najlepsi nasi przedstawiciele, to czego mają się obawiać? Swoich wyborców?
                • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 20.05.13, 07:45
                  Tak jak już gdzieś wcześniej wspomniałem, ludzi "radzących" jest za dużo!!!
                  W naszej Gminie jest tyle, co w Los Angeles. To po pierwsze.
                  Po drugie, jeśli chodzi o mobilizację (jaką i do czego?) i "kontrolę" nad nimi, to nie trzeba ich wcale podglądać - in live - w czasie ich dyskusji. Takimi działaniami możemy się odnieść jedynie do swoich dzieci, mobilizując do nauki i odpowiednich zachowań.
                  Radni to są przecież "światli" i dorośli ludzie.
                  Co mi przyjdzie z ich podglądania - tylko frustracja..., przez analogię do obrad Sejmu.
                  Dużym ułatwieniem w poznawaniu "decydenta", byłyby częste spotkania z nimi. Oprócz zebrań wiejskich, czy masowych imprez.
                  Jeżeli tracimy do nich zaufanie, to wygląda na to, że nie są to; "wybrani najlepsi nasi przedstawiciele".., sami dokonujemy przecież wyboru !
                  • niemcz44 Re: Likwidacja posterunku policji 21.05.13, 14:06
                    Ciekawe - jeżeliby na posiedzenie rady gminy przyszło, powiedzmy stu mieszkańców, a z każdych względów /oprócz braku odpowiednio dużej sali/ jest to możliwe, nie byłoby to podglądanie. Jeżeli natomiast te sto osób oglądałoby obrady w internecie to byłoby podglądanie. Naprawdę trudno pojąć taki tok rozumowania.
          • lukasz1209 Re: Likwidacja posterunku policji 16.05.13, 09:52
            Nie widzę powodu, żeby miałoby nie być relacji z posiedzeń Rady Gminy, oprócz oczywiście sprzeciwu samych zainteresowanych radnych. Mogły by to być w formie papierowej - przepisanie nagrań posiedzenia (bo chyba istnieją nagrania?), albo "na żywo" lub zamieszczone pliki do odtworzenia.....
      • osiemak45 Re: Likwidacja posterunku policji 20.05.13, 15:22
        RUMCAJS NAPISAŁ.."...Niezależnie od powyższego Rada Gminy Osielsko uznaje, iż obecna forma organizacyjno-prawna Straży Gminnej powoduje ponoszenie nadmiernych kosztów na zapewnienie właściwej obsługi zadań, które mogą być wykonywane przez odpowiednie referaty Urzędu Gminy Osielsko bądź podmioty zewnętrzne..."To teraz firma ochroniarska przejmie działania SG oraz policji lub urzędnicy ? Ciekawe czy po układzie ? A Strażnicy komuś nadepnęli na odcisk?! Ochroniarz zarobi 1500 zł netto do tego firma weżmie za jednego ochroniarza 1000z a będzie ich niby 6-7 (całodobowo) to daje 210 ty7sięcy rocznie na same wypłaty ł I za co za odbieranie telefonów ,obserwację kilku kamer i przekazywanie interwencji Policji ??? Radni - bezradni .." działacie na szkodę gminy !!!! Wybory tuż, tuż tuż.Na moje do wymiany wszyscy radni którzy nie myślą (tylko chyba dwoje są myślącymi perspektywicznie)
        • osielsko26 Re: Likwidacja posterunku policji 20.05.13, 16:12
          a którzy to myślą perspektywicznie ?
        • 1dajmonion Re: Likwidacja posterunku policji 21.05.13, 08:25
          Wszystko wskazuje na to, że zaczęło się od "nadepnięcia na odcisk"... trafiło na decydentów i osoby z nimi związane.
          Zachowania "radzących" są często irracjonalne i daleko niewłaściwe. Przyznam, że to nie są "święte krowy", aby ich traktować zgodnie ze statusem jakim mają te zwierzęta w Indiach.
          Nie chroni ich żaden immunitet (uwolnienie od obciążeń), ani materialny ani formalny.
          Oznacza to, że zachowania ich noszące znamiona wykroczenia, organ - policja, straż, może ukarać, może pouczyć, ponieważ pouczenie jest również środkiem oddziaływania na sprawcę wykroczenia przewidzianym w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia.
          W przypadku wykroczenia (.....) i rozmowy ze sprawcą, nastąpiło wzburzenie ....!!!
          Jak można było tykać osobę publiczną "stojącą na świeczniku" ? Jak śmiał...?
          Zatem, likwidacja SG zapewne nie była podparta zdroworozsądkową kalkulacją ekonomiczną, a jedynie zimną kalkulacją (-ego) radnych. Efekty tego już mamy.
          • osiemak45 Re: Likwidacja posterunku policji 21.05.13, 15:31
            Z tego co wiem to radni Baumgart i Lachowska byli przeciwni likwidacji.I to są wg mnie ci którzy myslą a nie ulegają presji jednego czy dwóch radnych (lub wójta?). Ci którzy wstrzymali się od głosu ,bali się podjąc decyzji a ci którzy nie przyszli na obrady ....szkoda gadać.
            Zapraszamy do Osielska ..jak już ktoś napisał ELDORADO!! rozpoczęte!!
          • osiemak45 Re: Likwidacja posterunku policji 21.05.13, 15:35
            Z tego co wiem to radni Baumgart i Lachowska byli przeciwni likwidacji.I to są wg mnie ci którzy myślą a nie ulegają presji jednego czy dwóch radnych (lub wójta?). Ci którzy wstrzymali się od głosu ,bali się podjąć decyzji a ci którzy nie przyszli na obrady ....szkoda gadać.
            Zapraszamy do Osielska ..jak już ktoś napisał ELDORADO!! rozpoczęte!!
            • lukasz1209 Eldorado.... 23.05.13, 11:43
              to już ktoś skorzystał z Twojego zaproszenia i włamał się do kantoru w Polo.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka