Dodaj do ulubionych

1 milion turystów a nie 1,5

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 20:05
1 milion turystów a nie 1,5 miliona co podawano na tym forum. To nie jest
dobry wynik z całą pewnością.
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3060004.html
Obserwuj wątek
    • Gość: viki 1 czy 1,5 miliona - dzieki za miłe słowa z B-czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 20:39
      Czy 1 czy 1,5 miliona - dzieki za miłe słowa z Bydgoszczy, balum.
      Widac z nich szacunek i zadowolenie z torunskich turystow.
      Od zawsze kojarze cie z milosnikiem Torunia, dumnym z torunskich osiagnieć.
      Nie obniżassz lotow.
      • Gość: maciej Re: 1 czy 1,5 miliona - dzieki za miłe słowa z B- IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 11.12.05, 20:42
        Pytanie ile mnie razy licza jako turystę. W Toruniu jestem przynjamniej raz w
        miesiacu. Moja corka w tym roku byla (z klasą) juz trzy razy w Toruniu. Jak to
        liczą?
        • Gość: torunianka Re: 1 czy 1,5 miliona IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 21:57
          nie obraź się macieju, ale Ciebie chyba w ogóle nie liczą;)
          Ty wraz z córką mieścicie się w tym 0,5 mln, na które nie ma dowodów:)))
    • Gość: maciej Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 11.12.05, 20:41
      Prawie milion czyli nie milion!
    • Gość: do balum Tragedia! Tylko milion turystow, a nie półtora! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 21:33
      Tragedia! Tylko milion turystow, a nie półtora!
      Balum! Czy to nie upadek Torunia?
      Z taka iloscia iloscia Torun ląduje na szarym końcu w regionie, za Wąbrzeznem,
      Piła i oczywiscie turystycznie znana Bydgoszcza!
    • Gość: ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.tvk.torun.pl 11.12.05, 21:56
      Gość portalu: balum napisał(a):

> 1 milion turystów a nie 1,5 miliona co podawano na tym forum

Bydgoski inteligent skacze z radosci.
      inteligencie! sa rozne badania z ktorych wynika ze turystow jest od 0,5 do1,5mln
      (zalezy od algorytmu jaki zastosowano)
      Tylko czy ty wiesz co to jest algorytm? Wycofuje. Jest ich 1 mln
      Mozesz skakac z radosci. Ale abys swoim pustym lbem nie zahaczyl osufit to
      dodam ze o 950tys wiecej niz w Bydoszczy
      • Gość: do ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:26
        Ależ ten "ja" wykształony i kulturalny.Ciekawe gdzie pobierał nauki i lekcje
        dobrego wychowaia.
      • Gość: balum Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:39
        Ja nie skaczę z radości po prostu kiedys napisałem na tym forum że nie jest
        mozliwe abyście mieli więcej turystów niż gdańsk (1,2 miliona) - na co pisano
        że to nie prawda cho nie chciano podac źródeł. Osobiście nie sądzę że jest
        więcej turystów niż jakies 800 tyś. ale spierac się nie będę.
      • Gość: balum Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:44
        Wiesz - pomyłka o jakieś 10 % zdyskalifikowała większośc firm zajmujących się
        badaniem opinii publicznej. Tak więc pomyłka o 100 czy 200 procent stawia pod
        znakiem zapytania takie badania.
        Osobiście stawiam na jakieś 800 tyś.
      • Gość: ?? Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:25
        A według jakiego algorytmu sprawdzono liczbę potenjalnych klientów Linii Lotniczych Toruń?? 1:1 czyli każdy turysta to potencjalny klient??
      • Gość: maciej Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 11.12.05, 23:29
        Algorytm piszesz?!Może jaką metodologię badań zastosowano?
        Step1: otwórz okno;
        Step2: zbliż się do niego;
        Step3: wejdź na parapet;
        Step4: skacz;
        Step5: nie machaj łapami;
        Step6: pozbieraj się;
        Step7: nic nie mów.
      • a_weirdo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 11.12.05, 23:36
        > sa rozne badania z ktorych wynika ze turystow jest od 0,5 do1,5mln

Kłamiesz. Jedynie POT robił badania i stwierdził (posiłkując się danymi GUS o noclegach), że w Toruniu
        było mniej niż 100 tysięcy turystów rocznie. Tylko, że oni nazywają turystami kogoś, kto zostaje na
        noc.

> (zalezy od algorytmu jaki zastosowano)

Podaj, proszę, przykład tych swoich algorytmów.

> Tylko czy ty wiesz co to jest algorytm?

Wnioskowanie "z sufitu".

> dodam ze o 950tys wiecej niz w Bydoszczy

Na jakiej podstawie szacujesz liczbę turystów w Bydgoszczy - tak z ciekawości? Też "z sufitu"?
        • Gość: kolo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: 193.26.211.* 12.12.05, 10:51
          Zapewne chłop zna ten słynny algorytm "dziel i zwyciężaj"!
        • Gość: ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.tvk.torun.pl 12.12.05, 17:40
          Do Baluma
          Takie jest niestety wrazenie ze jestes happy po korekcie, upadku, pomylce
          czegokolwiek torunskiego

a_weirdo napisał:
          > Kłamiesz. Jedynie POT robił badania i stwierdził (posiłkując się danymi GUS o
          >oclegach), że w Toruniu
          > było mniej niż 100 tysięcy turystów rocznie. Tylko, że oni nazywają turystami
          >kogoś, kto zostaje na noc.

Naduzywasz slowa "klamiesz"
          Udowodnij ze nikt nie dociekal (czyt, nie stworzyl algorytmu) info o liczbie
          turystow. Robil to GUS, robila to PIT, robilo to kiedys miasto w ktorym to
          algorytmie wzieto pod uwage kilka danych na podstawie ktorych stworzono pewien
          wzor i wyszla pewna liczba.
          A dane roznia sie tak bardzo bo trudno jest to ustalic, bo jeden algorytm to
          noclegi, drugi to noclegi, bilety w muzeach itp, a inny to turysta 3 godzinny

> Na jakiej podstawie szacujesz liczbę turystów w Bydgoszczy - tak z
          >ciekawości? Też "z sufitu"?

Mam oczy, znam bydgoszczan (troszke innych jednak jak Ty - bez kompleksow) i
          ich zdanie
          • a_weirdo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 12.12.05, 18:23

> Naduzywasz slowa "klamiesz"

Lepiej będziesz się czuć, jeśli napiszę "mijasz się z prawdą", czy jeśli napiszę "piszesz bzdury"?

> Udowodnij ze nikt nie dociekal

Udowodnij mi, że POT - jedyny, który pisał o liczbie turystów, oszacował je na 0.5 miliona i dlatego
            napisał, że było ich mniej niż 100 tysięcy.

> Robil to GUS,

Bzdura. GUS nigdy się nie wypowiadał o turystach.

> robila to PIT,

Dokładniej POT.

> robilo to kiedys miasto

Dlatego przedstawiciele miast powiedzieli, że nigdy tego nie badano, a przy pierwszych badaniach
            starano się dociec, kto odwiedza Toruń, a nie ile ich jest. Bzdury zarzucasz toruńskim urzędnikom czy
            Gazecie Wyborczej, która o tym pisała?

> to algorytmie wzieto pod uwage kilka danych na podstawie ktorych stworzono pewien
            > wzor i wyszla pewna liczba.

Twierdzisz tak, bo?

> A dane roznia sie tak bardzo bo trudno jest to ustalic, bo jeden algorytm to
            > noclegi, drugi to noclegi, bilety w muzeach itp, a inny to turysta 3 godzinny

W którym algorytmie, twoim zdaniem, wyszło 500 tysięcy turystów?

> Mam oczy, znam bydgoszczan (troszke innych jednak jak Ty - bez kompleksow) i
            > ich zdanie

Ich zdanie jest takie, że ludzie wykupują miejsca w bydgoskich hotelach i się nie pojawiają w mieście?
            Znasz jakiś idiotów chyba.

Myślisz, że jak będziesz pisał, iż mam kompleksy, to już nigdy nie będę prostował bzdur, które
            piszesz?
            • Gość: ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.tvk.torun.pl 12.12.05, 20:00
              > Dlatego przedstawiciele miast powiedzieli, że nigdy tego nie badano, a przy
              >pierwszych badaniach
              > starano się dociec, kto odwiedza Toruń, a nie ile ich jest. Bzdury zarzucasz
              >to ruńskim urzędnikom czy Gazecie Wyborczej, która o tym pisała?

W toruniu jak w kazdym innym miescie kraju ruch turystyczny bada sie poki co
              tak samo - amatorsko. Czyli mozna rzec prawdziwych badan nigdy nie bylo badz
              robiono badania malo profesjonalnie - jak wolisz

> W którym algorytmie, twoim zdaniem, wyszło 500 tysięcy turystów?

Dane pewne sa takie - noclegi, bilety do muzeow planetarium itd
              same noclegi 100tys - wiec 1 algorytm jest b. dokladny = 100tys turystow
              inne algorytmy i wyniki to turysta jednodniowy i turysta "ekspresowy" i jak
              doskonale wiesz to oni sa glownymi turystami. To sa dane nie do podwazenia
              I wg tego i innych danych pomocniczych ustaloano liczbe turystow.
              Jezeli 100tys noclegow z raczej nie powalajaca baza hotelowa i glownymi
              turystami sa turysci 1 dniowi to klania sie proporcja
              10% nocuje w Toruniu. Ja smiem twierdzic ze NIE. Idz na stare Miasto w sezonie
              turystycznym ktory bardzo sie wydluzyl to zobaczysz. Dlatego ja nie neguje 1,5
              mln, nie neguje 1mln i nie neguje 100tys. Zalezy jak liczono
              I odpowiedz na 1 pytanie zasadnicze.
              Ile procent turystow nocuje? Ja uwazam turyste 3 godzinnego za turyste wiec
              uwazam ze nocuje mniej niz 10%. Jestem tego pewien

> Ich zdanie jest takie, że ludzie wykupują miejsca w bydgoskich hotelach i się
              >nie pojawiają w mieście?

Dotkneles sedna sprawy w bydgoskiej turystyce. Tak to sa w duzej czesci ludzie
              ktorzy tylko spia w Bydgoszczy bo jak doskonale wiesz Bydgoszcz nie dosc ze nie
              jest mocna turystycznie to to z czego moglaby zbierac owoce ma zaniedbane co w
              efekcie daje miastu tylko kase za nocleg i nic wiecej (uogolniam)
              • a_weirdo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 12.12.05, 20:13

> W toruniu jak w kazdym innym miescie kraju ruch turystyczny bada sie poki co
                > tak samo - amatorsko.

Nie masz racji. W Krakowie robiono profesjonalne badania odnośnie liczby turystów, w kilku innych
                miastach chyba również.

> > W którym algorytmie, twoim zdaniem, wyszło 500 tysięcy turystów?
                > Dane pewne sa takie

Spytam jeszcze raz. W swoim poście napisałeś, iż ktoś powiedział, że w Toruniu jest było 0.5 miliona
                turystów. Powiesz nam, kto niby tak powiedział?! Ja twierdzę, że kłamiesz - nie było szacunków liczby
                turystów w Toruni, które by mówiły, że jest ich 500 tysięcy.

Napisałeś również, że wyniki były między 0.5 miliona, a 1.5 miliona. Powiesz nam, czemu nie
                uwzględniłeś badań POT - jedynych, którzy dość dokładnie zajęli się problemem liczby turystów
                (według swojej definicji turysty - jedynej jaką znam).

> Dlatego ja nie neguje 1,5 mln, nie neguje 1mln i nie neguje 100tys.

Ja też nie neguję.

> Ile procent turystow nocuje? Ja uwazam turyste 3 godzinnego za turyste wiec
                > uwazam ze nocuje mniej niz 10%. Jestem tego pewien

Dlaczego twierdzisz, że w Toruniu nocuje mniej niż 10% turystów, a w Bydgoszczy 200%?

> Dotkneles sedna sprawy w bydgoskiej turystyce. Tak to sa w duzej czesci ludzie
                > ktorzy tylko spia w Bydgoszczy bo jak doskonale wiesz Bydgoszcz nie dosc ze nie
                > jest mocna turystycznie to to z czego moglaby zbierac owoce ma zaniedbane co w
                > efekcie daje miastu tylko kase za nocleg i nic wiecej (uogolniam)

Ale co dokładnie powoduje, że tak dokładnie szacujesz liczbę turystów w Bydgoszczy? Po co ci ludzie
                nocują w takim razie w Bydgoszczy? Czemu osoba, która, twoim zdaniem, spędza przynajmniej 12h,
                zjada w tym czasie dwa posiłki jest gorsza niż uczeń szkoły podstawowej, który w ciągu swojej 3h
                wycieczki nie pójdzie nawet do muzeum, a co dziesiąty kupi hamburgera w McDonald'sie?

Odwieź kiedyś Bydgoszcz. Tu nie jest tak źle, jak ci się wydaje. Odrobina dobrej woli powinna pomóc.
                • Gość: ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.tvk.torun.pl 12.12.05, 21:04
                  > Spytam jeszcze raz. W swoim poście napisałeś, iż ktoś powiedział, że w
                  >Toruniu jest było 0.5 miliona

Ja tak niezrozumiale pisze? Mowi sie od 100 tys poprzez 500tys 1mln do 1,5mln
                  I ja w te dane wierze bo badac ruch mozna wielorako

>Powiesz nam, czemu nie uwzględniłeś badań POT - jedynych, którzy dość
                  >dokładnie zajęli się problemem liczby turystów
                  > (według swojej definicji turysty - jedynej jaką znam).

Dlaczego nie uwzglednilem? Powtarzam, nie neguje zadnych danych od 100tys do
                  1,5 mln

> Ja też nie neguję.
                  hehehehe. Wlasnie negujesz np 1,5 mln bo skrytykowales moja kpine wymierzona w
                  swojego ziomala i poparles jego czyli 1mln. a jak 1 mln to nie 1,5 mln.
                  Logiczne?

> Dlaczego twierdzisz, że w Toruniu nocuje mniej niż 10% turystów, a w
                  >Bydgoszczy 200%?
                  Bo tak jak pisalem wczesniejbaza hotelowa tych miast jest inna. W B. nastawiona
                  na klienta wymagajacego, w Toruniu raczej srednia klasa. I nocuja u was nasi
                  turysci, bo nocuja u ci co noc zastala ich wlasnie w B.
                  A tak jedn6ym zdaniem to jednak Torun ma wiecej do zaoferowania turyscie poza
                  wlasnie hotelami z wyzszej polki

>Czemu osoba, która, twoim zdaniem, spędza przynajmniej 12h,
                  > zjada w tym czasie dwa posiłki jest gorsza niż uczeń szkoły podstawowej,
                  >który w ciągu swojej 3h
                  > wycieczki nie pójdzie nawet do muzeum, a co dziesiąty kupi hamburgera w
                  >McDonald'sie?

ale ja przeciez napisalem ze korzysta tylko hotel w B.
                  a ten dzieciak co je hamburgera w T. to jednak przyjechal do T. a nie do
                  mcdonaldsa i jak nie poszedl do muzeum to do planetarium czy do kina.
                  a problem hamburgerowy chyba sie pomniejsza bo tyle tego g. juz jest ze sie
                  sprzykrzylo i nikogo nie jara

> Odwieź kiedyś Bydgoszcz. Tu nie jest tak źle, jak ci się wydaje. Odrobina
                  >dobrewoli powinna pomóc

No nie powiesz chyba ze dobrze jest?
                  • a_weirdo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 12.12.05, 22:58
                    > Ja tak niezrozumiale pisze? Mowi sie od 100 tys poprzez 500tys 1mln do 1,5mln

Dość zrozumiale piszesz. Pozwól, że ci zacytuję ciebie: "sa rozne badania z ktorych wynika ze turystow
                    jest od 0,5 do1,5mln".

> Powtarzam, nie neguje zadnych danych od 100tys do 1,5 mln

Pozwól, że zacytuję twój post z tego wątku, na który to odpowiedziałem: "sa rozne badania z ktorych
                    wynika ze turystow jest od 0,5 do1,5mln".

> > Ja też nie neguję.
                    > hehehehe. Wlasnie negujesz np 1,5 mln bo skrytykowales moja kpine wymierzona w
                    > swojego ziomala i poparles jego czyli 1mln. a jak 1 mln to nie 1,5 mln.

Zarzuciłem ci kłamstwo w zdaniu "sa rozne badania z ktorych wynika ze turystow jest od 0,5 do1,5mln"
                    oraz to, że liczbę turystów w Bydgoszczy bierzesz najprawdopodobniej "z sufitu". Tylko tyle.

Nikogo nie popierałem, nigdzie nie pisałem, ile turystów odwiedza Toruń (nawet podając dane POT
                    zaznaczałem, że oni turystami nazywają nocujących, żeby nie mylić), a ile odwiedza Bydgoszcz. Po
                    prostu nie wiem. Odnośnie turystów w Bydgoszczy, nikt tego nie badał i raczej się nie wypowie (jedynie
                    podadzą nocujących), a w Toruniu tylko PTTK mówi o 1.2-1.5mln, chociaż przyznali, że badań nie
                    robili, a UM cytuje ich dane.

> Logiczne?

Nie bardzo...

> Bo tak jak pisalem wczesniejbaza hotelowa tych miast jest inna. W B. nastawiona
                    > na klienta wymagajacego, w Toruniu raczej srednia klasa. I nocuja u was nasi
                    > turysci, bo nocuja u ci co noc zastala ich wlasnie w B.

Jak to się stało, że oni do tej Bydgoszczy w ogóle trafili? Noc ich zaskoczyła?! Na jakiej podstawie
                    twierdzisz, że turyści nie trafili do Torunia i nagle spotyka ich noc, a 50km to za daleko by podjechać?
                    W dodatku dla klientów bardziej wymagających są najwyżej dwa z kilkunastu (jeśli nie więcej)
                    bydgoskich hoteli.

> A tak jedn6ym zdaniem to jednak Torun ma wiecej do zaoferowania turyscie poza
                    > wlasnie hotelami z wyzszej polki

Czy to ty twierdziłeś, że nie ma w Toruniu lepszych hoteli, bo turyści ich nie chcą? Może to był ktoś
                    inny.

> a ten dzieciak co je hamburgera w T. to jednak przyjechal do T. a nie do
                    > mcdonaldsa i jak nie poszedl do muzeum to do planetarium czy do kina.

To ciągle mało, nawet jeśli założymy, że mieszkańcy Torunia nie chodzą do kina, ani do muzeum, ani
                    do planetarium.

> No nie powiesz chyba ze dobrze jest?

Jest lepiej, ale zależy w jakiej konkretnie dziedzinie. Jeśli ktoś chce zobaczyć gotycką starówkę, to
                    oczywiście powinien wybrać się do Torunia. Jeśli ktoś chce pospacerować nad rzeką i zobaczyć parki to
                    polecam Bydgoszcz. Jeśli do restauracji czy baru, to chyba bez znaczenia (o ile nie na jakąś konkretną
                    imprezę). Jeśli zobaczyć secesyjne kamienice, to w Bydgoszczy. Jeśli planetarium to Toruń. Jeśli dom
                    Kopernika to również. Jeśli na zakupy, to nie w tym województwie ;). Jeśli na koncerty, to częściej w
                    Bydgoszczy. Jeśli miasto bardziej wypromowane, to Toruń. Jeśli sympozja, to częściej Bydgoszcz. Jeśli
                    zawody sportowe, to również. I tak dalej, i tak dalej.

Najgorzej w Bydgoszczy nie jest z miastem czy atrakcjami, a z jego promocją, której praktycznie nie
                    ma.
                    • Gość: ja Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.tvk.torun.pl 13.12.05, 20:25
                      > Dość zrozumiale piszesz. Pozwól, że ci zacytuję ciebie: "sa rozne badania z
                      >ktorych wynika ze turystow
                      > jest od 0,5 do1,5mln".

Z calym szacunkiem ale "badanie" liczby turystow poprzez stany wykupionych
                      noclegow jest pseudo-badaniem
                      100tys noclegow to wg mnie tylko 100tys noclegow i nic wiecej co zreszta sam
                      zauwazyles

> Jak to się stało, że oni do tej Bydgoszczy w ogóle trafili? Noc ich
                      >zaskoczyła?
                      Noc ich zaskoczyla, byly miesca wolne a w T. nie itp

> Czy to ty twierdziłeś, że nie ma w Toruniu lepszych hoteli, bo turyści ich
                      >nie chcą?
                      Tak, tylko ze nie nie chca a BYC MOZE sa bardziej rozchwytywane te sredniej
                      klasy co potwierdzaloby ze kupe milionow pan Urbanski wlozyl w "Koszary" a nie
                      w budowe nowego hotelu. potwierdzalaby to tez polityka Heliosu ktory
                      zdegradowal sie celowo do 3 gwiazdkowego.
                      Co w cale nie zmienia faktu ze sa turysci ktorzy nocuja tylko w "kapitanach" i
                      ktorzy chca do T przyjechac.

> Najgorzej w Bydgoszczy nie jest z miastem czy atrakcjami, a z jego promocją,
                      >której praktycznie nie ma.

Mylisz sie. Tak jak pisalem w innym watku sport to doskonala zacheta, doskonala
                      promocja i to w B. wychodzi b. dobrze choc twierdze ze mozna jeszcze lepiej i
                      to powinna byc moim zdaniem priorytetowa reklama.
                      co do innych atrakcji ktore wymieniles to moim zdaniem wyolbrzymiasz ich range
                      i nie dostrzegasz zaniedbania albo braku pomyslu na nie. I to tylko moim
                      zdaniem dla turysty lokalnego a nie zagranicznego czy calego kraju.
                      chodzi oczywiscie o liczbe znaczaca wzgledem innych

• Gość: śledzący_dyskusje a_weirdo - kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:57
                        Piszesz ciągle jedno "kłamiesz". Szkoda że brakuje Ci argumentów żeby udowodnić
                        że ktoś kłamie. Szkoda słów.
                        • a_weirdo Re: a_weirdo - kompromitacja 13.12.05, 22:09
                          > Szkoda że brakuje Ci argumentów żeby udowodnić że ktoś kłamie.

"Ja" się chyba zgodził, że nie ma szacunków, które mówiły o 0.5 mln turystów w Toruniu. Podobnie nie
                          chciał kontynuować wątku liczby turystów w Bydgoszczy. Więc chyba przyznał mi rację.
                          • Gość: ja Re: a_weirdo - kompromitacja IP: *.tvk.torun.pl 14.12.05, 18:58
                            > "Ja" się chyba zgodził, że nie ma szacunków, które mówiły o 0.5 mln turystów
                            >w Toruniu. Podobnie nie chciał kontynuować wątku liczby turystów w
                            >Bydgoszczy. Więc chyba przyznał mi rację.

nie nie nie
                            Kiedys zarzuciles mi ze nie odpowiadam na Twoje pytania. Nie odpowiadam na
                            takie pytania na ktore (smiesznie to zabrzmi) odpowiedzialem komentarz czy 2
                            wyzej przed zadaniem pytania. To moze stwarzac mylne wrazenie ze nie odpowiadam.

Ja znam kilka pseudo-badan dot liczby turystow.
                            Napisalem juz ze wierze we wszystkie od 100tys do 1,5mln. te dot 500tys tez
                            kiedys byly. zalezy to kto jakie dane jak wykorzystuje.
                            Jesli chodzi o liczbe turystow w B. to na ile ja szacujesz majac za punkt
                            odniesienia torun? Powiedzmy ze torunska liczba to milion
                            Ilu jest ich mniej w B? Moze tyle samo?
                            Ja swoja opinie opieram na bydgoszczanach z ktorymi pilem piwo na Rynku w T.

• a_weirdo Re: 1 milion turystów a nie 1,5 13.12.05, 22:37

> Z calym szacunkiem ale "badanie" liczby turystow poprzez stany wykupionych
                        > noclegow jest pseudo-badaniem

Twoim zdaniem należy to podzielić, jeśli nazwa miasta zaczyna się na "Byd" i pomnożyć, jeśli się
                        nazywają na "Tor"? ;)

Nie wnikam nawet w sensowność badań. Jak pracownicy UMT przyznali, nie robili nigdy badań liczby
                        turystów. PTTK też twierdziło, że tego nie robili. Podają "z sufitu". Może ich jest nawet 2 mln. Jedyne
                        badania mówią o 100 tysiącach turystów, ale definiują turystę inaczej, niż my byśmy intuicyjnie go
                        zdefiniować chcieli.

> > Jak to się stało, że oni do tej Bydgoszczy w ogóle trafili? Noc ich
                        > >zaskoczyła?
                        > Noc ich zaskoczyla, byly miesca wolne a w T. nie itp

Uwierzyłbym, gdybym nie znał obłożenia hoteli w Toruniu, nie wiedział że do Torunia zwykle się przez
                        Bydgoszcz nie jedzie i nie znał liczby pasażerów na bydgoskim lotnisku. Nie wiem, jak może zaskoczyć
                        kogoś noc w Bydgoszczy bez możliwości dostania się do Torunia. W dodatku dziesiątki tysięcy ludzi
                        (prawie połowa tych, którzy chcą przenocować)... Jeśli nawet by zaskoczyła ich noc w Bydgoszczy, to
                        czemu zostają na kilka dni, a w Toruniu tylko na jedną noc?

> Mylisz sie. Tak jak pisalem w innym watku sport to doskonala zacheta, doskonala
                        > promocja i to w B. wychodzi b. dobrze choc twierdze ze mozna jeszcze lepiej i
                        > to powinna byc moim zdaniem priorytetowa reklama.

Powtórzę - nie twierdzę, że brak atutów (jak np. sport), brakuje promocji, reklamy, poinformowania
                        mieszkańców Londynu, żeby przylecieli zobaczyć żużel, mieszkańców Torunia zachęcić by przyjechali
                        na siatkówkę kobiet, warszawiakom powiedzieć, że świetne zawody lekkoatletyczne się odbywają... Ja o
                        tym wiem, ty o tym wiesz, ale nikt ciebie specjalnie nie zachęca, byś przyjechał, ale ktoś kto nie
                        mieszka w naszym województwie i się nie interesuje sportem, to raczej się o tym nie dowie.

Koncerty Blechacza w mieście, w którym się uczył, najbliższej filharmonii jego miejsca urodzenia, która
                        w dodatku ma świetną akustykę - na to mogliby przybywać melomani z połowy świata. Piwosze z
                        Londynu bardzo chętnie wpadną na tanie piwo, ich zabytki nie interesują, ale muszą wiedzieć, że u nas
                        to piwo jest, w dodatku tanie. Mamy sporo miejsc, gdzie koncerty możemy organizować - tylko ktoś
                        musi chcieć. Barki i inne rzeczy na Brdzie. Turystyka piesza, rowery, lasy, parki... Tylko nikt tym
                        biednym potencjalnym turystom nie mówi, że to w Bydgoszczy jest.

> co do innych atrakcji ktore wymieniles to moim zdaniem wyolbrzymiasz ich range
                        > i nie dostrzegasz zaniedbania albo braku pomyslu na nie.

To trochę porównanie z Toruniem. Po prostu takich rzeczy jak np. koncerty jest w Bydgoszczy więcej,
                        ale promocja Torunia lepiej działa i pewnie większość ludzi o tym nie wie. Mogą one przyciągać ludzi,
                        ale nie muszą. Zgadzam się z tobą, że brakuje w Bydgoszczy pomysłu na te rzeczy. Ogólnie brakuje
                        pomysłu na promocje. Udało mi się (nie bez problemów) wydobyć "Politykę promocji Bydgoszczy" i się
                        załamałem. W dodatku trwonimy na bezsensowne działania więcej pieniędzy niż Gdańsk wydaje (bo
                        raczej nie trwoni, jak my) na promocję, a prawie tyle, co Kraków.

• Gość: balum to leszek? Zawisc bydgoszczan jest śmieszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 10:36
      Zawisc bydgoszczan jest śmieszna, balum to leszek?
      • Gość: kolo Re: Zawisc bydgoszczan jest śmieszna IP: 193.26.211.* 12.12.05, 10:52
        Z tego co czytam to raczej prawda jest dociekaniem bydgoszczan, a nie mity
        toruńskie!
    • Gość: Gość Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 11:19
      Proponuje punknąc się w czółko... . Półtora czy milion?! A co ma to za
      znaczenie, jeśli do takiego malutkiego miasteczka jak Kazimierz Dolny co roku
      przyjeżdża 3 mln turystów! (słownie trzy miliony)
      Amen.
      • Gość: wredny_krzyak Re: puknij sie w leb .. ;-))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 18:29
        3 miliony w rocznie w Kazimierzu, ktory liczy niecale 10 tys mieszkancow ??
        czyli ile dziennie ? codziennie w ciagu roku zjedza tam tyle ludzi ile liczy to
        miasteczko ?? ;-)))))) i tak dzien w dzien, w kolko macieju ? posluchaj koles,
        aby pieprzyc bzdury potrzeba jakies minimalnej inteligencji i odrobiny
        wyobrazni - to bie brakuje i jednego i drugiego ;-)))))))))))) Amen.
    • Gość: maniek Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.brda.net 12.12.05, 14:29
      turysta...zaraz napisza ze zawistny Bydgoszczanin jestes...:(...smutne to ale prawdziwe
      • Gość: Karol Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 15:07
        Kilka miesięcy temu w Zbliżeniach Lewandowski z dumą oznajmił ,że Toruń
        odwiedza 1000 turystów dziennie . Skąd on wziął taką liczbę ?
        • Gość: maniek Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.brda.net 12.12.05, 16:24
          wiesz karol...pewnie nie liczyl wycieczek szkolnych z Bydzi...
      • Gość: wredny_krzyzak Re: od razu tam zawistny bydgoszczanin... ;-))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 18:32
        .. a to niby dlaczego ?? ten pan jest po prostu trzymilionowym turysta z
        Kazimierza ;-)))))) dlaczego uwazasz , ze kazda blazenade na forum nalezy
        automatycznie przypisywac bydgoszczanom ?
    • Gość: mnbvc Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.petrus.com.pl 13.12.05, 19:30
      Dziś w Zbliżeniach podali, że conajmniej milion.
      • Gość: maniek Re: 1 milion turystów a nie 1,5 IP: *.brda.net 13.12.05, 21:02
        od 700tys do miliona ;)
        • Gość: Karol podobo 1,2 mln IP: 83.238.144.* 14.12.05, 11:17
          A w dzisiejszej Wyborczej napisali , że 1,2 mln . Czy podawanie różnych liczb
          ma sens ? Wycieczki z Bydgoszczy napewno też są liczone ; nawet córka macieja ,
          która była w tym roku w Toruniu już 3 razy . Napiszcie lepiej bydgoszczanie
          dlaczego przyjeżdżacie do Torunia ; co wami kieruje , że tak często i chętnie
          odwiedzacie Toruń ?
    • Gość: bartosz MILION CZY PÓŁTORA - I TAK NAJWIĘCEJ W REGIONIE. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:23
      MILION CZY PÓŁTORA - I TAK NAJWIĘCEJ W REGIONIE.
      To bardzo imponujacy wynik, nawet w skali ogolnopolskiej.
      Po co ci taka zawiśc, balum?
      • Gość: jan Re: MILION CZY PÓŁTORA - I TAK NAJWIĘCEJ W REGION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:40
        Dokladnie tak. To bardzo duzo. To naprawde ogromne dochody dla wszystkich. Samo
        planetarium ma 150.000 ludzi rcznie! A niedawno otwarto Orbitarium - to jeszcze
        wzrosnie.
        • Gość: TerryVan Re: MILION CZY PÓŁTORA - I TAK NAJWIĘCEJ W REGION IP: 83.8.252.* 14.12.05, 23:35
          Dochody ogromne? Stary, chyba nie czytałeś artykułu o badaniach turystyki w
          Toruniu. 28 złotych przeciętnie za nocleg i tłumy przedszkolaków i dzieciaków
          przeważnie z naszego województwa chyba nie przynoszą kokosów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka