Dodaj do ulubionych

Czat z Marszałkiem Achramowiczem

07.02.06, 08:47
W piątek, 10 lutego, w godz. 9.30 - 11.00, na łamach Serwisu Samorządowego
PAP - www.samorzad.pap.pl - odbędzie się czat z Waldemarem Achramowiczem,
marszałkiem województwa kujawsko-pomorskiego.
Każdy będzie mógł bezpośrednio zadać marszałkowi pytanie i bezpośrednio
otrzymać od niego odpowiedź.
Można będzie je kierować bezpośrednio podczas czatu lub od 7 do 10 lutego za
pośrednictwem strony internetowej www.samorzad.pap.pl lub strony
www.kujawsko-pomorskie.pl
Wszystkie pytania zostaną marszałkowi Achramowiczowi przekazane a odpowiedzi
zamieścimy w Serwisie Samorządowym PAP i w następnym numerze i informatora
samorządowego REGION.
Obserwuj wątek
    • mavellis Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 09:52
      Liczymy na wsparcie inwestycji
      SKM Torn-Bydgoszcz, most drogowy, politechnika w regionie, drugie lotnisko.
      • kanton2 Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:08
        Po co interesować się tym co powie marszałek ? Przecież i tak wiadomo co zrobi.
        Region to Toruń .Reszta to się nie liczy. W tym regionie obowiązuje "prawo
        buszu ", powstałe w "specyficznym " toruńskim klimacie.
        • mavellis Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:09
          Jatrzysz bydgoszczaku. Tak robila B-cz przez 40 lat PRL, z tym sie moge zgodzić.
          • br594 Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 13:35
            Mam nadzieję ,że pamiętasz iż od 1975 r stanowiliście odrębne województwo.
            Więc jakie 40 lat? i kto tu jątrzy. A swoją drogą to chyba Wasze ulubione
            słowo. A ta SKM to kolejny podstęp toruński , co? Na taki projekt oczywiście
            łatwiej pozyskać kasę . SKM Toruń - Bydgoszcz. Najpierw całą kasę na Toruń.
            Nie inaczej. A jak już zrobicie to zapewne sie okaże , że za mało kasy aby
            połączyć z Bydgoszczą , no i problemy techniczne, itd itd. Wcześniejsze
            opracowania specjalistyczne wykazały, że w Bydgoszczy taki projekt nie ma
            szans. Wy bez ekspertyz wiecie , ze to jest strzał w dziesiątkę. Znając układ
            torowiska w Toruniu jaki fakt ,że z części tego układu już dawno wycofano ruch
            pasażerski, oraz to ,że nie obejmuje Rubinkowa, to naprawdę optymiści z Was.
            Moim zdaniem to taka obiecanka wyborcza. Przy okazji gdzie jest wczorajszy
            wątek o prezentacji szynobusu dla Torunia?. Jestem mocno ciekawy kto zapłaci za
            ten pojazd. Mam nadzieje,że miasto Toruń a nie województwo kujawsko-pomorskie.
            P.S.
            Informaja dla admina. Jeśli jeszcze raz wytniesz bezpodstawnie ten wpis to nie
            zostawię tego bez echa
            • o_murphy SKM zintegruje aglomerację dwumiejską. 10.02.06, 13:38
              Ale skat wiesz, ze SKM bedzie zrobiony tylko we fragmencie przy Toruniu a w B-
              czy juz nie? A moze bedzie odwrotnie? A moze bedzie w calosci prawidłowo?

>>> SKM zintegruje aglomerację dwumiejską. <<<
              • br594 Re: SKM zintegruje aglomerację dwumiejską. 10.02.06, 13:40
                Oczywiście żartujesz, prawda?
            • aztx Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 14:32
              SKM i tak powstanie, czy Bydgoszcz się dołączy czy nie.Takie są założenia.Toruń zaproponował Bydgoszczy współpracę, ale jak nie to nie, nic na siłę.
              A 25 lutego, SKM-ka ruszy w swój pierwszy kurs!
              • br594 Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 15:12
                Niech sobie rusza , tylko za pieniądze Torunia , a nie wojewódzkie. Jak szybko
                ruszy tak szybko stanie /o ile ruszy/. Poraża mnie cos takiego. Kasują linie
                kolejowe bo podobno nie rentowne i pozbawiają ludzi wsi dogodnego dojazdu, a
                stac na niesprawdzone fanaberie. W tym mieście kurczy się komunikacja
                tramwajowa, brak jest autobusów przegubowych, co świadczy o niewielkim stopniu
                przemieszczania się mieszkańców, ale SKM musi być. Przecież jak to brzmi. Tak
                200-tys Toruń ma SKM , to musi buć miasto. No,no
                • aztx Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 15:21
                  br594 napisał:

Jak szybko
                  > ruszy tak szybko stanie /o ile ruszy/.

Ja jestem innego zdania.

Poraża mnie cos takiego. Kasują linie
                  > kolejowe bo podobno nie rentowne i pozbawiają ludzi wsi dogodnego dojazdu,

To pretensje do PKP.Zarzadzania w ich wykonaniu nie będe komentował.

a
                  > stac na niesprawdzone fanaberie.

Nie fanaberie.Ja zostałem przekonany do tego pomysłu, i uważam że jak najbardziej jest sens uruchomienia kolejki w Toruniu.

W tym mieście kurczy się komunikacja
                  > tramwajowa,

Może jeszcze nie wiesz, ale trójkę czeka reaktywacja.

brak jest autobusów przegubowych, co świadczy o niewielkim stopniu
                  > przemieszczania się mieszkańców,

Nie świadczy.Z przegubowcami to rzeczywiście głupia sprawa,no ale - cóż taka polityka MZK.Proponuję przejażdżkę komunikacją miejską - sam sprawdzisz jak "mało" osób z niej korzysta.

ale SKM musi być.

Powinno być.Kolejka łącząca na najważniejszym odcinku DW Główny, Miasto i Wschodni z miasteczkiem uniwersyteckim i kilkoma dużymi osiedlami ma sens jak najbardziej.Ja zamiast stać pół godziny na moscie, wybiorę pociąg.
              • ka_zet Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 15:26
                aztx napisał:

> SKM i tak powstanie, czy Bydgoszcz się dołączy czy nie.

Jako własną komunikację miejską, za własne+unijne pieniądze to możecie sobie
                budować choćby i maglev, przecież nikt nie ma nic przeciwko temu :)

> Takie są założenia.Toruń
                > zaproponował Bydgoszczy współpracę, ale jak nie to nie, nic na siłę.

Bo Bydgoszczy SKM w wariancie przez Złąwieś nie jest do niczego potrzebne.
                W wariancie przez Solec tak, jako szybka komunikacja między dwoma największymi
                miastami województwa.

SKM przez Złąwies (pomijając już to, że zgodnie z obecnymi normami trzeba by jej
                większość chyba na estakadzie wybudować) nie byłaby ani szybka, ani często
                kursująca, ani w żaden sposób nie pomogłaby w rozwiązaniu bydgoskich problemów
                komunikacyjnych.

> A 25 lutego, SKM-ka ruszy w swój pierwszy kurs!

Śnisz. Chyba że mówisz o tej prezentacji, która to nie będzie miała wiele
                wspólnego z jakimikolwiek regularnymi kursami (pamięta ktoś poza mną jeszcze
                taką akcję "Szynobusy dla gmin"?
                • aztx Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 10.02.06, 18:27
                  ka_zet napisał:

Bo Bydgoszczy SKM w wariancie przez Złąwieś nie jest do niczego potrzebne.
                  > W wariancie przez Solec tak, jako szybka komunikacja między dwoma największymi
                  > miastami województwa.

W sumie mnie specjalnie nie zależy na tym czy będzie komunikacja z Bydgoszczą.Wydawało mi się jedynie, że będzie to z pożytkiem dla mieszkańców Fordonu, no ale z drugiej strony mogą oni dojechać na "wschodnią" i tam się przesiąsć na szynobus, tylko że wtedy podróż bedzie trwała dość długo więc w ostatecznym rozrachunku pewnie wybiorą jednak Komfortbusa.
                  Tak czy inaczej jeśli Bydgoszcz będzie chciała się podłączyć to może i przez Solec, tylko nie wiem czy to się będzie opłacać.Dla mnie najważniejsza jest aby powstała SKM wewnątrzmiejska w Toruniu (+ przedmieścia)

nie byłaby ani szybka, ani często
                  > kursująca,

Mogła by być.Idealnie rozwiązałaby problemy studentów dojeżdżających na UMK
                  Częstotliwość co 30 minut jest możliwa do osiągnięcia.

ani w żaden sposób nie pomogłaby w rozwiązaniu bydgoskich problemów
                  > komunikacyjnych.

W pewnym stopniu być może tak, dla osób dojeżdżajacych do Torunia.Dla innych ważniejszy będzie tramwaj do Fordonu.
                  Prawdą jest, że tory leżą nieco na uboczu w stosunku do fordońskich osiedli, ale spójrz, że mimo iż ulica Fordońska również jest oddalona, to Komforty po niej kursujące jeżdża pełne (a tory mimo wszystko są bliżej)

Jednak to czy Bydgoszczy jest potrzebna SKM-ka muszą już ocenić jej mieszkańcy.
                  Jeśli priorytetem okaże się tramwaj ,to ok.Ważne aby SKM kursowało po moim mieście, bo tu na pewno się przyda.

Śnisz. Chyba że mówisz o tej prezentacji, która to nie będzie miała wiele
                  > wspólnego z jakimikolwiek regularnymi kursami

Tak.Mam na myśli prezentacje dla mieszkańców.W jakim sensie będzie to pierwszy kurs (choć okazjonalnie pociągi pasażerskie kursują już od jakiegoś czasu po trasach na których w przyszłości na stałe ma pojawić się SKM)
                  • ka_zet Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 14.02.06, 15:26
                    aztx napisał:

> ka_zet napisał:
                    >
                    > Bo Bydgoszczy SKM w wariancie przez Złąwieś nie jest do niczego potrzebne.
                    > > W wariancie przez Solec tak, jako szybka komunikacja między dwoma najwięk
                    > szymi
                    > > miastami województwa.
                    >
                    > W sumie mnie specjalnie nie zależy na tym czy będzie komunikacja z Bydgoszczą.

A mi zależy na tym żeby była komunikacja z Toruniem :)
                    Ale nie chcę żeby mi wpierano (nie ty), że dany SKM przez Fordon rozwiąże
                    jakiekolwiek problemy z komunikacją wewnątrzmiejską w Bydgoszczy.

>W
                    > ydawało mi się jedynie, że będzie to z pożytkiem dla mieszkańców Fordonu, no al
                    > e z drugiej strony mogą oni dojechać na "wschodnią" i tam się przesiąsć na szyn
                    > obus, tylko że wtedy podróż bedzie trwała dość długo więc w ostatecznym rozrach
                    > unku pewnie wybiorą jednak Komfortbusa.

Podróż tą nieszczęsną kolejką i tak będzie za długa. A jak dojadą do węzła
                    wschodniego tramwajem...
                    No i Bydgoszcz nie składa się wyłącznie z Fordonu.

> Tak czy inaczej jeśli Bydgoszcz będzie chciała się podłączyć to może i przez So
                    > lec, tylko nie wiem czy to się będzie opłacać.

> Dla mnie najważniejsza jest aby p
                    > owstała SKM wewnątrzmiejska w Toruniu (+ przedmieścia)

SKM w Toruniu też jest moim zdaniem mało sensowna, lepiej rozbudować sieć
                    tramwajową. Ale to jest punkt widzenia zewnętrzny i nie musisz się z nim zgadzać.

> nie byłaby ani szybka, ani często
                    > > kursująca,
                    >
                    > Mogła by być.Idealnie rozwiązałaby problemy studentów dojeżdżających na UMK
                    > Częstotliwość co 30 minut jest możliwa do osiągnięcia.

Częstotliwość co 30 minut w przypadku czegoś określanego jako SKM mija się z
                    celem. Wyjdzie później taki potworek jak "SKM" Warszawa. Poza tym nie licz na
                    to, że tą trasą będzie się jeździć szybko.

> ani w żaden sposób nie pomogłaby w rozwiązaniu bydgoskich problemów
                    > > komunikacyjnych.
                    >
                    > W pewnym stopniu być może tak, dla osób dojeżdżajacych do Torunia.

Ale osoby dojeżdżające do Torunia zasadniczo nie są żadnym problemem bydgoskiej
                    komunikacji miejskiej. Problemem są potoki na Fordon-Centrum-Osowa.

> Dla innych wa
                    > żniejszy będzie tramwaj do Fordonu.

Dla wszystkich, zasadniczo.

> Prawdą jest, że tory leżą nieco na uboczu w stosunku do fordońskich osiedli, al
                    > e spójrz, że mimo iż ulica Fordońska również jest oddalona, to Komforty po niej
                    > kursujące jeżdża pełne (a tory mimo wszystko są bliżej)

Ale Komforty nie są komunikacją miejską! Gdyby istniały pociągi do Torunia
                    jeżdżące przez Złąwieś z rozsądną częstotliwością i czasem przejazdu, to też by
                    do nich dojeżdżali. Ale takich nie ma, a budowa nowej linii od zera jest
                    zwyczajnie nieopłacalna.

Natomiast wyobraź sobie kogoś kto żeby dojechać do centrum musi wsiąść w
                    autobus, wysiąść przy przystanku SKM, wsiąść w kolejkę, wysiąść na dworcu,
                    wsiąść w autobus, dojechać do celu. Z perspektywą czekania na każdą z tych
                    przesiadek. Nikt na to nie pójdzie, to nie są trójmiejskie odległości. Tylko
                    trawmaj gwarantuje skrócenie czasu przejazdu.

(tym bardziej zresztą mam wątpliwości co do Torunia, gdzie te odległości są
                    jeszcze mniejsze)

> Jednak to czy Bydgoszczy jest potrzebna SKM-ka muszą już ocenić jej mieszkańcy.
                    > Jeśli priorytetem okaże się tramwaj ,to ok.

Okazywał się już niejednokrotnie (wbrew życzeniom władz, zresztą).

> Ważne aby SKM kursowało po moim mieś
                    > cie, bo tu na pewno się przyda.

Zróbcie analizy.

> Śnisz. Chyba że mówisz o tej prezentacji, która to nie będzie miała wiele
                    > > wspólnego z jakimikolwiek regularnymi kursami
                    >
                    > Tak.Mam na myśli prezentacje dla mieszkańców.W jakim sensie będzie to pierwszy
                    > kurs (choć okazjonalnie pociągi pasażerskie kursują już od jakiegoś czasu po tr
                    > asach na których w przyszłości na stałe ma pojawić się SKM)

No więc właśnie szynobus na Toruniu Północnym to się przy różnych "promocyjnych"
                    okazjach pojawia, bo to medialnie wygląda a niewiele kosztuje.
                    • babbik Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 14.02.06, 15:28
                      SKM polaczy Fordon z bydgoszcza, nad czym bolejecie
                      • ka_zet Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 14.02.06, 15:35
                        babbik napisał:

> SKM polaczy Fordon z bydgoszcza, nad czym bolejecie

Takie "połączenie" jest Bydgoszczy do niczego niepotrzebne, po prostu.
                        Mniej więcej od 25 lat każda analiza wykazuje bezsens budowy SKM i sensowność
                        budowy tramwaju.
                    • aztx Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 14.02.06, 19:02
                      ka_zet napisał:

> Podróż tą nieszczęsną kolejką i tak będzie za długa.

Obecnie trwa to godzine do Dworca Głównego + jakieś 20 minut więcej na Północny.Póki nie doczekamy remontu torowiska (Tr Gł - Bd Gł) to ta kolej z szybką koleją niewiele będzie miałą wspólnego.

> SKM w Toruniu też jest moim zdaniem mało sensowna,

Ja uważam, iż ma sens.Szczególnie w obliczu tego iż tak naprawdę nie do końca wiadomo co bedzie z nowym mostem.Korki w okolicach obecnego, bywają naprawdę olbrzymie.Nie daj Boże niech się wydarzy jakiś wypadek - połowa miasta sparalizowana - a kolej wciąż działa.
                      Nie zapominajmy, że połączy kilka dużych osiedli, centra handlowe, tereny przemysłowe, duże cmentarze, tereny rekreacyjne i UMK.

lepiej rozbudować sieć
                      > tramwajową.

Ciekaw jestem tylko gdzie kłasć nowe tory.Zastanawiałem się jakby można było połączyć kilka ważniejszych punktów miasta z siecią tramwajową i nie mogę sobie wyobrazić gdzie zmieszczą się tory np. na Chełmińskiej czy na lewobrzeżny Toruń.
                      Słyszałem jednak coś o planach włączenia kolejnych częsci Rubinkowa do sieci tramwajowej, jednak w takim wypadku SKM nie będzie stanowiło dla nich konkurencji.

> Częstotliwość co 30 minut w przypadku czegoś określanego jako SKM mija się z
                      > celem.

Mają kursować chyba jednak co 15 minut .

> Ale osoby dojeżdżające do Torunia zasadniczo nie są żadnym problemem bydgoskiej
                      > komunikacji miejskiej.

Tak, tak.Masz oczywiscie rację.

> > Dla innych wa
                      > > żniejszy będzie tramwaj do Fordonu.
                      >
                      > Dla wszystkich, zasadniczo.

Tramwaj to rzeczywiście ważna sprawa.Byłoby super, gdyby udało się zrealizować obie inwestycje, no ale na to nie ma raczej co liczyć.

a budowa nowej linii od zera jest
                      > zwyczajnie nieopłacalna.

Trasa przez Solec właściwie kwalifikuje się do rozebrania i wybudowania od nowa, więc również wymaga ogromnych nakładów.Ja wiem czy w tej sytuacji budowa linii przez Złą Wieś rzeczywiście pozbawiona jest sensu ?

> (tym bardziej zresztą mam wątpliwości co do Torunia, gdzie te odległości są
                      > jeszcze mniejsze)

Ja wiem czy są mniejsze ?
                      Już w roli kolejki dowożącej podróżnych z różnych części miasta na największe toruńskie dworce kolejowe
                      SKM-ka ma sens.
                      Do tego dochodzi komunikacja wewnątrzmiejska , która również w wielu przypadkach będzie korzystna dla pasażerów :
                      - Tam gdzie komunikacja miejska nie dojeżdża (Południowa Barbarka), lub dojeżdża ale w ograniczonym zakresie (tereny Polchemu, Zachodnie Wrzosy I,Barbarka)
                      - Czas podróży będzie krótszy niż autobusem czy tramwajem (np.Wrzosy-Podgórz)
                      - Przystanki czy dworce będą wygodnie położone w bezpośredniej bliskości miejsc docelowych (Galeria Copernicus, Polchem, Barbarka, gęsto zaludnione osiedle Chełmińskie,CCK,Dzielnica przemysłowa, Osiedle Chrobrego,Czerniewice)
                      - Jeśli SKM-ką będzie można dojechać bezpośrednio, podczas gdy komunikacją miejską z przesiadką (oszczędność pieniędzy i/lub czasu)

> No więc właśnie szynobus na Toruniu Północnym to się przy różnych "promocyjnych
                      > "
                      > okazjach pojawia, bo to medialnie wygląda a niewiele kosztuje.

Były chyba też kursy z okazji wizyty Papieża.Tory mają naprawdę dobre połozenie.Aż prosi się aby wykorzystywać je częściej.

• ka_zet Re: Kiepsko z matematyką u Ciebie. 16.02.06, 10:15
                        aztx napisał:

> ka_zet napisał:
                        >
                        > > Podróż tą nieszczęsną kolejką i tak będzie za długa.
                        >
                        > Obecnie trwa to godzine do Dworca Głównego + jakieś 20 minut więcej na Północny
                        > .Póki nie doczekamy remontu torowiska (Tr Gł - Bd Gł) to ta kolej z szybką kole
                        > ją niewiele będzie miałą wspólnego.

Tak, ale trasę przez Solec można wyremontować i będzie szybciej. Jak wybudujemy
                        trasę przez Złąwieś to tam szybciej nie będzie na pewno. :)

> > SKM w Toruniu też jest moim zdaniem mało sensowna,
                        >
                        > Ja uważam, iż ma sens.Szczególnie w obliczu tego iż tak naprawdę nie do końca w
                        > iadomo co bedzie z nowym mostem.Korki w okolicach obecnego, bywają naprawdę olb
                        > rzymie.Nie daj Boże niech się wydarzy jakiś wypadek - połowa miasta sparalizowa
                        > na - a kolej wciąż działa.

> Nie zapominajmy, że połączy kilka dużych osiedli, centra handlowe, tereny przem
                        > ysłowe, duże cmentarze, tereny rekreacyjne i UMK.

Z tym łączeniem jest tak sobie, moim zdaniem. Natomiast reaktywacja odcinka do
                        dworca Północnego i stworzenie tam kolejnego węzła przesiadkowego to nie jest
                        zły pomysł. Może by tak tramwaj reaktywować też?

> lepiej rozbudować sieć
                        > > tramwajową.
                        >
                        > Ciekaw jestem tylko gdzie kłasć nowe tory.Zastanawiałem się jakby można było po
                        > łączyć kilka ważniejszych punktów miasta z siecią tramwajową i nie mogę sobie w
                        > yobrazić gdzie zmieszczą się tory np. na Chełmińskiej czy na lewobrzeżny Toruń.

Na lewobrzeżny to na moście, oczywiście. :)

> Słyszałem jednak coś o planach włączenia kolejnych częsci Rubinkowa do sieci tr
                        > amwajowej, jednak w takim wypadku SKM nie będzie stanowiło dla nich konkurencji
                        > .
                        >
                        > > Częstotliwość co 30 minut w przypadku czegoś określanego jako SKM mija si
                        > ę z
                        > > celem.
                        >
                        > Mają kursować chyba jednak co 15 minut .

Te "co 30" to bardziej odnosiło się do teoretycznego wykorzystania tego SKM do
                        wewnątrzbydgoskiej komunikacji.

>
                        > > > Dla innych wa
                        > > > żniejszy będzie tramwaj do Fordonu.
                        > >
                        > > Dla wszystkich, zasadniczo.
                        >
                        > Tramwaj to rzeczywiście ważna sprawa.Byłoby super, gdyby udało się zrealizować
                        > obie inwestycje, no ale na to nie ma raczej co liczyć.

Problem jest jeszcze z innej strony: teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie
                        żeby wybudować ten nieszczęsny SKM po wybudowaniu linii tramwajowej, natomiast
                        jeżeli powstałby SKM najpierw to różne waaaadze znakomicie wykorzystałyby ten
                        fakt żeby po raz kolejny odłożyć projekt tramwaju na półkę. I to mnie martwi.

> a budowa nowej linii od zera jest
                        > > zwyczajnie nieopłacalna.
                        >
                        > Trasa przez Solec właściwie kwalifikuje się do rozebrania i wybudowania od now
                        > a, więc również wymaga ogromnych nakładów.Ja wiem czy w tej sytuacji budowa lin
                        > ii przez Złą Wieś rzeczywiście pozbawiona jest sensu ?

Owszem. Nawet jeżeli założymy, że budujemy zasadniczo od zera (co też nie jest
                        do końca prawdą. Zaorać i wybudować od nowa należałoby linię w okolicy Łęgnowa i
                        w Toruniu mniej więcej od Kluczyków do Głównego) to i tak trasa przez Solec to
                        jest pas gruntu pod zeleketryfikowaną, dwutorową linię kolejową zapisany we
                        wszelkich papierach jako linia kolejowa (co jest ważne). Natomiast hipotetyczna
                        trasa przez Złąwieś to jest pas gruntu po niezelektryfikowanej jednotorowej
                        linii, kończący się w Czarnowie, będący własnością różnych podmiotów i nie
                        będący istniejącą linią kolejową, co dodatkowo podnosi koszty. Nie wiem czy
                        wiesz, że np. przy budowaniu nowych linii nie można w tej chwili budować
                        przejazdów kolejowych, trzeba wiadukty.

> > (tym bardziej zresztą mam wątpliwości co do Torunia, gdzie te odległości
                        > są
                        > > jeszcze mniejsze)
                        >
                        > Ja wiem czy są mniejsze ?
                        > Już w roli kolejki dowożącej podróżnych z różnych części miasta na największe t
                        > oruńskie dworce kolejowe
                        > SKM-ka ma sens.

Są mniejsze, zdecydowanie. I trochę jednak po obrzeżu miasta te linie idą.

> - Przystanki czy dworce będą wygodnie położone w bezpośredniej bliskości miejsc
                        > docelowych (Galeria Copernicus, Polchem, Barbarka, gęsto zaludnione osiedle Ch
                        > ełmińskie,CCK,Dzielnica przemysłowa, Osiedle Chrobrego,Czerniewice)

Ale do takiego Polchemu z centrum na przykład jedziesz jedną pętelką do
                        Północnego i drugą przez las i Przysiek.
                        W każdym razie nie chcę się przesadnie mądrzyć jako osoba nielokalna,
                        najchętniej zobaczyłbym jakąś rozsądną analizę (w odróżnieniu od pomrukiwania
                        polityków przefiltrowanego dodatkowo przez dziennikarzy jeszcze)

> - Jeśli SKM-ką będzie można dojechać bezpośrednio, podczas gdy komunikacją miej
                        > ską z przesiadką (oszczędność pieniędzy i/lub czasu)

O właśnie, tu dotykamy jeszcze innego problemu. Ewentualne inwestycje w
                        infrastrukturę to jedno, w tabor to drugie, na jedno i drugie można pozyskać
                        fundusze unijne.

Ale kto ma dotować eksploatację tego przedsięwzięcia (bo o finansowaniu go z
                        wpływów za bilety można zapomnieć)? Jak ma wyglądać struktura własności? Czy
                        miasto ma zamiar przejąć tory od PKP (te które się da, oczywiście. PKP nie odda
                        przecież odcinków po których obecnie prowadzi regularny ruch pociągów) czy nie.
                        Jeżeli nie, to jak ma zamiar dodać nowe przystanki? (pouczającą historię budowy
                        przystanku na linii pekapowskiej można znaleźć tu:
                        www.pkpp.ostbahn.net/modules.php?name=News&file=print&sid=135 ).

I tak dalej, i tym podobnie. To są takie pytania, na które obecni pomysłodawcy
                        nie udzielają odpowiedzi...

> > No więc właśnie szynobus na Toruniu Północnym to się przy różnych "promoc
                        > yjnych
                        > > "
                        > > okazjach pojawia, bo to medialnie wygląda a niewiele kosztuje.
                        >
                        > Były chyba też kursy z okazji wizyty Papieża.Tory mają naprawdę dobre połozenie
                        > .Aż prosi się aby wykorzystywać je częściej.

Pożyjemy, zobaczymy...

• balumbyd Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:17
        Tego SKM nikt w bydgoszcyz nie chce.
        Nam jest potrzebna linia tramwajowa do fordonu a pociąg który będzie jeżdził po
        bezludziu w bydgoszczy. Jeżeli już tak chcecie sobie budowac te linie kolejowe
        w swoim mieście to nie wciągajcie na siłę bydgoszczy ob to wyrzucecnie
        pieniędzy w błoto.
        • staszekk1 Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:20
          Mysle, ze wielu chce - tramwaj do Fordonu jest u was dyzurnym tematem. A SKM
          przez Zlawies to takze skomunikowanie Fordonu z Bydgoszcza i Toruniem.
          • kanton2 Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:25
            Tak ,tak musi obowiązywać niezłomna zasada . To co dobre dla Torunia dobre dla
            reszty regionu. Kto ma inne zdanie ten jątrzy.
          • balumbyd Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 07.02.06, 10:25
            Myślę że na siłę chcecie zrobic sobie skm w toruniu. Badania były robione w
            bydgoszczy i wskazują one na potrzebę pociągniecia linii tramwajowej do fordonu.
            Koleją ze względu na położenie torów nikt nie będzie jeżdził. Bo jest za bardzo
            oddalona od mieszkanców.
            I nie sądzę żeby ktoś na temat tego poronionego pomysłu chciał rozmawiac.
            Zaznaczam także, ze znalazły się pieniądzę dla 200 tyś miasta na most, trasę do
            mostu, skm - a dla bydgoszczy UM nie przewidział pieniędzy nawet na tramwja do
            fordonu. Ciekawe jest to że 800 milonów złotych na infrastrukturę komunikacyjną
            planuje się przeznaczyc na toruń a dla bydgoszczy nie ma 160 milionów na linie
            tramwajowe.
          • ka_zet Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 08.02.06, 16:03
            staszekk1 napisał:

> Mysle, ze wielu chce - tramwaj do Fordonu jest u was dyzurnym tematem. A SKM
            > przez Zlawies to takze skomunikowanie Fordonu z Bydgoszcza i Toruniem.

Owszem, _tramwaj_ jest dyżurnym tematem. SKM jest potrzebny Fordonowi jak rower
            rybie. Niejednokrotnie robiono analizy. Na dodatek SKM przez Złąwieś wykluczałby
            jakiekolwiek modyfikacje trasy wewnątrz Fordonu, więc byłby jeszcze mniej korzystny.

• br594 Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 10.02.06, 13:39
            SKM to przez Złą Wieś. Ciekawe, że przez tyle lat nie udało się wyremontować
            istniejącego torowiska przez Solec, gdzie pośpiechy i intercity jdą jak żółwie.
            • aztx Re: Liczymy na wsparcie inwestycji. 10.02.06, 14:33
              br594 napisał:

> SKM to przez Złą Wieś. Ciekawe, że przez tyle lat nie udało się wyremontować
              > istniejącego torowiska przez Solec, gdzie pośpiechy i intercity jdą jak żółwie.
              >

Bo PKP żyje jeszcze w poprzedniej epoce.
    • loza29 Re: Czat z Marszałkiem Achramowiczem 08.02.06, 08:06
      .
    • darek445 To teraz! 10.02.06, 09:38
    • darek445 Ale jak w to sie wchodzi? 10.02.06, 10:02
      Ale jak w to sie wchodzi?
      Gdzie sie loguje?
      Skad pobrac javascript?
    • nautile CZY MOECIE SKOPIOWAC TU TEKSTY PYTAN I ODPOWIEDZI? 10.02.06, 15:23
      CZY MOECIE SKOPIOWAC TU TEKSTY PYTAN I ODPOWIEDZI?
      • kanton2 Re: CZY MOECIE SKOPIOWAC TU TEKSTY PYTAN I ODPOWI 10.02.06, 15:27
        tak MOEMy !!
    • tomjab Re: Czat z Marszałkiem Achramowiczem 11.02.06, 18:51
      Dlaczego tak najezdzacie na ten pomysl SKM przeciez jest wiele osob ktore
      przemieszczaja sie codziennie w obie strony, a taka kolejka naprawde scalilaby
      nasze miasta ktore sa na siebie skazane!!! torun i bydgoszcz to razem 600 tys
      ludzi czyli wiecej niz np poznan!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka