Dodaj do ulubionych

Kępa Bazarowa

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 14:15
Szukam informacji na temat Kępy bazarowej - historia, roślinność itp.
Obserwuj wątek
    • xant Re: Kępa Bazarowa 17.12.02, 14:39
      Gość portalu: mk napisał(a):

> Szukam informacji na temat Kępy bazarowej - historia,
      roślinność itp.

Z historią to może być problem, ale roślinność można
      obejrzeć osobiście ...
      Pozdr :-))
      • Gość: Bi3rUT Re: Kępa Bazarowa IP: proxy / 217.96.43.* 17.12.02, 16:03
        Chciałem dodać że dobra kępa bazarowa nie jest zła. Myślę
        że pasuje jako puenta ewenutalnej pracy, którą być może
        piszesz
        • Gość: b3ut Re: Kępa Bazarowa IP: proxy / 217.96.43.* 17.12.02, 16:04
          właściwie to pointa (żeby nikt mojej podstawówki od
          cyrków nie wyzywał :))
          • Gość: m Re: Kępa Bazarowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 10:26
            dziekuje za infornacje które w ogóle mi nie pomogły - dziekuje.
            • Gość: NIN Re: Kępa Bazarowa IP: gateway.d* / 10.3.36.* 18.12.02, 10:44
              radzę uderzyc do Pastwowej Rady Ochrony Przyrody (tak to się chyba nazywa) oddział mieści się w Bydgoszczy. kępa to rezerwat przyrody, więc może tam jakieś informacje.
            • Gość: Morciasz Re: Kępa Bazarowa IP: *.graf.torun.pl 18.12.02, 10:50
              Polozona w Toruniu, pomiedzy Wisla, a mala Wisla. Dokladne polozenie: 53°00'23"
              018°36'35"E. Zamieszkuja ja m.in. mewa srebrzysta,mewa bialoglowa,czapla siwa,
              biegus maly, grubodziob,zimorodek, nuroges.
              Troche histori (c) Bohdan Rymaszewski:
              Na kilkudziesięciohektarowej wyspie, zwanej Kępą Bazarową, położonej naprzeciw
              dzielnicy staromiejskiej, rozpostarł się las łęgowy. Występująca w nim dzika
              roślinność daje schronienie wielu rzadkim ptakom i innym drobnym zwierzętom.
              Dlatego teren ten w części najmniej naruszonej przez ludzką obecność został
              uznany za rezerwat przyrody, chroniący ciekawe przykłady flory i fauny,
              występujące na obszarach zalewowych. Puszczański drzewostan prawie uniemożliwia
              odczytanie śladów ludzkiego bytowania, a przecież Kępa w dawnych wiekach
              tętniła życiem. Było to miejsce przstarych przepraw przez Wisłę. Od XVI do XIX
              w. był tam most, którym do Starego Miasta prowadziła droga przez Bramę Mostową.
              Składał się on z mocnych drewnianych filarów i pomostów. Dla umożliwienia
              żeglugi niektóre jego części były zwodzone. Wyspa stanowiła dogodny teren do
              przeprowadzania transakcji handlowych, o czym mówią przekazy pisane i co
              znalazło odbicie w jej nazwie. Równolegle z określeniem, Bazarowa'' w ubiegłym
              stuleciu zaczęto nazywać ją ,,Małpim Gajem'', ponieważ była ona również
              miejscem azylu pań lekkich obyczajów, przebywających tam dobrowolnie lub siłą
              usuwanych z miasta na polecenie Rady. Na Kępie Bazarowej nie zachowały się do
              naszych czasów ani domy kupców prowadzących interesy m.in. z Flandrią, ani też
              chałupy, które przez wiele stuleci służyły za schronienie ,,partaczom'' -
              ludziom uprawiającym rzemiosło nielegalnie poza organizacjami cechowymi. Teraz
              bujna zieleń zakrywa m.in. także zarysysy fortyfikacji ziemnych z okresu XVII-
              XIX w. Tworzyły one umocniony przyczółek, szczególnie krwawo broniony przed
              atakami w czasie dwu wojen szwedzkich i wojny napoleońskiej.

Ja dodam jeszcze, ze Kepa Bazarowa czesto zmieniala swoje polozenie i wielkosc.
              W czasach napoleonskich jeszcze byla ona zdecydowanie blizej Torunia, a
              pozostaloscia po niej jest m.in. wielka lacha vis-a-vis Mostowej, ktora mozemy
              obserwowac przy niskim stanie wody.
              • xant Re: Kępa Bazarowa 18.12.02, 15:19
                No, no ... Masz Waść niezłe info ...
              • Gość: mk Re: Kępa Bazarowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 07:55
                dziękuję serdecznie za poświęcony czas!!! Jestem wdzięczna o takie coś mi
                chodziło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka