Gość: mk IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 14:15 Szukam informacji na temat Kępy bazarowej - historia, roślinność itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xant Re: Kępa Bazarowa 17.12.02, 14:39 Gość portalu: mk napisał(a): > Szukam informacji na temat Kępy bazarowej - historia, roślinność itp. Z historią to może być problem, ale roślinność można obejrzeć osobiście ... Pozdr :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi3rUT Re: Kępa Bazarowa IP: proxy / 217.96.43.* 17.12.02, 16:03 Chciałem dodać że dobra kępa bazarowa nie jest zła. Myślę że pasuje jako puenta ewenutalnej pracy, którą być może piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Kępa Bazarowa IP: proxy / 217.96.43.* 17.12.02, 16:04 właściwie to pointa (żeby nikt mojej podstawówki od cyrków nie wyzywał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kępa Bazarowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 10:26 dziekuje za infornacje które w ogóle mi nie pomogły - dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIN Re: Kępa Bazarowa IP: gateway.d* / 10.3.36.* 18.12.02, 10:44 radzę uderzyc do Pastwowej Rady Ochrony Przyrody (tak to się chyba nazywa) oddział mieści się w Bydgoszczy. kępa to rezerwat przyrody, więc może tam jakieś informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morciasz Re: Kępa Bazarowa IP: *.graf.torun.pl 18.12.02, 10:50 Polozona w Toruniu, pomiedzy Wisla, a mala Wisla. Dokladne polozenie: 53°00'23" 018°36'35"E. Zamieszkuja ja m.in. mewa srebrzysta,mewa bialoglowa,czapla siwa, biegus maly, grubodziob,zimorodek, nuroges. Troche histori (c) Bohdan Rymaszewski: Na kilkudziesięciohektarowej wyspie, zwanej Kępą Bazarową, położonej naprzeciw dzielnicy staromiejskiej, rozpostarł się las łęgowy. Występująca w nim dzika roślinność daje schronienie wielu rzadkim ptakom i innym drobnym zwierzętom. Dlatego teren ten w części najmniej naruszonej przez ludzką obecność został uznany za rezerwat przyrody, chroniący ciekawe przykłady flory i fauny, występujące na obszarach zalewowych. Puszczański drzewostan prawie uniemożliwia odczytanie śladów ludzkiego bytowania, a przecież Kępa w dawnych wiekach tętniła życiem. Było to miejsce przstarych przepraw przez Wisłę. Od XVI do XIX w. był tam most, którym do Starego Miasta prowadziła droga przez Bramę Mostową. Składał się on z mocnych drewnianych filarów i pomostów. Dla umożliwienia żeglugi niektóre jego części były zwodzone. Wyspa stanowiła dogodny teren do przeprowadzania transakcji handlowych, o czym mówią przekazy pisane i co znalazło odbicie w jej nazwie. Równolegle z określeniem, Bazarowa'' w ubiegłym stuleciu zaczęto nazywać ją ,,Małpim Gajem'', ponieważ była ona również miejscem azylu pań lekkich obyczajów, przebywających tam dobrowolnie lub siłą usuwanych z miasta na polecenie Rady. Na Kępie Bazarowej nie zachowały się do naszych czasów ani domy kupców prowadzących interesy m.in. z Flandrią, ani też chałupy, które przez wiele stuleci służyły za schronienie ,,partaczom'' - ludziom uprawiającym rzemiosło nielegalnie poza organizacjami cechowymi. Teraz bujna zieleń zakrywa m.in. także zarysysy fortyfikacji ziemnych z okresu XVII- XIX w. Tworzyły one umocniony przyczółek, szczególnie krwawo broniony przed atakami w czasie dwu wojen szwedzkich i wojny napoleońskiej. Ja dodam jeszcze, ze Kepa Bazarowa czesto zmieniala swoje polozenie i wielkosc. W czasach napoleonskich jeszcze byla ona zdecydowanie blizej Torunia, a pozostaloscia po niej jest m.in. wielka lacha vis-a-vis Mostowej, ktora mozemy obserwowac przy niskim stanie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kępa Bazarowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 07:55 dziękuję serdecznie za poświęcony czas!!! Jestem wdzięczna o takie coś mi chodziło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś