Dodaj do ulubionych

Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego

11.04.06, 08:53
Panie Mężydło, niech sie pan nie kompromituje.
Most przez rezerwat, niszczacy 120 drzew i cmentarz - ma dac na to UE?

Decyzje podjela juz Rada Miasta.
Projekt przygotowal Urzad Miasta.
Warszawa zatwierdzila zmiane przebiegu "15".
Trwaja prace geodezyjne.
Zamowiono juz projekt wzdluz Wschodniej.
Tą lokaliazacje wskazywal nawet genialny Tłoczek !

A Pan chce trzeciego mostu w środmieściu, ą żadnego w okolicach Rubbinkowa?
Czy pokrzyzowanie planow Zaleskiego jest z korzyscia dla miasta czy dla Pana?
Obserwuj wątek
    • felippee Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 09:27
      Sam z siebie ofiare robi.

Spokoj spoleczny? To ze paru smutnych wujkow z jakiegos stowarzyszenia wzajemnej
      adoracji ma jakis problem z ta lokalizacja to nie niepokoj spoleczny? Zadna
      lokalizacja nigdzie nie osiagnie wiekszego poparcia niz ta na wschodniej,
      ostatnia sonda na gw dobitnie to pokazala: 95% wschodnia, 5% warynskiego
      (glosowalo prawie 400 osob).

Daj pan spokoj, Zaleskiemu do piet nie dorastasz panie Mezydlo!
      • obywatel_xy Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 09:35
        Ależ tu chyba chodzi o coś innego. Skoro A. Mężydło nie może w inny sposób
        zaznaczyć swojej obecności w Toruniu, zadowala się takim szumem wokół swojej
        osoby. A może wie, że z mostem palnął głupstwo tylko teraz głupio jest mu się
        przyznać i trwa w tym nadal? A może "styropiany" kupili działeczki w tych
        okolicach i chcą na nich zarobić?
        • jan996 Mężydło nie może inaczej zaznaczyć swej obecnosci 14.04.06, 08:46
          obywatel_xy napisał:

> Mężydło nie może w inny sposób zaznaczyć swojej obecności w Toruniu

O wlasnie.
    • tomjab Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 09:39
      A jesli chodzi o pomaganie kolegom w potrzebue za samorzadowe pieniadze to
      mistrzem jest pan Zaleski
      • obywatel_xy Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 09:41
        Nic dziwnego! Czego można spodziewać się po komuchu, który przez lata był
        prezesem spółdzielni mieszkaniowej?

W każdym razie nie jest istotne gdzie ten most powstanie, ważne aby powstał!
        • pingwin34 Zaleski do dymisji! 11.04.06, 10:58
          Mężydło mówi rozsądnie. Teraz już powinno być tylko jedno:
          Zaleski do dymisji!
          • brave76 Re: Zaleski do dymisji! 11.04.06, 12:41
            Porażająca logika! Logika człowieka, który za wszelką ceną stara się podłożyc
            nogę Prezydentowi, rozumiem że można sie nie zgadzać w niektórych kwestiach, ze
            mozna mieć inne zdanie... Ale to co robi pan poseł jest żenujące, nie takim
            kosztem, nie kosztem mostu który Toruniowi jest NIEZBĘDNY...
            Przkład na logiczne myslenie? Proszę...

"Bo ta koncepcja jest realizowana od 40 lat."

-Prosze sobie przypomnieć jak 40 lat temu wyglądało rubinkowo, ile wtedy
            mieszkało tam ludzi, ile mieszka obecnie!!!
            -Czterdzieści lat temu zylismy w troche innych realiach politycznych (tak dla
            przypomnienia), drzewa z rezerwatu przyrody można było wyciąć, teraz Unia sie
            na to nie zgodzi!!! Ale zawsze można powiedzieć: "no to co.."
            -Rozwiazanie kwestii czynnego wciąż cmentarza? Od momentu wydania decyzji o
            zamknięciu cmentarza do jego likwidacji musi upłynąć kilkadziesiat lat, sa na
            to odpowiednie przepisy!!! Hmm.. "no to co.." - argument z którym nie da się
            dyskutować...

"Toruń nie dostanie pieniędzy na most z Unii Europejskiej, jeśli będzie on
            biegł przez ul. Wschodnią. Ta daje je na inwestycje, co do których jest spokój
            społeczny."

-Rzeczywiscie, 95% społeczeństwa które jest za budową mostu na ulicy wschodniej
            i jeden poseł który się z tym nie zgadza i robi wszystko zeby tego spokoju nie
            było! To jest logiczne...???

"Kiedy kilkanaście dni temu przyszło pismo z Ministerstwa Transportu i
            Budownictwa, że trzeba zrobić ekspertyzy porównawcze, Kwiatkowski
            powiedział:,,No to tego mostu już nie mamy". To prawda, bo on nie wytrzymuje
            porównania z przeprawą przez Waryńskiego."

-Zła interpretacja słów Pana Kwiatkowskiego, nie mamy tego mostu bo, nie
            zdązymy opracować niezbędnych dokumentów. Szkoda ze tak opatrznie, pan poseł
            rozumie niektóre rzeczy...

" Sprawą zajmuję się od półtora roku."

-Półtora roku to kawał czasu, nie można było zacząć się sprzeciwiać troche
            wcześniej, a nie na kilka miesięcy przed wyborami..?? Pytanie retoryczne...

"Przeszkodę ekologiczną można zamienić na ekonomiczną. Trzeba dołożyć trochę
            pieniędzy, żeby ominąć zagrożenie. Nasza koncepcja to 450 mln zł, magistratu -
            670 mln zł."

-Ani słowa o tym ze do mostu na wschodniej dokłada się unia, a do drugiej
            koncepcji - nie...
            -Jezeli nie zbudujemy tego mostu szybko to śmiem twierdzić ze koszty bedą dużo
            większe - trudności z przejechaniem przez Toruń, mniej turystów itd...

MOST JEST TORUNIOWI POTRZEBNY!!! I to jest najważniejsze, szkoda ze nie można
            się wznieść ponad i działać razem dla osiągnięcia wspólnego celu...
            pzdr.
            • felippee Re: Zaleski do dymisji! 12.04.06, 00:23
              Swieta prawda, posel sie kompromituje. Widzialem w zyciu juz pare miast i troche
              mostow, i golym okiem widac, ze koncepcja na wschodniej jest zdecydowanie
              lepsza, wyprowadza tranzyt z centrum, odkorkowuje Grudziadzka i Lubicka, sluzy
              rozwojowi miasta (szczegolnie w kontekscie inwestycji Sharpa, ktorej plany
              sprzed 40 lat chyba nie przewidywaly?)

Ale oczywiscie zawsze sie znajdzie jakis 60 letni emerytowany inzynier i pare
              moherowych babci ktore powiedza, ze posel ma racje. Tylko co z tego?
              • jan996 posel sie kompromituje. 14.04.06, 08:47
                felippee napisał:

> Swieta prawda, posel sie kompromituje. Widzialem w zyciu juz pare miast i
                > troche mostow, i golym okiem widac, ze koncepcja na wschodniej jest
                > zdecydowanie lepsza

Mężydlo byl kiedys niezlym dzialaczem "S", ale teraz....
    • mariusz_tor Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 11:09
      Ah Panie Mężydło
      Byłem daleki on podejrzeń że to co Pan robi to brudna kampania przedwyborcza.
      Ale Pana kolejne wypowiedzi zaczynają tylko tą tezę potwierdzać. Zdaje się Pan
      oczerniać Zaleskiego, że jego koncepcja jest nieralna, kłamie Pan mówiąc że
      Zaleski nie zrobił nic. Kiedy pieniądze już były blisko to zasiał Pan w Min
      infrastruktury wątpliwość. Jak Zaleski tych pieniędzy nie zdobdzie to będzie to
      wyłącznie Pana wina.
      Wstyd mi za Pana i za sposób reprezentowania interesu miasta.
    • mohair Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 11:39
      Zaleski w swoim programie wyborczym obiecywał rozpoczęcie budowy mostu. Po
      czterech latach zostawi mieszkańcom Torunia, prawdopodobnie nikomu niepotrzebny
      projekt za kilka milionów i na wątpliwą osłodę, iluminację starego mostu drogowego.
      Przez pierwsze 2 lata swojej prezydentury, miał dość czasu by pozostał jednen,
      realny wariant przebiegu trasy, którego teraz nikt by nie śmiał podważyć.
      • qron a ze mnie mezydlo robi matoła 11.04.06, 12:50
        nie wiem gdzie ten rozsadek ktory widzi jeden z poprzednikow na forum. jesli za
        kilkanascie lat czy ile tam ma jedynka biec i miliony samochodow przez most
        warynskiego to po co obwodnice, autostrada i most w czerniewicach.. wiem jedno
        ze most na wschodniej odciazyl by mocno centrum. idealne polaczenie najwiekszego
        rubinkowa z druga strona wisly (czerniewice, dworzec pkp etc.). a jesli taki
        szum sie robi to moze chociaz jakies konkrety. powtarzam ze do mnie narazie
        zadne argumenty pana mezydly nie trafiaja, a wywiad jest beznadziejny (uwaga dla
        reportera przede wszystkim - zadnych konkretnych pytan, zero przygotowania)
        • obywatel_xy Antek i dziennikarze 11.04.06, 12:56
          Ależ, ależ. Wywiad jest przecież bez zarzutów! Przecież robił go dziennikarz z
          Wyborczej! Więc o nierzetelności nie może być mowy... :)
        • wojmirr Re: a ze mnie mezydlo robi matoła 11.04.06, 19:08
          Oj, oj, oj. Drodzy internauci, konkrety od pana Mężydły do Was nie docierają,
          bo Miasto to skutecznie blokuje. bardzo byłem zainteresowany sprawa mostu i
          dlatego wysłuchałem dokładnie obu stron. Mężydło przedstawia konkrety, logiczne
          i sensowne wyjaśnienia, Zaleski przedstawia informacje, które nie mają nigdzie
          pokrycia.

Żadnych pieniędzy na most nigdy nie był!! Widziałem dokumenty rządowe, na które
          powołuje się pan Zaleski i nie ma w nich ani słowa o tym, że pieniądze
          kiedykolwiek będą. Są jedynie słowa, że jeżeli miasto uzupełni niekompletnie
          wysłany wniosek, to ten zostanie ROZPATRZONY. Nigdzie ani słowa o pieniądzach.

Cmentarz nie jest problemem. Miał być, ale został ominięty. Cmentarz pozostanie
          nietkniety.

A jeśli chodzi o kampanię wyborczą, to mam niejasne przeczucie, że to Pan
          Zaleski próbuje wybielić się po tym nietrafionym pomyśle. Pieniędzy na to nie
          dostanie, bo projekt nie ma potrzebnej dokumentacji, a do tego jego
          zrealizowanie jest niemożliwe ze względu na to, co w Toruniu na ziemi i pod
          ziemią mu będzie przeszkadzać. W związku z tym łatwo bedzie już niedługo
          powiedzieć - po tym oczywiście jak pieniędzy Toruń nie dostanie - że to przez
          Mężydło.

Torunianie, jedyne, co powinniśmy teraz zrobić, to zażądać porównawczej analizy
          obu mostów, dokonanej przez SPECJALISTÓW - nie pana Kwiatkowskiego, Zaleskiego,
          czy Mężydłę, tylko przez inżynierów, geologów etc.

Ja taką analizę widziałem.

A teraz powiem jeszcze, że głosowałem na PO i cały czas twierdzę, że to był
          dobry wybór. Nie kierują mną więc żadne partyjne, polityczne sympatie, tylko
          interes miasta, które kocham.
          • mavellis Re: a ze mnie mezydlo robi matoła 11.04.06, 19:10
            To może Mężydło znajdzie inne fundusze i przygotuje inną koncepcję?
            Zamiast niszczyć jedyną istniejącą?
          • brave76 Re: a ze mnie mezydlo robi matoła 11.04.06, 23:06
            Konkrety? Więc czekam, podaj konkrety jakie przedstawia pan poseł bo ja jakoś
            nie moge się ich dopatrzeć! A jeżeli 'miasto' (rozumiem ze chodzi o prezydenta)
            blokuje dostep do informacji to wytłumacz mi prosze w jaki sposób, 'miasto'
            decyduje o tym co mówi pan Mężydło w GW...
            Wytłumacz mi tez co jest takiego pod ziemią co blokuje budowe mostu na
            wschodniej, jesli masz na mysli forty to te akurat leżą na trasie przeprawy na
            waryńskiego...
            I jeszcze jedno - podaj nazwę dokumentu na jaki powołuje się prezydent...
    • citizen11 merytorycznie 11.04.06, 13:19
      Jest to bodaj pierwszy artykuł GW na temat mostu w którym przedstawiono
      jakiekolwiek argumenty merytoryczne za którąś z wersji.

Mam gorącą prośbę do dziennikarzy toruńskiego wydania GW żeby przestali na temat
      mostu rozmawiac z politykami, a podjęli trud odszukania fachowców którzy brali
      udział w 40-letniej pracy przygotowującej układ komunikacyjny Torunia do budowy
      nowego mostu i porozmawiali z nimi. Zeby odszukali wszystkie ekspertyzy (a było
      ich sporo) wykonane na zlecenie miasta, które miały pokazac najlepszą dla
      Torunia lokalizację mostu. Zeby dotarli do inżyniera projektującego most w ulicy
      Wschodniej, ponieważ przypadkowo jest on równiez projektantem koncepcji mostu w
      ul. Waryńskiego!
      Zeby w końcu wszystkie zebrane od FACHOWCÓW MERYTORYCZNE informacje nt obydwu
      koncepcji przedstawili w gazecie. Z wszystkimi "za' i "przeciw". W formie mapki
      we wlasciwej skali z obiema wersjami mostów. W formie tabeli porównującej
      prognozowany ruch na tych mostach i odciążenie mostu Piłsudskiego. Z listą drzew
      do wycięcia wg "starej" koncepcji budowy mostu (o ile pamietam wycinka drzew na
      potrzeby mostu tymczasowego nikogo nie bulwersowala). Z listą działek z domami
      do wyburzenia wg koncepcji mostu zalesko-kwiatkowskiego (a domów tych jest
      prawie 50, często nowych, zbudowanych na działkach zakupionych kilka lat temu od
      ... masta Torunia).

Może nadszedł w końcu czas żeby nam, zwykłym obywatelom Torunia przekazac
      odrobinę fachowej wiedzy, która leży u podstaw obydwu koncepcji. Wytknąc ich
      twórcom błędy, podkreslic zalety.

Panie i panowie redaktorzy toruńskiego wydania GW. Wezcie w koncu czynny i
      konstruktywny udzial w dyskusji nt nowego mostu. Nie rozmawiajcie z politykami,
      bo ci nie mowia calej prawdy i z reguły nie znają się na wielu rzeczach w które
      wtykaja nos. Porozmawiajcie z fachowcami, zamówcie wlasne ekspertyzy i
      przedstawcie wyniki tej pracy na łamach gazety. Bo most to nie tylko pomnik
      (czyjejs glupoty lub geniuszu). To obiekt uzytecznosci publicznej, i zeby nam
      służył nie wystarczy go zbudowac, należy go zbudowac z głową.

na koniec kilka uwag do innych postów:

Stowazyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji oraz Stowarzyszenie Urbanistów
      to nie jest "kilku smutnych wujków z jakiegoś stoważyszenia wzajemnej adoracji",
      lecz organizacje skupiające fachowców czynnych zawodowo, dla których to
      członkostwo jest obowiązkowe

koncepcja mostu genialnego Tłoczka jest oczywiście bardzo dobra, ale odnosie się
      do innej niż obecna sytuacji komunikacyjnej Torunia, zainteresowanych zachęcam
      do rzucenia okiem na odpowiednie mapki
      • bestjot Re: merytorycznie 11.04.06, 13:30
        Proszę o linki do dokumentów i informacji, związanych ze sprawą przeprawy mostowej.
        republika.pl/bestjot
        • b3ut Re: merytorycznie 11.04.06, 15:46
          jak przejdzie koncepcja lansowana przez p. Mężydłę to most będzie budowała firma
          ESPEBEPE :)
        • alphapix Re: merytorycznie 11.04.06, 18:19
          To aktualny link alphapix.fm.interia.pl/_pu_mosty1.htm mowiacy o
          przymiarce do mostu na ul.Warynskiego przed 33 laty.
          • bestjot Re: merytorycznie 11.04.06, 18:51
            > To aktualny link alphapix.fm.interia.pl/_pu_mosty1.htm
            > mowiacy o przymiarce do mostu na ul.Warynskiego przed 33 laty.

Dzięki :)
            Już poprawiłem na mojej skromnej stronce.
    • mariusz_tor Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 17:52
      Widziałem plany Kwiatkowskiego dotyczące rozwiązań komunikacyjnych i nie mam
      wątpliwości, że most na Waryńskiego to bzdura !!!!!!

Przede wszystkim zakorkuje Lubicką - tylko pomyście jaki tam tłok jest teraz.
      Zakorkuje Grudziądzką...

Most Waryńskiego pogłębi tylko problemy komunikacyjne Torunia.
      Oczywiście jeśli bieże się pod uwagę sam most bo to stowarzyszenie to chyba nie
      bierze pod uwagę rozwiązań komunikacyjnych w całym mieście.
      Paranoja.

Moim skromnym zdaniem najpierw TRZEBA zbudować most na WSCH a pozniej Waryn
      • mavellis > most na Waryńskiego to bzdura !!!!!! 11.04.06, 19:02
        mariusz_tor napisał:

> most na Waryńskiego to bzdura !!!!!!
        >
        > Przede wszystkim zakorkuje Lubicką - tylko pomyście jaki tam tłok jest teraz.
        > Zakorkuje Grudziądzką...

Na Grudziadzkiej teraz jest 1 droga krajowa(1), a doszłaby druga (15)...
        To głupota.
    • szlachcic Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 17:52
      Niejestem z branzy co prawda ale argumenty Mezydlo sa smieszna
      Jakie projekty sprzed 40 lat? Nikt nie przewidzial takiego ruchu
      Most w centrum lewobrzeznych dzielnic to tez debilizm. Most ma byc po to aby
      odciazyc Pilsudskiego. Wschodnia go odciazy lepiej bo przejmnie auta z Lodzkiej
      a i most lepszy jest tam gdize mieszka wiecej ludzi czyli Rubinkowo a nie
      dzielnice wschodnie
      Kolejne potezne argumenty to sa wymienione wyzej.
      Ja nie widze nadal zadnego argumentu dla propozycji Mezydlo wiec dla mnie
      Mezydlo sie kompromituje, bo albo tych argumentow nie ma albo nie umiecie ich
      przedstawic, to drugie wykluczam
      Tak panie Mezydlo, chce pan ugrac politycznie na tym moscie ale wyszlo zupelnie
      inaczej
      Nie chce byc w skorze PIS-owcow jak z mostu beda nici. Dziwi mnie poza tym ze
      PIS siedzi cicho, a niewatpliwie straci b. duzo
      • mavellis argumenty Mezydlo sa smieszne !!! 11.04.06, 19:03
        szlachcic napisał:

> Niejestem z branzy co prawda ale argumenty Mezydlo sa smieszna
        > Jakie projekty sprzed 40 lat? Nikt nie przewidzial takiego ruchu
        > Most w centrum lewobrzeznych dzielnic to tez debilizm. Most ma byc po to aby
        > odciazyc Pilsudskiego. Wschodnia go odciazy lepiej bo przejmnie auta z
        Lodzkiej
        >
        > a i most lepszy jest tam gdize mieszka wiecej ludzi czyli Rubinkowo a nie
        > dzielnice wschodnie.

Dodatkowo po co przy samej starowce 3 mosty?
    • tomjab Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 20:55
      Jak juz wydano 10 baniek na ten projekt to trzba dzialac tak aby zrealizowac
      pomysl ktory ma szanse realizacji, niech ocenia to szybko eksperci (ale nie
      tacy jak Kwiatek czy Zales) tak zeby nie bylo watplowosci i "jedynie sluszna
      koncepcja" powinna byc promowana wszedzie gdzie tylko sie da!!!
      • b3ut Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 11.04.06, 23:44
        o wiarygodności p. Posła świadczy to, iż reprezentujepartię, która raptem pół
        roku temu obiecywała miliony mieszkań...
    • vauban Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 12.04.06, 04:19
      Wydaje się jednak, że koncepcja mostu od ul. Wschodniej ma więcej sensu -
      użytkowego, by tak rzec. Warunki budowy są równie trudne, ale dla odciążenia
      ruchu należałoby wyprowadzić drogę jak najdalej od centrum. Waryńskiego odpada,
      przy okazji: pewnie zniszczyłoby się Bramę Kolejową, argumentując, że nie
      wytrzyma natężenia ruchu !
      • amicus Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 12.04.06, 08:01
        O co cały ten zgiełk? Mężydle zamarzył się niejaki Bociek,jako następny
        prezydent,a ten przecież porządnego trzepaka nie będzie potrafił postawić.O
        moście będzie można pogadać sobie przez następne 50 lat.
    • marcinbird Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 12.04.06, 19:02
      Powiedz lepiej zakłamana mendo pisowska że zrobisz wszystko, byle to nie
      Zaleski zbudował most.
      • karolp13 Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 12.04.06, 23:52
        Znam kilka osób zaangażowanych przy projekcie mostu, wszyscy twiedzą ,że budowa
        przy Wschodniej to błąd. Ale pracują nad bublem bo Zaleski im płaci!
        • brave76 Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 00:11
          A ja znam pare osób, którym Zaleski nie płaci i mówią że most na wschodniej
          jest ok!!! Miało być merytorycznie, a nie argumenty typu: 'znajomy mi mówił ze
          jego kolega słyszał jak dwóch gości w barze mówiło ze...'
          • jkwt Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 10:04
            Merytorycznie to (ks.sejm.gov.pl:8009/iz4/z-odp/z3966-o1.htm):

"...na zlecenie władz miasta Torunia ˝Biuro Projektowo-Konsultingowe
            Transprojekt Gdański˝ opracowało Studium Wykonalności dla przebiegu drogi
            krajowej nr 15 w granicach miasta Torunia. Studium zawiera analizę trzech
            wariantów przebiegu DK nr 15. Po roboczych konsultacjach zainteresowanych
            stron, tj. Prezydenta Miasta Torunia, Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i
            Autostrad oraz Ministerstwa Infrastruktury, przychylono się do drugiego
            wariantu przebiegu DK nr 15 (tj. od węzła Kluczyki do ul. Łódzkiej oraz poprzez
            ul. Lipnowską do ul. Wschodniej - z lokalizacją mostu na wysokości ul.
            Wschodniej - Żółkiewskiego). Wspomniany wariant został uznany za najbardziej
            optymalny, zaakceptowała go również Rada Miasta Torunia"

Jak się komuś chce to może próbować wydobyć kopię tego dokumentu (lub
            przynajmniej podsumowanie) z UM powołując się na dostęp do informacji
            publicznej. Mi się nie chce bo wierzę, że Wchodnia jest optymalna.
            A już zupełnie bez dyskusji jest kwestia ochrony środowiska. Jeśli istnieje
            sensowny wariant pozwalający ominąć tereny chronione to NIE WOLNO budować przez
            tereny chronione. Pomijając już to, iż w takiej sytuacji nie ma co licznyć na
            pieniądze z UE, były już takie precedensy, że Francja musiała zmienić przebieg
            już wybudowanej lini TGV i przywrócić środowisko do uprzedniego stanu.
            • mavellis Mężydło chce wygrac wybory kosztem Torunia i mostu 13.04.06, 10:27
              Mężydło chce wygrac wybory kosztem Torunia i naszych inwestycji.
        • roger_wolff Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 15.04.06, 14:37
          karolp13 napisał:

> Znam kilka osób zaangażowanych przy projekcie mostu, wszyscy twiedzą ,że
          budowa
          >
          > przy Wschodniej to błąd. Ale pracują nad bublem bo Zaleski im płaci!

Jesli tak faktycznie by było, powinieneś zgłosić ten fakt prokuraturze. Jeśli
          kłamiesz, za taką wypowiedź sam powinieneś trafić do prokuratury,
    • saul_bydgoszcz Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 15:56
      Akurat Mężydło ma rację. Człowiek patrzy realnie na problem. Wszyscy udają, że
      nie ma problemu a tym czasem żaden plan inwestycyjny (rządowy, czy też UE) nie
      przewiduje środków na budowę tego mostu.
      Nie dziwi mnie to. Mimo, że to nie moja sprawa uważam, że jest szansa jedynie
      na powstanie niewielkiego mostu według pierwszych koncepcji - tak jak to mówi
      Mężydło.

To, że postkomuniści naobiecywali coś przed wyborami to wiadomo. Ale realia są
      jakie są. Nie ma pieniędzy na tego typu inwestycje.
      Priorytety to autostrada i S5 oraz S10.
      • darek445 zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 16:14
        Rozumiem, ze jesli tobie jako bydgoszczaninowi zalezy na zablokowaniu mostu w
        Toruniu, to zaproponuj jeszcze 20 koncepcji. Poza tym oba mosty sa zblizone i
        wielkoscia i kwota, podobnie jak Wisla ma 1km dalej ta sama szerokosc.

I jaki priorytetem dla Torunia jest S-5, skoro ona nie przechodzi przez nasze
        miasto? Priorytetem jest A-1 i S-15.
        • saul_bydgoszcz Re: zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 16:32
          darek445 napisał:

> Rozumiem, ze jesli tobie jako bydgoszczaninowi zalezy na zablokowaniu mostu w
          > Toruniu,

Jedynie w takim sensie, że uważam, że region ma ważniejsze inwestycje drogowe.
          Myślę tu o A1, S5 oraz S10.
          Trudno znaleźć środki na wszystkie inwestycje. Z punktu widzenia rozwoju
          infrastruktury drogowej w karju most toruński to III liga.

> to zaproponuj jeszcze 20 koncepcji.

koncepcja p. Mężydło jest bardziej realna, choć i w tym przypadku uważam, że
          realizacja jest możliwa dopiero po 2013.

> I jaki priorytetem dla Torunia jest S-5, skoro ona nie przechodzi przez nasze
          > miasto? Priorytetem jest A-1 i S-15.

Słuchaj, Toruń to nie żadne kluczowe miasto. Z punktu widzenia Europy
          nieistotne. Znaczenie dla T. S5 jest takie jak dla B. A1.
          Po prostu S5 czy A1 to są wielkie inwestycje wpisane w rozwój infrastruktury
          europejskich szlaków transportowych.

• darek445 Re: zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 16:45
            saul_bydgoszcz napisał:

> uważam, że region ma ważniejsze inwestycje drogowe.

wazniejsze niz most w Toruniu?????
            Czlwoieku ten most jako jedyny w kraju krzyzuje w sobie 3 drogi krajowe + cały
            ruch miejski calej 250 tys. aglomeracji!!!!
            Trzeba byc nie wiem jak nieprzychylnym Toruniowi i regionowi, by nie widziec
            potrzeby 2 mostu.Ten most stoi od 1934 roku - nic sie nie zmienilo w ruchu
            ulicznym przez 72 lata?
            • saul_bydgoszcz Re: zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 16:59
              darek445 napisał:

> saul_bydgoszcz napisał:
              >
              > > uważam, że region ma ważniejsze inwestycje drogowe.
              >
              > wazniejsze niz most w Toruniu?????
              > Czlwoieku ten most jako jedyny w kraju krzyzuje w sobie 3 drogi krajowe +
              cały

jakie tam drogi. 1 po wybudowaniu A1 bez znaczenia, 15 ma objazd południowa i
              wschodnią obwodnicą.
              UE dała na obwodnicę południową. Pisał o tym jakiś drogowiec. Przecież tranzyt
              będzie realizowany południowa obwodnicą i wschodnią. Jak dobrze pójdzie po
              wybudują A1 i problem całkowicie zniknie.
              W tym właśnie jest problem. UE i rząd nie będzie dublować inwestycji.
              Mężydło dobrze mówi. Nie ma żadnych zapisów o środkach.

> aglomeracji!!!!

Jaka tam aglomeracja, człowieku?
              Małe miasto nawet jak na polskie warunki. Takie są realia.
              Powiedz w Brukseli, że potrzeba środków na aglomerację 200 miasta to cię
              wyśmieją.

> Trzeba byc nie wiem jak nieprzychylnym Toruniowi i regionowi, by nie widziec
              > potrzeby 2 mostu.

Sa pilniejsze sprawy, tj. A1, S-5, S10 realizujące potrzeby przekraczające
              toruńskie troski.

Ten most stoi od 1934 roku - nic sie nie zmienilo w ruchu
              > ulicznym przez 72 lata?

Zmieniło się. Powstała południowa i wschodnia obwodnica. Jest szansa na A1.
              Jeśli tego nie dostrzegasz to trudno.

• nautile Re: zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 17:02
                saul_bydgoszcz napisał:
                > Jaka tam aglomeracja, człowieku?
                > Małe miasto nawet jak na polskie warunki.

saul, wychodzi z ciebie taka nienawisc do Torunia...
                Rozumiem, ze Bydgoszcz w/g ciebie tez jest "malym miastem, nawet jak na polskie
                warunki" ?
                • saul_bydgoszcz Re: zalezy na zablokowaniu mostu w Toruniu??? 13.04.06, 17:21
                  nautile napisał:

> saul_bydgoszcz napisał:
                  > > Jaka tam aglomeracja, człowieku?
                  > > Małe miasto nawet jak na polskie warunki.
                  >
                  > saul, wychodzi z ciebie taka nienawisc do Torunia...

Nautile może o nienawiści to nie rozmawiajmy. Popis waszej "miłości" do
                  Bydgoszczy widać wszędzie. Ty szczególnie daruj sobie takie uwagi.

Ja przynajmniej piszę szczerze to co uważam. Tym się różnimy.
                  Jak widać Mężydło i osoby realnie patrzące na problem mają podobne zdanie do
                  mojego.
                  Uważam że priorytety w województwie to A1, S-5 i S-10.
                  Dopiero po realizacji tych kluczowych inwestycji można szukać szans na
                  realizacje tych mniej istotnych dla rozwoju infrastruktury drogowej polskiej i
                  UE.
                  A wyborcza wata cukrowa postkomunistów to wasz problem. Czas realnie spojrzeć
                  na sprawę.

> Rozumiem, ze Bydgoszcz w/g ciebie tez jest "malym miastem, nawet jak na
                  polskie warunki" ?

Znacznie większym od Torunia, o około 160 tysięcy mieszkańców, nie licząc
                  przedmieść itd. To dużo więcej.

Jak na polskie warunki..?
                  Bydgoszcz to ósme pod względem wielkości miasto w Polsce. To trudno oceniać. Po
                  prostu ósme miasto w Polsce.
                  Większe np. od Katowic, Białegostoku, Lublina, dużo większe od Gdyni, Kielc,
                  Częstochowy, Bytomia itd..

• brave76 Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 16:38
        Konkrety! proszę...
        Lista priorytetowych inwestycji w poszczególnych województwach..

www.funduszestrukturalne.gov.pl/informator/npr2/npr/informacje_dodatkowe/01.pdf
        www.funduszestrukturalne.gov.pl/informator/npr2/npr.htm
        Niestety Narodowy Plan Rozwoju wraz z nowymi władzami zmienił nazwę na Narodowe
        Ramy Odniesienia czy jakoś tak, a tam na skutek niepokojów społecznych
        wywołanych przez wiadome osoby póki co mostu nie ma w ogóle...
        Nastepne 'ramy odniesienia' w 2014....
        • darek445 Mężydło = ten co pogrzebał most. 13.04.06, 16:46
          Mężydło = ten co pogrzebał most.
        • saul_bydgoszcz Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 17:03
          brave76 napisał:

> Konkrety! proszę...
          > Lista priorytetowych inwestycji w poszczególnych

Tak bo postkomuniści w UMarsz. olali Bydgoszcz. To mają być konkrety? To nie
          konkrety to był skandal!
          Pisałem o tym.

Priorytety UE w dziedzinie budowy autostrad i dróg ekspresowych w KP to A1, S-5
          i S-10.
          To co próbowali zrobić postkomuniści w KP to był skandal.

Koniec tego. Kadencja marszałka dobiega końca.
          • brave76 Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 17:19

"To mają być konkrety? To nie konkrety to był skandal!" - nie unoś sie tak, to
            niezdrowo, przez kilka lat my znosiliśmy dominacje Bydgoszczy, a jak coś się
            zaczyna dziac w Toruniu i to wcale nie kosztem sasiedniego miasta, to wtedy to
            jest SKANDAL...
            Nadmieniam że nie mam nic do Bydgoszczy, tym bardziej mieszkańców tego miasta i
            uważam że powinniśy działać na rzecz zbliżenia się obu naszych miast a nie
            spierać o pierdoły... Nie lubie tylko fanatyzmu - tak samo z jednej jaki z
            drugiej strony...
      • mieszczanin_n1 Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 17:16
        nie zabieralem w ostatnim czasie glosu w sprawie mostu, ale jak pojawiaja sie
        informacje klamliwe to pozwole sobie na komentowanie ich.
        > Akurat Mężydło ma rację. Człowiek patrzy realnie na problem. Wszyscy udają,
        że nie ma problemu a tym czasem żaden plan inwestycyjny (rządowy, czy też UE)
        nie przewiduje środków na budowę tego mostu.
        otoz drogi kolego,
        po pierwsze most w toruniu w ciagu drogi krajowej nr 15 zostal ujety w NPR
        (strona 182), ktory to dokument zostal przyjety 5.09.2005 przez rzad a zatem
        JEST programem RZADOWYM. (nie bede podawal linkow bo jak ktos chce
        merytorycznie dyskutowac to powinien sam najpierw sprawdzic a nie podawac
        wyssane z palca lub zaslyszane nieprwady i plotki.)
        po drugie UE nie ma planow inwestycyjnych tylko PROGRAMY i w ramach priorytetow
        srodki na realizacje inwestycji zglaszanych przez rozne podmioty np gminy,
        gddkia, polkie linie kolejowe przedsiebiorstwa etc. torun zlozyl kilkanascie
        wnioskow o srodki UE z czego akurat nas interesujace w tej dyskusji to wnioski
        do SPOT 2004-06. jako miasto mozemy sie pochwalic 3 inwestycjami REALIZOWANYMI
        z tego programu sektorowego to sz.bydgoska, sz. lubicka i ul. olsztynska
        zostal zlozony rowniez wniosek o MOST w ciagu DK 15 w roku 2004 i zostal
        odeslany w celu uzupelnienia dokumentow. i...wlasnie sie to realizuje poprzez
        PROJEKTOWANIE przeprawy mostowej w ciagu DK 15 (na wysokosci ul. wschodniej)
        jak widac z tego krotkiego opisu procedury wylaniania wykonawcow na
        poszczegolne prace skladajace sie na dokumentacje wymagana przez UE sa dosc
        dlugie. nalezy zauwazyc ze mamy jako miasto spory sukces w przeprowadzaniu
        przetargow, dla porownania vide most polnocny w warszawie czy blizej nas
        obwodnica grudziadza (ta ostatnia inwestycja stawala na komitecie sterujacym w
        2004 roku razem z nasza szosa bydgoska, roznica jest taka ze sz.bydgoska w
        czerwcu ma zostac oddana do uzytku a obwodnica grudziadza dopiero jest po
        odwolaniach)
        > Nie dziwi mnie to. Mimo, że to nie moja sprawa uważam, że jest szansa jedynie
        > na powstanie niewielkiego mostu według pierwszych koncepcji - tak jak to mówi
        > Mężydło.
        jesli moge poprosic o wyjasnienie jaka to szansa to chetnie poslucham, moze
        jest cos o czym nie wiem. tak nawiasem mowiac sam most (warynskiego i wschodnia)
        ma bardzo zblizona dlugosc poniewaz wisla jest prawie tej samej szerokosci w
        przypadku obydwu lokalizacji
        > To, że postkomuniści naobiecywali coś przed wyborami to wiadomo. Ale realia
        są jakie są. Nie ma pieniędzy na tego typu inwestycje.
        i tu sie kolega znowu mija z prawda, poniewaz wykorzystanie srodkow UE jest
        bardzo male, poniewaz brakuje dobrych wnioskow
        > Priorytety to autostrada i S5 oraz S10.
        tu sie zgodze z dwoma punktami, ze z punku widzenia mojego miasta prirytety to
        most, autostrada i S-10 w kierunku warszawy
        • sympatykow Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 13.04.06, 19:11
          No to jak mówimy o konkretach to może jeszcze moje trzy grosze. Przyznam się od
          razu, że formalnie jestem mieszkańcem Bydgoszczy, ale od dawna już przebywam w
          Toruniu i obce są mi wzajemne uprzedzenia, tak samo jak cieszy mnie każdy
          przyjacielski gest pomiędzy naszymi miastami.
          Sam jestem inżynierem z innej dziedziny, ale mam w rodzinie specjalistę od
          mostów i niedawno odbyłem z nim ciekawą rozmowę.

Do rzeczy.

> jesli moge poprosic o wyjasnienie jaka to szansa to chetnie poslucham, moze
          > jest cos o czym nie wiem. tak nawiasem mowiac sam most (warynskiego i wschodnia
          > ma bardzo zblizona dlugosc poniewaz wisla jest prawie tej samej szerokosci w
          > przypadku obydwu lokalizacji

Otóż nie. Szerokość do pokonania to rzeka w czasie jej najwyższych stanów, czyli
          ta woda, którą widać zazwyczaj + tereny zalewowe. Wariant przy Wschodniej jest
          znacznie dłuższy. Proponuję spacer i porównanie tych miejsc, lub spojrzenie na
          plan miasta w skali zachowującej proporcje (jeżeli masz orientację co do
          położenia wysokościowego poszczególnych miejsc).
          Przy okazji tego porównania nasuwa się kolejne pytanie: dlaczego forsuje się
          most na zakręcie rzeki. Fachowcy twierdzą, że to złe rozwiązanie i sugerują, że
          ta lokalizacja może wskazywać na inne podłoże decyzji niż merytoryczne.
          Tak więc różnica w kosztach, o której mówi poseł nie wydaje się być wymysłem.

W założeniach technicznych i ekonomicznych popełniono jakiś błąd. Pamiętam, że
          kilka miesięcy temu była mowa o jednym wielkim moście łukowym o znacznej
          rozpiętości, doszukując się dla niego miejsca w rankingach światowych. Teraz
          mówi się o 2 przęsłach łukowych o rozpiętości ponad 200 m każde. Pewnie, że to
          bardziej uzasadnione ekonomicznie. Jednak podobno złamany zostanie jeden z
          podstawowych kanonów estetycznych dotyczących kształtowania mostów. Przy
          zbliżonej rozpiętości przęseł most powinien mieć ich nieparzystą ilość 1, 3 lub
          5. Przy >5 może być parzysta - nie ma to znaczenia.

Co do rozwiązań komunikacyjnych: obie lokalizacje są stosunkowo blisko siebie i
          obie da się logicznie wpisać w organizację ruchu lokalnego i tranzytowego, przy
          dobrym zaplanowaniu niezbędnych inwestycji drogowych.
          • brave76 Re: Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 13.04.06, 21:20
            Hmmm... wreszcie jakieś merytoryczne argumenty do dyskusji!!!

"Jednak podobno złamany zostanie jeden z podstawowych kanonów estetycznych
            dotyczących kształtowania mostów. Przy zbliżonej rozpiętości przęseł most
            powinien mieć ich nieparzystą ilość 1, 3 lub 5."

Może coś w tym jest, jednak mosty o parzystej liczbie przęseł tez powstaja:

1. MOST NA RZECE SOLE W MILÓWCE
            Realizacja: 16.09.1996 – 15.12.2000r.
            Zamawiający: GDDP Kraków

obiekt: 2-przęsłowy
            ustrój nośny: zespolony - blachownica spawana współpracująca z płytą żelbetową
            rozpiętości teoretyczne: Lt=30,50m+30,50m
            długość całkowita: 75,10m
            szerokość całkowita: 10,70m
            posadowienie filara i przyczółków: pale wielkośrednicowe wiercone Ø1200mm o
            długościach H=7,0m÷9,0m, w ilości 14 sztuk.
            klasa obciążenia drogowego: „B” (40ton)

2. WIADUKT W/C DK S-94 ZWARDOŃ-MYTO (obiekt nr 31)
            Realizacja: 01.07.2003-19.10.2004r.
            Zamawiający: Strabag Sp. z o.o.

obiekt: dwa równoległe wiadukty dwuprzęsłowe
            ustrój nośny: żelbetowy o konstrukcji ramowej, dwuwspornikowy
            rozpiętości teoretyczne: 6,00+20,00+20,00+6,00 = 52,00m
            długość całkowita: 40,80m
            szerokość całkowita: 30,12m (2 x13,70 + 2,72m)
            posadowienie na palach fundamentowych ø1200 mm
            klasa obciążenia drogowego: „A” (50ton)

3. WIADUKT NAD DK S-94 ZWARDOŃ-MYTO (obiekt nr 32)
            Realizacja: 02.08.2003-06.12.2003r.

obiekt: 4-przęsłowy
            ustrój nośny: żelbetowy o konstrukcji ramowej
            rozpiętości teoretyczne: 13,0+18,0+18,0+14,0=63,0m
            długość całkowita: 69,60m
            szerokość całkowita: 8,40m (4,30+4,10)
            posadowienie na palach fundamentowych ø1200 mm
            klasa obciążenia drogowego: „B” (40ton)

4. KŁADKA NAD DK S-94 ZWARDOŃ-MYTO (obiekt nr 33)
            Realizacja:24.06.2003-13.11.2003r.

obiekt: 2-przęsłowy
            ustrój nośny: rama stalowa z żelbetową płytą współpracującą
            rozpiętości teoretyczne: 20,50+3,00+20,50 = 44,00m
            długość całkowita: 53,50m
            szerokość całkowita: 2,60m
            posadowienie bezpośrednie – przyczółki żelbetowe quasi-skrzyniowe, stalowy
            filar typu V
            klasa obciążenia drogowego: 4kN/m²- tłum, pojazd dostawczy 50kN

I nie wazne czy jesteś z Bydgoszczy czy nie, ja nie mam uprzedzeń ani nie
            jestem jakimś fanatykiem, uważam po prostu że ten most jest KONIECZNY i tyle...
            pzdr

• brave76 Re: Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 13.04.06, 21:26
              Kolejny argument: most na waryńskiego jest krótszy a zatem tańszy od tego na
              wschodniej.
              Zgadza sie jednak, most na wschodniej wpisuje sie w droge krajową na która
              można uzyskać dofinansowanie z Unii, zdaje się do wysokości 85% wartosci
              inwestycji. Most na waryńskiego nie spełnia tego warunku, więc pozornie droższy
              wariant okazuje sie sporo tańszym rozwiazaniem...
          • mieszczanin_n1 Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 13.04.06, 22:32
            ok, dam sie wciagnac w dyskusje bo faktycznie zaczyna sie robic ciekawie.
            sympatykow mnie zacytowal, ale ja pytalem kolege z bydgoszczy o mozliwosc
            realizacji przez posla mezydle wczesniejszej koncepcji mostu na warynskiego i
            pytalem czy jest moze cos o czym nie wiem. troche niefortunnie w nawiasie
            podalem ze SAM most jest porownywalny. zastosowalem skrot myslowy, chodzilo mi
            o czesc znajdujaca sie w korycie rzeki a nie o cala przeprawe mostowa.
            oczywiscie cala przeprawa mostowa we wschodniej ( 2 przesla po 270 metrow i
            estakady jest dluzsza) ale nie drozsza!
            druga rzecz (i ostatnia) cytuje
            > Przy okazji tego porównania nasuwa się kolejne pytanie: dlaczego forsuje się
            > most na zakręcie rzeki. Fachowcy twierdzą, że to złe rozwiązanie i sugerują,
            > że ta lokalizacja może wskazywać na inne podłoże decyzji niż merytoryczne.
            > Tak więc różnica w kosztach, o której mówi poseł nie wydaje się być wymysłem
            A WIEC DO RZECZY
            dziwni ci fachowcy poniewaz most wschodni znajduje sie na zakolu wisly gdzie
            nurt jest wypychany w prawa strone co powoduje ze nie meandruje. podpora
            umieszczona jest w korycie rzeki ale poza nurtem i jest to prawidlowe i dosyc
            modelowe rozwiazanie. natomiast most warynskiego mialby usytuowanie w
            niewielkiej odleglosci od mostu kolejowego i wedlug ostatnich badan jego
            podpory moga oddzialywac na most kolejowy, jest ich kilka w korycie rzeki co ma
            spory wplyw na przeplywy.
            A PO PIATE. co to za lokalizacja ta warynskiego wymyslona w 1965 roku gdzie
            1. rozbudowuje sie szpital, ktory mial byc przychodnia
            2. buduje sie osiedle 40 metrow od granicy jezdni
            3. utrzymuje sie czynny cmentarz, ktory mozna bylo zamknac w 1965 roku i juz by
            minelo 40 lat i mozna budowac
            4. wpisuje sie bodajze w 1987 roku kepe bazarowa jako rezerwat
            5. trasuje przebieg w bliskim sasiedztwie fortow
            szkoda slow, moze trzeba sie na powaznie zastanowic czy WOGOLE mozliwe jest
            wpisywanie przeprawy warynskiego? moze koncepcja z tamtych lat nie jest juz
            mozliwa do realizacji?
            i jeszcze jedno CZAS, na warynskiego nie ma nic poza koncepcja, a na wschodniej
            komplet dokumentacji pod wniosek do UE bedzie gotowy jeszcze w tym roku!!!
            oczywiscie jak wojewoda wyda decyzje a z tym moze byc roznie.....
            • mohair Re: Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 13.04.06, 23:59
              Aleś pokomplikował proste sprawy

> oczywiscie cala przeprawa mostowa we wschodniej ( 2 przesla po 270 metrow i
              > estakady jest dluzsza) ale nie drozsza
              Dłuższa to droższa to oczywiste.

> dziwni ci fachowcy poniewaz most wschodni znajduje sie na zakolu wisly gdzie
              > nurt jest wypychany w prawa strone co powoduje ze nie meandruje. podpora
              > umieszczona jest w korycie rzeki ale poza nurtem i jest to prawidlowe i dosyc
              > modelowe rozwiazanie

Zakoli sie unika bo są to miejsca gdzie przeprawy wychodzą dłuższe - cała
              filozofia i tak wychodzi w Toruniu.

> natomiast most warynskiego mialby usytuowanie w
              > niewielkiej odleglosci od mostu kolejowego i wedlug ostatnich badan jego
              > podpory moga oddzialywac na most kolejowy, jest ich kilka w korycie rzeki co
              > ma spory wplyw na przeplywy.

Powiem jak poseł Niesiołowski: pewnych słów nie wypada używać ale tutaj trzeba -
              większa BZDURA jeszcze w tym wątku nie padła.
              • brave76 Re: Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 14.04.06, 00:46
                "Dłuższa to droższa to oczywiste." - Niekoniecznie jest to takie oczywiste, tak
                samo jak wyzsze podatki nie oznaczaja wyższych wpływów do budzetu (jedna z
                podstawowych zasad ekonomii)... poczytaj sobie kilka postów wyzej, bo to juz
                nudne sie robi, przytaczanie oczywistych prawd...
                Pozostałe argumenty. Te o podporach! Wiesz to ze szkoły, z doświadczenia, czy
                po prostu tak dedukujesz? Bo to akurat prawda jest z tym nurtem... ale łatwiej
                powiedziec ze to bzdura nie przedstawiając zadnego uzasadnienia...
                ehhh, mohair..
                a swoją droga - mohair to symbol odporności na logikę...??
                • mohair Re: Na prawo most, Na LEWO most, a dołem... 15.04.06, 11:12
                  Most to nie podatki. Ale długość konstrukcji, to stosując te analogie kwota,
                  która musisz zapłacić a nie podstawa opodatkowania.
                  > Pozostałe argumenty. Te o podporach! Wiesz to ze szkoły, z doświadczenia, czy
                  > po prostu tak dedukujesz? Bo to akurat prawda jest z tym nurtem... ale łatwiej
                  > powiedziec ze to bzdura nie przedstawiając zadnego uzasadnienia...
                  Ze szkoły. Mohair jeżeli cię to interesuje, studiował m.in. hydrologię, i wie
                  jak daleko ma być ewentualny od istniejącego mostu drogowego, a nick traktuj
                  sobie jak chcesz, co też jest pewnym wyznacznikiem twojej logiki.
        • saul_bydgoszcz Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 13.04.06, 20:06
          mieszczanin_n1 napisał:

> > Akurat Mężydło ma rację. Człowiek patrzy realnie na problem. Wszyscy udają,
          > że nie ma problemu a tym czasem żaden plan inwestycyjny (rządowy, czy też UE)
          > nie przewiduje środków na budowę tego mostu.

> po pierwsze most w toruniu w ciagu drogi krajowej nr 15 zostal ujety w NPR

No ale bądźmy poważni. NPR był kijem na wodzie pisany. Nikt poważnie tego nie
          traktował. PO i PiS od razu oceniły go jako listę pobożnych życzeń.
          Pokazał natomiast jaki jest stosunek postkomunistów w Kuj-Pom do spraw rozwoju
          S-5/S-10 i samej Bygoszczy. Na szczęście postkomuniści przegrali wybory i NPR
          trafił tam gdzie jego miejsce czyli do kosza.

> > Priorytety to autostrada i S5 oraz S10.

> tu sie zgodze z dwoma punktami, ze z punku widzenia mojego miasta prirytety
          to most, autostrada i S-10 w kierunku warszawy

Dokładnie tak. Uważam, że dopiero po zrealizowaniu tych kluczowych dla
          Bydgoszczy (S5),Torunia A1 oraz obu miast S10 przyjdzie pora na realizację
          innych inwestycji drogowych.
          Nie może być tak, że zaniedbuje się realizację dróg ekspresowych i autostrad
          kosztem lokalnych zachcianek.
          S-5 i S-10 powinny być zrealizowane jak najszybciej i jako priorytet dla
          regionu.
    • stary13 Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 14.04.06, 08:01
      Niestety część PiS-u uważa, że nieważne co kto proponuje, jeżeli nie oni - to
      należy protestować i odrzucić, chociaz byłby to najlepszy projekt.Do tej zasady
      stosuje się Pan Mężydło. Takich posłów należy wycinać w wyborach - jedyny
      sposób pkręgi jednomandatowe.
      • jan996 Filozofia Mężydły: Albo ja, albo nikt 14.04.06, 08:48
        Filozofia Mężydły: Albo ja, albo nikt
    • arystarch Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 14.04.06, 09:11
      Szanowni dyskutanci! Trochę więcej tolerancji i argumentacji merytorycznej w
      sprawie kontrowersji dotyczących lokalizacji i przygotowań do realizacji
      budowy mostu przez rzekę Wisłę w Toruniu, gdyż z wielu postów aż zionie złością
      lub złośliwością!!. I proszę nie powoływać się na anonimowe przykłady, „że
      nigdzie w Europie nie widziałem itd.” lub, że
      Poseł Mężydło gra politycznie lub torpeduje jedynie słuszną myśl prezydenta m.
      Torunia M. Zaleskiego, bo to niepoważne. Na wstępie należy stwierdzić, że
      chodzi o most miejski a nie tranzytowy, którego główną rolą jest dogodne
      połączenie drogowe dzielnic Torunia położonych po obu stronach rzeki Wisły.
      Parametry użytkowe mostu jako obiektu inżynierskiego na trasie komunikacyjnej
      wynikać powinny z potrzeb ruchowych tj natężenia ruchu istniejącego i prognoz w
      tym zakresie a nie chciejstwa władz lub grup społecznych, czyli mówiąc krótko :
      most winien stanowić istotny element układu komunikacyjnego miasta. Można
      wypowiadać się o jego formie estetycznej, gdyż każdy z nas ma indywidualną
      ocenę tego waloru lecz nie o lokalizacji czy też parametrach techniczno-
      użytkowych, gdyż od tego są fachowcy. A więc tak :
      - urbaniści przed wielu laty (około 40 ) opracowali plan zagospodarowania
      przestrzennego rozwoju miasta Torunia , który jako opracowanie
      interdyscyplinarne (w tym drogowe) zatwierdzony uchwałą Miejskiej Rady
      Narodowej stanowił przez wiele lat prawo miejscowe. W planie tym wyznaczono
      trasę nowomostową w osi ul. Batorego, która miała alternatywny w stosunku do
      ul. Grudziądzkiej przebieg w kierunku wylotu drogowego z Torunia do Gdańska. Ta
      koncepcja zdezaktualizowała się w czasie, gdyż kolejne władze Torunia
      zdecydowały o przebudowie ulicy Grudziądzkiej na ulicę dwujezdniową ,
      rozbudowie Szpitala Miejskiego przy ul. Batorego itd. Jednakże w opracowaniach
      planistycznych teren ten jest dalej rezerwowany pod potrzeby komunikacyjne.
      - Stan faktyczny jest następujący: miasto dysponuje nową dwujezdniową
      arterią wylotową na Gdańsk (ul. Grudziądzka) od Alei Jana Pawła II w ciągu
      drogi krajowej nr 80 i 1 oraz drogą wylotową na Warszawę (droga nr 80) i
      Olsztyn (droga nr15) dwujezdniową w ciągu ul. Lubickiej, która od ul.
      Olsztyńskiej jest aktualnie przedłużana jako dwujezdniowa do węzła
      autostradowego w Lubiczu oraz trwa budowa drugiej jezdni wylotowej ul.
      Olsztyńskiej (droga nr 15). Brakuje tylko nowej przeprawy mostowej!!!!
      - Prezydent Zaleski przejął od poprzedniego Zarządu Miasta Torunia gotową
      koncepcję
      trasy nowomostowej w tzw osi ul. Waryńskiego. Trasa ta pierwotnie nawiązywała
      do osi komunikacyjnej Batorego, lecz uległa modyfikacji polegającej na
      ominięciu cmentarza przy ul. Antczaka, tak aby włączyć się do Pl. Pokoju
      Torunskiego (przebudowa) do ul. Przy Kaszowniku z przebudową skrzyżowania z ul.
      Grudziądzka i dalej już istniejącą trasą nr 1 na Gdańsk. Droga na 15 na Olsztyn
      miała być sprowadzona poprzez węzeł komunikacyjny do dwujezdniowej ul.
      Lubickiej i dalej do ul. Olsztynskiej. Koncepcja ta uzyskała wszelkie
      uzgodnienia, w tym z ochrona środowiska, gdyż trasa nowomostowa przebiegała
      przez wschodnią część Kępy Bazarowej będącej pod ochroną. Dla tak przygotowanej
      lokalizacji wydana była decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowaniu terenu,
      której ważność upływa w listopadzie 2006r!!! Wystarczyło kontynuować prace
      projektowe, podjąć starania o finansowanie inwestycji z budżetu państwa a
      następnie z funduszy Unii Europejskiej i na dziś od roku trwałaby budowa mostu.
      Tu jednak pojawił się Pan Kwiatkowski (były Wojewoda Toruński) i przekonał
      Prezydenta o innej koncepcji : od nowa przygotowujemy most w osi ul.
      Wschodniej . Tędy przepuścimy krajową drogę nr 15
      w kierunku Turzna (tam będzie węzeł autostrady nr 1) i na to zadanie dostaniemy
      środki i z budżetu państwa i Unii Europejskiej. Pomysł chwycił choć oparty był
      wyłącznie na słowach!!!! Kiedy będzie droga alternatywna do Turzna ? W czasie
      wirtualnym! A po co buduje się dwujezdniową ul. Olsztyńską? Zmarnowano 3,5 roku
      czasu, którego się nie nadrobi! Wydano ciężkie pieniądze na opracowania
      projektowe dla nowej lokalizacji mostu w osi ul. Wschodniej. I cóż z tego?
      Gdyby nawet doszło do realizacji tej koncepcji to proponuję zainteresowanym
      zapoznać się w Miejskim Zarządzie Dróg w Toruniu z projektowanym węzłem
      komunikacyjnym w rejonie Pl. Daszyńskiego !! To prawdziwy horror!!! A MZD
      informuje ostatnio w prasie, że projekt jest zaawansowany w 70% ale aktualne
      badania ruchowe ATR z Bydgoszczy
      dopiero rozpoczyna!!!! Coś tu jednak nie gra. Gra tylko drużyna pod ostre
      dyktando swego lidera, ale to już nie wystarczy.
      - Poseł Mężydło z tego co się zorientowałem , w sposób rzeczowy i w
      trosce o interes
      Miasta Torunia (a nie swój polityczny image) chce aby rzeczowe argumenty
      ekspertów zdecydowały o lokalizacji mostu i chce do słusznego projektu dołożyć
      starań aby poprzeć jego realizację. Nie można w takiej sprawie używać
      argumentu :”nie ważne gdzie ten most będzie byle był”, gdyż w takim razie
      proponuję San Francisco !!!
      - Z powyższych argumentów proponuję antagonistom wysnuć właściwe wnioski
      polityczne i personalne, kto tu miesza i kto powinien odejść.
      • mavellis Już genialny Tloczek wskazywal na Wschodnią 14.04.06, 09:14
        Już genialny Tloczek wskazywal na Wschodnią. A miasto samo nie zbuduje mostu za
        600 mln, musi to byc droga tranzytowa.
        • arystarch Re: Już genialny Tloczek wskazywal na Wschodnią 15.04.06, 10:03
          Szanowny! Architekt Tłoczek w autorskim planie zagospodarowania przestrzennego
          przewidywał w rejonie istniejącej ul. Wschodniej most poza miejski czyli jak
          byśmy dziś powiedzieli tamtędy miała przebiegać obwodnica Torunia. Nikt wówczas
          nie miał "genialnych " pomysłów budowy blokowisk Rubinkowa i Skarpy. Tam i
          wtedy most ten był uzasadniony. Dziś jego rolę przejął most autostradowy
          opasujący Toruń od strony południowo-wschodniej. Warto przypomnieć, że tenże
          architekt już wóczas przewidział rezerwową trasę dla mosty im. Piłsudskiego w
          osi ul. 500-lecia (dziś na tresie tej znajduje się "Wodnik" i hotel "Kosmos".
          Ponownie podkreślam: most jako obiekt inżynierski w miejskim układzie
          komunikacyjnym musi być funkcją sieci drogowej oraz rozwoju urbanistycznego a
          nie jak argumentuje prezydent Zaleski :"jak będzie most to ożywi on tereny
          położone w jego rejonie". Po cóż więc planiści? Po co plany urbanistyczne skoro
          są tak proste recepty jak np. "zbudujmy most a wkoło niego miasto powstanie
          samo!". Trochę to jednak nie pasuje pomimo wszystko do cywilizowanych czasów w
          jakich żyjemy.Pozdrawiam.
          • mohair Re: Już genialny Tloczek wskazywal na Wschodnią 15.04.06, 11:23
            Dzięki, za rzeczowe wypowiedzi. Może upuszczą choć trochę powietrza z rozdętego
            balonu z napisem MOST-MĘŻYDŁO. Celem pompujących nie jest wbrew pozorom obrona
            mostu. Obrona tak, ale nie mostu...
            Pewnie nie wszyscy są świadomi do jakiej akcji się przyłączają.
            • brave76 Re: Już genialny Tloczek wskazywal na Wschodnią 18.04.06, 00:35
              Pozdrowienia dla wszystkich dyskutantów po świętach...
              Kurcze, mohair... może Ty masz rację, to wszystko to jakaś prowokacja jest, a
              ONI są z układu, to wszystko sterowane 'odgórnie' jest...
              ;)
      • jkwt Przez 40 lat dużo się zmieniło 18.04.06, 01:17
        Powoływanie się na koncepcje z przed 40 lat jest niepoważne. Od tego czasu dużo
        się zmieniło. Chociażby kiedyś budowano drogi w układzie promienistym, obecnie
        obwodowym.
        Pomijam już to, że układy drogowe z PRL łagodnie mówiąc są często nieudane.
        Mówisz, że węzeł na placu Daszyńskiego to horror. A jak miała być połączona
        Lubicka z trasą nowomostową?
        Natabene trasa nowomostowa pasuje PRLowskiego poszanowania zabytków i przyrody.
        Na stronach UM są dokumenty można sobie poczytać.
    • marcinpietrasz Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 21.04.06, 17:12
      Zastanawiające jest to kto oddał te 25 głosów na Pana Mężydło ??? - chyba Pan
      Mężydło biegał po kafejkach w Warszawie w wolnej chwili i sam na siebie
      głosował!!! Bo nie sadze zeby 25 osób w Toruniu - aż tyle było nienormalnych.
      Panie Ośle prosiłem Pana ostatnio na Rapaka żeby pan nie blokował budowy mostu
      na wysokości ulicy wszchoniej to można panu tłumaczyć jak posłowi !!!
    • gravter Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 22.06.06, 16:02
      Tak naprawde mężydle nie chodzi o most i nasze toruńskie interesy.Zniszczyć
      prezydenta Zalewskiego za wszelką cenę-nawet po trupach wyborców i ich potrzeb.
      Nawet gdyby most miał przebiegać koło biura poselskiego mężydły,to i tak fakt,że
      kołem napędowym inicjatywy budowy mostu jest Zalewski z góry przekreślałby
      wszelkie szanse na jego powstanie.
    • gravter Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 22.06.06, 16:07
      mężydło pod most!
      ten kraj ma swe zasady
      ten kraj ma to w zwyczaju
      równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy.
    • gazetnikwyborczy Re: Mężydło: Zaleski robi ze mnie kozła ofiarnego 25.06.06, 11:55
      kozłem jest przecież już dawno: "uparty jak kozioł !!".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka