Dodaj do ulubionych

Piekarnie:-)

23.04.06, 09:52
W Piotrze i Pawle można kupić pieczywo wielu różnych piekrani. Która ma dobra
opinię w Toruniu? Mieszkam tu od niedawana, a nie chciałabym kupić kota w
worku (nie wszystkie chleby mają skład wyszczególniony, a spotkałam się już że
pieczywo pszenne + barwnik nazywano razowym).
Obserwuj wątek
    • darek445 Jest kilka dobrych 24.04.06, 09:04
      Jest kilka dobrych: Bartkowscy, z Wiazowej, z Lelewwela, z Grebocina
      Ale ja nie rozrozniam :-)
    • stalcia Re: Piekarnie:-) 25.04.06, 19:54
      ja tu mieszkam kilka lat i przyznam szczerze, że nie ma w czym wybierać. jeśli
      chodzi o Piotra i Pawła - to jest taki ciemny chlebek z ziarnami, ale nie
      pamiętam jakiej firmy, obiecuję sprawdzić i odpisać (z tych po prawie 2 zeta).
      ta piekarnia na lelewela czy grudziądzkiej jest o tyle fajna, ze czasem nawet w
      nocy jakąś świeżynkę dostaniesz, ale w soboty nieczynne. Bartkowscy z tej
      wyższej pólki, ale tak naprawdę szału nie ma. ja swego czasu byłam stałą
      klientką Grochowalskiego - na podmurnej. jak ktos lubi razowy chleb, to
      polecam ten od nich - drugiego takiego nie znajdziesz - prawie wiejski tylko
      bez kminku, ale uwaga - jak straci pierwszą świeżość - bez piły nie podchodż,
      ale można kupić połówkę... ale zwykłego krojonego nie polecam - dziwnie się
      kruszy (może krojony na gorąco)... jak znajdziesz jakiś rarytas, to daj cynk,
      bo ja tu już obmyślam plan jak sprowadzać z rodzinnego miasta pieczywo...
      • mynda Re: Piekarnie:-) 25.04.06, 20:07
        razowiec tylko i jedynie w piekarni pp Psuty przy ul. Mickiewicza - przynajmniej
        jak dla mnie :) Polecam też wizyte w "całodobowej" piekarni Tomaszewski&Linek na
        Grudziądzkiej przy Bumarze. Tam wybótr jest konkretny. Bartkowscy kiedyś mieli
        dobrego kołodzieja, ale... nie wiem, jakos mi ostatnio przestał podchodzić. Jest
        też taka piekarenka przy ul. Głowackiego - w maleńskim domu z pruskiego muru -
        niezły chleb. No i na Chełmińskiej w poblizu skrzyżowania z Wodociągową tez
        takie maleństwo oldskulowe - też w miare nieźle. Genralnie jest chyba tak, że
        przy piekraniach można nabyć bardziej "normalne" pieczywo, natomiast w
        marketach, tam gdzie chleb musi jednak poleżec na pókach, jest trochę wiecej chemii.
        • jaz0n Re: Piekarnie:-) 25.04.06, 21:06
          Ta piekarnia na Grudziadzkiej to ma dobra prezencje jedynie, przynajmniej według
          mnie. Chleb jest dobry przez pierwsze 2 godziny, potem juz wata. Moim zdaniem
          najlepsza piekarnia (choc trudna do znalezienia) to Grochowalski przy Podmurnej
          (niedaleko placu Teatralnego). Bardzo dobry chleb, równiez razowy, na bułkach
          równiez jeszcze sie nie zawiodłem.
        • stalcia Re: Piekarnie:-) 05.05.06, 10:42
          właśnie linek!! od nich tez jest w piotrze i pawle taki ciemny mieszaniec ze
          slonecznikiem w przystępnej cenie.
      • pzgreg Re: Piekarnie:-) 26.04.06, 07:34
        Razowy i bułki wodne od Grochowalskiego rządzą! :)
        Też niczego sobie jest razowy i jakiś taki staropolski w budzie na rynku na
        Chełmińskiej - z Czernikowa/Głogowa?.

Kminek w chlebie? :)) nie no nie jesteśmy pepikami...
        • sdb Re: Piekarnie:-) 26.04.06, 09:03
          najzwyklejszy PRLowski ze Społemu oraz razowy i kajzerki tego samego
          pochodzenia. od Bartkosiow dyniowy, u Linka chociaz po sasiedzku to kupuje
          tylko awaryjnie(chociaz paszteciki z kapucha ma OK). Glogow bardzo mi nie
          odpowiada, to samo pieczywo z rzana.
        • stalcia Re: Piekarnie:-) 05.05.06, 10:47
          wiem: o tym braku kminku w chlebie pisałam z ulgą;) swoją drogą, to nie
          wiedziałam, że pepiki z tego słyną. ja to znam bardziej od litwinów;)
    • ivi9 Re: Piekarnie:-) 05.05.06, 17:20
      Dzięki, będę testować pomału.
      Jak na razie czasami kupowałam na Podmurnej graham, ale rzeczywiście się kruszy.
      Razowy dla mnie jakoś zbyt kwaśny.
      A najgorsze to już są supermarketowe bułki dmuchane:-)
      Fuj.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka