Dodaj do ulubionych

Polska nie lubi Torunia

24.04.06, 10:12
Czy przez Rydzykowe media,czy z powodu partykularyzmu toruńskiego?
Czy dlatego,że chce czaszki Kopernika?
Może dlatego,że zachłanne miasto.Nawet biskupstwo sobie urządziło mimo,że
obok we Włocławku istnieje od wieków....( około 50 km od Torunia!)
Słyszano,że chce lotnisko z Bydgoszczy przenieść,czy nawet z Gdańska...O co
tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • babbik Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra passę 24.04.06, 10:15
      Cześc jątrzący balumie! Torun ma bardzo dobra passę w kraju, czego byc moze nie
      mozesz znieśc bydgoszczaninie.

A Bydgoszcz nie stworzyla diecezji i to pozniej, naśladując Torun?
      Masz krótką pamięć.
      • babbik Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p 24.04.06, 10:18
        Jatrzysz bydgoszczaku, pokazując swoja niemoc i frudstracje z faktu upadania i
        osłabiania się Bydgoszczy.
        I pisz pod 1 nickiem.
        • darek445 Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p 24.04.06, 10:20
          balum, leszek21, ethanak, terry_tor, albertyn, janusz1968 - czy to ci sie nie
          znudzi?
          Mimo, ze moze kochasz Bydgoszcz, to takimi wpisami i napadami na Torun,
          ośmieszasz swoje miasto. Tylko nie pisz albertynie, że jesteś z Torunia od
          dawna :-)
          • balumbyd zła moderacja 24.04.06, 11:38
            Na moją uwagę skierowaną do adminów że jest to oczywiste pomówienie i
            oszczerstwo (wątki powyżej) - tak zresztą jak wielu innych ośób tutaj uzyskałem
            informacje że wiele osób mnnie nie lubi. Byc może tak jest ale mają narzędzia i
            wiedzą że ja tego wątku poniżej nie założyłem.
            Dlatego zastanawia mnie dlaczego ja nie moge napisac na kogoś np: że spamuje i
            podbija wątki a na mnie można że jątrze.
            To jest miara moderacji na tym forum.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=40738117&v=2&s=0
            • bajobongo22 ludzie mają cię dośc balum, nie jątrz. 24.04.06, 11:43
              balumbyd napisała:

> wiele osób mnnie nie lubi. Byc może tak jest

A myślałęś czemu?????????

balum przestań jątrzyć!
              Ciebie powinny wykasowac na stałe, a ty sie obrazasz ze na ciebie naskakują?????
              • balumbyd Re: ludzie mają cię dośc balum, nie jątrz. 24.04.06, 11:45
                O co ci chodzi - nie ząłożyłem tego wątku i tyle. Zwracam tylko uwagę że
                toleruje się pomawianie mnie tutaj pomimo tego że prosiłem adminów o usuniecie
                tych wpisów.
            • balumbyd Re: zła moderacja 24.04.06, 11:44
              Dodam od siebie, że w zasadzie do 4 po południu nie warto w zasadzie wchodzic
              na to forum. Dopiero po tej godzinie nie mamy do czynienia ze spamem,
              podbijaniem watków o sukcesach i stadami babbików, nautile itd.
              I dopiero wtedy to forum zyskuje w miarę normalny wygląd.
              • bajobongo22 Jezus, spier ***alaj stąd!!!!! 24.04.06, 11:46
                Jezus, spier ***alaj stąd!!!!!
                Kiedys cie obiję!!!!!!
                • balumbyd Re: Jezus, spier ***alaj stąd!!!!! 24.04.06, 11:47
                  Uspokój się bo chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co piszesz. To jest grożba.
                  Także się uspokój.
      • realista333 Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p 25.04.06, 12:48
        babbik napisał:

> Cześc jątrzący balumie! Torun ma bardzo dobra passę w kraju, czego byc moze nie

Tak? Gdzie?
        W Toruniu?
      • mac_byd Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p 25.04.06, 22:08
        Co ma powstanie diecezji. Czyś ty na łeb upadł
    • bajobongo22 Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob rocznie 24.04.06, 11:43
      Uważam, ze Polska lubi Toruń. mamy 1,500 miliona osob rocznie ktore pokazują,
      ze tak jest.
      • ka_zet Re: Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob ro 24.04.06, 11:51
        bajobongo22 napisał:

> Uważam, ze Polska lubi Toruń. mamy 1,500 miliona osob rocznie ktore pokazują,
        > ze tak jest.

Stara, dobra, wyciągnięta z rękawa liczba :)
        • bajobongo22 Re: Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob ro 24.04.06, 11:53
          Tak wskazują badania POT i PTTK.
          Nie musisz ani wierzyc, ani gratulowac, ani odwiedzac Torunia.
          • balumbyd Re: Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob ro 24.04.06, 11:54
            I Toruń ma więcej turystów niż Gdańsk ?
          • ka_zet Re: Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob ro 24.04.06, 12:02
            bajobongo22 napisał:

> Tak wskazują badania POT i PTTK.

Tyle tylko że jak zaczynamy drążyć metodologię, to dowiadujemy się dokładnie
            niczego. A porównanie z liczbą turystów odwiedzających Gdańsk, Kraków czy Poznań
            tylko wzmaga wątpliwości.
            (PTTK którego, toruńwskiego? :>)

> Nie musisz ani wierzyc, ani gratulowac, ani odwiedzac Torunia.

Nie wierzę, więc nie będę gratulować akurat tego. Odwiedzam i tak, i ciekaw
            jestem czy ktoś zalicza ileś setek moich rocznych wizyt do tego półtora miliona :->

Nie rozumiem też takiego wymachiwania. Ja rozumiem, że kilka stron na które się
            powołujecie skutecznie oduczyło was weryfikowania faktów, ale w ten sposób
            tracicie na wiarygodności.
            Nikt rozsądny przecież nie zaprzeczy że Toruń jest popularnym celem turystów
            (niezależnie od tego czy odwiedzają go przejazdem, czy docelowo), nikt rozsądny
            też nie będzie twierdzić że cała Polska nie znosi Torunia, bo coś tam.
            • krstf Re: Polska lubi Toruń. Mamy 1,500 miliona osob ro 24.04.06, 14:25
              ja sie tam nie dziwie... nie dacie sie lubic bo jestescie zawistni. i tyle
    • krstf Re: Polska nie lubi Torunia 25.04.06, 08:17
      sie dziwisz... bo ja nie
    • realista333 Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 25.04.06, 12:48
      > Czy przez Rydzykowe media,czy z powodu partykularyzmu toruńskiego?

Rydzykowe media nie mają tu nic do rzeczy.
      To co nazywasz partykularyzmem toruńskim to w gruncie rzeczy znacznie szersze
      zjawisko ciasnoty umysłowej blokującej rozwój miasta. Mówię to z przykrością
      jako rodowity toruńczyk, któremu dane było "liznąć" trochę świata. Porównaj
      sobie kiedyś atmosferę na krakowskiej starówce z atmosferą panującą na starówce
      toruńskiej. W Krakowie - luz i sympatia, w Toruniu - napięte, ponure twarze,
      spojrzenie "z byka". To tylko zewnętrzny objaw.
      A jak jest głębiej? Wszechobecna, skrywana zawiść. Nikt nikomu nic nie powie.
      Słowo "bezinteresownie" nie istnieje w toruńskim słowniku. Spróbuj w autobusie
      czy tramwaju rozmienić pieniądze, żeby kupić bilet u kierowcy. Nic z tego - nikt
      nie zajrzy nawet do portfela, wszyscy wiedzą, że nie mają drobnych. W Poznaniu
      (w którym rzekomo mieszkają tacy skąpcy, że Szkoci to przy nich nieudacznicy) na
      taką prośbę połowa ludzi w pojeździe sięga do kieszeni. Każdy pilnuje tylko
      własnego nosa, bardzo wąsko pojętego, zapominając, że w grupie siła (m. in.
      dlatego przegraliśmy z Bydgoszczą batalię o województwo - tam była jedność).
      Energiczność działania i podejmowania decyzji będąca wynikiem tych wszystkich
      wad też nie pomaga (3 lata "badano" ankietą na Starówce czemu turyści nie
      zostają dłużej w Toruniu - a wystarczyło pojechać w kilka miejsc W POLSCE na
      wakacje i podpatrzeć jak radzą sobie inni).
      Toruńczyk, gdy trochę wyrwie się ponad przeciętność, zostanie kierownikiem
      komórki składającej się z dwóch-trzech ludzi - to już jest panisko, które z byle
      kim nie gada. Dystans jakby był prezesem przedstawicielstwa dużej firmy
      zagranicznej z Warszawy (chociaż akurat z tymi prezesami łatwiej nawiązać
      kontakt niż ze świeżo awansowanym typowym toruńczykiem).
      W Toruniu nie możesz krytykować Torunia - widać to choćby po postach na tym
      forum. Szowinizm lokalny jak w zabitej dechami wiosce, choć krytyka jest
      potrzebna i ozdrowieńcza. Stłucz termometr, nie będziesz pan miał gorączki - to
      hasło obowiązuje w Toruniu.
      Zawiść, szowinizm, zakłamanie, indywidualny egoizm - to główne wady Torunia
      jako miejsca zamieszkania. Wszyscy jestesmy temu winni. Taką tworzymy atmosferę.
      Jeśli nie otworzymy się na świat i ludzi, jeśli nie zrezygnujemy z
      małostkowosći, upierdliwości, nie podejdziemy do problemów na większym ludzi i
      nie przestaniemy patrzeć na ludzi wilkiem - będziemy budowali most drogowy przez
      następne 100 lat, a Toruń na zawsze pozostanie prowincją, do której warto
      przyjechać na 2-3 godziny popatrzeć na zabytki.
      • umka66 Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 25.04.06, 13:08
        > W Toruniu nie możesz krytykować Torunia - widać to choćby po postach na tym
        > forum. Szowinizm lokalny jak w zabitej dechami wiosce, choć krytyka jest
        > potrzebna i ozdrowieńcza. Stłucz termometr, nie będziesz pan miał gorączki -
        to
        > hasło obowiązuje w Toruniu.
        > Zawiść, szowinizm, zakłamanie, indywidualny egoizm - to główne wady Torunia
        > jako miejsca zamieszkania. Wszyscy jestesmy temu winni. Taką tworzymy
        atmosferę
        > .
        > Jeśli nie otworzymy się na świat i ludzi, jeśli nie zrezygnujemy z
        > małostkowosći, upierdliwości, nie podejdziemy do problemów na większym ludzi i
        > nie przestaniemy patrzeć na ludzi wilkiem - będziemy budowali most drogowy
        prze
        > z
        > następne 100 lat, a Toruń na zawsze pozostanie prowincją, do której warto
        > przyjechać na 2-3 godziny popatrzeć na zabytki.

Mocne słowa, realista333. Może troszkę za mocne, ale na pewno prawdziwe. Brak
        samokrytyki jest niestety zabójczy, przz co my, toruńczycy, jesteśmy
        postrzegani w całym kraju jako ludzie o wąskim umyśle, zawzięci, szowinistyczni
        i zaściankowi. Sytuację pogarszają niestety Radio Maryja i ciągłe wojny z
        Bydgoszczą. Gdzie tylko na forach internetowych jest jakaś wzmianka o
        Bydgoszczy- od razu pojawiają się nasi ziomkowie zionący nienawiścią do tego
        miasta i je wyśmiewający. To już jest zauważalne wszędzie i prezz wszystkich.
        Postronni ludie widzą też, że ze strony bydgoszczan nie ma tej skali niechęci i
        nienawiści.
        Ostatnio na Uniwerku we Katowicach grupa studentów prowadziła badania na temat
        postrzegania w społeczeństwie ludzi z 18 miast wojewódzkich (nie była to ocena
        atrakcyjności miast, lecz ludzi je zamieszkujących). Torunianie wypadli bodaj
        najgorzej, gorzej nawet niż ogólnie nielubiani warszawiacy. Postrzega się nas
        niestety jako zarozumiałych i zakompleksionych prawicowych fanatyków. Tymczasem
        bydgoszczanie zostali ogólnie opisani przz ankietowanych jako ludzie
        sympatyczni, otwarci, skromni lecz ambitni. To powinno nam dać wiele do
        myślenia. Niestety nie wydaje mi się, że na tym forum coś się zmieni- jest ono
        tylko trochę bardziej ekstremalną wypadkową tego, co mówi i mysli toruńska
        ulica.
        • blockk Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 25.04.06, 14:02
          nic dodac nic ujac :)
          kazda krytyka (kontruktywna) nalzey brac pod uwage
          a nie uwazac to za niepozadane zjawisko...
        • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 22:48
          "Ostatnio na Uniwerku we Katowicach grupa studentów prowadziła badania na temat
          postrzegania w społeczeństwie ludzi z 18 miast wojewódzkich (nie była to ocena
          atrakcyjności miast, lecz ludzi je zamieszkujących). Torunianie wypadli bodaj
          najgorzej, gorzej nawet niż ogólnie nielubiani warszawiacy. Postrzega się nas
          niestety jako zarozumiałych i zakompleksionych prawicowych fanatyków. Tymczasem
          bydgoszczanie zostali ogólnie opisani przz ankietowanych jako ludzie
          sympatyczni, otwarci, skromni lecz ambitni. To powinno nam dać wiele do
          myślenia. Niestety nie wydaje mi się, że na tym forum coś się zmieni- jest ono
          tylko trochę bardziej ekstremalną wypadkową tego, co mówi i mysli toruńska
          ulica. "

Ciekawa informacja, zwłaszcza że oparta na badaniach (ankiecie). Rzeczywiście
          uważam że oba miasta znacznie się różnią pod względem temperamentu, zachowań
          ogółu mieszkańców. Ludzie są po prostu inni.
          • umka66 Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 22:57
            Masz racje balum. Ludzie są inni. Ostatnio to, co dzieje się w moim rodzinnym
            Toruniu zaczyna mnie pzerażać. Taki sam szowinizm przeniknął też do UMK, na
            którym jestem pracowniczką. A propos tamtych badań, nie było to takie sobie
            wysłanie studentów do miasta, żeby przepytywali ludzi. To było bardzo rzetelne
            badanie prowadzone przez jednego z doktorów Uniwersytetu Śląskiego do jego
            habilitacji. Wyniki są więc miarodajne. Żałuję tylko, że nie będę mogła być
            obecna na obronie tej pracy.
            • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:04
              Bardzo chętnie przeczytałbym sobie ta pracę, przydałoby się ją opublikowac
              (chociazby w internecie).
              A ludzie, ogół w obu miastach jest rzeczywiście inny. Nie czy to żle czy to
              dobrze ale tak jest.
              • umka66 Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:08
                MIałam dostęp do tych badań z racji współpracy między wydziałami. Wszystko
                zostanie opublikowane na stronach UŚ po terminie habilitacji, tj. gdzieś pod
                koniec czerwca.
                • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:14
                  umka66 napisała:

> MIałam dostęp do tych badań z racji współpracy między wydziałami. Wszystko
                  > zostanie opublikowane na stronach UŚ po terminie habilitacji, tj. gdzieś pod
                  > koniec czerwca.

Miałbym prośbę - o ile to mozliwe napisz o tym na forum jak już będa
                  opublikowane, podając link. Naprawde chętnei bym przeczytał.
                  Powiem także co mnie zawsze uderza w toruniu (róznica do bydgoszczy). Nie piszę
                  tego złośliwe ale nie wiem ja jakoś to widzę.
                  Otóż generalnie ludzie czekający na przystankach autobusowych nie czekają na
                  wyjscie pasażerów z autobusów. Parę razy miałem z tym do czynienia i tylko w
                  waszym mieście widziałem to nagminnie.
                  Taka specyfikqa która rzuciła mi się w oczy.
          • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:02
            balumbyd napisał:
            > Ciekawa informacja, zwłaszcza że oparta na badaniach (ankiecie).

Szczególnie ta część? :) "Tymczasem bydgoszczanie zostali ogólnie opisani przz
            ankietowanych jako ludzie sympatyczni, otwarci, skromni lecz ambitni. "

Tę część potwierdzam, aczkolwiek nie rozumiem dlaczego mnie zaliczono do
            zarozumiałych i zakompleksionych.
            • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:11
              "Szczególnie ta część? :) "Tymczasem bydgoszczanie zostali ogólnie opisani przz
              > ankietowanych jako ludzie sympatyczni, otwarci, skromni lecz ambitni. "

No wiadomo że bliższa koszula ciału i że bym napewno od tego zaczął a potem
              bymn sobie poczytał o toruniu, poznaniu i warszawie.

"Tę część potwierdzam, aczkolwiek nie rozumiem dlaczego mnie zaliczono do
              zarozumiałych i zakompleksionych."

Co zrobic torunianko i umko tak to już jest że badania naukowe posługują się
              statystykami a te z natury swojej uogólniają.
              Ale zawsze jest miejsce na jakiś margines błędu :)

• rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:19
                balumbyd napisał:

> Co zrobic torunianko zawsze jest miejsce na jakiś margines

No wiesz balum, żeby na margines mnie zsyłać!?

I to mówi reprezentant tych sympatycznych, skromnych i otwartych....
                czyli to ostatnie to jednak prawda;)
                • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:22
                  Cóż mnie pewnie też mozna by uznac za pewien margines wśród miłych,
                  sympatycznych itd. Z całą pewnością potwierdzą to tabuny etatowych spamerów z
                  tego forum. Ale osobiście nieskromnie napiszę, iż uważam się za skromnego,
                  sympatycznego, miłego, elokwentnego, ach och itd. :)
                  • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:31
                    balum, to już mamy jasność, że w jednej kwestii, jak wskazują badania
                    - a mianowicie otwartości - jesteś przeciętnym bydgoszczaninem;)

Ale jak możesz chcieć się zaliczać do skromnych, skoro sam "nieskromnie" zauważasz?

Te ochy i achy pozwolę sobie pominąć, bo trzeba będzie poprawiać badania i
                    habilitacja się opóźni.
                    • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:36
                      "Te ochy i achy pozwolę sobie pominąć, bo trzeba będzie poprawiać badania i
                      habilitacja się opóźni."

To prawda. Z drugiej strony manipulacje uprawniane na obu forach mogły by byc
                      tematem nie jednej habilitacji. Przeciez tutaj socjolodzy moga czerpac obiema
                      rękami.
                      • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:39
                        oj pewnie czerpią i nie tylko socjolodzy;)

Aleś uciekł od jednego pytania.
                        • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:42
                          "Ale jak możesz chcieć się zaliczać do skromnych, skoro sam "nieskromnie"
                          zauważasz?"

Skromnosc niejedno ma imię i wiele twarzy :)
                          • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 04.05.06, 23:45
                            > Skromnosc niejedno ma imię i wiele twarzy :)

a ile nicków:)?
                            • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 05.05.06, 00:04
                              i tak minął dzień, a odpowiedzi brak. Czyżby admin zatrzymał?
                            • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 05.05.06, 00:10
                              > Skromnosc niejedno ma imię i wiele twarzy :)
                              >
                              > a ile nicków:)?

Zapytaj się babbika przepraszam teraz maaxa czy jak mu teraz leci.
                              Ja już jestem według niego wszędzie. Wszędzie szczerzy się do niego moja
                              internetowa jątrząca twarz.
                              • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia - oto dlaczego 05.05.06, 00:14
                                no to jednak doczekałam się wykrętnej odpowiedzi na pytanie zadane wczoraj;)

ale co Ty mi tu spychologię uprawiasz i odsyłasz mnie z pytaniem zadanym wprost
                                do tzw. osób trzecich?
                                • stary_piernik1 wykrętne odpowiedzi i spychologia baluma 05.05.06, 00:18
                                  rozczarowana-torunianka napisała:

> no to jednak doczekałam się wykrętnej odpowiedzi na pytanie zadane wczoraj

Normalne dla baluma.

> ale co Ty mi tu spychologię uprawiasz i odsyłasz mnie z pytaniem zadanym
                                  > wprost do tzw. osób trzecich?

Normalne dla baluma.
                              • stary_piernik1 balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:16
                                balumie, torunianka cie konkretnie pyta, a ty zdążyłes obrazic 3 forumowiczow,
                                a nie mozesz jej odpowiedziec?

Mnie dopisz jako czwartego którzy mają cie dośc: jątrzysz i często kłamiesz
                                tutaj balum. Wracaj na swoje bydgoskie forum, skoro tu wszysci są źli.
                                • rozczarowana-torunianka Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:22
                                  stary_piernik1 napisał:

> balumie, torunianka cie konkretnie pyta, a ty zdążyłes obrazic 3 forumowiczow,
                                  > a nie mozesz jej odpowiedziec?

dziękuję za wsparcie, ale nie sądzę, aby było ono niezbędne. balum z pewnością
                                  będzie mógł odpowiedzieć, jak zechce.

> Mnie dopisz jako czwartego którzy mają cie dośc: jątrzysz i często kłamiesz

a Ty jakąś spowiedź wielkanocną odprawiasz w nie swoim imieniu?

> Wracaj na swoje bydgoskie forum,

o, przepraszam, a z kim to ja rozmawiać wtedy będę?
                                  • stary_piernik1 Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:29
                                    > będzie mógł odpowiedzieć, jak zechce.

Wlasnie, jak zechce. Z wielka łatwoscia przychodzi mu osmieszac Torun, czepiac
                                    sie naszych inwestycji i planow, podważac dane GUS, artykuly GW itp, ale juz
                                    kiedy udowodni mu sie kłamstwo - milczy.
                                    Oto jeden z wielu dowodow na jego kłamstwa i niemożnosc przeprosin:
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=341&w=37421614
                                    > a z kim to ja rozmawiać wtedy będę?

Moze nie wzgardzisz moim towarzystwem :)
                                    • rozczarowana-torunianka Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:37
                                      > Moze nie wzgardzisz moim towarzystwem :)

chcesz ze mną rozmawiać o mostach, danych GUS, naszych inwestycjach?

No może jak ten most się zawali, dane GUSowskie okażą się fałszywe, a inwestycje
                                      chybione, to może będzie powód do rozmowy, gdyż razem będziemy lać łzy nad
                                      nieszczęściem, które oby nas nie dotknęło.

A uprawianie propagandy sukcesu, sorry, zbyt trywialne jest. Albo inaczej, jakoś
                                      inwencji w tym względzie mi brak.
                                      • stary_piernik1 Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:40
                                        > No może jak ten most się zawali [...] to może będzie powód do rozmowy, gdyż
                                        > razem będziemy lać łzy nad nieszczęściem, które oby nas nie dotknęło.

Raczej dotknie nas kłótnia Mężydły i jego koncepcji sprzed 40 lat z reszta
                                        świata, którego to pana posła nie trawię i raczej ganie.
                                        • rozczarowana-torunianka Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 05.05.06, 00:45
                                          > Raczej dotknie nas kłótnia Mężydły

a to może Ciebie, bo ja nie zamierzam wdawać się w kłotnie z posłem, a on chyba
                                          ze mną też nie planuje kłótni;)

> pana posła nie trawię

no niestety, kanibalizm źle wpływa na układ trawienny. Współczuję. Zażyj jakieś
                                          ziółka może.
                                          • balumbyd Re: balumie, torunianka cie konkretnie pyta 15.05.06, 13:32
                                            Nie lubię skojarzeń typu menzydło=szkodnik i wielu podobnych na tym forum.
    • szlachcic Re: Polska nie lubi Torunia 25.04.06, 17:04
      albertyn przyglupie bydgoski!!!
      Wiemy ze wy zakompleksieni bydgoszczanie jestescie niezadowoleni ze
      przegrywacie pod kazdym wzgledem z miastem mniejszym. Nie mozesz nas jednak
      obwiniac za to. Wyprowadz sie z Bydgoszczy tak jak robi to tysiace ludzi
      rocznie czego efektem jest wyludnianie tego miasta.
      Torun ludzie lubia bo osob z zewn osiedlajacych sie w Toruiu jest duzo.
      Oto wlasnie chodzi zakompleksiony polglowku bydgoski
      • balumbyd Re: Polska nie lubi Torunia 25.04.06, 17:16
        To jest choroba. Powien ci tak dodatni przyrost naturalny ma tylko z Bydgoszcz
        w regionie.
        Odsyłam także do artykułu w którym władze Wrocławia wzywają do powrotów z
        zagranicy.
        Zastanów się czasem co tutaj wypisujesz bo może się takz zdażyc ze słowa krytki
        piszą i twoi krajanie.
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3303932.html
        • mistrzkrzyzacki Re: Polska nie lubi Torunia 25.04.06, 17:35
          To jest choroba my jestesmy najgorsi i w ogole nie ma w Toruniu ludzi
          sympatycznych, nie mam nic do Poznania ale pokaz ze masz portfel na Jezycach to
          nawet nie zauwazysz kiedy go stracisz!!!
      • mg29 Re: Polska nie lubi Torunia 26.04.06, 10:25
        Oto przykład toruńskiego bajania!
        Właśnie dlatego ogromna liczba ludzi jest uprzedzona do Torunia!
        Żeby być sobą udajecie kogoś innego!
    • rozczarowana-torunianka Też mam dość Torunia 25.04.06, 20:29
      jak czytam te wypociny. No chyba, że traktować to trzeba jako jednostkę
      chorobową z taryfą ulgową.

• Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra passę
      babbik 24.04.06, 10:15 + odpowiedz

Cześc jątrzący balumie! Torun ma bardzo dobra passę w kraju, czego byc moze nie
      mozesz znieśc bydgoszczaninie.

A Bydgoszcz nie stworzyla diecezji i to pozniej, naśladując Torun?
      Masz krótką pamięć.

• Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p
      babbik 24.04.06, 10:18 + odpowiedz

Jatrzysz bydgoszczaku, pokazując swoja niemoc i frudstracje z faktu upadania i
      osłabiania się Bydgoszczy.
      I pisz pod 1 nickiem.

• Re: Cześc jątrzący balum! Torun ma bardzo dobra p
      darek445 24.04.06, 10:20 + odpowiedz

balum, leszek21, ethanak, terry_tor, albertyn, janusz1968 - czy to ci sie nie
      znudzi?
      Mimo, ze moze kochasz Bydgoszcz, to takimi wpisami i napadami na Torun,
      ośmieszasz swoje miasto. Tylko nie pisz albertynie, że jesteś z Torunia od
      dawna :-)
      • sto100 Re: Też mam dość Torunia 25.04.06, 20:41
        lubi, lubi, tylko Toruń musi pamiętać, że są i inne miasta!
        • romek-k Re: Też mam dość Torunia 25.04.06, 21:38
          exactly
          • kuj-pom bydzia brzydzi 25.04.06, 22:16
            A admin śpi ?
            • rozczarowana-torunianka ??? 25.04.06, 22:42
              kuj-pom napisał:

> A admin śpi ?

sugerujesz wycięcie mojego postu z powodu niezgodności poglądów?

• kuj-pom [...] 26.04.06, 08:45
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • robert2222 Mnie też denerwują złośliwości sąsiadów, ale... 26.04.06, 08:47
                  kuj-pomie! Mnie też denerwują ataki i złośliwości sąsiadów, ale pisz proszę
                  używając wyrazów bardziej stonowanych.
                  A najlepiej nie odpowiadać na ataki trolla.
                  • balumbyd a mnie denerwuje łamanie netykety 26.04.06, 08:56
                    "kuj-pomie! Mnie też denerwują ataki i złośliwości sąsiadów, ale pisz proszę
                    używając wyrazów bardziej stonowanych. A najlepiej nie odpowiadać na ataki
                    trolla."

Doskonale wiesz że te wpisy zostały dokonane z IP bo to widzisz. Trudno mi
                    zrozumiec jak admin może wypisywac takie rzeczy. Zadzwia mnie także twoja
                    pobłażliwośc dla oczernianiania tutaj innych skoro doskonale wiesz że to
                    nieprawda.
                    Swego czasu pomówiłeś mnie o to że pisze tutaj pod różnymi nickami a potem za
                    to przepraszałeś.
                    Zdaje sobie sprawę z tego że dla ciebie i dla swojej obrony najlepiej byłoby
                    zwalic wszystko na jednego trolla. Jednakże doskonale wiesz kto tutaj podbija
                    watki i kto skąd pisze.
                    Kolejny raz łamiesz netyketę.

• balumbyd [...] 26.04.06, 09:01
                      • mavellis wredny balumie. 99% Torunia ma cie dośc. 26.04.06, 09:03
                        Nie zrównuj róznych niewygodnych ci forumowiczow, wredny balumie.
                        99% Torunia ma cie dośc.
                        • balumbyd Re: wredny balumie. 99% Torunia ma cie dośc. 26.04.06, 09:07
                          byc może ale ja tutaj prawie już nie pisuje bo po pierwsze spamerzy którzy
                          niszczą to forum popagadną sukcesu pomawiają mnie o posiadanie 100 palców i
                          tworzenie 200 watków na godzinę czego nie robię - a admin oczywiscie nie
                          reaguje podobnie jak nie reagował na obrzucanie tutaj na lewo i prawo każdego
                          kto nie napisał po linni forum sukcesu "jątrzącymi leszkami".
                          NIszczycie to forum tak jak i bydgoskie podbijaniem wątków. Ale per saldo
                          wyjdzie wam to bokiem. Coraz więcej ludzi wie co się tutaj wyprawia - i ta
                          swiadomosc dojdzie także w końu do grupy ma którą staracie się wywrzec tutaj
                          nacisk medialny tj. do polityków.
                        • macho.zlom [...] 28.04.06, 14:51
                  • zepsuta.lodowka Re: Mnie też denerwują złośliwości sąsiadów, ale. 26.04.06, 10:51
                    robert2222 napisał:

> kuj-pomie! Mnie też denerwują ataki i złośliwości sąsiadów, ale pisz proszę
                    > używając wyrazów bardziej stonowanych.
                    > A najlepiej nie odpowiadać na ataki trolla.

robercik, dlaczego wyciales moj tekst ze musi cie bardzo bolec, tymczasem
                    zostawiasz inwektywy?
                    nie kumasz proporcji glupi fiucie?
      • jan996 nie broń trolla - jątrzącego baluma! 26.04.06, 08:49
        Torunianko, nie broń trolla - jątrzącego baluma
        • rozczarowana-torunianka zachowanie na forum 26.04.06, 09:16
          jan996 napisał:

> Torunianko, nie broń trolla - jątrzącego baluma

myślę, że kompletnieś nie zrozumiał co napisałam, podobnie jak cała reszta.

Ja tu nie bronię baluma, tylko bronię WAS przed nienawiścią i głupotą, która tak
          Was opanowała, że wypluwacie z siebie stek pomyj, które nie wiem skąd się w Was
          znalazły.

Może zastanówcie się jednak choć przed chwilę nad SWOIM zachowaniem.

Z balumem potrafię się także posprzeczać, jak trzeba. Ale tu w przeciwieństwie
          do Was, balum zachowuje się godnie.

A pomówienia to szkaradna rzecz. Forum toruńskie jest odwiedzane przez różnych
          ludzi, choćby z powodu sławy Ojca Dyrektora. Na forum mają prawo znaleźć się
          także wypowiedzi krytyczne, którym należy stawić czoła ARGUMENTACJĄ, a nie
          "poszczekiwaniem".
          • balumbyd Re: zachowanie na forum 26.04.06, 09:32
            Dziękuje torunianko. Na moje rzecz w tym żeby ludzie zaczeli tutaj rozmawiac a
            nie uprawiac nachalną propagandę. Toruń jak i i Bydgoszcz ma swoje płusy i
            minusy. Ale zakłamywanie nie prowadzi do niczego dobrego. Tak samo jak
            tolerowanie pomawiania, czy niszczenia osob na tym forum poprzez nadawanie im
            łatek i tolerowanie oczywistych niedorzecznosci przez moderatorów.
            • jan996 wkurzenie jest skutkiem złosliwosci bydgoszczan 26.04.06, 09:35
              Wlasnie ty balum uprawiasz nachalna propagande, dlaczego wszyscy maja cie dosc?
              Nie zgrywaj niewiniatka piszacego o plusach i minusach.
              KLAMIESZ.

Podaj JEDEN przyklad gdzie napisales o plusach Torunia i minusach Bydgoszczy?
              Nie ma. Sa tylko przyklady odwrotnie, jednostronne.
          • jan996 wkurzenie jest skutkiem złosliwosci bydgoszczan 26.04.06, 09:32
            Nasze wkurzenie jest SKUTKIEM i EFEKTEM ataków i złosliwosci bydgoszczan.

> Na forum są także wypowiedzi krytyczne, którym należy stawić czoła
            > ARGUMENTACJĄ, a nie "poszczekiwaniem".

Masz racje. Ale ile mozna racjonalnie tłumaczyc bydgoszczanom, ktorych jedynym
            celem jest jątrzenie, a argumentacja logiczna nie trafia?
            Czlowiek powinien byc oczywiscie idealny i na policzek odpowiadac miłoscia, ale
            ja np. tak nie potrafie.
            • balumbyd Re: wkurzenie jest skutkiem złosliwosci bydgoszcz 26.04.06, 09:36
              Jakim bydgoszczanom ? Jakich bydgoszczan tutaj widzisz oprócz mnie ? Ja
              rozumiem że dla ciebie każdy kto pisze po oficjalnej linni forumowej jest
              bydgoszczaninem ale to nie jest prawda.
    • mx3000 Re: Polska nie lubi Torunia 25.04.06, 22:46
      jakby nie lubili to skad bylo by ich tylu na starym miescie?! sorry polowa to
      niemcy i japonczycy...
      • jan996 turysci tez przyjeżdżają z powodu braku miłości? 26.04.06, 08:50
        Mamy 1,5 miliona turystow, pewnie tez przyjeżdżają z powodu braku miłości?
        :-)
        • zepsuta.lodowka Re: turysci tez przyjeżdżają z powodu braku miłoś 26.04.06, 20:01
          jan996 napisał:

> Mamy 1,5 miliona turystow, pewnie tez przyjeżdżają z powodu braku miłości?
          > :-)

chyba 1,5 mln pchel.
          na twoim niedomytym dupsku.
    • rozczarowana-torunianka do admina roberta2222 26.04.06, 09:19
      Może jednak zechciałbyś zakończyć tę niby-dyskusję stwierdzeniem, że albertyn to
      IP baluma?

• rozczarowana-torunianka Re: do admina roberta2222 26.04.06, 09:29
        sorry - miało być "że albertyn to NIE IP baluma".

Oczywiście nie możesz ujawniać IP forumowiczów, ale możesz i powinieneś
        sprostować pomówienia, szczególnie, że osoba pomawiana słusznie się tego domaga
        i to w kulturalny sposób.
      • jan996 Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:29
        czy balum to albertyn czy nie - dla mnie nie ma znaczenia. Obaj są siebie warci.
        Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan, którzy kłamią i spamują.
        • balumbyd Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:34
          a dla mnie to ma znacznie żeby posty twoje którymi tutaj obrzucasz rózne osoby
          na lewo i prawo pomówieniami były usuwane. Pisnie kłamst i tolerowanie tego
          uwiarygodnia właśnie takich oszczerców.
          • jan996 Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:35
            Jak zawsze jestes niewinny, a winni sa wszyscy dookoła.
            • balumbyd Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:38
              Bo ja nie podbijam wątków - zabrałem tutaj głos bo mnie kolejny raz pomówiłeś.
              tak to bym się wogóle nie odzywał. Ile można znosic wynurzenia takich osób jak
              ty którym nikt nie nadał tutaj tytułu mistrza elegancji a na którego tutaj się
              kreujesz.
              • mavellis Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:39
                balumbyd napisała:
                > tak to bym się wogóle nie odzywał.

Wykonaj więc swą obietnicę i się nie odzywaj balum!
                Bądź raz słowny. My o tobie nic, a ty u nas nie piszesz.
                Ale dotrzymasz słowa?
                • balumbyd Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 09:42
                  Nie pozwolę sobie abyście mnie pomawiali przy byle okazji przy bez reakcji na
                  to moderatorów.
            • zepsuta.lodowka Re: Mamy na forum wrednych jątrzących bydgoszczan 26.04.06, 20:02
              jan996 napisał:

> Jak zawsze jestes niewinny, a winni sa wszyscy dookoła.

janek wysmarkaj sie w koncu bo belkoczesz ze zal.
              zatoki ci pekna w koncu.
    • qq1110 A Torun nie lubi jątrzącego bydgoszczanina! 26.04.06, 10:27
      A Torun nie lubi jątrzącego bydgoszczanina!
      • balumbyd Re: A Torun nie lubi jątrzącego bydgoszczanina! 26.04.06, 10:27
        Ale którego ?
        • zepsuta.lodowka Re: A Torun nie lubi jątrzącego bydgoszczanina! 26.04.06, 10:53
          zakompleksiona miescina,zakompleksieni mieszkancy.
          admin usuwa zwykle teksty a zostawia inwektywy skierowane do bydgoszczan.
          przyglupy.
      • rozczarowana-torunianka proszę wypowiadać się we własnym imieniu 26.04.06, 18:15
        qq1110 napisała:

> A Torun nie lubi jątrzącego bydgoszczanina!

qq nawet z dwustu tysiącami zer i jedynek nie stanowi Torunia, tylko jego
        mikroskopijną cząstkę, dość mało twórczą, jak widzę, gdyż jak papuga
        powtarzająca jedno wyuczone zdanie.

Proszę o ciekawsze posty, bo to są nudy na pudy i to jeszcze bez podstaw.
        Zdecydowanie Twoim atutem są informacje o imprezach w Toruniu. Może pozostań
        przy tej specjalizacji.

Z góry dziękuję.
    • szlachcic Re: Polska nie lubi Torunia 26.04.06, 18:56
      Dlaczego liczba bydgoskich kretynow podszywajaca sie pod torunian jest tak
      wielka?
      Na pytanie glowne watki mozna by zripostowac innym pytaniem.
      Czy Gdanska nie lubi sie za ksiedza Jankowskiego? Nie!
      Czy Wawy nie lubi sie przez premiera Leppera (trudno bylo mi wymowic ale udalo
      sie) Nie!
      Ci ludzie co krytykuja miasto lub nie lubia go z powodu Rydzyka to kretyny i
      oszolomy
      Konczmy ten temat ktory cieszy ze dyskutujemy tego bydgoskiego swira
      • rozczarowana-torunianka Re: Polska nie lubi Torunia 26.04.06, 19:03
        sorry, ale te inwektywy uważasz za swój wkład do dyskusji?

weź sobie słownik do ręki, przeczytaj defincję słowa dyskusja i powtarzaj do
        skutku, czyli do pełnego zrozumienia.

To powodzenia i do zobaczenia na forum po długim weekendzie:)
      • zepsuta.lodowka Re: Polska nie lubi Torunia 26.04.06, 19:59
        > Dlaczego liczba bydgoskich kretynow podszywajaca sie pod torunian jest tak
        > wielka?

chodzilo ci chyba o kretynow torunskich? trudno przekazac swiatu poziom
        kretynstwa torunian stad i latwo zdemaskowac podszywacza.
    • umka66 Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 26.04.06, 21:50
      Po co obrzucać bydgoszczan inwektywami? Zresztą nie sądzę, żeby ten wątek
      akurat zakładał bydgoszczanin. W mojej katedrze dobrze znane są badania
      Uniwersytetu Śląskiego, które wykazały, że Toruń jest bardzo źle kojarzony w
      Polsce. Zastanówmy się lepiej, jak to zmienić, a nie pogarszajmy sprawę!
      • rozczarowana-torunianka Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 26.04.06, 22:41
        no wreszcie jakiś rozsądny głos z Torunia. Już zaczęłam wątpić w normalność tego
        forum.

Zupełnie niewiele trzeba zrobić. Po prostu na początek wystarczy normalne
        zachowanie i to forumowiczów TORUŃSKICH. Wymagać należy od siebie, przede
        wszystkim. Propaganda sukcesu stała się już kompletnie niestrawna, podobnie jak
        szukanie wspólnego wroga i "chłopca do bicia". Opamiętania na dobranoc życzę
        dyskutantom, w pierwszym rzędzie toruńskim, a zepsutej lodówce życzę znalezienia
        dobrego warsztatu naprawczego.

Pozdrawiam
        • umka66 Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 27.04.06, 17:03
          Czesc Torunianko.
          To forum też kompletnie mnie załamuje. Skąd u nas tyle szowinizmu? Skąd tyle
          ludzi oderwanych zupełnie od poziomu ulic, po których chodzą, lecz żyjących
          marzeniami o "wielkich" (ich zdaniem) inwestycjach. Te inwestycje to owoc tego,
          że nasze miasto było przez lata zapóźnione. To, co w innych miastach wybudowano
          kilka lub kilkanaście lat wstecz (hale widowiskowe, stadiony, nowe trasy) u nas
          dopiero powstaje, ale to nie jest żaden powód do chluby, lecz odrabianie
          zapóźnień. Jak możemy się porównywać do Krakowa (kto był to wie, że tej
          atmosfery Toruń nawet nie przypomina), Wrocławia (prężny i rosnący stale rynek
          pracy, a w GW praca liczba ogłoszeń z Torunia to raptem kilkanaście, a
          większość to przedstawiciele handlowi), czy Poznania (poznańskie uczelnie nie
          muszą być w ścisłej czołówce, a jednak stopień ich umiędzynarodowienia i
          uznania za granicą bije na głowę UMK; wiem, bo uczestniczę w wielu seminariach
          międzyuczelnianych).
          Kiedy już powstaną te wszystkie inwestycje, czym będziemy dalej dogryzać
          (zresztą niesłusznie) naszemu najbliższemu sąsiadowi? Średnio raz w miesiącu
          jestem w sprawach naukowych w Bydgoszczy- to miasto bardzo dynamicznie się
          rozwija mimo dość beznadziejnych władz. Nowe drogi, przebudowy i modernizacje
          przelotówek, coraz piękniejsze kamienice w centrum, śródmieście też tętni
          życiem, widać o wiele więcej turystów niż parę lat wstecz, są też oczywiście
          nowe sklepy i markety (tak, wg mnie to zaleta tego miasta- duży wybór no i
          przecież musi to być odpowiedzią na dużą chłonność rynku i bogactwo
          mieszkańców).
          Co dla mnie najważniejsze, z punktu widzenia kontaktów uczelnianych: ludzie nie
          myślą tam tylko przez pryzmat swojego podwórka. Oni nie porównują się z
          Toruniem, tak jak my z nimi, lecz dążą do poziomu największych miast Polski, a
          często zagranicy. Naprawde mają super podejście, którego nasi zasiedziali
          UMKowscy naukowcy mogliby się wreszcie nauczyć.
          Wiem, że moja opinia nie będzie na tym forum szanowana, ale takie jest moje
          zdanie i przykro mi, że to forum jest tylko po to, by wyładowywać swoje
          kompleksy i źle motywowane ambicje.
          • kuj-pom Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 27.04.06, 17:19
            umka66 napisała:
            Jak możemy się porównywać do Krakowa (kto był to wie, że tej
            > atmosfery Toruń nawet nie przypomina), Wrocławia (prężny i rosnący stale
            rynek
            > pracy, a w GW praca liczba ogłoszeń z Torunia to raptem kilkanaście, a
            > większość to przedstawiciele handlowi), czy Poznania (poznańskie uczelnie nie
            > muszą być w ścisłej czołówce, a jednak stopień ich umiędzynarodowienia i
            > uznania za granicą bije na głowę UMK; wiem, bo uczestniczę w wielu
            seminariach
            > międzyuczelnianych).
            Toruń kojarzony z Rydzykiem i jego śmiesznym radyjkiem może wzbudzać niechęć ,
            ale ogólnie nasze miasto się podoba - tak mówią moi znajomi , takie są opinie
            na forum Toruń - nasze miasto. Oczywiście z rynkiem pracy Krakowa , Poznania
            czy Wrocławia nie możemy się porównywać , bo to większe ośrodki o mniejszym
            bezrobociu. A co do atmosfery Torunia i Krakowa to jako rodowity krakowianin
            mogę cię zapewnić , że Toruń nie wypada źle.
            • umka66 Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 27.04.06, 17:29
              Jestem często w Krakowie. Moja siostra mieszka tam i studiuje w Akademii
              Muzycznej. Przyjeżdzając do Torunia zawsze mówi, że u nas jest jak w sennym
              miasteczku- taka atmosfera w porównaniu do krakowskiego rynku i starówki.
              Oczywiście nie chodzi jej o to, że u nas jest jak w Brodnicy czy Chełmnie, ale
              skala, otwartość, barwność, kospomolityzm Krakowa powoduje, że Toruń może co
              najwyżej dobrze wypadać przy miastach wielkości Grudziądza lub Rzeszowa. Dużo
              lepiej niż u nas jest np. w Trójmieście, Poznaniu (super zgrana społeczność
              mieszkańców i duża aktywność we wszystkich imprezach), Lublinie, czy Wrocku.
              Porównywalnie w Szczecinie, Bydgoszczy.
              • kuj-pom Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 27.04.06, 17:40
                Uważasz , że fajna atmosfera może być tylko w miastach wielkich? Nie lubisz
                Torunia bo tu mieszka mniej ludzi niż w Poznaniu albo Krakowie ? W Krakowie
                jesteś może często , ale poza Starówką i Wawelem nie znasz tego miasta. Kraków
                jest wspaniały ale niestety przy tej liczbie mieszkańców , korkach , tłoku jest
                ciężki do życia. Zawsze chętnie jeżdżę do Krakowa , ale po 2-3 dniach mam dość
                i wracam do mojego Torunia. Atmosfera na starówce toruńskiej jest podobna do
                krakowskiej , w obu miastach jest dużo turystów i studentów.
                • rozczarowana-torunianka Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 27.04.06, 19:15
                  kuj-pom napisał:

> Uważasz , że fajna atmosfera może być tylko w miastach wielkich? Nie lubisz
                  > Torunia bo tu mieszka mniej ludzi niż w Poznaniu albo Krakowie ? W Krakowie

Czy ktoś, kto wskaże na mankamenty Torunia, automatycznie kwalifikowany jest
                  jako ten, który nie lubi Torunia?

Moim zdaniem to ci, którzy sieją propagandę sukcesu nie lubią Torunia, a nawet
                  więcej - szkodzą mu. Bo płytka propaganda to antypromocja.

A Kraków na pewno ma lepszy klimat od Torunia. No nie ma siły, aby Toruń mógł
                  przebić Kraków, choćby nie wiem jak się starał. Ale w Toruniu nie jest źle. Ja
                  jestem zadowolona, że tu mieszkam i nie chcę się nigdzie przenosić.
                  • sto100 Re: ale to już nudne 27.04.06, 19:18
                    już nudne te nieustanne dyskusje, rozdzielane kopy
                    i marnotrawiona wiosenna energia. Nic w tym twórczego. to po co?
                • umka66 Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 28.04.06, 00:12
                  Nie rozumiesz mnie chyba. Oczywiscie, ze lubie Torun, bo stąd pochodzę i tu
                  mieszkam, ale jestem też realistką i trzeźwym okiem patrzę na miasto. Widzę, że
                  wiele rzeczy jest niestety przereklamowanych, że potencjalny turysta nie ma
                  czym się zająć przez więcej niż kilka godzin w naszym mieście. Marzy mi się
                  jakaś wspólna oferta turystyczna Torunia i Bydgoszczy- w ten sposób oba miasta
                  są w stanie zarobić znacznie więcej, niż każde z nich z osobna. Samodzielnie
                  nie mamy aż tak wiele do pokazania i nie jesteśmy aż tak atrakcyjnym miastem,
                  żeby rozpływać się nad sobą w zachwytach. Nie jesteśmy Brugią, czy Gandawą, ani
                  Oxfordem, lecz miastem, w którym STarówka to tylko niewielki wycinek, w dodatku
                  bardzo zaniedbany gdy wejdzie się głębiej w różne zakamarki, a poza Starówką
                  nie ma już za bardzo co oglądać.
                  • kuj-pom Re: Wróćmy do pierwotnej dyskusji! 28.04.06, 10:29
                    umka66 napisała:
                    Marzy mi się
                    > jakaś wspólna oferta turystyczna Torunia i Bydgoszczy- w ten sposób oba
                    miasta
                    > są w stanie zarobić znacznie więcej, niż każde z nich z osobna. Samodzielnie
                    > nie mamy aż tak wiele do pokazania i nie jesteśmy aż tak atrakcyjnym miastem,
                    > żeby rozpływać się nad sobą w zachwytach. Nie jesteśmy Brugią, czy Gandawą,
                    ani
                    >
                    > Oxfordem, lecz miastem, w którym STarówka to tylko niewielki wycinek, w
                    dodatku
                    >
                    > bardzo zaniedbany gdy wejdzie się głębiej w różne zakamarki, a poza Starówką
                    > nie ma już za bardzo co oglądać.
                    W każdym większym mieście Starówka to niewielka cześć ogólnej powierzchni
                    miasta. Starówka toruńska nie jest bardziej zaniedbana niż krakowska ,
                    poznańska czy zamojska . Warszawa , Gdańsk czy Wrocław mają Starówki młode , w
                    znacznej części odbudowane po ostatniej wojnie więc mogą sprawiać wrażenie
                    bardziej zadbanych. Wspólna oferta turystyczna Torunia i Bydgoszczy - tu
                    kierujesz się tylko wielkością miasta . Bydgoszcz ma kanał ( który mam nadzieję
                    ożyje ) , kilka secesyjnych kamienic i to wszystko . Jeśli turysta chce
                    odpocząć w Myślęcinku to ok , ale ogólnie Bydgoszcz nie jest ośrodkiem pełnym
                    zabytków , miejsc historycznych czy bogatych muzeum. Uważasz , że Toruń nie ma
                    nic do pokazania poza Starówką ? Myślę , że mało znasz to miasto. Naprawdę
                    zwiedzałaś Oxfort ?
                    • umka66 Zalety wspólnej oferty Tor + Byd 28.04.06, 13:10
                      Jeśli turysta chce
                      > odpocząć w Myślęcinku to ok , ale ogólnie Bydgoszcz nie jest ośrodkiem pełnym
                      > zabytków , miejsc historycznych czy bogatych muzeum. Uważasz , że Toruń nie
                      ma
                      > nic do pokazania poza Starówką ? Myślę , że mało znasz to miasto. Naprawdę
                      > zwiedzałaś Oxfort ?

Tak zwiedziałam Oxford i zajęło mi to cały 1 dzień, choć zobaczyłam tylko
                      niektóre zabytki, nie miałam nawet czasu na rejs po rzece- bardzo urokliwej.
                      Toruń znam od podszewki, wychowałam się tuż obok Łuku Cezara, dla mnie jednak
                      Toruń to była praktycznie tylko STarówka i wiem, że tak na niego patrzą też
                      turyści. OK, jest planetarium, są forty- ale o tych atrakcjach mało informacji,
                      nie ma szlaków turystycznych, co do walorów przyrodniczych i geograficznych-
                      raczej przeciętne- maisto nad rzeką na dość płaskim terenie.
                      Myśle też, że my torunianie słabo znamy Bydgoszcz. Pisałam już, że jestem tam
                      średnio raz w m-cu zawodowo, ale parę razy współpracownicy zabrali mnie na
                      wycieczkę po mieście i muszę powiedzieć, że jest tam gdzie pójść. Mają
                      niesamowitą wyspę w środku miasta- taką zieloną oazę spokoju, rzeka też wydaje
                      mi się bardziej przystępna i przytulna niż nasza Wisła- bulwary nad rzeką są
                      bardzo klimatyczne. CO do kamienic- mają nieco inny styl niż w Toruniu, mniej
                      jest stylu pruskiego, ale np. pięknej secesji jest duzo więcej. Nasze kamienice
                      mają raczej prosty, oszczędny styl, natomiast bydgoskie są bardziej zdobione,
                      mają wiele ornamentów i rzeźbień- Bydgoszcz była większym i bogatszym miastem
                      juz od początku XX wieku, kiedy właśnie powstawało najwięcej secesji. Mi np.
                      brakuje u nas parku w centrum miasta- jest skwer przy dawnym NBP, są Jordanki,
                      jest park na Bydgoskim, ale to wszystko jest albo małe (przy NBP), albo
                      zaniedbane (Jordanki), albo daleko (Bydgoskie). W Bydgoszczy natomiast masz
                      kilka dużych parków w centrum miasta, co tworzy bardzo sympatyczne wrażenie.
                      Dlatego myślę, że warto łączyć ofertę Torunia z Bydgoszczą, tam też jest wiele
                      do obejrzenia, nie tylko kanał (jeszcze tam nie byłam) i Myślęcinek. No i uwaga
                      dziewczyny! ponoć dzisiaj otwierają tam H&M :-)
                      • kuj-pom do umka66 28.04.06, 14:38
                        Widzę , że należysz do tych "torunianek" które cierpią z powodu inwestycji
                        Sharpa w Łysomicach , z powodu budowy dróg w Toruniu , z powodu planowanej
                        autostrady A1 w pobliżu Torunia. Rozumiem , że wszystko powinno być
                        w "półmilionowej" , bo tam jest ładny park i urocza wysepka w centrum. Szkoda
                        czasu na dyskusję z tobą .
                        • umka66 Re: do kuj-pom 28.04.06, 20:41
                          Czyli jednak nie potrafisz dyskutować. W moich postach nie wspomniałam ani
                          słowem o Sharpie, autostradzie i innych sprawach. CIeszę się, że będą (jeśli
                          będą). Myślę jednak, że każdy nowoczesny torunianin powinien myśleć z
                          perspektywy łączenia sił dwóch miast (bydgoszczanie również). Wiesz, co to jest
                          efekt synergii? Właśnie o to mi chodzi we wspólnym promowaniu się obu miast.
    • stary_piernik1 B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłócicie.. 28.04.06, 08:25
      Bydgoszczanie zakładają głupie tematy, a wy sie kłócicie, dajecie sie
      podpuszczac.
      jak ktos nie lubi, nie musi odwiedzac. I tyle.
      • macho.zlom Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 28.04.06, 14:51
        musisz isc do lekarza. za oknem aby nie czaja sie bydgoszczanie??
        • balumbyd Za co ja nie lubię a co lubię 30.04.06, 13:44
          Nie lubię za propagandę, zakłamywanie na siłę rzeczywistości i to wszystko z
          czym mamy tutaj w nadmiarze do czynienia. Lubie dzięki takim osobom jak
          torunianka, czy niedawno zmarłemu założycielowi wspaniałej fundacji (Ducha).
          • balumbyd Re: Za co ja nie lubię a co lubię 04.05.06, 22:31
            Ciekawy wątek. Te badania zadziwliły mnie. Nie myślałem że toruń jest tak
            postrzegany.
        • maaax1 Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 04.05.06, 23:15
          Nie, to widac, co wyczynia jątrzący balum.
          I tak to sobie 1 bydgoszczanin gada sam ze soba, żeby osmieszać Torun.
          • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 04.05.06, 23:19
            Nie było ciebie parę dni i było normalnie - wróciłeś oczywiscie podbite wątki
            na temat jak to w bydgoszczy żle i jak kradną a tutaj propaganda sukcesu znowu
            podbita. A zaraz zacznie się wycianie postów i wątków.
            • maaax1 Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 04.05.06, 23:22
              balum ciebie powinni wyciać za jątrzenie.
              • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 04.05.06, 23:23
                Zmień płytę i metody, bo jesteś jak zdarta płyta.
              • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:08
                A ciebie za spamowanie.
          • rozczarowana-torunianka Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 04.05.06, 23:43
            > Nie, to widac, co wyczynia jątrzący balum.
            > I tak to sobie 1 bydgoszczanin gada sam ze soba, żeby osmieszać Torun.

przepraszam bardzo, a ja to też balum?
            • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:26
              Ty nie rozumiesz kim ja jestem i jak wywrotwą i wsteczniacką robotę tutaj
              robię. Według żródeł tj. Sekondarum Toruniensis Forumae balum to:

"balum - zwany także balumbydem - potwór wszeteczny i ochydny, wielonickowy i
              wielopalczasty, klawiaturowo samowystarczalny. Gad przeklęty, ryjący,
              wnerwiający, denerwujący, podważający, wiedzy obiawionej forumowej nie znoszący.
              Odporny, trudno usuwalny, łatwo do wątków przylepialny. Mnożący się, w prostej
              linii pochodzący od ochydy zwanej jątrzacym leszkiem. Jak się już przyczepi to
              się nie odczepi. Mnożący się, będacy jednocześnie na forum, w sklepie, za szafą
              i komodą.

Przecidziałanie

Wilczomlecz nieskuteczny, w lalki wooduu szpilki nie wbijesz, zakleciem go nie
              obrzucisz, jedynie pogoda ładna czasem efekt daje."

• rozczarowana-torunianka Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:31
                no dobra, balum. Toś Ty wcale nie jest wszechobecny, skoro Cię w lodówce brak.
                Rozczarowanam schodzę z forum. Dobranoc
                • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:35
                  Przed wejście do lodówki zniechęcają mnie chłody w niej panujące oraz produkty
                  żywnościowe które powinny w niej byc a ich nie ma. A przecież nie samym
                  piernikiem człowiek żyje :)
                  • rozczarowana-torunianka Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:38
                    ale czekolada tam się najlepiej przechowuje:)
                    • balumbyd Re: B-czanie tworzą głupie tematy, a wy sie kłóci 05.05.06, 00:44
                      Niestety czekolady pomimo długich okresów wazności do spożycia z
                      niezrozumiałych i nie do końca wyjasnionych dla mnie względów znikają z
                      lodówek. Jestem już bardzo blisko wyjaśnienia tej zagadkowej sprawy :(
    • thorn3 Re: Polska nie lubi Torunia 01.05.06, 08:06
      Bracie Albertynie, tobie coś w główce się pomieszało, każde miasto ma swoich
      sympatyków i antagonistów. Myślę , że nasze zaściankowe, stare miasto ma więcej
      sympatyków niż twoja wielka, piękna i nowoczesna Bydgoszcz. Myślę też, że
      dobrze się stało, że zaczyna się doceniać mądrość i intelekt toruńczyków, wasz
      czas już mija, jesteście dobrym zapleczem dla Torunia i powinniście się z tego
      radować i być dumni z waszej nowej roli - wasalowania.
    • edico Re: Polska nie lubi Torunia 01.05.06, 21:45
      Brak dystansu władz Torunia do do dziejstwa pod wpływem prowincjonalnego
      pospolitego ruszenia. Dzięki takiej postawie wyjątkowe centrum edukacyjne w
      skali Polski coraz bardziej nabiera charakteru Wąchocka i to raczej w znacznie
      mniej akceptoanym poczuciu poczuciu humoru. Realia potrafią być na prawdę
      przykre. Nie mnie rozstrzygać, czy to jest wola Boga czy też skutki ponoć bez
      przyczyn :((
    • kepe1 Re: Polska nie lubi Torunia 05.05.06, 20:03
      Może nie całego Torunia, ale ojca dyrektora z pewnością. Ten człowiek i jego
      radio cofa nasz kraj do umysłowego średniowiecza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka