Dodaj do ulubionych

Iluminacja zabytków

07.12.06, 20:16
Z tego co dziś widziałem, prace związane z iluminacją są już ukończone.
Inewstycja ta kosztowała jakieś 60/70 tys. złotych o ile dobrze pamiętam.
Chętnie jutro zobacze jak to będzie wyglądało.

Mam nadzieje, że żaden idiota nie zniszczy tych lamp wkopanych w ziemie w
miejscu po starej fosie i przy kościele.
Obserwuj wątek
    • mishel1 Re: Iluminacja zabytków 08.12.06, 12:25
      Chciał bym sie mylic ale uwazam ze zniszczenie jakiegos reflektora to kwestia
      czasu. Sam widzialem jak kilku miejsowych debili wyrywło tam ławki wmurowane w
      ziemie i rozbijało butelki o mury. Taka illuminacja to dla nich wyzwanie...
      Golubskie żulostwo jest nie do powstrzymania ;)
      • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 08.12.06, 18:35
        W Brodnicy regularnie są tłuczone latarnie w parku. Miasto nie może nadążyć z
        wymianą lamp, a co dopiero lampy umieszczone przy glebie. Mam nadzieje, że
        takich incydentów nie będzie.

Byłem dziś w Golubiu. Jeszcze nie włączyli oświetlenia.
        • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 11.12.06, 17:45
          No i Golub sie rozjaśnił troche:D
          Całkiem fajny efekt.
          Jedna lampa tylko nie pali:D
          • edagr Re: Iluminacja zabytków 11.12.06, 18:50
            Kurde jak ja chciałbym, żeby w Łodzi było co iluminować... :D
          • mishel1 Re: Iluminacja zabytków 12.12.06, 12:15
            Jestem ciekaw jak to wyglada... ale zobacze dopiero w przyszłym tygodniu jak
            zjade do G-D na Świeta.
            • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 15.12.06, 22:30
              Lampa podświetlająca wieże nie wygląda najlepiej. Tylko czekać, aż ktoś to
              potłucze. Podobno mają wymienić na jakąś inną.
              Dobrze by było, gdyby ktoś zadbał o te instalacje; żeby nie było, tak jak przy
              golubskim kościele, gdzie od paru miesięcy nie pali kilka lamp.
              Podobne sytuacje były na zamku. Kiedyś z 2 miesiące nie był oświetlony.
              • rafas84 Re: Iluminacja zabytków 15.12.06, 22:57
                wojt683 napisał:

> Lampa podświetlająca wieże nie wygląda najlepiej. Tylko czekać, aż ktoś to
                > potłucze.

Zgadzam się. Poza tym nie wiem dlaczego jedna z lamp oświetlających Kościół
                Ewangelicki jest skierowana nie na ścianę, ale w przeciwną stronę. Może ktoś ją
                przekręcił?
                Generalnie iluminacja była trafionym pomysłem, podświetlona starówka prezentuje
                sie bardzo ładnie.
                • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 15.12.06, 23:00
                  W następnym roku mają podświetlić mury przy "Zaciszach" na Zamurnej i kościół w
                  Dobrzyniu. Tak w pomorskiej napisali.
                  • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 23.05.07, 23:26
                    Te mury w Golubiu ostatnimi czasy więcej razy nocą nie są podświetlone, niż są.
                    Albo firma odwaliła robote, albo oszczędzają na prądzie:/
                    • edagr Re: Iluminacja zabytków 24.05.07, 10:35
                      raczej oszczędzają :)
                      • mishel1 Re: Iluminacja zabytków 24.05.07, 16:13
                        Takie to juz jest miasto.. teraz beda to naprawiac pol roku. Lampe oswietlajaca
                        Zbór tez mieli wymienic w listopadzie i co?? jaki mamy miesiąc?? :/
                        • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 30.06.07, 23:45
                          Jakiś idiota zniszczył obudowe od dużej lampy oświetleniowej przy zbiorze
                          ewangielickim. Widać jakby ktoś po tym skakał, do tego szyba jest lekko przypalona.
                          Zapewne sprawców nie złapano:/
                          • rafas84 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 00:03
                            Czytałem w "Nowościach", że wymiana tej obudowy bedzie kosztowala 20 tys.
                            złotych:/ Mam nadzieje, że złapią tego debila. Dziwi mnie tylko, ze nasz
                            burmistrz coś sobie wkręcił. W "Nowościach" powiedział, że jego zdaniem te
                            zniszczenia robi jedna dorosła osoba działająca z premedytacją. Według mnie to
                            raczej jakis pijany idiota zniszczył tą obudowę, który nie miał na celu
                            działania na szkodę burmistrza a raczej chciał zamanifestować swoją głupotę.
                            • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 00:07
                              Moim zdaniem, z tego co widziałem, na pewno wymiana tej plastikowej szyby nie
                              kosztuje 20tys; no chyba że chcą wymienić tą lampe na inną, bo obecna niby nie
                              pasowała.
                            • beyon65 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 00:15
                              ,,Według mnie to raczej jakis pijany idiota zniszczył tą obudowę, który nie miał
                              na celu działania na szkodę burmistrza a raczej chciał zamanifestować swoją
                              głupotę.,,
                              Popieram rafas84 , ale jak to często bywa nasz burmistrz ma bujną wyobraźnię i
                              myśli że wszelkie przejawy wandalizmu ,,nowych nabytków miasta,, są skierowane
                              w jego stronę:D
                              • rafas84 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 00:35
                                Dokładnie. Też nie podoba mi się takie podejście. Przypomina trochę traktowanie
                                miasta jak własnego folwarku. A to przecież nie jest szkoda i przykrość dla p.
                                Tasarza ale dla wszystkich normalnych mieszkańców G-D.
                                P.S.
                                Wojt, w "NOwościach" burmisztrz powiedział, że aby lampa świeciła jak
                                poprzednio, to trzeba będzie wyłożyc nawet ponad 20 tys. Przed chwilą
                                sprawdzałem, czy aby się nie pomyliłem:)
                                • wojt683 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 01:02
                                  Chyba ich pogrzało.
                                  Przecież cała inwestycja iluminacji murów i zbioru kosztowała około 60/70tys
                                  PLN, a tu głupia lampa 20tys? Niech nie przesadzają.
                                • marcin1444 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 11:47
                                  Panu burmistrzowi to się już chyba pomieszało w głowie- wszędzie dopatruje się
                                  spisków. Może jeszcze niech się wypowie na łamach gazety że kogoś konkretnego
                                  podejżewa:/
                        • jerryone1 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 19:34
                          mishel nie przejmuj się, jakby co to podaruję Ci swoją lampę alladyna, będziesz
                          zadowolony? pozdro
    • diesel69 Re: Iluminacja zabytków 01.07.07, 09:29
      Burmistrz jak zwykle przesadza z kosztami, a tymi tekstami, że jest to
      szkodzenie jego prywatnej osobie to już przegina, ale to są zmiany po pewnej
      chorobie, gdzie występują zaburzenia własnej osobowości oraz w każdym czynie
      dopatruje się podstępu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka