Dodaj do ulubionych

Turystyczny boom na Toruń

18.12.06, 23:41
1,5 miliona i starczy.
zeby sie nam nie zrobil smietnik ze starowki.
Obserwuj wątek
    • jokerprim 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 08:41
      W tym roku nocowało u nas 30 proc. więcej osób niż w 2005 r., a rok się jeszcze
      nie skończył. Rok sie nie skonczyl, ale 30 procentowy wzrost w ciagu roku
      oznacza ogromny postep.
      Torun staje sie rozpoznawalnm punbktem nie tylko w kraju, ale i w Europie.
      • sdb Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 09:40
        1,5 mln to mialo byc podobno juz w 2005- ktos tu mial laskawosc cos o tym
        wspominac
        • mac_byd Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 09:43
          Czepiasz się SDB! W naszych umysłach jeszcze płonie żar PRLowskiej propagandy!
        • bartlomiejus4 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 14:00
          Tak i 1,5oo mln bylo realne juz wowczas, poniewaz:
          - wqowczas podawano ze to szacunki
          - w tym roku podano tylko za 11 miesiecy, wiec realnie bedzie moze ok. 1,700?

A pamietasz tych bydgoszczan, ktorzy pisali, ze 1,5 to niemozliwe itp?
          • a_creep Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 14:14
            > - wqowczas podawano ze to szacunki

A teraz podają, że to szacunki szacunków?
            • kanton2 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku. o ho ho 19.12.06, 14:19
              w przyszłym roku będą planowane szacunki szacunków.
              • ka_zet Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku. o ho ho 19.12.06, 14:27
                Szacun, wodzu...
          • jokerprim Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 15:41

> Tak i 1,5oo mln bylo realne juz wowczas, poniewaz:
            > - wqowczas podawano ze to szacunki
            > - w tym roku podano tylko za 11 miesiecy, wiec realnie bedzie moze ok. 1,700?
            >
            > A pamietasz tych bydgoszczan, ktorzy pisali, ze 1,5 to niemozliwe itp?

Pora, by atakujacy nas tu bydgoszczanie docenili Torun.
            • marco776 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 16:28
              A ja doceniam Torun.
    • jokerprim Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 15:41
      Miasto jest bardzo atraktcyjne, tak to odbieraja jak widac MILIONY ludzi z
      kraju i nie tylko.
      Pora by wiadome media bydgoskie z Pseudoregionalna na czele zastanowily sie czy
      aby 1,5 etatu to ciut nie za malo jak na takie miasto?
      • kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 15:51
        Jak narazie TVP nie przyznaje etatów z powodów turystycznych, tylko ekonomicznych.
        • marco776 Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 16:28
          TVB sie mocno kompromituje i jest przyczyna wiekszosci nieporozumien obu miast.
          Sam obserwuje wypowiedzi i zachowania Telewizji - pozal się boże - Bydgoskiej i
          uważam, ze gdyby 100% było w Toruniu, a lepiej w Grudziądzu - byłaby lepsza.
          • kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 17:29
            Tak, tak, napewno było by lepiej gdyby Toruń należał do pomorskiego, byłby superstolicą pomorskiego z prężnym ośrodkiem TV.
          • mac_byd Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 20:20
            Nie rób z siebie idioty babbiku, tylko o to proszę!
          • jaca515 Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 20.12.06, 08:43
            marco776 napisał:

> TVB sie mocno kompromituje i jest przyczyna wiekszosci nieporozumien obu
            miast.

To torunianie mowia od lat.
            • kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 20.12.06, 11:10
              Mówić, mówią często, ba, nawet tak twierdzą, ale nie mają racji!!
    • sma1 Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 20:13
      A jak im się podobał dworzec kolejowy?
      • kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 22:37
        I bardzo dobrze ze przyjeszdzaja tylko skoda ze tylu niemcow i to same dziadki
        nie ma na kim oka zawiesic zeby jakies mlodsze niemki to bybylo fajnie a tak po
        60 to jusz nie.
    • onanes Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 23:06
      Największą czesc z tych rzekomo 1,5 mln turystów to dzieciaki ze szkolnych
      wycieczek. A z takich duzych pieniedzy nie ma. Prawdziwe pieniadze to turysci
      zagraniczni i biznesowi, ale dla takich z kolei wazna jest szybka i latwa
      dostepnosc komunikacyjna. Zanosi sie, ze jednak dzieki lotniksu w Bydgoszczy
      turystyka biznesowa tam sie rozwinie. A u nas... na razie nawet czystego (nie
      mowiac nowoczesnego) dworca kolejowego nie ma.
      • jaca515 Re: Turystyczny boom na Toruń 20.12.06, 08:44
        Niewazne jaki turysta, dziecko potrafi wydac czasem wiecej na jedzenie i
        pamiatki niz niejeden dorosly. Poza tym dzieci przyjezdzaja hurtowo, wiec od
        razu to 50-100 osób.
      • gruss.aus.thorn Re: Turystyczny boom na Toruń 20.12.06, 17:39
        onanes napisał
        Zanosi sie, ze jednak dzieki lotniksu w Bydgoszczy
        > turystyka biznesowa tam sie rozwinie. A u nas... na razie nawet czystego (nie
        > mowiac nowoczesnego) dworca kolejowego nie ma.

Lotnisko w Toruniu to kwestia 2-3 lat i płacz , lament bydgoszczan nic nie
        zmieni.Nowoczesny będzie Dworzec Autobusowy a czysty jest Dworzec Miasto.

• tomek_bg Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum i 20.12.06, 18:10
      Domu Kopernika. Trudno sobie wyobrazić, że turysta przyjeżdża do miejsca
      urodzenia Kopernika i nie idzie do jego domu, zwiedza Rynek i nie odwiedza
      muzeum. Bilety może nie są tanie, ale bez przesady.
      • izawawa Re: Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum 20.12.06, 18:24
        Wstyd się przyznać ...<pąs>...ale ...nie byłam w Muzeum Kopernika . Nie byłam
        też w Eskenach , w Ratuszu , w Gdanisku i w tzw.klasyce . Przez tydzień nie
        znalazłam na to czasu , szmulałam się po mieście , robiłam zdjęcia , włóczyłam
        się po knajpach i wstyd mi bardzo, że przyniosłam miastu za mały dochód chociaż
        niewątpliwie przekroczyłam tę magiczną liczbę 172 zł . Obiecuję poprawę i przy
        okazji najbliższej wizyty postaram się nadrobić "z górką" ;)
        • izawawa Re: Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum 20.12.06, 18:39
          I jeszcze tak przy okazji i w nawiązaniu do sąsiednich wątków .... Przyjechałam
          i odjechałam Expressem Polskim ( punktualnie i kulturalnie ) a nocowałam w
          hotelu wcale nie z najwyższej półki i absolutnie nie mogę powiedzieć , że był
          to hotel dla kierowców ciężarówek , przeciwnie , miło , czysto , przyjemnie ,
          komputer z internetem był a personel o każdej porze dnia i nocy był sympatyczny
          i uśmiechnięty .
          Jeżeli panowie udzielający się na tym forum sądzą , że baza hotelowa jest taka
          tania i kiepska ( ciekawe skąd to wiedzą , wszak tubylcy raczej nie korzystają
          z hotelu we własnym mieście )to informuję tych panów , że nie mam nic przeciwko
          temu żeby podczas mojej następnej bytności w Toruniu opłacili mi tygodniowy
          pobyt w Spichrzu , wyniesie Was to jakieś 1500 zł , akurat na kieszeń
          przeciętnego torunianina ;)
          Pozdrawiam świątecznie :)
          • derelka miło, czysto, przyjemnie, komputer z internetem 21.12.06, 08:50
            izawawa napisała:

> nocowałam w
            > hotelu wcale nie z najwyższej półki i absolutnie nie mogę powiedzieć , że był
            > to hotel dla kierowców ciężarówek , przeciwnie , miło , czysto , przyjemnie ,
            > komputer z internetem był a personel o każdej porze dnia i nocy był
            > sympatyczny i uśmiechnięty .

jakże miło usłyszec opinie warszawianki :-)
            • sdb Re: miło, czysto, przyjemnie, komputer z internet 21.12.06, 08:51
              milo ze taki hotel sie w ogole znalazl czy jak?
      • derelka Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 08:51
        Dobre atrakcje (jak planetarium czy skansen) maja po 160.000 gosci rocznie!
        Niech panstwowe muzea ida sladem prywatnych.
        • sdb Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 08:52
          jakie sa w Toruniu zle atakcje?
          • pomeranus1 Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 09:04
            Te, ktore opisuje artykul czyli Muzeum Okregowe.
            Ma ogrom eksponatow, ale nie potrafi ich zareklamowac.
            • b3ut Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 20:44
              od reklamowania jest M. Kondrat
    • maugohaha Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:03
      Toruń nie jest miastem wyjątkowym, tylko jego mieszkańcom się tak wydaje.
      Mieszkałam w Toruniu 5 lat więc wiem, możecie sie oburzać ale jeśli nie znacie
      Wrocławia, Krakowa, Gdańska to wasze wypowiedzi będą bez sensu. W szczególności
      polecam Wrocław, ludzie są bardziej przyjaźnie nastawieni do gości, a Rynek
      powali Was i Waszą starówkę na kolana
      • pomeranus1 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:05
        Alez nikt nie mowi, ze Torun jest jedyny, tylko, ze gra w lidze z najlepszymi
        (ktorych wymieniasz).
        Nie nam decydowac czy ladniejszy jest Krakow czy Wroclaw - o tym mówia turysci
        (albo ich brak).
        • maugohaha Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:14
          Przykro mi to stwierdzić, ale do najlepszych Wam daleko
        • sdb Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:15
          nie nam decydowac tylko turystom wiec "przytaczamy" slowa turystow, dodajemy
          jakis ranking(byle lepiej od Bszczy) i znowu jestesmy najlepsi
          poza tym zmieniamy nicki i robimy na forum sztuczny tlok
          • pomeranus1 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:19
            Podważasz ranking POT-u czy PTTK?
            • sdb Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:22
              podważam toruniocentryzm czyli tępe myślenie o Toruniu jako o pępku swiata
              pisanie pod kilkunastoma nickami takze
            • a_creep Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:28
              > Podważasz ranking POT-u czy PTTK?

PTTK nie robi rankingów.
              Nie widziałem też, by był jakiś ranking liczby turystów w miastach wg. POT, ale
              ci chociaż podają jakąś liczbę turystów w Toruniu. Nie chcę mi się sprawdzać
              dokładnie ale było to ok. 70 tysięcy rocznie.

Coś jeszcze chcesz dodać?
    • davoo Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 11:51
      kanton2 napisał:

> można jeszcze dodać żeby młodzież zaczęła uprawiać sport w Toruniu zamiast
      > zaczepiać turystów i opluwać ich .Zająć tym moglaby się drużyna babbika .

kanton, jesli wydaje sie tobie, ze twoje dosc prymitywne generalizacje pod
      plaszczykiem najezdzania na babbika kogos szczegolnie smiesza, to sie mylisz.
      a poslugujac sie nimi dajesz jedynie swiadectwo temu, ze niedaleko ci rozumkiem
      do naszego torunskiego ulubienca, howk
      • ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:09
        davoo napisał:

[napisał do kantona, co napisał]

Dobrze gada, dać mu wódki.

Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie
        wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszaru
        metropolitalnego powinny dążyć, prawda?
        • campenile Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:12
          Prawda, Howk!
        • davoo Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:55
          ka_zet napisał:

> davoo napisał:
          >
          > [napisał do kantona, co napisał]
          >
          > Dobrze gada, dać mu wódki.

jesli mnie to dziekuje, zda sie w swieta pod odsloikowane uprzednio maslaczki ;)

>
          > Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie
          > wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszaru
          > metropolitalnego powinny dążyć, prawda?

alez my juz dazyc ani schodzic nigdzie nie musimy, ot co- jestesmy wprost
          idealni ,,inaczej
          • ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 13:37
            davoo napisał:

> > Dobrze gada, dać mu wódki.
            >
            > jesli mnie to dziekuje, zda sie w swieta pod odsloikowane uprzednio maslaczki ;
            > )

Pewnie, że do ciebie :)

> > Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie
            > > wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszar
            > u
            > > metropolitalnego powinny dążyć, prawda?
            >
            > alez my juz dazyc ani schodzic nigdzie nie musimy, ot co- jestesmy wprost
            > idealni ,,inaczej

Ale za to rzadziej niż kiedyś. Więc może i nad poziomy z czasem wylecimy...
        • jaca515 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:58
          to zalicz do tej gromadki jątrzących bydgoszczan, z kanton2 (=leszek21 i
          ethanak) na czele.
          • ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 13:36
            jaca515 napisał:

> to zalicz do tej gromadki jątrzących bydgoszczan,

Jak ktoś schodzi na niski poziom, to schodzi. Bydgoszczanie też potrafią, owszem.

Natomiast bezpodstawne oskarżanie o wielonickowość to taki wasz znak markowy,
            obywatelu legion, tym bardziej żałosny z powodów o których doskonale wiemy (a
            ten styl jest bezbłędnie rozpoznawalny).
    • wilman Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:39
      Mnie boom turystyczny cieszy.
      Szkoda, ze niektórych "przychylnych" sąsiadów nie.
      • campenile Re: Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:40
        Jedyny boom z którego możesz się cieszyć to ten, który rozlega się podczas
        twojego pierdzenia.
        • wilman Re: Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:42
          Poziom twojej argumentacji poraża.
          • kanton2 Re:Do każdego należy mówić jego językiem 21.12.06, 14:46
            tak uważam davo. Do dziecka pieszczotliwie, do chinczyka po chińsku , do
            uprzejmego -uprzejmie , do chama -po chamsku ,do upierdliwego i złośliwego -
            złośliwie.
    • a_creep Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 14:44
      Czy ktoś ma przypadkiem treść pełnego raportu z zeszłego roku? Zaintrygował mnie
      sposób szacowania liczby turystów (to, co jest na stronie IT jest logicznie
      sprzeczne).

Odnośnie artykułu - 48% to nie jest "ponad połowa".
      • muvon200 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 15:12
        kiedyś liczono turystów w górach według ilości sprzedanego chleba :))
        • kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 20:38
          Wszystko ladnie pieknie tylko szkoda ze najwiecej jest skapych niemieckich
          starcowi i jaszcze japoncow z szarpa majacych wyzerke na nasz kaszt
          • kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 20:39
            mialo byc koszt aby nie bylo ze nie mialem polskiego, no
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka