monopoly 18.12.06, 23:41 1,5 miliona i starczy. zeby sie nam nie zrobil smietnik ze starowki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokerprim 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 08:41 W tym roku nocowało u nas 30 proc. więcej osób niż w 2005 r., a rok się jeszcze nie skończył. Rok sie nie skonczyl, ale 30 procentowy wzrost w ciagu roku oznacza ogromny postep. Torun staje sie rozpoznawalnm punbktem nie tylko w kraju, ale i w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 09:40 1,5 mln to mialo byc podobno juz w 2005- ktos tu mial laskawosc cos o tym wspominac Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 09:43 Czepiasz się SDB! W naszych umysłach jeszcze płonie żar PRLowskiej propagandy! Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiejus4 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 14:00 Tak i 1,5oo mln bylo realne juz wowczas, poniewaz: - wqowczas podawano ze to szacunki - w tym roku podano tylko za 11 miesiecy, wiec realnie bedzie moze ok. 1,700? A pamietasz tych bydgoszczan, ktorzy pisali, ze 1,5 to niemozliwe itp? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 14:14 > - wqowczas podawano ze to szacunki A teraz podają, że to szacunki szacunków? Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku. o ho ho 19.12.06, 14:19 w przyszłym roku będą planowane szacunki szacunków. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku. o ho ho 19.12.06, 14:27 Szacun, wodzu... Odpowiedz Link Zgłoś
jokerprim Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 15:41 > Tak i 1,5oo mln bylo realne juz wowczas, poniewaz: > - wqowczas podawano ze to szacunki > - w tym roku podano tylko za 11 miesiecy, wiec realnie bedzie moze ok. 1,700? > > A pamietasz tych bydgoszczan, ktorzy pisali, ze 1,5 to niemozliwe itp? Pora, by atakujacy nas tu bydgoszczanie docenili Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
marco776 Re: 30 procentowy wzrost w ciagu roku 19.12.06, 16:28 A ja doceniam Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
jokerprim Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 15:41 Miasto jest bardzo atraktcyjne, tak to odbieraja jak widac MILIONY ludzi z kraju i nie tylko. Pora by wiadome media bydgoskie z Pseudoregionalna na czele zastanowily sie czy aby 1,5 etatu to ciut nie za malo jak na takie miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 15:51 Jak narazie TVP nie przyznaje etatów z powodów turystycznych, tylko ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marco776 Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 16:28 TVB sie mocno kompromituje i jest przyczyna wiekszosci nieporozumien obu miast. Sam obserwuje wypowiedzi i zachowania Telewizji - pozal się boże - Bydgoskiej i uważam, ze gdyby 100% było w Toruniu, a lepiej w Grudziądzu - byłaby lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 17:29 Tak, tak, napewno było by lepiej gdyby Toruń należał do pomorskiego, byłby superstolicą pomorskiego z prężnym ośrodkiem TV. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 19.12.06, 20:20 Nie rób z siebie idioty babbiku, tylko o to proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 20.12.06, 08:43 marco776 napisał: > TVB sie mocno kompromituje i jest przyczyna wiekszosci nieporozumien obu miast. To torunianie mowia od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kptnikt Re: Miasto jest bardzo atraktcyjne dla milionow 20.12.06, 11:10 Mówić, mówią często, ba, nawet tak twierdzą, ale nie mają racji!! Odpowiedz Link Zgłoś
sma1 Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 20:13 A jak im się podobał dworzec kolejowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 22:37 I bardzo dobrze ze przyjeszdzaja tylko skoda ze tylu niemcow i to same dziadki nie ma na kim oka zawiesic zeby jakies mlodsze niemki to bybylo fajnie a tak po 60 to jusz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
onanes Re: Turystyczny boom na Toruń 19.12.06, 23:06 Największą czesc z tych rzekomo 1,5 mln turystów to dzieciaki ze szkolnych wycieczek. A z takich duzych pieniedzy nie ma. Prawdziwe pieniadze to turysci zagraniczni i biznesowi, ale dla takich z kolei wazna jest szybka i latwa dostepnosc komunikacyjna. Zanosi sie, ze jednak dzieki lotniksu w Bydgoszczy turystyka biznesowa tam sie rozwinie. A u nas... na razie nawet czystego (nie mowiac nowoczesnego) dworca kolejowego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: Turystyczny boom na Toruń 20.12.06, 08:44 Niewazne jaki turysta, dziecko potrafi wydac czasem wiecej na jedzenie i pamiatki niz niejeden dorosly. Poza tym dzieci przyjezdzaja hurtowo, wiec od razu to 50-100 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
gruss.aus.thorn Re: Turystyczny boom na Toruń 20.12.06, 17:39 onanes napisał Zanosi sie, ze jednak dzieki lotniksu w Bydgoszczy > turystyka biznesowa tam sie rozwinie. A u nas... na razie nawet czystego (nie > mowiac nowoczesnego) dworca kolejowego nie ma. Lotnisko w Toruniu to kwestia 2-3 lat i płacz , lament bydgoszczan nic nie zmieni.Nowoczesny będzie Dworzec Autobusowy a czysty jest Dworzec Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_bg Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum i 20.12.06, 18:10 Domu Kopernika. Trudno sobie wyobrazić, że turysta przyjeżdża do miejsca urodzenia Kopernika i nie idzie do jego domu, zwiedza Rynek i nie odwiedza muzeum. Bilety może nie są tanie, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
izawawa Re: Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum 20.12.06, 18:24 Wstyd się przyznać ...<pąs>...ale ...nie byłam w Muzeum Kopernika . Nie byłam też w Eskenach , w Ratuszu , w Gdanisku i w tzw.klasyce . Przez tydzień nie znalazłam na to czasu , szmulałam się po mieście , robiłam zdjęcia , włóczyłam się po knajpach i wstyd mi bardzo, że przyniosłam miastu za mały dochód chociaż niewątpliwie przekroczyłam tę magiczną liczbę 172 zł . Obiecuję poprawę i przy okazji najbliższej wizyty postaram się nadrobić "z górką" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
izawawa Re: Zadziwia tylko ta niższa frekwencja do muzeum 20.12.06, 18:39 I jeszcze tak przy okazji i w nawiązaniu do sąsiednich wątków .... Przyjechałam i odjechałam Expressem Polskim ( punktualnie i kulturalnie ) a nocowałam w hotelu wcale nie z najwyższej półki i absolutnie nie mogę powiedzieć , że był to hotel dla kierowców ciężarówek , przeciwnie , miło , czysto , przyjemnie , komputer z internetem był a personel o każdej porze dnia i nocy był sympatyczny i uśmiechnięty . Jeżeli panowie udzielający się na tym forum sądzą , że baza hotelowa jest taka tania i kiepska ( ciekawe skąd to wiedzą , wszak tubylcy raczej nie korzystają z hotelu we własnym mieście )to informuję tych panów , że nie mam nic przeciwko temu żeby podczas mojej następnej bytności w Toruniu opłacili mi tygodniowy pobyt w Spichrzu , wyniesie Was to jakieś 1500 zł , akurat na kieszeń przeciętnego torunianina ;) Pozdrawiam świątecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
derelka miło, czysto, przyjemnie, komputer z internetem 21.12.06, 08:50 izawawa napisała: > nocowałam w > hotelu wcale nie z najwyższej półki i absolutnie nie mogę powiedzieć , że był > to hotel dla kierowców ciężarówek , przeciwnie , miło , czysto , przyjemnie , > komputer z internetem był a personel o każdej porze dnia i nocy był > sympatyczny i uśmiechnięty . jakże miło usłyszec opinie warszawianki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: miło, czysto, przyjemnie, komputer z internet 21.12.06, 08:51 milo ze taki hotel sie w ogole znalazl czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
derelka Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 08:51 Dobre atrakcje (jak planetarium czy skansen) maja po 160.000 gosci rocznie! Niech panstwowe muzea ida sladem prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 08:52 jakie sa w Toruniu zle atakcje? Odpowiedz Link Zgłoś
pomeranus1 Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 09:04 Te, ktore opisuje artykul czyli Muzeum Okregowe. Ma ogrom eksponatow, ale nie potrafi ich zareklamowac. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Dobre atrakcje maja po 160.000 gosci! 21.12.06, 20:44 od reklamowania jest M. Kondrat Odpowiedz Link Zgłoś
maugohaha Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:03 Toruń nie jest miastem wyjątkowym, tylko jego mieszkańcom się tak wydaje. Mieszkałam w Toruniu 5 lat więc wiem, możecie sie oburzać ale jeśli nie znacie Wrocławia, Krakowa, Gdańska to wasze wypowiedzi będą bez sensu. W szczególności polecam Wrocław, ludzie są bardziej przyjaźnie nastawieni do gości, a Rynek powali Was i Waszą starówkę na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
pomeranus1 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:05 Alez nikt nie mowi, ze Torun jest jedyny, tylko, ze gra w lidze z najlepszymi (ktorych wymieniasz). Nie nam decydowac czy ladniejszy jest Krakow czy Wroclaw - o tym mówia turysci (albo ich brak). Odpowiedz Link Zgłoś
maugohaha Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:14 Przykro mi to stwierdzić, ale do najlepszych Wam daleko Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:15 nie nam decydowac tylko turystom wiec "przytaczamy" slowa turystow, dodajemy jakis ranking(byle lepiej od Bszczy) i znowu jestesmy najlepsi poza tym zmieniamy nicki i robimy na forum sztuczny tlok Odpowiedz Link Zgłoś
pomeranus1 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:19 Podważasz ranking POT-u czy PTTK? Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:22 podważam toruniocentryzm czyli tępe myślenie o Toruniu jako o pępku swiata pisanie pod kilkunastoma nickami takze Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 09:28 > Podważasz ranking POT-u czy PTTK? PTTK nie robi rankingów. Nie widziałem też, by był jakiś ranking liczby turystów w miastach wg. POT, ale ci chociaż podają jakąś liczbę turystów w Toruniu. Nie chcę mi się sprawdzać dokładnie ale było to ok. 70 tysięcy rocznie. Coś jeszcze chcesz dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
davoo Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 11:51 kanton2 napisał: > można jeszcze dodać żeby młodzież zaczęła uprawiać sport w Toruniu zamiast > zaczepiać turystów i opluwać ich .Zająć tym moglaby się drużyna babbika . kanton, jesli wydaje sie tobie, ze twoje dosc prymitywne generalizacje pod plaszczykiem najezdzania na babbika kogos szczegolnie smiesza, to sie mylisz. a poslugujac sie nimi dajesz jedynie swiadectwo temu, ze niedaleko ci rozumkiem do naszego torunskiego ulubienca, howk Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:09 davoo napisał: [napisał do kantona, co napisał] Dobrze gada, dać mu wódki. Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszaru metropolitalnego powinny dążyć, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
davoo Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:55 ka_zet napisał: > davoo napisał: > > [napisał do kantona, co napisał] > > Dobrze gada, dać mu wódki. jesli mnie to dziekuje, zda sie w swieta pod odsloikowane uprzednio maslaczki ;) > > Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie > wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszaru > metropolitalnego powinny dążyć, prawda? alez my juz dazyc ani schodzic nigdzie nie musimy, ot co- jestesmy wprost idealni ,,inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 13:37 davoo napisał: > > Dobrze gada, dać mu wódki. > > jesli mnie to dziekuje, zda sie w swieta pod odsloikowane uprzednio maslaczki ; > ) Pewnie, że do ciebie :) > > Ogólnie schodzenie do poziomu naszej wesołej gromadki i wytykanie sobie > > wzajemnie różnych takich to nie jest ideał do którego fora naszego obszar > u > > metropolitalnego powinny dążyć, prawda? > > alez my juz dazyc ani schodzic nigdzie nie musimy, ot co- jestesmy wprost > idealni ,,inaczej Ale za to rzadziej niż kiedyś. Więc może i nad poziomy z czasem wylecimy... Odpowiedz Link Zgłoś
jaca515 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 12:58 to zalicz do tej gromadki jątrzących bydgoszczan, z kanton2 (=leszek21 i ethanak) na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 13:36 jaca515 napisał: > to zalicz do tej gromadki jątrzących bydgoszczan, Jak ktoś schodzi na niski poziom, to schodzi. Bydgoszczanie też potrafią, owszem. Natomiast bezpodstawne oskarżanie o wielonickowość to taki wasz znak markowy, obywatelu legion, tym bardziej żałosny z powodów o których doskonale wiemy (a ten styl jest bezbłędnie rozpoznawalny). Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:39 Mnie boom turystyczny cieszy. Szkoda, ze niektórych "przychylnych" sąsiadów nie. Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:40 Jedyny boom z którego możesz się cieszyć to ten, który rozlega się podczas twojego pierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Re: Mnie boom turystyczny cieszy. 21.12.06, 13:42 Poziom twojej argumentacji poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re:Do każdego należy mówić jego językiem 21.12.06, 14:46 tak uważam davo. Do dziecka pieszczotliwie, do chinczyka po chińsku , do uprzejmego -uprzejmie , do chama -po chamsku ,do upierdliwego i złośliwego - złośliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 14:44 Czy ktoś ma przypadkiem treść pełnego raportu z zeszłego roku? Zaintrygował mnie sposób szacowania liczby turystów (to, co jest na stronie IT jest logicznie sprzeczne). Odnośnie artykułu - 48% to nie jest "ponad połowa". Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 15:12 kiedyś liczono turystów w górach według ilości sprzedanego chleba :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 20:38 Wszystko ladnie pieknie tylko szkoda ze najwiecej jest skapych niemieckich starcowi i jaszcze japoncow z szarpa majacych wyzerke na nasz kaszt Odpowiedz Link Zgłoś
kaczortorun Re: Turystyczny boom na Toruń 21.12.06, 20:39 mialo byc koszt aby nie bylo ze nie mialem polskiego, no Odpowiedz Link Zgłoś